0 0 votes
Article Rating

Για τον Μότσαρτ οι περισσότεροι έχουμε την εικόνα που μας πέρασε η χολυγουντιανή βιομηχανία με την υπέροχη ταινία της, το Αμαντέους. Χαριτωμένος, ανώριμος, μεγαλοφυής….και θύμα του Σαλιέρι.. Ομολογώ πως το γενέθλιο ωροσκόπιο του Μότσαρτ είναι κατά τη γνώμη μου υπερπαραγωγή, σκάλες ανώτερο από το Αμαντέους και τα Οσκαρ του. Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι και για την σύντομη ζωή του, που πρέπει να διέφερε όσο η μέρα με την νύχτα από αυτή του μέσου αστού της εποχής του. Δεν μπόρεσα να μην αντιμετωπίσω αυτό το ωροσκόπιο με τη βαθιά συναισθηματικότητα που δημιουργεί στους περισσότερους ανθρώπους η μουσική του, απλή και υπέροχη, άψογα δομημένη σαν τους αρχαίους ελληνικούς ναούς….

1. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο πατέρας του ήταν και ο ίδιος συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού. Είναι ο συγγραφέας ενός πρωτοποριακού για την εποχή του εγχειριδίου για το βιολί. Ο πατέρας του, παρότι άνηκε σε οικογένεια της συντεχνίας των οικοδόμων του Αουξμπουργκ –άνθρωποι που εργάζονταν σε σκληρές συνθήκες και πέθαιναν από τις κακουχίες- είχε μορφωθεί από τον δικό του πατέρα. Υπηρετούσε με υπαλληλική σχέση σαν μουσικός στον Επίσκοπο του Σαλτσμπουργκ, κάτι συνηθισμένο για την εποχή. Οι μουσικοί κι οι συνθέτες δεν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά μισθωτοί με κάπως καλύτερη θέση από το υπηρετικό προσωπικό στην αυλή ενός ευγενούς και στην καλύτερη περίπτωση ενός ηγεμόνα.

Ο πατέρας του Μότσαρτ ήταν κατά τους βιογράφους, σκληρός με τα δυο του παιδιά, τον μικρό Βολγκφαρτ και την κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του, για τα οποία έτρεφε μεγάλες φιλοδοξίες. Η μητέρα τους είχε εξαιρετικό χαρακτήρα.
Ο Μότσαρτ και η αδελφή του υπήρξαν τα παιδιά-θαύματα της εποχής τους. Υπάρχουν ιστορίες πως συνέθετε από πέντε χρονών, οι οποίες πιθανά ξεκινούσαν από το άγριο προμοτάρισμα του πατέρα όσον αφορά το ασυζητί χαρισματικό παιδί του.
Τα παιδιά ζούσαν σε περιβάλλον γεμάτο μουσική. Πρώτα έμαθαν να εκφράζονται με τη μουσική και στην συνέχεια να διαβάζουν. Ο φιλόδοξος πατέρας οργάνωσε περιοδείες στην Ευρώπη, η πρώτη κράτησε πάνω από χρόνο και τα δυο παιδιά εξουθενώθηκαν από τις κακουχίες και τις αρρώστιες που μάστιζαν την Ευρώπη. Αν θυμάμαι καλά από την πρώτη περιοδεία τα παιδιά επέστρεψαν με τυφοειδή πυρετό. Η υγεία τους είχε καταστραφεί.

 

Πρώτη αστρολογική προσέγγιση

Μια υδροχοϊκή προσωπικότητα με τους κυριότερους πλανήτες απλωμένους σε όλη την έκταση του ζώδιου του υδροχόου. Εκεί εκτός από τον Ήλιο βρίσκονται και οι κυβερνήτες του Ωροσκόπου, η Αφροδίτη και το σημείο του Βέρτεξ. Η ακμή της παιδικής ηλικίας (3ος οίκος) βρίσκεται στον Σκορπιό και στα όρια της διακεκαυμένης ζώνης (15η ζυγού-15η σκορπιού). Εκεί βρίσκεται κι ο Κλήρος της Τύχης. Ο Μότσαρτ στα παιδικά του χρόνια ταλαιπωρήθηκε φρικτά από τον πατέρα του που καταπονούσε τα παιδιά με ατέλειωτη μελέτη, στερήσεις και κακουχίες στα ταξίδια-περιοδείες που τα υποχρέωσε. Εδώ όμως μπήκαν οι βάσεις του να γίνει ένας ταξιδεμένος ανοιχτόμυαλος άνθρωπος με εξαιρετική μουσική παιδεία. Ο πρώτος του δάσκαλος μετά τον πατέρα του ήταν Ιταλός –ο πάτερ Τζιοβάνι Μπατιστα Μαρτίνι δάσκαλος επίσης του γιου του Μπάχ Κριστιάν-, η σύνθεση του Μότσαρτ έχει ιταλική φόρμα. Οι δυσκολίες με τον πατέρα φαίνονται με την πλαισίωση του Ήλιου από τον περιοριστικό και φορέα της πιο σκληρής εκπαίδευσης Κρόνο.

Ακόμα δυσκολότερα ήταν τα πράγματα με την μητέρα του. Η όψη Σελήνης-Πλούτωνα σε ιδιομοιρία σε κρίσιμη σεληνιακή μοίρα στον 4ο οίκο (ο οίκος της οικογένειας αλλά και του γονέα αντίθετου φύλου) μας δίνει μια σχέση βαθιών αισθημάτων. Η δυναμική της συνόδου είναι μια μοιραία όψη σε αυτό το ωροσκόπιο. Είναι η κορυφή ενός ταυ τετράγωνου με τον άξονα του ωροσκόπου αλλά και τους δεσμούς της Σελήνης με συμμετοχή του Ουρανού (ξαφνικά συμβάντα και ανατροπές). Ο θάνατος της μητέρας του, τον συνόδευε σε ένα ταξίδι του, στο Παρίσι που αναζητούσε θέση στη βασιλική αυλή χωρίς να αποτέλεσμα, πρέπει να τον συγκλόνισε.

Επίσης αυτή η όψη μπορεί να σχετίζεται με το θάνατο της αδελφής της γυναίκας του, μιας προικισμένης τραγουδίστριας, την οποία ερωτεύθηκε ο νεότατος Μότσαρτ. Κάμποσα έργα του είναι γραμμένα για αυτήν. Υποθέτω πως ο θάνατος της μητέρας του και ο θάνατος της Αλοιζ Βέμπερ, ήταν τρομερά χτυπήματα για τον νεαρό Μότσαρτ.

Ο Μότσαρτ εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τη γυναίκα του. Σε νεαρή ηλικία, φεύγοντας από το πατρικό του έμενε σε ένα πανδοχείο του Μάιχναμ. Η ιδιοκτήτρια είχε 4 κόρες μεταξύ των οποίων την Αλοιζ και την Κονστανς. Αυτή και ο κηδεμόνας τους, που ήταν εραστής της, επέτρεπε και πιθανόν ενθάρρυνε τον νεαρό και επιρρεπή στη γυναικεία παρουσία Μότσαρτ να κάνει παρέα μαζί τους και στην συνέχεια τον υποχρέωσαν δικαστικά να παντρευτεί την Κονστανς, την οποία «εξέθεσε».
Τον υποχρέωσαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως όφειλε να την αποκαταστήσει αλλιώς θα της πλήρωνε δια βίου 300 φιορίνια το χρόνο.

Η όψη τριγώνου μεταξύ της ανεξάρτητης και φιλελεύθερης Αφροδίτης στον Υδροχόο (στον 7ο οίκο του γάμου και των συνεταιρισμών) με τον αναποφάσιστο Άρη στον Καρκίνο, δείχνει ότι ο Μότσαρτ μπορεί να υποχρεώθηκε να την παντρευτεί, όντας άβουλος και αδύναμος αλλά περνούσε ευχάριστα μαζί της και ενδεχομένως αγαπούσε την δυναμική υδροχοϊκή (άρα όχι ιδιαίτερα συναισθηματική και προσκολλημένη πάνω του) σύζυγο του.

Η Κονστανς ήταν πολυέξοδη αλλά διέφερε από την μέση γυναίκα της εποχής της, είχε δικό της κύκλο γνωριμιών, ήταν ευχάριστος χαρακτήρας, δεν γκρίνιαζε…τέλος πάντων πρέπει να του άφηνε αρκετό χώρο για να δημιουργήσει.
Κάποιες βιογραφίες την παρουσιάζουν να αδιαφορούσε για την επιδείνωση της υγείας του Μότσαρτ, απασχολημένη με την διασκέδαση και με τη δική της υγεία. Ο Μότσαρτ πλήρωνε για αυτήν δαπανηρές θεραπείες, η γυναίκα του τον περισσότερο καιρό έμενε στην εξοχή σε ένα δεύτερο σπίτι που συντηρούσαν. Η σύζυγος του περιγράφεται συνήθως από τους βιογράφους του σαν επιφανειακός χαρακτήρας, πέταξε και κάμποσα έργα του κάνοντας καθαριότητα. Πέθανε πιθανά μόνος του, χωρίς αυτήν, υπαγορεύοντας το εκπληκτικό Ρέκβιεμ, το οποίο εκλάπη με μυθιστορηματικό τρόπου και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα δικαιώματα στην οικογένεια.

Ο ρόλος της Κονσταντσε εκτός από την Αφροδίτη παρουσιάζεται στον χάρτη του Μότσαρτ και από τον Ουρανό στον Ιχθύ στον 7ο οίκο (σε τετράγωνο με την σύνοδο Σελήνης- Πλούτωνα). Κάποιοι φίλοι της ανέλαβαν την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου του Μότσαρτ, που δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρο.

Κατά κάποιο τρόπο όμως αυτή η ανατρεπτική γυναίκα (Ουρανός) τον βοήθησε να θεραπεύσει την ψυχή του από τα παιδικά τραύματα που του δημιούργησε η οικογένεια του (ακριβές εξάγωνο Ουρανού στον 7ο με Χείρωνα στον αιγόκερω-πατέρα από τον 4ο οίκο) και τον ενέπνευσε.
Το ότι οι φίλοι του δεν ήταν οι καλύτεροι φαίνεται απο την όψη ακριβούς αντίθεσης που κάνει ο ανάδρομος Ποσειδώνας (Λέοντας και 11ος οίκος των φίλων) με τον Ήλιο του, τον Κρόνο και τον Ερμή. Η διάνοια του ήταν μεγαλειώδης αλλά δεν μπορούσε να αποφύγει την ουτοπία και την εξαπάτηση ενός τέτοιου Ποσειδώνα.

Ο πατέρας του προσπάθησε χωρίς επιτυχία να τον καθιερώσει σαν συνθέτη στην Ευρώπη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εποχή αλλά και για την νοοτροπία του πατέρα του ήταν να μονιμοποιηθεί σαν προστατευόμενος κάποιου ηγεμόνα. Πραγματικά με την καθοδήγησή του ο Μότσαρτ προσπάθησε να μπει σε μια βασιλική αυλή. Υπέστη πολλές ταπεινώσεις κυρίως από τον επίσκοπο του Σάλτσμπουρκ στον οποίο αναγκάστηκε να εργαστεί και απολύθηκε όταν αρνήθηκε να μεταφέρει ένα ογκώδες δέμα για λογαριασμό του θαλαμηπόλου του!! Στις αυλές της Ευρώπης οι πρώην θαυμαστές του παιδιού θαύματος, όπως η Μαρία-Θηρεσία τον απέρριψαν. Πιστός στον θεσμό της φωτισμένης μοναρχίας που προστατεύει την τέχνη και τους θεράποντες της εκποίησε τα ασημένια σκεύη του για να παρακολουθήσει την στέψη του Γερμανού Μονάρχη.

Αυτή η εικόνα του μάλλον δουλοπρεπούς Μότσαρτ σίγουρα δεν ταιριάζει σε μια προσωπικότητα τόσο έντονα Υδροχοϊκή.
Και μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως μαρτυρούν ο Ντον Τζιοβάνι και οι Γάμοι του Φίγκαρο. Εκεί φαίνεται η βαθύτατη αντιπάθειά του για την αυθαιρεσία και την ανοησία των ευγενών. Μετά την παρουσίαση αυτών των έργων η τάξη των ευγενών σαμποτάρισε τον Μότσαρτ, που δεν μπορούσε να βρει χορηγούς για να ανεβάσει τα επόμενα έργα του. Το να ανεβάζει τα έργα του με χορηγίες ήταν μια δική του καινοτομία, που του επέτρεπε να ανεβάζει έργα που κανένας ευγενής ή βασιλιάς δεν θα χρηματοδοτούσε.. Οι συνθήκες όμως των ευρωπαϊκών πολέμων έκαναν την κατάσταση εξαιρετικά δυσμενή, στο τέλος δεν έβρισκε χορηγούς.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα.

Ήταν ένας μεγαλοφυής άνθρωπος που ζούσε για την μουσική. Ετοιμοθάνατος εργαζόταν πάνω στο Ρέκβιεμ, ακόμα κι όταν δεν μπορούσε να γράψει υπαγόρευε τη μουσική, εφόσον διέθετε απόλυτη αίσθηση της τονικότητας. Ο 12ος οίκος κυβερνάται από τον Λέοντα που πιθανά υπογράφει την υστεροφημία του. Όταν πέθανε ήταν μόλις 35 χρονών.

2. ΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ

1. Η πολυαστρία στον Υδροχόο σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα στον Λέοντα.
Ειδικά η αντίθεση του Ποσειδώνα, ο οποίος βρίσκεται στο ζώδιο του Λέοντα με τον κυβερνήτη του Ήλιο και τον Ερμή (η σχέση μεταξύ τους είναι το παραδοσιακό cazimi= σύνοδος με τον Ήλιο κάτω των 50’ της μοίρας (κατά άλλους αστρολόγους καζίμι θεωρείται σύνοδος με τον Ήλιο έως τα 17’ της μοίρας), που δηλώνει εξαιρετικές δυνατότητες.
2. Η πλαισίωση του Ήλιου από τους κυβερνήτες του Ωροσκόπου.
3. Το απίστευτο βάθος αισθημάτων και ευγένειας ψυχής που προσθέτει η πιθανή ιδιομοιρία Σελήνης Πλούτωνα στον ζωδιακό χώρο του Τοξότη. Στην 17-18η του Τοξότη, που είναι κρίσιμη Σεληνιακή μοίρα, βρίσκεται και ο απλανής Ρασταμπάν για τον οποίο σημειώνεται ότι δίνει επιτυχία στις τέχνες, αλλά συνιστάται προσοχή για εγκληματικές ενέργειες
4. Η παραπάνω σύνοδος είναι η κορυφή ενός ταυ-τετραγώνου με τον άξονα του ωροσκόπου και Βόρειου – Νότιου Δεσμού με συμμετοχή του Ουρανού.
5. Το εξάγωνο ακριβείας Χείρωνα-Ουρανού. Είναι δημιουργός, μπορεί να μετουσιώσει σε δημιουργικό έργο τα τραύματα του Χείρωνα και ταυτόχρονα μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία να απελευθερωθεί από τους δαίμονές του.

3. ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

3.1. Σχέση Ήλιου-Ωροσκόπου

Το ηλιακό ζώδιο του Μότσαρτ είναι ο Υδροχόος. Οι Υδροχόοι είναι ιδεαλιστές με οικουμενική νοοτροπία. Άνθρωποι των υψηλών ιδανικών που όμως δυσκολεύονται στις προσωπικές τους σχέσεις από την έμφυτη ανεξαρτησία τους που συχνά τους κάνει απόμακρους.
Το υδροχοϊκό στοιχείο είναι τονισμένο σε αυτό το χάρτη. Σε αυτό βρίσκονται εξαπλωμένοι από την 1η ως την τελευταία μοίρα του 4 πλανήτες, οι τρεις από αυτούς προσωπικοί. Εκδηλώνεται στα θέματα του 5ου και 6ου οίκου. Αφορά λοιπόν την δημιουργικότητα, την προσωπική ζωή και τον έρωτα αλλά επεκτείνεται και στην καθημερινότητα. Η προσωπικότητα ήταν η μποεμ προσωπικότητα που δίνει ο Υδροχόος, αυτή ενός πολίτη του κόσμου.

Ο ωροσκόπος του βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου. Η Παρθένος είναι το ζώδιο της λογικής, της ανάλυσης και κυρίως της διάκρισης. Οδηγεί τον άνθρωπο στην ικανότητα να διαχωρίζει το χρήσιμο, να ολοκληρώνει το έργο του, να μην αγνοεί τα μηνύματα των λεπτομερειών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προικίζει την υδροχοϊκή έμπνευση με τεχνική αρτιότητα, οι Παρθένοι είναι οι τεχνίτες του ζωδιακού.

Οι δυο ζωδιακοί χώροι είναι ασύμβατοι μεταξύ τους (απόσταση 150ο), δεν είναι εύκολο να συμβαδίσουν οι ιδιότητες και να λειτουργήσουν αρμονικά. Σε αυτό το χάρτη ο Ήλιος βρίσκεται σε πλαισίωση και σύνοδο με τους κυβερνήτες του ωροσκόπου, τον Κρόνο (κυβερνήτη του 2ου δεκανού της Παρθένου) και τον Ερμή (κυβερνήτη της Παρθένου). Οι κυβερνήτες της Παρθένου μέσα στον Υδροχόο υπερτονίζουν την Υδροχοϊκή προσωπικότητα, την προικίζουν με εφυϊα (Ερμής) αλλά και επιμονή και εργατικότητα (Κρόνος). Ο Κρόνος, παλιός κυβερνήτης του Υδροχόου, θα έκανε τον ετοιμοθάνατο Μοτσάρτ να υπαγορεύει μέχρι το τέλος του το Ρέκβιεμ.

Ο Ουρανός, κυβερνήτης του ηλιακού ζωδίου βρίσκεται στον 7ο οίκο (σύζυγος, συνεταιρισμοί) σε σύνοδο με τον άξονα του ωροσκόπου και των δεσμών της Σελήνης. Η αντίθεση με τον ωροσκόπο και η σύνοδος με τον Νότιο Δεσμό θα επιφύλαξε πολλές δυσάρεστες ανατροπές.

3.2. Σχέση Ήλιου-Σελήνης και Κύριες Όψεις των Φώτων

Ως προς τον ορίζοντα και τα δύο φώτα βρίσκονται κάτω από αυτόν. Ο Μότσαρτ παρόλη τη διαχρονικότητα της μουσικής του, την αντιλαμβανόταν σαν ένα προσωπικό του δημιούργημα που κάλυπτε και εξέφραζε τις δικές του ανάγκες, είναι ένα έργο απόλυτα προσωπικό.

Ο Μότσαρτ επιθυμούσε να παράγει ένα έργο προσωπικό που θα στεκόταν όμως πάνω από τους περιορισμούς και τις συμβατικότητες της εποχής του, ένα μνημείο πολιτισμού (ηλιακό ζώδιο ο Υδροχόος, πολύ τονισμένος με προσωπικούς πλανήτες, καλυμμένος σε όλο το πλάτος του). Η αντισυμβατικότητα θα συνοδευόταν από την έμφυτη ευγένεια και γενναιοδωρία της Σελήνης στον Τοξότη. Ως το τέλος της ζωής του θα παρέμεινε ένας αξιοαγάπητος άνθρωπος (Σελήνη κοντά στον άξονα του μεσουρανήματος και στον 4ο οίκο).

Τα δύο φώτα εμποδίζονται από τους βαρύτερους πλανήτες του ζωδιακού, τον Πλούτωνα και τον Κρόνο.

Σύνοδος Σελήνης Πλούτωνα

Ο Πλούτωνας, σε ιδιομοιρία προηγείται ελάχιστα της Σελήνης. Δεν ξέρουμε πόσο ακριβής είναι η ώρα γέννησης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν προηγείται ο Πλούτωνας της Σελήνης ή το αντίστροφο.
Σε κάθε περίπτωση η σύνοδος Σελήνης-Πλούτωνα δίνει συναισθηματικό βάθος και πλούτο συναισθημάτων, ο Μότσαρτ βίωνε πολύ έντονα και συναισθηματικά όσα συνέβαιναν γύρω του και ιδιαίτερα στο σπίτι του (4ος οίκος).
Όμως αυτή η σύνοδος δίνει μεγάλα προβλήματα, έχει και καταστροφική επιρροή στον ψυχισμό, εφόσον είναι κορυφή ταυ τετράγωνου του άξονα του ωροσκόπου και των δεσμών και του Ουρανού.
Μπορεί να σημειοδοτεί:

(α) μια δύσκολη παιδική ηλικία που του έλειπε η μητέρα του (ακμή 3ου οίκου στον σκορπιό, κυβερνήτης του ο Πλούτωνας που πρωταγωνιστεί στην όψη). Σε αυτό το παιδάκι δεν δινόταν η ευκαιρία όσης επαφής επιθυμούσε με την μητέρα του (πλαισίωση Σελήνης από τον Πλούτωνα και τον Χείρωνα στον 4ο οίκο της οικογένειας)

(β) κίνδυνο για την ζωή του, σε κάθε περίπτωση μια όψη που τον επηρέασε σε όλη του την ζωή, εφόσον εμπλέκονται ο 1ος οίκος (προσωπικότητα), ο 7ος (γάμος, συνεταιρισμοί, επαφές) και ο 4ος (το σπίτι του, η αρχή και το τέλος της ζωής του) Αν δεχτούμε και το σημείο της Λίλιθ στο μεσουράνημα έχουμε Σταυρό (όχι όμως σε ζώδια ίδιας ποιότητας).

(γ) όπως του έλειπε η μητέρα του ίσως του έλειπε και η σύντροφός του (επιπλέον πρέπει να υπολογίσουμε την Αφροδίτη στον Υδροχόο στον 6ο (καθημερινότητα), τον Ουρανό στους Ιχθύς –που σημειοδοτούν και το τέλος- στον 7ο οίκο (του γάμου). Γενικά υπάρχουν υποψίες για τον ρόλο της στο θάνατο του, η ευθύνη τουλάχιστον ότι υπήρξε αμέλεια εκ μέρους της για την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του συνθέτη.

(δ) το συναισθηματικό βάθος του έργου του που είχε καθοριστική και διαχρονική επίδραση στο κοινό (Σελήνη εκπροσωπεί το κοινό).

Σύνοδος Κρόνου-Ήλιου-Ερμή και αντίθεση με Ποσειδώνα

Ο Κρόνος περιορίζει την Ήλιο αφού προηγείται. Πρώτα από όλα σημειοδότει τον σκληρό πατέρα του Μότσαρτ. Κυρίως όμως τα σκληρά μαθήματα που υποχρεώθηκε να δεχθεί στη ζωή του. Λόγω του 5ου οίκου που βρίσκεται η σύνοδος Κρόνου-Ήλιου πρέπει να βίωσε ερωτικές απογοητεύσεις (και ημιτετράγωνο Κρόνου με τη σύνοδο Πλούτωνα Σελήνης), οι οποίες χαρακτηρίζονταν από δραματικότητα και φαντασιοπληξία (αντίθεση Ήλιου-Ερμή-Κρόνου με τον Ποσειδώνα)

Όσον αφορά την σύνοδο Κρόνου-Ήλιου-Ερμή (στον 5ο οίκο) και γενικά την διασπορά των πλανητών στον Υδροχόο και την αντίθεση της με τον Ποσειδώνα (στον 11ο οίκο και στον Λέοντα):

(α) η σύνοδος στα 45’ της μοίρας Ηλίου-Ερμή δίνει εξαιρετική διάνοια που δέχεται την επίδραση του Ποσειδώνα. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που εμπνέεται από τον έρωτα και την καθημερινότητα (5ος ακμή 6ου οίκου) Η σύνοδος αυτή δίνει καλλιτέχνες μεγάλου διαμετρήματος εφόσον υπάρχει το ταλέντο του Ποσειδώνα.

(β) αυτή η σύνθετη όψη περιέχει τον Ποσειδώνα στον Λέοντα και στον 11ο οίκο. Οι φίλοι ήταν σημαντικοί και τους απέδιδε φανταστικά προτερήματα και διατηρούσε στενή συναισθηματική επαφή (άξονας 5ου-11ου, Ποσειδώνας στον Λέοντα, ιδεαλισμός του Υδροχόου, γενναιοδωρία του Λέοντα) Ίσως περίμενε πολλά από τους φίλους του αλλά η παρουσία του ανάδρομου Ποσειδώνα στην ακμή του 12ου δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια για να μη τον προδώσουν. Ειδικά αν βρίσκεται στο ίδιο χάρτη με την προηγούμενη όψη ταυ τετραγώνου που αναφέρεται πιο πάνω. Σε όλη του τη ζωή δεν είχε ξεκάθαρη επαφή με την πραγματικότητα, ζούσε σε φανταστικό κόσμο, βίωνε ίσως φανταστικούς έρωτες και φιλίες. Έτσι απομακρυνόταν από τη λογική και την πρακτικότητα που ήταν ο ζητούμενος τρόπος ζωής (από τον ωροσκόπο του).

(γ) Ποσειδώνας στον Λέοντα, ισχυρός από την αντίθεση με τον Ήλιο (κυβερνήτης του Λέοντα) και όλη την διασπορά πλανητών και σημείων (Βέρτεξ, Αόρατη Πύλη) στον Υδροχόο ενίσχυε την έμπνευση.

Τα έργα του θα έχαιραν εκτίμησης μετά το θάνατό του (Λέοντας στην ακμή του 12ου οίκου). Αυτό ενισχύεται και από την σύνοδο Πλούτωνα-Σελήνης που έχει ήδη αναλυθεί.

3.3. Ανάλυση ανά Οίκο

Ο πρώτος οίκος ξεκινά από τον δεύτερο δεκανό της Παρθένου (δεκανός του Κρόνου).
Η Παρθένος είναι ωροσκόπος, άρα μεσουρανεί ο Δίδυμος. Εδώ υπάρχει και το γεγονός ότι ο Ερμής είναι ηλιόφωτος. Όπως διασώζεται ο Μότσαρτ ήταν ένα άτομο αεικίνητο, πολύ ομιλητικό αλλά με ευμετάβλητη διάθεση.
Το ζητούμενο που ίσως δεν μπόρεσε να εκπληρώσει ήταν να ζήσει τη ζωή του με το μέτρο και την τάξη της Παρθένου. Το έργο του όμως είχε διαχρονική επίδραση στους ανθρώπους (Υπηρεσία προς την ανθρωπότητα, μια από τις σπουδαιότερες αξίες της Παρθένου).

Η σύνοδος Asc-ΒΔ μας δείχνει μια χαρισματική προσωπικότητα. Πέρα από την προσωπική του εκπαίδευση ο Μότσαρτ γεννήθηκε ταλαντούχος (ΒΔ= τα όσα προσφέρονται στον άνθρωπο σαν αμοιβή για την δουλειά που έκανε στις προηγούμενες ενσαρκώσεις του σε σύνοδο με Ωροσκόπο= για μένα η υψηλότερη συχνότητα της προσωπικότητας, αυτό που αν καταφέρει να γίνει κάποιος θα έχει επιτελέσει το σκοπό της παρούσας ενσάρκωσης).

Ο δεύτερος οίκος των αποκτημάτων αλλά και των αισθημάτων έχει την ακμή του στον Ζυγό. Υπάρχει μια φυσική ροπή στην αρμονία, στον εκλεπτυσμό, την επιθυμία για καλοπέραση. Ο Ζυγός είναι διπλό ζώδιο που δείχνει να υπάρχουν θέματα συνεργασίας και συνεταιρισμών. Η παρουσία του Δια στον 2ο οίκο θα ήταν εξαιρετικός οιωνός αν δεν βρισκόταν στην αρνητική επίδραση της διακεκαυμένης ζώνης (15η Ζυγού-15η Σκορπιού) Δίας και Κλήρος της Τύχης στην διακεκαυμένη ζώνη πιθανό να έχουν σχέση με τα καταστροφικά οικονομικά του Μότσαρτ και τη δυσκολία του ίδιου και της γυναίκας του (Αφροδίτη κυβερνήτης τόσο του 2ου οίκου όσο και του Ζυγού) να διαχειριστούν τους πόρους τους (διασώζεται πως στα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του άλλαξε 11 σπίτια αλλά δεν θεωρούνται αξιόπιστοι οι βιογράφοι του).

Ο Χείρωνας (σε τετράγωνο με τον Δια) θα εμπόδισε την οικονομική ευμάρεια παρά την αποδοχή από το κοινό (εξάγωνο Δια-Σελήνης) στο οποίο ασκούσε μια μεγάλη γοητεία (επίσης εξάγωνο Δια-Πλούτωνα). Μυστικότητα στις δοσοληψίες έχουμε εφόσον το β’ μέρος του 2ου οίκου βρίσκεται στον Σκορπιό (η ιστορία με την Σύνθεση του Ρέκβιεμ που ανατέθηκε με απόλυτη μυστικότητα από τον Franz Graf von Walsegg-Stuppach (1763-1827), τοπικό ηγεμόνα αρκετών περιοχών της νοτιοανατολικής Αυστρίας, ο οποίος στην συνέχεια σχεδίαζε να το παρουσιάσει σαν δικό του έργο). Επίσης παραμένει ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ο Μότσαρτ στο τέλος της ζωής του συνέθετε ένα Ρέκβιεμ.

Ο τρίτος οίκος βρίσκεται στην ακμή του Σκορπιού και του κυβερνήτη του Πλούτωνα. Η ακμή του στην διακεκαυμένη ζώνη δείχνει μια δύσκολη παιδική ηλικία. Η παιδική του ηλικία βρίσκεται κάτω από την σκληρή ισοπεδωτική επίδραση του Σκορπιού και του κυβερνήτη του Πλούτωνα που βρίσκεται σε ιδιομοιρία με την Σελήνη (Ψυχή). Έτσι υπάρχουν θέματα με την μητέρα του, την γυναίκα που ερωτεύθηκε και την γυναίκα του. Το ίδιο σημαντικό είναι πως η διάνοια (3ος οίκος) επηρεάζεται από τον Σκορπιό (στο τέλος της ζωής του υποψιαζόταν πως τον δηλητηρίασαν οι ανταγωνιστές του). Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νοητικής δύναμης, διεισδυτικότητα και ίσως έμμονες ιδέες. (Η εμμονή ενισχύεται από τη θέση του Ποσειδώνα αλλά και εδώ υπάρχει ένδειξη)

Ο τέταρτος οίκος του Μότσαρτ έχει την ακμή του στον Τοξότη. Η οικογένεια ταξίδευε συνεχώς. Ο ίδιος αγαπούσε πολύ την οικογένεια του. Πιθανά τη θεωρούσε σημαντική και προσπαθούσε σκληρά να είναι ενταγμένος και ευτυχής. Σε κάθε περίπτωση η ιδιομοιρία Σελήνης-Πλούτωνα δίνει μια τραυματισμένη Ψυχή (πλαισίωση Σελήνης με Πλούτωνα και Χείρωνα) Οι συνθήκες στην αρχή και το τέλος της ζωής του ήταν δύσκολες. Η Σελήνη στον Τοξότη σηματοδοτεί φυσική ευγένεια ψυχής και γενναιοδωρία. Το εξαιρετικό βάθος των συναισθημάτων βέβαια οφείλεται στην επίδραση του Πλούτωνα. Η καταπίεση που βίωσε χαράχτηκε ανεξίτηλα σε αυτή την Ψυχή.

Ο Χείρωνας στον τέταρτο οίκο και το ζώδιο του Αιγόκερω υποδεικνύει τον ψυχικό τραυματισμό από την αυταρχικότητα του πατέρα (ποιότητα του Αιγόκερω και ο Αιγόκερως είναι ο φυσικός ζωδιακός χώρος που υποδεικνύει τον πατέρα).

Το τετράγωνο Χείρωνα-Δία από τον 2ο οίκο εκτός όσων έχουν αναφερθεί ίσως σχετίζεται και με τις οικονομικές απολαβές που προσδοκούσε ο πατέρας από το απίστευτα χαρισματικό παιδί, που ο ίδιος εκπαίδευε με σκληρότητα.

Ο πέμπτος οίκος έχει την ακμή του στον Αιγόκερω.
Ο συνδυασμός της ακμής στον Αιγόκερω στον 5ο οίκο και η συνοδός της με τον Χείρωνα υποδεικνύουν συναισθηματικό μπλοκάρισμα. Το μπλοκάρισμα ξεκινά από την οικογένεια (Χείρων στον 4ο) που δόθηκαν «αιγοκερίσιες αρχές», όπως η επιδίωξη της καταξίωσης, η επιτυχία σαν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αυτές οι αρχές επηρέασαν την προσωπική ζωή, τα ερωτικά και την οικογένεια που δημιούργησε (κανένας από τους δυο γιους του δεν παντρεύτηκε). Από τον 5ο ξεκινά η διασπορά πλανητών στον Υδροχόο. Εδώ βρίσκεται ο Ήλιος. Ο ανεξάρτητος Ήλιος του Υδροχόου πλαισιώνεται από τους 2 κυβερνήτες του ωροσκόπου. Ο περιοριστικός Κρόνος (κυβερνήτης β’ δεκανού της Παρθένου) προηγείται από τον Ήλιο. Τον ακολουθεί ο γενικός κυβερνήτης της Παρθένου Ερμής. Αν η απόσταση των 45’ της μοίρας θεωρηθεί cazimi ίσως έχουμε μια ακόμα ένδειξη της εξαιρετικής διάνοιας του Μότσαρτ.

Η αντίθεση Ήλιου και Ερμή-Κρόνου με τον Ποσειδώνα
Οι γενιές με Ποσειδώνα στον Λέοντα χαρακτηρίζονται από δραματικότητα στην έκφραση και ανάγκη για γόητρο. Έχουν μια φυσική ευκολία να μην περνούν απαρατήρητοι. Η αντίθεση Ήλιου Ποσειδώνα είναι χαρακτηριστική για μια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Επειδή η σχέση δεν είναι ευνοϊκή (πχ τρίγωνο) προφανώς διαστρεβλώνει την αντίληψη της πραγματικότητας, είναι πιθανό να ζει στον δικό του κόσμο…
Η σύνοδος Ήλιου-Κρόνου είναι περιοριστική αλλά δίνει και εργατικότητα. Λόγω του 5ου οίκου που βρίσκεται αυτή η σύνοδος ο Μότσαρτ ίσως βίωσε ερωτικές απογοητεύσεις, οι οποίες χαρακτηρίζοντας από δραματικότητα και φαντασιοπληξία (αντίθεση Ποσειδώνα). Ήταν φυσικά πηγή έμπνευσης για έναν τέτοιο συνθέτη.

Συνοψίζοντας:
• Η σύνοδος στα 45’ της μοίρας Ήλιου-Ερμή δίνει εξαιρετική διάνοια που δέχεται την επίδραση του Ποσειδώνα. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που εμπνέεται από τον έρωτα (5ος οίκος). Η σύνοδος Ήλιου-Ερμή στον 5ο δίνει συγγραφείς μεγάλου διαμετρήματος εφόσον υπάρχει το ταλέντο που προσφέρει η συμμετοχή του Ποσειδώνα.
• Αυτή η σύνθετη όψη περιέχει τον Ποσειδώνα στον Λέοντα και τον 11ο οίκο. Οι φίλοι ήταν σημαντικοί για αυτόν και τους απέδιδε φανταστικά προτερήματα και ήταν συναισθηματικά δεμένος μαζί τους (άξονας 5ου-11ου οίκου, ιδεαλισμός του υδροχόου, συναισθηματικότητα του λέοντα). Ίσως περίμενε πολλά από αυτούς αλλά η θέση του Ποσειδώνα στην ακμή του 12ου δεν άφηνε και πολλά περιθώρια να μην προδοθεί απ’ αυτούς. Ειδικά αν συνδυαστεί με την άλλη σημαντική γενέθλια όψη αυτού του ωροσκοπίου του ταυ τετραγώνου με κορφή τη Σύνοδο Σελήνης-Πλούτωνα με τον άξονα του ωροσκοπίου και των σεληνιακών δεσμών.

Αυτή η πολυαστρία σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα μου δίνει γενικά την αίσθηση της αυλής που υπήρχε στην καθημερινότητα του. Αυτή που τον απομάκρυνε από την πραγματικότητα και τον ανισορροπούσε. Κάποιος άλλος στη θέση του θα μπορούσε να διδαχθεί από τη συμπεριφορά των φίλων και να γίνει καχύποπτος και προσεχτικός, κάτι που προφανώς επιζητούσε ο ωροσκόπος στην Παρθένο.
Αλλά κατά δήλωση των βιογράφων ο Μότσαρτ έζησε και πέθανε φαντασιόπληκτος, ανώριμος και χαρισματικός.

Ο εκτός οίκος της καθημερινότητας έχει την ακμή του στο αντισυμβατικό ζώδιο του Υδροχόου.
Η καθημερινότητα του Μότσαρτ πιθανά θα διέφερε από εκείνη του μέσου αστού της εποχής του. Προφανώς επιζητούσε την γυναικεία παρουσία (Αφροδίτη στον 6ο). Οι γυναίκες που του άρεσαν ήταν ανεξάρτητα κι ελεύθερα πνεύματα, κάτι που μάλλον θα σπάνιζε τότε. Ίσως κι η δική του γοητεία είχε να κάνει με την Αφροδίτη του στον Υδροχόο, που κάνει τους ανθρώπους –ανεξαρτήτως φύλου- ελκυστικούς και κάπως άπιαστους και αποστασιοποιημένους. Το ημιτετράγωνο Αφροδίτης-Χείρωνα υποδεικνύει την αίσθηση του μοιραίου που εισέπραττε από τις ερωτικές του σχέσεις. Το τρίγωνο της ανεξάρτητης Αφροδίτης στον Υδροχόο με τον συναισθηματικό και αναποφάσιστο Άρη στον Καρκίνο ίσως δείχνει ότι στην καθημερινή του ζωή (6ος οίκος) προτιμούσε να καθοδηγείται από τις γυναίκες, είχε μια φυσική αποδοχή στο γυναικείο φύλο και προφανώς τις εκτιμούσε και σεβόταν τη γνώμη τους. Αυτή του η δεκτικότητα ίσως έκανε την καθημερινότητα του ευχάριστη, εφόσον θα απόφευγε τις συγκρούσεις.

Ο έβδομος οίκος έχει την ακμή του στον Ιχθύ. Ο γάμος του κι οι συνεργασίες του επιφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις (Ουρανός στους Ιχθείς). Κατά τους βιογράφους και ερευνητές δεν διακρινόταν για την ικανότητα του να καταλαβαίνει την ιδιοτέλεια και τα κίνητρα των συνεργατών. Η ιδιομοιρία της Δύσης του ωροσκόπου και του Νότιου Σεληνιακού Δεσμού παρουσιάζει καρμικές επιταγές που κλήθηκε να εξοφλήσει (ίσως και στη δύση της ζωής του). Τα χρήματα γλιστρούσαν απ’ τα χέρια του (Ουρανός στους Ιχθύς) μέσα από το γάμο και ατυχείς συνεργασίες (7ος οίκος)

Ο όγδοος οίκος βρίσκεται στη ακμή του Κριού.
Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την ζωτικότητα του. Ο παρορμητικός Κριός της φωτιάς μέσα στον οίκο του θανάτου θα τον έκανε να σπαταλήσει ασυλλόγιστα και την τελευταία ικμάδα ζωτικότητας και να αδιαφορήσει για τις όποιες θεραπευτικές μεθόδους προτάθηκαν από την πρωτόγονη ιατρική της εποχής του.

Σε ένα σάιτ του ιντερνετ που αναζητούσα βιογραφικά στοιχεία για τον Μότσαρτ βρήκα μια καταχώρηση πως τυχαία αναλήφθηκε πρόσφατα το κρανίο του, το οποίο έφερε μια ρωγμή, που στο σάιτ αποδιδόταν σε χτύπημα όταν ήταν 7 χρόνων, που εν τέλει οδήγησε και στο θάνατό του. Αν και αποκλείω ένα χτύπημα στο κεφάλι που έγινε στα 7 χρόνια να έγινε αιτία θανάτου στα 35 (το κρανίο θα είχε μεγαλώσει και πιθανά επουλώσει τη ρωγμή) το αναφέρω γιατί ο όγδοος οίκος έχει την ακμή του στον Κριό (κεφάλι)

Ο κυβερνήτης του 8ου οίκου που βρίσκεται στο ζώδιο του Κριού είναι ο Αρης. Βρίσκεται στην αναποφάσιστη και συναισθηματική ζώνη του Καρκίνου. Ήταν λοιπόν συναισθηματικός και ίσως αισθησιακός (τρίγωνο Άρη-Αφροδίτης). Ίσως ερωτικά, λόγω του συναισθηματισμού και της ανασφάλειας του Καρκίνου, να ήταν ασφυκτικός στην ανεξάρτητη και πρωτοπόρα Αφροδίτη του Υδροχόου. Το πιο πιθανό όμως είναι το τρίγωνο να λειτουργούσε και να ζούσαν μια χαρά μεταξύ τους.

Η όψη 150ο μεταξύ των Άρη και Κρόνου θα ήταν αυτή που πραγματικά δυσκόλεψε τη ζωή του Μότσαρτ, στο πέρασμα του χρόνου. Ο Κρόνος θα δοκίμαζε σκληρά τον αναποφάσιστο και ανασφαλή Άρη, όσο περνούσαν τα χρόνια θα δυσκολευόταν περισσότερο να αποφασίσει (Κρόνος = Χρόνος, τα μαθήματα που παίρνει το άτομο με το πέρασμα του).

Στο μεσουράνημα της καριέρας του (10ος οίκος) ο Άρης δεν θα του πρόσφερε το απαραίτητο ενεργειακό δυναμικό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο εκτεταμένου έργου. Το τελευταίο καλοκαίρι του αρρώστησε προφανώς από υπερκόπωση, συνήλθε, εργαζόταν πάλι εντατικά γιατί υπήρχαν προθεσμίες για να ολοκληρώσει τις όπερες που ανέβαιναν, καθώς και το Ρέκβιεμ και το Νοέμβριο του 1791 ξανακύλησε οριστικά…Οι ενεργειακές απαιτήσεις θα ήταν τεράστιες, θα προσπαθούσε να ανταποκριθεί χωρίς κάποιος ή ο ίδιος να βάζει όρια…

Οι συνθήκες της ζωής του σταδιακά θα γίνονταν δυσχερέστερες (μάθημα Κρόνου). Η όψη Κρόνου-Άρη και το δεδομένο ότι ο Άρης κυβερνά τον 8ο οίκο του για μένα είναι η όψη του τέλους του, ο Μοτσαρτ δεν θα είχε άλλες δυνάμεις (Άρης) για να αντιμετωπίσει τον Κρόνο. Σε γενικές γραμμές θα ήταν άτομο μειωμένης ζωτικότητας (Άρης στον Καρκίνο και μάλιστα στην 1η μοίρα) παρότι στη διάρκεια της σύντομης ζωής του θα επέμενε να εξαντλήσει όλα του τα ενεργειακά αποθέματα (Άρης και στον 10ο οίκο).

Ο ένατος οίκος της διανόησης βρίσκεται στον ταύρο κι έχει κυβερνήτη την Αφροδίτη στον Υδροχόο. Κατά γενική ομολογία ήταν πρωτοπόρος.
Η παρουσία του σημείου της Λίλιθ, εφόσον βρίσκεται αρκετά κοντά στον απλανή Αλγκολ και σχετικά κοντά στο μεσουράνημα είναι ένα δείγμα προβληματων από την σεξουαλικότητα αλλά και η πηγή εμπνευσης (μια βίαια και διεστραμμενη σεξουαλικότητα Αλγκολ-Λιλιθ) που όμως τον έκανε να καθιερωθεί (Μεσουράνημα). Το τετράγωνο Αφροδίτης-Λίλιθ υποδεικνύει την έλξη του για ακατάλληλες σεξουαλικές συντρόφους, ίσως να ένοιωθε ενοχές και να επιτιμούσε τον εαυτό του ως σκλάβο των παθών του. Μια Λίλιθ στον Ταύρο δημιουργεί από ακατάσχετο ηδονισμό μέχρι λαιμαργία.

Το μεσουράνημα του στους Διδύμους . Χαρούμενος και επιπόλαιος με μια δυνατή επικοινωνιακή φύση. Οι βιογράφοι τον παρουσιάζουν συνήθως σαν ένα αξιαγάπητο παιδί. Το καζιμι του Ερμή υπερτονίζει την συμπεριφορά Διδύμου.

Η ακμή του ενδέκατου οίκου βρίσκεται στον καρκίνο. Θα επέμενε να θεωρεί οικογενειά του τον ευρύ κύκλο των φίλων. Η κυβερνήτης Σελήνη και ο Ποσείδωνας έχουν εκτενώς αναλυθεί.

Ο δωδέκατος οίκος στον Λέοντα υποδεικνύει εκτός των άλλων την άμεση καθιέρωσή του σαν μέγιστου συνθέτη αμέσως μετά το θάνατό του. Αλλά και σαν μια έντονη προσωπικότητα που πολλά στοιχεία της ζωής του κρατήθηκαν ζωντανά στους αιώνες. (Ήλιος στον 5ο οίκο). Οι βιογραφικές προσεγγίσεις του Μότσαρτ είναι ασυνήθιστα πολλές, ακόμα και για το διαμέτρημα του, η γενέτειρα του από τα πιο τουριστικά μέρη της γης, τα σοκολατάκια του περίφημα….

Πηγές

Wolfgang Amadeus Mozart
Βιογραφίες – Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
W.A. Mozart, Μύθοι και πραγματικότητα

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments