0 0 votes
Article Rating

Μια πρόταση της κυβέρνησης της Ινδίας που ενθαρρύνει τα πανεπιστήμια ώστε να συμπεριλάβουν την αστρολογία στα προγράμματά τους, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους επιστημονικούς κύκλους. Η Επιτροπή Πανεπιστημιακών Επιχορηγήσεων (University Grants Commission, UGC) προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει πλήρως τμήματα αστρολογίας με πέντε διδάσκοντες, βιβλιοθήκη, εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και τράπεζα ωροσκοπίων. Στον τομέα θα δοθεί το όνομα Jyotir Vigyan («αστρολογική επιστήμη» στα σανσκριτικά) και τα μαθήματα θα αρχίσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002. Οι τελειόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για να αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό, αν το επιθυμούν.

Η πρόταση προήλθε από μια ιδέα του υπουργού επιστημών Murli Manohar Joshi, ο οποίος είναι επίσης και υπουργός παιδείας και ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόματος Bharatiya Janata. Ο Joshi είναι φυσικός και πιστεύει ότι όλες οι επιστημονικές θεωρίες έχουν το αντίστοιχό τους στα ιερά σανσκριτικά κείμενα – τις Βέδες και τις Ουπανισάδες.

Κορυφαίοι ερευνητές καταδίκασαν το κίνημα ως απόπειρα νομιμοποίησης μιας ψευδοεπιστήμης και δεισιδαιμονίας και ορισμένοι δήλωσαν ότι υποσκάπτει την επιστημονική αξιοπιστία της Ινδίας. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (National Science Academy) αντέδρασε, επίσης, έντονα. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη οπισθοχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, 35 από τα 200 πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Ινδία έκαναν αίτηση για την ίδρυση τμημάτων αστρολογίας, και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

«Την περίοδο που η έρευνα σε καθαρά επιστημονικά πεδία πλήττεται εξαιτίας της έλλειψης πόρων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τεράστια σπατάλη κεφαλαίων που πρόκειται να δοθούν σε μια ψευδοεπιστήμη, η οποία αποκαλείται Βεδική αστρολογία», δήλωσε ο Pushpa Bhargava, διευθυντής του Κέντρου Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας στο Hyderbabad. Υπερασπιζόμενος το κίνημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πανεπιστημιακών Επιχορηγήσεων Hari Gautman ανέφερε, με τη σειρά του, ότι η αστρολογία πληροί τις προϋποθέσεις της επιστήμης, την οποία όρισε ως «ένα αντικείμενο που επισκοπείται, διερευνάται και εξετάζεται».

Δύο εξέχοντα μέλη της Επιτροπής Πανεπιστημιακών Επιχορηγήσεων – ο S. K. Joshi, φυσικός και πρώην γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας και ο Sipra Guha – Mukherjee, μοριακός βιολόγος από το Jawaharlal Nehru University στο Νέο Δελχί – φαίνεται ότι συμφωνούν με το κίνημα. Και κάποιοι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Vijay Bhatkar, που σχεδίασε τον πρώτο υπερκομπιούτερ (supercomputer) της Ινδίας, δημόσια εξέφρασε την υποστήριξή του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κίνημα μπορεί να προσφέρει ως ένα βαθμό μια επίσημη αναγνώριση στην αστρολογία συγκαταλέγοντάς την στις επιστήμες», δήλωσε ο Valangiman Ramamurthi, γραμματέας του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Δεν θέλω να σχολιάσω αν είναι σωστό ή λάθος, αλλά, αν κάποιος έρθει να με συναντήσει έχοντας μια ερευνητική πρόταση με αντικείμενο την αστρολογία, θα την αξιολογήσουμε για να δούμε αν έχει κάποια επιστημονική θεμελίωση πριν τη χρηματοδοτήσουμε.»

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature της 17ης Μαΐου 2001, ένα πολύ γνωστό διεθνές εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό. Στο τμήμα των Ειδήσεων, μαζί με την ενεργειακή κρίση, την αλιεία σολομού, την καταγραφή των καιρικών φαινομένων και τις ανακαλύψεις στον τομέα της γενετικής, υπήρχε και το άρθρο αυτό από το Νέο Δελχί με τίτλο: Εξαγριωμένοι ερευνητές κάνουν επίθεση σε σπουδαστές Αστρολογίας, του Κ. Α. Jayaraman, Νέο Δελχί.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments