5 1 vote
Article Rating

Ο Δίας, γνωστός και ως ο «μεγάλος ευεργέτης» του ζωδιακού, είναι ο πλανήτης του μεγαλείου, της κουλτούρας, της φιλοσοφίας και της θρησκείας. Η λειτουργία του αντικατοπτρίζεται σε ένα καθολικό, κοινωνικό πλαίσιο, πέρα από την ατομικότητα των ανθρώπων, ως μονάδες. Είναι ο πλανήτης της επέκτασης και των κοινωνικών αρχών, ωστόσο αυτή η έννοια μπορεί να φαίνεται αρκετά αφηρημένη ή ακατέργαστη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καταλήξει σε ένα λειτουργικό και εφαρμόσιμο αποτέλεσμα.

Στο χάρτη μας, ο οίκος στον οποίο βρίσκεται τοποθετημένος ο Δίας, είναι ο τομέας εκείνος όπου μπορούμε να κάνουμε άλματα, έχοντας εμπιστοσύνη στη σοφία του σύμπαντος και ελπίζοντας συγχρόνως σε μια σχετική εύνοια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως σκορπίζει δώρα στο πέρασμά του ή πως θα κατακτάμε τις επιτυχίες αναίμακτα, όμως πράγματι μας εμποτίζει με δημιουργικό οραματισμό και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί σε αυτή την αφθονία και την αισιοδοξία, που μπορεί να αγγίξει τα όρια της υπερβολής. Ακόμα και η «σκοτεινή πλευρά» του Δία, είναι τόσο φωτεινή που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις, να αλλοιώσει την κοινή λογική και να προκαλέσει περιπτώσεις απραγίας ή ακόμα και τυχοδιωκτισμού.

Η επιστροφή του Δία πραγματοποιείται κάθε 12 χρόνια περίπου, όπου επιστρέφει στη γενέθλια θέση του για να μας υπενθυμίσει τις δυνατότητες μας αλλά και τις ευκαιρίες που πρέπει να αναζητήσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες προόδου και αφθονίας στη ζωή μας. Η επιστροφή του Δία σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο που σχετίζεται με την ενέργεια του πλανήτη αλλά και τη θέση που κατέχει στο γενέθλιο χάρτη μας. Η ενέργειά του επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα επέκτασης και ανάπτυξης, ενώ η θέση που κατέχει στο χάρτη μας, από οίκο και ζώδιο, υποδεικνύει τις θεμελιώδεις εσωτερικές κατευθύνσεις προς την Αλήθεια, τη διαφάνεια και την ευρύτερη οπτική των εμπειριών της ζωής μας.

Είναι μια περίοδος διαύγειας, σχετικά με την προοπτική μας στη ζωή, τις πνευματικές μας τάσεις και ανησυχίες ενώ έχουμε συγχρόνως τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε μια ιδιαίτερη πτυχή της ανθρώπινης αναπτυξιακής διαδικασίας. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ορισμένα θέματα που προκύπτουν ξανά και ξανά στη ζωή μας, να επανεξετάσουμε τις ιδέες μας, να ανανεώσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις και τη γενικότερη στάση που ακολουθούμε στη ζωή μας. Εάν κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια αυτή την περίοδο, μπορούμε να επωφεληθούμε από τη γνώση που αποκομίσαμε στο παρελθόν και να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, με σκοπό να αποφύγουμε τα επαναλαμβανόμενα λάθη, να χαλιναγωγήσουμε και να μεθοδεύσουμε τις επιθυμίες μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, χωρίς ωστόσο να σπαταλήσουμε την ενέργειά μας σε ανώφελες προσπάθειες.

Ασφαλώς, οι αναζητήσεις αλλά και οι ανάγκες που έχουμε κατά τη διάρκεια του κάθε 12ετούς κύκλου, τροποποιούνται ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόμαστε στη δεδομένη περίοδο της ζωής μας αλλά και σύμφωνα με ένα σύνολο παραμέτρων –αστρολογικών και μη- που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στο κεφάλαιο που ακολουθεί, θα αναφερθούμε συνοπτικά στις 6 πρώτες επιστροφές του Δία.

1η επιστροφή του Δία (12 ετών)

Είναι η μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, οδεύοντας ολοταχώς προς τη νεαρά ενήλική ζωή. Μία από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εδώ είναι ότι αναμένεται πλέον από εμάς να ενεργούμε όλο και περισσότερο ως ένας ενήλικος άνθρωπος, με σοβαρότητα, σε όλες τις εκφάνσεις των καθημερινών μας υποχρεώσεων και δεν αποκλείεται να αισθανόμαστε απροετοίμαστοι στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής, ειδικά στην αρχή αυτού του 12ετούς κύκλου. Ορισμένες από τις εμπειρίες που θα αποκομίσουμε από αυτή την περίοδο, ενδέχεται να μας απογοητεύσουν, να μας προσγειώσουν απότομα ή ακόμα και να μας σοκάρουν. Μαθαίνουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας και δεν μπορούμε να λειτουργούμε εντελώς ανεξάρτητα από το κοινωνικό σύνολο. Οι φίλοι μας μπορεί να έχουν καλύτερους τρόπους λειτουργίας ή διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και εμείς καλούμαστε να μάθουμε να συνυπάρχουμε, όσο το δυνατόν πιο αρμονικά με τους γύρω μας, ψάχνοντας έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.

Συνειδητοποιούμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας και τις αδυναμίες μας. Καλούμαστε να επιλέξουμε τι να σπουδάσουμε, ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουμε, αναθεωρούμε τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους φίλους μας και ίσως ακόμα να βιώσουμε τα πρώτα ερωτικά μας σκιρτήματα. Έτσι λοιπόν, η περίοδος αυτή απαιτεί τεράστιες αλλαγές σχετικά με τις κοινωνικές μας σχέσεις, τις συνήθειες και τη γενικότερη συμπεριφορά μας. Δεν αποκλείεται να έρθουμε σε ρήξη με ορισμένες πεποιθήσεις της οικογένειάς μας, έστω και αν διατηρήσουμε μια τυπική αποδοχή. Στο τέλος αυτού του κύκλου, ξέρουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε τη διαφορετικότητά μας και ποια περίπου κατεύθυνση θα θέλαμε να πάρουμε στη ζωή μας.

2η επιστροφή του Δία (24 ετών)

Κατά την ηλικία των 24 ετών, έχουμε επιτύχει μία σχεδόν πλήρη πνευματική ανάπτυξη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματά η εκμάθηση, απλά η ικανότητά μας για μάθηση είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Καθώς έχουμε ξεκινήσει την περιπέτεια της ενηλικίωσής μας, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε ορισμένους φόβους σχετικά με κάποιες ενδεχόμενες αποτυχίες, ανεξάρτητα από τις φιλότιμες προσπάθειες που μπορεί να καταβάλουμε. Έτσι ο ενθουσιασμός που έχουμε για τη ζωή μπορεί να αναμειγνύεται με το άγχος για την απόρριψη και την κριτική προς το πρόσωπό μας. Προσπαθούμε να λειτουργούμε σύμφωνα με το κοινωνικό σύνολο, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ωστόσο ορισμένες φορές τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται από καταστάσεις, ίσως μας θυμίζουν κάποιες παλαιότερες εμπειρίες, όταν αισθανθήκαμε αβοήθητοι ή σε κάποιο αδιέξοδο. Κατά τη διάρκεια μεταξύ του 2ου και 3ου κύκλου της επιστροφής του Δία, μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερη κατανόηση της δυναμικής των κοινωνικών μας σχέσεων, είτε αυτές αφορούν σχέσεις με συνομηλίκους, μεγαλύτερης ηλικίας, σχέσεις ερωτικές, επαγγελματικές, φιλικές ή ακόμα και τη σχέση μας με τα δικά μας παιδιά, εάν τίθεται τέτοια περίπτωση.

Μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας και στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμα και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα εκείνα που ίσως να είχαμε απωθήσει κατά το παρελθόν, επειδή μας ήταν πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτή την περίοδο επίσης, μπορούμε να συμπληρώσουμε τα κενά στην εκπαίδευσή μας, να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας και να αναπτύξουμε τα θεμέλια της προσωπικής μας δύναμης. Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, η μοναδικότητα της προσωπικότητάς μας, θα γίνει πιο εκλεπτυσμένη. Όταν αναλογιζόμαστε θέματα που αφορούν τον ψυχισμό μας, τον συναισθηματικό και πνευματικό μας κόσμο, ανακαλύπτουμε τη σημαντικότητά του, πέρα από τις υλικές απολαύσεις. Μπορούμε κάλλιστα να τροφοδοτούμε τις υλικές μας ανάγκες και επιθυμίες, στα πλαίσια της λογικής, και συγχρόνως να μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή.

3η επιστροφή του Δία (36 ετών)

Σε αυτόν τον κύκλο, κατά πάσα πιθανότητα θα βιώνουμε την καθημερινότητά μας σε ένα περισσότερο φιλοσοφικό πλαίσιο, όπου ίσως αρχίσουμε να αναθεωρούμε ή ακόμα και να αμφισβητούμε το σκοπό μας. Ένα ενδεχόμενο είναι να αναρωτηθούμε εάν επιλέξαμε τη σωστή κατεύθυνση στην καριέρα μας και γενικότερα στη ζωή μας αλλά και αν ικανοποιούνται οι βαθύτερες ανάγκες μας. Συχνά συνδέουμε αυτή την ταραχώδη περίοδο, κατά το δεύτερο ήμισυ αυτού του κύκλου -την κρίση της μέσης ηλικίας- όπου ορισμένες από τις ανάγκες μας είναι να απαλλαχθούμε από ανεκπλήρωτες σχέσεις, να αλλάξουμε τις συνθήκες της εργασίας μας και γενικότερα οτιδήποτε άλλο είναι έξω από τη δική μας προσωπικότητα, ώστε να επιτύχουμε την αρμονία που αποζητάμε.

Ενώ είμαστε απασχολημένοι με την επέκταση της σταδιοδρομίας μας, την ανατροφή των παιδιών –εάν έχουμε γίνει γονείς- και την ανάπτυξη της κοινωνικής μας ζωής, ερχόμαστε αντιμέτωποι επίσης με διάφορα ψυχολογικά ή πνευματικά ζητήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου συνειδητοποιούμε πως ορισμένες σχέσεις που υπάρχουν στη ζωή μας, δεν ανταποκρίνονται πλέον στην προσωπικότητα που έχουμε αναπτύξει και δεν εξυπηρετούν την προσωπική μας εξέλιξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ταξίδι της ζωής μας ίσως χαράξει μια νέα κατεύθυνση, είτε αποφασίζοντας να αφήσουμε στο παρελθόν πράγματα και ανθρώπους είτε τροποποιώντας αρκετά τα δεδομένα στις υπάρχουσες καταστάσεις. Μέχρι το τέλος αυτού του κύκλου, είμαστε σε θέση να ζυγίσουμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών που κάναμε, συνειδητά, σύμφωνα με τα ερεθίσματα που είχαμε μέχρι τώρα.

4η επιστροφή του Δία (48 ετών)

Σε αυτόν τον κύκλο, είναι πιθανό να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την πνευματικότητά μας, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάποια απότομη μετάβαση… απλώς συνειδητοποιούμε μια σταδιακή μετατόπιση στα ενδιαφέροντά μας. Είναι ενδιαφέρον, πως αυτός ο κύκλος πραγματοποιείται την ίδια περίοδο με τη 2η όψη χιαστί του Ουρανού, μετά την αντίθεση του με τη γενέθλια θέση του. Η 3η και 4η επιστροφή του Δία, είναι στενά συνδεδεμένη με τις προσαρμογές στον τομέα της ψυχικής διεργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν έναν βαθμό ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ψυχικές ή διαισθητικές μας ικανότητες.

Τώρα καταλαβαίνουμε πως είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα εκείνες τις εσωτερικές συγκρούσεις που ίσως να μας είχαν σημαδέψει κατά το παρελθόν. Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε βρει τρόπους για να εναρμονίσουμε και να αξιοποιήσουμε τα διαφορετικά ταλέντα μας, τις δεξιότητες και τους στόχους μας, ενώ συγχρόνως είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την αυτοεκτίμησή μας, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των στόχων μας. Μπορούμε ευκολότερα να τροφοδοτήσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας, χωρίς να εξαρτόμαστε ιδιαίτερα από τους άλλους για την προσωπική μας ενδυνάμωση. Στο τέλος αυτής της περιόδου, είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε στην κοσμοθεωρία μας, την έννοια της ολότητας.

5η επιστροφή του Δία (60 ετών)

Αυτός ο κύκλος πραγματοποιείται περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τη 2η επιστροφή του Κρόνου ενώ ανάλογα με την πορεία και την ταχύτητα του Πλούτωνα από τα ζώδια, μερικοί άνθρωποι βιώνουν και το 1ο τετράγωνο του Πλούτωνα. Πλέον ίσως νιώσουμε την ανάγκη να επανεξετάσουμε την καθημερινότητά μας και να κάνουμε ένα νέο σχέδιο που να αρμόζει στις υπάρχουσες συνθήκες της ζωής μας. Σιγά σιγά συνειδητοποιούμε πως η ποιότητα των στόχων μας αλλάζει, καθώς επίσης και ο χρόνος που είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε για να τους εκπληρώσουμε. Είναι αρκετές οι στιγμές που αναλογιζόμαστε τις παρελθοντικές μας εμπειρίες με περισσότερη νηφαλιότητα, με σκοπό να αφομοιώσουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής, να συνειδητοποιήσουμε κάποιες πτυχές του εαυτού μας που μας οδήγησαν κάποτε να λειτουργήσουμε με τον τάδε ή τον δείνα τρόπο αλλά και το πώς αυτές οι ενέργειες και οι επιλογές μας, επηρεάζουν το παρόν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να ξαναθυμηθούμε τις παλαιότερες επιθυμίες και τους στόχους μας και γιατί όχι να θελήσουμε να δραστηριοποιηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να τους πραγματοποιήσουμε και να επιτύχουμε περισσότερη πληρότητα στη ζωή μας.

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει οικογένεια, μπορεί να ακούσουν από τα παιδιά τους –που έχουν γίνει πλέον και τα ίδια γονείς- ότι μπορούν να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν καλύτερα το γονεϊκό ρόλο στα εγγόνια τους` και αυτό μπορεί να έχει μια λογική εξήγηση, καθώς σε αυτό το στάδιο έχουμε ήδη αντιμετωπίσει την πιο σκοτεινή και σκιώδη πλευρά της δικής μας προσωπικότητας, οπότε και μπορούμε να συμμετέχουμε με περισσότερη σιγουριά στις χαρές της ζωής. Μπορούμε να περνάμε το χρόνο μας με τα εγγόνια, να βιώνουμε τον κόσμο μαζί τους και να τους ξεδιπλώνουμε σιγά σιγά τις πολύπλευρες διαστάσεις της ζωής, με λιγότερη ανασφάλεια για το πώς θα τους μεταλαμπαδεύσουμε αξίες και πρότυπα αλλά και πώς θα τους διδάξουμε.

6η επιστροφή του Δία (72 ετών)

Πλέον είμαστε σε θέση να αγκαλιάσουμε τόσο τη φωτεινή όσο και τη σκοτεινή ή κρυφή πλευρά της προσωπικότητάς μας. Τα μυστήρια του μυαλού μας και ό,τι μας είχε διαφύγει μέχρι τώρα, μπορούν να έρθουν σε ένα στάδιο πλήρους συνειδητοποίησης και να αποκαλυφθούν ακόμα και οι ανέκφραστες επιθυμίες ή σκέψεις. Κατά τη διαδικασία αυτή, ανακαλύπτουμε μια ανώτερη δύναμη που κατοικεί μέσα μας και εκφράζεται μέσω των πράξεών μας. Αυτός ο κύκλος είναι ιδανικός για να πάρουμε το ρόλο του μέντορα, ως προς τους νεότερους. Έχουμε κλείσει τον κύκλο μας με πολλούς τρόπους και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη και τις κατάλληλες συμβουλές. Είμαστε δεκτικοί τόσο στις ανάγκες των νεότερων όσο και στην αντίληψη της δικής μας σοφίας οπότε και μπορούμε ευκολότερα να επικεντρωθούμε σε σαφείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι έρχονται στη ζωή μας μοναδικές ευκαιρίες και είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δραστηριότητες που δεν είχαν θέση στην καθημερινότητά μας μέχρι τώρα. Αν και κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί οι στόχοι μας είναι λιγότερο απαιτητικοί, ωστόσο οι δραστηριότητες με τις οποίες καταπιανόμαστε, είναι εξίσου σημαντικές για την αναπτυξιακή διαδικασία μας. Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε μια ζωή γεμάτη από μικρά και μεγάλα θαύματα –ή τουλάχιστον έτσι να τα αντιλαμβανόμαστε εμείς- ενώ επίσης έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους ώστε να ζήσουν τη δική τους θαυμαστή ανάπτυξη και εξέλιξη.

 

Χρύσα Παπανικολάου

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments