0 0 votes
Article Rating

Θέματα που έχουν να κάνουν με την αγάπη και τις σχέσεις είναι ψηλά στη λίστα των ενδιαφέροντων των περισσότερων ανθρώπων. Υπάρχουν κάποιες μοναχικές ψυχές που νιώθουν αρκετά γεμάτες και πλήρεις ζώντας χωρίς κάποιο πρωταρχικής σημασίας σύντροφο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουν να αποζητήσουν και να πραγματοποιήσουν οικείες σχέσεις για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Ένας τρυφερός σύντροφος διώχνει μακριά το κρύο, όχι μόνο ζεσταίνοντας το κρεβάτι, αλλά και υποστηρίζοντας τα όνειρά μας και ακούγοντας τους φόβους μας. Οι προσωπικές και στενές σχέσεις είναι αυτό που επιλέγει η πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά η σύγχρονη κοινωνία το έχει κάνει μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Οι προκλήσεις μιας μοντέρνας σχέσης

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, όπου οι ρόλοι των ανδρών και των γυναικών ήταν περισσότερο προσεκτικά (αν και άνισα) καθορισμένοι, υπήρχε στήριξη των ζευγαριών από την κοινωνία και την οικογένεια. Αλλά στη σημερινή εποχή, πολλοί από εμάς έχουμε απομακρυνθεί από τις οικογένειές μας και τα πάτρια εδάφη. Και, ακόμα και αν είμαστε κοντά, οι εκτεταμένες οικογένειες είναι σπάνιες και η κοινωνική στήριξη των ζευγαριών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ένα μοντέρνο ζευγάρι περιμένει περισσότερα από μία σχέση από ότι τα ζευγάρια που ζούσαν σε προ-βιομηχανικές κοινωνίες. Δεν είναι απλώς εραστές και μερικές φορές γονείς, είναι επίσης επιχειρηματικοί συνεργάτες και πολύ καλοί φίλοι. Δεν αρκεί πλέον να αγαπάς το σύντροφό σου και να κάνεις τις καθημερινές δουλειές προκειμένου να διατηρήσεις το σπιτικό και την οικογένειά σου• πρέπει να κατανοεί ο ένας τον άλλον, ξεπερνώντας το όριο που χωρίζει το αρσενικό από το θηλυκό, καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέοι ρόλοι και για τα δύο φύλα. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν επίσης τα δικά τους θέματα, καθώς η ατομικότητα είναι πιο ισχυρή από ότι το φύλο.

Η αγάπη δεν είναι αρκετή. Προκειμένου να βιώσουμε ο ένας με τον άλλον μία προσωπική και οικεία σχέση πρέπει να πληρούνται και άλλα κριτήρια. Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι πολύ διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Φλογερή (Σ.τ.Μ. από το στοιχείο της Φωτιάς) αγάπη σημαίνει ότι νιώθω υπέροχα όταν σε σκέφτομαι. Είναι μία Λιονταρίσια προβολή του «εγώ», η οποία απολαμβάνει τη δόξα ενός ρομαντικού έρωτα. Η αγάπη μου για σένα έρχεται από την καρδιά μου. Μπορεί να είσαι εσύ αυτός που την πυροδοτεί, αλλά είναι δικό μου δημιούργημα. Το να ακούει ο ένας τον άλλον δεν είναι απαραίτητα μέρος της εικόνας αυτής. Η Υδαρής (Σ.τ.Μ. από το στοιχείο του Νερού) αγάπη είναι περισσότερο Σεληνιακή, έχει να κάνει με το να αντιδράει και να ανταποκρίνεται κάποιος στις ανάγκες του άλλου, ακόμα και τις ανείπωτες. Ο Φλογερός εραστής μπορεί να εκπλαγή αν ανακαλύψει ότι ο σύντροφός του είναι ανικανοποιήτος. Μπορεί να πει «Μα, σε αγαπάω γλυκέ μου», και αυτό σημαίνει ότι η καρδιά μου ανοίγει όταν σε σκέφτομαι. Η ενέργεια ρέει από μένα προς τα σένα. Ωστόσο ο άλλος έχει ανάγκη να εισακουστεί, να γίνει αισθητός, να γίνει αποδεκτός από τον σύντροφό του και να τον αγαπάει με τον τρόπο που ορίζει η Σελήνη.

Αφροδίτη – ο Πλανήτης της Αγάπης

Οι αστρολόγοι γενικά θεωρούν την Αφροδίτη ως τον πλανήτη της αγάπης. Αυτό όμως είναι κατά κάποιο τρόπο παραπλανητικό. Η Αφροδίτη περιγράφει την μορφή με την οποία ένα άτομο μπορεί να αναγνωρίσει την αγάπη ή την αποδοχή. Το ζώδιο, ο οίκος και οι όψεις που αφορούν την γενέθλια Αφροδίτη μπορούν να περιγράψουν τους τρόπους με τους οποίους το άτομο κέρδισε την εκτίμηση μέσα στην οικογένειά του. Έτσι, κάποιος με Αφροδίτη στον Αιγόκερω μπορεί να εκτιμήθηκε για την αίσθηση πειθαρχίας που έχει, ενώ κάποιος άλλος με Αφροδίτη στον Καρκίνο μπορεί να έγινε αποδεκτός για την ευαίσθητη και τρυφερή φύση του. Επιπλέον, η Αφροδίτη είναι ένας ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένος πλανήτης, του οποίου η έκφραση δεν σημαίνει ότι συμπίπτει απαραίτητα με τις βαθύτερες ανάγκες μας, αλλά είναι μία επίκτητη αξία η οποία μαθαίνεται στην πορεία.

Η Αφροδίτη είναι ένα βήμα προς την οικειότητα, είναι εκείνη η γλυκειά έλξη που μας τραβάει κοντά σε κάποιο άλλο πρόσωπο (ή εκείνο προς τα εμάς). Ωστόσο, ο μαγνητισμός δεν είναι οικειότητα, δεν είναι καν έρωτας. Αλλά η ύπαρξή του είναι σημαντική, είναι στην πραγματικότητα ζωτικής σημασίας, αν είναι να αναπτυχθεί μία ουσιαστική σχέση. Εν τούτοις, οι σχέσεις οι οποίες βασίζονται πρωτίστως στις όψεις της Αφροδίτης μπορεί να μην κρατάνε πολύ ούτε να είναι βαθιές και ουσιαστικές. Η Αφροδίτη είναι ένας οριζόντιος, επιφανειακός πλανήτης. Έχει να κάνει με το τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε κάποιο άλλο άτομο ή αντικείμενο το οποίο μας ελκύει και μας προκαλεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αντανακλά ή αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις βαθύτερες ανάγκες μας. Αυτές οι ανάγκες, αυτό το μονοπάτι προς την οικειότητα, εμπίπτουν στο πεδίο και την αρμοδιότητα της Σελήνης.

Η Σελήνη ως βασικό στοιχείο της οικειότητας

Η Σελήνη στην αστρολογία είναι το πρωτογενές θηλυκό αρχέτυπο. Η σχέση με τη μητέρα είναι η βάση για όλες τις μελλοντικές σχέσεις. Ήταν μία σχέση απόλυτης εξάρτησης, η σωματικά και φυσικά μοναδική αναγκαία σχέση στη ζωή. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς την παρουσία της μητέρας (τουλάχιστον μέχρι τη γέννηση). Οι πατέρες είναι απαραίτητοι για να πραγματοποιηθεί η σύλληψη, μετά από την οποία είναι προαιρετικοί, αν και επιθυμητοί. Έτσι, η εγγύτητα έρχεται μέσω της Σελήνης. Έρχεται μέσω της σύνδεσής μας με τις βαθύτερες ανάγκες μας, αναγνωρίζοντάς τες και ρισκάροντας να τις μοιραστούμε με το πρόσωπο που αγαπάμε. Αυτή η ευπάθεια, αυτή η ικανότητά μας να γίνουμε ευάλωτοι είναι το βασικό στοιχείο της οικειότητας. Αν δεν επιτρέψουμε στο σύντροφό μας να μπει μέσα μας, καταλήγουμε να ζούμε παράλληλες ζωές παρά ζωές πραγματικής οικειότητας. Τώρα, σε αυτό το σημείο δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες.

Κάποιος με Σελήνη στον Καρκίνο είναι πιθανόν να έχει μία πολύ διαφορετική αίσθηση και εικόνα της εγγύτητας από κάποιον με Σελήνη στον Υδροχόο. Ο κάθε ένας έχει σεληνιακές ανάγκες, έχει ανάγκη να τραφεί, να εισακουστεί αλλά οι μορφές αυτών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Η Σελήνη στον Καρκίνο έχει ανάγκη, πάνω από όλα, να ανήκει κάπου, να έχει εκείνη την υδαρή σύνδεση με την αίσθηση ότι βρίσκεστε και οι δύο μέσα στον ίδιο κύκλο. Η Υδροχοϊκή Σελήνη, ωστόσο, έχει ανάγκη από χώρο και ελευθερία και μπορεί να νιώσει την ασφάλεια σε μία λιγότερο στενά δεμένη σχέση. Σε κάθε περίπτωση, η Σελήνη είναι εκείνη που μας επιτρέπει να ενωθούμε σε ένα βαθύ συναισθηματικό επίπεδο.

Ωστόσο, όταν μένουμε στο επίπεδο της Αφροδίτης, η ανάγκη να αρέσουμε κυριαρχεί και νικά την ανάγκη να ακουστούμε. Η εγγύτητα απαιτεί την προθυμία να προχωρήσουμε πέρα και να ξεπεράσουμε το επίπεδο της αποδοχής και να αγγίξουμε την ψυχή. Όταν μοιραζόμαστε τα βαθύτερα συναισθήματά μας, τους φόβους και τα μυστικά μας, τότε είναι που αληθινά ανοίγουμε τους εαυτούς μας. Το να επιτρέψουμε στον άλλον να μπει μέσα μας είναι μία πρόκληση, ειδικότερα για άνδρες ή γυναίκες με έντονο στο χάρτη τους το στοιχείο της Φωτιάς. Το να λαμβάνεις είναι μία τέχνη όπως τέχνη είναι και το να δίνεις. Δουλεύοντας με τη Σελήνη σημαίνει ότι επιτρέπουμε τις αλλαγές, τις ασυνέπειες. Δεν μιλάμε για ένα σταθερό και προκαθορισμένο μοντέλο ιδανικής σχέσης, αναζητούμε μία ζωντανή σχέση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε αναπτυσσόμενα και μεταβαλλόμενα ανθρώπινα πλάσματα.

Μπορούμε να κατανοήσουμε την Αφροδίτη ως την περιγραφή αυτό που μας αρέσει, αυτού που κατά κάποιο τρόπο μας ταιριάζει. Αλλά όπως και η γλυκειά ζάχαρη στο στόμα, η ευχαρίστηση που δίνει είναι καλή, αλλά μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Η Σελήνη περιγράφει αυτό που μας θρέφει. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στην Αφροδίτη και τη Σελήνη στους γενέθλιους χάρτες μας. Αν οι δύο αυτοί πλανήτες έρχονται σε σύγκρουση, θα στρέψουμε την προσοχή μας περισσότερο στο να εξασφαλίσουμε ότι η ευχαρίστηση είναι αυτή που μας τρέφει, χωρίς να δούμε ότι τελικά είναι αυτή που μας αφήνει «υποσιτισμένους». Κάποιος με Αφροδίτη στον Καρκίνο για παράδειγμα, μπορεί να εκτιμήσει τη ζεστή και τρυφερή πλευρά μιας ερωτικής σχέσης. Αλλά αν η Σελήνη είναι στον Κριό, τότε ο χώρος και το περιθώριο για αυθορμητισμό πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στο σκηνικό. Το άτομο αυτό μπορεί, τον περισσότερο καιρό, να είναι γεμάτο κατανόηση και να ανταποκρίνεται θετικά απέναντι στον σύντροφό του (με όλους τους υπόλοιπους παράγοντες στο χάρτη να βρίσκονται σε ισορροπία), αλλά ξαφνικά μπορεί να απομακρύνεται για να διεκδικήσει πάλι τον προσωπικό του χώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και τους δύο συντρόφους σε σύγχυση. Έχει να κάνει, πράγματι, με την ικανοποίηση δύο εντελώς διαφορετικών αναγκών. Η δυσκολία έγκειται στο ότι η φύση της Αφροδίτης είναι πολύ κοντά στη φύση της Σελήνης, μάλιστα τόσο κοντά που μπορεί να παραπλανηθούμε και να μπερδέψουμε τη μία με την άλλη. Το να μας αρέσει κάτι και το να έχουμε ανάγκη κάτι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η μορφή της αγάπης (Αφροδίτη) και η ουσία του συναισθήματος (Σελήνη) μπορεί να είναι ή να μην είναι παρεμφερή για ένα δεδομένο άτομο.

Αντιμετωπίζοντας την αντίφαση

Οι αντιφάσεις στο ωροσκόπιο, όπως συμβαίνει και με τις αντιφάσεις στη ζωή, δεν έχουν να κάνουν με το να επιλέξουμε το ένα αντί του άλλου. Αν τοποθετήσουμε τις ανάγκες της Σελήνης για οικειότητα πάνω από τις ανάγκες της Αφροδίτης για ευχαρίστηση μπορεί να καταλήξουμε να έχουμε μία δυσάρεστη οικειότητα, όπως ένα ζευγάρι που είναι φυλακισμένο μαζί σε ένα ζοφερό χορό για επιβίωση. Αν οι περισσότερο επιφανειακές πλευρές της Αφροδίτης κυριαρχήσουν μπορεί να καταλήξουμε να παίρνουμε το δείπνο μας στο τραπέζι της ευχαρίστησης και της ηδονής και όμως να νιώθουμε κενοί μέσα μας. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τις συγκρουόμενες και αντιφατικές ανάγκες μας. Είναι αρκετά βοηθητικό το να γνωρίζουμε ποιά από αυτές είναι η κατάλληλη σε μία δεδομένη στιγμή κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι το να σύρουμε έξω, σε δημόσιο χώρο και κοινή θέα, την ανάγκη της Σκορπίσιας Σελήνης για ένταση και πάθος μπορεί να μην έχει και τόσο καλά αποτελέσματα. Ή το να ξεπροβάλλει η Αφροδίτη μας με την επιθυμία του Κριού για ανεξαρτησία τη στιγμή που ο σύντροφός μας βρίσκεται σε μία συναισθηματική κρίση μπορεί να είναι κάπως άκαιρο και άκομψο. Όλα έχουν το χρόνο και τον τόπο τους και η υπερπήδηση των περισσότερων αστρολογικών αντιφάσεων και συγκρούσεων έχει να κάνει με το να προβάλουμε το σωστό πόδι τη σωστή χρονική στιγμή.

Μία ακόμα αντίφαση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ας πούμε, ανάμεσα στην Αφροδίτη στον Κριό και τη Σελήνη στο Σκορπιό είναι ότι υπάρχουν πολλά σκαλιά που χωρίζουν τις φαινομενικά αντικρουόμενες θέσεις. Συχνα βρίσκουμε τους εαυτούς μας ακινητοποιημένους ανάμεσα σε δύο επιλογές. Ωστόσο, είμαστε μία ολότητα, το σύμπαν είναι ένα σύνολο και υπάρχουν τρόποι σύνδεσης ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε υπαρκτά στοιχεία. Το να μάθουμε τα πολλά ανεπαίσθητα σκαλιά που υπάρχουν ανάμεσα στα αντικρουόμενα σημεία σημαίνει ότι πρέπει να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στα διαφορετικά και ανόμοια τμήματα των εαυτών μας.

Η αστρολογία κάνει πολύ καλή δουλειά σε ότι αφορά την «κατάτμησή» μας σε τόσους πολλούς πλανήτες, ζώδια και οίκους. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένα από αυτά τα κομμάτια δεν είναι αποκομμένο και απομονωμένο από τα υπόλοιπα και το σύνολο. Ακόμα και ένας φαινομενικά απομονωμένος πλανήτης, για παράδειγμα ένας πλανήτης χωρίς όψεις, υπάρχει μέσα στο ίδιο ηλιακό σύστημα και μέσα στο ίδιο πρόσωπο όπως και ο υπόλοιπος χάρτης. Η έλλειψη συνδέσεων είναι φαινομενική και όχι πραγματική. Μπορείτε να πάρετε τον απομονωμένο πλανήτη και να φανταστείτε ότι συνομιλεί με τους άλλους πλανήτες. Ποιά είναι τα κοινά τους ενδιαφέροντα; Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο, τότε χρειάζεται να επεκτείνετε το αστρολογικό σας λεξιλόγιο, διότι η υπογράμμιση των προφανών διαφορών ανάμεσα στους πλανήτες και τα ζώδια είναι ένα ενοποιητικό πρότυπο που συνδέει κάθε σημείο του χάρτη με οποιοδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, το να μάθουμε να ενώνουμε και να συγχωνεύουμε και εν συνεχεία να διαχωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε είναι απαραίτητο για την επίτευξη της οικειότητας.

Ο φόβος της Οικειότητας

Ενώ οι ανταμοιβές της οικειότητας είναι σημαντικές, οι φόβοι της οικειότητας είναι εξίσου δυνατοί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει διότι η οικειότητα, το να έρθουμε ακόμα πιο κοντά ο ένας στον άλλον, το να ενώσουμε πεδία και συναισθήματα, απειλούν την ταυτότητα κάποιου. Όσο και αν επιθυμούμε την εγγύτητα, υπάρχει μία φυσική αντίσταση απέναντί της. Αν συμπεριλάβω εσένα στο κέντρο της ύπαρξής μου, τότε εγώ που βρίσκομαι; Που βρίσκεται ο παλιός γνώριμος εαυτός μου; Το ασυνείδητο λειτουργεί αρκετά δυνατά ως προς τη διατήρηση του καθεστώτος και του καθιερωμένου, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι δυσάρεστο και δυστυχισμένο. Ο φόβος μήπως χάσουμε τον εαυτό μας είναι ένα πανίσχυρο κίνητρο για να αποφύγουμε την πολύ εγγύτητα. Ωστόσο, και αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος του χορού της αγάπης.

Η αγάπη, στη ζωντανή μορφή της, δεν είναι συνεχής και σταθερή. Δεν νιώθουμε κάθε μέρα το ίδιο ο ένας για τον άλλον, διότι δεν αισθανόμαστε το ίδιο ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Σε αυτό το σημείο δεν μιλώ για τις έντονες μεταβολές της διάθεσης, μόνο για τη φυσική ύφεση και ενδυνάμωση της έλξης που είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Η έλξη της Αφροδίτης εξισορροπείται από τον αγώνα του Άρη για τη διατήρηση της ατομικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια έχουν ανάγκη να μαλώνουν, για να απομακρύνουν ο ένας τον άλλον ώστε να επανακτήσει ο καθένας την ατομικότητά του. Όταν αυτό συμβαίνει συνειδητά μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στο χορό της αγάπης, είναι μία φυσιολογική διαδικασία για την οποία κανένας από τους δύο δεν έχει λόγο να ντρέπεται ή να νιώθει άβολα με αυτό.

Πολλές φορές συνειδητοποιώ ότι από τη στιγμή που εγώ και η σύζυγός μου έχουμε έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά ο ένας στον άλλον, όταν έχουμε παραμερίσει ακόμα ένα πέπλο που μας χώριζε, στη συνέχεια αντιδρούμε με το να δημιουργούμε μία απόσταση ανάμεσά μας. Έχουμε ανάγκη να αφομοιώσουμε αυτή την εμβάθυνση της σχέσης μας. Έχω ανάγκη να σιγουρευτώ ότι ο Jeff είναι εκεί, στο κέντρο της διευρυνόμενης οικειότητας με τη σύζυγό μου. Όταν παραχωρείται και επιτρέπεται αυτό το δικαίωμα δεν υπάρχουν πληγωμένα αισθήματα, δεν έχουμε ανάγκη να δραματοποιούμε τις ατομικές μας ανάγκες και μπορούμε να παραμείνουμε σε ένα ρεύμα το οποίο θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στον επόμενο γύρο.


Ο έβδομος και όγδοος οίκος

Ενώ η Αφροδίτη και η Σελήνη αποτελούν ένα ζευγάρι θεμάτων γύρω από την οικειότητα, ο έβδομος και ο όγδοος οίκος συνιστούν ένα άλλο. Ο έβδομος είναι ο παραδοσιακός οίκος του γάμου ή της πρωταρχικής σημασίας σχέσης. Ο όγδοος όμως, είναι το «σώμα» της σχέσης, το μέρος όπου η σχέση που ξεκίνησε στον έβδομο, αναλώνεται. Αν ένας σύντροφος πληροί το συμβολισμό του εβδόμου αλλά όχι του ογδόου, είναι πιθανό η σχέση αυτή να μην μπορέσει να εμβαθύνει. Το εξωτερικό, μπροστινό κομμάτι μπορεί να είναι καλό, αλλά ο πυρήνας μπορεί να μένει ανικανοποιητός και άδειος. Αν η επαφή με τον όγδοο οίκο είναι καλή αλλά η επαφή με τον έβδομο όχι, μπορεί να μην τύχει καν να συναντήσετε το άτομο αυτό.

Δεδομένου ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικά ζώδια στις ακμές του έβδομου και όγδοου οίκου, ζώδια τα οποία είναι δίπλα το ένα στο άλλο, και δεν είναι φυσικοί σύμμαχοι (για παράδειγμα να κάνουν τρίγωνο ή εξάγωνο το ένα με το άλλο), αυτό που υπαινίσσεται εδώ είναι ότι οι στενές σχέσεις απαιτούν αρκετές διαφορετικές ποιότητες ώστε να τις κάνουμε να λειτουργήσουν. Η σύνδεση σε ένα βαθύτερο επίπεδο δεν είναι σαν βάζουμε ένα κλειδί στην κλειδαριά και απλώς να το γυρνάμε. Είναι περισσότερο σαν μία κλειδαριά με συνδυασμό στην οποία μία σειρά διαφορετικών κομματιών πρέπει να τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο προκειμένου η κλειδαριά να ανοίξει.

Δεδομένου ότι ο έβδομος και όγδοος οίκος αναφέρονται στους «άλλους» είναι οίκοι έτοιμοι για προβολή. Αυτό σημαίνει πως αντί να εκφράζουμε τους εαυτούς μας σε αυτούς τους τομείς του χάρτη, αναζητούμε συντρόφους και συνεργάτες που θα πραγματώσουν τις ιδιότητες των οίκων αυτών για λογαριασμό μας. Αν έχετε τον Άρη στον έβδομο οίκο μπορεί να αναζητάτε συνεργάτες ή συντρόφους που είναι δυναμικοί, ανεξάρτητοι και αυτοδημιούργητοι. Αν και αυτό δεν είναι ανάρμοστο, το θέμα είναι ότι δε θα είστε εσείς οι ίδιοι δυναμικοί, ανεξάρτητοι ή αυτοδημιούργητοι. Αυτή είναι μία προβολή, η οποία αποδίδει μέρη του εαυτού σας στους άλλους. Ο έβδομος και όγδοος οίκος (όπως εξάλλου και το υπόλοιπο του χάρτη) αφορούν εσάς. Έχουν να κάνουν με τις ιδιότητες τις οποίες έχετε ανάγκη να εκφράσετε σε οποιαδήποτε σχέση. Ιδανικά, ο σύντροφος ή ο συνεργάτης θα υποστηρίξει τις ιδιότητες αυτές σε εσάς. Αν όχι, η σχέση αυτή δε θα είναι για εσάς ένα μέρος ανάπτυξης. Ο έβδομος και όγδοος οίκος έχουν να κάνουν με εσάς. Μη τους χαρίζετε σε κάποιον άλλον.

Η Φύση της Συμβατότητας

Τι είναι συμβατότητα; Ο κανόνας της αστρολογίας λέει ότι οι αρμονικές όψεις ανάμεσα σε χάρτες είναι οι σημαντικοί παράγοντες για μία θετική σχέση. Βεβαίως, ένας βαθμός αρμονίας (ή ομοιότητας) είναι αναγκαίος για μία επιτυχημένη σχέση. Ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουμε ένα μίγμα από προκλητικές και εύκολες όψεις για καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την σεξουαλική συμβατότητα. Αμοιβαία τρίγωνα και εξάγωνα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εύκολη και αβίαστη ροή ενέργειας, αλλά αυτό μπορεί να γίνει βαρετό με την πάροδο του χρόνου. Όμως, όταν η αρμονία αναμιγνύεται με μία προκλητική όψη, για παράδειγμα η Αφροδίτη σας σε τρίγωνο με τον Άρη του συντρόφου σας, και η Αφροδίτη του συντρόφου σας σε αντίθεση με τη δική σας, μπορεί να διατηρήσει ένα κάποιο επίπεδο δυναμισμού το οποίο θα συνεχίσει να κάνει την σεξουαλική επαφή ένα ενδιαφέρον θέμα και για τους δύο.

Τα ζευγάρια έχουν την τάση να δημιουργούν το δικό τους μικρό σύμπαν. Αν και οι δύο συμφωνούνε σε κάτι τότε αυτό επιβάλλεται να είναι έτσι. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των δύο ατόμων όταν οι χάρτες τους ή μέρος αυτών είναι πολύ όμοιοι. Αυτό που ονομάζεται συμβατότητα μπορεί απλώς να είναι κοινές νευρώσεις. Είναι λοιπόν χρήσιμο, τα ζευγάρια να μην έχουν όλους τους πλανήτες τους σε αρμονικές όψεις. Μία μικρή ένταση όχι μόνο κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα, αλλά επίσης βοηθάει ως προς τη διατήρηση της προοπτικής μέσα στη σχέση. Η συγγραφέας της Εσωτερικής Αστρολογίας Dion Fortune πίστευε ότι μία ιδανική σχέση δείχνει εναλλασσόμενη ομοιότητα και ανομοιότητα μεταξύ των επτά τσάκρα. Αυτό το πρότυπο μπορεί να βαθύνει τη σχέση φέρνοντας την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το νέο ώστε η σχέση να αναπτύσσεται, αντί να μένει στατική.

Είναι επίσης αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν ή δε χρειάζονται την παραδοσιακή συμβατότητα. Αν ο Ουρανός σας είναι στον έβδομο ή όγδοο οίκο είναι πιθανό να επιθυμείτε να βιώσετε τη διαφορετικότητα μέσα από τη σχέση σας, και να είστε αφυπνισμένοι σε νέα μοντέλα. Το να περιστρέφεστε γύρω από κάποιον ο οποίος είναι διαφορετικός από εσάς δε σημαίνει απαραίτητα καταστροφή. Με μερικές θετικές συνδέσεις – κλειδιά που θα κρατήσουν τη σχέση ζωντανή, μπορεί να είναι απλώς αυτό που χρειάζεστε. Αυτές οι συνδέσεις – κλειδιά είναι πιθανό να εμπλέκουν την Σελήνη, τον Ήλιο, τον άξονα πρώτου – εβδόμου ή τους Δεσμούς της Σελήνης. Όλα αυτά είναι κρίσιμα σημεία τα οποία μπορούν να παρέχουν την κόλλα που θα βοηθήσει το ζευγάρι να δουλέψει τις διαφορές του και να διατηρήσει μία αναπτυσσόμενη σχέση. Μερικές φορές μπορεί να δούμε έναν χάρτη με πανέμορφες όψεις Αφροδίτη – Άρη, αλλά αν κανένα από αυτά τα σημεία – κλειδιά δεν συμπεριλαμβάνεται είναι πιθανό η σχέση αυτή να μην έχει διάρκεια.

Βεβαίως, η διάρκεια της σχέσης είναι ένα μόνο μέτρο για το πόσο επιτυχημένη είναι (ή για το πείσμα που χαρακτηρίζει τους συντρόφους). Μπορούμε να έχουμε επιτυχημένες βραχυπρόθεσμες σχέσεις αν είμαστε σε θέση να μάθουμε από αυτές. Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικό του τρόπο για να μετρήσει και να εκτιμήσει το αν η επένδυση χρόνου, ενέργειας και συναισθήματος αξίζει τον κόπο. Μπορούμε να γνωρίσουμε κάποιον ο οποίος θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε μία πόρτα μέσα στον εαυτό μας, κάνοντας την επαφή αυτή πολύ σημαντική ακόμα και αν αποτύχει σε άλλα επίπεδα.


Ανάλυση συμβατότητας

Όταν πραγματοποιώ μία ανάλυση συμβατότητας για ένα ζευγάρι δεν ξεκινώ συγκρίνοντας τους δύο γενέθλιους χάρτες. Ξεκινώ εξετάζοντας τον κάθε χάρτη ξεχωριστά. Αυτό μου παρέχει την βάση για να κατανοήσω το ζευγάρι δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζω την ατομικότητα του κάθε ενός από τους συντρόφους. Ο γενέθλιος χάρτης είναι το βασικό στοιχείο της οικειότητας. Είναι πολύ δύσκολο να δεχτείς αγάπη από κάποιον άλλον εάν δεν είσαι σε θέση να τη δώσεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Η πρωταρχική δουλειά σε ότι αφορά την συμβουλευτική των ζευγαριών είναι να βοηθήσουμε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει τα δικά του θέματα και τις δικές του ανάγκες.

Όταν ένας άνθρωπος διατηρεί έναν υγιή σεβασμό για τον εαυτό του και μία προθυμία να γίνει ευάλωτος, τότε οι πόρτες της οικειότητας ανοίγουν. Η βάση, το θεμέλιο για μία υγιή σχέση είναι δύο υγιή άτομα. Και όταν μιλάμε εδώ για υγεία δεν εννοούμε την τελειότητα, την απόλυτη σαφήνεια και την έλλειψη άγνοιας. Υγεία είναι η προθυμία να μάθουμε, να ανοίξουμε τους εαυτούς μας, να μιλήσουμε και να ακούσουμε. Όταν υπάρχει αυτό το είδος ζωντάνιας, τότε υπάρχει και η οικειότητα. Και με συνεχή φροντίδα και «πότισμα» θα ανθίζει για πολύ, πολύ καιρό.

 

Συγγραφέας: Jeff Jawer
Πρωτότυπος τίτλος: The Astrology of Intimacy
Πηγή: The Astrology of Intimacy – StarIQ.com
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από τον συγγραφέα και αστρολόγο, Jeff Jawer.

Μετάφραση – Απόδοση: Μαρία Ευαγγελίδου 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments