0 0 votes
Article Rating

Το στρες και τα τέσσερα στοιχεία: Παρόλο που οι σωματικές αντιδράσεις σε σχέση με το στρες είναι προβλέψιμες, η ίδια εμπειρία μπορεί να επιφέρει διαφορετικά επίπεδα στρες για τον καθένα από εμάς.

Κάποιοι είναι πολύ επιρρεπείς στο στρες, ενώ κάποιοι άλλοι είναι πιο ανθεκτικοί. Το 10% του πληθυσμού νιώθει συντετριμμένο από το καθημερινό στρες, που άλλοι έχουν την ικανότητα να το χειρίζονται σαν ρουτίνα. Για να κατανοηθεί αυτή η διαφορά, δείτε πιο κάτω πως αντιδρούν τα τέσσερα στοιχεία του ζωδιακού στο καθημερινό στρες.

Τα ζώδια της φωτιάς διψάνε για έντονες συγκινήσεις, ρίσκο και κίνδυνο. Συνήθως δεν ενοχλούνται όταν βρίσκονται στα άκρα. Το στοιχείο της φωτιάς είναι πολύ ανθεκτικό στο στρες και μπορεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδά του, τα οποία θα λύγιζαν άλλους. Η έμφαση στα ζώδια της φωτιάς στο γενέθλιο χάρτη κάνει την πρόκληση και την αντιπαράθεση ένα ευπρόσδεκτο ερέθισμα.

Τα ζώδια της γης απεχθάνονται το στρες που φέρνει η αλλαγή, ειδικά όταν αυτή είναι αναπάντεχη. Υπάρχει επιθυμία να γεύονται τη ζωή μέσα από τις αισθήσεις, να αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με σταθερό, προβλέψιμο και διαχρονικό τρόπο. Η έμφαση στα ζώδια της γης στο γενέθλιο χάρτη κάνει το σχεδιασμό εργασιών, την παραγωγικότητα και τα χειροπιαστά αποτελέσματα υποχρέωση.

Τα ζώδια του αέρα μπορούν να χειριστούν μέτριες δόσεις στρες και πίεση από χρονοδιαγράμματα. Όσο πιο πολλά έχουν να κάνουν, τόσο πιο πολλά κάνουν. Η έμφαση του αέρα στο γενέθλιο χάρτη μπορεί να καλοδεχτεί την ψηλή ένταση, τα κοινωνικά πλαίσια που χρειάζονται γρήγορες και ποικίλες αντιδράσεις.

Τα ζώδια του νερού οικειοποιούνται τον τόνο και το χαρακτήρα του περιβάλλοντός τους, και έχουν ημί-διαπεραστικά όρια. Τα προσωπικά επίπεδά τους σε στρες μπορεί να αντανακλούν την ενέργεια του περίγυρού τους. Η έμφαση στο νερό στο γενέθλιο χάρτη συχνά υποδεικνύει κάποιον ο οποίος μπορεί να αντεπεξέλθει στη συναισθηματική αναταραχή και τις εσωτερικές ανάγκες και απαιτήσεις των άλλων.

Παρόλο που το ιδανικό επίπεδο στρες διαφέρει από άτομο σε άτομο, το στρες είναι απαραίτητο για τη δημιουργικότητα, τη δραστηριοποίηση και την παραγωγικότητα. Η παρατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των στοιχείων στο γενέθλιο χάρτη είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσουμε μια αίσθηση για τα υγιή επίπεδα καθημερινού στρες για κάθε άτομο. Η καταγραφή των πλανητών, των φώτων, των δεσμών και του Ωροσκόπου, βάσει του στοιχείου τους, τοποθετημένα στη σειρά – αέρας, γη, αέρας, νερό – τονίζει εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε έμφαση.

Επίσης βοηθητική είναι η παρατήρηση των δεκανών. Οι δεκανοί διαιρούν το κάθε ζώδιο σε τρία μέρη των δέκα μοιρών. Ο πρώτος δεκανός αναφέρεται στη φύση του ίδιου του ζωδίου. Ο δεύτερος, στις ιδιότητες του επόμενου ζωδίου στο ίδιο στοιχείο και ο τρίτος, το επόμενο ζώδιο και πάλι του ίδιου στοιχείου.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα δεκαήμερα και τους κυβερνήτες τους.

Παράδειγμα – χάρτης αρ. 1: Sara

Η Sara έχει 6 πλανήτες ή σημεία σε ζώδια του αέρα, 5 σε ζώδια της φωτιάς, 2 σε ζώδια του νερού και ένα σε ζώδιο της γης. Συνεπής σ’ αυτήν την έμφαση στον αέρα και τη φωτιά, πετυχαίνει στη χαρά της διεκδίκησης, στις προθεσμίες, στις παρουσιάσεις και στις παραστάσεις. Η Sara είναι μια γυναίκα, η οποία θέλει να υπάρχει αρκετό στρες, προκειμένου να είναι διασκεδαστική η ζωή της. Είναι εξαιρετικά δραστήρια, μια ιππέας, που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και τα βάρη.

Είναι επιθετική, εκκεντρική, δυναμική και ευφυής, ασχολείται με τη μουσική, τις τέχνες και τις απόκρυφες επιστήμες. Είναι μια καλλιτέχνης, διευθύντρια θεατρικής σκηνής, διαβάζει τα ταρώ και διδάσκει, ενώ η ζωή της είναι πολύ δυναμική, καθώς απολαμβάνει κάθε τόλμημα και κίνδυνο στον οποίο μπαίνει. Οι σχέσεις της είναι ασυνήθιστες. Αν κάποιος θα ήθελε να την τιμωρήσει, θα μπορούσε να την καταδικάσει στην πλήξη, την απομόνωση και τα τετριμμένα.

Το στοιχείο της φωτιάς την παρωθεί να ξοδεύει περίσσεια αδρεναλίνη στο γυμναστήριο, στην ιππασία ή να αναρριχάται σε απότομες πλαγιές βουνών. Αντιμετωπίζει συναισθηματικά ζητήματα, αλλά και θέματα σχέσεων με τη συνδρομή κοντινών της φίλων (αέρας) ή κάποιες φορές δημιουργώντας μεγάλες δραματικές εκρήξεις (κυβερνήτης του ωροσκοπίου της είναι ο Άρης σε ζώδιο του νερού και στον 8ο οίκο). Αν δεν μπορεί να μιλήσει ή να βρει τη λύση για μια αγχογόνο κατάσταση, αποσύρεται (τόσο ο αέρας όσο και η φωτιά χρειάζονται χώρο) και εξαφανίζεται μέσα στον υδροχοϊσιο απομονωμένο πύργο των ιδανικών της, π.χ. στη σκηνή της. Τις περισσότερες φορές παίρνει αποφάσεις μέσα από κατά μέτωπο, θετικές, λογικές επικοινωνίες ή ενέργειες, ενώ τα καταθλιπτικά συναισθήματα τής προκαλούν αμηχανία.

Οι δεκανοί των ζωδίων μάς προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες. Ο Βόρειος Δεσμός, ο Χείρων και ο Ωροσκόπος βρίσκονται στον πρώτο δεκανό του Κριού, πράγμα που δίνει έμφαση σε μια ανόθευτη και θετική ορμητικότητα. Ο Άρης στο Σκορπιό την κάνει να θέλει να είναι η αρχηγός και να ελέγχει. Η υποτακτικότητα ισούται με τεράστιο άγχος. Η Αφροδίτη στον δεκανό του Κριού που κυβερνάται από τον Ήλιο, ο οποίος είναι κυβερνήτης του Λέοντα, προσδίδει τόλμη, ευθυμία και μια τάση για διάκριση μέσα από προσωπικές σχέσεις και αξίες. Έχει την ανάγκη να νιώθει μοναδική. Ο Κρόνος βρίσκεται στον τελευταίο δεκανό του Κριού, οδηγώντας την αεικίνητη ορμή του Δία προς την αναζήτηση και το νόημα. Όταν η Sara νιώθει ότι φτάνει σε αδιέξοδο, τότε έρχεται το άγχος.

Ο Ερμής βρίσκεται στον πρώτο δεκανό του Υδροχόου, δίνοντας ένα δυνατό, ισχυρογνώμον, εκκεντρικό, αν όχι κάποιες φορές σταθερό, μυαλό. Ο Ήλιος βρίσκεται στον δεκανό του Ερμή, που κυβερνά τους Διδύμους, πράγμα που δίνει επιπλέον προσαρμοστικότητα, φιλικότητα και μια ανάγκη ενασχόλησης με πολλές δραστηριότητες. Η Σελήνη πέφτει στον δεκανό της Αφροδίτης, η οποία κυβερνά το Ζυγό, δίνοντας έτσι στη Sara μια έμφυτη καλλιτεχνική αίσθηση και φινέτσα. Προκειμένου να νιώσει καλλιεργημένη, έχει ανάγκη από λέξεις και κοινωνικές χειρονομίες.

Βασισμένοι στον προσδιορισμό των στοιχείων, το υπερβολικό άγχος για τη Sara περιλαμβάνει έλλειψη εξουσίας, πρόκλησης, δράσης και άκρατης ενέργειας, ανικανότητα δημιουργίας ιδανικών, διαλόγου με άτομα με παρόμοια προθυμία, αντικειμενοποίηση (αέρας) και τεράστια συναισθηματική έκθεση ή διεκδίκηση και ελάχιστη ένταση (κυβερνήτης του ωροσκοπίου της στο νερό). Η ελάχιστη έμφαση στη γη υποδηλώνει ότι η Sara θα θεωρούσε δυσάρεστες τις συνηθισμένες και πραγματικές δραστηριότητες. Αποφεύγει το παραδοσιακό και δεν περιμένει κάτι υπομονετικά, αλλά ούτε και χτυπά την κάρτα στη δουλειά της.

Το Μεσουράνημα στον Αιγόκερω, ωστόσο, υποδηλώνει ισχυρή φιλοδοξία και μια ακλόνητη δημόσια εικόνα. Με τον Άρη, τον κυβερνήτη του ωροσκοπίου της, στον δεκανό του Σκορπιού που κυβερνάται από τη Σελήνη, θέλει τα πάντα και αμέσως. Η Sara είναι μια γυναίκα που μπορεί να πραγματοποιήσει πολλά, σε πολλά επίπεδα, όταν της δίνεται μια ποικιλία από υλικά για να τα επεξεργαστεί, αλλά και ο χώρος για να κινηθεί.

Συγγραφέας: Kim Falconer
Πρωτότυπος τίτλος: Rapid Transits: Surviving the daily stress of life
Πηγή: Stressful Transits in the Astrology Chart by Kim Falconer

Μετάφραση – Απόδοση: Έλενα Μηνά, Ευδοκία Ξεφτέρη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments