0 0 votes
Article Rating

Κανένας έγκυρος αστρολόγος δεν θα έβγαζε συμπεράσματα για ένα παντρεμένο ζευγάρι, βασιζόμενος αποκλειστικά στα ηλιακά του ζώδια.

Οφείλει να λάβει υπ’ όψιν την Σελήνη, την Αφροδίτη, τον Άρη καθώς και τις όποιες όψεις μεταξύ πλανητών και ωροσκόπων ανάμεσα στους δύο γενέθλιους χάρτες. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές το ηλιακό ζώδιο έχει πολύ λίγο να κάνει με την αρχική έλξη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Έχω ανακαλύψει, ωστόσο, ότι ο Ήλιος μπορεί να είναι εξαιρετικής σημασίας μέσα σ’ ένα γάμο, μέσα σε μία σχέση, ειδικά όσον αφορά τη μακροβιότητα και τον τύπο ή την φύση αυτού του δεσμού. Κατ’ αρχήν, πρέπει να τονιστεί ότι η αρμονική σχέση μεταξύ των ηλιακών ζωδίων δεν εγγυάται έναν ευτυχισμένο ή ανθεκτικό γάμο· καθώς και το ότι οι δυσαρμονικές όψεις δεν αποκλείουν μία επιτυχημένη ένωση. Κάθε στοιχείο ανάμεσα στους δύο χάρτες πρέπει να αξιολογηθεί για να προκύψει η συνολική εικόνα. Όπως σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν, οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι οι συνδυασμοί των ηλιακών ζωδίων φαίνεται να διαμορφώνουν διαφορετικούς «τύπους» γάμων.

Για παράδειγμα, οι γάμοι ανάμεσα σε συντρόφους που τα ηλιακά τους ζώδια σχηματίζουν εξάγωνο, φαίνεται να διαφέρουν σε χαρακτήρα από εκείνους που σχηματίζουν τετράγωνο ή τρίγωνο. Οφείλω να αναγνωρίσω την αρχική ιδέα στον συνάδελφο αστρολόγο Mark Owens. Είναι δική του η πρόταση ότι ζευγάρια που έχουν τους Ήλιους τους σε εξάγωνο, κάνουν πιο ανθεκτικούς και πιο ικανοποιητικούς τελικά γάμους, ειδικά εάν το ηλιακό ζώδιο του άντρα είναι αυτό που προηγείται (π.χ. άντρας Ταύρος με γυναίκα Καρκίνο).

Αυτή η ιδέα με έκανε να σκεφτώ επάνω και σε άλλες όψεις μεταξύ των ηλιακών ζωδίων ενός ζευγαριού και να αναζητήσω την επαλήθευση σε πραγματικούς γάμους. Τότε ήταν που άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο διάφορα πανομοιότυπα σχήματα και τύποι γάμων. Πρώτ’ απ’ όλα, είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι δεν παντρεύονται αποκλειστικά βάσει ηλιακών ζωδίων.

Αλλά η επιρροή του γενέθλιου Ήλιου σε μία προσωπικότητα είναι η πιο ισχυρή, ουσιώδης και κρίσιμη. Ο Ήλιος καθορίζει τους στόχους, την βασική κατεύθυνση στη ζωή, την προσωπικότητα, άρα επηρεάζει ουσιαστικά τις σχέσεις.

Φαίνεται επίσης ότι, με τις γυναίκες να ισχυροποιούν την προσωπικότητά τους, να διαμορφώνουν την δική τους σταδιοδρομία και γενικά να βιώνουν περισσότερο το ηλιακό τους ζώδιο οι ίδιες παρά μέσω των συζύγων, η σπουδαιότητα του Ήλιου στο γάμο αυξάνεται. Και οι δύο σύντροφοι θέλουν περισσότερα από το να εναρμονίζονται μόνο συναισθηματικά· ο κάθε ένας επιζητά να είναι ο ολοκληρωμένος εαυτός του μέσα στη σχέση.

Ας αναφερθούμε τώρα σε κάποια γενικά στοιχεία που προκύπτουν. Φαίνεται πραγματικά ότι οι γάμοι ζευγαριών που έχουν τους Ήλιους τους σε τρίγωνο, εξάγωνο και ημιεξάγωνο είναι περισσότεροι από αυτούς σε τετράγωνο ή αντίθεση. Οι σύνοδοι και χιαστί βρίσκονται κάπου στη μέση.

Άρα, οι αρμονικοί συνδυασμοί μεταξύ των ηλιακών ζωδίων φαίνεται να υπερτερούν ποσοτικά των δυναμικών. Όσον αφορά τους τελευταίους, οι περισσότεροι γάμοι γίνονται μεταξύ σταθερών ζωδίων με λιγότερους αυτούς μεταξύ των μεταβλητών. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εκπλήσσει· νομίζω ότι στατιστικές μελέτες θα επιβεβαίωναν αυτές τις γενικές τάσεις.

Μία άλλη ανακάλυψη, πολύ λιγότερο αναμενόμενη, είναι ηπληθώρα γάμων που υπάρχει μεταξύ ζευγαριών που έχουν Ήλιους σε ημιεξάγωνο και χιαστί· καθώς και το γεγονός ότι αυτοί τείνουν να είναι από τους πιο ενδιαφέροντες και ικανοποιητικούς γάμους. Φαίνεται ακόμη, ότι άντρες και γυναίκες τείνουν να παίζουν πιο συμβατικούς και παραδοσιακούς συζυγικούς ρόλους μέσα σε γάμους που οι Ήλιοι τους είναι σε σύνοδο ή τρίγωνο. Το ίδιο συμβαίνει και σε γάμους όπου οι Ήλιοι είναι σε εξάγωνο, αλλά εδώ οι γυναίκες τείνουν να είναι δυναμικότερες και πιο ίσες μέσα στη σχέση.

Κριός-Δίδυμοι, Ταύρος-Καρκίνος, Δίδυμοι-Λέων, Καρκίνος-Παρθένος,
Λέων-Ζυγός, Παρθένος-Σκορπιός, Ζυγός-Τοξότης, Σκορπιός-Αιγόκερως,
Τοξότης-Υδροχόος, Αιγόκερως-Ιχθείς, Υδροχόος-Κριός, Ιχθείς-Ταύρος.

Το εξάγωνο είναι ένας από τους πιο δυνατούς συνδυασμούς. Διαφορετικές ποιότητες συνδυάζονται με διαφορετικά, αλλά συμβατά στοιχεία – φωτιά και αέρας, γη και νερό – και σχηματίζουν μία πολύ σταθερή και δημιουργική ένωση.

Το διαζύγιο δεν είναι σύνηθες εδώ, αν και αυτοί οι γάμοι δεν είναι απαραίτητα τέλειοι. Τα ζευγάρια τείνουν ωστόσο να παραμένουν μαζί, παρά τα προβλήματα. Οι γάμοι με Ήλιους σε εξάγωνο φαίνεται να επιτρέπουν και στους δύο συντρόφους να εξελίσσονται σαν προσωπικότητες χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της σχέσης. 

Η γυναίκα κατέχει ισότιμη θέση συνήθως σε αυτόν τον γάμο. Εάν είναι στο παρασκήνιο, μπορεί να παίζει ένα πιο δυνατό ρόλο μέσα στο γάμο απ’ ό,τι δείχνει στην επιφάνεια. Υπάρχει βάση κατανόησης, που συχνά είναι μη λεκτική, μεταξύ των συντρόφων και η οποία μάλλον προέρχεται από τη νοητική ιδιότητα του εξαγώνου.

Ταιριάζουν μεταξύ τους εύκολα και φαίνεται να διαισθάνονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου. Υπάρχει επίσης μία αίσθηση συμπλήρωσης που φέρνουν ο ένας στον άλλον, η οποία είναι πολύ ικανοποιητική και γίνεται σχεδόν δεδομένη. Αυτό τους επιτρέπει να ανταπεξέρχονται ικανά στις μεταξύ τους διαφορές και στα προβλήματα μέσα στο γάμο.

Ανάμεσα στους πιο ικανοποιητικούς και ιδανικούς γάμους σε εξάγωνο είναι αυτοί μεταξύ αντρών που έχουν τον Ήλιο σε γήινο ζώδιο και γυναικών σε υδάτινο. Ο γάμος του Ρόμπερτ (Ταύρος) και της Ελίζαμπεθ (Ιχθείς) είναι δείγμα του βάθους που είναι πιθανό να έχει μία τέτοια ένωση. Ήταν αυτή που έγραψε το όμορφο ποίημα που ξεκινά «Πώς σε αγαπώ, άσε με να μετρήσω τους τρόπους…».

Οι γάμοι ανάμεσα σε ζώδια της φωτιάς και του αέρα φαίνονται συχνά λιγότερο ικανοποιητικοί, αλλά ο δεσμός τους είναι ισχυρός. Ο John (Δίδυμοι) και η Jacqueline (Λέων) Kennedy, όπως και ο Abraham (Υδροχόος) και η Marie Todd (Τοξότης) Lincoln, αποτελούν παραδείγματα. Κανένας από αυτούς τους γάμους δεν ήταν παράδεισος, όπως λέγεται, αλλά οι σύντροφοι συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον.

Οι γυναίκες, αν και στη σκιά επιφανών αντρών, δεν έχασαν την ταυτότητά τους. Διαμόρφωσαν το γάμο τους τόσο όσο και οι άντρες τους, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Κριός-Λέων, Λέων-Τοξότης, Τοξότης-Κριός,
Ταύρος-Παρθένος, Παρθένος-Αιγόκερως, Αιγόκερως-Ταύρος,
Δίδυμοι-Ζυγός, Ζυγός-Υδροχόος, Υδροχόος-Δίδυμοι,
Καρκίνος-Σκορπιός, Σκορπιός-Ιχθείς, Ιχθείς-Καρκίνος.

Αυτός θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ιδανικός συνδυασμός για γάμο, με τον Ήλιο του κάθε συντρόφου να αντιστοιχεί στον 5ο ηλιακό οίκο του άλλου. Ανήκοντας στο ίδιο στοιχείο, τα ζευγάρια αυτά μοιράζονται από κοινού αντιδράσεις και προσεγγίσεις στη ζωή. Φαίνεται όμως ότι αυτή η ομοιότητα δεν δημιουργεί το ίδιο σταθερό δέσιμο όπως συμβαίνει με το εξάγωνο.

Ίσως γιατί ο μεγάλος βαθμός ομοιότητας προκαλεί λιγότερη ανεκτικότητα του ενός συντρόφου απέναντι στα σφάλματα του άλλου, στα οποία συχνά αναγνωρίζει τον εαυτό του.

Ο γάμος με τους Ήλιους σε τρίγωνο αποτελεί συνήθως ένα χαλαρότερο σχήμα σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς, ακόμη κι αν ο δεσμός είναι δυνατός. Οι γάμοι σε τρίγωνο δείχνουν να είναι λιγότερο αυτάρκεις απ’ ό,τι αυτοί σε εξάγωνο, αναζητώντας ερεθίσματα και ενδιαφέροντα σε εξωτερικές πηγές.

Το τρίγωνο είναι κάπως παθητικός σχηματισμός και σε αυτό μάλλον οφείλεται η ανάγκη του να αναζητά τη συμπλήρωσή του εκτός του πλαισίου του. Αν όμως το ζευγάρι έχει πετύχει μία ισορροπία μεταξύ του και με το περιβάλλον του, ο γάμος τους μπορεί να είναι από τους πιο πλήρεις και ευτυχισμένους.

Το ακόλουθο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό αυτού του τύπου. Ο Franklin (Υδροχόος) και η Eleanor (Ζυγός) Roosevelt είχαν έναν ανθεκτικό γάμο, αλλά αναζητούσαν την αναζωογόνηση και την ολοκλήρωση εκτός του δεσμού τους. Μοιράζονταν πολλά ιδανικά, στόχους κι ενδιαφέροντα, αλλά έβλεπαν το γάμο τους να τους περιορίζει. Ο γάμος με τους Ήλιους σε τρίγωνο φαίνεται συχνά να είναι εκείνο το είδος γάμου στο οποίο κανείς προχωρά γρήγορα.

Γνωρίζω μερικά τέτοια ζευγάρια όπου υπήρχε ένας θερμός αιφνιδιασμός στην ένωσή τους. Οι σύντροφοι ήταν ερωτευμένοι, ναι, δεν μπορούσαν όμως να παρασυρθούν από ενθουσιασμό. Απλά μοιράζονταν πάρα πολλά κοινά πράγματα μαζί και η κοινή τους πορεία στο μέλλον ερχόταν σαν φυσικό επακόλουθο. Το γιατί αυτός ο ιδανικός συνδυασμός δεν φαίνεται τις περισσότερες φορές, ή πάντα, να αποδεικνύεται στην πράξη ικανοποιητικός είναι ένα ερωτηματικό.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς διάσημους γάμους με τα ηλιακά ζώδια σε τρίγωνο, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ίσως απλά να μην τους γνωρίζουμε γιατί οι γυναίκες είναι αφανείς. Ακόμη κι έτσι, το ερώτημα παραμένει ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι ο γάμος για να ευδοκιμήσει χρειάζεται τη διαφορετικότητα, ακόμη και την πρόκληση και τις δυσκολίες. Ένα εύκολο ταίριασμα μπορεί να προκαλεί λιγότερο ενθουσιασμό για το μέλλον. Αυτό που θεωρείται «ιδανικό» ζευγάρι μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες από τα άλλα ζευγάρια.

Οι σύντροφοι όταν δεν είναι συνηθισμένοι στις διαφορές, μπορεί να δοκιμάζονται περισσότερο όταν αυτές προκύπτουν και ο δεσμός τους να πιέζεται πιο έντονα. Κατά κάποιον τρόπο, δεν είναι έτοιμοι για τις δυσκολίες και μπορεί να μην τις παραδέχονται έως ότου να είναι πολύ αργά. Με τις ομοιότητές τους σε πρώτο πλάνο, μπορεί εύκολα να αποτύχουν να κρίνουν ορθά το μέγεθος των διαφορών τους.

Κριός-Καρκίνος, Καρκίνος-Ζυγός, Ζυγός-Αιγόκερως, Αιγόκερως-Κριός,
Ταύρος-Λέων, Λέων-Σκορπιός, Σκορπιός-Υδροχόος, Υδροχόος-Ταύρος,
Δίδυμοι-Παρθένος, Παρθένος-Τοξότης, Τοξότης-Ιχθείς, Ιχθείς-Δίδυμοι.

Θα περίμενε κανείς ότι οι γάμοι ζευγαριών που έχουν τους Ήλιους σε τετράγωνο είναι καταστροφικοί· αυτό όμως φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, ειδικά όσον αφορά τους γάμους ανάμεσα σε σταθερά ζώδια.

Οπωσδήποτε τέτοιοι γάμοι είναι αριθμητικά λιγότεροι, αυτοί τουλάχιστον που έχουν διάρκεια. Το να προσπαθείς να βρεις γάμους αυτού του τύπου είναι ακόμη πιο δύσκολο από το να ψάχνεις για γάμους σε τρίγωνο (σημείωση μεταφράστριας: η συγγραφέας, όπως διευκρινίζει στην ενότητα των τριγώνων, αναφέρεται σε γάμους μεταξύ διάσημων προσώπων).

Το τετράγωνο, όπως είναι αναμενόμενο, δεν συμβάλλει στον γάμο. Η μόνη εξαίρεση φαίνεται να είναι τα σταθερά ζώδια, όπου είναι και η πιο συνηθισμένη περίπτωση γάμων με Ήλιους σε τετράγωνο, ιδίως γάμοι μεταξύ Λεόντων και Ταύρων ή Λεόντων και Σκορπιών. Για κάποιο λόγο αυτοί είναι ανθεκτικοί συνδυασμοί.

Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για διαζύγιο είναι τα ζευγάρια που έχουν τετράγωνο σε μεταβλητά ζώδια. Τα μεταβλητά ζώδια ωφελούνται περισσότερο μέσα σε γάμους με σταθερά ή παρορμητικά ζώδια. Δύο μεταβλητά ζώδια μαζί, χωρίζουν εύκολα. Όταν υπάρχουν αρκετές όψεις, ανάμεσα στους χάρτες, που μπορούν να φέρουν κοντά δύο ανθρώπους των οποίων τα ηλιακά ζώδια βρίσκονται σε τετράγωνο, τότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο γάμος τους να είναι καλός.

Οι διαφορές τους είναι τέτοιες που τα γεγονότα και η ιδιοσυγκρασία τους θα τους αναγκάσουν να αντιμετωπίσουν και να δουλέψουν αυτές τις διαφορές. Αρκετά από αυτά τα ζευγάρια έχουν απροσδόκητα καλή επικοινωνία, και οι διαμάχες και οι διαφορές τους φαίνεται να προωθούν ένα δυνατό δέσιμο.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια σε αυτούς τους γάμους ανήκουν σε σταθερά ζώδια φαίνεται ότι είναι ο λόγος αυτού του δυνατού δεσίματος. Τα σταθερά ζώδια δεν καταφεύγουν εύκολα στο διαζύγιο, εάν μπορούν να το αποφύγουν· είναι σταθεροί και αποφασιστικοί χαρακτήρες. Εάν αποφασίσουν να δημιουργήσουν έναν γάμο, τότε αυτό και θα κάνουν.

Κριός-Ζυγός, Ταύρος-Σκορπιός, Δίδυμοι-Τοξότης,
Καρκίνος-Αιγόκερως, Λέων-Υδροχόος, Παρθένος-Ιχθείς.

Αυτοί οι γάμοι αποδεικνύουν το απόφθεγμα που λέει ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό λόγω του ότι σε διάμετρο από το ηλιακό ζώδιο είναι ο 7ος ηλιακός οίκος που αντιπροσωπεύει τον γάμο και τις σχέσεις.

Ο σύντροφος εδώ, ωστόσο, αντιπροσωπεύει αντίθετες ιδιότητες· και αυτό μπορεί να συμβάλλει σε μία θυελλώδη σχέση. Αυτού του τύπου οι γάμοι είτε θα πετύχουν μία ευτυχισμένη ισορροπία που θα διατηρήσει το δεσμό ή θα βρίσκονται διαρκώς σε μάχη. Είναι αυτοί ακριβώς οι γάμοι που μπορούν να κάνουν χρήση της συμβουλευτικής που ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αντιμάχονται εποικοδομητικά μεταξύ τους.

Τα αντίθετα χρειάζεται να αποσυμπιέζονται, να εκδηλώνουν μεταξύ τους τις αντιθέσεις τους, να βγάζουν στο φως τις διαφορές τους για να διατηρήσουν τις ισορροπίες μεταξύ τους. Οι διαφορές τους φωνάζουν. Το να βρουν ένα κοινό έδαφος είναι αναγκαίο, εάν θέλουν να παραμείνουν σύντροφοι. Τα σταθερά ηλιακά ζώδια σε διάμετρο, είναι φυσικό ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν διάρκεια μαζί.

Οι Δίδυμοι με τους Τοξότες τις λιγότερες. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τον αριθμό των γάμων μεταξύ Διδύμων και Τοξοτών, αφού η τάση για περισσότερους από έναν γάμους είναι εμφανώς στη φύση αυτών των ζωδίων. Η αφοσίωση δεν είναι το δυνατό τους σημείο.

Για παράδειγμα, η Marilyn Monroe (Δίδυμοι) και ο Joe DiMaggio (Τοξότης) δεν μπορούσαν να κάνουν το γάμο τους να δουλέψει. Ο μετέπειτα γάμος της με τον Arthur Miller (Ζυγός), αν και δεν ήταν τέλειος, ήταν πιο τυχερός έστω κι αν είχε κάποιες από τις αδυναμίες του τριγώνου.

Γνωρίζω γάμους ανάμεσα σε Παρθένους και Ιχθείς που φαίνεται να ισορροπούν πολύ καλά – με τον ένα σύζυγο να ονειροβατεί και να είναι ιδεαλιστής και τον άλλον πρακτικό και προσγειωμένο. Έμαθαν να εναρμονίζουν τα διαφορετικά τους χαρακτηριστικά και να χτίζουν πάνω στα δυνατά τους σημεία. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο.

Γνωρίζω επίσης μερικούς γάμους με τους συντρόφους να ανήκουν στα παρορμητικά ζώδια. Εδώ υπάρχει πολλή ανεξαρτησία και νοητική δραστηριότητα, πολλή μαχητικότητα, και – ειδικά όταν μιλάμε για Κριούς και Ζυγούς – πολλή ισχυρογνωμοσύνη.

Πολύ απλά δεν φαίνεται να αναζητάνε ο ένας τον άλλον. Οι αντιθέσεις στα σταθερά ζώδια φαίνεται να κάνουν σχετικά καλούς γάμους, αλλά πολύ συχνά ο ένας σύντροφος καταλήγει να θυσιάζει ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς του για τον άλλον. Μπορούν να κάνουν το γάμο να λειτουργήσει αλλά είναι εύκολο για τον έναν να χάσει περισσότερα από τον άλλον.

Η αντίθεση έχει κάτι από το δημιουργικό δυναμικό του εξαγώνου, όχι όμως και την ίδια ευκολία δεσίματος ή της διαισθητικής αλληλοσυμπλήρωσης. Υπάρχουν όμως εδώ στοιχεία που αλληλοσυμπληρώνονται – φωτιά με αέρα ή γη με νερό – και είναι της ίδιας ποιότητας – παρορμητικά, μεταβλητά ή σταθερά. Άρα υπάρχει δυναμικό για μία πλήρη σχέση εάν η ισορροπία και το δούναι και λαβείν επιτευχθεί μέσα σε αυτήν.

Είναι σαν να αναμειγνύονται το εξάγωνο με το τετράγωνο· αν το αποτέλεσμα θα είναι το δημιουργικό συνταίριασμα ή το άγχος του αποχωρισμού θα εξαρτηθεί από τις άλλες όψεις ανάμεσα στους χάρτες. Όπως και να έχει, ένας γάμος με τους Ήλιους σε διάμετρο σπάνια βαλτώνει. Οι σύντροφοι έχουν να δώσουν πολλά ο ένας στον άλλον· το μυστικό είναι να μπορούν να αποδέχονται αυτά που προσφέρει ο άλλος στον γάμο.

Και οι δύο σύντροφοι έχουν τον Ήλιο στο ίδιο ζώδιο

Αυτοί οι γάμοι χαρακτηρίζονται από το ότι οι σύντροφοι έχουν πολλά κοινά, υπερβολικά πολλά για την ακρίβεια. Σε αυτήν την περίπτωση, η τόσο μεγάλη ομοιότητα μπορεί να οδηγήσει σε ενώσεις που τους λείπει ο ενθουσιασμός αλλά είναι ανθεκτικές, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα σε ζώδια του νερού ή της γης.

Χωρίς μεγάλη ποικιλία και διαφορετικότητα, τα ζευγάρια αυτά καταλήγουν στην συζυγική ρουτίνα και ενώ οι σύντροφοι είναι εξαιρετικά πιστοί, δεν είναι πάντα δεκτικοί στην εξέλιξη και την αλλαγή. Κατά την εμπειρία μου, οι περισσότεροι γάμοι ανάμεσα στα ίδια ζώδια είναι αυτοί των ζωδίων του νερού – με τους λιγότερους ανάμεσα στα ζώδια της φωτιάς και του αέρα.

Το νερό έχει μία κάπως παθητική ιδιότητα· και μάλλον είναι αυτή η δεκτικότητα και παθητικότητα που οδηγεί στην έλξη και σε τόσο δυνατούς δεσμούς, ακόμη κι όταν δεν είναι πάντα οι πιο ευτυχισμένοι γάμοι. Η σχέση αυτών των συντρόφων τείνει να είναι πολύ αυτάρκης και σχεδόν πάντα δρουν, σκέπτονται και αισθάνονται σαν ζευγάρι. Εδώ συχνά ο ένας σύντροφος, συνήθως η γυναίκα όταν πρόκειται για ζώδια του νερού, τείνει να κυριαρχεί. Κανείς από τους συντρόφους δεν έχει την τάση να κάνει πολλές φιλίες από μόνος του.

Οι σύντροφοι κάνουν τα πάντα μαζί σαν ζευγάρι. Αυτά που δεν μπορούν να κάνουν σαν ζευγάρι, ως επί το πλείστον δεν τα κάνουν. Δεν μπορείς να σκεφτείς τον έναν χωρίς τον άλλον. Ίσως οι σύνοδοι σε υδάτινα ή και γήινα ζώδια υπερτερούν ποσοτικά λόγω του ότι οι γάμοι μεταξύ ίδιων ζωδίων αντιπροσωπεύουν την ασφάλεια και την ομοιότητα, δηλαδή τη σιγουριά την οποία και αναζητούν τα εν λόγω ζώδια.

Τα ζώδια της φωτιάς και του αέρα, από την άλλη, αναζητούν τον ενθουσιασμό, την καινοτομία, τους ανοιχτούς ορίζοντες και τείνουν να πλήττουν ή να νιώθουν εγκλωβισμένα στην ασφάλεια και τη σιγουριά που αντιπροσωπεύει ένας γάμος μεταξύ ομοίων. Άλλωστε δύο πύρινοι ή δύο αέρινοι χαρακτήρες του ιδίου ζωδίου μαζί, θα έμοιαζαν μάλλον με πυρκαγιά ή τυφώνα αντίστοιχα – κάτι που δεν είναι και τόσο θετικό.

Ο μικρός σχετικά αριθμός γάμων μεταξύ ίδιων ζωδίων αντικατοπτρίζει πιθανόν το γεγονός ότι τα ανθρώπινα όντα αναζητούν περισσότερο την συμπλήρωση μέσα σε μία σχέση. Συνήθως δεν αποζητούν έναν καθρέπτη του εαυτού τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ο γάμος μεταξύ ίδιων ζωδίων.

Οι γάμοι ανάμεσα στα ίδια ηλιακά ζώδια που είναι πλούσιες, πλήρεις σχέσεις είναι το αποτέλεσμα άλλων πλανητικών όψεων που προσθέτουν ποικιλία, διαφορετικότητα και πρόκληση. Οποιοσδήποτε μέσα σε ένα γάμο με κοινό ηλιακό ζώδιο, καλό θα είναι να έχει την επίγνωση της πιθανότητας του να καταλήξει στη μονότονη ρουτίνα. Αν δεν είναι αυτό που θέλει, τότε θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του πριν να είναι αργά.

Οι σύντροφοι που έχουν κοινό ηλιακό ζώδιο μπορούν να αναπτυχθούν τόσο όσο και οι υπόλοιποι, αρκεί να δουλέψουν πάνω σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι καταστάσεις συνήθως δεν τους αναγκάζουν να κάνουν κάτι τέτοιο κι έτσι είναι ευκολότερο να αφεθούν σε μία ζωή που κυλά ήσυχα.

Οι γυναίκες σε αυτούς τους γάμους, ιδίως με υδάτινο ή γήινο ζώδιο, έχουν την τάση να μένουν σπίτι, μεγαλώνοντας τα παιδιά και βιώνοντας δι’ αντιπροσώπου το ηλιακό τους ζώδιο μέσω του συζύγου τους.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που έχουν για να παντρευτούν κάποιον που μοιάζει πολύ με εκείνες. Δεν αναζητούν να βγουν προς τα έξω και να βιώσουν οι ίδιες την προσωπικότητά τους. Αναζητούν πολύ έντονα την ασφάλεια. Οι άντρες, αντίστοιχα, δεν αναζητούν συζύγους που θα «ταράζουν τα νερά», αλλά θα συμπλέουν μαζί τους στα περισσότερα ζητήματα.

Δύο σύντροφοι με αυτά τα κίνητρα, μπορεί να έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι ευτυχισμένοι μαζί, αν κάνουν τις επιλογές τους συνειδητά· σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν στη ζωή τους αυτό ακριβώς που θέλουν. Αλλά εάν μπουν σε έναν γάμο μόνο και μόνο για να καλύψουν την ανάγκη τους για ασφάλεια, σιγουριά και ενός καταφυγίου από τον κόσμο, τότε μπορεί να καταλήξουν να νιώθουν ασφυκτικά σε αυτό το γάμο.

Κριός-Ταύρος, Ταύρος-Δίδυμοι, Δίδυμοι-Καρκίνος, Καρκίνος-Λέων,
Λέων-Παρθένος, Παρθένος-Ζυγός, Ζυγός-Σκορπιός, Σκορπιός-Τοξότης,
Τοξότης-Αιγόκερως, Αιγόκερως-Υδροχόος, Υδροχόος-Ιχθείς, Ιχθείς-Κριός.

Το ημιεξάγωνο είναι μία αδύναμα θετική όψη· παρόλα αυτά πολλοί είναι οι γάμοι που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Για κάποιο λόγο η όψη αυτή είναι ανθεκτική, τυπική πολλών μακρόβιων γάμων. Λόγω του ότι τα ζώδια δεν είναι σε δυνατή όψη μεταξύ τους, ο κάθε σύντροφος αισθάνεται πιο ελεύθερος να εξελίξει τη ζωή και την προσωπικότητά του.

Εφόσον η σχέση αυτή μεταξύ των ηλιακών ζωδίων δεν είναι τόσο επιτακτική όσο άλλες, οι σύντροφοι έχουν την τάση να παίρνουν εν γνώσει τους την απόφαση να είναι μαζί. Έτσι δεν προχωρούν στο γάμο ελαφρά τη καρδία.

Αυτοί οι γάμοι φαίνεται να γίνονται πιο συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανάμεσα σε ωριμότερους ανθρώπους. Η χαλαρή αυτή σχέση μεταξύ των ηλιακών ζωδίων φαίνεται να ενδυναμώνεται με έναν διαφορετικό τρόπο.

Οι σύντροφοι αυτοί μπορεί να έχουν προσωπικούς πλανήτες, τον Ερμή, την Αφροδίτη ακόμη και τον Άρη, σε όψεις. Για κάποιο λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πολύ άνετα με αυτούς που ανήκουν στα διπλανά τους ζώδια, τους ζωδιακούς τους γείτονες τρόπον τινά.

Κάποια παραδείγματα, γάμων μεταξύ ζωδίων σε ημιεξάγωνο είναι αυτοί του δούκα (Καρκίνος) και της δούκισσας (Δίδυμοι) του Windsor, της βασίλισσας Ελισάβετ (Ταύρος) και του πρίγκιπα Φίλιππου (Δίδυμοι), του Paul Newman (Υδροχόος) και της Joan Woodward (Ιχθείς), του Ναπολέοντα (Λέων) και της Ιωσηφίνας (Καρκίνος).

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα. Το ημιεξάγωνο, αν και πάρα πολύ ανθεκτικό, δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ενός ευτυχισμένου γάμου· αλλά υπάρχει αρκετή ικανοποίηση για να κρατήσει μαζί το ζευγάρι. Όπως στην περίπτωση του εξαγώνου, αν όχι περισσότερο, το ζευγάρι είναι ισότιμοι σύντροφοι και φίλοι. Η έλξη τους μπορεί να αποτελεί ένα μυστήριο για το περιβάλλον τους αλλά οι ίδιοι φαίνονται να αισθάνονται πολύ άνετα μεταξύ τους.

Κριός-Παρθένος, Κριός-Σκορπιός, Ταύρος-Ζυγός, Ταύρος-Τοξότης,
Δίδυμοι-Σκορπιός, Δίδυμοι-Αιγόκερως, Καρκίνος-Τοξότης, Καρκίνος-Υδροχόος,
Λέων-Αιγόκερως, Λέων-Ιχθείς, Παρθένος-Υδροχόος, Ζυγός-Ιχθείς.

Όπως το ημιεξάγωνο, έτσι και η χιαστί είναι μία αδύναμη όψη, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι ένας ελαφρώς πιο δυσαρμονικός συνδυασμός. Όπως ισχύει και για το ημιεξάγωνο, υπάρχει μία μη αναμενόμενη πληθώρα γάμων και σε αυτήν την κατηγορία – καλών και ανθεκτικών γάμων.

Ο γάμος μεταξύ ηλιακών ζωδίων σε χιαστί φαίνεται να έχει μία μοιραία νότα, έναν καρμικό ίσως τόνο. Αυτή είναι η κατηγορία πολλών ασυνήθιστων γάμων, συνήθως ανάμεσα σε ζευγάρια που παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως σπανίως πρόκειται για γάμους που ακολουθούν τις επικρατούσες τάσεις της εποχής τους.

Η χιαστή σαν όψη καλεί τα άτομα να προβούν σε δημιουργικές αναπροσαρμογές. Όσον αφορά τον γάμο, αυτό δεν οδηγεί μόνο σε ασυνήθιστους συνδυασμούς αλλά και σε ευκαιρίες ανάπτυξης αν το ζευγάρι είναι δεκτικό. Είναι συνήθως δυνατοί γάμοι, παρά την όποια φύση τους.

Οι σύντροφοι εναρμονίζονται ο ένας με τον άλλον· και παρά το ότι αυτή η όψη είναι κάπως τεταμένη, μπορούν να αναπτύξουν πραγματική αρμονία και κατανόηση.

Κοιτάξτε για παράδειγμα τον Humphrey Bogart (Υδροχόος) και την Lauren Bacall (Παρθένος), τον Charles (Υδροχόος) και την Anne (Καρκίνος) Lindbergh, την πριγκίπισσα Grace (Σκορπιός) και τον πρίγκιπα Rainier (Δίδυμοι) ή ακόμη και τον Αριστοτέλη (Αιγόκερως) και την Τζάκυ (Λέων) Ωνάση.

Δείχνουν κάπως μοιραίοι γάμοι. Ο κάθε σύντροφος ενέδωσε στον άλλον με ένα μοναδικό τρόπο. Έχουμε εδώ τον τύπο του γάμου ανάμεσα σε δύο σημαντικές προσωπικότητες, ικανές να βιώσουν ανεξάρτητα μία γεμάτη ζωή.

Φαίνεται να παντρεύονται περισσότερο από θέση ισχύος παρά από την ανάγκη να αντισταθμίσουν τις αδυναμίες τους. Το δέσιμό τους είναι δυνατό αλλά είναι συνήθως το είδος των ανθρώπων που δεν χρειάζονται ο ένας τον άλλον με την συνηθισμένη έννοια. Ψάχνουν περισσότερο το είδος της δύναμης που θα ανταποκριθεί στην δική τους – και την πρόκληση.

Συγγραφέας: Sally Joyce
Πρωτότυπος τίτλος: Sun Sign corner. The seven marriage types
Πηγή: περιοδικό Dell Horoscope. Κατόπιν έγγραφης άδειας.
 
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments