5 1 vote
Article Rating

Μυθολογία: Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Κατά τη Θεογονία, ο Δίας ανήκε στην 3η θεϊκή γενιά και συγκεκριμένα ήταν ο τελευταίος γιος του βασιλιά των αθανάτων Κρόνου. Μητέρα του ήταν η Ρέα και αδέλφια του ο Ποσειδώνας, η Ήρα, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Εστία, ο Πλούτωνας και πολλοί άλλοι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο άκαρδος τιτάνας Κρόνος συνήθιζε να καταπίνει τα παιδιά του, από το φόβο του μήπως κάποιο από αυτά του κλέψουν τον θρόνο (όπως είχε κάνει ο ίδιος στον πατέρα του, τον Ουρανό). Η σύζυγός του Ρέα, στην προσπάθεια της να σώσει, τουλάχιστον, τον Δία, ώστε να αποφύγει εκείνος την τύχη που είχαν τα αδέλφια του, συνωμότησε με τα πεθερικά της, Ουρανό και Γαία, ελπίζοντας ότι θα τον έσωζαν από το σκληρόκαρδο άνδρα της.

Την παρότρυναν να ζητήσει βοήθεια από τον βασιλιά Μελισσέα και τις κόρες του και μετά από δική του πρόσκληση, πήγε στην Κρήτη [1] όπου γέννησε τον Δία στο όρος Δίκτυ (Δικταίο άντρο). Οι Δικταίες Νύμφες, που λέγεται ότι ήταν συντρόφισσες των Κουρητών) του βουνού, τής υποσχέθηκαν ότι θα προφυλάσσουν τον γιο της όσο καλύτερα μπορούν, για να μην τον βρει ποτέ ο Κρόνος.

Έφτιαξαν, λοιπόν, μια ολόχρυση κούνια και την κρέμασαν ανάμεσα στις φυλλωσιές μιάς τεράστιας βελανιδιάς, με σκοπό να αιωρείται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό και να μην μπορεί να τον βρει ή να τον δει ο Κρόνος. Στην συνέχεια, κάλεσαν τους “άγρυπνους φύλακες”, τους Κουρήτες [2] για να δημιουργούν μεγάλη φασαρία χορεύοντας τον πυρρίχιο (πολεμικό χορό), χτυπώντας τα δόρατά τους στη γη και βγάζοντας πολεμικές ιαχές για να μην μπορεί ο Κρόνος να ακούσει το κλάμα του μωρού. Ήσυχη η Ρέα, επέστρεψε στο παλάτι και έδωσε στον άνδρα της να καταβροχθίσει μια μακρουλή πέτρα [3] τυλιγμένη στα σπάργανα, ώστε να νομίζει ότι ήταν ο γιος του.

Τη φροντίδα του Δία την ανέλαβαν οι νύμφες Αμάλθεια και Ιδαία, οι οποίες τον τάιζαν με το γάλα μιας μεγάλης κατσίκας, της Αίγας. Ο Δίας, έχοντας υπερβολική αγάπη στη νύμφη, ονόμασε την κατσίκα Αμάλθεια. Ο μύθος αναφέρει ότι μια μέρα ο θεός έσπασε το κέρατο της κατσίκας και στεναχωρήθηκε τόσο πολύ που προίκισε το κέρατο με μαγικές ιδιότητες και το χάρισε στη νύμφη. Πίστευαν ότι όποιος το είχε στην κατοχή του, μπορούσε να κάνει μια ευχή και αμέσως να πραγματοποιηθεί, γι’ αυτό και ονομάστηκε “κέρας της Αμάλθειας” ή αλλιώς “κέρας της Αφθονίας”.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ο Δίας ανατράφηκε με το φαγητό και το ποτό των αθανάτων, την αμβροσία και το νέκταρ. Πίστευαν ότι την αμβροσία την κουβαλούσαν κάθε μέρα ολόλευκα ιερά περιστέρια, ενώ το νέκταρ το μετέφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας αετός με γυαλιστερά φτερά και γαμψά νύχια. Μεγαλώνοντας ο Δίας και έχοντας λάβει τόση αγάπη και φροντίδα, έγινε ένας όμορφος και δυνατός άνδρας. Θέλοντας να τους ευχαριστήσει για την αγάπη που έλαβε, έκανε την Αμάλθεια και τον αετό αστερισμούς. Τότε, οι νύμφες συμφώνησαν ότι είχε έρθει ο καιρός να του αποκαλύψουν τα πάντα για τους γονείς του και τη ζωή τους. Του εξήγησαν πόσο τυραννικά φερόταν ο πατέρας του στην μητέρα του, ότι καταβρόχθιζε τα παιδιά του και όλες τις ταλαιπωρίες που πέρασε η μητέρα του για να τον σώσει. Ο Δίας, εκνευρισμένος, πήγε μπροστά στον πατέρα του και του ζήτησε τον θρόνο. Ο Κρόνος όμως, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε και έτσι ο Δίας έφυγε οργισμένος.

Όμως, η Ρέα θέλοντας να ελευθερώσει τα υπόλοιπα παιδιά της από την κοιλιά του Κρόνου, συνωμότησε με τη Γαία. Η τελευταία, πρότεινε στον Δία να ελευθερώσει τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες από τα Τάρταρα (από όπου τους είχε κλείσει ο Κρόνος) και να δώσει (με κάποιο τρόπο) στον Κρόνο να πιει το μαγικό βότανο με το οποίο θα ελευθερωνόντουσαν τα αδέλφια του.

Οι Κύκλωπες για να ευχαριστήσουν τον Δία που τους ελευθέρωσε από τα Τάρταρα, του χάρισαν τον κεραυνό, την αστραπή και την βροντή. Τα παραπάνω όπλα όπως επίσης και την αιγίδα [4]του, δεν τα αποχωρίστηκε ποτέ. Έτσι και έγινε, μετά από πολύωρη μάχη με τον πατέρα του ο Δίας ανάγκασε τον Κρόνο να πιει το βοτάνι και έτσι ελευθερώθηκαν τα αδέλφια του. Θα αναρωτιέστε πόσα χρόνια ήταν φυλακισμένα στην κοιλιά του Κρόνου; Μπορεί να ήταν και αιώνες, μιας και είχαν την ατυχία να είναι αθάνατα.

Τιτανομαχία – Ο κυρίαρχος όλων των θεών

Πριν την γέννηση των Ολυμπίων θεών, τον κόσμο των θεών και των ανθρώπων τον βασίλευαν οι Τιτάνες, τα παιδιά του Ουρανού και της Γαίας. Οι Τιτάνες αρνιούνταν να παραδώσουν τον θρόνο τους σε κάποιον νεότερο άνδρα, πόσο μάλλον σε ολύμπιο θεό. Ξεκίνησε, λοιπόν, ένας 10ετής πόλεμος ανάμεσα στους Ολύμπιους και στους Τιτάνες. Οι Ολύμπιοι πολεμούσαν από το βουνό Όλυμπο με τον Δία να ρίχνει κεραυνούς και με τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες να ρίχνουν βράχια. Με το μέρος του Δία πολεμούσαν η Στύξ, ο Ωκεανός και ο Προμηθέας, που ήταν δυσαρεστημένοι από τον Κρόνο. Οι Τιτάνες (οι οποίοι πολεμούσαν από την Όρθυ) έχασαν τον πόλεμο και οι Ολύμπιοι τους φυλάκισαν στα Τάρταρα και έβαλαν τους Εκατόγχειρες να τους φυλάνε.

Ζευς δ’ έλαχ’ ουρανόν ευρύν
εν αιθέρι και νεφέλησι

 

Σύμφωνα με τον Όμηρο, μετά την συντριβή των Τιτάνων, ακολούθησε κλήρωση για τον διαχωρισμό των βασιλείων. Ο Δίας θα επέβλεπε το βασίλειο των ουρανών και κατ’ επέκταση ολόκληρο το σύμπαν, ο Ποσειδώνας το βασίλειο της θάλασσας και ο Πλούτωνας το βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Αποφάσισαν, όμως, τη γη να την ορίζουν όλοι.

Πίστευαν ότι ο Δίας στην αρχή κυβερνούσε τόσο τυραννικά ώστε να φτάνει στο σημείο να θέλει να καταστρέψει τον κόσμο, με την δικαιολογία ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ αδύναμοι. Ο Τιτάνας Προμηθέας (ο δημιουργός του ανθρώπου, που τους χάρισε τη φωτιά και τις γνώσεις) ταράχτηκε όταν άκουσε αυτή του την απόφαση και μετά από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να του αλλάξει την γνώμη. Όμως, ο Δίας αποφάσισε για 2η φορά ότι είχε έρθει ο καιρός να αφανίσει τον κόσμο, γιατί αντίθετα με την πρώτη φορά, οι άνθρωποι είχαν γίνει επικίνδυνα δυνατοί και ισχυροί. Άλλοι πιστεύουν ότι αυτή του η απόφαση οφειλόταν στην αχαριστία των ανθρώπων.

Προκάλεσε, λοιπόν, τον κατακλυσμό και κατέστρεψε τον κόσμο. Από αυτόν σώθηκαν μόνο, ο γιος του Προμηθέα, ο Δευκαλίωνας και η σύζυγος του Πύρρα. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Δίας δημιούργησε τον κόσμο από την αρχή, αποκαθιστώντας την αρμονία στον κόσμο. Όταν ο Δίας στερέωσε την εξουσία του, δημιούργησε νέους νόμους – δημοκρατικούς και όχι μοναρχικούς όπως είχαν κάνει οι Τιτάνες και ελευθέρωσε τους εχθρούς του.

Ο ισχυρότερος και ο ευγενικότερος θεός 

Ο Δίας λατρευόταν ως άρχοντας του ουρανού και της γης, αλλά και του εσωτερικού κόσμου των ανθρώπων. Οι υπόλοιποι θεοί και οι άνθρωποι γνώριζαν την δύναμή του, γι’ αυτό και τον υπάκουαν. Ήξεραν ότι δεν ήταν από τους άρχοντες – δυνάστες, που έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους, ούτε κυβερνούσε εντελώς ασύδοτα. Εκείνος θεωρούσε ότι οι Θεοί και οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν το προνόμιο της δικής τους θέλησης και ελευθερίας. Γιατί το ανώτερο όλων (Θεών και ανθρώπων) ήταν μοίρα. Αν και κάποτε πίστευαν ότι ο Δίας είχε καταφέρει να κυβερνήσει και πάνω από την μοίρα. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε εναντίον της, γιατί απλά δεν ήταν κυρίαρχος της μοίρας, αλλά φρουρός και εκτελεστικό όργανό της.

Το παλάτι του (το οποίο έκτισε με χρυσό ο θεός Ήφαιστος) ήταν στον Όλυμπο της Θεσσαλίας. Η δεύτερη κατοικία του ήταν ο αιθέρας. Ένας φωτεινός τόπος πάνω από το ορατό ουρανό όπου δεν τον τάραζαν άνεμοι και θύελλες. Από τον ουρανό και τις κορυφές, έβλεπε και επέβλεπε τα πάντα και ανάλογα εξέφραζε την ευχαρίστησή του ή την δυσαρέσκεια του. Γι’ αυτό τον λόγο, τον θεωρούσαν ρυθμιστή των καιρικών φαινομένων και μεταβολών.

Έδειχνε την ευχαρίστησή του στέλνοντας ουράνιο φως στους ανθρώπους, προστατεύοντας την φύση, την εξουσία (βασιλιάς, ευγενείς ή τον λαό), όπως επίσης και τον πατέρα – τον προστάτη/ αρχηγό της οικογένειας. Άλλοτε, επειδή εκείνος είχε την εξουσία της φύσης, όταν ήταν δυσαρεστημένος έστελνε τις “διοσημίες”, δηλαδή κεραυνούς, αστραπές, βροχές, ανέμους, πέταγμα πουλιών κλπ.

Σύμβολα της εξουσίας του ήταν ο κεραυνός, το σκήπτρο που είχε ως τελείωμα τη μορφή του αετού, ο αητός, η αιγίδα (δηλαδή η ασπίδα του), η αστραπή. Ιερό δέντρο ήταν η βελανιδιά και ιερό πουλί ο αετός.

Ο Δίας δημιούργησε τους νόμους –θεϊκούς και ανθρώπινους– και ήταν εκείνος που φρουρούσε για την τήρησή τους. Απέδιδε την δικαιοσύνη σε θεούς και ανθρώπους, (γι’ αυτό θεωρούσαν τη Δίκη κόρη του) και τιμωρούσε τους παραβαίνοντες τον νόμο. Έδινε εξουσία στους βασιλιάδες και προστάτευε την τάξη και το δίκαιο. Συνοδοί του σε αυτή του την προσπάθεια ήταν η Θεά Τύχη, η Θεά Ειρήνη και η Ίρις, η Θεά του Ουράνιου Τόξου που μαζί με τον Ερμή, ήταν αγγελιοφόροι του.

Ο Δίας ήταν εκείνος που γνώριζε το μέλλον, το οποίο το προμήνυε στους ανθρώπους μέσω των χρησμών ή των ονείρων. Οι λαοί, θέλοντας να τιμήσουν τον Θεό για τα αγαθά που τους προσέφερε έτειναν να κάνουν θυσίες και να προσεύχονται κτίζοντας τους ναούς, τα ιερά και τους βωμούς τους σε κορυφές βουνών, γιατί έτσι πίστευαν ότι ήταν πιο κοντά στον θεό. Προς τιμήν του δημιουργήθηκαν τα τρία φημισμένα Μαντεία της Δωδώνης (στην Ήπειρο), των Δελφών και της Ολυμπίας [5].

Παρόλο που ήταν το σύμβολο της συζυγικής ζωής και προστάτης των συγγενικών δεσμών, ο Ησίοδος αναφέρει ότι είχε επτά γυναίκες τη Μήτιδα, τη Θέμιδα, την Ευρυνόμη, τη Δήμητρα, τη Μνημοσύνη, τη Λητώ και την Ήρα. Αντίθετα, ο Ηρόδοτος αναγνωρίζει μόνο την Ήρα ως νόμιμη σύζυγό του, από την οποία απέκτησε τον Άρη, τον Ήφαιστο και την Ήβη. Ο Δίας ονομαζόταν πατέρας των θεών και των ανθρώπων γιατί ήταν ο μόνος που γέννησε αθάνατα, αλλά και θνητά παιδιά (ενώ, ο Κρόνος για παράδειγμα γέννησε μόνο αθάνατα). Λέγεται ότι από τη Λητώ απέκτησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, από την Διώνη την Αφροδίτη, ενώ από τη Δήμητρα την Περσεφόνη. Από την Αλκμήνη τον Ηρακλή, από την Νιόβη τον Άργο, από τη Μαία τον Ερμή, από τη Λύδα τον Κάστορα, τον Πολυδεύκη και την ωραία Ελένη και πολλά άλλα. Επίσης, στα παιδιά του συγκαταλέγονται οι Ώρες, οι Μούσες και οι Μοίρες. Η αγαπημένη του κόρη ήταν η Θεά Αθηνά, η οποία γεννήθηκε (πάνοπλη) από το κεφάλι του.

Τον συναντάμε με τα ονόματα “Αίγιος” (από την αγαπημένη του κατσίκα), “Γιγαντοφόνος” (από τον πόλεμο εναντίων των Γιγάντων), “Επόπτης” και “Πανόπτης” (επειδή από τους ουρανούς βλέπει και επιβλέπει τους πάντες),“Κορυφαίος”“Πανελλήνιος” (προστάτης των Ελλήνων), “Ελευθέριος”“Φίλιος”. Τον απεικόνιζαν έχοντας δύο πιθάρια πλάι του, που συμβόλιζαν τα καλά και τα κακά που έστελνε στους ανθρώπους ή κρατώντας το σκήπτρο του από τη μια πλευρά και από την άλλη ρίχνοντας κεραυνούς. Άλλες φορές πάλι, καθήμενο με μεγαλοπρέπεια στον χρυσό Θρόνο του κρατώντας τον κεραυνό, ενώ πολλές φορές οδηγώντας το χρυσό του άρμα.

Δίας, Jupiter, Thor, Wotan

Λέγεται ότι ήταν θεός ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως, τον οποίο έφεραν οι αρχαίοι έλληνες και τον ενέταξαν στην παράδοση τους. Δεν κυριαρχούσε από την αιωνιότητα, απλά του δόθηκαν ανθρώπινες ιδιότητες και χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων και το ομοίωμα του άρχοντα της εποχής. Όσο οι χώρες ήταν αγροτικές, λατρευόταν ως θεός του ουρανού, των φαινομένων ή και του καιρού. Όσο οι χώρες εξελίσσονταν σε πολεμικές, άλλαζαν και τα χαρακτηριστικά των θεών. Κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ονομαζόταν Ζευς, με γενική του Διός, το οποίο σημαίνει “λαμπρός”, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι τον ονόμαζαν Jove, το οποίο μετονομάστηκε σε Jupiter. Και οι δύο λαοί τον φαντάζονταν επιβλητικό, με μακρύ γένι και ήρεμο βλέμμα και κρατούσε στα χέρια του την αστραπή. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τον θεωρούσαν αρχηγό των θεών, αλλά τον παρίσταναν με το κεφάλι του κριαριού. Οι αρχαίοι ινδοί (στη σανκριτική διάλεκτο) τον ονόμαζαν guru ή δάσκαλο, ενώ συγκεκριμένα κατά την Hindu αστρολογία ονομαζότανBrihaspati. Για τους Hindu, αντιπροσώπευε τον δάσκαλο ή τον σύμβουλο του Devas, ο οποίος ήταν ο αρχηγός του παραδείσου. Κατά τους Αιγυπτίους ονομαζόταν Ammon. Κατά τον καβαλιστικό μυστικισμό, ο Δίας αντιπροσωπευόταν από το ζώδιο του “Angel Sachiel”.

Αστρονομία: ο εντυπωσιακότερος πλανήτης όλων

Ο Δίας είναι ο πέμπτος σε σειρά απόστασης από τον Ήλιο και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους υπόλοιπους πλανήτες μαζί. Συγκεκριμένα, από στοιχεία που συλλέξανε οι επιστήμονες από παρατηρήσεις που πραγματοποίησαν τα διαστημόπλοια Pioneer I & II και Voyager I & II, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της γης και 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα όλων των υπολοίπων πλανητών μαζί, ενώ ο όγκος του περίπου 1.295 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της. Θεωρούσαν ότι λόγω της μεγάλης του μάζας, ίσως στο μέλλον ο πλανήτης να εξελισσόταν σε Ήλιο, γιατί ακτινοβολεί από το εσωτερικό 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι λαμβάνει από τον Ήλιο. Όμως, επειδή η θερμοκρασία των 1.200 C δεν μπορεί να προκαλέσει θερμοπυρηνικές αντιδράσεις, γι’ αυτό και θεώρησαν αυτή τη σκέψη άκυρη.

Υποστηρίζουν ότι είναι ο 4ος σε σειρά λαμπρότερος πλανήτης (μετά τον ήλιο, τη Σελήνη και την Αφροδίτη) και 6 φορές πιο αμυδρός από την Αφροδίτη. Η σύσταση του πλανήτη αποτελείται από 78% υδρογόνο, 20% ήλιο και το υπόλοιπο 2% μέταλλα. Η απόσταση του Δία από τη γη είναι περίπου 591.000.000 χλμ, η διάμετρός του είναι 142.000 χλμ. και η εκκεντρότητά του είναι 0,049. Επίσης, ανακάλυψαν ότι στον πλανήτη υπάρχει μαγνητικό πεδίο (που δεν υπάρχει στους υπόλοιπους πλανήτες) και το οποίο έχει προσανατολισμό αντίθετο από της γης.

Μπορεί η ταχύτητα περιφοράς του να είναι μικρή, η ταχύτητα περιστροφής του όμως είναι μεγάλη. Για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται 11 γήινα έτη και 315 ημέρες, ενώ για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του 9 ώρες και 51 λεπτά, δηλαδή την μισή ώρα απ’ ό,τι χρειάζονται οι υπόλοιποι πλανήτες για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά τους. Η περιστροφή του αυτή ονομάζεται διαφορική.

Οι άνεμοι στον πλανήτη κινούνται με περίπου 700 km/h (σύμφωνα με τις μελέτες του Γαλιλαίου), δημιουργώντας πολύ μικρή διαφορά στις θερμοκρασίες των πόλων. Και πιο συγκεκριμένα, τα σημεία του ισημερινού του χρειάζονται 9 ώρες και 5 λεπτά, ενώ τα σημεία των πόλων 9 ώρες και 56 λεπτά. Λόγω της γρήγορης περιστροφής του δημιουργούνται ρεύματα, όπου αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν “ζώνες”. Κατ’ επέκταση, στις πιο ψυχρές περιοχές (όπου το αέριο διαστέλλεται) δημιουργούνται τα “νέφη” ή αλλιώς οι άσπρες ζώνες (παράλληλες με τον ισημερινό). Αντίθετα, οι πιο ζεστές περιοχές (όπου το αέριο συστέλλεται) ονομάζονται καφετιές ζώνες. Οι ζώνες του νοτίου ημισφαιρίου κινούνται δεξιόστροφα, ενώ του βορείου αντίστροφα.

Εντυπωσιακή είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα με μέγεθος όσο δύο πλανήτες μαζί, μεγέθους όσο η γη, που βρίσκεται στο κάτω μέρος (βόρειο ημισφαίριο) της ατμόσφαιρας του πλανήτη και έχει σχήμα ελλειπτικό. Μετά από έρευνες που έγιναν κατά την διάρκεια των ετών 1966 και 1967, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι έχει περίοδο περιστροφής 12 ημερών και ακολουθεί φορά αντίθετη από αυτή των δεικτών του ρολογιού. Σε μετέπειτα παρατηρήσεις οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νέφη παρουσιάζουν μια μορφή συστήματος κυκλώνων και αντικυκλώνων με εναλλαγές στις αποχρώσεις (ροζ – κόκκινο). Ανακάλυψαν επίσης, τα νέφη με την λευκή απόχρωση βρίσκονται παραπάνω από αυτά με τη κιτρινόμαυρη απόχρωση.

Ο Δίας έχει 16 δορυφόρους, εκ των οποίων οι 4 είναι οι μεγαλύτεροι και οι πιο γνωστοί Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη. Αυτοί οι 4 είναι οι λεγόμενοι Γαλιλαϊκοί δορυφόροι που αρχικά ονομάστηκαν “Άστρα των Μεδίκων”. Οι υπόλοιποι και λιγότερο γνωστοί είναι οι εξής: ο Μύτης, η Αδράστεια, η Αμάλθεια, η Θήβη, η Λήδα, η Ιμαλία, η Λυσιθέα, η Ελάρα, η Ανάγκη, η Κάρμη, η Πασιφάη και η Σινώπη.

Μετά από παρατηρήσεις που έγιναν στους δορυφόρους κατέληξαν ότι οι δορυφόροι Ιώ και Ευρώπη έχουν το ίδιο μέγεθος όσο και η Σελήνη. Ενώ, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ είναι μεγαλύτεροι από τον πλανήτη Ερμή και από τον Πλούτωνα.

  • Η επιφάνεια του δορυφόρου Καλλιστώ (με ακτίνα 2.403 χλμ) χαρακτηρίζεται από κρατήρες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την πτώση διαφόρων διαλυμένων κομματιών και πάγων από άλλα ουράνια σώματα. Το χρώμα της επιφάνειας είναι το καφέ με κίτρινα στίγματα.
  • Η επιφάνεια του δορυφόρου Ιώ (με ακτίνα 1.821 χλμ) χαρακτηρίζεται για την ηφαιστειακή του δραστηριότητα, λόγω της ζέστης που δημιουργείται από τις δυνάμεις που ασκούν οι υπόλοιποι δορυφόροι του Δία. Τα ηφαίστεια αυτά (περίπου 300) εκτοξεύουν μεγάλη ποσότητα από θειάφι γι’ αυτό και το χρώμα της επιφάνειας του είναι το έντονο κόκκινο.
  • Η επιφάνεια του δορυφόρου Ευρώπη ( με ακτίνα 1.656) χαρακτηρίζεται από λιγότερους κρατήρες. Πιστεύουν ότι από το εσωτερικό της επιφάνειας του δορυφόρου διαρρέουν διάφορα ύδατα τα οποία διαρκώς μεταβάλλουν την επιφάνεια της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι λεγόμενοι παγωμένοι ωκεανοί. Το χρώμα της επιφάνειας είναι το ανοικτό κίτρινο.
  • Τέλος, η επιφάνεια του δορυφόρου Γανυμήδης (με ακτίνα 2.624 χλμ) χαρακτηρίζεται από πάγο, μεγάλης ηλικίας στις σκοτεινές περιοχές, ενώ μικρής ηλικίας στις φωτεινές περιοχές και αυτό δημιουργείτε λόγω συγκρούσεων από τους δακτυλίους. Το χρώμα της επιφάνειας του Γανυμήδη είναι το καφέ με κίτρινες ραβδώσεις.

Αστρολογία: Δίας ο Μεγάλος Ευεργέτης

Ο Δίας είναι ο κυβερνήτης του Τοξότη και των Ιχθύων. Λειτουργεί αρκετά καλά (είναι δηλαδή σε έξαρση) στον Καρκίνο, καθώς συνδέεται άμεσα με την οικογένεια. Αντιθέτως, συγκρούεται με τους Διδύμους και τους Παρθένους (βρίσκεται σε εξορία) και χάνει εντελώς τις ιδιότητές του στον Αιγόκερω (είναι σε πτώση).

Παραμένει σε κάθε ζώδιο για περίπου έναν χρόνο (6 – 18 μήνες) και για να διανύσει και τα 12 ζώδια χρειάζεται περίπου 12 έτη (συγκεκριμένα 11 έτη, 10 μήνες και 14 μέρες), δηλαδή κάθε 12 χρόνια επιστρέφει στην αρχική του θέση. Η επιστροφή του αυτή,συνήθως προμηνύει καλά και ευχάριστα γεγονότα. Γιατί άσχετα με τις όψεις που δημιουργεί (θετικές ή αρνητικές) και μέσα από τα άσχημα γεγονότα βγαίνει κάτι καλό. Η ανάδρομη πορεία του διαρκεί περίπου 4 μήνες. Όσο κινείται ανάδρομα (το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά), τείνει να είναι πιο περιοριστικός σε αυτά που προσφέρει. Το χρώμα που τον αντιπροσωπεύει είναι το μπλε και κυρίως το βαθύ μπλε.

Τί δηλώνει μέσα στον χάρτη

Ο Δίας στον χάρτη υποδεικνύει το φιλοσοφικό επίπεδο της σκέψης, ενώ η θέση του και οι γωνιακές αποστάσεις του την ικανότητα να αντιληφθούμε και να ενσωματωθούμε στο κοινωνικό σύνολο – πνευματικά. Συγκεκριμένα, δείχνει το πώς σκεφτόμαστε, πώς προσεγγίζουμε διανοητικά τις νέες καταστάσεις, το πόσο εύκολα θα φτάσουμε στην επιτυχία και θα ολοκληρώσουμε τους στόχους μας. Κατά τη διάρκεια της πορείας του από τα ζώδια κα τους οίκους, βλέπουμε ότι χρωματίζει τους ανθρώπους με θετική σκέψη και μεγαλύτερη αισιοδοξία. Δηλώνει, δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε, το πόσο ανεκτικοί είμαστε, το πόσο εύκολα δεχόμαστε καταστάσεις, το πόσο εμπιστευόμαστε τους άλλους και το πόσο προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε την ζωή μας. Για παράδειγμα: πόσο ιδεαλιστές είμαστε. Την απάντηση θα μας την δώσουν οι όψεις. Συγχωρούμε εύκολα; Πάλι οι όψεις θα είναι εκείνες που θα μας μάθουν να συγχωρούμε τα λάθη και τις αδυναμίες των άλλων αλλά και τις δικές μας.

Πιο συγκεκριμένα, οδηγεί τα άτομα προς την ηθική, την ελπίδα, τη γνώση, την υπερηφάνεια, τη γενναιοδωρία, τη δημιουργικότητα, αλλά και την καλή τύχη. Συνδέεται με τον 9ο οίκο, που δηλώνει την αναζήτηση και την επέκταση της γνώσης μέσα από τα ταξίδια (γνωρίζοντας λαούς με διαφορετικά ήθη, έθιμα και συνήθειες), από ιδεολογικής και θρησκευτικής πλευράς, αλλά και μέσω των σπουδών. Ως προς τους οίκους –λοιπόν- μάς δείχνει τους τομείς της ζωής μας που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση και να τους βελτιώσουμε.

Θετικές & Αρνητικές επιδράσεις

Τα άτομα με τον Δία καλά τοποθετημένο στον χάρτη τους φημίζονται για την καλή αίσθηση του χιούμορ, τη γενναιοδωρία, την αφοσίωση, τον ανθρωπισμό τους, την εύνοια – καλοτυχία, αλλά και την αισιοδοξία τους. Είναι άτομα που αναζητούν την αληθινή πνευματικότητα, τη δημιουργία, την πρόοδο, που δεν φοβούνται να ρισκάρουν και χαίρονται πάντα να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Πολλές φορές τους βλέπουμε να πολεμούν περισσότερο για τα δικαιώματα των άλλων παρά για τα δικά τους. Στην αρνητική του έκφραση, διακατέχεται από υπερβολή, ανευθυνότητα και σπατάλη. Τείνει προς την προκατάληψη, την αναβλητικότητα, την αλαζονεία, την παχυσαρκία και τη μεγαλομανία.

Στις επόμενες σύντομες περιγραφές, θα δούμε την θετική και την αρνητική έκφραση του Δία σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΗΛΙΟ

  • Θετική έκφραση: Λένε ότι ο Δίας κρύβει μέσα του έναν μικρό Ήλιο και δεν κάνουν λάθος. Είναι μια από τις καλύτερες και τυχερές όψεις, καθώς δίνει θετική σκέψη στα άτομα, ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής και να βγαίνουν νικητές. Είσαστε γενναιόδωροι, ειλικρινείς και πιστοί φίλοι. Βασικό στοιχείο είναι η φιλοσοφική σας διάθεση και γενικά η ανάγκη σας να προοδεύσετε και να διευρύνετε συνεχώς τους ορίζοντες σας, μέσω των ταξιδιών αλλά και των έντονων συγκινήσεων. Είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε τα πάντα για τους δικούς σας ανθρώπους και δίνετε συχνά πολλές ευκαιρίες, καθώς έχετε πολύ μεγάλη καρδιά. Αλλά, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε!
  • Αρνητική έκφραση: Υπάρχουν φορές που βάζετε στόχους παραπάνω από τις δυνατοτητές σας, με αποτέλεσμα όταν κάτι δεν πάει όπως το έχετε σχεδιάσει, να δραματοποιείτε τα πράγματα και να υπερβάλλετε. Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθησή σας βρίσκονται σε τόσο υψηλά σημεία, που πολλές φορές νοιώθετε αήττητοι. Και τότε είναι που υπερβάλλετε περισσότερο και κινείστε εντελώς ανώριμα. Καλό θα ήταν να είσαστε περισσότερο προσεκτικοί.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΣΕΛΗΝΗ

  • Θετική έκφραση: Αυτή η όψη δηλώνει άτομα με έντονα και ξαφνικά συναισθηματικά ξεσπάσματα, που μπορούν όμως να χαλιναγωγούνται το ίδιο εύκολα χάρη στην έμφυτη αισιοδοξία και εξυπνάδα που διαθέτουν. Είσαστε γενναιόδωροι και αρκετά ιδεαλιστές. Διακρίνεστε για την άψογη συμπεριφορά σας και για την κεφάτη σας διάθεση, με αποτέλεσμα να αφήνετε πίσω σας τις ταλαιπωρίες. Σημαντικό είναι το ότι έχετε αρκετή εύνοια στις σπουδές σας.
  • Αρνητική έκφραση: Έχετε την τάση να αλλάζετε συνεχώς διάθεση, πότε επιζητάτε την μοναξιά και πότε την παρέα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις είναι λίγο ανώριμος και ενώ προσπαθείτε να λύσετε τις διαφορές σας με τους άλλους, λόγω των συναισθηματικών σας ξεσπασμάτων, εντείνετε περισσότερο τα πνεύματα. Κάνετε πολλά λάθη, γιατί αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε γιατί οι γύρω σας δεν σας εμπιστεύονται.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΕΡΜΗ

  • Θετική έκφραση: Πολύ καλή όψη! Είσαστε έξυπνα άτομα, ανοικτόμυαλα, ειλικρινή, με υπομονή και με όρεξη να ανακαλύψετε τις διάφορες πτυχές της ζωής. Αναζητάτε συχνά την γνώση και είσαστε καλοί συζητητές, ιδιαίτερα σε φιλοσοφικά θέματα. Το χιούμορ σας το χρησιμοποιείτε για να “σπάσετε τον πάγο”. Έχετε ανάγκη την συζήτηση, όπως και το να βρίσκεστε ανάμεσα σε κόσμο. Σίγουρα θα σας ταίριαζε το επάγγελμα του δασκάλου.
  • Αρνητική έκφραση: Αυτή η όψη δείχνει την εσωτερική σας σύγκρουση ανάμεσα στην λογική και στην αγνή πίστη. Παρόλο που αρκετές φορές εκφράζεστε σωστά, έχετε την τάση να μιλάτε υπερβολικά, γιατί θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να υποστηρίξετε εύκολα την άποψή σας ή γιατί δεν μπορείτε να διακρίνετε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Όμως, οι άλλοι –όντως- καταλαβαίνουν αυτό ακριβώς που λέτε και ας μην το αντιλαμβάνεστε εσείς. Το αγαπημένο σας χόμπι είναι να παρακολουθείτε και να ακούτε τα πάντα γιατί απορροφάτε και επεξεργάζεστε πολύ εύκολα οποιαδήποτε πληροφορία. Γίνεστε υπερβολικοί, πολυλογάδες και αντιδράτε απότομα και νευρικά.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

  • Θετική έκφραση: Όταν το θελήσετε μπορείτε να γίνετε ιδιαίτερα γοητευτικοί και έτσι καταφέρνετε να χειρίζεστε σωστά τους ανθρώπους. Λατρεύετε την καλοπέραση και σίγουρα δεν ανήκετε στα άτομα που τους ενδιαφέρουν ΜΟΝΟ για τα υλικά αγαθά. Προσπαθείτε να κάνετε αρκετές οικονομίες, αλλά είσαστε γενναιόδωροι για να μην πω σπάταλοι αφού θεωρείτε ότι τα χρήματα είναι για να περνάμε καλή ζωή. Παρόλα αυτά, η τύχη είναι με το μέρος σας και σχεδόν ποτέ δεν ξεμένετε. Επίσης, δίνετε καλές συμβουλές στους γύρω σας και ξέρετε να τους καθοδηγείτε σωστά. Θετικό σας στοιχείο είναι ότι δεν αφήνετε τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να σας πνίγουν, αλλά τα λύνετε άμεσα.
  • Αρνητική έκφραση: Είσαστε υπερβολικά σπάταλοι όσον αφορά τα οικονομικά σας. Γενικά, διακατέχεστε από την υπερβολή και στα χρήματα, αλλά και στον έρωτα. Σας ελκύουν τα ωραία πράγματα και δεν έχετε πρόβλημα στο να υποκύπτετε σε απολαύσεις. Ακόμη, δεν δέχεστε συμβουλές και από αυτές που δίνετε στους άλλους σχεδόν καμία δεν ακολουθείτε οι ίδιοι. Μπορεί να είσαστε καλοί και τρυφεροί, αλλά δεν παύει να είσαστε σπάταλοι, υπερβολικοί και πολλές φορές ανεύθυνοι.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΑΡΗ

  • Θετική έκφραση: Αυτή η όψη δηλώνει τα άτομα που διαθέτουν αρκετά αποθέματα ενέργειας, είναι πρακτικά, δραστήρια και δεν αφήνουν τίποτα να μπει εμπόδιο στο δρόμο τους. Το θετικό σας σημείο έγκειται στο ότι τα αποθέματα αυτά μπορούν να σας οδηγούν στην εκπλήρωση των στόχων σας. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, που δυσκολεύεστε να ελέγξετε την παρορμητική σας συμπεριφορά. Βρίσκοντας την ισορροπία θα μπορέσετε να διοχετεύσετε την ενέργειά σας αυτή εποικοδομητικά. Κάνοντας για παράδειγμα ένα άθλημα ή μια ανάλογη ασχολία ή ακόμη ταξιδεύοντας, ίσως ικανοποιούσε το ανήσυχο πνεύμα σας.
  • Αρνητική έκφραση: Τώρα εγώ πρέπει να αναφέρω τα αρνητικά στοιχεία αυτής της όψης; Πάμε λοιπόν … Μήπως είσαστε περισσότερο παρορμητικοί από ό,τι θα έπρεπε και κινείστε επιπόλαια, με αποτέλεσμα να μετανιώνετε για τις επιλογές σας, γιατί πρώτα πράξατε και μετά σκεφτήκατε; Μήπως μπλέκεστε σε περιπέτειες, ασχολείστε με τυχερά παιχνίδια ή κάνετε έντονη ζωή; Ε! Τότε, σίγουρα αυτή η όψη σας εκφράζει! Δυστυχώς, δεν μπορείτε να πειθαρχήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Ξεκινάτε πολλά πράγματα μαζί –με ενθουσιασμό– και στο τέλος τα παρατάτε. Προσοχή χρειάζεται όταν χρησιμοποιείτε επικίνδυνα μηχανήματα καθώς έχετε είστε επιρρεπής στα ατυχήματα.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΚΡΟΝΟ

  • Θετική έκφραση: Αυτή η όψη δηλώνει άτομα υπεύθυνα, έντιμα και φιλόδοξα, που αντιπαθούν την αδικία και είναι πρόθυμα να παλέψουν για το δίκαιο. Θα υπάρξουν πολλές φορές που θα επανεξετάσετε την πίστη σας στον Θεό, θα αναρωτηθείτε για τις θρησκευτικές σας αντιλήψεις και τι πρέπει να ακολουθήσετε. Η επιτυχία σε θέματα σπουδών, αλλά και γενικότερα στον χώρο των επιχειρήσεων και πιθανά στο χώρο της πολιτικής, είναι σίγουρη για εσάς, αρκεί να σκέφτεστε θετικά και να δίνετε την απαραίτητη προσοχή στους περισσότερους στόχους σας. Είσαστε σοβαροί και ξέρετε τις δυνατότητές σας.
  • Αρνητική έκφραση: Μόνιμα βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αισθάνεστε ότι πρέπει να αφήσετε ελεύθερο τον εαυτό σας και να υποκύψετε σε απολαύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, θέλετε να είστε τυπικοί και αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο. Ο Κρόνος, πλανήτης του περιορισμού, σας πιέζει να κοντρολάρετε τις ορμές σας. Βέβαια, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να εξαφανίσετε κάθε είδους αισιοδοξίας και ελπίδας που έχετε για να το πετύχετε αυτό. Εμπιστευτείτε την διαίσθησή σας και να σκέφτεστε θετικά. Αν παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να ξεφύγετε και βλέπετε παντού εμπόδια, τότε μάλλον χρειάζεται να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον ίδιο σας τον εαυτό, για το τι ακριβώς σας αξίζει. Ασχοληθείτε με κάποια ασχολία η οποία θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και την θετική σας σκέψη. Και προσπαθήστε τα σχέδια που κάνετε να είναι πραγματοποιήσιμα, ώστε να μην τα αφήνετε στη μέση.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΟΥΡΑΝΟ

  • Θετική έκφραση: Αναζητάτε την δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες, καθώς έχετε την ικανότητες να αντιλαμβάνεστε τις ισορροπίες. Είσαστε δημιουργικοί, πρωτοπόροι και λειτουργείτε καλύτερα ελεύθερα. Σας αρέσει η περιπέτεια και τα ταξίδια γιατί έρχεστε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Έχετε την ικανότητα να οδηγείτε κάθε ανθρωπιστική δραστηριότητα. Αποφεύγετε τον δογματισμό και την τυφλή θρησκεία όπως και τα πολύ περιοριστικά μέρη, τα οποία σας περιορίζουν και σας πνίγουν.
  • Αρνητική έκφραση: Είσαστε τόσο πιστοί και προσκολλημένοι στους νόμους που καταντάτε να παρουσιάζεστε σαν δικτάτορες, την ίδια στιγμή που νοιώθετε την ανάγκη να ξεφύγετε από το σωστό δρόμο και να αμφισβητήσετε τους νόμους της φύσης. Θέλετε μια ήρεμη και συνηθισμένη εργασία, καθώς το πρωτοποριακό και το καινούργιο σας απωθεί. Όμως, η ζωή σας είναι γεμάτη απρόοπτα. Εκεί που πάνε όλα καλά, ξαφνικά αισθάνεστε πιεσμένοι και τότε πρέπει να αποχωρήσετε (επαγγελματικά). Αυτό είναι και το μόνιμο πρόβλημα σας, τι από τα δύο να διαλέξετε!

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

  • Θετική έκφραση: Έχετε την τάση να κάνετε όνειρα, τα οποία τα βάζετε στόχο και προσπαθείτε να τα υλοποιήσετε. Είσαστε ρομαντικοί, με ισχυρή φαντασία και με χιούμορ. Έχετε δυνατή πίστη και βρίσκεστε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο πνευματικά. Νοιάζεστε για τους συνανθρώπους σας και νοιώθετε συμπόνια γι’ αυτούς. Βλέπετε πίσω και κάτω από τις γραμμές. Έχετε καλλιτεχνική φλέβα και το επάγγελμα που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε έχει να κάνει με τη μουσική, την ποίηση και κάθε είδους τέχνη.
  • Αρνητική έκφραση: Αρκετά δύσκολη όψη, καθώς η έντονη φαντασία και η παιδικότητα που διαθέτετε σας δημιουργεί αρκετά καθημερινά προβλήματα. Είσαστε ευκολόπιστοι και ρομαντικοί με αποτέλεσμα να πληγώνεστε εύκολα. Δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα. Καλό θα είναι να λύνετε τα προβλήματα σας όσο είναι μικρά και να μην τα αφήνετε ώσπου να γίνουν βουνά!

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

  • Θετική έκφραση: Είσαστε φιλόδοξοι και έχετε αρκετή εσωτερική δύναμη, η οποία σας βοηθά να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας. Αναζητάτε την αλήθεια και έχετε πολύ δυνατό μυαλό, ώστε να αναλύετε τα πάντα. Θα στηρίξετε τις απόψεις σας και τις αρχές με σθένος και δεν πρόκειται να αποκλίνετε ούτε στιγμή από αυτές. Αγαπάτε τη φιλοσοφία και τη μεταδίδετε πολύ εύκολα. Τα επαγγέλματα που σας ταιριάζουν είναι του δασκάλου και του συμβούλου.
  • Αρνητική έκφραση: Αισθάνεστε ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρείτε το νόημα της ζωής και θα το αναζητάτε για πάντα. Καμιά φορά φτάνετε στο σημείο να τα θέλετε όλα ή και τίποτα. Βέβαια, η ανάγκη να επιβάλλεστε και να εξουσιάζετε τους γύρω σας είναι στο αίμα σας.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΩΡΟΣΚΟΠΟ

  • Θετική έκφραση: Το σίγουρο είναι ότι σας αρέσει να ζείτε την ζωή. Ακόμη και εάν βλέπετε ότι αυτό που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εσείς θα το κάνετε, αψηφώντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Να θυμάστε ότι για να κερδίσεις κάτι, χάνεις κάτι άλλο. Γενικά είσαστε αρκετά ριψοκίνδυνοι, αλλά και αρκετά τυχεροί στη ζωή σας. Όσον αφορά τα οικονομικά σας, καλό θα ήταν να μην παίζετε πολύ με την τύχη σας. Ίσως, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και να μην αποκλίνετε από αυτό.
  • Αρνητική έκφραση: Έλκετε τους γύρω σας με την ζωντανή και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά σας, καθώς οι γύρω σας βρίσκουν τα καπρίτσια σας χαριτωμένα. Μεγάλο σας ελάττωμα είναι ότι προσπαθείτε να βρείτε τον εαυτό σας μέσα στους από τους άλλους και γενικά παρασύρεστε εύκολα. Παράλληλα, έχετε την ικανότητα να δραματοποιείτε μια κατάσταση και αυτό γιατί οι άλλοι σας το επιτρέπουν.

ΔΙΑΣ ΣΕ ΟΨΗ ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΜΑ
Δίνετε μεγάλη βάση στην εργασία σας, καθώς είναι πολύ σημαντική για εσάς. Θα είσαστε αρκετά τυχεροί στη ζωή σα,ς καθώς είσαστε αρκετά ικανοί στην διοίκηση. Ξέρετε πώς να χειρίζεστε, αλλά και πώς να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους γύρω σας. Συνήθως, επιλέγετε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη γνώση και το διάβασμα.

ΔΙΑΣ & ΤΟΞΟΤΗΣ
Συχνά, τον παρομοιάζουν με τον Ήλιο, καθώς έχει μέσα του φωτεινότητα και λάμψη. Ο Δίας Θεωρείται ο “Μεγάλος Ευεργέτης”, η Αφροδίτη η “Μικρή ευεργέτης”, ενώ ο Κρόνος ο “Μεγάλος Κακοποιός”. Στο σύμβολο του, πάνω στο σταυρό της ύλης προσαρμόζεται το σύμβολο της ψυχής, δηλαδή το πνεύμα μας ωριμάζει μέσω των εμπειριών και της εξέλιξης. Το σύμβολο του Τοξότη είναι ο Κένταυρος, δηλαδή μισός άνθρωπος και μισός άλογο, που στοχεύει ψηλά. Μισός άνθρωπος με την έννοια του πνεύματος και μισός άλογο με την έννοια του ενστίκτου. Το βέλος στοχεύει προς την ανύψωση.

Ο Δίας αντιπροσωπεύει το κατεστημένο, την κοινωνία, τις αρχές, την δημοκρατία και την φιλανθρωπία. Είναι ο προστάτης της οικογένειας και ο αρχηγός του σπιτιού και κατ’ επέκταση ο προστάτης της χώρας και της κοινωνίας. Έκφραση των ατόμων με έντονο τον Δία στο χάρτη τους: Όσα και να αποκτήσεις, δεν είναι ποτέ αρκετά.

 

Ω Zευ, πάτερ Zευ, σον μεν ουρανού κράτος
συ δ’ εργ’ επ’ ανθρώπων οράς
λεωργά και θεμιστά, σοι δε θηρίων
ύβρις τε και δίκη μέλει.
Zευς πρώτος γένετο, Zευς ύστατος αργικέραυνος

__________________________________________________

  1. Κατά τον Απολλόδωρο, ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη στο όρος Δίκτυ. Κατά τον Ησίοδο, γεννήθηκε επίσης στην Κρήτη σε μια σπηλιά του Αιγαίου Όρους, κοντά στην περιοχή Λύκτο. Κατά τον Καλλίμαχο, γεννήθηκε στην Αρκαδία, στο Παρράσιο Όρος, όπου από εκεί φυγαδεύτηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κνωσσό στο Όρος Ίδα. Κατά τον Παυσανία, ανατράφηκε στην Αρκαδία στο όρος Λυκαίο ή αλλιώς Όλυμπος ή Ιερά Κορυφή.
  2. Κουρήτες: οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης. Άγριες θεότητες παρόμοιες με τους Τελχίνες της Ρόδου, όπου οι τελευταίοι προστάτευαν τον Ποσειδώνα.
  3. Την πέτρα που έβγαλε ο Κρόνος από το στομάχι του, τοποθετήθηκε (από τον Δία) στο Μαντείο των Δελφών και ονομάστηκε “ομφαλός της γης”.
  4. Λένε ότι την αιγίδα (άτρωτη ασπίδα) του την έφτιαξε από το δέρμα της κατσίκας του “Αμάλθεια”, μετά τον θάνατό της. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν δώρο του θεού Ηφαίστου για να τον προστατεύει.
  5. Ο Χρησμός δινόταν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε Μαντείο π.χ. στη Δωδώνη μέσω θροΐσματος των φύλλων της ιερής βελανιδιάς (που βρισκόταν στη μέση του Μαντείου), στην Ολυμπία παρατηρώντας προσεκτικά τα καιγόμενα σφαγεία της εκάστοτε θυσίας, στους Δελφούς μέσω του Απόλλωνα.

 

Πηγές – Αναφορές:
Astrology at Sky View Zone
bobmarkastrologer.com
encyclopedia.thefreedictionary
mythweb.com/gods/The Olympians
starfriends.com/NSAspectsJupiter
myastrologybook.com/astrology reading in fine art personalized books-astrology books
Kybernografoi Magazine
THEOI GREEK MYTHOLOGY, Exploring Mythology & the Greek Gods in Classical Literature & Art

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments