0 0 votes
Article Rating

Ο αστεροειδής Έρως εισήλθε στο ζώδιο του Αιγόκερω στις 28 Φεβρουαρίου 2007 και θα κινηθεί ορθόδρομα, ανάδρομα και πάλι ορθόδρομα για 259 ημέρες, έως και την 14η Νοεμβρίου 2007.

Το ζώδιο του Αιγόκερω κυβερνάται, ως γνωστόν, από τον Κρόνο και η συγκεκριμένη αλλαγή της ζωδιακής θέσης θ’ αλλάξει τη σημασία του Έρωτα από την εμπνευσμένη φωτιά στη γήινη απόλαυση των αισθήσεων, μία αντίθεση που δίνει μία διονυσιακής φύσης υπόσχεση και τη λύτρωση μέσα από εκστατικές μορφές απόλαυσης.

«Είναι η απελευθερωτική δύναμη της ζωής. Μας απαλλάσσει από τα δεσμά μας και μας χαρίζει την επικοινωνία μέσα από το χορό. Είναι το γέλιο και η μουσική που ξεπηδά από τους αυλούς. Είναι η ανάπαυση από τις ανησυχίες -είναι ο ύπνος (τα όνειρα)… απ’ όλα όσα αγαπά, πρώτιστο είναι η ειρήνη.» Βάκχαι, Ευριπίδης (για τον Διόνυσο)

Ο Έρως στον Αιγόκερω αποζητά τον αισθησιασμό και θέλει τον χρόνο του, προκειμένου να γευτεί, ν’ αγγίξει, να μυρίσει, ν’ ακούσει και να «δει» ό,τι είναι αυτό, πάνω στο οποίο πέφτει το βλέμμα του. Δώστε προσοχή στον χάρτη σας, στα σημεία απ’ όπου περνά τώρα ο Έρως, στον οίκο και στους πλανήτες με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Τί ενεργοποιεί; Τί ξυπνά; Τί ζητά να μεταβάλει και να μεταμορφώσει; Τί ζητά να πάρει νόημα μέσα από το πάθος; Μια μεγαλύτερη διάκριση και ικανότητα σας;

«Ο Αιγόκερως προσφέρει τη δυνατότητα, λανθάνουσα σε κάθε έκφανσή της, να είναι η εστίαση για κάθε μορφή ζωής -καθιστά διαθέσιμη κάθε υπερ-ατομική δύναμη.» Dane Rudhyar

Όψεις που σχημάτισε ή θα σχηματίσει ο Έρως

  • Έρως σε σύνοδο με τη Μηδενική Μοίρα του Κριού, στις 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου 2007 (0º του Αιγόκερω)
  • Έρως σε αντίθεση με την Isis, στις 8 Μαρτίου(4º του Αιγόκερω) και στις 9 Ιουνίου 2007 (27º του Αιγόκερω)
  • Έρως σε σύνοδο με την Ishtar, στις 5 Μαιου (27º του Αιγόκερω), στις 29 Ιουνίου (20º του Αιγόκερω) και στις 12 Σεπτεμβρίου (7º του Αιγόκερω)
  • Έρως σε αντίθεση με την Αφροδίτη, στις 4 Ιουνίου 2007 (28º του Αιγόκερω)
  • Έρως σε αντίθεση με την Πανσέληνο, στις 17 Ιουνίου 2007 (25º του Αιγόκερω)
  • Έρως σε αντίθεση με τον Ερμή, στις 24 Ιουλίου 2007 (10º του Αιγόκερω)
  • Έρως σε αντίθεση με τον Sekhmet, στις 6 Αυγούστου 2007 (7º του Αιγόκερω)

Ο Αιγόκερως σχετίζεται παραδοσιακά με τη φιλοδοξία, την επίτευξη και την σκληρή δουλειά. Σ’ ένα πρώτο πλάνο, θα ήταν δύσκολο ίσως να φανταστούμε πώς ο Έρως θα εκφραστεί μέσα απ’ αυτούς τους γήινους στόχους. Ο Έρως ρισκάρει, ενώ ο Αιγόκερως είναι προσεκτικός. Ο Έρως αγνοεί τις παραδόσεις και την μεθοδολογία, ο Αιγόκερως όμως ζει μέσα σ’ ένα τέτοιο πρότυπο. Πράγματι, ο συνδυασμός αυτός δείχνει παράδοξος.

Κάποια πράγματα μπορούν να κατανοηθούν, αν λάβουμε υπόψη μας τη σημασία του παράξενου συμβόλου τού Αιγόκερω,την ένωση της αίγας και ενός θαλάσσιου όντος.

Πρόκειται για ένα μυθικό πλάσμα, καθώς είναι αδύνατη η ένωση ενός θηλαστικού με ένα ψάρι ή ένα ερπετό. Τί υποδηλώνεται λοιπόν μέσα από αυτό το σύμβολο;
Η αίγα είναι ένα ομοιόθερμο-θερμόαιμο ζώο, πράγμα που αστρολογικά συνδέεται με την παθιασμένη, εκρηκτική και παρορμητική συμπεριφορά. Ενταγμένη στον γήινο κόσμο, η αίγα ζει σε εξαιρετικά ύψη και έχει ανεβασμένη λίμπιντο. Αν έχετε δει ποτέ σας νεαρά κατσίκια να παίζουν, θα γνωρίζετε ότι πάντα σκαρφαλώνουν και φτάνουν στο πιο ψηλό σημείο! Η αίγα σχετίζεται με την επιβίωση μέσα σ’ έναν ρευστό και επικίνδυνο κόσμο.

Αντίθετα, το ψάρι ή το ερπετό είναι ποικιλόθερμο-ψυχρόαιμο, πράγμα που σχετίζεται με μία απόμακρη, αμείλικτη και χωρίς συναίσθημα φύση. Το ψάρι ζει σε εξαιρετικά βάθη και είναι πάντα πεινασμένο και αδηφάγο. Όποιος είχε ποτέ χρυσόψαρο γνωρίζει τι συμβαίνει όταν ταΐζεται παραπάνω από το κανονικό. Απλά, συνεχίζει να τρώει! Το ψάρι ή το ερπετό σχετίζεται επίσης και με τα βάθη «άλλων κόσμων», των κόσμων του ασυνείδητου, του μυστηρίου και του πνευματικού. Ωςσύμβολο της ανάβασης, το ερπετό είναι το πλάσμα εκείνο που απλά σε πάει «εκεί».

Με ποιον λοιπόν τρόπο είναι δυνατή η σύνδεση αυτών των δύο; Ο Καρλ Γιουνγκ παραιτήθηκε από την προσπάθειά του σχετικά μ’ αυτό το σύμβολο, καθώς δεν μπορούσε να βρει τίποτα στη μυθολογία για να τον καθοδηγήσει. Αντίθετα, ο Dennis Elwell (Cosmic Loom – The New Science of Astrology) προτείνει να δούμε το ζήτημα αυτό από μια πιο πραγματιστική πλευρά. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είμαστε στο σωστό δρόμο αν δούμε αυτό το σύμβολο ως αντιπροσωπευτικό της διάκρισης ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο είδη πλασμάτων και αυτού που το σκαλί της εξέλιξης από το ψυχρόαιμο στο θερμόαιμο ον υποδηλώνει. (αυτά τα πλάσματα)… συμβολίζουν ακραίες συνθήκες και ίσως όλες τις μεταξύ τους συνθήκες, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο Αιγόκερως δηλώνει την αυτάρκεια, η οποία δεν ταιριάζει μ’ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον».

Ο Έρως στον Αιγόκερω θα εκπλήξει πολλούς με την ικανότητα προσαρμογής, απόλαυσης και δημιουργίας μέσα από το πάθος και την ακατανίκητη επιθυμία του για όλο και περισσότερα. Είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε αλλαγές στο πώς δρούμε σε πρακτικό-υλιστικό επίπεδο, καθώς και σε πνευματικό.

Κρίσιμες μοίρες

Όσοι έχουν γενέθλιους, προοδευμένους ή δραγώνιους πλανήτες στις κρίσιμες μοίρες των μεταβλητών ζωδίων (0º, 13º, 26º) ίσως να παρατηρήσουν ότι η διέλευση του Έρω από αυτά τα σημεία έχει να κάνει συγκεκριμένα με ζητήματα που φθάνουν σε κρίσιμη καμπή ή που οδηγούν σε συγχρονικά γεγονότα.

Δεκανοί

«Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι επιρροές (οι δεκανοί) είναι πραγματικοί και εξίσου ουσιαστικοί ως προς τη φύση τους, όπως και τα ζώδια». Άλαν Λήο

Τα στοιχεία των ζωδίων χωρίζονται σε δεκανούς ή αλλιώς διαιρούνται σε 3 ομάδες των 10 μοιρών η καθεμία. Υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί τρόποι καθορισμού τους, αυτός ωστόσο που ακολουθεί είναι αυτός που εγώ προτιμώ. Κάθε ζώδιο χωρίζεται σε 3 ομάδες των 10 μοιρών: ο πρώτος δεκανός σχετίζεται με τη φύση του ίδιου του ζωδίου, ο δεύτερος παίρνει τις ιδιότητες του επόμενου ζωδίου της ίδιας ποιότητας και ο τρίτος τις ιδιότητες του επόμενου ζωδίου της ίδιας ποιότητας. Οι κυβερνήτες των δεκανών και οι όψεις που αυτοί σχηματίζουν με τους υπόλοιπους πλανήτες, αλλά και με τον πρωτοτυπικό κυβερνήτη του ζωδίου λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάλυση.

– 0º ως 9°59’ του Αιγόκερω (1ος δεκανός, φύσης Αιγόκερω): Σχετίζεται με την τελειοποίηση στην εργασία και τη δημιουργικότητα. Ο συγκεκριμένος δεκανός είναι φύσης Κρόνου/ Αιγόκερω, συνεπώς έχει να κάνει με την ισχύ και την εστίαση. Εκδηλώνεται μια υγιής μορφή φιλοδοξίας ταυτόχρονα με μία πρακτικότητα και μια έντονη εσωτερική επιθυμία για αυτάρκεια. Όταν οι πλανήτες διέρχονται από αυτές τις μοίρες, αποκτούν εξαιρετικές δυνατότητες, ενώ εστιάζουν στην ενδυνάμωση των σκοπών και των επιδιώξεων του Εγώ ή του Συνόλου. Το άτομο μπορεί να γίνει περισσότερο εσωστρεφές, έχοντας την τάση να δουλεύει μόνο του και συνέχεια. Η ισορροπία διατηρείται μέσα από τον αισθησιασμό και το κυνήγι της ευτυχίας.

– 10º ως 19° 59’ μοίρες του Αιγόκερω (2ος δεκανός, φύσης Ταύρου): Σ’ αυτόν τον δεκανό, η απόλαυση των αισθήσεων αποκτά μεγαλύτερη ζωτικότητα. Εδώ, η Αφροδίτη/ Ταύρος αμβλύνει τις ιδιότητες του Κρόνου με την αυξάνουσα φυσικότητα, την καλλιτεχνική της τελειότητα και εκλέπτυνση. Τον σαγηνεύει και τον οδηγεί στη συμμετοχική προσπάθεια μαζί με άλλους, σε ένα ωστόσο προσωπικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις υπερβολικές απολαύσεις, σε περίπτωση που η Αφροδίτη είναι ισχυρότερη του Κρόνου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο συγκεκριμένος δεκανός ενεργοποιεί μία περισσότερο εξωστρεφή στάση ζωής, χωρίς τάσεις ενδοσκόπησης ή απομόνωσης.

– 20º ως 29° 59’ μοίρες του Αιγόκερω (3ος δεκανός, φύσης Παρθένου): Σ’ αυτόν τον δεκανό είναι έντονη η επίδραση του Ερμή/ της Παρθένου, γι’ αυτό και σχετίζεται με τις μεθόδους σύγκρισης και αντίθεσης, με κάθε μορφής επικοινωνία, είτε γραπτή είτε προφορική, καθώς και με το εμπόριο. Ο Ερμής μειώνει το βάρος του Αιγόκερω με ένα ζωηρό και σπινθηροβόλο πνεύμα, με μια υγιή περιέργεια και μια ερωτική γοητεία. Αν τυχόν νιώσουμε δυστυχισμένοι, μπορεί να γίνουμε αρκετά επικριτικοί απέναντι στον κοινωνικό μας περίγυρο. Ωστόσο, κάποιες μορφές πρακτικής, αλλά και πνευματικής έκφρασης θα μπορούσαν να αποτελούν υγιείς τρόπους εκτόνωσης.

Συγγραφέας: Kim Falconer
Πρωτότυπος τίτλος: Eros Transits Capricorn: February 28, 2007 – November 12, 2007
Πηγή:
 Kim Falconer’s Astrology meets the Law of Attraction
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments