5 1 vote
Article Rating

Μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος πρόβλεψης που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αστρολόγους είναι η Ηλιακή Επιστροφή.

Ηλιακή Επιστροφή είναι ο χάρτης που καταστρώνουμε κάθε χρόνο την ημέρα που ο Ήλιος φτάνει στην ακριβή θέση που βρισκόταν κατά τη γέννηση. Αυτός ο χάρτης δείχνει τις τάσεις και τα γεγονότα που θα συμβούν κατά την διάρκεια του έτους που ξεκινάει στα γενέθλια του ατόμου και διαρκεί μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του.

Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθούμε με το πώς ακριβώς καταστρώνεται αυτός ο χάρτης –μια και οι περισσότεροι λίγο – πολύ χρησιμοποιούν υπολογιστή– αλλά θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε πληροφορίες για το πώς ερμηνεύεται αυτός ο χάρτης πάντα σε γενικές γραμμές.

Ο χάρτης αυτός λοιπόν μπορεί να ερμηνευτεί από μόνος του με τον ίδιο τρόπο που ερμηνεύεται ο γενέθλιος χάρτης, αλλά μπορεί να συσχετιστεί και με τον γενέθλιο. Εξετάζοντας τον χάρτη ανεξάρτητα κατ’ αρχήν, θα κοιτάξουμε πως είναι κατανεμημένοι οι πλανήτες.

Αν οι περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται πάνω από τον ορίζοντα σημαίνει ότι το άτομο θα ασχοληθεί περισσότερο με εξωτερικά γεγονότα, και γενικά θα είναι πιο κοινωνικό.

Αν οι περισσότεροι πλανήτες είναι κάτω από τον ορίζοντα δείχνει μια χρονιά που θα είναι πιο εσωστρεφές, ή θα ασχοληθεί με καθαρά προσωπικά του θέματα, αν βρίσκονται ανατολικά το άτομο θα πάρει την ζωή του στα χέρια του, θα μπορεί να ελέγχει τα θέματά του και να αποφασίζει γι’ αυτά, ενώ αν βρίσκονται στο δυτικό ημισφαίριο δείχνει ότι τα θέματά του εξαρτώνται κυρίως από τους άλλους.

Εξίσου σημαντικές πληροφορίες δίνει η κατανομή των πλανητών στους οίκους. Έτσι, αν οι περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται σε γωνιακούς οίκους (1,4,7,10), είναι μια χρονιά δραστήρια κατά την οποία το άτομο θα ξεκινήσει πολλά καινούργια πράγματα. Όταν οι περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται σε διάδοχους οίκους (2,5,8,11) είναι μια χρονιά ανάπτυξης και σταθεροποίησης, ενώ όταν βρίσκονται στους κατιόντες οίκους (3,6,9,12) είναι χρονιά λιγότερο δραστήρια.

 

Στην συνέχεια θα κοιτάξουμε τον ωροσκόπο, τον κυβερνήτη του, και τις όψεις που σχηματίζει. Θεωρούνται γενικά θετικές οι χρονιές κατά τις οποίες ο ετήσιος Ωροσκόπος βρίσκεται σε ευνοϊκή όψη με τον γενέθλιο.

Αν π.χ. κάποιος έχει γενέθλιο Ωροσκόπο στον Κριό, η χρονιά που θα βγάλει ετήσιο Ωροσκόπο Λέοντα, Τοξότη, Υδροχόο, Δίδυμο θεωρείται καλή (πάντα βέβαια εξαρτώνται οι κυβερνήτες και οι όψεις), ενώ η χρονιά που θα βγάλει Καρκίνο, Αιγόκερω, Ζυγό θεωρείται πιο δύσκολη. Ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά θεωρείται η χρονιά που το γενέθλιο ωροσκόπιο αντιστρέφεται δηλαδή “βγάζει” ωροσκόπο την ακμή του 7ου οίκου, και Μεσουράνημα την ακμή του 4ου.

Ο συμβολισμός των ζωδίων είναι πάντα χρήσιμος και τα ζώδια που βρίσκονται στις ακμές των οίκων συχνά μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα ο οίκος ο οποίος έχει στην ακμή του το ζώδιο του Κριού, είναι ο οίκος στον οποίο θα έχουμε κάποιο νέο ξεκίνημα.

Αν π.χ. ο 2ος οίκος έχει στην ακμή του το ζώδιο του Κριού, δείχνει μια χρονιά που θα αποκτήσουμε κάποιο καινούργιο έσοδο, στον 4ο κάποιο καινούργιο σπίτι, ή δημιουργία νέας οικογένειας κλπ. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι ακμές των οίκων. Εκεί που βρίσκεται ο Ταύρος θα υπάρχει σταθεροποίηση, ο Δίδυμος, επικοινωνία, ο Καρκίνος προσκόλληση σε παραδοσιακά πρότυπα, ο Λέων απολαύσεις, η Παρθένος δουλειά και υπηρεσία, ο Ζυγός αρμονία, ο Σκορπιός απελευθέρωση ενέργειας, ο Τοξότης επέκταση, ο Αιγόκερως απομόνωση, ο Υδροχόος ανεξαρτησία, οι Ιχθείς εσωστρέφεια.

Ένα σημαντικό γεγονός υποδεικνύεται όταν κάποιος ετήσιος πλανήτης πέσει στην θέση που υπάρχει ένας γενέθλιος πλανήτης. Σ’ αυτή την περίπτωση θα εκδηλωθούν θέματα που υποδεικνύονται από τον γενέθλιο πλανήτη.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι όταν ο Βόρειος Δεσμός πέσει σε κάποια συγκεκριμένη μοίρα που έχουμε έναν γενέθλιο πλανήτη. Π.χ. αν έχουμε έναν γενέθλιο πλανήτη στις 16ο ενός ζωδίου, και ο Βόρειος Δεσμός πέσει στις 16ο οποιουδήποτε ζωδίου (ακόμα και αν δεν κάνει όψη) θα συμβεί ένα γεγονός της φύσης του πλανήτη που έχουμε στις 16ο, το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε γιατί θεωρείται καρμικό.

Πολύ σημαντική θεωρείται η χρονιά που παρουσιάζεται στον ετήσιο χάρτη μια Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος, όπου στην πρώτη περίπτωση δείχνει ότι θα υπάρξουν κάποια καινούργια ξεκινήματα σχετικά με τον οίκο ή/και το ζώδιό που γίνεται η σύνοδος, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ολοκληρώνονται κάποια θέματα.

Φυσικά η θέση του Ήλιου είναι πολύ σημαντική αφού μιλάμε για Ηλιακή Επιστροφή. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Ήλιος είναι ο οίκος που θα ενεργοποιηθεί περισσότερο την συγκεκριμένη χρονιά.

Όμως, και η Σελήνη (το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται καθώς και ο οίκος αλλά και οι όψεις που σχηματίζει) είναι σημαντική. Σχετικά με τις εκλείψεις, αν συμβεί μια έκλειψη σε μια ηλιακή επιστροφή είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει ανάλογα με τις όψεις που συνοδεύουν την έκλειψη, και φυσικά θα είναι πιο έντονο εάν η έκλειψη βρίσκεται σε γωνιακούς οίκους.

Οι εκλείψεις δεν φέρνουν πάντα αρνητικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές ξεκαθαρίζουν τομείς της ζωής που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που δεν θα πρέπει να παραλείψουμε είναι οι σύνοδοι που σχηματίζονται στον ετήσιο χάρτη. Αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί καμιά φορά δεν συμφωνεί με τις διελεύσεις και είναι πιθανό να παραπλανηθούμε στις προβλέψεις μας. Ένα παράδειγμα είναι το εξής:

Κάποιος που έχει γεννηθεί 7 Αυγούστου κάποιας χρονιάς έχει τον γενέθλιο Ήλιο του στις 14 μοίρες του Λέοντα. Στο ετήσιο ωροσκόπιό του (που ξεκινάει στις 7/8/2006 και διαρκεί μέχρι τις 7/8/2007) βγάζει ακριβή σύνοδο Ήλιου – Κρόνου. Αν λοιπόν ζητήσει πρόβλεψη το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2006) είναι πολύ εύκολο να του πούμε ότι πέρασε την επιρροή του Κρόνου, αφού ο Κρόνος θα κινείται πλέον στις 18 μοίρες μέχρι τις 25 και με την ανάδρομη κίνησή του, θα φτάσει πάλι μέχρι τις 18 άρα δεν θα περάσει ξανά από τις 14.

Όμως αφού στο ετήσιό του βγάζει ακριβή σύνοδο Ήλιου – Κρόνου, η επιρροή αυτή θα υπάρχει μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2007.

 

Ενεργοποίηση γεγονότων

 

Ο ετήσιος χάρτης δίνει πληροφορίες για τα γεγονότα που θα εκδηλωθούν κατά την διάρκεια της χρονιάς και όχι για τον χρόνο εκδήλωσης των γεγονότων. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να εντοπίσουμε την χρονική στιγμή των γεγονότων. Οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι οι εξής:

1) οι διελεύσεις των πλανητών από τον Ήλιο μέχρι και τον Άρη, όταν περνούν από σημαντικούς ετήσιους πλανήτες.
2) Η μετακίνηση του Ωροσκόπου μια μοίρα κάθε μέρα. Όταν ο Ωροσκόπος φτάσει σε ένα σημείο όπου βρίσκεται κάποιος πλανήτης είναι πιθανό να εκδηλωθούν γεγονότα. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθούν και όταν περάσει από αυτό το σημείο και σχηματίσει τετράγωνο ή αντίθεση.
Π.χ. εάν ο Ωροσκόπος είναι στις 20 Σκορπιού και υπάρχει ένας πλανήτης στις 20 Τοξότη, μπορεί να συμβεί γεγονός σε 30 μέρες που ο Ωροσκόπος θα συναντήσει αυτόν τον πλανήτη, αλλά μπορεί να συμβεί γεγονός και σε 120 ημέρες που ο ωροσκόπος θα φτάσει στις 20 Ιχθύων και θα σχηματίσει τετράγωνο, ή σε 210 μέρες που θα φτάσει στις 20 Διδύμων και θα σχηματίσει αντίθεση κλπ.
3) Οι όψεις που θα σχηματίσει η προοδευμένη Σελήνη (η ετήσια) μέσα στον ετήσιο χάρτη.
4) Υπάρχει ακόμα μια μέθοδος που μετακινεί την ακμή του μεσουρανήματος 1 μοίρα κάθε 4 μέρες και λειτουργεί με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ωστόσο, για όλες τις μεθόδους απαιτείται να υπάρχει ακριβής ώρα γέννησης.

 
Άλλος ένας πρόχειρος τρόπος για να δούμε περίπου πότε θα εκδηλωθούν τα γεγονότα είναι η τοποθέτηση των πλανητών στους οίκους. Αν υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες σε γωνιακούς οίκους (1,4,7,10) τα γεγονότα θα εκδηλωθούν στους τέσσερις πρώτους μήνες της Ηλιακής επιστροφής.

Αν οι περισσότεροι πλανήτες είναι σε διάδοχους οίκους τα γεγονότα θα εκδηλωθούν το δεύτερο τετράμηνο (δηλαδή από τον 5ο μέχρι και τον 8ο μήνα) ενώ αν είναι σε κατιόντες τα γεγονότα θα εκδηλωθούν στο τελευταίο τετράμηνο (δηλαδή από τον 9ο ως τον 12ο μήνα).

Φυσικά η Ηλιακή Επιστροφή είναι ένα μεγάλο θέμα, που πιστεύω ότι είναι ανεξάντλητο (όπως και η ίδια η αστρολογία) και έτσι είναι πολύ πιθανό να έχω παραλείψει κάποια πράγματα ίσως και σημαντικά. Σίγουρα όμως, οι βασικές αρχές και οι έννοιες αρχικά, νομίζω ότι αποδόθηκαν και στην συνέχεια τυχόν απορίες ή κενά θα απαντηθούν.

 

Ρένα Μεντάκη

 

Αποκτήστε την Προσωπική σας Ηλιακή Επιστροφή

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments