0 0 votes
Article Rating

Ο Νίκολα Τέσλα είναι ο άνθρωπος που ενσάρκωσε το αρχέτυπο του τρελού επιστήμονα όταν στο απόγειο της καριέρας του κλείστηκε σ’ ένα «πύργο» και εκτέλεσε σειρά πειραμάτων με σκοπό να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο ασύρματα και δωρεάν.

Το άρθρο αυτό ολοκληρώνει μια τριλογία – αφιέρωμα στην είσοδο του Ποσειδώνα στους Ιχθείς όπου μελετάμε το γενέθλιο χάρτη σημαντικών προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα όταν ο ιδεαλιστής πλανήτης ξαναπέρναγε από τους υδάτινους και μεταβλητούς Ιχθείς. Έτσι, μετά τον καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά (Γιαννούλης Χαλεπάς: Καλλιτεχνική Μεγαλοφυΐα και Τρέλα – Ο Χάρτης ενός Αγίου) και τον ποιητή Αρθούρο Ρεμπώ (Ο Αρθούρος Ρεμπώ στο Μεθυσμένο του Καράβι)  είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε για τον επιστήμονα Νίκολα Τέσλα.

Λίγα Λόγια για τη Ζωή και τον Αστρολογικό Χάρτη του

Ήταν γόνος σερβικής οικογένειας αλλά γεννήθηκε στο χωρίο Smiljan που τότε ανήκε στην αυστριακή αυτοκρατορία και τώρα στην Κροατία. Από μικρός εντυπωσίασε με τις σχολικές του επιδόσεις, ειδικά με την ικανότητα του να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς με το μυαλό του. Ωστόσο, με πατέρα και παππού κληρικούς, προοριζόταν και ο ίδιος για ανάλογη σταδιοδρομία. Ευτυχώς όταν αρρώστησε βαριά από χολέρα και κόντεψε να πεθάνει, ο πατέρας του (που ήδη είχε χάσει τον μεγαλύτερο γιο του) υποσχέθηκε πως αν γίνει καλά θα τον στείλει στο πολυτεχνείο. Εκεί συνέχισε να εντυπωσιάζει τους καθηγητές του με τις επιδόσεις και την αφοσίωσή του στις σπουδές αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ αφού φάνηκε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα δεν ήταν γι’ αυτόν.

Είναι όμως ώρα να δούμε τον γενέθλιο χάρτη του. Η ώρα γέννησης (μεσάνυχτα) αναφέρεται στη βιογραφία του από τον John J. O’Neill που υπήρξε φίλος του.

Nikola Tesla natal chartΈχουμε λοιπόν Ήλιο στον Καρκίνο, Σελήνη στο Ζυγό, Ωροσκόπο Ταύρο και Μεσουράνημα Αιγόκερο. Δεν είναι ακριβώς ο συνδυασμός που θα περιμέναμε για έναν «τρελό» επιστήμονα. Τη στιγμή που μιλάμε για τον «πατέρα» του εναλλασσόμενου ρεύματος (αυτού που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα), ο καθένας θα περίμενε μεγάλη έμφαση σε Ουρανό / Υδροχόο, πιθανότατα και Ερμή που δίνει την απαραίτητη εξυπνάδα ή καλύτερα καπατσοσύνη. Στο συγκεκριμένο χάρτη έχουμε τον Ερμή κυρίαρχο στους Διδύμους και στον 3ο οίκο της επικοινωνίας, τον Ουρανό γωνιακό στον 1ο οίκο και τον Κλήρο της Τύχης στον Υδροχόο και 10ο οίκο.

Είναι αυτά αρκετά σημάδια μιας ευφυΐας; Ίσως για έναν μέσο άνθρωπο αλλά μάλλον όχι για μια τόσο ιδιαίτερη περίπτωση. Ωστόσο, η ταλαίπωρη τέχνη της αστρολογίας έχει υποφέρει τα μέγιστα από τις υπεραπλουστεύσεις και τους «προφανείς» συσχετισμούς. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αποκρυπτογραφήσουμε τον γενέθλιο χάρτη και μέσα από αυτόν τη ζωή του Νίκολα Τέσλα.

Κυρίαρχη θέση στον χάρτη έχει ένας πολύ δυναμικός σχηματισμός Ταυ-τετραγώνου στα παρορμητικά. Η αντίθεση του σχηματισμού, Σελήνη/Άρης – Δίας βρίσκεται πάνω στον άξονα των Δεσμών της Σελήνης δίνοντας μεγάλη έμφαση στο έτσι κι αλλιώς σημαντικό αυτό άξονα. Η κορυφή του σχηματισμού είναι η σύνοδος Ήλιου/Αφροδίτης στον Καρκίνο και στο ναδίρ του χάρτη (ακμή 4ου οίκου). Πριν βιαστούμε να απορρίψουμε την έμφαση στον Καρκίνο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Τέσλα υπήρξε ένας εξαιρετικά εμμονικός και εσωστρεφής άνθρωπος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφευγε να σχεδιάζει τις εφευρέσεις του σε χαρτί κρατώντας όλα τα σχέδια σε κάθε τους λεπτομέρεια στο μυαλό του. Είχε βέβαια μια υπερφυσική μνήμη αλλά μια τέτοια συνήθεια δείχνει την ανάγκη του να χτίζει τοίχους γύρω του. Οι συνεργασίες του, κυρίως με χρηματοδότες ήταν πάντα δύσκολες αφού είχε τα δικά του σχέδια, αδιαφορώντας για κατασκευές που θα είχαν εμπορική επιτυχία. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που υπήρξε περιζήτητος γαμπρός δεν αναφέρεται πουθενά κάποια σχέση του, εκτός από την αγάπη / εμμονή του για τα περιστέρια.

Μ’ ένα συγκεκριμένο περιστέρι μάλιστα, θεωρούσε ότι είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης και επικοινωνίας. Προς το τέλος της ζωή του δήλωσε πως ήταν πολύ μεγάλη θυσία για τη δουλειά του το ότι δεν παντρεύτηκε, ωστόσο, πέρα από την αφοσίωση στη δουλειά του, μια τέτοια στάση δείχνει και τη δυσκολία του σε προσωπικές, κοινωνικές συναναστροφές. Αν λοιπόν θα νοιώθαμε καλύτερα από αστρολογικής άποψης αν ο Τέσλα ήταν ένας «χαρωπός» Δίδυμος ή «εναλλακτικός» Υδροχόος, μάλλον δεν ξέρουμε για ποιον άνθρωπο μιλάμε. Ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο «Καρκίνος» αξίζει να αναφέρουμε ότι η αμόρφωτη μητέρα του είχε ιδιαίτερη έφεση στις κατασκευές και στην αποστήθιση επικών ποιημάτων. Ο Τέσλα πάντα θεωρούσε ότι σ’ αυτήν οφείλεται η φωτογραφική του μνήμη και  η κατασκευαστική του ικανότητα.

Στον χάρτη υπάρχει ένα εξάγωνο Ποσειδώνα – Ουρανού που βέβαια το έχουν όλοι όσοι γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο. Στο συγκεκριμένο χάρτη όμως έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι δύο εξωκρόνιοι σχηματίζουν όψη χιαστί με τη σύνοδο Σελήνης/ Άρη/ Ν.Δεσμού. Στον χάρτη που παραθέσαμε δεν φαίνεται η χιαστί του Ουρανού επειδή οι 5 μοίρες ανοχή της όψης με τον Άρη θεωρούνται πολλές ενώ δεν φαίνονται καθόλου οι όψεις του Νότιου Δεσμού. Ωστόσο επειδή και ο Νότιος Δεσμός σχηματίζει όψεις και μιλάμε για τριπλή σύνοδο, η όψη ισχύει και συνολικά έχουμε το σχηματισμό Yod ή Διπλή Χιαστί. Είναι ένας σχηματισμός που τονίζει ακόμα περισσότερο την αντίθεση στον 6ο – 12ο οίκο αλλά και την τριπλή σύνοδο στο Ζυγό.

Ο Ζυγός είναι το παρορμητικό ζώδιο του Αέρα, κάτι που δείχνει μια διανοητική ελευθερία αλλά έχουμε συνηθίσει να τον σχετίζουμε περισσότερο με τις σχέσεις και την ομορφιά παρά με εφευρέσεις. Αυτό γίνεται κυρίως λόγω του κυβερνήτη του, της Αφροδίτης, που παρεμπιπτόντως είναι ο ισχυρότερος πλανήτης στον χάρτη (κυβερνήτης του Ωροσκόπου, σε σύνοδο με τον Ήλιο και σε αμοιβαία υποδοχή με τη Σελήνη).

Πριν βιαστούμε να απορρίψουμε την επίδραση του Ζυγού, θα πρέπει να πούμε ότι ο Τέσλα ήταν εξαιρετικά κομψός, καλοντυμένος, με καλούς τρόπους, φιλότεχνος και με εμμονή στην καλή ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που συνήθως ήταν καταχρεωμένος έπαιρνε το δείπνο του πάντα στις 8:10μμ στο συγκεκριμένο εστιατόριο ή ξενοδοχείο που έτρωγε και σερβιριζόμενος αποκλειστικά από τον αρχισερβιτόρο, στον οποίο και έδινε την παραγγελία τηλεφωνικά ώστε το φαγητό  να είναι έτοιμο στις 8:00μμ ακριβώς.

Επίσης, έχει αναφερθεί ότι η στάση του απέναντι σε υπέρβαρους και ατημέλητους ανθρώπους ήταν τέτοια που σήμερα θα την χαρακτηρίζαμε ρατσιστική. Αυτά είναι ίσως λεπτομέρειες που όμως μας βοηθάνε να καταλάβουμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε.

Έχουμε λοιπόν την τριπλή σύνοδο στο Ζυγό που εκτός από την αντίθεση με το Δία, σχηματίζει μια χιαστί με τον ακραία ιδεαλιστή Ποσειδώνα στους Ιχθείς και μια άλλη χιαστί με τον επαναστάτη Ουρανό στο γήινο Ταύρο. Το σταθερό και γήινο ζώδιο του Ταύρου, κυρίως στον Ωροσκόπο, είναι ένα ακόμα στοιχείο που δεν μας ταιριάζει για έναν τέτοιο προφητικό επιστήμονα.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την εποχή που έζησε ο Τέσλα υπήρξαν και άλλοι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Οι καλές τέχνες, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία ακόμα και τα θεωρητικά μαθηματικά είχαν άξιους εκπροσώπους που ακόμα τους μνημονεύουμε. Ωστόσο ο Τέσλα δεν ήταν κάτι απ’ όλα αυτά. Υπήρξε πάνω απ’ όλα εφευρέτης. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η χειροπιαστή κατασκευή κάτι στο οποίο είχε ιδιαίτερη ικανότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε απορρίψει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν αφού στην λογική του δεν υπήρχε χώρος για καμπύλα σύμπαντα. Είχε μάλιστα τέτοια επιμονή που το 1937, σε ηλικία 81 ετών και ενώ η κβαντική μηχανική ήταν ήδη η νέα πραγματικότητα, έγραφε σ’ ένα γράμμα του ότι ολοκλήρωσε τη δική του «δυναμική θεωρία της βαρύτητας» που θα δώσει τέλος στους ψευδείς ισχυρισμούς. Προσέγγιζε λοιπόν την επιστήμη στη βάση της χειροπιαστής πραγματικότητας και ήταν πολύ ξεροκέφαλος στο να δεχτεί νέες θεωρίες. Τώρα μάλλον το ζώδιο του Ταύρου δεν μας φαίνεται τόσο άσχετο.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο χάρτη, θα ήταν βέβαια παράλειψη να μην αναφερθούμε στον Πλούτωνα που βρίσκεται πάνω στον Ωροσκόπο, μία θέση που του δίνει κεντρική θέση σε όλη τη λειτουργία του χάρτη. Ενώ λοιπόν περιμέναμε μάλλον «ουράνια» χαρακτηριστικά μας προκύπτουν περισσότερο «πλουτώνια».

Αυτό δίνει στον Τέσλα τη λογική του «όλα ή τίποτα» κάνοντας τον συχνά αυτοκαταστροφικό, όπως πράγματι υπήρξε. Επίσης δείχνει ότι οι εφευρέσεις του δεν έγιναν για τη «χαρά της επιστήμης» αλλά φιλοδοξούσε μέσα από αυτές να αλλάξει τον κόσμο εκ βάθρων. Μιας και αναζητάμε κλίσεις και ταλέντα, αξίζει να κοιτάξουμε και την όψη του πενταγώνου (72ο). Βλέπουμε λοιπόν ότι Ωροσκόπος και Πλούτωνας είναι σε όψη πενταγώνου ακριβείας με Αφροδίτη και Ήλιο αντίστοιχα, κάτι που τονίζει περισσότερο τον πλουτώνιο χαρακτήρα του ταλέντου του.

Όπως και να το δούμε λοιπόν, ο χάρτης του Τέσλα έχει περισσότερο Πλούτωνα παρά Ουρανό και περισσότερη Αφροδίτη παρά Ερμή. Πέρα όμως από την αναζήτηση των τυπικών χαρακτηριστικών της ευφυΐας, αυτό που έχει κεντρικό ρόλο στον χάρτη του είναι η αντίθεση στον άξονα 6ου -12ου οίκου που όπως είδαμε συμμετέχει σε δύο σχηματισμούς. Αν αφήσουμε κατά μέρος τα θέματα ασθενειών (και ο Τέσλα σε νεαρή ηλικία υπήρξε πράγματι φιλάσθενος) ο 6ος είναι ο οίκος της εργασίας / υπηρεσίας στους άλλους και η εργασιομανία του Τέσλα έχει μείνει ιστορική. Λέγεται ότι για μεγάλες περιόδους κοιμόταν από ελάχιστα ως καθόλου.

Αλλά ο 12ος οίκος της απομάκρυνσης από τα εγκόσμια και της ανιδιοτελούς προσφοράς είναι ο χώρος που πραγματικά μεγαλούργησε ο Τέσλα. Ήταν επιστήμονας που ζούσε και εργαζόταν κυρίως μέσα στο μυαλό του, δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για τα χρήματα (παρά μόνο για να χρηματοδοτήσει τα νέα του πειράματα) αλλά ούτε και για τις πατέντες των εφευρέσεων του. Σκοπός του ήταν να δώσει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο, υιοθετώντας το ρόλο του νέου Προμηθέα. Και βέβαια ήταν οραματιστής. Σε μια εποχή που η ηλεκτρική ενέργεια ήταν κάτι εντελώς άγνωστο για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, αυτός πειραματιζόταν και πέτυχε την ασύρματη μετάδοσή της.

Αν λοιπόν η θέση του Βόρειου Δεσμού της Σελήνης δείχνει την «αποστολή» μας στον κόσμο αυτό, τότε ο Τέλσα με ΒΔ σε Κριό / 12ο οίκο δικαίωσε απόλυτα αυτήν την αποστολή. Ασχολήθηκε με τον ηλεκτρισμό, όχι επειδή έχει έναν τόσο έντονο Ουρανό αλλά επειδή την εποχή που έζησε, ο ηλεκτρισμός ήταν το μέσο για να αλλάξει τον κόσμο. Αν γεννιόταν μερικές δεκαετίες αργότερα μπορεί να ασχολιόταν με τη διάσπαση του πυρήνα του ατόμου, ή λίγο ακόμα πιο μετά να σχεδίαζε ταξίδια στο διάστημα. Δεν έχει τόση σημασία το μέσο αλλά ο σκοπός. Και σκοπός του ήταν να υλοποιήσει έναν κόσμο που υπήρχε μόνο μέσα στο μυαλό του.

Η Κάτια Κ. έχει γράψει ένα άρθρο για την ευφυΐα (Ευφυΐα και Αστρολογία… «Τα κλειδιά ενός υπέροχου μυαλού!»), τονίζοντας τον ρόλο των Ποσειδώνα / Ιχθύων / 12ο οίκου. Εδώ έχουμε άλλο ένα παράδειγμα της σημασίας που έχει η δύναμη του οραματισμού σε πραγματικά ευφυείς ανθρώπους. Φυσικά όταν έχεις και τον Ερμή κυρίαρχο στους Διδύμους πάνω στην ακμή του 3ου οίκου βοηθάει πολύ. Με τον Ουρανό στον 1ο οίκο και τον Κλήρο της Τύχης στον Υδροχόο θα αμφισβητηθεί ό,τι θεωρείται δεδομένο. Κι αν ο Πλούτωνας είναι πάνω στον Ωροσκόπο, τότε έχουμε ένα Νίκολα Τέσλα.

Έχοντας ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα για το ωροσκόπιο του Νίκολα Τέσλα, στη συνέχεια θα δούμε πως αυτό λειτούργησε τη σημαντικότερη περίοδο της ζωή του. Από τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, στην παγκόσμια αναγνώριση και τελικά στην υιοθέτηση του ρόλου του «τρελού επιστήμονα». Είναι μια περίοδο 30 χρόνων περίπου που συμπίπτει μ’ ένα κύκλο Ήλιου / Σελήνης στην προοδευμένη κίνηση τους. Έτσι είναι και μια ευκαιρία να γίνει φανερή η σημασία αυτού των κύκλου.

tesla-2

Τα 30 Χρόνια που Φώτισαν τον Κόσμο

Την περίοδο των 30 χρόνων θα την χωρίσουμε σε 4 διαστήματα, σύμφωνα με τις κύριες φάσεις της Σελήνης. Έτσι θα παραθέσουμε 4 χάρτες όπου ο γενέθλιος θα είναι στο κέντρο, οι διελεύσεις στον εξωτερικό δακτύλιο και οι πρόοδοι στον εσωτερικό δακτύλιο.

Τα Πρώτα Βήματα (1878 – 1886)

Η πρώτη προοδευμένη Νέα Σελήνη σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 1878.

 transits_progressions_tesla

 

Η σύνοδος Ήλιου / Σελήνης στην προοδευμένη κίνησή τους έγινε στις 8ο44’ του Λέοντα, πάνω στην ακμή του 5ου οίκου. Η πρ Αφροδίτη έχει προσπεράσει τον Ήλιο και βρίσκεται μέσα στον 5ο οίκο, ο πρ Άρης έχει μόλις μπει στο Σκορπιό και ο πρ Ερμής ετοιμάζεται να αφήσει τον Καρκίνο για να μπει και αυτός στον Λέοντα. Επίσης η Νέα Σελήνη είναι σε τρίγωνο ακριβείας με το γενέθλιο Δία αλλά και τετράγωνο με τον διελαύνοντα Ποσειδώνα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη είχε σχηματιστεί ένα τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα (όπως και στις μέρες μας) με τον Πλούτωνα να περνάει πάνω από το γενέθλιο Ουρανό του Τέσλα.

Κάθε Νέα Σελήνη σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή. Αυτή η αρχή δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από δραματικά γεγονότα αλλά χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλα όσα έχουν παλιώσει και πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας ώστε να κάνουμε χώρο για το νέο στη ζωή μας. Στην περίπτωση του Τέσλα αυτή η ανάγκη του καινούργιου φαίνεται και από τις θέσεις των προοδευμένων Ερμή, Αφροδίτη, Άρη. Με τη Νέα Σελήνη πάνω στην ακμή του 5ου οίκου, η καινούργια περίοδος της ζωής του θα έχει τη δημιουργικότητα και το ρίσκο του 5ου οίκου καθώς και τη θετική αύρα αλλά και τη βιασύνη του Δία στον Κριό. Το τετράγωνο από τον Ποσειδώνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προσεκτικές και λογικές αποφάσεις.

Την περίοδο της Νέας Σελήνης ο Τέσλα φοιτούσε στο πολυτεχνείο του Graz αλλά οι εντυπωσιακές επιδόσεις του πρώτου έτους ανήκαν πια στο παρελθόν. Στο δεύτερο έτος είχε ήδη τσακωθεί μ’ έναν από τους καθηγητές του σχετικά με τη χρήση ενός δυναμό και έχασε την υποτροφία του. Στο τρίτο έτος έπαιζε τα δίδακτρά του στα χαρτιά χάνοντας τα και ξανακερδίζοντας τα. Ωστόσο δεν πρέπει να τον θεωρήσουμε έναν κοινό χαρτοπαίκτη. Για ανθρώπους με τη δική του υπερφυσική μνήμη και την έφεση στους υπολογισμούς, το παιχνίδι των χαρτιών γίνεται παιχνίδι πιθανοτήτων. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 1878 έφυγε οριστικά από το πολυτεχνείο χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Ακολούθησε ένας νευρικός κλονισμός, ο θάνατος του πατέρα του, μια ακόμα ανεπιτυχή προσπάθεια να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Πράγας και η έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας σε εταιρία τηλεγράφου στη Βουδαπέστη το 1881. Οι βελτιώσεις που επέφερε στην εταιρία ήταν τέτοιες που μέσα σε μερικούς μήνες πήρε τη θέση του επικεφαλής ηλεκτρολόγου. Τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στο Παρίσι για να δουλέψει για την εταιρία του Έντισον και το 1884 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την ίδια εταιρία.

Για την αποχώρηση του από την εταιρία του Έντισον την επόμενη χρονιά αναφέρεται το εξής περιστατικό: ο Τέσλα πρότεινε να επανασχεδιάσει τους όχι τόσο αποτελεσματικούς κινητήρες και γεννήτριες της εταιρίας και ο Έντισον του είπε «υπάρχουν 50 χιλιάδες δολάρια για σένα, αν μπορείς να το κάνεις». Ο μισθός του τότε ήταν 18 δολάρια την εβδομάδα. Ύστερα από μερικούς μήνες ο Τέσλα πράγματι το πέτυχε και ζήτησε την αμοιβή του αλλά ο Έντισον του απάντησε ότι αστειευόταν και ότι ο Τέσλα δεν καταλαβαίνει το αμερικάνικο χιούμορ. Μετά την παραίτησή του ίδρυσε τη δική του εταιρία με την οποία κατοχύρωσε τις πρώτες του πατέντες αλλά οι χρηματοδότες / επενδυτές δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τις ιδέες του με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει. Ο ίδιος περιγράφει το τέλος του 1886 σαν περίοδο «φοβερών πονοκεφάλων και πικρών δακρύων».

Σε κάθε νέο ξεκίνημα είναι αναμενόμενο να υπάρχουν δυσκολίες αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει προοπτική. Αυτή η προοπτική ήταν ξεκάθαρη στην περίπτωση του Τέσλα που από άγνωστος φοιτητής στην Αυστρία, τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα τον οδήγησαν γρήγορα στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Το σύμβολο Sabian για τη μοίρα της Νέας Σελήνης είναι «Τεχνίτες φυσητού γυαλιού» και πράγματι στα χρόνια που ακολούθησαν ο Τέσλα κατάφερε με τα ταπεινά, ψυχρά υλικά των εργαστηρίων του να διαμορφώσει μια καινούργια, πιο όμορφη πραγματικότητα.

Η Αναγνώριση (1886 – 1893)

Το πρώτο τετράγωνο στην προοδευμένη κίνηση Ήλιου – Σελήνης σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 1886.

transits_progressions_tesla-2

Ο προοδευμένος Ήλιος ήταν σε σύνοδο με τον προοδευμένο Ερμή. Ο Ουρανός είχε ξεκινήσει το πέρασμα του από την αντίθεση Σελήνης / Άρη – Δία (ολοκληρώθηκε το 1889).  Την ίδια περίοδο ο προοδευμένος Άρης ήταν σε αντίθεση με τον γενέθλιο Πλούτωνα. Ο Κρόνος περνούσε από το Ναδίρ του χάρτη και Πλούτωνας / Ποσειδώνας ετοιμάζονταν για τη σύνοδο τους (1891-1893) που σχηματίστηκε σε εξάγωνο με τον γενέθλιο Δία του Τέσλα και τρίγωνο με τον Κλήρο της Τύχης του.

Η δεύτερη φάση του κύκλου Ήλιου / Σελήνης (από το πρώτο τετράγωνο μέχρι την πανσέληνο) είναι η περίοδος όπου το καινούργιο που φέρνει ο κύκλος πρέπει να σχηματιστεί ξεκάθαρα παίρνοντας «σάρκα και οστά». Για τον Τέσλα ήταν πράγματι η περίοδος της αναγνώρισης αφού την άνοιξη του 1887 είχε βρει καινούργιους χρηματοδότες και ίδρυσε δική του εταιρία ηλεκτρισμού με το όνομα του.

Εκεί τελειοποίησε τον κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος, πρωτοστάτησε στον «πόλεμο του ρεύματος» (εναλλασσόμενου έναντι συνεχούς) που είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1880 ο Έντισον (υπέρμαχος του συνεχούς) να αποσυρθεί από το πεδίο του ηλεκτρισμού και ο Τέσλα να συνάψει μερικές πολύ επικερδείς συμφωνίες με εταιρίες διανομής ρεύματος.

Στην παγκόσμια έκθεση στο Σικάγο το 1893 εντυπωσίασε όλο τον κόσμο επιδεικνύοντας τις εφευρέσεις του, ανάμεσα τους και το ασύρματο άναμμα λαμπτήρων. Εντωμεταξύ όμως είχε πουλήσει τις πατέντες του, έναντι πολύ σεβαστού ποσού, παραιτούμενος από το ποσοστό επί του παραγόμενου ρεύματος που είχε συμφωνήσει αρχικά (κάτι που μακροπρόθεσμα θα του είχε φέρει αστρονομικά κέρδη).

Η ενεργοποίηση των εξωκρόνιων πλανητών στον χάρτη του, βοήθησε τον Τέσλα να πετύχει την αναγνώριση με εφευρέσεις που άλλαξαν οριστικά την εικόνα του κόσμου. Η μετάβαση από το συνεχές στο εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να φαίνεται ασήμαντη λεπτομέρεια αλλά είναι αυτή που οδήγησε στην ευρεία χρήση του ηλεκτρισμού, βγάζοντάς τον από τα εργαστήρια και φωτίζοντας τις πόλεις.  Η σύνοδος Πλούτωνα / Ποσειδώνα στην αρχή των Διδύμων σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα, αυτή που ονομάζουμε «σύγχρονη εποχή». Η διάδοση του ηλεκτρισμού και η ανακάλυψη του τηλέγραφου λίγα χρόνια αργότερα σημάδεψαν την έναρξη αυτής της εποχής, καθιστώντας την επικοινωνία κεντρικό θέμα της. Όπως βέβαια ταιριάζει στο ζώδιο των Διδύμων. Ο ρόλος του Τέσλα εκείνη την περίοδο υπήρξε καταλυτικός αφού στο απόγειο της καριέρας του διαμόρφωσε την καινούργια πραγματικότητα.

Στο πρώτο τετράγωνο του προοδευμένου κύκλου Ήλιου / Σελήνης η Σελήνη ήταν στην 17η μοίρα του Σκορπιού με σύμβολο Sabian «Μια γυναίκα πατέρας του δικού της παιδιού».  Ο Τέσλα είχε έντονη την ανάγκη για δημιουργία και ένοιωθε αρκετά αυτάρκης ώστε να τα καταφέρει μόνος του. Σε ανθρώπινο επίπεδο, η δημιουργία προϋποθέτει την ένωση του αρσενικού με το θηλυκό, όπως και στο πεδίο του ηλεκτρομαγνητισμού τη σύνδεση δύο πόλων διαφορετικού δυναμικού. Ο Τέσλα όμως ανήκει στην σπάνια κατηγορία των «μοναχικών καβαλάρηδων» που λειτουργούν καλύτερα μέσα σε απομόνωση.

Ο Τρελός Επιστήμονας (1893 – 1900)

Η προοδευμένη πανσέληνος σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1893.

 transits_progressions_tesla-3

Όπως βλέπουμε στον χάρτη, η πανσέληνος ήταν σε σύνοδο με το προοδευμένο Μεσουράνημα, ενώ ο γενέθλιος Ουρανός ήταν στην κορυφή ενός Ταυ- τετραγώνου με τους προοδευμένους Ήλιο / Σελήνη στα άκρα. Οι προοδευμένοι Ερμής και Αφροδίτη ήταν σε σύνοδο στην αρχή της Παρθένου, και ο διελαύνων Ουρανός ήταν σε σύνοδο με τον προοδευμένο Άρη.

Ο Κρόνος ήταν σε σύνοδο με τους γενέθλιους Σελήνη / Άρη ενώ με την ίδια γενέθλια σύνοδο ήταν σε τρίγωνο τα επόμενα χρόνια οι Ποσειδώνας και Πλούτωνας. Επίσης ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης ολοκλήρωνε έναν κύκλο του (τον δεύτερο) καθώς επέστρεφε στην γενέθλια θέση του.

Η περίοδος στο σεληνιακό κύκλο ανάμεσα στην πανσέληνο και το τελευταίο τέταρτο είναι συμβολικά το διάστημα της «καρποφορίας» όπου το καινούργιο που φέρνει ο κύκλος θα πρέπει να δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία δεν τα κρατάμε για τον εαυτό μας αλλά τα μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Ο Τέσλα πράγματι βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του έχοντας κερδίσει όχι μόνο την αναγνώριση αλλά και αρκετά χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσει τα πειράματά του. Πειραματίζεται λοιπόν με τις ακτίνες Χ, τα ραδιοκύματα ενώ το 1895 θα δημιουργήσει και το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, παρόλο που την ίδια χρονιά το εργαστήριο του καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Φαίνεται ότι η ισχυρή ενεργοποίηση του Ουρανού στον χάρτη του δεν του έφερε μόνο έμπνευση αλλά και τον κίνδυνο ατυχημάτων. Μια ακόμα εφεύρεση που μεγάλωσε το μύθο του ήταν το «τηλεαυτόματο» όπως το ονόμασε που παρουσίασε το 1898. Ήταν ένα σκάφος το οποίο κατεύθυνε με ραδιοκύματα και το πλήθος που παρακολουθούσε έκπληκτο την επίδειξη πίστεψε ότι είτε πρόκειται για μαγεία, είτε κάποια εκπαιδευμένη μαϊμού βρίσκεται μέσα στο σκάφος. Οι αντιδράσεις του κόσμου δεν ήταν παράλογες, το παράλογο ήταν που ο αμερικάνικος στρατός δεν ενδιαφέρθηκε για την εφεύρεση αυτή όταν ο Τέσλα προσπάθησε να την πουλήσει.

Ωστόσο το μεγάλο όνειρο του Τέσλα ήταν να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο μέσα από τη γη ώστε να υπάρχει διαθέσιμη δωρεάν ενέργεια για τον καθένα. Για τον σκοπό αυτό, το 1899 μετακόμισε στο Κολοράντο όπου έστησε το εργαστήριο του κοντά σ’ ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας, όπου είχε διαθέσιμη όση ενέργεια χρειαζόταν. Εκεί δημιούργησε κεραυνούς, οι λαμπτήρες άναβαν μόνοι τους σε γειτονικά σπίτια, ενώ άνθρωποι και άλογα ένοιωθαν τον ηλεκτρισμό στα πόδια τους.

nikola-tesla-1Είναι η περίοδος που ενσάρκωσε το αρχέτυπο του τρελού επιστήμονα, ωστόσο αυτό δεν κράτησε πολύ αφού στις αρχές του 1900 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη έχοντας καινούργια μεγαλεπήβολα σχέδια.

Το σύμβολο Sabian της μοίρας της πανσελήνου είναι «Ένας άντρας γυρνάει την πλάτη στα πάθη του και διδάσκει εμπειρικά». Στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του, ο Τέσλα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο έργο του απορρίπτοντας κάθε περισπασμό. Στο εργαστήριο του ήταν ο ίδιος πειραματόζωο, αφού διοχέτευε ηλεκτρική ενέργεια στο σώμα του, αλλά στα μάτια του κόσμου ήταν ένας υπεράνθρωπος που είχε καταφέρει να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης. Είδαμε και στον χάρτη τη διαρκή ενεργοποίηση της αντίθεσης στον 6ο – 12ο οίκο και ο Τέσλα είχε πια αφήσει την απλή προσφορά υπηρεσίας του 6ου οίκου, ζώντας ολοκληρωτικά μέσα στον 12ο και προσδοκώντας να φέρει στον κόσμο όλα τα θαυμαστά που ανακάλυπτε εκεί.

Η Απότομη Προσγείωση (1900 – 1907)

Το τελευταίο τετράγωνο στον προοδευμένο κύκλο Ήλιου / Σελήνης σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 1900.

transits_progressions_tesla-4

Ο Ποσειδώνας αλλά και ο προοδευμένος Ωροσκόπος ξεκίναγαν σύνοδο με τον γενέθλιο Ερμή (1900 – 1902) που αργότερα θα δεχτεί και αντίθεση από το Δία (1901) και τον Ουρανό (1904). Ο προοδευμένος Ερμής ήταν σε τρίγωνο με το Μεσουράνημα (1902-1903) και αντίθεση με το γενέθλιο Ποσειδώνα (1904-1905). Επίσης, Ήλιος και Σελήνη στην προοδευμένη κίνησή τους ετοιμάζονταν να αφήσουν τους Σταθερούς Λέοντα  / Ταύρο για να μπουν στους Μεταβλητούς Παρθένο / Δίδυμους, δηλαδή στα ζώδια του Ερμή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η έμφαση από τον άξονα 6ου – 12ου οίκου έχει περάσει αποκλειστικά στον Ερμή. Δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά με τόσο δραστήριο Ερμή είναι εύκολο να χαθεί ο προσανατολισμός. Η περίοδος της ολοκλήρωσης του κύκλου Ήλιου / Σελήνης (από το τελευταίο τετράγωνο μέχρι τη Νέα Σελήνη) είναι διάστημα περισσότερο ανασκόπησης του κύκλου που κλείνει, να πάρουμε τα μαθήματά μας σχετικά με το τι πήγε καλά και τι άσχημα ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για τον καινούργιο κύκλο που σύντομα θα ξεκινήσει. Η έντονη δραστηριότητα και τα επικίνδυνα εγχειρήματα δεν ευνοούνται.

Στην περίπτωση του Τέσλα, θα ήταν πολύ εύκολο να ασχοληθεί με την εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεών του στηριζόμενος σε ήδη καταχωρημένες πατέντες και υπογεγραμμένα συμβόλαια. Έτσι, θα ξεπερνούσε την οικονομική κρίση με το χρηματιστηριακό κραχ των αρχών του 20ου αιώνα και θα δημιουργούσε στέρεες βάσεις για ένα καινούργιο κύκλο ερευνών / εφευρέσεων. Αλλά ο Τέσλα δεν ήταν ο άνθρωπος που θα έδειχνε τόση προνοητικότητα και με τον Ποσειδώνα (σε Ιχθείς / 12ο οίκο από γενέθλια θέση) να βρίσκεται πάνω στο γενέθλιο Ερμή (Διδύμους / 3ο οίκο) θα ήταν μάλλον υπερβολικό να περιμένουμε ότι, έστω προσωρινά, θα βάλει στην άκρη τα όνειρά του.

Πίσω στη Νέα Υόρκη λοιπόν, ο Τέσλα ήταν αποφασισμένος να επιτύχει την ασύρματη επικοινωνία και μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι ξεκίνησε την κατασκευή του Wardenclyffe, ενός μεταλλικού πύργου ύψους 57 μέτρων. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη και οι επιχειρηματίες που είχαν επενδύσει στην ηλεκτρική ενέργεια προφανώς προσδοκούσαν κέρδη και φυσικά δεν ενθουσιάστηκαν με τα σχέδια του Τέσλα να δώσει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο.

Επιπρόσθετα, ήρθε το 1901 η πρώτη υπερατλαντική ασύρματη μετάδοση μηνύματος μέσω ραδιοκυμάτων από τον Guglielmo Marconi. Ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι αυτή επιτεύχθηκε με τις δικές του πατέντες και ξεκίνησε δικαστική μάχη που κέρδισε του 1903 για να αντιστραφεί η απόφαση το 1904. Η ισχύς των πατεντών του αποκαταστάθηκε οριστικά το 1943 (μετά θάνατον). Από το 1904 είχε γίνει φανερό ότι δεν θα υπάρξει η πρόσθετη  χρηματοδότηση που ζητούσε, το 1906 πούλησε τις εγκαταστάσεις στο Κολοράντο και ουσιαστικά εγκατέλειψε τα σχέδια στο Wardenclyffe, χρησιμοποιώντας το σαν υποθήκη για να παίρνει δάνεια και να καλύπτει τα έξοδα του. Ο πύργος τελικά κατεδαφίστηκε το 1917.

Στο τελευταίο τετράγωνο με τον Ήλιο, η Σελήνη βρέθηκε στην τελευταία μοίρα του Ταύρου με  σύμβολο Sabian «Ένα παγόνι βαδίζει καμαρωτά σ’ ένα αρχαίο λιβάδι». Ο πύργος του  Wardenclyffe υπήρξε το τελευταίο μεγάλο εγχείρημα του Τέσλα, η τελευταία του «παράσταση», όπου ουσιαστικά έπαιξε «τα ρέστα του» με την περηφάνια και τη σιγουριά που πάντα τον χαρακτήριζαν. Ο ουτοπικός χαρακτήρας και η έλλειψη ρεαλιστικής βάσης τελικά οδήγησαν το όλο εγχείρημα σε αποτυχία. Αλλά έστω κι έτσι ήταν αρκετό για να προσθέσει ο Τέσλα το όνομά του στη μακρά αλυσίδα των οραματιστών που θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο. Μια αλυσίδα που ίσως ξεκινάει από τον μυθικό Προμηθέα.

 

Επίλογος

 

Ο Τέσλα συνέχισε να κάνει εφευρέσεις κατοχυρώνοντας την τελευταία του πατέντα το 1928. Επίσης, μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1943, έχαιρε της απεριόριστης εκτίμησης και αναγνώρισης της επιστημονικής κοινότητας, αν και δεν του δόθηκε ποτέ το βραβείο Νόμπελ, που για πολλούς άξιζε. Τουλάχιστον, το 1960 η Διεθνής Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής ονόμασε την μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής, μονάδα Τέσλα.  Ο θρύλος που τον συνοδεύει μέχρι τις μέρες μας μιλάει για το «υπερόπλο Τέσλα» που ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είχε κατασκευάσει και ήταν τόσο ισχυρό που θα έβαζε τέλος στους πολέμους. Φυσικά τα σχέδια ήταν μόνο μέσα στο μυαλό του αλλιώς θα τα έκλεβαν οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων. Πάντως, για παν ενδεχόμενο, μετά το θάνατό του το FBI κατέσχεσε όλα τα υπάρχοντά του για να τα εξετάσει.

Μιας και στο άρθρο αυτό εξετάσαμε ένα πλήρη κύκλο Ήλιου / Σελήνης στην προοδευμένη κίνηση τους, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναφορές για το «υπερόπλο» έγιναν το 1937 όταν ξεκίναγε ένας καινούργιος  κύκλος με τη προοδευμένη Νέα Σελήνη. Ήταν την ίδια χρονιά που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Τέσλα υποστήριξε ότι θα κατέρριπτε τους «ψευδείς ισχυρισμούς» της κβαντικής θεωρίας. Φαίνεται ότι η Νέα Σελήνη έφερε έναν καινούργιο ενθουσιασμό στον ογδοντάχρονο πλέον Τέσλα, ο οποίος εξακολουθούσε να οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Τέλσα πέτυχε πολλά σημαδεύοντας ανεξίτηλα το σύγχρονο πολιτισμό αν και ο ίδιος σίγουρα οραματίστηκε περισσότερα. Είχε την ευκαιρία του στο γύρισμα του αιώνα να κυνηγήσει το πιο ουτοπικό του όνειρο αλλά τέτοιες ανατροπές δεν γίνονται όταν ένας παλεύει ενάντια σε όλους. Ο τιμητικός παραμερισμός του στο περιθώριο των επιστημονικών εξελίξεων είναι το ελάχιστο τίμημα που θα μπορούσε να πληρώσει σαν ένας νέος ιδεαλιστής Προμηθέας αναγκασμένος να προσγειωθεί στην πεζή πραγματικότητα των βασικών ενστίκτων.

 

Δημήτρης Αντωνιάδης

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
vickiredrose028
vickiredrose028
30/09/2016 7:13 PM

εξαιρετικό άρθρο για έναν τόσο μεγάλο επιστήμονα

Δημήτρης
Editor
Δημήτρης
05/10/2016 5:28 PM

Ευχαριστώ vickiredrose028.
Το περασμένο πέρασμα του Ποσειδώνα από τους Ιχθείς έφερε κάποιες πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες. Ας ελπίσουμε ότι και ο σημερινός κόσμος μπορεί να «φιλοξενήσει» ανθρώπους με τέτοιο ταλέντο και ευαισθησία.