0 0 votes
Article Rating

Αυτή είναι η διορθωμένη απομαγνητοφώνηση μιας διάλεξης που δόθηκε στο Νόβι Σαντ το 2002. Η διάλεξη μεταγράφηκε από την Μπράνκα Σταμένκοβιτς. Εάν έχετε μια αστρολογική εφημερίδα για το 2002, θα το βρείτε χρήσιμο κατά την ανάγνωση αυτή.

Αστρολογία της επιλογής: η τέχνη της επιλογής της καλύτερης στιγμής για να δράσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό για οποιοδήποτε είδος δράσης, από μεγάλα πράγματα ή πράγματα που φαίνονται πολύ σημαντικά για μας, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης ή ο γάμος, μέχρι και για πράγματα που φαίνονται να μην είναι ίσως τόσο σημαντικά, όπως το να κόψετε τα μαλλιά σας ή να κάνετε ένα μπάνιο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά τα παλιά βιβλία είναι γεμάτα συμβουλές για το πώς να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να πλυθείτε, να ξυριστείτε, να κόψετε τα μαλλιά σας ή να δοκιμάσετε καινούργια ρούχα. Ίσως αυτό φαίνεται περίεργο, αλλά αν έχετε αγοράσει εκείνο το νέο φόρεμα για να εντυπωσιάσετε κάποιον, όταν βγείτε έξω στην πόλη, έχει σημασία να επιλέξετε κάποια ευνοϊκά αστέρια, όταν θα το βάλετε για πρώτη φορά. Επιλογή, σαν να λέμε, ένας γενέθλιος χάρτης για την συνάντησή σας με το φόρεμα αυτό.

Ηιδέα της αστρολογίας της επιλογής – επιλέγοντας τη κατάλληλη χρονική στιγμή – είναι πολύ δελεαστική, γιατί, φυσικά, όλοι σκέφτονται: «Μπορώ να επιλέξω την πιο επιτυχή στιγμή! Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να κάνω ό, τι θέλω!». Αν επιλέξω την κατάλληλη στιγμή να τηλεφωνήσω στην Πενέλοπε Κρουζ και να της πω, «Βγες μαζί μου», αυτή θα πει, «Ναι, θα το ήθελα πολύ!». Αν επιλέξω τη σωστή στιγμή για να αγοράσω ένα λαχείο, μπορώ να κερδίζω το τζάκποτ κάθε εβδομάδα. Η μεγάλη απογοήτευση της αστρολογίας της επιλογής είναι, «Συγνώμη, δεν μπορείτε!». Ένας από τους κανόνες της αστρολογίας της επιλογής – βαθιά απογοητευτικός, αλλά παρ’ όλα αυτά αληθινός – είναι ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε να πετύχετε κάτι που δεν εμφανίζεται στον γενέθλιο χάρτη σας.

Η υπόθεση ότι δεν έχουν όλοι το κληρονομικό δικαίωμα να είναι απίστευτα πλούσιοι είναι αυτό που μερικοί άνθρωποι βρίσκουν εκνευριστικό. Όποτε κάνω διάλεξη για την αστρολογία της επιλογής, κάποιος πάντα θα διαμαρτυρηθεί για αυτό. Αν κάποιος με ρωτήσει, «Μπορείτε να επιλέξετε μια κατάλληλη χρονική στιγμή για εμένα ώστε να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;» Εγώ θα μπορούσα πιθανότατα να του πω, «Όχι, δεν έχετε ένα σώμα που να μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα». Θα σηκώσει τους ώμους τους και θα το δεχθεί. Αλλά αν εγώ προτείνω σε κάποιον, «Όχι, δεν μπορώ να επιλέξω μια χρονική στιγμή για να γίνετε πολύ πλούσιος, γιατί δεν έχετε μια ζωή που θα είναι πολύ πλούσια» θα το βρείτε αυτό βαθύτατα προσβλητικό. Δεν είναι! Είναι απλά η ζωή!

Κάποτε προσεκτικά δημιούργησα ένα χάρτη για την αγορά ενός λαχείου. Η καλύτερη χρονική στιγμή ήταν περίπου στις 2:30 το πρωί. Κοιμάμαι με τις κότες, 2.30 το πρωί δεν είναι ώρα με την οποία είμαι εξοικειωμένος. Αλλά αφού είχα κάνει όλη τη δουλειά, έτσι σκέφτηκα ότι πραγματικά θα έπρεπε να σηκωθώ και να το κάνω. Γι’ αυτό, έβαλα το ξυπνητήρι, ευσυνείδητα σηκώθηκα εκείνη την παράλογη ώρα, και πήγα στο κατάστημα με τα λαχεία. Εκεί ήμουν: ο απελπισμένος φανατικός του παιχνιδιού στο κατάστημα με τα λαχεία, παρακαλώντας να παίξω για την κλήρωση- αλλά κλείνουν όλες τις μηχανές στις 10 η ώρα το βράδυ! Δεν θα μπορούσα να αγοράσω ένα λαχείο. Ούτε έστω ένα ξυστό! Εάν μπορούσα να το είχα κάνει, ίσως τώρα να ήμουν εξαιρετικά πλούσιος. Αλλά η πραγματικότητα της κατάστασης το απέκλειε. Έτσι συμβαίνει με πολλά από τα πράγματα που νομίζουμε ότι θέλουμε.

Θυμήθηκα μια πελάτισσα που ήθελε να επιλέξει μια κατάλληλη στιγμή για να επιδώσει ένα ένταλμα στον δικηγόρο της. Είχε μια σειρά από πιθανές χρονικές περιόδους, όταν θα μπορούσε να συναντήσει τον τύπο, κατανεμημένες σε ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων. Έλεγξα κάθε μία από αυτές τις φορές – και υπήρχαν πολλές εξ’ αυτών – και, μαντέψτε τι, καμιά τους δεν είχε την παραμικρή ελπίδα επιτυχίας. Αλλά τι περιμένεις: Αν μηνύσετε τον δικηγόρο σας, ποιός θα κερδίσει; Η επιλογή μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι και μαγικό ραβδί.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε να γίνει πραγματικότητα, μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο των δυνατοτήτων που έχουμε. Αν εγώ τηλεφωνήσω στην Πενέλοπε Κρουζ, αυτή δεν πρόκειται να βγει μαζί μου. Αλλά αν εγώ τηλεφωνήσω σε κάποια που πραγματικά ξέρω, θα μπορούσα να έχω περισσότερη επιτυχία. Ή ίσως όχι, ανάλογα με το πόσο καλά με ξέρει.

Αλλά θέλουμε πραγματικά ό, τι ονειρευόμαστε να γίνει αληθινό; Υπάρχει ένας κίνδυνος με την αστρολογία της επιλογής, ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε. Για το λόγο αυτό συνηθίζεται να μην μελετούμε την αστρολογία της επιλογής μέχρι να έχουμε γνώση της Ωριαίας. Γιατί αυτό που στην ουσία αποτελεί η Ωριαία σε μεγάλο βαθμό, είναι να μας ρίχνει ένα κουβά με κρύο νερό πάνω σε κάθε ανόητη ιδέα για αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε. Επιλέγοντας έναν χάρτη, που μας δίνει αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε να καταφέρουμε, είναι όπως οι ιστορίες με νεράιδες: είχαμε τις τρεις ευχές μας, και τώρα μείναμε να ικετεύουμε τις νεράιδες να μας βγάλουν το λουκάνικο από την μύτη μας – για να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν.

Αν κάνετε μια επιλογή, είναι σημαντικό να μάθετε τι θέλει να επιτύχει ο πελάτης. Και στη συνέχεια να το αγνοήσετε αυτό εντελώς. Για παράδειγμα, κάποιος έρχεται και λέει, «Μπορείς να επιλέξεις έναν χάρτη για το γάμο μας;

«Εντάξει», θα απαντήσετε, «Λοιπόν, τι είναι σημαντικό για εσάς σε αυτό το γάμο;»
«Λοιπόν, είμαστε νέοι! Έχουμε και οι δύο καλές θέσεις εργασίας: δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας με παιδιά».

Αν ο αστρολόγος είναι τόσο ανόητος ώστε να πάρει κατά γράμμα τα λόγια αυτά τότε σε μια περίοδο δέκα ετών, ο πελάτης θα επανέλθει, ζητώντας, «Μπορείς να επιλέξεις μια κατάλληλη χρονική περίοδο για τη θεραπεία της γονιμότητας μου;»

Διαλέγοντας έναν χάρτη, μας φέρνει αμέσως πρόσωπο με πρόσωπο με τη θεμελιώδη έννοια της αστρολογίας:το βασικό τρόπο με τον οποίο ο κόσμος σύμφωνα με την αστρολογία διαφέρει από τον κόσμο σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους δασκάλους του σχολείου. Διότι η ιδέα ότι μπορούμε να επιλέξουμε τη στιγμή για να δράσουμε συνεπάγεται ότι μια χρονική στιγμή δράσης μπορεί να είναι καλύτερη από μια άλλη χρονική στιγμή. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το χρονικό κομμάτι εδώ δεν είναι το ίδιο με αυτό το χρονικό κομμάτι εκεί. Ενώ αυτό που διδάσκεται είναι πως ο χρόνος είναι σταθερός και είναι παντού το ίδιο. Όντας αστρολόγοι, βλέπουμε το χρόνο, να είναι όπως η γη. Αυτό το κομμάτι γης εκεί είναι πολύ εύφορο, αλλά αυτό το κομμάτι γης εδώ είναι άγονο, έτσι τίποτα δεν θα φυτρώσει σε αυτό. Αν αρχίσω την επιχείρησή μου σε ένα άγονο χρονικό κομμάτι, δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. Δεν θα βγάλει καθόλου χρήματα. Αν μπορώ να παντρευτώ σε μια εύφορη χρονική στιγμή, θα κάνω 300 παιδιά.

Αυτό που κάνουμε στην αστρολογία της επιλογής είναι να επιλέξουμε το χρονικό κομμάτι, που ταιριάζει καλύτερα στις έμφυτες ικανότητές μας, στις δυνατότητές μας, και στους στόχους μας. Αυτό ερμηνεύεται καλύτερα με αυτό που λέει η Βίβλος: «Για κάθε πράγμα υπάρχει μια εποχή, και καιρός για κάθε σκοπό κάτω από τον ουρανό». Αυτό συνήθως έχει την έννοια ότι, αργά ή γρήγορα, πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πάντα. Αλλά αυτό που σημαίνει ακριβώς είναι αυτό που λέει: υπάρχει καιρός για οποιοδήποτε σκοπό, μόνο μία φορά. Αυτό είναι ιδιαίτερα προφανές, ίσως, στον τομέα του αθλητισμού. Υπάρχει μια εποχή που ακόμη και ένα αουτσάιντερ μπορεί να παίξει εναντίον των συνηθισμένων πρωταθλητών – και να τους νικήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα των πρωταθλητών είναι ξαφνικά μια άθλια ομάδα. Αλλά υπάρχει μια στιγμή κατά την οποία πρόκειται να χάσουν. Αυτό είναι που κάνει τα σπορ ενδιαφέροντα. Εάν δεν υπήρχε αυτή η στιγμή, τότε ο μεγάλος άνθρωπος θα νικούσε πάντα τον μικρό τύπο, και πού είναι η διασκέδαση σε αυτό;

Γι’ αυτό θέλουμε να επιλέγουμε τον χρόνο κατά τον οποίο θα δράσουμε. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να γίνει αυτό. Μερικές είναι πολύ απλές. Μερικές είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Ας αρχίσουμε με την εξέταση μερικών από τις απλές.

Ένα προφανές παράδειγμα: αν θέλω να πάω για ηλιοθεραπεία, θα διαλέξω μια χρονική στιγμή, που ο Ήλιος θα βρίσκεται από τον 7ο έως και τον 12ο οίκο στον χάρτη μου. Εμείς δεν θα το αντιλαμβανόμασταν αυτό ως μια αστρολογική απόφαση, αλλά αν είναι σκοτάδι, δεν θα βγείτε έξω και θα καθίσετε στον κήπο προσπαθώντας να μαυρίσετε. Αυτό είναι η αστρολογία της επιλογής στην απλούστερη μορφή της.

Οι κηπουροί και οι αγρότες για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν απλής μορφής αστρολογία της επιλογής, κυρίως από τις φάσεις της Σελήνης, συνήθως χωρίς ποτέ να ονειρευτούν, ότι αυτό που κάνουν είναι αστρολογία. Είναι απλά τελείως φυσικό – αν θέλετε κάτι να μεγαλώσει, το φυτεύετε όταν το φεγγάρι είναι σε γέμιση. Αν θέλετε κάτι να μην μεγαλώσει, το φυτεύετε όταν η Σελήνη είναι στη χάση. Έτσι, εάν θέλετε να φυτέψετε κάτι όπως το σπανάκι, το οποίο έχει την τάση να μεγαλώνει πάρα πολύ γρήγορα, θα περιορίσετε την ανάπτυξή του με το να το φυτέψετε κάτω από μια φθίνουσα Σελήνη.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλα πράγματα. Αν θέλετε να κόψετε τα μαλλιά σας και θέλετε να μεγαλώσουν και πάλι γρήγορα, θα πρέπει να το κάνετε όταν το φεγγάρι είναι σε γέμιση. Αν θέλετε να μείνουν κοντά, το κάνετε, ενώ η Σελήνη είναι σε χάση. Για τα περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε, συνήθως στοχεύουμε στην αύξηση, διότι, φυσικά, αυτό που πάντα θέλουμε είναι περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα. Αλλά αν επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε μια δίαιτα, το κάνετε, όταν η Σελήνη είναι σε χάση.

Επιλέγοντας έναν χάρτη για την στιγμή που θα ξεκινήσετε δίαιτα είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική άσκηση, επειδή έχετε να κάνετε ακριβώς το αντίθετο από όλους τους συνήθεις κανόνες. Θέλετε να γίνουν τα πράγματα όλο και μικρότερα, έτσι για μια φορά χρειάζεστε πράγματα, όπως οι όψεις με τον Κρόνο. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που είστε τόσο δυστυχισμένοι όταν ξεκινάτε δίαιτα.

Υπάρχουν πιο εξελιγμένοι τρόποι παρακολούθησης της κίνησης της Σελήνης. Ακόμα και η βασική επιλογή της χάσης ή της γέμισης επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης. Δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι αστρολόγοι για να το κάνουμε αυτό. Μπορούμε να βγούμε έξω από την πόρτα μας και να κοιτάξουμε προς τον ουρανό. «Ω, να το φεγγάρι! Και αυτό το φωτεινό πράγμα εκεί είναι ο Δίας! Η Σελήνη κατευθύνεται προς τον Δία! Χα! Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να κάνουμε πράγματα!» Ή ίσως, «Το φωτεινό πράγμα εκεί είναι ο Κρόνος. Αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για να κάνουμε πράγματα». Ανάλογα με το είδος του πράγματος που θέλετε να κάνετε, φυσικά. Αν θέλατε να επιλέξετε την καλύτερη χρονική στιγμή για να σκάψετε έναν τάφο, το φεγγάρι που πλησιάζει τον Κρόνο θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που θέλετε. Ειδικά επειδή εάν μπορείτε να δείτε τον Κρόνο, θα είναι σκοτάδι – οπότε κανείς δεν μπορεί να σας δει να σκάβετε τον τάφο αυτό.

Σ.τ.Μ..: Οι φράσεις «Επιλογή ενός χάρτη» και «Επιλέγω ένα χάρτη» είναι από το αγγλικό “Elect a chart”. Ο συγγραφέας το χρησιμοποιεί με διάφορους τρόπους στον λόγο του, που κανονικά θα μεταφραζόταν με διαφορετικό τρόπο. Για την αποφυγή σύγχυσης, κρατήθηκε η ίδια μετάφραση σε όλο το κείμενο.

 

Συγγραφέας: John Frawley
Πρωτότυπος τίτλος: ELECTIONAL ASTROLOGY
Πηγή: Electional AstrologyΤο κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το Μyhoroscope,
από τoν συγγραφέα και αστρολόγο John Frawley
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments