0 0 votes
Article Rating

Η Αστρολογία είναι ένας θησαυρός γνώσης που διασώθηκε μέσω των αιώνων παρά τους διωγμούς και την υποβάθμιση που υπέστη κατά καιρούς. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια εσωτερικής αναζήτησης που οδηγούν τον άνθρωπο μέσα από τη γνώση του εαυτού του στην τελείωση και στην Γνώση του Κόσμου.

Την Αστρολογία θα την χαρακτήριζα λεωφόρο εξ’ αιτίας του εύρους των γνώσεων που την συνθέτουν. Ο σωστός ερευνητής – αφοσιωμένος εργάτης της Αστρολογίας – χρειάζεται να έχει γνώσεις μυθολογίας, φιλοσοφίας, αστρονομίας, ψυχολογίας, ιατρικής, βιολογίας, κοινωνιολογίας ιστορίας και πολιτικής. Αλλά πέρα και πάνω από τις γνώσεις θα πρέπει να έχει καθαρή ψυχή και ευγενική διάνοια για να μπορεί να ασκεί την Αστρολογία με την αξιοπρέπεια που της αρμόζει.

  • Ποια είναι η προσφορά της Αστρολογίας;
  • Μπορεί η Αστρολογία να αλλάξει τη ζωή μας;

Η ζωή βρίσκεται σε μία κατάσταση συνεχούς αλλαγής. Τίποτα δεν παραμένει το ίδιο. Όλα περνούν από τις φάσεις της γέννησης της ανάπτυξης της φθοράς και του θανάτου. Ο άνθρωπος όμως εκφράζοντας το βασικό του ένστικτο για ασφάλεια αρνείται τις αλλαγές εξ’ αιτίας του φόβου του για το άγνωστο. Έτσι, προσκολλάται σε καταστάσεις, πρόσωπα, συνήθειες, πεποιθήσεις, δημιουργώντας εμπόδια στην ομαλή ροή της εξέλιξης του.

Νοιώθει δυστυχισμένος και αναζητά την ευτυχία στην κατοχή πραγμάτων, στις σχέσεις, στην κυριαρχία, στην επαγγελματική καταξίωση, στην αιώνια νεότητα. Όταν δεν τα έχει, τα αναζητά, όταν τα αποκτήσει φοβάται ότι θα τα χάσει ή και μπορεί να τα χάσει αφού τίποτα δεν μένει όπως είναι. Αισθάνεται βαθιά μέσα του ότι έχει δικαίωμα στην ευτυχία και ρωτά όλο ελπίδα τον αστρολόγο: «Θα είμαι ευτυχισμένος;» «Μπορώ να αλλάξω την ζωή μου;»

Εδώ μπορούμε να γίνουμε πολύ συγκεκριμένοι για το τι μπορεί να προσφέρει η Αστρολογία ώστε να οδηγηθεί ο άνθρωπος στην βαθύτερη κατανόηση του ίδιου του του εαυτού πρώτα, μέσα στον μικρό κύκλο της ατομικής του ζωής και μετά μέσα στον μεγαλύτερο της συλλογικής ζωής.

Ο Αστρολογικός χάρτης είναι μοναδικός για κάθε άτομο εκτός από αυτούς που γεννήθηκαν –σπάνια περίπτωση– την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση έχουμε διαφορετική κληρονομικότητα –άλλους γονείς– και διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτοί οι δύο σημαντικότατοι παράγοντες διαφοροποιούν την ανταπόκριση του ατόμου στις ίδιες δονήσεις.

Διαπιστώνουμε την μοναδικότητα μας και την ανομοιότητα που μας χαρακτηρίζει. Όλοι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί. Αλλά είναι οι ίδιοι πλανήτες – σύμβολα που μας σφραγίζουν με τις επιρροές τους, ο ίδιος ζωδιακός σε κάθε ωροσκόπιο, τα ίδια τέσσερα στοιχεία που παίζουν σε διάφορους συνδυασμούς λιγότερο ή περισσότερο! Όλοι τελικά δεχόμαστε μία Υπέρτατη Θεία Επιρροή!

Μοναδικότητα, διαφορετικότητα μέσα στην ενότητα. Όμως ο άνθρωπος νοιώθει την ενότητα μέσα του; Αντίθετα βιώνει την σύγκρουση διαφορετικών τάσεων, έναν αγώνα ανάμεσα στις αποφάσεις του νου του, των επιθυμιών της ψυχής του και τις ανάγκες του σώματος του. Νοιώθει κατακερματισμένος. Γινόμαστε μάρτυρες αυτής της μάχης των αντιθετικών δυνάμεων, εξετάζοντας τον αστρολογικό χάρτη ενός ατόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Ωροσκόπος, ο Κυβερνήτης του Ωροσκόπου, ο Ήλιος και η Σελήνη μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Όσοι ασχολούνται με την Αστρολογία γνωρίζουν ότι ο Ωροσκόπος είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του ζωδιακού. Πολλοί ερευνητές δε, τον θεωρούν σημαντικότερο από το ηλιακό ζώδιο. Υπάρχει γενικά μία αοριστία για τη λειτουργία του Ωροσκόπου που συνήθως περιορίζεται στον προσδιορισμό της φυσικής μας εμφάνισης και της προσωπικής άποψης για τη ζωή.

Θεωρώ τον Ωροσκόπο σύμβολο – εκπρόσωπο της προσωπικότητας του ατόμου, γιατί με αυτή την ποιότητα, μέσω αυτού του «φίλτρου» έρχεται σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Εκδηλώνει με την συγκεκριμένη ποιότητα το δυναμικό του και επίσης ότι προσλαμβάνει από τον εξωτερικό κόσμο έχει τη σφραγίδα αυτής της ποιότητας.

Θα αναφέρω σαν παράδειγμα την περίπτωση ενός ατόμου που έχει τον Ήλιο στο ζώδιο του Κριού και τον Ωροσκόπο του στους Ιχθείς. Τον Άρη, Κυβερνήτη του Ηλίου, τον έχει επίσης στους Ιχθείς. Η επιθυμία του να εκφραστεί με την παρορμητικότητα και τον ενθουσιασμό του Κριού μετριάζεται από την διστακτικότητα των Ιχθύων και εμφανίζεται μία προσωπικότητα χαμηλότερων τόνων και με μεγαλύτερη ευαισθησία. Όταν μάθει τη λειτουργία του Ωροσκόπου, το άτομο συνειδητοποιεί την ταυτότητα του μέσα από την εστίαση στη σχέση που συνδέει την εσωτερική του ύπαρξη με τον εξωτερικό κόσμο.

Το ζώδιο του Ηλίου, εκπροσωπεί την ατομικότητα, αποκαλύπτει τις ρίζες της συνείδησης, δίνει το στίγμα του τι τύπου βιώματα επιδιώκει να εισπράξει σ’ αυτή τη ζωή. Αυτό εμείς το μεταφράζουμε ως «Θέλω» αλλά πρέπει να ξεχωρίζουμε τα «Θέλω» μας από τις επιθυμίες. Από τον Ήλιο βλέπουμε από πού αντλεί το άτομο ενεργειακά αποθέματα.

Για παράδειγμα, τα ζώδια του αέρα ζουν στο αφηρημένο πεδίο της σκέψης, τα ζώδια του νερού ζουν μέσα στα συναισθήματα τους, τα ζώδια της φωτιάς σε κατάσταση ενθουσιασμού και δράσης και τα ζώδια της γης είναι γειωμένα στον υλικό κόσμο. Η διατήρηση αυτών των καταστάσεων είναι σημαντική για την ύπαρξη τους, προκειμένου να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Το στοιχείο του Ηλίου αποκαλύπτει επίσης τη βασική εσωτερική δύναμη που κινητοποιεί το άτομο. Τα ζώδια του αέρα ενεργοποιούνται από ιδέες, τα ζώδια του νερού από βαθιές συναισθηματικές επιθυμίες, τα ζώδια της φωτιάς από εμπνεύσεις και φιλοδοξίες και τα ζώδια της γης από υλικές ανάγκες καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Όταν δεν είμαστε συντονισμένοι με τις ενέργειες του στοιχείου του Ηλίου, αισθανόμαστε εξαντλημένοι, ανήσυχοι, ευέξαπτοι, με σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές. Ακόμα και όταν η καθημερινή μας ζωή δεν είναι συντονισμένη με το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Ήλιο μας, μπορούμε συνειδητά να συντονιζόμαστε ώστε να αντλούμε ενέργεια.

Τα ζώδια της γής μπορούν να γεμίζουν τις μπαταρίες τους όταν έρχονται σε επαφή με τη φύση.
Τα ζώδια του αέρα επειδή χρειάζονται νοητικά ερεθίσματα μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές για να εκφράζουν τις ιδέες τους και τα ζώδια του νερού επειδή έχουν έντονη την ανάγκη συναισθηματικής σχέσης με ότι κάνουν, μπορούν να διαλέξουν δραστηριότητες με συναισθηματική έκφραση.

Η σημασία του Ηλίου είναι πολύ μεγάλη επειδή είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Αναλογικά συμβολίζει το κέντρο της ύπαρξης μας. Αλλά και η Σελήνη έχει μεγάλη σημασία λόγω του ότι είναι το πιο κοντινό στη Γη ουράνιο σώμα. Συμβολίζει τον κόσμο του υποσυνειδήτου, δείχνει τον ψυχισμό μας, τις συγκινήσεις μας, το πώς αισθανόμαστε ασφαλείς, ότι έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας είτε ψυχικά είτε βιολογικά. Το αν θα έχουμε καλή μνήμη επειδή είναι δείκτης απορρόφησης και δεκτικότητας.

Μία καλή» Σελήνη κάνει τον άνθρωπο ανθεκτικό στις ασθένειες καθώς σχετίζεται με την κυτταρική μνήμη και τις καταβολές μας. Συνδέεται δε με τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ενδοκρινολογική κατάσταση του ανθρώπου.

Η εμπειρία έχει δείξει, ότι ένα από τα πρώτα βήματα στην ερμηνεία ενός χάρτη είναι η αξιολόγηση της συμβατότητας Ηλίου και Σελήνης. Τα στοιχεία και των δύο σωμάτων ενεργοποιούνται πολύ δυναμικά στο άτομο, η συμβατότητα δε μεταξύ τους αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την έκφραση του δυναμικού που ορίζει η σύνθεση όλου του χάρτη.

Στη συνέχεια εξετάζουμε τους προσωπικούς πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη & Άρη. Αποτελούν βασικούς παράγοντες του χαρακτήρα.

  • Ο Ερμής συμβολίζει το πώς σκέπτεται και το πώς επικοινωνεί το άτομο, η Αφροδίτη το πώς αγαπά και τη σχέση του με τις αξίες – πνευματικές συναισθηματικές υλικές – ο Άρης την ικανότητα του για δράση.
  • Εδώ θέλω να τονίσω ότι ο κάθε πλανήτης δεν αποκαλύπτει μόνο τον τύπο της εξερχόμενης ενέργειας, δηλαδή την τάση που έχει να εκφράζεται με κάποια συγκεκριμένη ποιότητα, αλλά αποκαλύπτει και μια καθορισμένη ποιότητα εισερχόμενης ενέργειας. Για παράδειγμα ο Ερμής δεν αντιπροσωπεύει μόνο την τάση να εκφράζει κάποιος τις σκέψεις του στους άλλους – εκροή ενέργειας – αλλά και την ανάγκη να πάρει πληροφορίες από τον έξω κόσμο –εισροή ενέργειας -.
  • Η Αφροδίτη όχι μόνο τον τρόπο που αγαπά αλλά και με τι τρόπο νοιώθει ότι οι άλλοι το αγαπούν και το εκτιμούν.
  • Το στοιχείο του Άρη δείχνει ποιο είδος εμπειρίας και δράσης ενισχύει την φυσική ενέργεια του ατόμου αλλά και με ποιο τρόπο επιζητά να επιβληθεί.
  • Ο Δίας και ο Κρόνος μπορούν να ερμηνευτούν σαν ζευγάρι συμπληρωματικών αρχών.
  • Ο Δίας αντιπροσωπεύει την ευκαιρία, την ευκολία, την αυτοπεποίθηση, την επέκταση.
  • Ο Κρόνος την δυσκολία την αναστολή έκφρασης, τον περιορισμό. Η προσπάθεια χωρίς την επιτυχία δεν φέρνει χαρά όπως και η επιτυχία χωρίς προσπάθεια δεν φέρνει συνειδητοποίηση της εμπειρίας.
  • Ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, οι τρείς υπερβατικοί πλανήτες είναι συλλογικοί. Αφορούν ολόκληρες γενιές γιατί μένουν πολλά χρόνια σε κάθε ζώδιο.
  • Ο αφυπνιστής Ουρανός αποτελεί ανώτερη οκτάβα του Ερμή, ο ιδεαλιστής Ποσειδώνας της Αφροδίτης και ο μεταμορφωτής Πλούτωνας του Αρη. Πολλοί άνθρωποι δεν νοιώθουν τους κραδασμούς τους, παρά μόνο όταν συνδέονται με όψεις με τους προσωπικούς τους πλανήτες.

Όταν έχουμε εξετάσει τον Ωροσκόπο, τον Ήλιο, την Σελήνη και τους πλανήτες σε ένα αστρολογικό χάρτη έχουμε ήδη μια σαφή εικόνα για το δυναμικό που διαθέτει το άτομο. Αλλά η Αστρολογία μας προσφέρει και άλλους τομείς από όπου μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες για την ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Η παρουσία της Μαύρης Σελήνης σε ένα χάρτη και η ερμηνεία της μας δίνει στοιχεία για τη «σκιά» μας. Είναι ένα σκοτεινό σημείο, γεμάτο μυστήριο. Γενικά, μοιάζει περισσότερο με τα αρνητικά στοιχεία του 12ου οίκου ή του Ποσειδώνα, καθώς φέρνει τον πειρασμό, την προδοσία και την αποπλάνηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει πολλά στοιχεία του Πλούτωνα χωρίς όμως τη δυνατότητα της μεταμόρφωσης και της αναγέννησης.

Γνωρίζοντας την απειλή της και προσπαθώντας να είμαστε επιφυλακτικοί στη γοητεία της, μπορούμε να προφυλαχτούμε από την παρουσία της Μαύρης Σελήνης. Οι «περιθωριακοί» Κένταυροι συνδέονται με σκοτεινά σημεία της ψυχής μας που αιμορραγούν. Μέσα από αυτούς μπορούμε να τα δούμε και να θεραπεύσουμε τον πόνο.

Ο δάσκαλος και θεραπευτής Χείρων διαφέρει από τους άλλους Κένταυρους αλλά και αυτός έχει πόνο. Η πρώτη πληροφορία που δίνει η παρουσία του Χείρωνα σαν σύμβολο είναι για μία παιδική, τραυματική εμπειρία. Συσσωρεύει βιώματα που αν δεν τα καταπολεμήσει θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή, εμποδίζοντας το να εξελιχθεί. Εμπεριέχει όμως και το κλειδί της θεραπείας, επιτρέποντας στον άνθρωπο όχι μόνο να θεραπευτεί ο ίδιος αλλά και να θεραπεύει, να δώσει χείρα βοηθείας στους συνανθρώπους του.

Το δυναμικό λοιπόν του ανθρώπου εκφράζεται από τους πλανήτες και τη θέση τους στα ζώδια. Οι οίκοι αντιπροσωπεύουν το πεδίο, τον τομέα όπου λειτουργούν οι ενέργειες των πλανητών. Το ζώδιο είναι το ενεργειακό περιβάλλον, ο πλανήτης η δρώσα κατάσταση και ο οίκος η θεματολογία.

Οι όψεις, δηλαδή οι γωνιώδεις αποστάσεις των πλανητών, δείχνουν τον εύκολο ή δύσκολο τρόπο που ενσωματώνεται και απελευθερώνεται το δυναμικό που απορρέει από τη σύνθεση του χάρτη.

Η κατανόηση του συνόλου αυτών των δυνάμεων οδηγεί τον άνθρωπο στην ενοποίηση τους μετουσιώνοντας και εναρμονίζοντας τους κραδασμούς τους. Απορρίπτει τα χονδροειδή στοιχεία και λειτουργεί σε υψηλότερο επίπεδο. Τότε υπερβαίνει τους δώδεκα οίκους, τα σημεία του ζωδιακού και δεν περιορίζεται από τις πλανητικές επιρροές. Δεν ρωτά «θα είμαι ευτυχισμένος;» επειδή είναι ευτυχής στην πληρότητα του. Δεν ρωτά «Μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου;» Άλλαξε ο ίδιος και επειδή άλλαξε η ματιά του, άλλαξε ο κόσμος όλος…

Αυτή είναι η προσφορά της Αστρολογίας στον Άνθρωπο.

 

Σταυρούλα Εξάρχου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments