0 0 votes
Article Rating

Ο γρηγορότερος, ευκολότερος τρόπος για να κατανοήσουμε κάποιον αστρολογικά είναι να γνωρίζουμε τον συνδυασμό Ηλίου – Σελήνης – Ωροσκόπου του. Αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι οι περισσότερο σημαντικοί στην ερμηνεία οποιουδήποτε ωροσκοπίου γιατί περιγράφουν την ενότητα πνεύματος, ψυχής, σώματος ενός ατόμου.

Το πνεύμα, η ψυχή και το σώμα είναι στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικές διαστάσεις της ανθρώπινης έκφρασης. Το σώμα, βέβαια, είναι η φυσική διάσταση. Η ψυχή αναφέρεται στην λιγότερο απτή περιοχή των ενστίκτων και των συναισθημάτων. Το πνεύμα είναι ο σύνδεσμός μας με τον Θεό, η δημιουργική, ζωοδότρα δύναμη που βρίσκεται ακόμα πιο πέρα από τα συναισθήματα και μας δίνει την δύναμη να είμαστε συνειδητοί. Μπορείτε να σκεφτείτε το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα σαν τον ατμό, το νερό και τον πάγο – με άλλα λόγια, μια ουσία σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Μπορείτε να το παραλληλίσετε με τα βολτ (το πνεύμα), το ρεύμα (η ψυχή) και την αντίσταση (το σώμα).

Επειδή υπάρχει η θεία σπίθα μέσα σας, ο Ήλιος είναι ο περισσότερο ζωτικός παράγων στο ωροσκόπιό σας. Η ενέργειά του σας δίνει την δύναμή σας, τον σκοπό σας και την αίσθηση ταυτότητας ως μοναδικού, κοσμικά σημαντικού ατόμου. Η θέση του κατά τη γέννησή σας (ζώδιο και Οίκος) δείχνει που δείχνετε κουράγιο, εμπιστοσύνη, φιλοδοξίες και κυριαρχία. Δείχνει την ικανότητά σας να είσαστε ο εαυτός σας, να γνωρίζετε τον εαυτό σας και να εκφράζεστε δημιουργικά με ευχάριστο τρόπο.

Σε αντίθεση με τον Ήλιο, που συμβολίζει την ακτινοβόλα ενέργεια, βρίσκεται η Σελήνη που συμβολίζει την ενέργεια της απορρόφησης και της αντανάκλασης. Ο Ήλιος δείχνει κάτι που δίνετε, ενώ η Σελήνη δείχνει κάτι που παίρνετε. Ο Ήλιος είναι η δύναμη του πατέρα, αποκαλύπτοντας που νιώθετε ένα αίσθημα σταθερότητας και κυριαρχίας. Η Σελήνη είναι η δύναμη της μητέρας και δείχνει κάτι που ακόμα ετοιμάζεται, έχει διακυμάνσεις, άνοδο και πτώση, βρίσκεται ακόμα στην μήτρα και τρέφεται. Για παράδειγμα, ένα άτομο με τον Ήλιο στον Ταύρο είναι από την φύση του έμπιστο και συνήθως έμπειρο στις υλικές υποθέσεις, ενώ ένα άτομο με την Σελήνη στον Ταύρο μπορεί να είναι περισσότερο πονηρό και γεμάτο διαίσθηση σε αυτόν τον τομέα, αλλά του λείπει η σταθερότητα και παρασύρεται από τα συναισθήματά του.

Ο Ήλιος είναι στην πραγματικότητα ο συνειδητός εαυτός σας και η Σελήνη αντιπροσωπεύει τον υποσυνείδητο, που σημαίνει όλες τις αναμνήσεις και τις πρώιμες καταστάσεις που απορροφήσατε στο παρελθόν και τώρα αντανακλάτε μάλλον αυτόματα στις καθημερινές σας συνήθειες, κινήσεις, ρυθμούς και συναισθήματα. Ολόκληρη αυτή η εσωτερική κατάσταση και οι εξωτερικές της εκδηλώσεις είναι ένα είδος οχήματος για την έκφραση των εσώτερων στόχων και τάσεών σας (ο Ήλιος). Με άλλα λόγια, είναι η ψυχή σας (το ρεύμα ή η ροή), μέσω της οποίας το πνεύμα σας (βολτ, ηλεκτρική πίεση) εκδηλώνεται.

Η ψυχή σας μπορεί να είναι ένας καλός οδηγός για τις τάσεις του πνεύματος σας ή μπορεί να τις εμποδίσει. Για παράδειγμα, όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε αρμονικά ζώδια, η ψυχή έχει την τάση να είναι κατάλληλο όχημα για το πνεύμα. Όμως, όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συγκρουόμενα ζώδια, συμβαίνει το αντίθετο: Τα συναισθήματα και οι καθημερινές συνήθειες δουλεύουν ενάντια στις επιθυμίες, και τις ανάγκες του πραγματικού σας εαυτού.

Πάρτε σαν παράδειγμα ένα άτομο με τον Ήλιο στον Κριό και την Σελήνη στον Καρκίνο. Έχει ένα ισχυρό, φλογερό πνεύμα και θέλει να το εκφράσει θετικά, με ανεξάρτητο τρόπο. Αλλά ο υποσυνείδητος προγραμματισμός του και οι καθημερινές λειτουργίες του τονίζουν τους οικογενειακούς στόχους, την ανατροφή και την ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προμηθεύσει τον εαυτό του με όση δύναμη θα μπορούσε. Έτσι η ενέργεια στρέφεσαι προς τα μέσα και βράζει συναισθηματικά, μειώνοντας τις δυνάμεις του. Η κύρια πρόκληση γι αυτόν είναι να μάθει να εναρμονίζει τις αντίθετες τάσεις μέσα στον εαυτό του, κρατώντας πάντα τον Ήλιο, τον αυθεντικό εαυτό του, κατά κάποιο τρόπο, σε υπεροχή.

Με τον ίδιο τρόπο που η ψυχή είναι ένα όχημα για τις δυνάμεις του πνεύματος, το σώμα είναι ένα όχημα για τις συναισθηματικές δυνάμεις της ψυχής (και έτσι έμμεσα για τη ζωτικότητα του πνεύματος επίσης). Το ζώδιο στον ωροσκόπο (το ανατέλλον ζώδιο) δείχνει τι είδους σώμα έχετε, την εξωτερική σας συμπεριφορά και τους τρόπους σας. Δείχνει την προσωπικότητα και την εμφάνισή σας που προέρχεται από την κατάσταση του σώματός σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα δυνατό, ενεργητικό σώμα, η εμφάνισή σας θα είναι περισσότερο σίγουρη και περιπετειώδης. Με ένα αδύνατο ή πολύ ευαίσθητο σώμα, θα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη για προσοχή και προστασία. Αν και είναι δέκτες της δύναμης της ψυχής, το σώμα και η εξωτερική εμφάνιση είναι θετικές δυνάμεις που σχετίζονται με τον εξωτερικό κόσμο. Αντιπροσωπεύουν μια εξωτερικευμένη ή προβαλλόμενη δύναμη. Είναι η πρώτη εντύπωση που δίνετε όταν για πρώτη φορά συναντάτε κάποιο άτομο. Είναι σαν το εμπόρευμα στην βιτρίνα: δεν είναι απαραίτητο να είναι όμοιο με αυτό που βρίσκεται μέσα. Συνήθως, όταν λέμε ότι κάποιος έχει «καλή προσωπικότητα», θέλουμε να πούμε ότι αυτός ή αυτή είναι φιλικός/η, εξωστρεφής, και ενθουσιώδης.

Αλλά η λέξη προσωπικότητα προέρχεται από το Λατινικό persona που σημαίνει μάσκα. Το άτομο πίσω απ’ αυτήν μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από το εξωτερικό κάλυμμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να έχετε μια ζωντανή, παθιασμένη ψυχή σε ένα λεπτό ή ευαίσθητο σώμα. Είναι σα να οδηγείτε με μια μηχανή Porsche μέσα σε ένα Volkswagen! Ένα άτομο με αυτή τη δομή, ας πούμε κάποιος με τον Ήλιο και τη Σελήνη στο Λέοντα και ωροσκόπο Ιχθύς, μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει τα κυκλώματα του από την πολύ έντονη δραστηριότητα. Θα πρέπει να προσέχει πάντα την κατάσταση και τις αντιδράσεις του σώματός του για να αποφύγει να οδηγηθεί μακριά (και πιθανώς να καταστραφεί σωματικά) από τις εσωτερικές του τάσεις. Σε αντίθεση με αυτή την κατάσταση, είναι η διαφορετική, αλλά εξίσου προκλητική, περίπτωση να έχει κάποιος ισχυρή, σταθερή προσωπικότητα και σώμα που να περιέχει πνεύμα και ψυχή μάλλον ονειροπόλα και ευφάνταστα.

Ένα άτομο με τον Ήλιο στους Ιχθείς και την Σελήνη στον Καρκίνο μπορεί να είναι καλόκαρδο, με φαντασία και ιδεαλισμό, αλλά ποτέ δεν θα το καταλάβετε από το σκληρό εξωτερικό που παρουσιάζει εάν έχει ωροσκόπο Αιγόκερω. Αυτός ο ωροσκόπος θα τον κάνει να φαίνεται σοβαρός, επαγγελματίας και φιλόδοξος. Η στάση του απέναντι στη ζωή θα είναι συντηρητική και υλιστική, με έμφαση στην επαγγελματική επιτυχία και την κοινωνική υπόσταση. Αλλά ο σκοπός αυτών των εξωτερικών επιτευγμάτων θα είναι στην πραγματικότητα να εκπληρώσουν τις βαθύτερες πνευματικές, φιλάνθρωπες τάσεις του, και να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες που βρίσκονται μέσα στην οικογένεια. Η διχοτόμηση ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό εαυτό του σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να κριθεί λανθασμένα από τους άλλους και ότι θα πρέπει να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να επιτρέψει στους άλλους να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Πριν μπορέσετε να κάνετε μια σύνθεση των Ήλιου, Σελήνης και ωροσκόπου, προκειμένου να κατανοήσετε ένα συγκεκριμένο άτομο, πρώτα θα πρέπει να αναλύσετε τους τρεις παράγοντες ξεχωριστά. Χρειάζεται να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για την κάθε θέση των Ηλίου, Σελήνης και ωροσκόπου. Και οι τρεις παράγοντες εκφράζουν τις ενέργειές τους αρκετά διαφορετικά, σύμφωνα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκονται, και δεν είναι όλα τα ζώδια το ίδιο κατάλληλα διάμεσα για να βάλουν σε λειτουργία τις σχετικές δυνάμεις. Ο Ήλιος, όπως ήδη αναφέραμε, αντιπροσωπεύει το θάρρος, την εμπιστοσύνη, τις φιλοδοξίες και την εξουσία. Είναι μια φλογερή δύναμη από μόνος του, γι’ αυτό εκδηλώνεται καλύτερα στα φλογερά ζώδια (Κριός, Λέων, Τοξότης) που από την φύση τους είναι ζωντανά και ενεργητικά.

Στα ζώδια της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως), ο Ήλιος μπορεί ακόμα να εκφράσει ισορροπία και σκοπό, εξαιτίας της σταθερής φύσης του στοιχείου της γης, αλλά οι ατρόμητες, άφθονες, ανεξάρτητες ιδιότητές του είναι λιγότερο εκδηλωμένες και κυρίως αφορούν πρακτικούς στόχους. Τα ζώδια της γης είναι περισσότερο προσεκτικά και αυτοσυγκρατημένα από τα ζώδια της φωτιάς και ενδιαφέρονται περισσότερο να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης τους λείπει η καθοδηγητική ενέργεια της φωτιάς, που είναι η βάση της πίστης τους στη ζωή και της προθυμίας να διακινδυνέψουν.

Όταν ο Ήλιος βρίσκεται σε ένα ζώδιο του αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος), έχετε μια διαφορετική κατάσταση. Ο αέρας αντιπροσωπεύει την πνευματική δύναμη και σχετίζεται με έναν περισσότερο εκλεπτυσμένο νου και νευρικό σύστημα που μπορεί να μεταδώσει τη δύναμη του Ήλιου με τόση δύναμη όση τα ισχυρά ζώδια της φωτιάς. Τα ζώδια του αέρα δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τις σχέσεις, που σημαίνει ότι η ατομικότητα τους λείπει σε κάποιο βαθμό. Όμοια με τη φωτιά και αντίθετα με τη γη, ο αέρας είναι μια δύναμη που κινείται προς τα έξω, επειδή είναι πολύ εξωστρεφής και κοινωνική. Με αυτή την έννοια, είναι ικανή να μεταφέρει μερικές από τις ακτινοβόλες ιδιότητες αυτοέκφρασης του Ήλιου. Η σκληρή δύναμη και η εμπιστοσύνη του Ήλιου σε ένα ζώδιο της φωτιάς συνήθως λείπουν, όμως τα ζώδια του αέρα δίνουν περισσότερη ενεργητικότητα στην ομιλία και στις ιδέες απ’ ότι στην δράση και την ύπαρξη. Εξαιτίας της γενικότερης εμφάνισής τους, μπορούν να διοχετεύσουν τη ζωτικότητά τους στο να έχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Έχουν πρόβλημα να πετύχουν στόχους επειδή βλέπουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και τους είναι δύσκολο να δραστηριοποιηθούν. Μπορεί να είναι δύσκολο γι’ αυτούς να είναι αυθόρμητοι. Πριν κάνουν κάτι, πρέπει να το σκεφτούν καλά πρώτα.

Όταν ο Ήλιος βρίσκεται σε ένα ζώδιο του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες), τα συναισθήματα απορροφούν μεγάλο μέρος ζωτικότητας. Αν και αυτό δίνει μεγάλη ψυχική δύναμη στο άτομο, μπορεί να μειώσει τη σταθερότητά του και το κουράγιο του για ένα σκοπό. Είναι δύσκολο να πετύχετε τους σκοπούς σας όταν σας βασανίζουν συγκρουόμενες διαθέσεις ή είσαστε πολύ ονειροπόλος ή πιεστικός όσον αφορά τα συναισθήματά σας. Εκτός από το να εμποδίζουν την ενεργητικότητά σας, αυτές οι συνθήκες σας εμποδίζουν να δείτε ξεκάθαρα και να κάνετε το σωστό. Υπάρχουν άλλα προβλήματα επίσης όταν ο Ήλιος βρίσκεται σε ένα ζώδιο του νερού. Αυτοί που τον έχουν είναι ευαίσθητοι στις ψυχικές δονήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την τάση τους να ρέουν μαζί με τα πράγματα και να ενώνονται με τους άλλους, κάνει δύσκολο γι αυτούς να εκφράσουν και να αισθανθούν την δική τους ατομικότητα. Το νερό επίσης φέρνει υποσυνείδητους φόβους και πρoσκολλήσεις σε παλιές προτεραιότητες που μπορούν να εμποδίσουν τις φιλοδοξίες και το θάρρος του Ήλιου.

Η Σελήνη είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Ήλιο όσον αφορά την αρμονικότητα με τα στοιχεία, επειδή, ενώ ο Ήλιος είναι μια φλογερή εξωστρεφής δύναμη, η Σελήνη αντιπροσωπεύει μια υδάτινη, δεκτική δύναμη. Η Σελήνη δεν είναι καλά τοποθετημένη στα ζώδια της φωτιάς επειδή η φλόγα και βιασύνη τους την κάνουν να βράζει πολύ γρήγορα με ασυνείδητα συναισθήματα και αντιδράσεις. Ούτε μπορεί να εκφράσει με ετοιμότητα τις τρυφερές, συμπαθητικές ιδιότητές της μέσω ενός τέτοιου διάμεσου. Η μεγάλη δραστηριότητα της φωτιάς καθοδηγεί περισσότερο στην ανυπομονησία και στον θυμό.

Η Σελήνη σε ένα ζώδιο της γης, από την άλλη πλευρά, έχει την τάση να σταθεροποιεί τα συναισθήματα και να κάνει το άτομο σταθερό και δημιουργικό στην καθημερινή του ζωή. Το μόνο πρόβλημα μπορεί να είναι ότι μπορεί να εργάζεται πολύ σκληρά και να δένεται τόσο πολύ με τις συνήθειες, που μπορεί να χάσει την αίσθηση της ροής και της συναισθηματικής ευελιξίας.

Οι θέσεις του ωροσκόπου είναι αρκετά παρόμοιες με αυτές του Ήλιου. Ο ωροσκόπος είναι καλύτερος στα ζώδια της φωτιάς γιατί δίνει μια ισχυρή προσωπικότητα και ένα ενεργητικό σώμα. Στα ζώδια της γης, το σώμα μπορεί να είναι δυνατό, αλλά οι δυνάμεις του είναι λιγότερο άφθονες και η προσωπικότητα μπορεί να είναι συντηρητική, τακτική, ακόμα και βαρετή. Στα ζώδια του αέρα, το σώμα έχει περισσότερη αίσθηση νεύρου και υπάρχει μια γοητευτική, κοινωνική, ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Στα ζώδια του νερού, υπάρχει ψυχική ευαισθησία και μια ντροπαλή, εσωστρεφής, ή ακόμα και αμυντική προσωπικότητα. Πάρτε κάποιον με τον Ήλιο στον Κριό, την Σελήνη στο Ζυγό, και ωροσκόπο Τοξότη. Αυτό το άτομο θα έχει ισχυρό, μαχητικό πνεύμα, ρομαντική και καλλιτεχνική ψυχή και ενεργητικό, καλλίγραμμο σώμα (σαν ένα ωραίο καθαρόαιμο άλογο).

Η προσωπικότητά του και η στάση του στη ζωή θα είναι έντιμη, αισιόδοξη, με χιούμορ, περιπετειώδης και φιλοσοφημένη. Και με τους τρεις παράγοντες σε θετικά ζώδια, αυτό το άτομο μπορεί να είναι πολύ εξωστρεφές και να χρειάζεται να ξεκουράζεται κατά διαστήματα και να καλλιεργεί μεγαλύτερη δεκτικότητα. Θα έχει μια συναισθηματική ανάγκη για συνεταιρισμούς (Ζυγός Σελήνη), αλλά οι φλογερές, ανεξάρτητες ιδιότητές του (Κριός, Τοξότης) θα υπονομεύουν την ομαλότητα και την διάρκειά τους. Η συναισθηματική του λεπτότητα (και ίσως τεμπελιά) μπορεί επίσης να κάνουν την δεκτικότητα και την εκπλήρωση δύσκολες.

Ας δοκιμάσουμε έναν άλλο συνδυασμό: τον Ήλιο στους Ιχθείς, τη Σελήνη στην Παρθένο και ωροσκόπο Σκορπιό. Αυτό το άτομο θα έχει εμπνευσμένο, εντυπωσιακό πνεύμα, ταπεινή ψυχή, έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, και αρμονικό σώμα με ισχυρές αναρρωτικές δυνάμεις. Η προσωπικότητά του και η στάση του απέναντι στη ζωή θα είναι μυστικιστικές, έντονες, με αναζήτηση δύναμης, και εντελώς συγκεκριμένες. Και με τους τρεις παράγοντες σε αρνητικά ζώδια, θα είναι πολύ δεκτικός και θα χρειάζεται να είναι εκλεκτικός στις επιλογές των συνεργατών του και στο περιβάλλον του. Θα έχει τη συναισθηματική ανάγκη για μια τακτική, παραγωγική καθημερινή ζωή (Παρθένος – Σελήνη), αλλά ευφάνταστες, ιδεαλιστικές τάσεις (Ιχθύς – Ήλιος) μπορεί να τείνουν να δουλεύουν ενάντια σε αυτό. Η κριτική τάση της Παρθένου και η απόρριψη με τις πρακτικές λεπτομέρειες μπορεί επίσης να μειώσουν την ανεκτικότητα και την πνευματική ενότητα των Ιχθύων. Από την καλή πλευρά, αυτός θα είναι ένας καλός συνδυασμός για τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών αναμιγνύοντας την συμπόνια των Ιχθύων με την έμπειρη εξυπηρέτηση της Παρθένου και την αναζωογονητική δύναμη του Σκορπιού.

Πηγή: Αστρολογία για όλους

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments