5 1 vote
Article Rating

Η σημασία των γωνιακών οίκων είναι τόσο βασική για την ανάλυση του ωροσκοπίου όσο και η αναπνοή για τον άνθρωπο. Φανταστείτε ξαφνικά σε μία μέρα να έχετε ξεχάσει το όνομα σας, την ίδια σας τη μορφή, το πώς σας αρέσει να παρουσιάζεστε στο κόσμο έξω, τους γονείς σας, το πατρικό σας και το σπίτι που μένετε, τον σύντροφό σας. Τους συνεργάτες σας ακόμη και τους εχθρούς σας.

Επίσης να έχετε ξεχάσει την επαγγελματική σας κατάσταση, την καριέρα σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Κάπως έτσι θα ήταν όλοι οι άνθρωποι αν δεν υπήρχε στην αστρολογία η παρουσία των γωνιακών οίκων, οι 1ος , 4ος, 7ος και 10ος δηλαδή. Η σπουδαιότητα τους είναι τόσο σημαντική ώστε να τους λέμε και οίκους ταυτότητας. Είναι βασικοί για το πώς εμείς επικοινωνούμε με το περιβάλλον μας αλλά και πώς μπορούμε να αναδειχθούμε από το παρελθόν και να πάμε στο μέλλον.

Κάθε οίκος συμβολίζει και κάποια ιδιαίτερη διαδικασία για όλους εμάς. Στην ουσία κάθε τετράδα οίκων συμβολίζει μία εξελικτική διαδικασία για εμάς τους ανθρώπους που είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κάνουμε από πολύ απλές ανθρώπινες λειτουργίες μέχρι και να πετύχουμε την ολοκλήρωση και την ευτυχία μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανονικά οι οίκοι αυτοί είναι σε αντιθέσεις και τετράγωνα μεταξύ τους. Ο 1ος και ο 7ος είναι σε τετράγωνα με τον 4ο και τον 10ο, δηλαδή τι άλλο από τους ίδιους μας τους γονείς, καθώς μέσα από αυτούς και με την αντίθεση που έχουμε με αυτούς σε ψυχολογικό επίπεδο μαθαίνουμε να κοινωνικοποιούμαστε αλλά και να κάνουμε σχέσεις και να συνεργαζόμαστε.

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβουμε ότι μία δυσάρεστη σχέση ανάμεσα στον 4ο – 10ο θα φέρει προβλήματα στον τομέα της εξέλιξής μας προς τον κόσμο και κυρίως στο να μπορέσουμε να πετύχουμε στον κοινωνικό τομέα και να γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους. Ουσιαστικά είναι ο άξονας των σχέσεων που θα έχουμε με τον κόσμο καθώς το Εγώ μας έρχεται να αντιμετωπίσει τους άλλους μέσα βέβαια από τη σχέση με τους γονείς.

Μετέπειτα, ανάλογα με την κοινωνικοποίηση που έχουμε με τον κόσμο, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα φανεί η ιδιωτική και κοινωνική μας ζωή και αν μπορούμε αυτά τα δύο πράγματα να τα έχουμε στη ζωή μας ισορροπημένα. Βέβαια αυτός ο σταυρός μάς λέει πολλά και για άλλα πολύ σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, μιας και ο άξονας των γονιών μας είναι σε τετράγωνο με τον άξονα του εαυτού μας και του μελλοντικού μας συντρόφου.

Είναι βέβαια πια σε όλους κατανοητό ότι σε έναν μικρό ή μεγάλο βαθμό όλοι μας παντρευόμαστε ένα πρόσωπο που έχει στοιχεία από τη μητέρα και τον πατέρα μας.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το κοινωνικό status των γονιών μας θα επηρεάσει και την ίδια μας τη ζωή στη συνέχεια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε ως ανεξάρτητες προσωπικότητες. Ανάστροφα η κοινωνική μας προβολή είναι και αυτή που θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Οι γωνιακοί οίκοι αναλυτικά

1ος οίκος
Σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία πρόκειται για τον ίδιο μας το σώμα και την εμφάνισή μας, το πώς εμφανιζόμαστε στους έξω. Αν εμβαθύνουμε πιο πολύ, πρόκειται για το προσωπείο μας το οποίο και μας βοηθά στο να μπορέσουμε να πετύχουμε τους σκοπούς μας και μας προστατεύει από τα βέλη του κοινωνικού πλαισίου. Ο 1ος οίκος σε ένα μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το πεπρωμένο μας και τη δυνατότητα μας να το επηρεάσουμε. Έχει δε μεγάλη σχέση με 3 επίπεδα ύπαρξης: Το ενστικτώδες, που βασίζεται στην ζωτική ενέργεια η οποία μας κάνει να λειτουργούμε ως ανεξάρτητα άτομα και μας οδηγεί στο να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Το πνευματικό, που σχετίζεται με το πνεύμα μας και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ζωής μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε ως νοήμονα όντα. Τελευταίο επίπεδο είναι το ψυχικό και συνδέεται με την ίδια μας την ψυχή. Εκεί το άτομο θέλει να πετύχει σε ανώτερους σκοπούς που θα το βοηθήσουν να καλύψει τις ανώτερες ανάγκες τις ψυχής του. Σε οποιαδήποτε από τις τρεις περιπτώσεις έχουμε την ανάγκη αυτού του οίκου να θέλει να μας οδηγήσει σε μία μεγάλη επίτευξη ώστε να μπορούμε να ολοκληρωθούμε σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο.

4ος οίκος
Στην παραδοσιακή αστρολογία έχουμε να κάνουμε με έναν από τους δύο γονείς μας, με το πατρικό μας σπίτι και το τέλος της ζωής μας. Είναι ο οίκος στο οποίο νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς και ο χώρος όπου και θα ασχοληθούμε με κτήματα και σπίτια και αγοραπωλησίες αυτών. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις καταβολές μας, με το παρελθόν και την ίδια μας την ψυχή. Επίσης υποδηλώνει και τον λόγο για τον οποίο ήρθε η ψυχή μας σε αυτή την ενσάρκωση, σύμφωνα με την καρμική αστρολογία. Έχουμε να κάνουμε και με τη δομή του σώματός μας και το πόσο ανθεκτικό είναι αυτό. Έχει να κάνει με τα θεμέλιά μας και τη δυνατότητα να χτίσουμε μία δυνατή ζωή η οποία να μην έχει προβλήματα από τους σεισμούς που μπορούν να μας συμβούν. Όσο πιο καλό 4ο οίκο έχουμε τόσο πιο πολύ τα θεμέλια μας θα είναι δυνατά, άρα και τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να προχωράμε στη ζωή μας όσο και αν το περιβάλλον μας είναι δυσάρεστο απέναντι μας. Σε έναν μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο που έχουμε σε συναίσθημα και αν μπορούμε να δώσουμε στους άλλους λίγη ζεστασιά και φροντίδα. Η σχέση με τον πιο θελκτικό γονέα σε αυτόν τον οίκο είναι πολύ σημαντική γιατί μας αποκαλύπτει αν θα μπορούμε να σκεφτούμε ώριμα στις κοινωνικές και ερωτικές μας σχέσεις. Γιατί αν ο γονέας που μας έδωσε συναίσθημα το οποίο πήρε περισσότερο τον ρόλο του yin (αρνητικό) δεν κατάφερε να μας καλύψει, δύσκολα θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα δικό μας σπίτι το οποίο θα καλύπτει εμάς και τους ανθρώπους γύρω μας.

7ος Οίκος
Στην παραδοσιακή αστρολογία έχει να κάνει με τους γάμους ενός προσώπου, τις συνεργασίες και τους φανερούς εχθρούς. Έχει να κάνει με την επικοινωνία του ατόμου και την προσπάθεια αυτού να μπορέσει να κάνει τη ζωή του πιο ολοκληρωμένη, όχι τώρα πια μέσω του ίδιου αλλά μέσα από τους άλλους. Χρειάζεται λοιπόν να βρει ανθρώπους να επικοινωνήσει και σε ένα ακόμη μεγαλύτερο βαθμό να αγαπήσει και να ερωτευτεί. Αυτός ο οίκος δείχνει και τις εντάσεις τις οποίες και θα έχουμε όταν θα βγούμε προς τους άλλους και τις αποκρίσεις τους σε εμάς. Έχει να κάνει με το κατά πόσο το άτομο θα μπορέσει στη ζωή του να φιλοσοφήσει και να προχωρήσει σε ένα ανώτερο επίπεδο μέσα από την μάθησή του από τους άλλους. Σίγουρα δείχνει και την ποιότητα του συντρόφου του οποίου και θα έχουμε στη ζωή μας και πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα στο γάμο μας. Εδώ το άτομο καταφέρνει να δει αν θα μπορέσει να βρει στους άλλους ένα κομμάτι του εαυτού του και αν θα μπορέσει να μοιραστεί με κάποιο άλλο πρόσωπο κομμάτι του εαυτού του. Είναι η ιερή μαγεία και η δυνατότητά μας να μπορέσουμε να κάνουμε τη σχέση μας πιο ουσιαστική μέσα από την ειλικρίνεια, η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη μονάδα από αυτή του πρώτου οίκου, τη μονάδα που προέρχεται από την ένωση 2 ανθρώπων, τη δημιουργία του θείου ζεύγους.

10ος Οίκος
Στην παραδοσιακή αστρολογία έχουμε να κάνουμε με την φήμη και τις τιμές. Επίσης έχει να κάνει με την κοινωνική μας προβολή και την επιτυχία μας. Ένας από τους δύο γονείς μας –αυτός που μας οδήγησε κυρίως στην κοινωνικοποίησή μας. Έχει να κάνει με την δυνατότητά μας να μπορέσουμε να είμαστε επιτυχημένοι με την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Οι επιχειρηματικές και οικονομικές μας αποφάσεις σε ένα μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από αυτόν τον οίκο. Ακόμα, έχουμε να κάνουμε με την ίδια μας την ψυχή, η οποία θα φτάσει στο μεγαλύτερο επίπεδο δόμησής της (δηλαδή έκφρασής της) στην τωρινή μας ζωή. Ο 10ος λοιπόν είναι η μεγαλύτερη δυνατότητα της ψυχής μας να μπορέσουμε να πετύχουμε σε ένα επίπεδο εκπλήρωσης άρα και μετάβασης στο επόμενο επίπεδο ενσάρκωσης. Γενικότερα σκοπός του 10ου είναι η επίτευξη άρα και η δυνατότητά μας να μπορέσουμε να φύγουμε από την προετοιμασία του κλειστού μας περιβάλλοντος και να μπούμε στην αρένα της κοινωνίας και να δείξουμε ότι αξίζουμε. Εδώ αποφασίζουμε να εκφραστούμε σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το υλικό, οπότε και προσκολλόμαστε στα υλικά αγαθά και επιτυχίες και περιορίζουμε την ικανοποίηση της ζωής μας μόνο σε αυτά χάνοντας την άλλη πλευρά. Το άλλο επίπεδο έκφρασης είναι αυτό που σχετίζεται με τις πνευματικές μας αξίες και τη μετατροπή μας από άνθρωπο σε κάποιο ον που δεν έχει υλικές ανάγκες και περιορίζεται στο πνεύμα και στον τρόπο που θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτό. Η σωστή μας βέβαια λειτουργία είναι να αποδεχτούμε ότι έχουμε και πνευματικές και υλικές ανάγκες και να μπορέσουμε να αλληλοσυμπληρώσουμε τη διττή μας φύση. Μόνο όταν καταφέρουμε μία ισορροπία σε αυτό το επίπεδο θα μπορέσουμε να είμαστε ευτυχείς στη ζωή μας.

 

ΟΙ ΓΩΝΙΑΚΟΙ ΟΙΚΟΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Μερικές απλές σημειώσεις….

ΗΛΙΟΣ: Τα άτομα που έχουν συνόδους με τους άξονες του ωροσκόπου και του μεσουρανήματος έχουν καταρχάς μία πολύ μεγάλη επιρροή από τον πατέρα τους ή από τον άνδρα ο οποίος ήταν πλησιέστερος στη ζωή τους. Δείχνουν συνήθως αρκετή φιλοδοξία και ανάγκη του ατόμου να εκφράσει τον εαυτό του με όσο το δυνατόν εντονότερο τρόπο.

ΣΕΛΗΝΗ: Η Σελήνη σε σύνοδο με τους άξονες είναι μία πολύ σημαντική θέση, μιας και δείχνει ότι το άτομο θα φέρει σε πρώτο και σημαντικότερο σκοπό της ζωή του το να μπορέσει να επιτύχει την εκπλήρωση των αναγκών του μέσα από τη Σελήνη. Επίσης είναι μία πολύ σημαντική θέση μιας και δείχνει μία ακραία επιρροή και σημασία του αρχετύπου της μητέρας στη ζωή του ατόμου.

ΕΡΜΗΣ: Είναι μία πολύ σημαντική θέση μιας και δείχνει ένα άτομο ιδιαίτερα επικοινωνιακό, που σκοπό του έχει την ανταλλαγή απόψεων και την κατανόηση των πραγμάτων γύρω του. Επίσης μας αποκαλύπτει ότι μπορεί το σώμα του ατόμου να επιτύχει κατάλληλες ισορροπίες έτσι ώστε να μην παρουσιάζει προβλήματα. Έχουμε, τέλος, άτομα με ευαίσθητο νευρικό σύστημα.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Η Αφροδίτη σε σύνοδο με τους άξονες δείχνει άτομα που είναι ιδιαίτερα καλλιτεχνικά και έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες στα θέματα των αξιών τους και τι θεωρούν ότι αγαπούν. Είναι τα άτομα τα οποία θέλουν το περιβάλλον τους αλλά και οι ίδιοι να περιβάλλονται από αρμονία και ομορφιά, μιας και κάτι τέτοιο τους προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση.

ΑΡΗΣ: Τα άτομα των οποίων οι άξονες είναι σε σύνοδο με αυτόν τον πλανήτη είναι ιδιαίτερα υποκινούμενα από το ένστικτό τους και είναι ιδιαίτερα παθιασμένα και έντονα στις πράξεις τους και τις κινήσεις τους. Είναι οι άνθρωποι που σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή τους να αλλάξει αλλά και είναι ιδιαίτερα παρορμητικοί και οξύθυμοι. Πολύ πιθανόν να έχουν περάσει ιδιαίτερα προβλήματα στο σπίτι τους.

ΔΗΜΗΤΡΑ: Τα άτομα με αυτόν τον πλανήτη σε σύνοδο με τους άξονες του ωροσκόπου και του μεσουρανήματος έχουν την τάση να είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακοί με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης είναι τα άτομα που προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βοηθητικά προς τους άλλους. Κυρίως προσπαθούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν γέφυρες στη ζωή τους με ξένα άτομα και καταστάσεις. Πολλές φορές τους είναι δύσκολο να βρουν τη δική τους ταυτότητα.

ΔΙΑΣ: Ο Δίας είναι σε μία πολύ καλή θέση όταν είναι σε σύνοδο με τους άξονες. Φέρνει ευρεία προοπτική των θεμάτων που απασχολούν ένα άτομο και «τύχη». Ο Δίας είναι ένας πλανήτης πολύ σημαντικός για να μπορέσει κάποιο άτομο να επιτύχει τους σκοπούς του μέσα από ταξίδια αλλά και εκπαίδευση. Θα πρέπει όμως να προσέξει γιατί η υπερβολική του επέκταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

ΚΡΟΝΟΣ: Όταν ο Κρόνος είναι σε σύνοδο με τους άξονες –ιδιαίτερα αν είναι ανάδρομος– τότε έχουμε ένα άτομο που έχει σαφέστατο πρόβλημα στη σχέση με τον πατέρα του. Επίσης έχουμε να κάνουμε με άτομα που δεν αφήνουν τον εαυτό τους να ικανοποιείται εύκολα και παρουσιάζουν μία διστακτικότητα στις σχέσεις τους. Από την άλλη είναι οι τελειομανείς άνθρωποι που πετυχαίνουν πολλά στη ζωή τους.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ: Είναι οι άνθρωποι που αρχικά στη ζωή τους έχουν μία πολύ μεγάλη πληγή αλλά από την άλλη έχουν ένα πολύ μεγάλο δώρο το οποίο και θα τους βοηθήσει να πετύχουν πολλούς από τους στόχους τους. Στη ζωή τους θα συναντήσουν ένα πνευματικό πρόσωπο που αν το θελήσουν θα αλλάξει τη ζωή τους.

ΟΥΡΑΝΟΣ: Στην περίπτωση αυτή έχουμε άτομα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι οι ακραίες αποφάσεις δεν τους κάνουν καλό. Είναι άτομα τα οποία θα έχουν σημαντικές αλλαγές και μετακομίσεις στη ζωή τους καθώς και σχέσεις που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και συγκλονιστικές. Τα ταξίδια θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: Εδώ έχουμε τη δυσκολία ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να βλέπει καθαρά στη ζωή του και μπορεί να έχει μία πολύ μπερδεμένη πορεία. Είναι τα άτομα που έχουν κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα και ταλέντο για να πετύχουν στη ζωή τους. Έχουν ιδιαίτερα καλλιτεχνική ζωή και ευαισθησία για τα πράγματα γύρω τους.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ: Η ζωή τους θα είναι συνήθως πολύ σημαντική γεμάτη αλλαγές, πόνο και μεγάλη ευτυχία. Είναι τα άτομα που θα μπορέσουν να πετύχουν πολλά στη ζωή τους και να κάνουν μεγάλες επιτυχίες. Παρ’ όλα αυτά εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο χάρτη γιατί μπορεί να υπόσχεται ή τεράστια δόξα ή μια ζωή γεμάτη πόνο.

ΕΡΙΣ: Σε σύνοδο με το νέο αυτό πλανητικό σώμα σίγουρα η ζωή του ατόμου θα είναι γεμάτη πολλές και σημαντικές αλλαγές. Το βαθύτερο θέμα της ζωής του θα έχει σχέση με το πώς θα μπορέσει να βρει ισορροπίες στη ζωή του και πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο ώστε να βρει τις ισορροπίες του.

ΣΕΝΤΝΑ: Η σύνοδος με τους άξονες του ωροσκοπίου θα φέρει το άτομο σε μία πολύ σημαντική εξελικτική για αυτό δοκιμασία. Αυτή η εξελικτική δοκιμασία θα απαιτήσει από το άτομο να αλλάξει εκ θεμελίων τη ζωή του είτε με τον καλό είτε με τον κακό τρόπο. Ο σκοπός της ζωής του ατόμου είναι να ξεπεράσει τα εγωιστικά κριτήρια των άλλων πλανητών και να ακολουθήσει άλλους δρόμους.

ΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ: Σύμφωνα με τους αστρολόγους της καρμικής, το άτομο έχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα να επιλύσει από την προηγούμενη ζωή του. Για τους αστρολόγους της ψυχολογικής αστρολογίας πρόκειται για ένα άτομο το οποίο έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την οικογένεια και ιδίως τη μητέρα του.

ΛΙΛΙΘ: Είναι μία ζωή με αυτή την σύνοδο των αξόνων όπου είναι γεμάτη ακραία συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή τη ζωή του ίδιου του ατόμου και των ατόμων γύρω του. Συνήθως φέρει από το οικογενειακό του περιβάλλον μία δύσκολη ιστορία ή και τραγική.

 

Χρήστος Άρχος

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments