0 0 votes
Article Rating

Γιατί να διαλέξουμε την εσωτερική αστρολογία; Η απλή αστρολογία πολλές φορές έχει αποτύχει να να βοηθήσει τους ανθρώπους γιατί περιοριζόταν στα γεγονότα και μόνο. Ουσιαστικά αυτό που καταλάβαμε οι αστρολόγοι είναι ότι η απλή ανάγνωση του μέλλοντος πολλές φορές είναι άχρηστη γνώση μιας και ο άνθρωπος που μας συμβουλεύεται στο τέλος αντί να αποφύγει το δυσάρεστο γεγονός που του αναφέρουμε κυριολεκτικά πέφτει με τα μούτρα σε αυτό.

Με την αυγή του 20ου αιώνα και την άνοδο της Ψυχολογίας η αστρολογία κατάφερε εκτός από απλή χαρακτηρισιολογiκή ανάλυση να εντοπίσει και σημαντικά προβλήματα ψυχολογίας του κάθε ατόμου οπότε και μπορέσαμε να είμαστε πιο άμεσοι και βοηθητικοί.. Τελικά στον 21ο αιώνα βλέπουμε ότι ούτε και ο απλός συνδυασμός της ψυχολογικής αστρολογίας μπόρεσε να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα.

Το βασικό λάθος που κάνουν όλες οι ανθρωπιστικές επιστήμες και η αστρολογία είναι ότι τις περισσότερες φορές αντιλαμβάνονται στον άνθρωπο σαν ένα νησί αποκομμένο από το περιβάλλον του που λειτουργεί μόνο του αυθύρπακτα και πώς ουσιαστικά αυτός και ο μικρόκοσμος του είναι ο μοναδικός λόγος και αιτία που παρουσιάζονται προβλήματα. Αυτό είναι όμως λάθος διότι ο άνθρωπος δεν είναι απλό αποτέλεσμα μόνο των πράξεων του εαυτού του και της οικογένειας του αλλά και της ίδιας της παγκόσμιας κοινωνίας.

Η αστρολογία σαν δημιούργημα του ανθρώπου δεν είναι τίποτα άλλο από καθημερινή προβολή της ψυχοσύνθεσης του, έτσι ουσιαστικά όπως αλλάζει η κοινωνία έτσι αλλάζει και η αστρολογία έτσι ώστε να μπορέσει να επιτύχει καλύτερα το σκοπό της. Έτσι η αστρολογία των Χαλδαίων είχε μία μεταφυσική σκοπιά η οποία εξισορροπούσε και εξέφραζε περισσότερο της εσωτερικές και θεολογικές ανησυχίες του αρχαίου αυτού λαού.

Με τους αρχαίους Έλληνες υπήρξε μία πρώιμη ανάπτυξη αυτού που λέμε αρχετυπική αστρολογία και ψυχολογία πολύ πιο φυσική και βοηθητική για τον άνθρωπο κάτι που δεν συνέχισε γιατί έπειτα ήρθε ο μεσαίωνας όπου και αντιμετώπισε η αστρολογία και αυτή με τη σειρά της τον σκοταδισμό για αυτό και το αποτέλεσμα ήταν μία σκοτεινή και μαύρη αστρολογία η οποία αντιπροσώπευε τον φόβο τον τρόμο και την αμφιβολία του κόσμου.

Η αστρολογία από έκφραση της συμπαντικής ισορροπίας είχε μετατραπεί σε ένα απόλυτο εργαλείο τρόμου και θανάτου, μαγεία, μαγγανεία και θρησκοληψία πέρασαν εκείνα τα χρόνια και σε συνδυασμό με τις πολύ απεχθείς ασθένειες που είχαν γεννηθεί τότε όπως ο μαύρος θάνατος μία μορφή βουβωνικής πανώλης που σκόρπισε το θάνατο εκείνα τα χρόνια και πήρε τη ζωή πάνω από το ένα τρίτο του κόσμου, ουσιαστικά ή ανθρωπότητα είχε εισέλθει σε μία περίοδο συνεχούς τρομοκρατίας και σε συνδυασμό με το θρησκευτικό περιβάλλον που επικρατούσε η αστρολογία ήταν πιο πολύ ένα όργανο μαντείας καταστροφών πάρα βοηθητικό εργαλείο. Με την αναγέννηση και εν τέλει τη σύγχρονη επιστήμη αναπτύχθηκε η μοντέρνα αστρολογία που έχει ένα ψυχολογικό προφίλ, αλλά φτάνει αυτό;

Σίγουρα τον αιώνα που πέρασε και στις αρχές αυτού που διανύουμε η αστρολογία προσέφερε πολλά στην επιστήμη και στην ψυχολογία με τις απίστευτα εμπλουτισμένες πληροφορίες που έδινε σε μισό σχεδόν χρόνο από ότι η ψυχολογία από μόνη της από την άλλη η αστρολογία δανείσθηκε θεωρίες και σκέψεις μεγάλων ψυχολόγων και κατάφερε να έχει ένα πιο πετυχημένο και ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον, παρόλα αυτά όμως δεν φτάνει σε ένα άνθρωπο η γνώση ότι για όλα φταίει το οικογενειακό του περιβάλλον και γενικότερα τα παιδικά του χρόνια και από την άλλη η ανατολική φιλοσοφία ήδη παρόλη την προσπάθεια της δεν μπορεί να βοηθήσει σε πολλά ερωτήματα γύρω από την ύπαρξη του γιατί η ιδέα του κάρμα και της μετενσάρκωσης δεν δίνει λύσεις απλά μεταθέτει το πρόβλημα του υποκειμένου από το παρόν σε κάποιο μακρινό και τις περισσότερες φορές άλυτο πια παρελθόν.

Με λίγα λόγια υπήρξαν πολλές απαντήσεις για το γιατί αλλά όχι για το πώς και με ποιο τρόπο θα αλλάξει. Τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταφέρνει ούτε από την επιστήμη αλλά ούτε και από την αστρολογία να βγει από τα αδιέξοδα του και μπαίνει σε μία φάση αμφισβήτησης της πραγματικότητας του, της βιολογικής και ψυχικής του ηρεμίας.

Η αστρολογία στην καθημερινή της μορφή δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε μία μερίδα ανθρώπων που έχουν φύγει από τις γνωστές ερωταπαντήσεις και θέτουν το εαυτό τους και τον συλλογισμό τους σε μία άλλη κλίμακα κατανόησης των πραγμάτων. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει μόνο αν θα βγάλουν χρήματα ή αν θα ταιριάξουν με τον Βαγγέλη η την Κατερίνα (πράγμα που προς θεού δεν έχει τίποτα κακό απλά δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν και άλλες έννοιες που δεν ανταποκρίνονται στα μέχρι τώρα δεδομένα). Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πιο πολύ για την ανάπτυξη τους σαν προσωπικότητες και σαν μονάδες μέσα σε ένα όμως πολύ μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων. Έχουν μία κατανόηση για τους ανθρώπους και για το σύμπαν που ποια η ερώτηση τους είναι περισσότερο κοσμική και συλλογική όπως τι μπορώ να κάνω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να βοηθήσω την παγκόσμια ισορροπία ή τι μπορώ να κάνω για να γίνω πιο βοηθητικός στην ανθρωπότητα και στη Γη.

Τέλος υπάρχουν και οι άνθρωποι που κατανοούν τους εαυτούς τους όχι σαν ατομικές δυνάμεις αλλά σαν ρέοντα ποτάμια που ξεκινούν από το παρελθόν και θα ξεχυθούν στο μέλλον, άνθρωποι που ζητούν να κατανοήσουν τον ανώτερο σκοπό τους και ζητούν μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που έχουμε μάθει μέσα στη λανθασμένη καθημερινότητα μας. Για όλα αυτά η ψυχολογική αστρολογία αλλά και οποιαδήποτε άλλη μορφή της αστρολογίας μέχρι τώρα αλλά και επιστημονική πραγματικότητα δεν μπορούσε να δώσει λύσεις.

Για τους παραπάνω λόγους γεννήθηκε η Εσωτερική αστρολογία η οποία βοηθά στην περαιτέρω ίσως κατανόηση της ανθρώπινης δημιουργικότητας καθώς μπορούμε να πούμε ότι είναι η επαναστατική διεύρυνση της ανθρωπολογίας για τον 21ο αιώνα. Η πραγματικότητα είναι ότι στην αρχή της επειδή γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Θεοσοφισμού αρκετοί την περιφρόνησαν και την ακύρωσαν ακριβώς γιατί το θεώρησαν όχι προϊόν καθαρής αστρολογικής πρακτικής αλλά μεταλλαγμένο συνοθύλευμα αιρετικής και θρησκοληπτικής σκέψης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, η εσωτερική αστρολογία αφού έδωσε τους προσωπικούς της αγώνες και βρήκε το πραγματικό της στίγμα δημιούργησε ένα ρεύμα που αντιπροσωπεύει μία ολόκληρη μερίδα ανθρώπων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με τον Θεοσοφισμό. Άθεοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και βουδιστές από όλο τον πλανήτη χειρίζονται και εκτιμούν την εσωτερική αστρολογία.

Πίνακας που δείχνει την αντιστοιχία μοντέρνων κυβερνητών της λεγόμενης ψυχολογικής αστρολογίας και της εσωτερικής.

Η εσωτερική αστρολογία πέρα από τα τεράστια ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει είναι ένα σύστημα έντονα ανατρεπτικό που φέρει στον ίδιο το χώρο της αστρολογίας επαναστατικές αλλαγές και για αυτό ακριβώς το λόγο είχε δυσκολία αποδοχής από πολλούς αστρολόγους. Η πραγματικότητα και η αλήθεια όμως δεν μπορούν να κλειστούν και να αδιαφορήσουμε για αυτή μιας και αναγκαστικά πια ο αστρολόγος έρχεται αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις που μόνο η εσωτερική αστρολογία μπορεί να απαντήσει.

Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η σύγχρονη εσωτερική αστρολογία δεν απαιτεί απλά γνώση κάποιου θέματος αλλά είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία για αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, χρειάζεται ψυχολογική και πνευματική εξάσκηση μα πάνω από όλα ουσιαστική καλλιέργεια του ανθρώπου σε όλα τα μέτωπα, για άλλη μια φορά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώσει το δρόμο αλλά η πτώση του Ελληνορωμαικού κόσμου δεν κατάφερε να επιτύχει τους εσωτερικούς σκοπούς του πνεύματος που τους χαρακτήριζε. Οι αρχαίοι έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν την αστρολογία όπως σήμερα από ένα γραφείο με λιβάνια και ωραίους πίνακες στους τοίχους με κανα ζώδιο στη γωνία, ήταν ολόκληρος τρόπος ζωής και η εσωτερική αστρολογία επανεισαγάγει αυτή την τοποθέτηση.

Η κυριότερη ίσως ανακάλυψη είναι η θέαση του κόσμου μέσα από εφτά ακτινικές πραγματικότητες που η κάθε μία έχει σκοπό την δομή και λειτουργία του σύμπαντος, μέσα από αυτές κάθε άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει τον προσωπικό του ρόλο σε μακροκοσμικό και μικροκοσμικό περιβάλλον και τελικά να βρει την ουσία της ύπαρξης του κάτι που θα τον οδηγήσει σε μία πιο ευρεία αντιμετώπιση των προβλημάτων και τελικά θα τον κάνει και πιο ευτυχισμένο, δεν μιλάμε όμως για την ευτυχία της διασκέδασης- διασκόρπισης, αλλά της ψυχαγωγίας και μετατροπής ουσιαστικά της ανθρώπινης πραγματικότητας από σκουλήκι σε πεταλούδα και μετέπειτα πάλι βομβύκιο, είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι η εσωτερική αστρολογία είναι η πρώτη έκφραση της αστρολογίας πέρα από τον Σκορπιό πέρα από τον θάνατο και την μόνιμη διάλυση και δημιουργία του σύμπαντος γιατί πια έχει περάσει στο τελευταίο στάδιο όπου γίνεται κατανοητός ο νόμος της φυσικής ότι η ενέργεια δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται.

Μερικώς επεξηγηματικός πίνακας με τις 7 ακτινικές δραστηριότητες της αστρολογίας
και μερικές δραστηριότητες της κάθε μιας.

Η εσωτερική αστρολογία τέλος με τις αρχές της και τον τρόπο κατανόησης της στο προσωπικό και όχι μόνο ωροσκόπιο του καθενός προδίδει ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που μπορούσαμε να κατανοήσουμε με της μέχρι τώρα πρακτικές μας. Ο Χάρτης της εσωτερικής αστρολογίας δεν μας αποκαλύπτει την ψυχολογική ταυτότητα του ατόμου ούτε μας δείχνει το βιολογικό παρελθόν που μας επηρεάζει στο παρόν και βέβαια δεν μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος μας απλοϊκά, είναι ένας χάρτης που αποκαλύπτει και φέρνει στο φως την βαθύτερη ουσία του ανθρώπου που δεν είναι άλλο από την ψυχή του είτε όπως την αντιλαμβάνονται οι επιστήμονες είτε οι θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου, είναι η αποκάλυψη της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλο της το μεγαλείο.

Χρήστος Άρχος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments