0 0 votes
Article Rating

… Χάος το αιώνιο, έλεγαν, το οποίο ήταν η πηγή ζωής στον κόσμο μαζί με τη Γη και τον Έρωτα αποτελούν την πρωταρχική τριάδα, για αυτό και θεωρούνται αυτοδημιούργητες μορφές (σύμφωνα με την ‘Θεογονία’ του Ηρόδοτου).

Στην συνέχεια, από το ίδιο το Χάος γεννιέται η παντοδύναμη θεά Γαία η οποία γέννά πρώτα τον απέραντο γαλάζιο Ουρανό και στην συνέχεια τα Βουνά και το Πέλαγος. Ο Ουρανός σμίγει με την Γαία -γνωστό ως το πρωταρχικό ζευγάρι- και φέρνει στην επιφάνεια και τα άλλα στοιχεία τον Ωκεανό, τις μυριάδες θεότητες, τη μέρα και τη νύκτα κλπ, ακολουθούν οι Θεοί, οι αθάνατοι και ολόκληρος ο κόσμος…

…Παιδιά τους ήταν, επίσης, οι Κύκλωπες, οι Τιτάνες και διάφορα είδη τεράτων. Ο Ουρανός, που ήταν πραγματικός τύραννος παραγκωνίζοντας την μητέρα Γαία, αποφάσισε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Έτσι, μόλις γεννιόντουσαν τα παιδιά του αυτός τα βύθιζε μέσα στα σπλάχνα της γης. Η Γαία, οργισμένη με την σκληρότητα του συζύγου της, οπλίζει εναντίον του τον πιο επιδέξιο από τους γιους της, τον Κρόνο, που αιφνιδιάζει τον πατέρα του, τον ακρωτηριάζει και ρίχνει μακριά τα νεκρά υπολείμματα του ανδρισμού του στη θάλασσα, από τα οποία γεννήθηκε η Θεά Αφροδίτη.

… κάποτε ένας άνθρωπος, διέσχιζε την έρημο … παρ’όλες τις δυσκολίες …τις ανεμοθύελλες …
την άπνοια … την ζέστη … την κόπωση, έφθασε σε μια σπηλιά
…ευκαιρία να ξεκουραστώ, σκέφτηκε. … Ξαφνικά είδε ένα σεντούκι … χάρηκε …
…Αχ! μακάρι να έχει χρήματα μέσα… σκέφτηκε …. κάθισε δίπλα …
καθάρισε με τα χέρια του την σκόνη που κάλυπτε το παλιό σεντούκι…
κάτω από τις σκόνες έγραφε ….
…Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Εμπιστεύσου τις αλλαγές.
Άσε ελεύθερο τον εαυτό σου να ζήσει…

Αστρονομικά στοιχεία

Ο πλανήτης Ουρανός είναιένας εκ των τριών αρχαιότερων συλλογικών ή μεταφυσικών πλανητών. Ανακαλύφθηκε στις 13 Μαρτίου του 1781 από τον Χέρσελ, αλλά ουσιαστικά καταχωρήθηκε στις 26 Απριλίου του ίδιου χρόνου γιατί μέχρι τότε θεωρείτο ως αστέρι ή κομήτης. Είναι εξωτερικός πλανήτης και βρίσκεται ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ποσειδώνα. Είναι ο έβδομος στη σειρά πλανήτης και ο τρίτος σε μέγεθος στο Ηλιακό μας Σύστημα. Περιστρέφεται μία φορά κάθε 16 ώρες σε αντίθετη κατεύθυνση από την γη. Όμως, η περιστροφική του κίνηση γύρω από τον άξονά του διαρκεί 10 ώρες και 49 λεπτά περίπου.

Αρχικά, ονομάστηκε ‘GeorgiumSidus’ ήτοι Γεωργιανό Αστέρι εις μνήμη του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου III. Όταν αντιλήφθηκαν ότι η λέξη ‘sidus’ σήμαινε αστέρι το μετονόμασαν “GeorgianPlanet” ήτοι Γεωργιανός πλανήτης. Στην πορεία, μετονομάστηκε σε “Oυρανός” για να είναι σε συμφωνία με τα υπόλοιπα αρχαία ελληνικά ονόματα του Ηλιακού μας Συστήματος (π.χ. Αφροδίτη, Ποσειδώνας κλπ).

Ο Ουρανός θεωρείται βαρύς πλανήτης γιατί χρειάζεται 84 χρόνια για να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Λόγω της αργής του κίνησης, επηρεάζει για αρκετό χρονικό διάστημα το κάθε ζώδιο αναλόγως. Στην αρχή κινείται ορθόδρομα, στην πορεία ανάδρομα (για περίπου 4 μήνες), και ολοκληρώνει τον κύκλο του επηρεάζοντας το κάθε ζώδιο για τρίτη φορά ορθόδρομα και όπως ήδη γνωρίζουμε, όσο πιο αργά κινείται ένας πλανήτης, τόσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένει ανάδρομος. Η ορθόδρομη φορά του εκδηλώνει τα χαρακτηριστικά του αβίαστα, ενώ η ανάδρομη κίνησή του τις περισσότερες φορές βγάζει αντιδραστική και επαναστατική προσωπικότητα, επιστρέφοντας στο χθες φέρνοντας στην επιφάνεια μνήμες και προβλήματα του παρελθόντος που χρειάζονται άμεση λύση.

Τον παρομοιάζουν ως μια ηλεκτρική ενέργεια, έναν κεραυνό που ξεσπάει στα ξαφνικά από εκεί που δεν τον περιμένεις. Οι άνθρωποι που κυβερνούνται από τον Ουρανότείνουν να υπερεκτιμούν στην απρόβλεπτη και επαναστατική τους φύση τόσο πολύ, και είναι τόσοαποφασισμένοι να είναι απρόβλεπτοι, που συχνά αυτό τους κάνει εξαιρετικά προβλέψιμους! Τα χρώματα που τoυς αντιπροσωπεύουν εκτός από το γαλαζοπράσινο είναι το μωβ και το βιολετί.

Τι δηλώνει όμως μέσα στον γενέθλιο χάρτη;

Ο Ουρανός σε έναν χάρτη δηλώνει μια ολόκληρη γενιά και όχι ένα συγκεκριμένο άτομο. Αλλά, κάνει συχνή την παρουσία του αισθητή σε κάθε προσωπικό γενέθλιο χάρτη. Συνδέεται με τον ενδέκατο οίκο, ο οποίος σχετίζεται με τους φίλους αλλά και με τον τρόπο προσαρμογής των ατόμων στις παρέες και στο κοινωνικό σύνολο. Ο Ουρανός, λένε, ότι είναι η Μεγαλύτερη Οκτάβα του Ερμή, τον πλανήτη της πνευματικής ικανότητας και της επικοινωνίας. Η επίδραση του εξαρτάται από το πόσο αντιστεκόμαστε στην επιρροή του ή το πόσο συνεργαζόμαστε με τις ιδιότητες του. Όσο ο Κρόνος επιβραδύνει τον εσωτερικό μας κόσμο ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, ο Ουρανός μας σπρώχνει να κάνουμε ξαφνικές αλλαγές, να ρισκάρουμε και να πειραματιζόμαστε με νέους τρόπους ζωής και επικοινωνίας. Όταν δημιουργεί ‘δύσκολες ή σκληρές’ όψεις με τους υπόλοιπους πλανήτες, τείνουμε να νοιώθουμε νευρικοί και απογοητευμένοι από την ρουτίνα της ζωής μας. Είναι ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει τους επαναστάτες, τους πρωτοποριακούς, μοντέρνους, οραματιστές, πολλές φορές τους αναίσθητους και απότομους.

Θετικές & Αρνητικές επιδράσεις 

Ο Ουρανός στην θετική του μορφή δηλώνει δυναμισμό, τη δύναμη της θέλησης για αλλαγή, την αυθεντικότητα των ανθρώπων, την έμπνευση μέσα από την αλλαγή. Στη αρνητική του μορφή δηλώνει το απρόβλεπτο, το διαφορετικό, το επαναστατικό με ή χωρίς λόγο και αφορμή, το ξαφνικό και την ανευθυνότητα. Ανάλογα με τις όψεις που δημιουργεί με τους υπόλοιπους πλανήτες αλλά και με τις θέσεις στον εκάστοτε οίκο, το άτομο δέχεται τις ανάλογες επιρροές. Η επιρροή του πολλές φορές δείχνει την αυθεντικότητα των ανθρώπων αλλά και σε ποιο επίπεδο οι ξαφνικές – απότομες αλλαγές θα ενεργοποιήσουν την συνείδηση μας.

Στις επόμενες σύντομες περιγραφές θα δούμε την θετική και την αρνητική έκφραση του Ουρανού σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες.

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΗΛΙΟ
Θετική έκφραση: Ανεξάρτητο, ενεργητικό άτομο με λαμπρότητα πνεύματος.
Αρνητική έκφραση: Ιδιόμορφος χαρακτήρας που του αρέσει η ιδέα του να σοκάρει τους γύρω του ή να τους τρελαίνει με τη στάση του.ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΣΕΛΗΝΗ
Θετική έκφραση: Άτομο που έχει την διάθεση για αλλαγές και νέες ασχολίες αλλά, παράλληλα, πολύ ευαίσθητο. Με δόσεις ρομαντισμού αλλά και γκρίνιας.
Αρνητική έκφραση: Άτομο με έντονο το αίσθημα φόβου ενάντια στην αποξένωση και την μοναξιά. Με αρκετές ιδιοτροπίες και δόσεις υστερίας (κυρίως για γυναίκες). Οι έντονες όψεις (δηλαδή σύνοδος, τετράγωνο ή αντίθεση) δηλώνουν τα άτομα που όταν ερωτεύονται ενώ θέλουν να μείνουν, τείνουν να εξαφανίζονται. Εάν δεν έχουν την δύναμη να αποχωρήσουν από την σχέση κάνουν τα πάντα για να διώξουν τους άλλους από δίπλα τους (κυρίως για γυναίκες). Οι άνδρες από την άλλη μεριά ή θα ανήκουν σε αυτούς που τους αγάπησαν αλλά τους αδίκησαν και τους παράτησαν ή θα ανήκουν στα άτομα που ελκύουν ιδιότροπα άτομα δίπλα τους.

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΕΡΜΗ
Θετική έκφραση: Δημιουργικό άτομο με κοφτερό μυαλό που αναζητά συνεχώς νέες ιδέες.
Αρνητική έκφραση: Άτομα ισχυρογνώμονες και ασταθή που αλλάζουν συνέχεια απόψεις (αλλά μόνο όταν το θέλουν οι ίδιοι).

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Θετική έκφραση: Ατομα που αναζητούν την ανεξαρτησία και την ελευθερία κινήσεων. Λειτουργούν σαν ‘Φύλακας άγγελος’ χωρίς να πνίγουν την σχέση.
Αρνητική έκφραση: Οι ‘φυσιολογικές σχέσει’ δεν ταιριάζουν σε αυτά τα άτομα. Οι σχέσεις ξεκινούν με σφοδρή ερωτική επιθυμία η οποία σβήνει τόσο όσο γρήγορα άναψε.

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΑΡΗ
Θετική έκφραση: Άτομα ανυπόμονα. Αγάπη για τα τεχνικά επαγγέλματα και οτιδήποτε έχει σχέση με την επιστήμη.
Αρνητική έκφραση: Άτομα επαναστάτες, ανυπότακτοι, ευερέθιστοι, μαχητικοί, μπλέκονται σε δύσκολες καταστάσεις γιατί αναλαμβάνουν επικίνδυνα ρίσκα. Δεν φημίζονται για την διπλωματία τους. Συχνά έχουν μπλεξίματα με τον νόμο.

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΔΙΑ
Θετική έκφραση: Άτομα που έχουν την ικανότητα να δέχονται και να αποδέχονται τις καταστάσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η άποψή τους για την ζωή που διαλέγουν να ζήσουν.
’τομα με τρόπος σκέψης και ιδέες που ταιριάζουν με την εποχή! Ανοιχτά και πρωτοποριακά / προχωρημένα μυαλά.
Αρνητική έκφραση: Εκκεντρικά άτομα με ‘ιδιαίτερες’ και μη αποδεκτές από τον κόσμο απόψεις. Πιθανά, κολλημένοι στις δικές τους ιδέες και απόψεις.

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΚΡΟΝΟ
Θετική έκφραση: Δύσκολη όψη λόγω των βασικών διαφορών τους. Βλέπε αρνητική έκφραση.
Αρνητική έκφραση: Εάν αυτοί οι δύο πλανήτες ήταν άνθρωποι τότε θα μιλάγαμε για δύο διαφορετικούς χαρακτήρες. Επιζητούν την προσοχή με ‘παιδιάστικο τρόπο’. Πιθανά γκρινιάζοντας ο ένας στον άλλον.
Όσο και να προσπαθείς να βάλεις τα πράγματα σε τάξη, ο Ουρανός σε ωθεί σε νεύρα, σε ακραίες καταστάσεις και στο τέλος στην φυγή. Αλλά, εάν προσπαθείς να είσαι εφευρετικός και αυθεντικός, τότε ο Κρόνος ξαναχτυπά! Λύση: να δείχνει ο ένας στον άλλον την προσοχή που θέλει την ίδια στιγμή. Καλή τύχη!

ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΩΡΟΣΚΟΠΟ
Θετική έκφραση: Συμπεριφορά ως Υδροχόος. Ανεξάρτητος, Αυθεντικός, Και λιγουλάκι αιφνιδιαστικός.
Άτομα αυθεντικά, ανεξάρτητα, καλοπροαίρετα αιφνιδιαστικά. Συνήθως, αυτά τα άτομα προσεγγίζουν αυθεντικά άτομα, με λιγότερο αιφνιδιαστική διάθεση και ιδιαίτερα αναζωογονητικά.
Αρνητική έκφραση: Ασταθείς σχέσεις με ασταθή άτομα.

Ουρανός & Υδροχόος
Ο μύθος αναφέρει ότι κάποτε ο Δίας, θέλοντας να δώσει αθανασία στον έρωτά του με τον Γανυμήδη, δημιούργησε τον αστερισμό του Υδροχόου, βάζοντας την εικόνα του ανάμεσα στα αστέρια. Συμβολίζει ένα άτομο που «χύνει» νερό από μία υδρία, τροφοδοτώντας τους ανθρώπους με γνώση, ευφυΐα, ουράνια αγάπη και πνευματικό έρωτα, απελευθερώνοντας το πνεύμα τους. Ο Υδροχόος και ο κυβερνήτης του, ο Ουρανός, κάνουν τα άτομα ασυμβίβαστα, αναζητώντας την αλήθεια που κρύβεται μέσα τους, αρνούμενοι τις κοινωνικές συμβάσεις. Για αυτό Ουρανός και Υδροχόος κυβερνούν την χωρίς όρια αγάπη, τους ασυμβίβαστους έρωτες μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ομοφυλοφιλικοί.

Πόσο ο Ουρανός επηρεάζει τις ζωές μας, εξαρτάται από το πόσο εμείς οι ίδιοι αντιστεκόμαστε στην επιρροή του ή προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις ιδιότητες του πλανήτη, δηλαδή την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Ο Ουρανός δίνει πρωτοποριακά και μοντέρνα χαρακτηριστικά και δεν έχει αντέχει οτιδήποτε παραδοσιακό, δεν δέχεται την ρουτίνα ή την απαγόρευση.
Ο Ουρανός, τελικά και πάνω από όλα, είναι ο πλανήτης που προσφέρει την προσωπική ελευθερία.

…ουρανός και γη μορφή μία ήταν και αφού χωρίστηκαν το ένα από το άλλο, γέννησαν και έφεραν στο φως τα πάντα, τα δένδρα, τα πετούμενα, θεριά που τρέφει η αρμύρα, ως και το γένος των θνητών…
και ο λόγος για να ζουν ελεύθερα…
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments