0 0 votes
Article Rating

Η Σελήνη, αυτό το αιώνιο σύμβολο της γονιμότητας, αξίζει τη λεπτομερειακή μελέτη όχι μόνο γιατί είναι η πιο εμφανής πλανητική επιρροή, αποδεδειγμένη ιστορικά και επιστημονικά.

Αλλά γιατί μέσα από τις εκφράσεις της (Πανσέληνος, εκλείψεις και τέταρτα) κανονίζει την ανθρώπινη ψυχική διάθεση κατευθύνοντας την ισορροπία στο ψυχικό προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση του εγώ. Το 70 π.Χ. αρχίζουν τα πρώτα Ελληνικά ωροσκόπια που λαμβάνουν υπόψη τους την ακριβή ώρα γέννησης ενώ παράλληλα η έκλειψη κανονίζει τη σπορά της γης και του ανθρώπου.

Μέσα στον εικοστό αιώνα ο άνθρωπος πατάει το πόδι του στη Σελήνη, καινούρια στοιχεία έρχονται στο φως που τεκμηριώνουν υποθέσεις και δίνουν αφορμές για νέες, όπως αυτή που ισχυρίζεται ότι ο πλανήτης Σελήνη έχει κατοικηθεί πριν τη μορφή που έχει σήμερα. Η φυσική της όμως κατάσταση παραμένει αμετάβλητη η “προσωπικότητά” της συνεχίζει να ακτινοβολεί και να επηρεάζει τον πλανήτη Γη κάθε είκοσι επτά ημέρες δηλώνοντας έτσι την ύπαρξή της.

Σήμερα που η Αστρονομία και η Αστροφυσική είναι σε θέση να μας δώσουν τέτοια στοιχεία για τις φάσεις της Σελήνης, που κάνουν πιο ακριβή την επιρροή της, με αποτέλεσμα την πληρέστερη ερμηνεία του ωροσκοπίου, απαιτείται ένας σεβασμός πιο συνειδητός στη μεταφυσική σφαίρα μακριά από κάθε καιροσκοπική εκμεταλλευτική διάθεση.

 

Τι είναι έκλειψη

Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας, έχουμε δει μια έκλειψη. Κατά την διάρκεια της ημέρας έχουμε έκλειψη Ηλίου, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας έκλειψη Σελήνης. Οι εκλείψεις λοιπόν, είναι δύο ειδών, Ηλίου και Σελήνης. Κατά την διάρκεια μιας έκλειψης του Ηλίου, ολόκληρος ο δίσκος, ή ένα μέρος του, αποκρύπτεται προσωρινά.

Είναι σα να περνά από μπροστά του, ένα σκοτεινό σώμα, το οποίο μπλοκάρει, την ενέργειά του προς την Γη. Αυτό το σκοτεινό σώμα, είναι ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη. Όταν αυτή αποκρύπτει ολόκληρο τον Ήλιο, έχουμε ολική έκλειψη, όταν δε αποκρύπτει ένα μέρος του, έχουμε μερική έκλειψη Ηλίου. Αυτό είναι θέμα απόστασης μεταξύ των σωμάτων.

Σαν μελετητές της Αστρολογίας, όλοι γνωρίζουμε ότι όταν δύο ουράνια σώματα κατέχουν τον ίδιο χώρο μέσα στο διάστημα, λέμε ότι έχουμε Σύζευξη σωμάτων. Έτσι λοιπόν μια έκλειψη Ηλίου μπορεί να απαντηθεί, όταν ο Ήλιος και η Σελήνη συναντώνται μέσα στο διάστημα, σε ένα ορισμένο σημείο του ζωδιακού κύκλου. Αυτή η Σύζευξη Ηλίου – Σελήνης, ονομάζεται Νέα Σελήνη. Η Νέα Σελήνη συμβαίνει κάθε μήνα.

Έτσι η έκλειψη Ηλίου απαντάται κάθε μήνα. Στην πραγματικότητα έχουμε μόνο δυο εκλείψεις Ηλίου κάθε χρόνο και αυτό γιατί οι παράγοντες που χρειάζονται για να γίνει μια έκλειψη συμπίπτουν δυο φορές το χρόνο. Γι’ αυτό κάτι άλλο πρέπει να μπλέκετε κάνοντας την έκλειψη Ηλίου ειδικό φαινόμενο της Νέας Σελήνης, είτε ένα κομμάτι είτε ολόκληρος ο δίσκος αποκρύπτεται προσωρινά. Και πάλι φαίνεται σαν ένα σκοτεινό σημείο στο διάστημα, που κινείται μεταξύ Σελήνης και Γης και εξαλείφει το φως της Σελήνης. Εδώ επίσης έχουμε το φαινόμενο της ολικής ή μερικής έκλειψης αναλόγως.

Αντίθετα με τον Ήλιο, η Σελήνη δεν παράγει δική της ακτινοβολία. Αυτό που από την Γη βλέπουμε σαν Σελήνη, στην πραγματικότητα είναι το φως του Ηλίου που αντανακλάται στην Σελήνη από την επιφάνεια της Γης. Έτσι όταν οι τρεις πλανήτες Ήλιος – Γη – Σελήνη ευθυγραμμίζονται στο διάστημα με την Γη στο μέσον το φως του Ήλιου ταξιδεύοντας προς την Σελήνη εξαλείφεται – αποκρύπτεται. Ο μαύρος κύκλος που εμφανίζεται να ταξιδεύει στην επιφάνεια της Σελήνης, είναι στην πραγματικότητα η σκιά της Γης επάνω στην Σελήνη. Αυτή λοιπόν η ευθυγράμμιση της Γης και της Σελήνης στο διάστημα, εμφανίζεται μέσα στο ζωδιακό κύκλο, σε ακριβώς απέναντι ζώδια.

Ονομάζουμε αυτό το φαινόμενο Πανσέληνο και από το ημερολόγιο ξέρουμε ότι απαντάται κάθε μήνα. Επίσης όμως ξέρουμε ότι δεν συμβαίνει έκλειψη Σελήνης κάθε μήνα. Έτσι μια έκλειψη Σελήνης πρέπει να είναι ειδική περίπτωση της Πανσελήνου που σε συνδυασμό με κάποιο άλλο γεγονός, προκαλούν την έκλειψη. Εάν τώρα στραφούμε στους ειδικούς πίνακες που δίνουν τις ημερομηνίες έκλειψης Ηλίου και Σελήνης, ανακαλύπτουμε κάποια άλλα σημαντικά πράγματα.

Μπορούμε να βρούμε τις ακριβείς ημερομηνίες έκλειψης Ηλίου ή Σελήνης προκαταβολικά, καθώς επίσης και την ακριβή τους θέση σε μοίρα και ζώδιο του ζωδιακού κύκλου. Γνωρίζουμε ότι οι εκλείψεις φαίνεται να συμβαίνουν κάθε 169 περίπου ημέρες. Οι εκλείψεις Ηλίου ή Σελήνης απαντώνται σε ζεύγη, με την έκλειψη Σελήνης 14 ημέρες πριν ή μετά την έκλειψη Ηλίου.

 

Απόκλιση και Πλάτος

Ο Ισημερινός είναι μια φανταστική γραμμή γύρω από το κέντρο της Γης. Όλα τα σημεία του Ισημερινού απέχουν εξίσου από τους πόλους της Γης πάνω στους οποίους φαίνεται να περιστρέφεται. Εάν τώρα εκτείνουμε αυτόν τον Ισημερινό κύκλο έξω από την Γη και τον προβάλουμε πάνω στην σφαίρα του ουρανού, αυτό το ονομάζουμε ουράνιο Ισημερινό αυτόν που ο Ήλιος φαίνεται να διαγράφει κατά την διάρκεια του στην ετήσια περιστροφή της Γης. Αυτό ονομάζεται Εκλειπτικός Ουράνιος Ισημερινός και με τον Ουρανό δεν συμπίπτουν αλλά δημιουργούν γωνία 23 μοίρες 27 πρώτα λεπτά.

Αυτοί οι κύκλοι εφάπτονται σε δυο σημεία, στη 0 μοίρα του Κριού την πρώτη μέρα της Άνοιξης και στη 0 μοίρα του Ζυγού την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου. Και οι δυο ημερομηνίες είναι όταν ο Ήλιος βρίσκεται επάνω στον Ουράνιο Ισημερινό. Όταν μιλάμε για την θέση των πλανητών στην Αστρολογία, μας ενδιαφέρει η τροχιά τους και όχι η θέση τους πάνω ή κάτω από τον Ισημερινό. Η θέση δίνεται σε μοίρες και λεπτά του συγκεκριμένου ζωδίου π.χ. 5 μοίρες 31 πρώτα λεπτά του Καρκίνου και μιλάμε για το Γεωγραφικό μήκος.

Κανένας πλανήτης μέσα στο διάστημα δεν ακολουθεί πορεία που συμπίπτει με τον Ουράνιο Ισημερινό. Κατά την διάρκεια της μισής περιόδου τροχιάς, είναι πάνω από τον Ουράνιο Ισημερινό και κατά τη διάρκεια της άλλης μισής από κάτω. Έτσι όχι μόνο μπορούμε να περιγράψουμε ένα Ουράνιο σώμα με το γεωγραφικό του μήκος αλλά να ορίσουμε και την ακριβή του θέση και απόσταση πάνω ή κάτω από τον Ουράνιο Ισημερινό σε μοίρες και λεπτά βόρεια ή νότια από τον Ουράνιο Ισημερινό. Αυτό λέγεται απόκλιση.

Η απόκλιση ενός σώματος την κάθε μέρα, δίνεται από τις ειδικές εφημερίδες. Όσο πιο κοντά στην Γη είναι ένα σώμα τόσο πιο γρήγορα αλλάζει η απόκλιση. Έτσι για την Σελήνη η απόκλιση αλλάζει πολύ γρήγορα ενώ για τον Πλούτωνα, πάρα πολύ αργά. Εάν αντί για την μέτρηση των σωμάτων πάνω και κάτω δεν χρησιμοποιήσουμε τον Ουράνιο Ορίζοντα αλλά την Εκλειπτική τότε αντί για την Ουράνια Απόκλιση παίρνουμε το Ουράνιο Πλάτος.

Το πλάτος και αυτό εκφράζεται σε μοίρες και πρώτα λεπτά, βόρεια και νότια της Εκλειπτικής. Οι Αστρολόγοι δεν χρησιμοποιούν το γεωγραφικό πλάτος και την απόκλιση παρά σε ορισμένες μόνον περιπτώσεις όταν δηλαδή η σχηματιζόμενη όψη είναι αυτή που ονομάζουμε Παραλληλία. Παραλληλία είναι η όψη που σχηματίζουν δυο πλανήτες με μια μοίρα διαφορά στον βαθμό απόκλισης.

Η παραλληλία είναι επίσης σημαντική για το θέμα των εκλείψεων. Σε αυτή την περίπτωση ο Ήλιος και η Σελήνη πρέπει να είναι σε σύζευξη ή αντίθεση και επίσης παράλληλοι ο ένας προς τον άλλο. Αυτό είναι που κάνει την έκλειψη την ειδική περίπτωση της Πανσελήνου γι’ αυτό η παραλληλία δεν απαντάται πάντα όταν ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε σύζευξη ή αντίθεση.

 

Οι Δεσμοί της Σελήνης

Για να έχουμε έκλειψη πρέπει να τηρείται ακόμη μια συνθήκη. Όχι μόνον ο Ήλιος και η Σελήνη πρέπει να είναι σε σύζευξη ή αντίθεση και παραλληλία αλλά επίσης πρέπει να είναι σε σύζευξη ο ένας ή και οι δύο δεσμοί στις όψεις της Σελήνης. Οι περισσότερες αστρολογικές εφημερίδες δίνουν καθημερινά τη θέση της Σελήνης στον βόρειο δεσμό ενώ ο νότιος εννοείται στην ίδια μοίρα ακριβώς αλλά στην απέναντι ζωδιακή θέση.

Ο βόρειος και νότιος δεσμός της Σελήνης ή οποιουδήποτε άλλου πλανήτη είναι τα δυο σημεία στο διάστημα όπου η τροχιά του πλανήτη ή της Σελήνης διασταυρώνονται με την τροχιά του Ηλίου. Για την Σελήνη αυτό το σημείο κινείται σε 0 μοίρες 3 πρώτα κάθε μέρα και προς τα πίσω μέσα στο ζωδιακό κύκλο.

Για μια πλήρη περιστροφή ενός δεσμού στον ζωδιακό κύκλο απαιτούνται περίπου 6.585.36 ημέρες ή λίγο περισσότερο από 18 χρόνια. Για τους υπόλοιπους πλανήτες η κίνηση αυτή είναι σχεδόν ανεπαίσθητη σε ετήσια βάση. Αυτή όμως που αποτελεί έκπληξη, είναι ότι οι αρχαίοι γνώριζαν όλες αυτές τις πληροφορίες με φανταστική ακρίβεια.

 

Εκλειπτικά Όρια

Σπάνια η θέση του Ηλίου ή της Σελήνης και ο βόρειος ή νότιος δεσμός συμπίπτουν ακριβώς στο διάστημα. Έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο αλλά το ερώτημα είναι πόσο κοντά πρέπει να βρεθούν για να έχουμε έκλειψη. Τίθενται λοιπόν κάποια όρια τα οποία είναι όπως ακολουθούν.

  • Ολική έκλειψη Ηλίου: Για να έχουμε αυτή την έκλειψη πρέπει ο Ήλιος και η Σελήνη να μην παρεκκλίνουν περισσότερο από 9 55 από το σημείο δεσμού της Σελήνης. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ολική έκλειψη όμως και πάλι δεν συμβαίνει όταν η σφαίρα βρίσκεται μεταξύ 9 55 και 11 15.
  • Μερική έκλειψη Ηλίου: Η έκλειψη αυτή απαντάται όταν η απόσταση του δεσμού της Σελήνης είναι 18 31 ή και ολιγότερο. Πρέπει να την έχουμε σε απόσταση από 15 21 ή λιγότερο . Εάν είναι 9 55 και 11 15 μπορεί να είναι ολική ή μερική. Από 11 15 μέχρι 18 31 πρέπει να είναι μερική.
  • Ολική έκλειψη Σελήνης: Για την έκλειψη σελήνης οι αποστάσεις είναι κάπως μικρότερες. Έτσι λοιπόν για την ολική έκλειψη ο Ήλιος και η Σελήνη πρέπει να είναι 3 45 από το σημείο δεσμού της Σελήνης ή και πιο κοντά. Εκτός εάν η σφαίρα εκτείνεται στις 6 0.
  • Μερική έκλειψη Σελήνης: Αυτή απαντάται όταν η απόσταση από τον δεσμό της Σελήνης είναι λιγότερο από 12 15 ή όταν είναι λιγότερο από 9 30. Από 12 15 μέχρι 6 0 θα είναι μερική. Κάτω από 3 45 θα είναι ολική και μεταξύ 3 45 και 6 0 μπορεί να είναι μερική ή ολική.
  • Απόκρυψη: Όπως είναι δυνατόν να έχουμε έκλειψη με τον Ήλιο και την Σελήνη τα δυο φώτα είναι επίσης δυνατόν να έχουμε μια ευθυγράμμιση στην οποία είτε ο Ήλιος είτε η Σελήνη παρεμβάλλονται μεταξύ της Γης και ενός άλλου ή περισσότερων πλανητών. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται απόκρυψη.

Περιληπτικά

Μια έκλειψη στηρίζεται στους εξής παράγοντες:
Έκλειψη Ηλίου

  • Είναι μια σύνοδος Ήλιου και Σελήνης.
  • Απαντάται μόνο κατά την περίοδο της Νέας Σελήνης.
  • Απαντάται μόνο όταν ο Ήλιος και η Σελήνη είναι παράλληλοι, σε απόκλιση, καθώς επίσης και σε Σύνοδο.
  • Απαντάται μόνο όταν ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε Σύνοδο με ένα από τους δεσμούς της Σελήνης και μέσα σε αυστηρά όρια απόστασης.
  • Έχει επίδραση πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της Γης και αυτό μπορεί να μετρηθεί επιστημονικά.
  • Απαντάται σε κύκλους και μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.
  • Μπορεί να είναι μερική ή ολική.

Έκλειψη Σελήνης

  • Είναι μια αντίθεση Ηλίου και Σελήνης.
  • Απαντάται μόνο κατά την περίοδο της Πανσελήνου.
  • Απαντάται μόνο όταν ο Ήλιος και Σελήνη είναι απέναντι. παράλληλοι σε απόκλιση καθώς και ο ένας σε βόρεια απόκλιση και ο άλλος σε νότια.
  • Απαντάται μόνο ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε Σύνοδο με τους δεσμούς της Σελήνης και μέσα σε αυστηρά όρια απόστασης.
  • Έχει επίδραση πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της Γης και αυτό μπορεί να μετρηθεί επιστημονικά.
  • Απαντάται σε κύκλους και μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.
  • Μπορεί να είναι μερική ή ολική.
  • Απαντάται μόνον 14 περίπου ημέρες πριν ή μετά από έκλειψη Ηλίου.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments