0 0 votes
Article Rating

Η παράδοση της αστρολογίας είναι αυτή κατά την οποία ο πελάτης θέτει ερωτήσεις και ο αστρολόγος τις απαντάει. Η επιτυχία του αστρολόγου γενικά, καθορίζεται από την ακρίβεια αυτών των απαντήσεων.

Παρόλα αυτά, η παράδοση αυτή μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες της αστρολογίας, και το πιο σημαντικό, μπορεί να περιορίσει το πρόσωπο που την χρησιμοποιεί. Ο λόγος είναι πως το να είσαι σωστός δεν είναι πάντα χρήσιμο.

Σε ότι αφορά ένα γενέθλιο χάρτη, αν ο αστρολόγος πει, «Ο Πλούτωνας στον 7ο οίκο δείχνει ότι προσελκύεις ισχυρούς και αυταρχικούς συντρόφους/συνεργάτες» μπορεί να είναι σωστό. Αλλά τι αίσθηση αφήνει σε σας; Πρέπει όλοι οι σύντροφοί σας να είναι αυταρχικοί; Η ακρίβεια της δήλωσης ενισχύει τις αρνητικές σας εμπειρίες στις σχέσεις. Ο αστρολόγος μπορεί να είναι σωστός, αλλά ποιό είναι το αποτέλεσμα; Έχει μειώσει τις ελπίδες σας για μία έμπιστη, μη χειραγωγική σχέση. Αυτό είναι στα αλήθεια χρήσιμο;

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι θέλουν απαντήσεις και το να ανταπεξέλθουμε σε αυτό με τις σωστές καταδεικνύει την ικανότητα του αστρολόγου και την ακρίβεια της αστρολογίας. Ωστόσο, ο ρόλος του αστρολόγου εμπερικλείει πολλά περισσότερα από αυτόν ενός δημοσιογράφου γεγονότων.

Ο αστρολόγος μπορεί να είναι ένας δημιουργικός συντελεστής, μία πηγή ιδεών και έμπνευσης για τη δημιουργία του μέλλοντος. Αλλά αυτή η δυνατότητα μπορεί να προκύψει μόνο αν έχουμε πράγματι κάποια επιλογή στη ζωή. Αν είναι όλα γραμμένα, τότε δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος για αυτό. Μολαταύτα, αν η ζωή είναι ένα μίγμα Μοίρας και Ελεύθερης Βούλησης (και πιστεύω ότι είναι) τότε υπάρχει το περιθώριο για να επηρεάσουμε το μέλλον. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος της αστρολογίας.

Η Δημιουργική Πρόβλεψη, όπως την ονομάζω, δεν έχει να κάνει με το να πεις ότι ο διελαύνων Κρόνος σχηματίζει τετράγωνο με την Αφροδίτη σου και αυτή είναι μία υπέροχη στιγμή για να γιορτάσεις. Είναι, μάλλον, μέσο για να βρεθεί μία θετική αξία σε κάθε διέλευση, πρόοδο κτλ. Το κλειδί σε αυτό είναι το νόημα. Ποιό είναι το νόημα του διελαύνοντος Κρόνου; Αν πιστεύετε ότι η μοναδική του ερμηνεία είναι τιμωρία, τότε καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να σταματήσετε να διαβάζετε. Μετα βεβαιότητας, ο Κρόνος έχει την απαιτητική του πλευρά. Μας κάνει υπεύθυνους, υπόλογους και μας τοποθετεί μπροστά στους περιορισμούς. Αλλά, επίσης, έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να χτίσουμε, να κατασκευάσουμε και να δώσουμε σχήμα στον εαυτό μας και τη ζωή μας με έναν συνειδητό σκοπό.

Το τετράγωνο του Κρόνου με την Αφροδίτη έχει να κάνει με την αναμόρφωση της αγάπης. Η μορφή μπορεί να έρθει μέσω προκλήσεων, που είναι η πιο συνηθισμένη έκφραση του τετραγώνου. Αλλά, αυτές οι προκλήσεις το πιο πιθανό είναι να είναι δίκαιες, μέσα στις δυνατότητές σας να τις αντιμετωπίσετε, και ως εκ τούτου να δυναμώσετε την Αφροδίτη στη ζωή σας. Μία πιο λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει θα έρθει μέσα από το ζώδιο και την τοποθέτηση σε οίκους του Κρόνου και της Αφροδίτης, όπως επίσης και μέσω άλλων όψεων και παραγόντων του χάρτη.

Μπορούμε να πούμε μία εποικοδομητική ιστορία για οποιονδήποτε επερχόμενο κύκλο (ή στην ουσία για οποιοδήποτε πρότυπο χάρτη). Με αυτή την προσέγγιση ο αστρολόγος βοηθάει τον πελάτη (ή τον ίδιο του τον εαυτό) να παράγει επιθυμητές και ρεαλιστικές εικόνες για το μέλλον. Αυτή η δημιουργική προσέγγιση περιορίζεται μόνο από τη φαντασία του αστρολόγου.

Βεβαίως, η σωστή αστρολογία, είναι αληθινή στο συμβολισμό: είναι ανακριβές να πούμε ότι ο Κρόνος σε τετράγωνο με την Αφροδίτη σημαίνει επέκταση της αγάπης. Όχι, ο Κρόνος είναι συστολή, αλλά ο καλός αστρολόγος καταλαβαίνει την αξία της συστολής και πώς να τη χρησιμοποιήσει παραγωγικά.

Αν έχετε στερέψει από ιδέες για το πώς να συνδυάσετε τα νοήματα του Κρόνου και της Αφροδίτης (ή οποιωνδήποτε άλλων αστρολογικών παραγόντων) δοκιμάστε μία αστρολογική σπαζοκεφαλιά. Πάρτε μία λίστα με λέξεις κλειδιά για τον Κρόνο και την Αφροδίτη και συνδυάστε τες με όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε. Ακόμη και αυτοί που μοιάζουν να μην βγάζουν νόημα μπορεί να διεγείρουν δημιουργικές ιδέες.

Για παράδειγμα, με τον Κρόνο έχουμε: ωριμότητα, υπομονή, υπευθυνότητα, εποικοδομητικότητα, καθυστέρηση, απογοήτευση, σοβαρότητα, πρακτικότητα κτλ. Για την Αφροδίτηέχουμε: αγάπη, ομορφιά, χάρη, γοητεία, τέχνη, ευχαρίστηση κτλ. Έτσι, ο Κρόνος – Αφροδίτη μπορεί να φέρει ώριμη αγάπη, εποικοδομητική τέχνη, υπεύθυνη ευχαρίστηση κτλ.

Προσθέστε τα ζώδια για περισσότερες λεπτομέρειες. Ο διευλαύνων Κρόνος στον Κριό, για παράδειγμα, περιγράφει νέα τάξη ή δομές, την ανάγκη για ανεξαρτησία ή για να είστε πρωτοπόροι. Ο οίκος στον οποίο ο Κρόνος διελαύνει περιγράφει πού μπορεί αυτό να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο. Αν ο διελαύνων Κρόνος κινείται τώρα στον 8ο οίκο σε τετράγωνο με τη γενέθλια Αφροδίτη στον Καρκίνο στον 11ο οίκο, αυτό μπορεί να σημαίνει (ανάμεσα σε άλλα πράγματα) ότι η ανάγκη να καθορίσετε (Κρόνος) νέες όρους και συνθήκες (Κριός) στην οικειότητα (8ος οίκος) προκαλεί παλιές σχέσεις (Αφροδίτη στον Καρκίνο) με φίλους (11ος οίκος). Ή ότι η ανάγκη να εστιάσετε (Κρόνος) σε ένα πρόσωπο (Κριός) μέσω βαθιάς συναισθηματικής προσπάθειας (8ος οίκος) συναντάει την αντίσταση (τετράγωνο) της παλιάς σας αγάπης (Αφροδίτη στον Καρκίνο) ή των κοινωνικών σας δραστηριοτήτων (11ος οίκος).

Το να συνδυάζετε παράγοντες όπως αυτοί μπορεί στην αρχή να το νιώθετε άβολο, αλλά είναι ένα χρήσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργικής ευφράδειας που συντελλεί στην αποτελεσματική αστρολογική συμβουλευτική. Το να δουλεύετε προς αυτή την κατεύθυνση σημαίνει ότι ο αστρολόγος παίζει με τις πιθανότητες, και όχι με απόλυτες απαντήσεις. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας στη διαδικασία της ανακάλυψης που κάνει την επιλογή δυνατή και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα.

Ο αστρολόγος, στη συνέχεια, αλλάζει ρόλους από τον κριτή της πραγματικότητας σε έναν συντελεστή αλλαγής, από το να έχει τη σωστή απάντηση στο να παρέχει μία ποικιλία πιθανών απαντήσεων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο αστρολόγος πρέπει να είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη δύναμή του να είναι σωστός. Η επιθυμία να δημιουργήσει και να συνεισφέρει πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την ανάγκη του εγωισμού του να ελέγξει με τις απόλυτες απαντήσεις. Αυτού του είδους η ευελιξία είναι κατάλληλη για την υγεία και την ευημερία του αστρολόγου και του πελάτη. Ενδυναμώνει τον πελάτη που είναι να ενθαρρυνθεί ώστε να επανερμηνεύσει την πληροφορία με άλλους τρόπους όπως εκείνος νομίζει ότι ταιριάζει.

Αυτές οι ίδιες αρχές εφαρμόζονται και στην ερμηνεία ενός γενέθλιου χάρτη. Πολύ συχνά έχω δει αστρολόγους (περιλαμβανομένου και του εαυτού μου) να θυματοποιούνται από τα όρια που επιβάλλουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους μέσω των ερμηνειών τους. «Έχω την Σελήνη στο Σκορπιό, οπότε πρέπει απλώς να αποδεχτώ το συναισθηματικό μαρτύριο στη ζωή μου». Δηλώσεις σαν και αυτή δεν έχουν καμία σημασία, είναι κατάρες. Μπορεί να παρέχουν κάποια βεβαιότητα. (Η αρνητικότητα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ελέγχου της πραγματικότητας). Αλλά, αποδυναμώνουν το πρόσωπο που τις ακούει.

Αν η αστρολογία υπηρετεί τους ανθρώπους και την κοινωνία μας, καλά θα κάνει να ανοιχτεί σε όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες. Σε αυτή την εποχή δε χρειαζόμαστε πλέον τις δογματικές πεποιθήσεις του παρελθόντος. Ο Πλούτωνας στον Τοξότη μας υπενθυμίζει ότι αυτή είναι μία εποχή στην οποία οι θρησκείες και οι φιλοσοφίες θα μεταμορφωθούν ή θα υποπέσουν σε περαιτέρω διαφθορά. Η αστρολογία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Προσεγγίζοντας την αστρολογία με ανοιχτό μυαλό και καρδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να θερίσουμε τις απεριόριστες προσφορές έμπνευσης και χρήσιμων ιδεών.

JEFF JAWER

Ο Jeff Jawer είναι επαγγελματίας αστρολόγος από το 1973. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία και την Επιστήμη της Αστρολογίας από το Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης στο Amherst. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Αστρολόγων (American Federation of Astrologers) και από το Διοικητικό Συμβούλιο των Εξεταστών Αστρολογίας της Ατλάντα (Board of Astrology Examiners), στο οποίο έχει υπηρετήσει.

Ιδρυτικό μέλος του AFAN (The Association for Astrological Networking), ο Jeff έχει υπηρετήσει δύο περιόδους στην Οργανωτική Επιτροπή του Συλλόγου. Ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές του UAC (United Astrology Conference) και είναι μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Ιδιαίτερα γνωστός ως σύμβουλος, συγγραφέας και δάσκαλος με δεκάδες άρθρων σε βιβλία και περιοδικά, ο Jeff έχει δώσει 4 ομιλίες στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αστρολογίας (The World Astrology Congress) στην Ελβετία και είναι τακτικός αρθρογράφος στο περιοδικό The Mountain Astrologer. Έζησε και εργάστηκε στην Γαλλία για περισσότερο από 2 χρόνια και συνεχίζει να διδάσκει εκεί θερινά σεμινάρια.

Συγγραφέας: Jeff Jawer
Πρωτότυπος τίτλος: Creative Prediction
Πηγή: Zodiacal.com — Creative Prediction
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από τoν συγγραφέα και αστρολόγο, Jeff Jawer.

 

Μετάφραση: Μαρία Ευαγγελίδου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments