0 0 votes
Article Rating

Είδε κανείς τον Vertumnus; Ένα μεγάλο ποσοστό αστρολόγων, που έζησαν στο παρελθόν, ξόδεψε ολόκληρη την καριέρα του, χωρίς να έχει λάβει υπόψη του την Κορυφή.

Αυτό το κομβικής-υφής σημείο δεν είχε τεθεί ως δεδομένο μέχρι τη δεκαετία του 1930-1940, όταν ο L. Edward Johndro εισήγαγε τον όρο. Αυτός και οι μαθητές του έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην Κορυφή, παρόλο που ο Johndro καταπιάστηκε με την σχετική της αξία παραπάνω από μια φορές.

Είναι λοιπόν η Κορυφή πραγματικά κάτι το ουσιαστικό; Το ακόλουθο άρθρο προσκαλεί τους μαθητές της Αστρολογίας να σκεφτούν σχετικά μ’ αυτό το ερώτημα, αλλά και να πειραματιστούν με το δικό τους χάρτη, προκειμένου να βρουν απαντήσεις για τον εαυτό τους. Υπολογίστε την Κορυφή τώρα.

Τί είναι η Κορυφή (vertex);
Η Κορυφή είναι ένα θεωρητικό σημείο στον ουράνιο θόλο, όπου η εκλειπτική –η φαινομενική δηλαδή τροχιά του Ήλιου γύρω από τη γη- διασταυρώνεται με την πρώτη κάθετο- τον πρώτο μεσημβρινό, χωρίζοντας στα δύο την ουράνια σφαίρα. Ακούγεται ήδη κάπως ύποπτο. Ένα θεωρητικό σημείο;

Η Κορυφή/ Αντικορυφή είναι τόσο θεωρητικό σημείο, όσο είναι ο Ωροσκόπος και το Μεσουράνημα. Ο Ωροσκόπος είναι το σημείο όπου η εκλειπτική τέμνει τον ορίζοντα (και όχι την πρώτη κάθετο). Ο Βόρειος και Νότιος δεσμός της Σελήνης, επίσης σημεία μιας θεωρητικής διχοτόμησης, εντοπίζονται εκεί όπου η Σελήνη ανατέλλει και δύει διαγώνια της εκλειπτικής.

Πρόκειται για φανταστικά σημεία, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν στην ουσία τέτοια σημεία στο διάστημα, δεν είναι ούτε απλανείς αστέρες, ούτε αστεροειδείς, ούτε πλανήτες. Και ας μην ξεχνάμε ότι και η ίδια η εκλειπτική είναι η φανταστική τροχιά του Ήλιου γύρω από τη Γη.

Η Κορυφή, είτε είναι φανταστική είτε όχι, πέφτει στη δυτική πλευρά του χάρτη, ενώ η Αντικορυφή βρίσκεται ακριβώς σε απόσταση 180 μοιρών, στην ανατολική πλευρά του. Όπως συμβαίνει με τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα, ο ακριβής χρόνος γέννησης είναι απαραίτητος, προκειμένου να υπολογιστεί η Κορυφή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούμε με την Κορυφή, αν δεν έχουμε ακριβή ώρα γέννησης. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας.

 

Τι σημαίνει η λέξη ‘vertex’;
Η λέξη ‘vertex’ προέρχεται από την λατινική ριζική λέξη ‘vertere’, που σημαίνει αλλάζω, στρέφομαι, περιστρέφομαι συχνά ή στροβιλίζω. Μπορεί επίσης να σημαίνει ένα κορυφαίο σημείο, την κορυφή, την ακμή ή το κορύφωμα. Λέξεις που έχουν την ίδια λατινική ρίζα είναι οι εξής: vertebrae (αρμός, το να έχουμε κάτι να γυρίσουμε), vertigo (ιλιγγιώδης, αποπροσανατολισμένος, παρατεινόμενος), vertical (κατακόρυφος), versatile (πολυπράγμων, ευπροσάρμοστος) και verticil (μια κυκλική διάταξη γύρω από ένα σταθερό σημείο, η σπείρα). Το κοινό σημείο εδώ τονίζει την αλλαγή ή την κίνηση, από ένα σημείο σ’ ένα άλλο, όπου το κέντρο παραμένει ακίνητο ή το ίδιο.

 

Μπορεί η μυθολογία να αποκαλύψει κάτι σχετικό με την Κορυφή (vertex);

Ο ρωμαϊκός θεός Vertumnus έχει τις ρίζες του στη λατινική λέξη ‘vertere’, δηλαδή ‘αλλάζω, στρέφω, περιστρέφομαι’. Ο Vertumnus ήταν ένας ελάσσων θεός των κήπων, των οπωροφόρων δέντρων και των εποχών. Νέος και ελκυστικός, είχε τη δύναμη να μεταλλάσσεται σε ποικίλες μορφές, όπως ακριβώς ο σπόρος γίνεται ρίζα, κλαδί, φύλλο, φρούτο. Ο Vertumnus χρησιμοποιούσε αυτήν την ικανότητα που είχε, όταν κυνηγούσε συνεχώς τη θεά Pomona.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Vertumnus ερωτεύτηκε μια εντυπωσιακά όμορφη θεά (άλλες εκδοχές του μύθου λένε ότι ήταν νύμφη), η οποία ονομαζόταν Pomona. Παρόλο που αυτή απέρριπτε όλους τους θαυμαστές της, αυτός έδινε τροφή στο πάθος του μόνο βλέποντάς την, αλλάζοντας συνεχώς τη μορφή του και περνώντας μέσα από τους κήπους της καθημερινά, άλλοτε σαν στρατιώτης, άλλοτε σαν θεριστής, άλλοτε σαν ψαράς κ.λπ. Η Pomona τον αγνοούσε και έμενε αφοσιωμένη στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων. Ο Vertumnus όμως επέμενε και μια μέρα πήρε τη μορφή μια ηλικιωμένης γυναίκας, την χαιρέτησε με ένα φλογερό φιλί και μπήκε μέσα στους κήπους της.

Ο Vertumnus (με τη μορφή της ηλικιωμένης γυναίκας) μίλησε με τη θεά, προσπαθώντας να την πείσει για την ανταμοιβή που θα είχε από μια σχέση και τους κινδύνους που θα υπήρχαν αν απέρριπτε την αγάπη. Συζητήθηκαν επίσης τα προτερήματα και η εντιμότητα του νεαρού θεού Vertumnus.

Στο τέλος, είπε στην Pomona μια ιστορία ενός νέου άνδρα που αυτοκτόνησε με σκληρό τρόπο, όταν ένιωσε την απόρριψη από αυτήν που αγαπούσε. Της είπε επίσης πώς οι θεοί μετέτρεψαν τη γυναίκα που τον απέρριψε σε πέτρα, αλλά παρόλ’ αυτά η Pomona, δεν πειθόταν.

Τελικά, μέσα στην απόγνωσή του ο Vertumnus αποκάλυψε την πραγματική του μορφή και στάθηκε γυμνός μπροστά στην Pomona. Η Pomona νόμιζε ότι έβλεπε τον ήλιο να βγαίνει από τα σύννεφα και μπροστά στο λαμπρό φως του Vertumnus, άνοιξε την καρδιά της και ανταποκρίθηκε στον έρωτά του. Βρίσκονται ακόμη μαζί στους κήπους και φροντίζουν τα φρούτα της επαρχίας.

Το θέμα αυτού του μύθου επικεντρώνεται σε μία φαινομενικά τυχαία στιγμή, όπου συμβαίνει ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Για την Pomona, αυτό το γεγονός ήταν μια επιφάνεια, μια ξαφνική μεταβολή της μοίρας, ένα θεμελιώδες ξύπνημα της αντίληψής της. Για τον Vertumnus, ήταν αρχικά μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, στο τέλος όμως μια ενέργεια αυθόρμητης απελπισίας. Φανταστείτε την έκπληξη του Vertumnus, όταν η Pomona τελικά τον δέχτηκε!

Αυτά που τονίζονται εδώ είναι η αγάπη, η σχέση και η ένωση, αλλά όχι μόνο στην επιθυμία του Vertumnus, αλλά και στην ιστορία της απόρριψης που δέχτηκε ο νεαρός άνδρας και των τραγικών συνεπειών που επήλθαν. Το μοτίβο των κήπων, των φρούτων και των αμπελιών συμπληρώνουν το αίσθημα της ωριμότητας, ένα γεγονός που τελικά είναι έτοιμο να συμβεί, μια γόνιμη εμπειρία.

 

Πόσο σημαντική αστρολογικά είναι η Κορυφή;
Υπάρχει μια δημόσια συζήτηση σ’ αυτό το σημείο. Ορισμένοι καλά εξειδικευμένοι αστρολόγοι λένε ότι η Κορυφή δεν σημαίνει σχετικά τίποτα. Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σημείο εξαιρετικής σημασίας. Αλλά αν έχει κάποια σημασία, ποια είναι αυτή;

Η Κορυφή παρουσιάζεται ως ένα ευαίσθητο σημείο που συνδέεται με μοιραίες συναντήσεις με άλλους, με φαινομενικά ξαφνικές επιφάνειες/ αποκαλύψεις, με σημαντικές καμπές στη ζωή, αλλά και με ένα πεπρωμένο, του οποίου δεν έχουμε τον έλεγχο. Αν ενεργοποιηθεί, μπορεί να συγχρονιστεί με την εμπειρία ενός άλλου, του οποίου η επιρροή εγγράφεται ως βαθιά εδραιωμένη ή ασυνήθιστη.

Μια έντονα τοποθετημένη Κορυφή (όπως σε σύνοδο με τον ορίζοντα, σε ακριβή όψη με κάποιον πλανήτη, σε μια κρίσιμη μοίρα ή στη μοίρα των δεσμών της σελήνης) μπορεί να δηλώσει πιο σταθερά αποτελέσματα.

 

Τί ενεργοποιεί την Κορυφή; 
Τα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν, να συνταυτιστούν ή να ενεργοποιήσουν την Κορυφή είναι τρία: οι διελεύσεις, οι άνθρωποι και οι τόποι.

Οι διελεύσεις στην Κορυφή μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικά ή εξωτερικά γεγονότα, αντιστοιχώντας σε ένα κρίσιμο σημείο, σε μια σημαντική συνάντηση με κάποιο ή μια ξαφνική μεταβολή στην αντίληψή μας. Ο διελαύνων πλανήτης ενεργοποιεί το συμβολισμό της Κορυφής, συμπίπτοντας με ένα μείζον ή λιγότερο σημαντικό γεγονός. Μια σύνοδος ακριβείας θα φέρει περισσότερο σταθερά αποτελέσματα.

Μια σύνοδος με τον διελαύνοντα Άρη θα ήταν πιθανότατα περισσότερο αισθητή, σε σύγκριση με ένα τρίγωνο από τον διελαύνοντα Ουρανό, αν και κάποιες φορές αυτό δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Η έκταση της επιρροής εξαρτάται από την ίδια την εξέχουσα θέση της Κορυφής, τη σχέση που έχει με άλλους παράγοντες στο χάρτη και την ύπαρξη άλλων διελεύσεων, αναλογικών ή όχι. Μαζί με τις διελεύσεις, οι μαθητές καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τους τα διάφορα προοδευτικά συστήματα, ευθεία ή αντίστροφα και τις κατευθύνσεις.

Οι συναντήσεις επίσης με σημαντικά άτομα, όπως φαίνεται μέσα από μια συναστρία ή ένα σύνθετο χάρτη, μπορούν να συνδέονται έντονα με την Κορυφή. (Θεωρείστε τους ανθρώπους ως συνεχείς διελεύσεις). Όταν οι εσωτερικοί πλανήτες ή οι αστεροειδείς (ο Ήλιος μέχρι το Δία), οι γωνίες, τα σημεία, η Κορυφή ή κάποια αραβικά σημεία δημιουργούν σύνοδο με την Κορυφή, μπορεί να υπάρξει ένα αίσθημα μοίρας, πεπρωμένου, καταλληλότητας ή όχι της συνάντησης. Κάτι από την επαφή με το συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να έχει την ικανότητα να προκαλέσει μια βαθιά αλλαγή, μέσα σε μια μακρά ή και σύντομη χρονική περίοδο. Η αλλαγή μπορεί να ιδωθεί ως ευχάριστη ή πικρή, όπου η σύνοδος συνήθως αντανακλά την πρώτη και η αντίθεση τη δεύτερη.

Η θέση μας στον πλανήτη μπορεί να ‘ξυπνήσει’ την Κορυφή, όπως φαίνεται μέσα από χάρτες όπου κάναμε επαναπροσδιορισμό του τόπου και την αστροχαρτογραφία. Όταν κάνουμε επαναπροσδιορισμό του τόπου, η Κορυφή μπορεί να γίνει περισσότερο εξέχουσα, αλλάζοντας οίκο ή όψη σε μια γωνία. Μια επανατοποθετημένη Κορυφή μπορεί να δηλώσει μέρη, όπου φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές συναντήσεις συγκεκριμένης φύσης σε σταθερό ρυθμό.

 

Τι συμβαίνει με το ζώδιο και τον οίκο της Κορυφής;
Οι θέσεις της Κορυφής και Αντικορυφής μπορούν να μας δώσουν ενδείξεις για το πού υπάρχει περίπτωση να βιώσουμε καμπές, μοιραίες ή σημαδιακές συναντήσεις. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Κορυφή πέφτει συνήθως ανάμεσα στον 5ο και 8ο οίκο, στην δυτική πλευρά του χάρτη, ενώ η Αντικορυφή σε απόσταση 180 μοιρών από την Κορυφή.

Στον άξονα του 5ου/11ου οίκου, θα μπορούσε να υπάρχει μια τάση να ζήσει κάποιος μοιραίες ρομαντικές ή δημιουργικές συναντήσεις (5ος οίκος), μέσα από επαφές με φίλους ή ομάδας (11ος οίκος). Στον άξονα του 6ου/12ου οίκου, το σημείο καμπής ή παράτασης θα μπορούσε να επηρεάσει την ημέρα και τον τρόπο ζωής ή τη σύνδεση της ψυχής με το σώμα (6ος οίκος), μέσα από την επαφή με αυτούς που ασκούν λειτουργήματα, αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί ή μέσα από όνειρα και δημιουργικές φαντασιώσεις (12ος οίκος).

Στον άξονα του 7ου/1ου οίκου, ξαφνικές επιφάνειες – αποκαλύψεις θα μπορούσαν να επηρεάζουν θεμελιακά σημαντικούς κοινωνικά συνεταιρισμούς (7ος οίκος), μέσα από την εμπειρία της προβολής του εαυτού μας στον κόσμο (1ος οίκος). Στον άξονα του 8ου/2ου οίκου, το πεπρωμένο μπορεί να έρθει με τη μορφή μιας ερωτικής συνάντησης ή μιας έντονης έρευνας (8ος οίκος), η οποία διεξάγεται μέσα από μια επιθυμία για απόλαυση, ασφάλεια ή ειρήνη (2ος οίκος).

Η Κορυφή/ Αντικορυφή ως προς το ζώδιο μπορεί να δηλώσει τον τρόπο, με τον οποίο ενδέχεται να βιώσουμε την ενεργοποίηση αυτού του άξονα. Ο άξονας του Κριού/ Ζυγού θα μπορούσε να δηλώσει θέματα σχετικά με προσωπικές αποφάσεις και μοίρασμα, ενώ ο άξονας Ταύρου/ Σκορπιού ασφάλεια σε αντίθεση με το ρίσκο.

Ο άξονας των Διδύμων/Τοξότη μπορεί να αντιπαραθέσει τη γνώση με την διορατικότητα, ενώ ο άξονας Καρκίνου/ Αιγόκερω δίνει έμφαση στην προστασία σε αντίθεση με τα τολμηρά εγχειρήματα. Ο άξονας του Λέοντα/ Υδροχόου θα μπορούσε να τονίσει την αυτοέκφραση, όπως αντιτίθεται στη συμμετοχή στην ομάδα, ενώ ο άξονας της Παρθένου/ Ιχθύων θα μπορούσε να συγκρίνει τα δομημένα όρια και την χωρίς όρια επιθυμία.

 

Συμπέρασμα
Η Κορυφή είναι ένα σημείο στο ωροσκόπιο, το οποίο μπορεί να δηλώσει μια αίσθηση του πεπρωμένου, το οποίο έρχεται μέσα από ένα άλλο πρόσωπο ή ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Μπορεί να προκληθεί/ ενεργοποιηθεί μέσα από διελεύσεις, προοδευτικά ή κατευθύνσεις, άλλα πρόσωπα (συναστρία/ σύνθετο ωροσκόπιο) ή μέσα από την αλλαγή τόπου. Η οικοθεσία και τα ζώδια μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις για το που θα γίνει η αλλαγή ή η καμπή και με ποιο τρόπο. Όλοι οι μαθητές καλό είναι να παρακολουθούν την Κορυφή στον προσωπικό τους χάρτη, προσδιορίζοντας τη σχετικά αξία για τους ίδιους. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρουμε πότε ο Vertumnus μπορεί να μπει στο δικό μας κήπο, με τη μορφή κάποιου άλλου, προσφέροντας μια απρόσμενη αλλαγή στο πεπρωμένο μας!

 

Υπολογίζοντας την Κορυφή
Τα περισσότερα αστρολογικά προγράμματα διαθέτουν την επιλογή υπολογισμού της Κορυφής στο χάρτη. Αν θέλετε να υπολογίσετε μόνοι σας την Κορυφή, υπολογίστε τον ωροσκόπο σας σύμφωνα με το γεωγραφικό πλάτος που είστε. Αυτός είναι ο ωροσκόπος στις 90 μοίρες μείον του γεωγραφικού πλάτους. Ο 4ος οίκος (IC) γίνεται το Μεσουράνημα και χρησιμοποιώντας τους οίκους, βλέπουμε τον ‘Ωροσκόπο’ (Κορυφή) που συνδέεται με το νέο Μεσουράνημα και το γεωγραφικό πλάτος. Καλό είναι οι δια χειρός υπολογισμοί να ελέγχονται ξανά σε σχέση με τα αποτελέσματα του υπολογιστικού προγράμματος, για σιγουριά).

Βιβλιογραφία 

  • The Zodiac Master, Dr. Z, Destiny’s Gait, Retrieved May 2002 from Destiny’s Gate – the Vertex in Astrology
  • Hand, Robert, Horoscope Symbols, Para Research Inc, Inc. Gloucester, Ma USA 1981 pp 85, 88-89.
  • Hone, Margaret, The modern Text Book of Astrology, L.N. Fowler & Co. Ltd. Romford, Essex 1951 p 133.
  • P. Ovidius Naso, Metamorphoses (ed. Brookes More) 14, line 609, Retrieved May 2002 from: Gregory R.(ed.) The Perseus Project, Perseus Digital Library
  • New Larousse Encyclopedia of Mythology, Felix Guirand (editor) Hamlyn Publishing Group Limited, Middlesex, England 1959 pp 211, 218.
  • Bulfinch Mythology, “The Story of Vertumnus and Pomona, as told by Thomas Bulfinch”. Retrieved February 2002 from: Vertumnus
  • Mythography: Exploring Greek, Roman and Celtic Myth and Art: “Vetumnus and Pomona”, Retrieved February 2002 from: Mythography | Pomona and Vertumnus in Myth and Art
  • Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898)] (12.57) Retrieved May 2002 from: Gregory R. (ed.) The Perseus Project, Perseus Digital Library

 

(από το AFA (American Federation of Astrologers) Bulletin του Νοεμβρίου 2002, τεύχος 64 #11) 
© Copyright 2001 Kim Falconer

 

******
Συγγραφέας: Kim Falconer
Πρωτότυπος τίτλος: The Vertex. Has anyone seen Vertumnus? Considering the Vertex in the Natal Chart
Πηγή: Astrology and the Vertex
(κατόπιν έγγραφης άδειας της συγγραφέως).

Μετάφραση – Απόδοση: Μαρία Ξεφτέρη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments