0 0 votes
Article Rating

Η υποδοχή είναι ένας αστρολογικός όρος που περιγράφει τις «τάσεις» ενός πλανήτη προς έναν άλλο. Αυτό εξαρτάται από το σε ποιού πλανήτη τις Δυνάμεις βρίσκεται ο εξεταζόμενος. Παρόλο που αποτελεί ένα από τα πιο υπέροχα και χρήσιμα εργαλεία της αστρολογίας έχει σε μεγάλο βαθμό λησμονηθεί στις μέρες μας.

Είναι επίσης σύνηθες όταν παρουσιάζεται αυτή η έννοια να γίνεται πολύ δύσκολο να κατανοηθεί, ενώ στην βάση της είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα που συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή. Τα ‘like’ (μ’ αρέσει) που δίνουμε στο διάσημο Facebook, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ‘υποδοχή’ του τι λέει κάποιο άτομο, καθώς συμφωνούμε με την άποψη του/δημοσίευση/ ή απλά, μας αρέσει αυτό το άτομο. Για να μπορέσει να υπάρξει η ‘υποδοχή’ αυτή όμως θα πρέπει να έχουμε ένα κίνητρο. Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν απλώς στην δουλειά τους κάθε μέρα για παράδειγμα, έχουν ένα κίνητρο για το κάνουν: μπορεί να τους αρέσουν τα χρήματα, ή απλά η δημιουργική έκφραση μέσω της εργασίας.

Τους αρέσουν κάποια πράγματα ενώ τους δυσαρεστούν κάποια άλλα. Κανείς δεν δρα αν δεν έχει ένα κίνητρο για να το κάνει. Μερικές φορές αυτό το κίνητρο είναι η αγάπη, μερικές το μίσος και όταν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για κάτι απλώς δεν πρόκειται να δράσει. Ελπίζω τώρα να αρχίζετε να σχηματίζετε μία εικόνα. Το να έχει ‘υποδοχή’ ένας πλανήτης με έναν άλλο, σημαίνει ότι έχει ένα κίνητρο για να κάνει κάτι για, ή σε, αυτόν. Επιπροσθέτως δείχνει τα ενδιαφέροντα, αισθήματα, συμπάθειες και αντιπάθειες ή τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Είναι συχνό το φαινόμενο να περνά κάποιος κατευθείαν στις όψεις, χωρίς να ελέγξει τις υποδοχές των πλανητών: ‘Κοίτα ο σημειοδότης μου πάει να κάνει τρίγωνο με τον δικό του, τι τέλεια, θα τον συναντήσω!’, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η συνάντηση την έκανε να αισθανθεί άσχημα καθώς το άλλο άτομο δεν της έριξε ούτε μία ματιά.

Ας υποθέσουμε ότι συναντάτε τον καλύτερο σας φίλο ο οποίος τυγχάνει να πέσει κάτω. Πιθανότατα θα τρέχατε να τον βοηθήσετε και να δείτε αν είναι καλά. Ας υποθέσουμε τώρα ότι τυχαία συναντάτε ένα άτομο που μισείτε ή το οποίο σας είναι εντελώς αδιάφορο. Αν αυτό το άτομο έπεφτε θα αγνοούσατε το γεγονός και θα συνεχίζατε στον δρόμο σας ή θα ρίχνατε ένα καλό γέλιο! Αν μισούσατε αυτό το άτομο αρκετά ίσως – αν σας δινόταν η ευκαιρία – ακόμα και να του βάζατε εσείς οι ίδιοι μια τρικλοποδιά για να πέσει!

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρικλοποδιές και τις πτώσεις, γίνεται προφανές ότι η παράλειψη της μελέτης των υποδοχών θα σας φέρει μόνο μπελάδες!

Όσα παίρνει ο άνεμος: μία μπερδεμένη αμοιβαία υποδοχή;

Ηφύση της αμοιβαίας υποδοχής γίνεται ίσως πιο κατανοητή σε ερωτήσεις σχέσεων. Φυσικά συνάπτουμε πολλών ειδών σχέσεις: επαγγελματικές, φιλικές, με συνεργάτες, οικογενειακές κτλ. Προφανώς αγαπάμε κάποιους ανθρώπους, αντιπαθούμε κάποιους άλλους και δεν ενδιαφερόμαστε για κάποιους. Η μελέτη των υποδοχών δεν θα αποκαλύψει μονάχα το πώς αισθάνονται και ποια είναι η επιρροή τους πάνω μας, αλλά πιο σημαντικά πως αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε εμείς απέναντι τους και γιατί.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την αξιαγάπητη δεσποινίς Σκάρλετ Ο’ Χάρα από το διάσημο (και πολυαγαπημένο) βιβλίο, ‘Όσα παίρνει ο άνεμος’. Περνάει ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο για να συνειδητοποιήσει στο τέλος ότι αγαπάει τον ακαταμάχητο τυχοδιώκτη, τον κυνικό αλλά καλόκαρδο, κύριο Ρετ Μπάτλερ. Μόνο που όταν επιτέλους το καταλαβαίνει είναι πολύ αργά. Φαντάζομαι ότι εάν είχε ρωτήσει έναν αστρολόγο Ωριαίας δεν θα χρειαζόταν να περάσει όλες αυτές τις σελίδες δράματος και αγωνίας προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα αισθήματα ή κίνητρα της και δεν θα είχε γραφτεί αυτό το αριστούργημα για να διαβάσουμε. Παρόλα αυτά αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι υποδοχές μπορούν πράγματι να ξετυλίξουν ακόμα και την πιο περίπλοκη συναισθηματική κατάσταση. Ακόμα και αν αυτή η κατάσταση αφορά απλά ένα, υπέροχα γραμμένο, μυθιστόρημα!

Η δεσποινίς Σκάρλετ σπαταλά τον χρόνο και τις ευκαιρίες της Εξυψώνοντας (ο σημειοδότης της στην Έξαρση του- ) τον ρομαντικό ιδεολόγο Κύριο Άσλευ σαν κεφάλι (Κύριος του1ου). Η καρδιά της (Σελήνη) αγαπάει τον κύριο Ρετ από την πρώτη στιγμή που τον βλέπει. Σαν γυναίκα (Αφροδίτη) σχεδόν μέχρι τέλους, εξυψώνει τον εαυτό της. Επίσης βρίσκουμε ότι η Αφροδίτη κυβερνά τον κύριο του 1ου – ενώ ο κύριος του 1ου βρίσκεται στην αδυναμία της Αφροδίτης.[1*] Μια δύσκολη αμοιβαία υποδοχή : η γυναικεία της πλευρά κυβερνά το κεφάλι της και το κεφάλι της ανταποδίδει βλάπτοντάς την σαν γυναίκα. Απαιτεί όλη την προσοχή, είναι ματαιόδοξη, μα πάνω από όλα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που παρερμηνεύει σαν αγάπη για τον Άσλευ με το μυαλό της, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ικανοποίηση του προσωπικού της εγωισμού και επίσης ότι αυτή η ‘αγάπη’ της κάνει μόνο κακό. Αλλά είναι πεισματάρα και αρνείται το ενδεχόμενο να χάσει οποιαδήποτε μάχη.

Η δεσποινίς Μέλανι γίνεται ανοιχτά εχθρός της όταν γίνεται γυναίκα του Άσλευ – και πόσο θέλει να κερδίσει αυτή την μάχη! Ίσως σε αυτόν τον πλασματικό χάρτη θα ανακαλύπταμε επίσης ότι το κεφάλι της (Κύριος του 1ου ) βρίσκεται στην πτώση της καρδιάς της (Σελήνη) – επομένως το ότι είναι στην έξαρση του κυρίου Άσλευ την έβλαπτε συναισθηματικά και όπως είδαμε παραπάνω, την πλήγωνε στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της, την γυναικεία της περηφάνια, κάνοντας της ακόμα πιο αποφασισμένη να τον κερδίσει ώστε να επιβεβαιωθεί σαν θηλυκό. Και φυσικά το να βρίσκεται στην Έξαρση του Άσλευ, όπως ο έρωτας, την κάνει εντελώς τυφλή!

Ίσως ακόμα να βρίσκαμε το ‘κεφάλι’ της (κύριο του 1ου) να βλάπτει τον Δεύτερο οίκο, τον οίκο της αυτοεκτίμησης, κινητών κτήσεων και των Υποστηρικτών μας. Με την συμπεριφορά της, η οποία προκαλείται από τα μπερδεμένα της αισθήματα, καταφέρνει να χάσει όχι μόνο κάθε υποστηρικτή και συμβουλάτορα, αλλά και να βάλει τον εαυτό της σε μια κατάσταση που την κάνει διαρκώς να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό της, γιατί κυνηγά κάποιον που δεν είναι πρόθυμος – ή ικανός – να την αγαπήσει όπως αυτή θέλει, δημιουργώντας έτσι έναν αιώνιο κύκλο ενθουσιασμού και απογοήτευσης. Και φυσικά να είναι τόσο αποφασισμένη να μην ξαναπεινάσει ποτέ, που εργάζεται σαν άντρας ώστε να κερδίσει περισσότερα, και όλο περισσότερα, χρήματα. Ωστόσο, η πείνα της παραμένει ανικανοποίητη.

Όταν η Έξαρση του σημειοδότη του κυρίου Άσλευ, έρχεται στο αναπόφευκτο τέλος της, έρχεται η απομυθοποίηση και μαζί της, σκληρές διαπιστώσεις και απογοήτευση: ο μοναδικός αληθινός της φίλος ήταν η γυναίκα που νόμιζε ότι ήταν ο εχθρός της. Ο Άσλευ δεν την αγαπάει. Ούτε κι αυτή αγαπάει τον Άσλευ. Είναι μόνη της και ακόμα τόσο πεινασμένη παρόλο που είναι πλούσια. Η Αφροδίτη αφήνει την έξαρση της κι έτσι ο γυναικείος της εγωισμός σταματά να κυβερνά το κεφάλι της κι έτσι τα κίνητρα της αλλάζουν ριζικά. Τώρα με ένα νηφάλιο Κεφάλι που πιθανόν – επιτέλους!- μπήκε στο ζώδιο που κυβερνά ο σημειοδότης του κυρίου Ρετ και επιπλέον κέρδισε και κάποια θεμελιώδη δύναμη, συνειδητοποιεί ότι το μόνο που ήθελε ήταν ο Ρετ, ούτε τα χρήματα ούτε οτιδήποτε άλλο, αλλά ήταν πολύ υπερήφανη και τυφλωμένη από την προηγούμενη κατάσταση και δεν μπορούσε να το καταλάβει.

Δυστυχώς δεν είναι η μόνη που άλλαξε υποδοχές αφήνοντας τα προηγούμενα ζώδια! Ο Ρετ έχει αλλάξει. Δεν είναι πλέον πρόθυμος να αγωνιστεί για να κερδίσει την καρδιά της( Σελήνη). Δεν ενδιαφέρεται πλέον για τους χαριτωμένους γυναικείους τρόπους της και ματαιοδοξία (Αφροδίτη). Δεν αντέχει άλλο και θέλει απλά να φύγει μακριά της.

Κι έτσι, ερχόμαστε στο πιο έντονο κομμάτι του βιβλίου: τα αισθήματα της είναι τώρα καθαρά σαν γυαλί όπως και τα λάθη της. Τρέχει λοιπόν στον Ρετ να του ζητήσει συγχώρεση και μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν είναι πια πρόθυμος να είναι μαζί της. ‘Ειλικρινά αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα!’ της λέει και κλείνει την πόρτα πίσω του ενώ η αγαπημένη Σκάρλετ διαλύεται.

Ξάφνου το κεφάλι της κάνει μια θετική αμοιβαία υποδοχή με τον ευεργέτη κύριο του 4ου οίκου της: την αγαπημένη της Τάρα! Είναι στο ζώδιο της Τάρα και η Τάρα στης Σκάρλετ. Επιπλέον η Τάρα (Κυριος του 4ου) είναι δυνατός ουσιωδώς (και άρα ευεργέτης) ενώ το κεφάλι της έχει κι αυτό κάποια ουσιώδη δύναμη ώστε να δεχτεί την χείρα βοηθείας. Και ένα τρίγωνο δίνει το γεγονός! Αυτή είναι η πιο θετική εξέλιξη που θα μπορούσε ποτέ να ζητήσει! [2*]
Δεν χάθηκαν λοιπόν όλα, καθώς η Σκάρλετ ψιθυρίζει ‘Αύριο είναι μια άλλη μέρα!’ και φτάνει στην Τάρα πάνω στην ώρα για να δει τον Ήλιο να ανατέλλει και πάλι πάνω από τα χρυσά λιβάδια του όμορφου σπιτιού της.

Ελευθερώστε τις Αμοιβαίες Υποδοχές!

Αυτή ήταν φυσικά μια απλουστευμένη μελέτη των υποδοχών των σημειοδοτών ενός προσώπου. Είδαμε ότι υπάρχουν Υποδοχές που είναι καλές για εμάς, ή άσχημες, ανάλογα με τις σχέσεις των εν λόγω πλανητών και φυσικά ανάλογα με το πλαίσιο του ζητήματος που εξετάζουμε.

Ένα παράδειγμα μιας αμοιβαίας υποδοχής με καλά κίνητρα είναι η Αφροδίτη στους Ιχθείς και ο Δίας στον Ταύρο. Βλέπουν καθαρά την φύση του άλλου και ακόμα αγαπιούνται. Σε αυτό το παράδειγμα ο Δίας είναι περιπλανώμενος, οπότε δυστυχώς δεν δύναται να χειριστεί το ευεργετικό φως της Αφροδίτης η οποία είναι ουσιωδώς δυνατή. Επομένως αγαπά την Αφροδίτη, αλλά αισθάνεται αδύναμος ή ανίκανος να δεχτεί την ‘αγάπη’ της.

Μια πιο ευτυχής περίπτωση θα ήταν να έχουμε για παράδειγμα, τον Δία και την Σελήνη στον Καρκίνο : δύο ευτυχισμένοι άνθρωποι που αγαπιούνται. Έχουν το κίνητρο και την δύναμη όχι μόνο να δράσουν για χάρη του άλλου αλλά και να δεχτούν τα ‘αισθήματα’ του άλλου.

Λέμε συχνά ότι κάποιος δεν μπορεί να αγαπήσει κάποιον άλλο, αν δεν αγαπήσει πρώτα τον εαυτό του. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό για τους ανθρώπους και για τους πλανήτες επίσης, σε κάθε περίπτωση ή είδος σχέσης. Αν ένα άτομο είναι χαρούμενο με τον εαυτό του μπορεί να δεχτεί την αγάπη των άλλων και – με λίγο τύχη – με μια Αμοιβαία υποδοχή να την ανταποδώσει σε αυτούς. Προκειμένου να είναι χαρούμενο όμως, θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος. Αν όχι, τότε είναι τόσο απασχολημένο να χειρίζεται την θλίψη, αδυναμία ή την κακία του που δεν υπάρχει χώρος ή επιθυμία να δώσει καλά πράγματα στους άλλους, ακόμα και αν η Αμοιβαία υποδοχή και μια όψη δώσει την ευκαιρία. Αυτό περιγράφεται με πολύ ζωντανό τρόπο όταν βρίσκουμε έναν πλανήτη στο ζώδιο του άλλου και τον δεύτερο στην αδυναμία ή πτώση του άλλου. Ο ένας αγαπά και ο άλλος τον βλάπτει μέσα από την αγάπη του αυτή.

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση περίπλοκο. Αυτές είναι καταστάσεις που όλοι μας έχουμε δει ή βιώσει στην ζωή μας. Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι του θέματος είναι ότι η μελέτη των υποδοχών είναι ο πιο αποκαλυπτικός και βοηθητικός τρόπος να ξετυλίξουμε και να κατανοήσουμε τον ψυχισμό μας όχι μόνο όταν εξετάζουμε έναν χάρτη Ωριαίας αλλά και όταν κοιτάζουμε τον γενέθλιο χάρτη μας. Αυτή η μελέτη θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και επίσης να ανακαλύψουμε τον τρόπο να τις διορθώσουμε. Οι υποδοχές είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα ‘γιατί’ που δημιουργούνται πάνω στην αλληλεπίδραση μας με άλλους ανθρώπους και φυσικά σε όλα εκείνα τα ‘γιατί’ που έχουν να κάνουν με τις δικές μας πράξεις και αισθήματα.

Άρα την επόμενη φορά που κοιτάζετε τις όψεις, ρίξτε μια ματιά στις δυνάμεις των εμπλεκομένων πλανητών, έπειτα στις υποδοχές τους και μετά κρίνετε αν αυτό το τρίγωνο είναι πράγματι καλό ή ίσως σας παρέχει έναν εξαιρετικά εύκολο τρόπο να βλάψετε τον εαυτό σας ή ένα κομμάτι της ζωής σας. Ή, ίσως, μετά από μια καλή μελέτη, να ανακαλύψετε ότι το τετράγωνο για το οποίο πάντα παραπονιόσασταν είναι το μόνο πράγμα που σας σώζει από το να κάνετε κάποια ανοησία.

Το τελευταίο δείχνει για ακόμα μία φορά την σημασία αυτού του σταδίου μελέτης όταν εργαζόμαστε πάνω σε έναν χάρτη. Η παράλειψη των Υποδοχών συνεπάγεται την απώλεια του πιο σημαντικού πράγματος στην ζωή και στην Αστρολογία: το κίνητρο. Διευρύνοντας αυτή την ιδέα του κινήτρου, στην πραγματικότητα χάνουμε το μοναδικό πράγμα που κάνει τον κόσμο να κινείται: την αγάπη.

[1 – 2*] Συμβουλεύω τον αναγνώστη να διαβάσει το ανάλογο κεφάλαιο που αφορά στις Υποδοχές στο ‘Εγχειρίδιο Ωριαίας αστρολογίας’ (The Horary Textbook), του John Frawley. Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για να κατανοηθούν οι βασικές αρχές της Ωριαίας αστρολογίας.

 

Φωτεινή Χριστοδούλου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments