0 0 votes
Article Rating

Το σύστημα των παράγωγων οίκων. Η ουσία της τέχνης τής αστρολογίας βρίσκεται στην ίδια την τέχνη της σύνθεσης.

Η ικανότητα του σπουδαστή της αστρολογίας να συνδυάζει το πώς αλληλεπιδρούν οι ενέργειες των πλανητών και των ζωδίων μέσα από τα σύμβολα και τη γεωμετρία της αστρολογίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορεί να δώσει η αρχαία επιστήμη σε όσους την ασκούν. Μέσα από τη σύνθεση μπορεί ο διαισθητικός παρατηρητής να δει το πραγματικό πρόσωπο του ατόμου, του οποίου ο χάρτης μελετάται. Μόνο τότε ο αστρολόγος εκφράζει την τέχνη του ως εργαλείο θεραπείας.

Ο γενέθλιος χάρτης δεν είναι απλά ένας οδηγός προσέγγισης των πιο σημαντικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας, δεν αποτελεί απλά αντανάκλαση της φύσης των προθέσεων της ψυχής μας για την παρούσα ενσάρκωση, δεν είναι ένας απλός καθρέφτης των βαθύτερων παθών μας· το ωροσκόπιο είναι όλα τα παραπάνω, μπορεί ωστόσο να αποκαλύψει τις πιο λεπτομερείς –ίσως και ασήμαντες- πτυχές της κοσμικής μας παρουσίας. Όσον αφορά αυτό το γεγονός, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ένας αστρολόγος μπορεί να δει το γενέθλιο ωροσκόπιό σας και να έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για τη νύφη σας, την καριέρα του συζύγου σας ή ακόμα και για την υγεία της γάτας σας; Τί είναι αυτό που επιτρέπει στον αστρολόγο, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί τίποτα περισσότερο από τους δώδεκα οίκους, τα δώδεκα ζώδια και τους δέκα πλανήτες, προκειμένου να αποκαλύψει τόσα πολλά;

Υπάρχει μία συγκεκριμένη περιγραφική μέθοδος, η οποία είναι γνωστή ως το Σύστημα των Παράγωγων Οίκων (Secondary House System). Βασίζεται στην αρχή των βασικών λέξεων-κλειδιά που ισχύουν για τους δώδεκα οίκους, ωστόσο συνδέεται αμοιβαία με την ολοκληρωμένη κατανόηση του ζωδιακού κύκλου, όπως αυτή αναπτύσσεται και ανακαλύπτεται. Παρόλο που για πολλούς αναγνώστες η λίστα που ακολουθεί είναι αρκετά οικεία, θα ήθελα να παραθέσω τις βασικές και ουσιώδεις ερμηνείες που έχουν οι δώδεκα οίκοι, προκειμένου να έχουμε ένα έτοιμο σετ από λέξεις-κλειδιά, που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για την περιγραφή κάποιων πιο περίπλοκων και λεπτομερών εννοιών.

1ος οίκος: Τί είμαστε για τους ίδιους και τί προβάλλουμε στους γύρω μας. Η αρχική μας επαφή με τον κόσμο, καθώς επίσης και τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και η εξωτερική μας εμφάνιση.

2ος οίκος: Τί κατέχουμε και τί εκτιμάμε εσωτερικά. Εν ολίγοις, η αίσθηση της αυταξίας, τα αποκτήματα, το χρήμα, η αισθητική, η σχετική μας ικανότητα, αλλά και ο τρόπος που προοδεύουμε.

3ος οίκος: Τί σκεφτόμαστε και τί αναζητούμε να επικοινωνήσουμε στους άλλους και στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για τον τομέα του χάρτη που περιγράφει τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης, τις σχέσεις μας με τα αδέλφια και τους κοντινούς φίλους, καθώς και το μέρος που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση ανάμεσα στο άμεσο περιβάλλον και τον εαυτό μας [1].

4ος οίκος: Πώς στηριζόμαστε ως ψυχολογικές οντότητες. Πρόκειται για εκείνον τον τομέα του γενέθλιου χάρτη που αναφέρεται στις οικογενειακές ρίζες γενικά (για τη μητέρα μας ειδικότερα), καθώς επίσης και σε οικιακά/ οικογενειακά θέματα, σπίτια, τον τόπο κατοικίας κ.λπ. Μπορεί να δηλώνει και τον οίκο του πατέρα, εάν το ζώδιο της ακμής ή οι πλανήτες που βρίσκονται στον 4ο οίκο παρέχουν ενδείξεις για τη φύση του πατέρα. Δηλώνει επίσης το σπίτι του πατέρα, αν τυχόν ο τελευταίος λειτουργεί περισσότερο «μητρικά» απέναντί μας, σε σύγκριση με τη στάση της μητέρας.

5ος οίκος: Τί δημιουργούμε ως έκφραση του Εγώ μας και τί απολαμβάνουμε να κάνουμε, συνεπώς οι απολαύσεις μας. Είναι επίσης ο τομέας που μπορούμε να βρούμε «τους καρπούς του 4ου οίκου», συνεπώς είναι ο οίκος των παιδιών και αυτού που οδηγεί σ’ αυτά, του ρομαντισμού. Ο 5ος οίκος επίσης σχετίζεται παραδοσιακά με τα παιχνίδια (τυχερά και μη) και τα στοιχήματα.

6ος οίκος: Τί χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για την αυτό-βελτίωσή μας, καθώς και οι τεχνικές, οι μέθοδοι και οι διαδικασίες που δίνουν ουσία και ικανότητα στη φύση μας. Πρόκειται επίσης για τον οίκο όπου αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται, συνεπώς είναι ο οίκος της εργασίας, των επαγγελμάτων και των ειδικευμένων ικανοτήτων. Σε προηγούμενες εποχές, αποκαλείτο «οίκος των δούλων», καθώς οι δούλοι ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν εργαλεία και βελτίωναν τη ζωή των άλλων. Τώρα πια, ο 6ος οίκος είναι περισσότερο γνωστός ως ο «οίκος των εργατών». Είναι τέλος η περιοχή όπου μπορούμε να βρούμε τα κατοικίδιά μας, ενώ μπορούμε επίσης να ενημερωθούμε για θέματα υγείας.

7ος οίκος: Τί αναζητάμε προκειμένου να εναρμονίσουμε και να εξισορροπήσουμε τον εαυτό μας σ’ αυτό που εξωτερικεύεται και αντικειμενοποιείται μέσα από τις πιο σημαντικές (μη οικογενειακές) σχέσεις. Ο 7ος οίκος είναι ο αντίποδας του 1ου. Συνεπώς, αν ο 1ος οίκος είναι αυτός του εαυτού μας, ο 7ος μπορεί να ονομαστεί ο οίκος του «μη εαυτού» μας. Μέσα από αυτό μπορούν να δηλωθεί η στάση μας απέναντι στις σχέσεις γενικά, απέναντι στο γάμο και/ ή τους συνεργάτες μας. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι αποκαλύπτεται αυτό που αναζητούμε στους άλλους, προκειμένου να ολοκληρωθούμε εμείς ως προσωπικότητες.

8ος οίκος: Τί χρειαζόμαστε προκειμένου να μεταμορφωθούμε και η στάση που έχουμε απέναντι σ’ αυτή τη διαδικασία μεταμόρφωσης (γιατί υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται στην αλλαγή!). Αυτός ο οίκος μπορεί επίσης να αποκαλύψει πώς μπορούμε να γίνουμε όργανα για να βοηθούμε τους άλλους να ανακαλύψουν τα βαθύτερα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Πρόκειται για έναν τομέα που περιλαμβάνει τους πιο ισχυρούς και μεταμορφωτικούς παράγοντες της ανθρώπινης ύπαρξης: το σεξ, τον θάνατο και το χρήμα. Καθώς ο 8ος οίκος εκφράζει τους «καρπούς του 7ου οίκου», θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι επίσης ο οίκος που δηλώνει τα χρήματα των άλλων γενικά, το κεφάλαιο του συντρόφου ή των συνεργατών μας ειδικότερα, αξιώματα, φόρους, μπόνους, αλλά και οικονομικές ποινές.

9ος οίκος: Τί θέλουμε να συναντήσουμε στη ζωή μας, το οποίο θα διευρύνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Είναι ο οίκος της θρησκείας, της φιλοσοφίας και του πνευματικού μας μονοπατιού. Συνδέεται στενά με τα ταξίδια στο εξωτερικό, την ανώτατη εκπαίδευση, τις εκδόσεις, καθώς και με τα άτομα που ασχολούνται με τα παραπάνω: ιερείς, καθηγητές, εκδότες κ.λπ.

10ος οίκος: Τί θέλουμε να πετύχουμε (καθώς και ο τρόπος που το πετυχαίνουμε τελικά), έτσι ώστε να στηρίξουμε τη θέση μας στην κοινωνία. Πρόκειται, συνεπώς, για τον οίκο που δηλώνει τη σταδιοδρομία και το κοινωνικό στάτους. Συχνά αναφέρεται και στον πατέρα μας, ενώ μπορεί επίσης να δηλώσει τη μητέρα, αν περιγράφεται εμφανέστατα από το ζώδιο της ακμής και/ ή τους πλανήτες που βρίσκονται μέσα, καθώς και σε περίπτωση που εξέφραζε απέναντί μας πιο πολύ «πατρικά» στοιχεία, σε σύγκριση με τη στάση του πατέρα, π.χ. αν επρόκειτο για μία αυταρχική προσωπικότητα κατά τα παιδικά μας χρόνια.

11ος οίκος: Τί οραματιζόμαστε ως προς τα ιδανικά, τις ελπίδες, τις ευχές και τις φιλοδοξίες μας, τα οποία και θέλουμε να μεταδώσουμε στους άλλους και σε μας. Πρόκειται για έναν αρκετά κοινωνικό οίκο, ο οποίος δηλώνει τους φίλους, τους συνεργάτες και τις ομάδες των ατόμων, με τις οποίες αλληλεπιδρούμε, προκειμένου να κυνηγήσουμε και να μοιραστούμε τα οράματά μας. Ο 11ος οίκος δηλώνει κυρίως τις διευρυμένες επικοινωνίες, γι’ αυτό και σχετίζεται με την τηλεόραση, τους υπολογιστές, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το ίντερνετ.

12ος οίκος: Τί κρατάμε μέσα μας, είτε ως κρυμμένο θησαυρό είτε ως τον χειρότερο εχθρό μας. Μπορούμε να πούμε ότι ο 12ος οίκος είναι το μέρος όπου η ισχύς και η δύναμη είναι κρυμμένες. Αυτή η δύναμη μπορεί να είναι ένα ισχυρό μέσο, όπου μπορούμε να στηριχτούμε σε δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, είναι επίσης ο τόπος όπου είναι έντονη η έλξη του «κάτω κόσμου». Αν έχουμε δουλέψει με τη σκοτεινή μας πλευρά (γιατί όλοι μας έχουμε!) ο 12ος οίκος μπορεί ν’ αποτελέσει μία έντονη πηγή δύναμης. Παραδοσιακά –και πολύ σωστά-, σχετίζεται με νοσοκομειακά ιδρύματα, άσυλα, μοναστήρια και άλλα καταφύγια.

Τώρα που έχει καθοριστεί η στοιχειώδης φύση των οίκων, τί συμβαίνει με τους παράγωγους οίκους; Ας πάμε πίσω στα 3 σημεία που αναφέρθηκαν ονομαστικά στην αρχή του άρθρου: στη νύφη, στην καριέρα του συζύγου και στην υγεία της γάτας μας. Πού μπορούμε να βρούμε συσχετισμούς με τα παραπάνω μέσα στο γενέθλιο ωροσκόπιο; Μέσα στο δικό μας γενέθλιο ωροσκόπιο;

Σχετικά με τη νύφη μας: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναρωτηθούμε, ποια είναι; Είναι η σύζυγος του γιου μας. Αν τα παιδιά μας βρίσκονται στον 5ο οίκο και ο σύζυγος στον 7ο, αυτό που πρέπει να κάνουμε για να βρούμε τη νύφη μας είναι να βρούμε τον 7ο οίκο ξεκινώντας από τον 5ο ή τον 11ο οίκο! Απλό!

Απλά ακολουθούμε τους αριθμούς, ενθυμούμενοι πάντα ότι ξεκινάμε από τον οίκο του αρχικού μας στόχου, στην περίπτωσή μας τον 5ο οίκο, τον οίκο των παιδιών μας. Ας προσθέσουμε όμως κάτι λίγο πιο περίπλοκο. Ας πούμε ότι η νύφη μας είναι η σύζυγος του γιου μας, από τον πρώτο γάμο του άνδρα μας. Ουσιαστικά είναι «θετή νύφη». Πού θα τη βρούμε στον χάρτη μας; Εύκολο είναι, αν ακολουθήσουμε το ίδιο σύστημα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο σύζυγός μας είναι ο δικός μας 7ος οίκος και τα παιδιά του μπορούν να βρεθούν στον 11ο μας, δηλαδή στον 5ο οίκο ξεκινώντας από τον 7ο. Συνεπώς, η θετή μας νύφη, η σύζυγος του θετού μας γιου, μπορεί να βρεθεί στον 5ο οίκο μας ή τον 7ο, ξεκινώντας από τον 11ο (βλ. επίσης το διάγραμμα προκειμένου να διευκολυνθείτε στην εξάσκηση).

 

Σχετικά με την καριέρα του συζύγου μας: Ο σύζυγος φαίνεται πάντα στον 7ο οίκο και η καριέρα εκφράζεται στον 10ο. Επομένως, στο δικό μας χάρτη, η καριέρα του συζύγου μας μπορεί να βρεθεί κοιτώντας τον 10ο οίκο, ξεκινώντας όμως από τον 7ο. Είναι λοιπόν ο 4ος. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική, αν ο σύζυγος δεν έχει ακριβή ώρα γέννησης (αλλά έχουμε εμείς!), καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες για εκείνον, μελετώντας τον δικό μας χάρτη.

Για σπουδαστές που είναι πιο προχωρημένοι, παρατηρώντας τις διελεύσεις από τον 4ο οίκο και/ ή τον κυβερνήτη του 4ου οίκου μας, μπορούμε να κατανοήσουμε πληρέστερα τις παρούσες και τις μελλοντικές καταστάσεις που σχετίζονται με την καριέρα του/ της συζύγου ή του/ της συντρόφου μας. Αν ο σύντροφός μας, ωστόσο, έχει σωστό χάρτη, μπορούμε να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να μάθουμε ακόμα περισσότερα, συγκρίνοντας τον δικό του/ της 10ο οίκο με τον δικό μας 4ο.

 

Σχετικά με την υγεία της γάτας μας: Επειδή τα κατοικίδια βρίσκονται στον 6ο οίκο και η υγεία είναι επίσης ζήτημα του 6ου οίκου, μπορούμε να εξετάσουμε την υγεία του κατοικίδιού μας βλέποντας τον 6ο οίκο, ξεκινώντας από τον δικό μας 6ο, με άλλα λόγια βλέποντας τον 11ο οίκο μας (εκεί που επίσης παίρνουμε πληροφορίες για τη νύφη μας!).

Ενδιαφέρον, δε λέτε; Η ζωή είναι αρκετά περίπλοκη και το ωροσκόπιο, προκειμένου ν’ αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο της καθημερινής μας ζωής, πρέπει να παρέχει πληροφορίες που να είναι εξίσου κατανοητές και ανάλογες με ό,τι αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης του Συστήματος των Παράγωγων Οίκων βασίζεται στην εμπειρία και την προσεκτική μελέτη όλων των λέξεων-κλειδιά, που σχετίζονται με κάθε οίκο [2]. Ας δούμε μερικά ακόμη παραδείγματα και μετά θα σας παραθέσω ένα μικρό κουίζ. Θυμηθείτε ότι, όταν δεν είστε σίγουροι για κάτι, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μετράτε τους οίκους μέσα στον ζωδιακό!

 

1. Η οικονομική κατάσταση της αδελφής σας. Τα αδέλφια μας αποτελούν ζήτημα του 3ου οίκου, ενώ το χρήμα αποτελεί θέμα του 2ου οίκου. Συνεπώς, πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της αδελφής μας θα βρούμε στον 4ο οίκο μας, ο οποίος είναι ο 2ος οίκος ξεκινώντας από τον 3ο. Σε περίπτωση που ενδιαφερόμαστε για την περιουσία ή την επιστροφή φόρων της αδελφής μας, θα ξεκινήσουμε από τον 3ο οίκο και θα μετρήσουμε έως τον 8ο (ο 8ος οίκος αφορά την περιουσία και τα χρήματα που μας έρχονται άμεσα απ’ ό,τι έχουμε προηγουμένως κερδίσει). Συνεπώς, πληροφορίες γι’ αυτά τα ζητήματα θα βρούμε στον δικό μας 10ο οίκο.

2. Η υγεία του πατέρα μας. Ας πούμε για παράδειγμα ότι θεωρήσαμε ότι ο 10ος οίκος (και όχι ο 4ος) είναι ο οίκος που δηλώνει τον πατέρα μας. Η υγεία είναι σταθερά ένα ζήτημα του 6ου οίκο, συνεπώς θα πρέπει να ψάξουμε στον δικό μας 3ο οίκο, προκειμένου να πάρουμε πληροφορίες για την υγεία του πατέρα μας, καθώς αυτός είναι ο 6ος οίκος, ξεκινώντας και μετρώντας από τον δικό μας 10ο. παρομοίως, η υγεία της μητέρας μας θα αναζητηθεί στον 6ο οίκο, ξεκινώντας από τον δικό μας 4ο, συνεπώς στον δικό μας 9ο. Η υγεία του συντρόφου μας θα βρεθεί στον δικό μας 10ο οίκο, καθώς μετράμε 6 οίκους από τον δικό μας 5ο, ενώ η υγεία του/ της συζύγου μας θα βρεθεί στον δικό μας 12ο οίκο, ξεκινώντας από τον δικό μας 7ο και μετρώντας πάλι 6 οίκους.

3. Πώς επεξεργαζόμαστε τις φιλοσοφικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις; Οι δικές μας εκφράζονται στον 9ο οίκο, ενώ οι αντιλήψεις του/ της συζύγου μας (ή του συνεργάτη μας στον επαγγελματικό τομέα) θα βρεθούν στον δικό μας 3ο οίκο, καθώς αυτός είναι ο 9ος οίκος, ξεκινώντας από τον δικό μας 7ο. Τα πιστεύω της αδελφής ή του αδελφού μας θα βρεθούν στον δικό μας 11ο οίκο, καθώς αυτός είναι ο 9ος οίκος, ξεκινώντας από τον δικό μας 3ο. Μπορούμε επίσης να πληροφορηθούμε τις αντιλήψεις των ιερωμένων μας, κοιτάζοντας τον δικό μας 5ο οίκο, καθώς αυτός είναι ο 9ος οίκος ξεκινώντας από τον δικό μας 9ο!

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα ωροσκοπίου, εφαρμόζοντας το Σύστημα των Παράγωγων Οίκων στο γενέθλιο ωροσκόπιο του Τσάρου Νικόλαου, του τελευταίου της οικογένειας των Ρομανώφ (18 Μαΐου 1868, 12:02:00 p.m. E.E.T., Αγία Πετρούπολη, Ρωσία).

Τρία από τα πιο σημαντικά δεδομένα στη ζωή του Τσάρου ήταν οι θρησκευτικές αντιλήψεις της συζύγου του, η υγεία του γιου του και ο θάνατος των παιδιών και της συζύγου του.

 

1. Οι θρησκευτικές αντιλήψεις της συζύγου του, Αλεξάνδρας

Αυτό το στοιχείο μπορεί να βρεθεί μέσα στον γενέθλιο χάρτη του στον δικό του 3ο οίκο, καθώς αυτός είναι ο 9ος οίκος ξεκινώντας από τον 7ο (θρησκεία συζύγου). Η ακμή του 3ου οίκου βρίσκεται στον Ζυγό, συνεπώς εξετάζουμε την Αφροδίτη, τον κυβερνήτη του ζωδίου, προκειμένου να προσεγγίσουμε αυτές τις αντιλήψεις. Η Αφροδίτη βρίσκεται στον Καρκίνο, σε σύνοδο με τον Ουρανό και σε τετράγωνο με τη Σελήνη και τον Ποσειδώνα. Παρατηρούμε ότι οι θρησκευτικές της αντιλήψεις ήταν ασυνήθιστες και έντονες. Ασυνήθιστες λόγω της συνόδου της Αφροδίτης με τον πλανήτη της επανάστασης, Ουρανό, και έντονες, καθώς βρίσκεται στον Καρκίνο, σε ένα ζώδιο που δηλώνει ότι οι αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες μέσα της. Η Αφροδίτη τετραγωνίζει επίσης τον Ποσειδώνα, προσδίδοντας μία αίσθηση μυστική και ιδιαίτερα απόκρυφη. Αυτή ήταν η περίπτωση του Ρασπούτιν, ενώ η πίστη και η αγάπη της Τσαρίνας προς αυτόν τον μυστήριο και σκανδαλώδη μοναχό (Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Ουρανό, σε τετράγωνο με Ποσειδώνα) ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής στον ίδιο τον Τσάρο και ολόκληρη την οικογένειά του (εμπλοκή της Σελήνης).

 

2. Η υγεία του γιου του

Ο Αλέξιος, ο γιος και διάδοχος του Νικόλαου, ήταν το 5ο παιδί του. Στο Σύστημα των Παράγωγων Οίκων, μπορούμε να βρούμε μεμονωμένα κάθε παιδί, μετρώντας και παραλείποντας έναν οίκο για καθένα. Γενικότερα τα παιδιά τα βρίσκουμε στον 5ο οίκο, το πρώτο παιδί δέ βρίσκεται στην ακμή του 5ου οίκου, το δεύτερο παιδί στην ακμή του 7ου οίκου, το τρίτο παιδί στην ακμή του 9ου, το τέταρτο στην ακμή του 11ου και το πέμπτο στην ακμή του 1ου οίκου. Η υγεία του πέμπτου παιδιού μπορεί, λοιπόν, να βρεθεί στον 6ο οίκο του Τσάρου, καθώς όντως είναι ο 6ος οίκος ξεκινώντας από τον 1ο (τον οίκο του πέμπτου παιδιού). Η ακμή του 1ου οίκου βρίσκεται στην Παρθένο, στοιχείο που δηλώνει ότι η υγεία αποτελεί ένα ζήτημα που θα αφορά το πέμπτο παιδί. Η ακμή του 6ου οίκου βρίσκεται στον Υδροχόο, ζώδιο το οποίο κυβερνά το κυκλοφορικό σύστημα. Το πέμπτο παιδί του Τσάρου υπέφερε από αιμοφιλία, μία κληρονομική, από τη μητέρα του, ασθένεια του αίματος. Εξετάζοντας τον Ουρανό, τον κυβερνήτη του Υδροχόου, παρατηρούμε ότι κάνει σύνοδο με την Αφροδίτη (ο Αλέξιος ήταν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αγόρι) στον Καρκίνο (το ζώδιο που δηλώνει τη μητέρα) και τετραγωνίζει τη Σελήνη (την ίδια τη μητέρα δηλαδή!) στον 8ο οίκο, τον οίκο της κληρονομιάς. Ο 8ος οίκος του παιδιού είναι ο ίδιος ο 8ος οίκος του Τσάρου, αυτά που κληρονομεί, συνεπώς κληρονόμησε την ασθένεια από τη μητέρα του.

 

3. Ο θάνατος των παιδιών και της συζύγου του

Ο θάνατος των παιδιών ενός προσώπου γενικότερα φαίνεται μέσα από τον 12ο οίκο του, καθώς είναι ο 8ος οίκος ξεκινώντας από τον 5ο. Εξετάζοντας τον 12ο οίκο του ωροσκοπίου του Τσάρου, παρατηρούμε ότι η ακμή του βρίσκεται στον Λέοντα. Ο Κυβερνήτης του Λέοντα είναι ο Ήλιος και ο Ήλιος κάνει αντίθεση με τον Κρόνο, δεδομένο που δηλώνει ότι η ζωή τους θα ήταν σύντομη (η αντίθεση Κρόνου Ήλιου περιορίζει τη ζωτικότητα γενικότερα). Τα παιδιά του πέθαναν επίσης χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο γέννησής τους και ο Κρόνος βρίσκεται στον Τοξότη, το ζώδιο των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων. Ο θάνατος της συζύγου του μπορεί να βρεθεί μέσα από την εξέταση του 2ου οίκου, καθώς αυτός είναι ο 8ος οίκος ξεκινώντας από τον 7ο. Η ακμή του οίκου βρίσκεται στην Παρθένο, ενώ ο Ερμής κάνει σύνοδο με τον Ήλιο και αντίθεση με τον Κρόνο. Επειδή ακριβώς ο Ήλιος κυβερνά τον θάνατο των παιδιών του, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι και η μητέρα, η σύζυγος του Τσάρου, πέθανε μαζί με τα παιδιά της, καθώς επίσης και ότι η ζωή της επίσης ήταν σύντομη μακριά από την πατρίδα της (ο Ερμής σε αντίθεση με τον Κρόνο στον Τοξότη).

Μέσα, όμως, από το Σύστημα των Παράγωγων Οίκων, μπορούμε επίσης να δούμε τον θάνατο της τσαρικής οικογένειας γενικότερα. Αυτό μπορεί να βρεθεί μέσα από τον 11ο οίκο, καθώς αυτός είναι ο 8ος οίκος ξεκινώντας από τον 4ο. Εκεί βρίσκουμε το ζώδιο της οικογένειας, τον Καρκίνο, στην ακμή του οίκου και τη Σελήνη τοποθετημένη στον 8ο οίκο του Τσάρου (και αυτός πέθανε μαζί με τα παιδιά και τη σύζυγό του). Για έναν αστρολόγο, αυτό που έχει πρόσθετο ενδιαφέρον είναι ότι η Σελήνη στο ωροσκόπιο ενός ηγέτη αντιπροσωπεύει επίσης τον λαό που αυτός κυβερνά. Όντας το όργανο, μέσω του οποίου πολλοί Ρώσοι πέθαναν (λόγω των λανθασμένων οικονομικών και διεθνών πολιτικών του), ο Τσάρος Νικόλαος ο Β’ και η οικογένειά του σκοτώθηκαν από τον ίδιο τον λαό τους, τους Ρώσους!

Τέλος, ακολουθεί ένα κουίζ, για να αξιολογήσετε τις ικανότητές σας στο Σύστημα των Παράγωγων Οίκων. Πού μπορούμε να βρούμε τα ακόλουθα στον γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου;

  1. Το σπίτι του καθηγητή μας στο Πανεπιστήμιο;
  2. Το σπίτι του δασκάλου μας;
  3. Τον εραστή της αδελφής μας;
  4. Τη σύζυγο του συντρόφου της αδελφής μας;
  5. Τους φίλους των παιδιών μας;
  6. Τους θείους και τις θείες από την πλευρά της μητέρας μας;

Υποσημειώσεις:
[1] Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη διαφορά ανάμεσα στον 3ο και τον 1ο οίκο, όσον αφορά αυτό το θέμα. Ο 1ος οίκος αναφέρεται στον τρόπο που προβάλλουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον, συνεπώς αποκαλύπτει την πρώτη εντύπωση που πολλοί άνθρωποι αποκομίζουν για εμάς. Ο 3ος οίκος είναι πιο πολύπλοκος, καθώς αναφέρεται στον τρόπο που συσχετίζουμε τον εαυτό μας με το περιβάλλον, συνεπώς δηλώνει τον τρόπο που ξεκινάμε να συσχετιζόμαστε με τον κόσμο που μας περιβάλλει και όχι απλά το πώς προβαλλόμαστε σε αυτόν. Ο 1ος οίκος εκφράζεται μέσα από τη φράση «Είμαι εδώ», ενώ ο 3ος οίκος μέσα από τη φράση «Είμαι εδώ για να επικοινωνήσω και να αλληλεπιδράσω άμεσα με τον περίγυρό μου».
[2] Προτεινόμενα βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν στη μελέτη αυτού του ζητήματος: Bills, Rex E. The rulership Book. Macoy Publishing: Richmond, VA, 1971; Lehman, J. Lee. The Book of Rulerships. Whitford Press: West Shester, PA, 1992; McEvers, Joan and March, Marion. The Only Way to Learnh Astrology, Vol. 3. Astro-Computing Services: San Diego, CA, 1892; Sasportas, Howard. The Twelve Houses. Thorsons: London, 1985; Oken, Alan. Houses of the Horoscope: An Introduction. The Crossing Press: Freedom, CA, 1999.

 

Συγγραφέας: Alan Oken
Πρωτότυπος τίτλος: Soul-Centered Astrology. The Astrological Lost and Found: The Secondary House System.
Πηγή: Περιοδικό Dell Horoscope (Μάιος 2004) – Κατόπιν άδειας.
(κατόπιν έγγραφης άδειας του συγγραφέα).

Μετάφραση: Μαρία Ξεφτέρη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments