0 0 votes
Article Rating

Όσοι διαβάζετε το blog μου, κανονικά σήμερα θα περιμένατε από εμένα να γράψω τις σημερινές επιρροές και τάσεις της ημέρας. Μιας και σήμερα η Σελήνη στον Κριό δεν σκοπεύει να σχηματίσει καμία όψη, αντί να σας περιγράψω τη Σελήνη του Κριού σκέφτηκα να γράψω για τις «απαιτήσεις» τις δικές σας ως αναγνωστικό κοινό της αστρολογίας και γι αυτά που εμείς προσφέρουμε ή όχι. Ως αφορμή στάθηκε η αγανάκτηση μιας κοπέλας που δικαιολογημένα ρώτησε «πότε κάποιος από εμάς θα μεταφέρει μια καλή είδηση (αστρολογική) ώστε να πειστούμε όλοι πως το σύμπαν μας αγαπά» αλλά και μιας άλλης κοπέλας που ρώτησε γιατί δεν «πέφτουμε μέσα» στις ημερήσιες προβλέψεις μας (ήμαρτον δηλαδή).

Προβληματίστηκα γιατί μέσα απ’ τις συγκεκριμένες ερωτήσεις και δυσανασχετήσεις έμμεσα χαρακτηριζόμαστε ως καταστροφολόγοι και παραπλανητικοί. Χαρακτηρισμοί που θα ήταν σωστοί αν είχαμε επιλογή ως προς τους πλανητικούς σχηματισμούς που σχηματίζονται ή αν δεν γνωρίζαμε αστρολογία κι απλά φέραμε τον τίτλο των αστρολόγων (όχι ότι δεν συμβαίνει κι αυτό, όμως δεν θέλω να μιλήσω γι αυτού του είδους τους «αστρολόγους»). Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να ερμηνεύουμε σύμφωνα με ότι σημειοδοτούν οι πλανήτες και τις φύσεις των όψεων που σχηματίζονται. Θέλω να πιστεύω πως επί της ουσίας δεν ήταν αιχμή για όσα μεταφέρουμε ως «αγγελιοφόροι» της αστρολογίας αλλά δυσαρέσκεια για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε οι περισσότεροι, με συνένοχο το σύμπαν που κάποιοι πιστεύουν πως μας τιμωρεί.

Κι επειδή δεν είμαι σε θέση να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου για το σύμπαν, νιώθω πως οφείλω να εξηγήσω μερικά πράγματα για τους αστρολόγους και την αστρολογία γενικότερα. Παρ’ ότι η αστρολογία έχει κάποιους πολύ συγκεκριμένους κανόνες και τεχνικές δεν παύει να διχάζει ακόμη κι εμάς τους ίδιους ως προς το τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Η γνώση της έχει μεταφερθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως μας διδάσκει η ιστορία της ποικιλοτρόπως. Ξεκίνησε με την παρατήρηση, μεταφερόταν από λαό σε λαό προσθετικά κάθε φορά, είτε με νέες παρατηρήσεις, είτε με δοξασίες κι αφορισμούς ή και αφαιρετικά. Κάθε λαός είχε κι έχει τη δική του φιλοσοφία και κουλτούρα που σαφώς δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη γνώση της, χώρια δε, που συχνά πυκνά όλο και κάποια κείμενα χάνονταν, καίγονταν κτλ.

Ωστόσο οι κοινωνίες αλλάζουν, οι άνθρωποι εξελίσσονται μαζί και η αστρολογία φτάνοντας στην υποτιθέμενη σύγχρονη κοινωνία της ψυχολογίας αλλά και της τεχνολογίας. Νέοι πλανήτες ανακαλύφθηκαν, αστεροειδείς, Κένταυροι και πάει λέγοντας. Περισσότερες ανακαλύψεις, περισσότερες έρευνες, και παρατηρήσεις, ταυτόχρονα περισσότερες διαφωνίες και βεβαίως περισσότερες απαιτήσεις από εμάς τους ερευνητές.

Κι ενώ η ψυχολογία παντρεύεται μια χαρά με την αστρολογία, η τεχνολογία φαίνεται (ενώ δεν θα έπρεπε) να λειτουργεί αρκετές φορές αντιφατικά, μη σας πω κι ανασταλτικά τόσο για εμάς όσο για εσάς. Για εσάς γιατί οι γνώσεις είναι πολλές κι ολοένα έχετε περισσότερες απαιτήσεις παράλληλα και μπερδέματα αφού θα πρέπει να ξεσκαρτάρετε την ποιότητα από την ποσότητα. Για εμάς γιατί υπάρχει περισσότερο ανταγωνισμός στον χώρο αλλά και γιατί πλέον έχει εξελιχθεί σε χόμπι και όχι επάγγελμα από το οποίο θα έπρεπε να συντηρούμαστε για διάφορους λόγους.

Κι ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, είναι πραγματικά λυπηρό για εκείνους που αγαπούν πραγματικά την αστρολογία να διαπιστώνουν πως ακόμη και σήμερα που υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα μέσα (διαδίκτυο, περιοδικά, βιβλία κτλ.) να μη γνωρίζει ο κόσμος σε τι βοηθά η αστρολογία και τι πρέπει να περιμένει από εκείνην αλλά κι από εμάς που μεταφέρουμε τη γνώση της. Δεν αρνούμαι πως είναι το κοντινότερο εργαλείο ως προς την πρόβλεψη ωστόσο κυρίως είναι, το εγκυρότερο εργαλείο αυτογνωσίας κι αυτό είναι για εμένα το σημαντικό.

Γνωρίζοντας το χαρακτήρα μας είναι πολύ πιθανό να μάθουμε τη στάση που ενίοτε κρατάμε στα όσα συμβαίνουν και βιώνουμε. Κι αυτό πρόβλεψη είναι, όχι γεγονότων (έτσι όπως θα προτιμούσατε μερικοί) αλλά συμπεριφοράς κι ως ένα βαθμό τα γεγονότα καθορίζονται από τη συμπεριφορά μας. Ας το δούμε το παραπάνω με ένα παράδειγμα. Έστω πως δυο άνθρωποι βιώνουν το ίδιο ανεπιθύμητο γεγονός, ενός χωρισμού. Ο ένας από φύση είναι δυναμικός, εξωστρεφής κι αισιόδοξος. Ο δεύτερος ακριβώς το αντίθετο, αδύναμος, εσωστρεφής κι απαισιόδοξος.

Ο πρώτος θ’ ανακάμψει γρηγορότερα κι όσο κι αν τον λυπεί το γεγονός που βιώνει θα πάρει τη ζωή στα χέρια και θ’ αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Του δεύτερου η ζωή σαφώς θα είναι δυσκολότερη αφού χρονικά θ’ αργήσει να συνέλθει με αποτέλεσμα ακόμη κι αν του παρουσιαστούν ευκαιρίες είτε να μην τις αναγνωρίσει ως ευκαιρίες είτε να μην μπορεί να τις εκμεταλλευτεί. Ναι, όλα αυτά φαίνονται ή αν σας αρέσεις καλύτερα η λέξη προβλέπονται. Όμως όλα αυτά σχετίζονται με το ατομικό ωροσκόπιο του καθενός και όχι με τις προβλέψεις που γράφονται και διαβάζονται καθημερινά.

Αυτά που γράφονται καθημερινά από εμάς είναι οι γενικές τάσεις της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, του έτους ή μιας συγκεκριμένης περιόδου που όμως λειτουργούν πολύ διαφορετικά στον καθένα. Κάθε ωροσκόπιο λειτουργεί μέσα από τη μοναδικότητά του κάτι σαν το αποτύπωμα, ένα και μοναδικό για τον καθέναν από εμάς. Σ’ αυτό πρέπει να δίνετε βαρύτητα σε σχέση με τις πλανητικές επιρροές και όχι ν’ απογοητεύεστε γιατί σήμερα για παράδειγμα ο Πλούτωνας τετραγωνίζει τον Ουρανό και ποιος ξέρει τι καταστροφή θα ξεσπάσει στο κεφάλι μας. Αν αυτό το δύσκολο τετράγωνο ενεργοποιεί «καλά κομμάτια» του ωροσκοπίου μας τότε αυτό το τετράγωνο χρειαζόμαστε για να πάρουμε στροφές και να κινητοποιηθούμε.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως έχει επέλθει κορεσμός στην αστρολογία εξαιτίας του διαδικτύου κι έχουμε χάσει όλοι, αστρολόγοι και κοινό την πυξίδα μας. Αμέτρητες πληροφορίες δίνονται πλέον οι οποίες μοιράζονται απλόχερα, οι περισσότερες εντελώς δωρεάν κι όμως λίγοι μπορείτε να τις εκτιμήσετε. Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να καταλάβετε το χρόνο και τον κόπο που χρειάζονται όλα αυτά που διαβάζετε καθημερινά όχι μόνο εσείς που ενδιαφέρεστε για εκείνη αλλά και οι εχθροί της που περιμένετε στη γωνία την πρώτη λάθος «πρόβλεψη» που θα γίνει από εμάς για να μας στήσετε στον τοίχο, όταν λάθη που γίνονται σ’ άλλα επαγγέλματα κοστίζουν ζωές κι επιμελώς αποσιωπούνται.

Σταματήστε λοιπόν ν’ απογοητεύεστε, μάθετε καλά το προσωπικό σας ωροσκόπιο κι επιπλέον δώστε άφεση αμαρτιών στους αρθρογράφους αστρολόγους που δεν είναι σε θέση να γράψουν για τα ωροσκόπια ολόκληρου του πλανήτη αλλά είναι σε θέση να σας δώσουν τις γενικές κατευθύνσεις και το κλίμα που επικρατεί κάθε φορά που συμβαίνει ένα πλανητικό γεγονός. Τώρα βέβαια το πώς θα μεταφερθεί το γενικό κλίμα από τους αστρολόγους είναι ένα άλλο θέμα αφού ο καθένας από εμάς ερμηνεύει μέσα από το δικό του προσωπικό φίλτρο κι εδώ, καλείστε εσείς να επιλέξετε τι και ποιος θα σας αγγίξει.

Κυρίως όμως δείτε ως αναγνωστικό κοινό σε ποια κατάσταση έχετε φέρει με τις απαιτήσεις σας τους αστρολόγους και την αστρολογία, που πλέον είναι «αναγκασμένοι» να γράφουν όχι μόνο ημερήσιες προβλέψεις που ισχύουν για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων και όχι εξ ολοκλήρου αφού δεν αναλύουν γενέθλιο χάρτη, αλλά για την ερωτική συναστρία του Κριού με τον Τοξότη (αν είναι δυνατόν), για το χρώμα της μπλούζας και των εσώρουχων που πρέπει να φορέσετε για να βρείτε τον ιδανικό σύντροφο, για να μη μιλήσω γι αυτή την έρμη την καρμική αστρολογία που για εμένα προσωπικά είναι ένα θέμα πολύ λεπτό και ιδιαίτερο και την έχουμε κάνει ψωμοτύρι αφού 8 στις 10 ερωτήσεις που κάνετε ή 8 στα 10 άρθρα που θέλετε να διαβάσετε αφορούν τις καρμικές σχέσεις. Κι επειδή η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω, αστρολόγοι και κοινό ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας αν θέλουμε η αστρολογία να βρει την θέση που πραγματικά της αξίζει.

 

Τίνα Ζαχαριάδου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments