3.5 2 votes
Article Rating

Κάθε πλανήτης αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο όργανο ή μέρος του σώματός μας. Κάθε αστρολογική όψη των πλανητών διοχετεύει θετικά ή αρνητικά το αποτέλεσμα της υγείας. Η υγεία μας εξαρτάται από τα τέσσερα φυσικά στοιχεία (Γη, Φωτιά, Αέρας, Νερό), τα οποία μετουσιώνονται σε ενέργεια και χημεία και με τον τρόπο αυτόν δημιουργούν στον οργανισμό του ανθρώπου τους τέσσερις ιπποκρατικούς τύπους (αιματώδη, φλεγματικό, χολώδη, μελαγχολικό).

Μέσα δε από το ατομικό ωροσκόπιο μπορούμε άνετα να βρούμε τον τρόπο και τον χρόνο θεραπείας, καθώς και την ευνοϊκότερη περίοδο ή ημερομηνία για την εφαρμογή μιας επέμβασης (όχι απαραίτητα χειρουργικής, π.χ. ημερομηνία σύλληψης). Ας δούμε όμως ποια είναι η αντιστοιχία των αστρολογικών σημείων με την ανθρώπινη ανατομία και γενικότερα από τι αντιπροσωπεύονται τα διάφορα μέρη ή καταστάσεις του ανθρωπίνου σώματος.

Ανατομικές και Φυσιολογικές Αντιστοιχίες πλανητών

Ήλιος
Όπως ο Ήλιος αποτελεί το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, με τον ίδιο τρόπο αντιπροσωπεύει στον ανθρώπινο οργανισμό το κεντρικό όργανο της ζωής, το μηχανισμό της ζωτικότητας και της συντήρησης της ζωής, το κέντρο της δυνάμεως, και την αφετηρία κάθε φυσικής, φυσιολογικής, ψυχικής και διανοητικής εκδήλωσης, την έδρα της ζωής, το αίμα και την κυκλοφορία του. Ανατομικά στον Ήλιο αντιστοιχούν η καρδιά, οι αρτηρίες, ο νωτιαίος μυελός, η ζωτική δύναμη, το νωτιαίο νευρικό σύστημα, η βαρόλειος γέφυρα του εγκεφάλου, επίσης παραδοσιακά αντιστοιχούν στον Ήλιο το δεξιό ανδρικό και το αριστερό γυναικείο μάτι. Η φύση του Ηλίου είναι θερμή και ξηρή.

Σελήνη
Ο θηλυκός, μαγνητικός, νυκτερινός πλανήτης θεωρείται φύσης ψυχρής και υγρής. Είναι ρυθμιστής και διαυγαστήρας των χυμών του σώματος, συγκεκριμένα της λέμφου, των αδενικών εκκρίσεων του χυλού του στομάχου κ.κ. Επιστατεί στην χυλοποίηση και στις διάφορες χημικές ενώσεις του σώματος, στην έμμηνο ροή των γυναικών και κατά συνέπεια έχει στενή σχέση με το στομάχι, τους μαστούς και κάποιες φορές με την μήτρα. Εξουσιάζει γενικά τους χυμούς του σώματος, τις εκκρίσεις των αδένων, το λεμφικό σύστημα, το στομάχι, τα υγρά των ιστών, το γαλακτικό και το δακρυϊκό σύστημα την εναλλαγή των χυμών, την εγκεφαλική ουσία, τα καταμήνια του θηλυκού γεννητικού συστήματος όπως και την περιοδική εξέλιξη των ασθενειών. Ακόμα εξουσιάζει στον άνδρα το αριστερό και στη γυναίκα το δεξιό μάτι, και για κάποιους την παρεγκεφαλίτιδα.

Κρόνος
Είναι ο πλανήτης του σκότους και του ψύχους, της αποκρυστάλλωσης και του θανάτου. Αντίθετα από τον Άρη που αντιπροσωπεύει την κεντρόφυγη προς τα έξω διασταλτική αρχή, ο Κρόνος αντιπροσωπεύει την προς τα έξω συσταλτική, αποκρυσταλλωτική αρχή. Ενεργεί επομένως κατασταλτικά πάνω στις εκκρίσεις προκαλώντας αποσκλήρυνση, απασβέστωση, καθίζηση ορυκτών αλάτων, την δημιουργία χολόλιθων. Ανατομικά είναι κάτω από την εξουσία αυτού του πλανήτη γενικά ο σκελετός του σώματος, τα οστά, τα δόντια, τα γόνατα, οι χόνδροι (οι μύες; ) οι αρθρώσεις, τα αυτιά, το δέρμα, και η επιδερμίδα. Επίσης το πρωτόπλασμα των κυττάρων. Φύση ψυχρή και ξηρή.

Δίας
Φύση θερμή και υγρή, αντιπροσωπεύει μαζί με τον Ήλιο, την αρχή της ζωτικότητας. Οι φυσιολογικές του ενέργειες μοιάζουν με αυτές της Αφροδίτης, μόνο που είναι εντονότερες, μεγαλύτερης διάρκειας και θετικότερες. Αν και δεν έχει σχέση με την αναπαραγωγή του είδους, επηρεάζει μάλλον την αύξηση. Κυριαρχεί στις λειτουργίες της διατροφής, της αφομοίωσης και της αύξησης. Ακόμα στην οικονομία των υδατανθράκων και ιδίως των σακχάρων (γλυκογόνου) του αίματος. Άρα εξουσιάζει το δεύτερο κατά σειρά σπουδαιότητας όργανο για τη ζωτικότητα, το συκώτι. Ακόμα εξουσιάζει το αρτηριακό αιμοφόρο σύστημα, τον συνεκτικό ιστό της καρδιάς, τα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονα, του στομάχου, των εντέρων και της κύστης όπως και τα κύτταρα γενικά.

Άρης
Έχει θερμή και ξηρή στοιχειακή ιδιότητα. Αντιπροσωπεύει την αρσενική και θερμή αρχή, τη ζωτική δύναμη, την σωματική και πνευματική δραστηριότητα και ενέργεια την κεντρόφυγο δύναμη. Στην επιρροή αυτού του πλανήτη ανήκουν η παραγωγή θερμότητας στο σώμα μέσω της οξυγόνωσης του αίματος που έρχεται σαν συνέπεια της λειτουργίας των μυών. Κυριαρχεί στην αναγκαστική έξοδο από το σώμα προϊόντων ανταλλαγής της ύλης και ξένων σωμάτων μέσα από τον πυρετό, τις φλεγμονές και της διαπύησης. Στις άριες επιδράσεις κατατάσσονται τα ανδρικά γεννητικά όργανα, η έκκριση του σπέρματος, η αύξηση των τριχών και των νυχιών, η αιμοσφαιρίνη, γενικά οι μύες, οι αρτηρίες, ακόμα η μύτη, και κατά συνέπεια η αίσθηση της όσφρησης και η χολή.

Αφροδίτη
Με τις ιδιότητες θερμή και υγρή, είναι η κατ’ εξοχήν θηλυκή αρχή στον κόσμο και γι’ αυτό εκπροσωπεί τον πλανήτη της γέννησης και διαιώνισης του είδους, την αρχή της μάλαξης, της γλυκύτητας του βαλσαμώδους. Οι εσωτερικές εκκρίσεις των αδένων, ιδίως των γεννητικών, η παθητική φάση της κυκλοφορίας του αίματος – η φλεβική κυκλοφορία και επομένως οι φλέβες – οι νεφροί, η μήτρα, οι ωοθήκες, γενικά τα γυναικεία γεννητικά όργανα και οι μαστικοί αδένες, τέλος η επιδερμίδα (μαζί με τον Κρόνο) ανήκουν στην Αφροδίτη. Η αισθήσεις της αφής και της γεύσης.

Ερμής
Είναι ο αγγελιοφόρος των θεών, ο μεσολαβητής, αυτός που αντανακλά και διαμορφώνει τις αστρικές δυναμικές ενέργειες, προ πάντων όμως είναι ο διαρρυθμιστής των διανοητικών δυνάμεων. Γι’ αυτό το λόγο εξουσιάζει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου (η εγκεφαλική ουσία ανήκει στην εξουσία της Σελήνης ενώ η νευρική ουσία, η γλώσσα, η φωνή, και γενικά τα φωνητικά όργανα κίνηση και η ακοή ανήκουν στον Ερμή. Για τους παραπάνω λόγους, οι διανοητικές παθήσεις που οφείλονται στην αλλοίωση της εγκεφαλικής ουσίας προκαλούνται από τη Σελήνη ενώ οι λειτουργικές ανωμαλίες στο κεντρικό και περιφερειακό σύστημα πρέπει να αποδίδονται στον Ερμή. Με δεδομένο ότι σ’ αυτόν ανήκουν οι ικανότητες του λόγου και της φωνής, κυριαρχεί από την μία σ’ αυτό που αποκαλείται κέντρο του BROCA, την τρίτη αριστερή εγκεφαλική έλικα, την έδρα του κινητικού κέντρου του λόγου και από την άλλη στους μυς των φωνητικών χορδών. Οι κύριες λειτουργίες του είναι η νεύρωση (τροφοδότηση των νεύρων με νευρική δύναμη), η χυλοποίηση, η αφομοίωση από το λεπτό έντερο, η τροφοδότηση των νεύρων του στομάχου και της κοιλιάς (ηλιακό πλέγμα), η νεύρωση των πνευμόνων και του βραχιόνιου πλέγματος. Επίσης εξουσιάζει τις κνήμες και τα οστά τους. Η στοιχειακή του φύση είναι ψυχρή και ξηρή.

Ουρανός
Ο εκκεντρικότερος από τους πλανήτες έχει στοιχειακή φύση θερμή και ξηρή (κατά άλλους θερμή και υγρή). Ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο νευρικό αιθέρα, την λεγόμενη ανθρώπινη αύρα, και σε όλες τις εκδηλώσεις της τέταρτης κατάστασης της ύλης, της «ακτινοβόλου». Έτσι εξουσιάζει την παρεγκεφαλίδα, τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και το πνευμονογαστρικό νεύρο. Φαίνεται όμως ότι ασκεί επίδραση και στην σύνθεση του αίματος, και μερικώς στο όργανο της όρασης. Κατά τον Μ. Privat είναι ο ρυθμιστής της σωματική λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποσειδώνας
Και αυτός ο πλανήτης φαίνεται να εξουσιάζει την αύρα του ανθρώπινου σώματος, και να έχει σχέση με τα νεύρα και τα νευρικά κέντρα, ιδίως των αισθήσεων. Ιδιαίτερα αναφέρονται σ’ αυτόν τα πόδια. Κάτω από την επιρροή του επίσης βρίσκονται οι ψυχικές ασυνήθιστες λειτουργίες του ανθρώπου όπως τα τηλεπαθητικά φαινόμενα, η διόραση, η διακαή, η λειτουργία των πέντε αισθήσεων στην τέταρτη διάσταση. Η στοιχειακή του φύση είναι θερμή και υγρή.

Πλούτωνας
Μολονότι οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα γι’ αυτόν τον πλανήτη είναι ανεπαρκείς και ατελείς, εν τούτοις οι μέχρι σήμερα έρευνες τείνουν να αποκαταστήσουν την σχέση που έχει αυτός ο πλανήτης με τον προμήκη μυελό.

Περικλής Καραμηνάς

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments