0 0 votes
Article Rating

Ο Ήλιος δηλώνει την δημιουργική ικανότητα, την τάση αυτοπροβολής και επίδειξης, την διασκέδαση, την ανάγκη του να ηγείται κανείς σε κάποια ζητήματα (πάντα σε σχέση με τον οίκο που καταλαμβάνει και από εκείνον που προέρχεται).

Είναι ο πατέρας, ο σύζυγος (σε γυναικείο ωροσκόπιο), ο διευθυντής, ο ηγέτης ή κάποιος με αξίωμα σε κυβερνητική θέση. Εκφράζει την αριστοκρατία, την ευγένεια, τη διάκριση, την ευχάριστη διάθεση. Έχει ανάγκη να είναι ανεξάρτητος, εκφράζει την ποιότητα και ποσότητα του εγωισμού και της υπερηφάνειας μας, την γενναιοδωρία μας, αλλά κάποιες φορές τον δεσποτισμό κι έναν ναρκισσισμό.

Ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, η πηγή όλου του φωτός και της ζωής στην Γη, συνεπώς και η κύρια πηγή ενέργειάς της. Σαν ένας τεράστιος ατομικός αντιδραστήρας, δημιουργεί θερμότητα και φως. Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω, ο Ήλιος είναι σημαντικός σε κάθε γενέθλιο ωροσκόπιο.

Κάτω από το φως του είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος τον λόγο που το ζώδιο του Λέοντα, που κυβερνάται από τον Ήλιο, έχει μεγάλο αυθορμητισμό, εμπιστοσύνη στον εαυτό του, και του αρέσει να βρίσκεται το κέντρο της προσοχής. Όπως ο Ήλιος, τα άτομα του Λέοντα έχουν μεγάλη ενεργητικότητα που συχνά την στρέφουν σε δημιουργικά σχέδια. Ο Ήλιος έχει την έξαρσή στον Κριό, ενώ βρίσκεται σε αδυναμία στον Υδροχόο και σε πτώση στον Ζυγό.

Ο Ήλιος συνδέεται με τη δημιουργική μας τάση, την ατομικότητα την πρωταρχική μας διάθεση και στάση κατά την προσέγγιση της ζωής. Είναι η θέληση της ύπαρξης, η εμπιστοσύνη και το Εγώ μας. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από τις παραδοσιακές μας εορτές (π.χ. τα Χριστούγεννα, το Πάσχα) προέρχονται από εορτασμούς που είχαν σχέση με τον Ήλιο και γίνονταν εκατοντάδες χρόνια πριν την δική μας εποχή από τους λάτρεις του Ηλίου.

Ήλιος και Μυθολογία

Γιος του Υπερίωνα και της Θείας, ο Ήλιος ήταν ένας όμορφος νέος. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ταυτιζόταν με τον Υπερίωνα. Μάλιστα είχε τιμωρήσει τους συντρόφους του Οδυσσέα, καθώς δεν τον σεβάστηκαν και έφαγαν τα ιερά του βόδια. Είχε δύο αδελφές, την θεά του φεγγαριού Σελήνη και της θεά της αυγής Ηώ.

Ο γιος του, Φαέθων, σύμφωνα με τις μυθολογικές πηγές, προσπάθησε να οδηγήσει το ηλιακό του άρμα. Δεν μπορούσε όμως να το οδηγήσει με μέτρο και ισορροπία, καθώς άλλοτε μαστίγωνε τα άλογα, τα οποία επιτάχυναν και άλλοτε τα συγκρατούσε, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, οι αστέρες, αλλά και η γη, που από τη μία ψυχόταν και από την άλλη καιγόταν. Ο Δίας,, προκειμένου να σταματήσει αυτήν την ανεξέλεγκτη πορεία του, κατακεραύνωσε τον Φαέθοντα, το σώμα του οποίου έπεσε στον Ηριδανό ποταμό.

Το βασίλειό του Ηλίου βρισκόταν στον Ωκεανό και ξεκινούσε το πρωί πάνω στο πύρινο άρμα του με τα τέσσερα λευκά άλογα, για να φέρει το φως της ζωής στη γη. Σε όλες τις μυθολογίες και θρησκείες αποτελεί βασικό στοιχείο παράδοσης, λόγω της ζωοδοτικής φύσης του.

Έτσι έχουμε τον θεό-Ρα, για παράδειγμα, στην Αίγυπτο και τον Σολ στην Ρωμαϊκή μυθολογία. Ο Ήλιος αναφερόταν μερικές φορές και με το επίθετο Ήλιος Πανόπτης, δηλαδή αυτός που βλέπει τα πάντα. Άλλα προσωνύμια που του είχαν δοθεί είναι τα εξής: Υπερίων (αυτός που βρίσκεται ψηλά), Υπεριονίδης (γιος του Υπερίονα), Τιτάν, Ηλέκτωρ (ακτινοβόλος), Φαέθων (αυτός που φωτίζει) και Παιάν (λυτρωτής).

Ο Ήλιος λατρευόταν ιδιαίτερα στη Ρόδο, μάλιστα λέγεται ότι ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν αφιερωμένος σ’ αυτόν. Απεικονιζόταν συχνά ως φωτοστεφανωμένος νεαρός σε άρμα, ο οποίος φορούσε έναν μανδύα και κρατούσε μία υδρόγειο και ένα καμουτσίκι. Οι κόκορες και οι αετοί συνδέονταν με τον Ήλιο.

Ο θεός Απόλλων, μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, είχε συνδεθεί με τον Ήλιο, καθώς θεωρείτο θεός του Φωτός. Ωστόσο, στα μυθολογικά κείμενα, ο Απόλλωνας και ο Ήλιος δεν ταυτίζονταν, παρόλο που είχαν κοινές ιδιότητες. Μάλιστα ονομαζόταν Φοίβος, φωτοβόλος δηλαδή, προσωνύμιο το οποίο αποδιδόταν επίσης και στον Απόλλωνα.

Ήλιος και αστρονομία

Ο Ήλιος αποτελεί το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και είναι ένα άστρο, συγκεκριμένα ένας αστέρας της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G2 V, καθώς έχει μεγαλύτερη μάζα και θερμοκρασία απΆ ό,τι ένα μέσο αστέρι. Πρόκειται για μια τεράστια μπάλα αερίων και αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, τα δύο απλούστερα και ελαφρύτερα χημικά συστατικά του σύμπαντος. Τα αέρια αυτά είναι τόσο θερμά που κάνουν τον Ήλιο να λάμπει, ενώ συγκρατείται σαν μια μάζα εξαιτίας της βαρυτικής έλξης. Απέχει από τη Γη απόσταση περίπου 149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα και αυτόν παίρνουμε σαν μονάδα μέτρησης για να μετρήσουμε τις αποστάσεις των άλλων σωμάτων, την ονομάζουμε δε «αστρονομική μονάδα». Η ηλικία του εκτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια.

Η διάμετρός του είναι 1.392.000 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 109 φορές όσο εκείνη της Γης. Η περιστροφική του κίνηση είναι γύρω από τον άξονά του με την ίδια φορά με τη Γη, από δυτικά προς ανατολικά.

Ο Ήλιος ακολουθεί μία τροχιά περί τον Γαλαξία μας σε μία απόσταση 25.000 με 28.000 έτη φωτός από το κέντρο του τελευταίου, ολοκληρώνοντας μία περιφορά σε 226 εκατομμύρια έτη περίπου. Η θερμοκρασία του είναι στο κέντρο του 16 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου και η ενέργεια που εκπέμπει εμποδίζει την κατάρρευσή του, ενώ τον διατηρεί σε αέρινη μορφή. Η μέση πυκνότητά του είναι σχεδόν 1,4 φορά εκείνης του νερού.

Η ενέργεια του Ήλιου απορροφάται από την επιφάνεια της Γης και χάρη σ’ αυτόν υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο γίνονται κάποια βιολογικά και γεωλογική φαινόμενα, τα οποία δημιουργούν, αλλά κυρίως συντηρούν τη ζωή.

Γύρω του έχουν τις τροχιές τους οι 9 γνωστοί πλανήτες με τους δορυφόρους τους, καθώς και άλλα σώματα, όπως αστεροειδείς και κομήτες, συγκροτώντας έτσι το Ηλιακό Σύστημα. Γύρω του υπάρχει ένα μαγνητικό πεδίο και η ατμόσφαιρά του συνίσταται από τη φωτόσφαιρα (ορατή επιφάνεια), τη χρωμόσφαιρα (εσωτερική επιφάνεια), τη μεταβατική ζώνη (ενδιάμεση ατμόσφαιρα) και το στέμμα (εξωτερική ατμόσφαιρα).

Η δραστηριότητά του περιέχει διάφορα φαινόμενα, όπως κηλίδες, εκρήξεις χρωμοσφαιρικές, σποραδικές εκπομπές ραδιο-ηλεκτρικές και ακτίνων Χ κ.λπ. Η επιφανειακή του βαρύτητα είναι πολύ ισχυρή, 28 φορές μεγαλύτερη της γήινης. Αν μπορούσε να σταθεί στην επιφάνειά του κάποιος που ζυγίζει 70 κιλά (πράγμα αδύνατο, λόγω της θερμότητας) θα ζύγιζε 2.000 κιλά.

ήλιος-κυρίαρχοςΉλιος και Αστρολογία

Ο Ήλιος διασχίζει τον ζωδιακό κύκλο μέσα σε έναν χρόνο και μένει περίπου ένα μήνα σε κάθε ζώδιο. Η ημερήσια κίνησή του είναι 59΄ 8΄΄, δηλαδή κάτι λιγότερο από μία μοίρα, ενώ δεν είναι ποτέ ανάδρομος. Η θέληση που παρουσιάζεται από τον Ήλιο φανερώνεται μέσα από το σύμβολό του, δηλαδή τον κύκλο του κυττάρου και του εσωτερικού του έργου, με μία τελεία στη μέση. Το σύμβολό του αποτελεί το αιώνιο πνεύμα και την ζωοδόχο δύναμη που δίνει ζωή στον καθένα από εμάς και συμβολίζει το Εγώ. Η δύναμη του Ηλίου έρχεται σαν ένα μονοδιάστατο και πολυποίκιλο κύτταρο για να διαμορφωθεί σε πολύμορφο οργανισμό που στο τέλος θα εμφανίσει τη δύναμή του σαν άτομο.

Απαραίτητος για κάθε ύπαρξη, ο Ήλιος στον χάρτη εκδηλώνει την ίδια τη φύση του ατόμου, τη ζωτικότητά του, τη δύναμη και την αυτοέκφρασή του. Φωτίζει, ανυψώνει και αναπλάθει. Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς ότι κάποιοι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται σχεδόν καθόλου να πετύχουν τους στόχους τους, ενώ άλλοι συναντούν περισσότερες δυσκολίες. Η πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν έναν ισχυρό Ήλιο στο ωροσκόπιό τους.

Συγκεκριμένα, ο Ήλιος, αν δεν αναστέλλεται η δύναμή του από κάποια δύσκολη όψη, θεωρείται πανίσχυρος στον Λέοντα, στο ζώδιο όπου θεωρείται και κυρίαρχος πλανήτης του, στον Κριό, όπου έχει την έξαρσή του (στην 19η μοίρα) και στον Τοξότη. Αντιθέτως στον Υδροχόο, στον Ζυγό και στους Διδύμους λειτουργεί με μεγαλύτερη δυσκολία. Ειδικότερα, ο Ήλιος έχει την αδυναμία του στον Υδροχόο και βρίσκεται σε πτώση στον Ζυγό. Στα υπόλοιπα ζώδια υπάρχει μια καλή ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ευκολίας και δυσκολίας.

Ο Ήλιος είναι αρσενικός, θερμός και άγονος γενικά. Από τις πληροφορίες που παρέχει, μπορεί κάποιος να καταλάβει την δημιουργική ικανότητα, την τάση αυτοπροβολής, την τάση για επίδειξη και διασκέδαση, την ανάγκη που έχει κάποιος να ηγηθεί κάποιων πραγμάτων (πάντα σε σχέση με τον οίκο που καταλαμβάνει και από εκείνον που προέρχεται). Όσον αφορά την θέση που καταλαμβάνει στο κάθε ωροσκόπιο, θα λέγαμε ότι συγκεκριμένη οικοθέτηση του Ήλιου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δείχνει ότι το εν λόγω άτομο θα ενδιαφερθεί για τα θέματα του συγκεκριμένου οίκου/ τομέα, στα οποία μπορεί να «λάμψει» και να έχει επιτυχία. Μπορεί να δείξει σε ποιον τομέα της ζωής έχει ιδιαίτερα έντονες δυνατότητες.

Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με προσοχή τον τομέα της ζωής μας, ο οποίος φωτίζεται από τον Ήλιο, καθώς μʼ αυτήν τη στάση μας θα μπορέσουμε να βρούμε την αυτοεκπλήρωση. Αυτό γίνεται διότι όταν εξουσιάζουμε οποιαδήποτε θέματα τονίζει ο Ήλιος, τότε και οι άλλοι τομείς της ζωής θα προχωρήσουν με έναν πιο ισορροπημένο και ικανοποιητικό τρόπο. Όλα περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.

Ο Ήλιος δηλώνει τον πατέρα, τον σύζυγο (σʼ ένα γυναικείο ωροσκόπιο), αλλά και γενικότερα τους άνδρες, τον διευθυντή, τον ηγέτη ή κάποιο με αξίωμα σε κυβερνητική θέση. Αντιπροσωπεύει επίσης τα παιδιά, τη δημιουργικότητα και τον πραγματικό εσωτερικό εαυτό και την θέλησή μας. Εκφράζει την αριστοκρατία, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια, την επιθυμία για αναγνώριση και διάκριση, συνεπώς τις φιλοδοξίες μας, καθώς και την ευχάριστη διάθεση και τη δυνατή θέληση. Έχει ανάγκη να είναι ανεξάρτητος, περιέχει την ποιότητα και ποσότητα του εγωισμού μας και της υπερηφάνειας μας, την γενναιοδωρία μας, αλλά και έναν δεσποτισμό κι έναν ναρκισσισμό.

Ένας καλά τοποθετημένος Ήλιος, λόγω ζωδιακής θέσης ή οίκου, θα δώσει όπως είναι φυσικό τον καλύτερο εαυτό του. Ο ισχυρός Ήλιος μπορεί και ξεπερνά πολλές αδυναμίες ή αντιξοότητες σε άλλα σημεία του χάρτη. Για παράδειγμα, ο Ήλιος στον Κριό, όπου βρίσκεται σε έξαρση, θα έδινε τα χαρακτηριστικά του τολμηρού, πρωτοπόρου, ενεργητικού ατόμου, εκείνου που θα ήθελε να προχωρήσει δυναμικά μπροστά, με αποφασιστικότητα, θέρμη και θάρρος. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλώσει μία εγωκεντρική τάση του ατόμου να προβληθεί και να προχωρήσει αυτοκέφαλα, χωρίς να υπολογίζει τους άλλους.

Ένας Ήλιος σε κακή θέση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξασθενημένος, περισσότερο ευάλωτος και επιρρεπής στα αρνητικά του στοιχεία. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα δυσκολευτεί να πετύχει τους στόχους του. Για παράδειγμα, με Ήλιο στον Ζυγό και στον ενδέκατο οίκο τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να είναι η ασθενής θέληση και η μειωμένη γοητεία του συγκεκριμένου προσώπου.

Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλον πλανήτη, ο Ήλιος δεν θα μπορούσε να επηρεάσει το άτομο τελείως αυτόνομα και αποκλειστικά, αλλά πάντα συσχετιζόμενος με άλλους παράγοντες (καταγωγή, κληρονομικότητα κ.ά.). Μεγάλο ρόλο παίζουν, επίσης, οι όψεις, αλλά και άλλοι πλανητικοί παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν ή ενισχύουν τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Ο χάρτης είναι μία σύνθεση, γιʼ αυτό και η ανάλυση πρέπει να γίνεται με μεγάλη συνέπεια και προσοχή. Στην παραπάνω περίπτωση θα είχαμε να εξετάσουμε άλλους εννέα πλανήτες οι οποίοι θα μπορούσαν βοηθήσουν να ξεπεραστεί ο αδύναμος Ήλιος.

Ο Πλούτωνας π.χ. σε καλή θέση θα του έδινε ισχυρή θέληση. Ο Ήλιος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανάγκη μας να φτάσουμε στο σημείο της καρμικής γέννησής μας, αφού διαχειριστούμε σωστά όλο το ενεργητικό μας ως κύτταρο και ως άνθρωποι. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο εσωτερικός συμβολισμός μας θα είναι πιο σωστός αν οδηγηθεί το εγώ στην πραγματική του διάσταση παρά στην εγωιστική του πλευρά.

Παρόλο που η θέση του Ήλιου (σε ζώδιο και οίκο) παίζει πρωτεύοντα ρόλο, επειδή ακριβώς θεωρείται ως ο ζωοδότης πλανήτης του ωροσκοπίου, σύμφωνα με πολλούς αστρολόγους, η διέλευσή του θεωρείται ήσσονος σημασίας, ιδιαίτερα δε όταν δεν συνοδεύεται από διέλευση άλλου πλανήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διελεύσεις του Ήλιου είναι σύντομες σε διάρκεια, συνεπώς δεν μπορούν να μας απασχολήσουν παραπάνω από μία μέρα. Πέρα όμως από το δεδομένο της διάρκειας, θεωρείται ότι μία ηλιακή διέλευση σχετίζεται κυρίως με θέματα που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρωτεύουσας σημασίας και που γενικότερα δεν συντείνουν σε συνολικές διαπιστώσεις και συνειδητοποιήσεις.

Ο Ήλιος στη διέλευσή του σχηματίζει όψη συνόδου και αντίθεσης με τους υπόλοιπους γενέθλιους πλανήτες του ωροσκοπίου μία φορά τον χρόνο, ενώ όψεις τριγώνου, εξαγώνου, τετραγώνου, μισού τετραγώνου και ενάμισι τετραγώνου δύο φορές τον χρόνο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία διέλευση του Ήλιου από τα ζώδια και τους οίκους, σε συνδυασμό πάντα με τις όψεις που σχηματίζονται (μπορεί επίσης να επηρεάσει και κάποιον άλλον διελαύνοντα πλανήτη), σχετίζεται κυρίως με το Εγώ, τις ενέργειες και τη ζωτικότητα του ατόμου, με τη θέληση που θα δείξει, καθώς και με το πώς μπορεί να αντιδράσει στις διάφορες καταστάσεις (λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τον συγκεκριμένο οίκο που διέρχεται, συνεπώς και τον ανάλογο τομέα που θα επηρεάσει).

Επίσης, επειδή όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Ήλιος δηλώνει το αρσενικό, μία διέλευσή του μπορεί να σημάνει την επαφή ενός ατόμου με ένα ανδρικό πρόσωπο, που μπορεί ωστόσο να έχει ή θετική ή αρνητική έκβαση.

Σε μία αρνητική της έκφανση, μία ηλιακή διέλευση μπορεί να επηρεάσει τη θέληση, αλλά και τη στάση του ατόμου απέναντι σε πρόσωπα και πράγματα, καθώς μπορεί να υπάρξει μία αρνητική συναισθηματική φόρτιση. Αυτό το γεγονός μπορεί επίσης να συμβεί ως απότοκο της ταυτόχρονης διέλευσης άλλων πλανητών, που ομοίως μπορούν να δώσουν τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα από τέτοιες κρίσεις, το άτομο μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία του χαρακτήρα του και να επιδιώξει όσα τον εκφράζουν και του ανήκουν.

Η διέλευση του Ήλιου πάνω σε βραδείς πλανήτες συνήθως ενεργοποιεί γεγονότα και ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους πλανήτες, σύμφωνα πάντα με τις όψεις που κάνουν οι τελευταίοι με άλλα σώματα, αλλά και την οικοθεσία τους. Σε μία τέτοια περίπτωση, σε αντίθεση με το σύντομο της διάρκειας της επιρροής της καθαυτήν ηλιακής διέλευσης, τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης έχουν μεγαλύτερη χρονική εμβέλεια.

Ο σχηματισμός αντίθεσης μʼ έναν γενέθλιο πλανήτη μπορεί να σημάνει τη θετική ή αρνητική εξέλιξη κάποιων ενεργειών μας που έχουν προηγηθεί, ενώ το τετράγωνο που μπορεί να σχηματίσει φανερώνει κυρίως μία αδυναμία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μία πρόσθετη φροντίδα για τις φυσιολογικές μας ανάγκες.

Η διέλευση του Ήλιου πάνω από την γενέθλια θέση του συμβαίνει συνήθως μία μέρα πριν ή μία μέρα μετά από τα γενέθλια ενός ατόμου και το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία προγνωστική μέθοδο, καθώς ο συγκεκριμένος χάρτης της λεγόμενης ηλιακής επιστροφής δείχνει τις τάσεις και τα γεγονότα που θα συμβούν κατά την διάρκεια του έτους και που ξεκινάει από τα γενέθλια του ατόμου και διαρκεί μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του.

 

Ομάδα σύνταξης myHoroscope.gr
Σειρά άρθρων: Δωρεάν Μαθήματα Αστρολογίας

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments