5 1 vote
Article Rating

Σύμφωνα με την μυθολογία των προγόνων μας, κατά την διάρκεια της βασιλείας του Ουρανού, τα πλάσματα που δημιουργούνταν ανήκαν στην κατηγορία των άγριων φυσικών δυνάμεων, ο Ωκεανός, οι Κύκλωπες, οι Εκατόγχειρες, οι Γίγαντες και οι Τιτάνες. Ο Ουρανός ανησυχούσε ότι πιθανά κάποιο από τα παιδιά του θα του έπαιρνε την εξουσία γι’ αυτό και αποφάσισε ότι θα τα εξαφάνιζε ρίχνοντας τα από τον Τάρταρο στα έγκατα της Γης.

Ο Κρόνος ήταν ένας από τους πρώτους Θεούς του ελληνικού πάνθεου, γιος του Ουρανού και της Γης. Σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Ησίοδο, ήταν ο ονεώτερος από τους δώδεκα Τιτάνες1, αδελφός των Εκατόγχειρων και των Κυκλώπων και ο μόνος που έκανε όλα τα χατίρια στη μητέρα του. Η Γαία θέλοντας να εκδικηθεί τον άνδρα της (Ουρανό) που είχε ρίξει τα παιδιά της (Εκατόγχειρες) στον Τάρταρο, ζήτησε από τον γιο της Κρόνο τη βοήθεια του ώστε να τιμωρηθεί ο Ουρανός. Ο Κρόνος που ήταν πολύ πονηρός και έχοντας στην κατοχή του την αδαμάντινη άρπη2 που του χάρισε η μητέρα του, τη στιγμή που ο Ουρανός κοιμόταν, του επιτέθηκε, του έκοψε τα γεννητικά του όργανα και τα έριξε στη θάλασσα κοντά στο Ακρωτήρι Δρέπανο3. Έτσι επιβεβαιώθηκε η ανησυχία του Ουρανού ότι θα έχανε την εξουσία από ένα από τα παιδιά του. Όμως, πάνω στην οργή του έδωσε μια βαριά κατάρα στον γιο του, να πάθει δηλαδή και ο γιος του –ο Κρόνος- ό,τι έπαθε και ο ίδιος από τα παιδιά του.

Ο Κρόνος διαδέχτηκε τον Ουρανό στη βασιλεία του κόσμου και αυτοανακηρύχθηκε κυβερνήτης των πάντων, εξαναγκάζοντας τα αδέλφια του να τον υπηρετούν πιστά. Για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο, αποφάσισε να παντρευτεί μια γυναίκα η οποία θα τον συντροφεύει αλλά και θα τον βοηθάει στην επίτευξη του στόχου του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς το ποια υπήρξε η σύζυγός του.

  • Κατά τον Όμηρο, παντρεύτηκε την αδελφή του Ρέα από την οποία απέκτησε τον Ποσειδώνα, τον Άδη, τον Δία και την Ήρα. Ο Ησίοδος προσθέτει στα παιδιά του την Εστία και την Δήμητρα.
  • Άλλες παραδόσεις πιστεύουν ότι σύζυγός του υπήρξε η Φιλύρα (η κόρη του Ωκεανού), με την οποία ενώθηκε ο Κρόνος (όντας μεταμορφωμένος σε άλογο) και απέκτησαν τον κένταυρο Χείρωνα.
  • Άλλοι, πάλι, θεωρούν σύζυγο του την Ευωνύμη από την οποία απέκτησε την Αφροδίτη, τις Ερινύες και τις Μοίρες.
  • Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι σύζυγος του υπήρξε η Αφροδίτη, μητέρα των Ερινυών και των Μοιρών.

Αρχικά, κατά τη διακυβέρνηση του Κρόνου, επικρατούσε η δημιουργική εξέλιξη και η ηθική στον κόσμο και όλοι οι άνθρωποι ζούσαν ευτυχισμένοι σε ένα εξαίσιο περιβάλλον. Γι’ αυτό και η περίοδος αυτή ονομάστηκε “ο επί Κρόνου βίος” και παρέμεινε στις μνήμες των ανθρώπων ως η ευτυχισμένη εποχή. Ο Κρόνος όμως δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται τα τελευταία λόγια του πατέρα του “Θα πάθεις και ΕΣΥ το ίδιο … από κάποιο από τα παιδιά σου”!

Τρομοκρατημένος, λοιπόν, με την γέννηση του πρώτου τους παιδιού και φοβούμενος ότι θα χάσει την εξουσία, άρχισε να καταπίνει τα παιδιά του. Αρχικά την Εστία, την Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Πλούτωνα. Η Ρέα έχοντας αγανακτήσει από την άκαρδη συμπεριφορά του άνδρα της, ζήτησε τη βοήθεια των πεθερικών της. Ο Ουρανός θέλοντας να εκδικηθεί τον Κρόνο που του πήρε την εξουσία, δέχθηκε να τη βοηθήσει και τη διέταξε να πάει στην Κρήτη και να γεννήσει εκεί κρυφά τον γιο της. Έτσι και έγινε, η Ρέα λίγο πριν γεννήσει είπε στον άνδρα της ότι θα πήγαινε στην Κρήτη, στις ανιψιές της (Νύμφες Ίδη) για να ξεκουραστεί. Φθάνοντας στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο όρος Δίκτη, ζήτησε από τον βασιλιά Μελισσέα, από τις κόρες του και από τις Δικταίες Νύμφες την βοήθεια τους. Μόλις γέννησε τον Δία, ζήτησε από την Νύμφη Αδράστεια και Νύμφη Ίδη να τον μεγαλώσουν. Οι Νύμφες υποσχέθηκαν στη Ρέα ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να γλιτώσουν τον γιο της από τον Κρόνο. Επιστρέφοντας η Ρέα στον άνδρα της, αντί για τον γιο τους, του έδωσε να καταπιεί “λίθο εσπαργανωμένο”4.

Οι Νύμφες θέλοντας να προστατέψουν τον Δία έφτιαξαν μια ολόχρυση κούνια και την κρέμασαν ανάμεσα στις φυλλωσιές μια τεράστιας βελανιδιάς, με σκοπό η κούνια να αιωρείται ανάμεσα στην γη και στον ουρανό, ώστε να μην μπορεί να βρει το γιο του ο Κρόνος. Παράλληλα, διέταξαν τους Κουρήτες – τους άγρυπνους φύλακες του δάσους – να χορεύουν τον πυρρίχιο χορό και να κάνουν τόσο θόρυβο ώστε να μην μπορεί ο Κρόνος ν’ ακούσει το κλάμα του μωρού.

Μετά από αρκετά χρόνια και όταν πλέον ο Δίας μεγάλωσε, η Τιτανίδα Μήτιδα (κόρη του Ωκεανού) θεώρησε ότι είχε έρθει πλέον ο καιρός να μάθει ο Δίας ποιός ήταν ο πατέρας του. Ο Δίας, ακούγοντας όλα τα γεγονότα, εκνευρίστηκε τόσο πολύ από την άκαρδη στάση του πατέρα του, που ευθύς αμέσως εμφανίστηκε στον Κρόνο λέγοντάς του ότι ήταν γιος του και του ζήτησε το θρόνο. Ο Κρόνος, φυσικά, αρνήθηκε να παραδώσει το θρόνο και ξεκίνησε μια πολύχρονη πάλη μεταξύ τους. Ο Δίας όμως κατάφερε να νικήσει τον Κρόνο και αφού τον έδεσε στο θρόνο του, του ζήτησε να πιει το μαγικό βοτάνι που του είχε φτιάξει η Μήτιδα. Μόλις ο Κρόνος ήπιε το βοτάνι, έβγαλε πρώτα τον λίθο και κατ’ επέκταση ένα – ένα τα παιδιά του.

Ο Κρόνος όμως, που δεν ήθελε να χάσει την εξουσία, αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στο γιο του. Μετά από ένα δεκαετή πόλεμο (Τιτανομαχία), μεταξύ των Ολύμπιων Θεών και των Τιτάνων, οι τελευταίοι έχασαν τον πόλεμο και φυλακίστηκαν για πάντα στα Τάρταρα.

Λατρεία

Σύμφωνα με τη Θεογονία, ο Κρόνος θεωρείτο προελληνική θεότητα ανατολικής προελεύσεως, γιατί είχε πολλά κοινά σημεία με το θεό Κουμαρμπί των Χιττιτών και των Χουριτών της Μ. Ασίας, όπου και εκείνος διώχθηκε και αντικαταστάθηκε από το Δία, τον κατ’ εξοχήν θεό των Ινδοευρωπαίων.

Από τους μύθους των διαφόρων λαών, βλέπουμε τον αντιφατικό χαρακτήρα του Κρόνου, ο οποίος κατά την βασιλεία και πριν κάνει παιδιά έκανε ευτυχισμένο το ανθρώπινο γένος (Χρυσή Εποχή), ενώ στην διάρκεια της βασιλείας του τον βλέπουμε να τρώει τα παιδιά του, ιδιότητες τις οποίες αναγνωρίζουμε σε παλιότερους θεούς, όπως ο φοινικικός Μολώχ, στον οποίο προσφέρονταν και ανθρωποθυσίες. Άλλοι, ταυτίζουν τον Κρόνο με τον Χρόνο, όπου ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά του και ο Χρόνος κατάπινε τα γεγονότα του παρελθόντος και τα έσβηνε από την μνήμη των ανθρώπων.

Άλλοι λαοί λάτρευαν τον Κρόνο ως προστάτη θεό του θερισμού, των δημητριακών καρπών και των γεωργών και ήταν εκείνος που τους έστελνε ευνοϊκό καιρό για τη σπορά. Θεωρούσαν πως αυτός ήταν το στάρι που κρυβόταν στη γη και ξαναφύτρωνε, γ’ αυτό και γιόρταζαν προς τιμή του τα Κρόνια. Αναπαράσταση αυτής της εκδοχής μπορούμε να δούμε σε μια τοιχογραφία της Πομπηίας, στην οποία ο θεός εικονίζεται όρθιος, με ιμάτιο και δρεπάνι στο χέρι, το σύμβολο του θερισμού. Προς τιμήν του γίνονταν και ανθρωποθυσίες, όπου σύμφωνα με τα έθιμα, πίστευαν ότι θυσιάζοντας το πρώτο τέκνο της οικογενείας, τα υπόλοιπα μέλη θα εξασφάλιζαν την εύνοια του θεού, σύμφωνα με την “Πολιτεία” του Πλάτωνα.

Η λατρεία του συνεχίστηκε σε πολλά μέρη όπως στα Νησιά των “Μακάρων” όπου οι Ήρωες απολάμβαναν την αιώνια ζωή και η γη καρποφορούσε τρεις φορές το χρόνο. Κατά τον Παυσανία, ο Πεισίστρατος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την λατρεία του Κρόνου στην Αθήνα. Λέγεται ότι ο Θεός λατρευόταν μέσα στον χώρο του Ολυμπίου Διός, σε ναό αφιερωμένο σ’ εκείνον και τη Ρέα. Εκεί τελούνταν “Τα Κρόνια” προς τιμήν του, ενώ γίνονταν αναίμακτες θυσίες, το λεγόμενοΔωδεκόμφαλον Πόπανον. Αντιστοιχία βρίσκουμε με τον ρωμαϊκό Θεό Σατούρνο, που προς τιμήν του τελούνταν τα Σατουρνάλια.

Στη Θήβα λάμβαναν χώρα και μουσικοί αγώνες προς τιμήν του. Στη Λιβαδειά έπρεπε να προσφέρουν θυσίες εντός του Μαντείου του Τροφωνίου, μπροστά στο άγαλμα του Κρόνου, της Ήρας, αλλά και του Δία, για να μπορέσουν να λάβουν τον χρησμό.

Στην Αρχαία Ολυμπία, κτίστηκε ναός προς τιμή του, ο λεγόμενος Κρόνιος Λόφος, γιατί πίστευαν ότι κάποτε εκεί μοιράζονταν την εξουσία και ο Κρόνος, αλλά και ο Ήλιος. Άλλοι λαοί υποστήριζαν ότι εκεί πάλεψε ο Κρόνος με τον Δία για την εξουσία. Κατά τον Παυσανία, οι Ηλείοι προσέφεραν θυσίες μέσα στον Ναό, κατά την εαρινή περίοδο. Στην Αχαΐα, κοντά στο Ακρωτήρι Δρέπανο υπήρχε το Ιερό του Κρόνου, επειδή εκεί έριξε ο Κρόνος το δρεπάνι με το οποίο έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του. Στη Λακωνία, το ύψωμα ανάμεσα στα βουνά Ταΰγετος και Ζάρακα ονομαζόταν βουνό του Κρόνου.

Κατά τις ρωμαϊκές παραδόσεις, ο Κρόνος, μετά την εκθρόνισή του από τον Δία, φιλοξενήθηκε από τον βασιλιά της Ιταλίας, Ιανό. Ο Κρόνος, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ιανό, ευλόγησε τη γη ώστε να γίνει εύφορη, γι’ αυτό και η εποχή αυτή έμεινε γνωστή ως «Χρυσή εποχή».

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, αλλά και ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, υποστηρίζουν ότι το βασίλειο του Κρόνου βρισκόταν στη Δύση, καθώς υπήρξε βασιλιάς όλης της Δύσης και όχι μόνο της Ιταλίας και ότι τα όρια της βασιλείας του ξεκινούσαν από τιςΚρόνιες Στήλες ή αλλιώς Ηράκλειες Στήλες(κοντά στο Γιβραλτάρ) και έφταναν μέχρι και το Κρόνιο Πέλαγος (Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός). Εκεί αναπαρίσταναν τον Κρόνο με τη μορφή ενός χιονόλευκου άνδρα και τον λάτρευαν (κυρίως οι Κέλτες) ως τον Θεό του Ψύχους.

Αγάλματα προς τιμή του δεν έχουν σωθεί, γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε εκτενέστερα για την λατρεία των λαών. Όμως, από νομίσματα, αγγεία και ανάγλυφα που έχουν σωθεί, απεικονίζεται ως ώριμος άνδρας με μεγάλη γενειάδα, φορώντας ιμάτιο που κάλυπτε το πίσω μέρος του κεφαλιού και κρατώντας άλλοτε δρέπανο και άλλοτε άρπη. Συγκεκριμένα, στα νομίσματα της Ιμέρας της Σικελία κατά τα έτη 413-408 π.χ. απεικονίζεται το κεφάλι ενός ώριμου άνδρα και η επιγραφή ΚΡΟΝΟΣ. Σε νομίσματα του Μαλλού της Κιλικίας, της Βύβλου, της Φλαβιούπολης και της Ταρσού, εμφανίζεται με ολόσωμη μορφή κρατώντας δρέπανο, ενώ σε αγγεία αναπαριστάνεται η σκηνή όπου η Ρέα δίνει στον Κρόνο τον λίθο, όπως και στο ανάγλυφο Ara Capitolina στη Ρώμη.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρόνος, ο πλανήτης των δακτυλίων

Ο Κρόνος είναι ο έκτος σε σειρά πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα μετά από τον Ερμή, την Αφροδίτη, την Γη, τον Άρη και τον Δία, ενώ ο πέμπτος σε λαμπρότητα μετά από την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Ερμή. Η απόστασή του από τον Ήλιο είναι 1,43 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η απόστασή του από τη Γη είναι 1.190 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η τροχιά του παρουσιάζει εκκεντρότητα 0,056. Η διάμετρος του είναι περίπου 120.500 χιλιόμετρα από τον Ισημερινό, ενώ 110.000 χιλιόμετρα από τους πόλους, δηλαδή η διάμετρος του Κρόνου είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι η διάμετρός του παρουσιάζει διαφορική περιστροφή που σημαίνει ότι ο Ισημερινός του περιστρέφεται σε περίοδο 10 ωρών και 14 λεπτών, ενώ η πολική του διάμετρος διαρκεί 10 ώρες και 38 λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πλανήτης είναι πεπλατυσμένος στους πόλους, και λόγω της μεγάλης ταχύτητας περιστροφής τα σημεία κοντά στον Ισημερινό απομακρύνονται από τον άξονα. Η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 29 γήινα έτη και 167 ημέρες με ταχύτητα 9,54 αστρονομικές μονάδες, γι’ αυτό κατατάσσεται στους πιο αργούς εκ των παραδοσιακών πλανητών, ενώ η περιφορά γύρω από τον εαυτό του διαρκεί 10 ώρες και 47 λεπτά.

Αν ο πλανήτης παρατηρηθεί προσεκτικά κατά την διάρκεια της περιόδου περιστροφής του είναι εμφανής η “φαινομενική κίνηση” του. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κινείται προς την Ανατολή για 8 περίπου μήνες με μέση ταχύτητα 1ο ανά 8 ημέρες. Καθώς πλησιάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, δείχνει να επιβραδύνεται και τελικά να σταματάει πριν από αυτήν. Στη συνέχεια, κινείται δυτικά (αντίθετη φορά) για περίπου 133 – 141 ημέρες, μέχρι να φτάσει σε κάποιο σημείο στάσης όπου θα ξαναξεκινήσει τη φορά του προς τα ανατολικά. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, γιατί στην πραγματικότητα η Γη είναι εκείνη που κινείται σε εσωτερική τροχιά και με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση τον Κρόνο, με αποτέλεσμα να τον ξεπερνά. Κατ’ επέκταση όταν αυτοί οι δύο πλανήτες (Γη και Κρόνος) βρεθούν σε αντιδιαμετρικά σημεία, είναι αδύνατον να γίνει ορατός ο πλανήτης από την Γη, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο, δηλαδή σε σύνοδο.

Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης σε μάζα και σε μέγεθος μετά τον Δία, δηλαδή στην περίπτωση που θα θέλαμε να μετρήσουμε πόσους πλανήτες στο μέγεθος της Γης θα χώραγαν μέσα του, θα έπρεπε να υπολογίσουμε περίπου 700 πλανήτες. Η μάζα του είναι 95 φορές μεγαλύτερη από τη γήινη μάζα, ενώ ο όγκος του περίπου 745 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης, κατ’ επέκταση η πυκνότητά του είναι πολύ μικρή, δηλαδή 0,7 gr/cm3. Οι επιστήμονες, μετά από μελέτες, ανακάλυψαν ότι ο πλανήτης δεν είναι ομοιογενής, δηλαδή δεν αποτελείται από τα ίδια υλικά σε όλα τα σημεία της επιφάνειάς του. Συγκεκριμένα, πιθανολογούν ότι ο πυρήνας του πλανήτη αποτελείται είτε από βράχους είτε από ένα παχύ στρώμα πάγου, αλλά λόγω των πυκνών σύννεφων που επικρατούν, τους είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν την στερεή επιφάνεια από την νεφελώδη ατμόσφαιρα. Ύστερα από συνεχείς μελέτες, παρατηρήθηκε μια Φαιά Κηλίδα στον πλανήτη, παρόμοια με την Ερυθρά Κηλίδα του Δία. Ο κόκκινος αυτός σχηματισμός από νέφη, είναι ορατός μόνο στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Η ατμόσφαιρα του Κρόνου μοιάζει πάρα πολύ με την ατμόσφαιρα του Δία, με κοινό τους χαρακτηριστικό τη σύστασή τους από υδρογόνο. Συγκεκριμένα, η ατμόσφαιρα του Κρόνου αποτελείται από υδρογόνο 97%, ήλιο 2,5% και μεθάνιο 05%, ενώ η ατμόσφαιρα του Δία αποτελείται από υδρογόνο 78%, ήλιο 20% και λοιπά μέταλλα 2%.

Οι επιστήμονες, από το ερευνητικό κέντρο της NASA, μετά από εκτεταμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δημιουργήθηκε πριν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια από νέφη και σκόνη, τα οποία απέκτησαν κάποια στιγμή πεδίο βαρύτητας, έλκοντας άλλα υλικά τα οποία μετασχηματίζονταν σε μεγαλύτερες μάζες πέτρας και σιδήρου. Μετά από τόσα δισεκατομμύρια χρόνια ο πυρήνας διατηρεί ακόμη την αρχική του θερμότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια ανοδικά ρεύματα αερίων στην εσωτερική του ατμόσφαιρα που φτάνουν τα 1.500 χλμ/ ώρα.

Δακτύλιοι

Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Ειμς της NASA υποστήριξαν ότι παρατηρώντας τον Κρόνο μπορούσαν να ανακαλύψουν στοιχεία για το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά και για τη γέννηση της ζωής. Το 1610, ο Γαλιλαίος ανακάλυψε τον Κρόνο και τους δακτυλίους του, αλλά λόγω έλλειψης της τεχνολογίας θεώρησε ότι οι δακτύλιοι αυτοί είναι απλά τρεις πλανήτες, εφαπτόμενοι ο ένας στον άλλον. “Ο Κρόνος δεν είναι ένας πλανήτης αλλά τρεις πλανήτες που σχεδόν ακουμπάει ο ένας τον άλλον”, έγραψε τότε ο Γαλιλαίος στον Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης. Συγκεκριμένα, τον ονόμασε “Ο πλανήτης με τα αυτιά”. Λίγο αργότερα, το 1656, ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χόιγκενς (Huygens) ανακάλυψε ότι αυτά που έβλεπε ο Γαλιλαίος ως πλανήτες, ήταν ένας πλανήτης -ο Κρόνος- και οι δακτύλιοί του.

Το 1979 το Pioneer ΙΙ, το 1980 το Voyager Ι και το 1981 το Voyager ΙΙ, προσέγγισαν τον πλανήτη και σημείωσαν ότι μοιάζει με φωτεινό δίσκο που περιβάλλεται από ένα φωτεινό δακτύλιο και 9 δορυφόρους. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι το πάχος του δακτυλίου είναι 50 χλμ, η εσωτερική του διάμετρος 160.000 χλμ, ενώ η εξωτερική του 275.000 χλμ. Οι μετέπειτα παρατηρήσεις ξάφνιασαν τους επιστήμονες γιατί ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε μόνο ένας δακτύλιος γύρω από τον Κρόνο, αλλά ένα εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίων που αποτελούνταν από τρεις δακτύλιους.

Το 1675, ανακαλύφθηκαν δύο δακτύλιοι, ο Α εξωτερικός και ο Β (μεσαίος). Ο Cassini πρόσθεσε ότι ανακάλυψε ένα χώρισμα ανάμεσα στους δύο δακτυλίους που ονομάζεται “η διαίρεση ή η γραμμή του Κασίνι”. Το 1837, ο Bond ανακάλυψε τον δακτύλιο C (εσωτερικό) και είναι γνωστός με την ονομασία “Crepe”. Γύρω στο 1970, το Voyager I παρατήρησε και τέταρτο δακτύλιο, χωρίς όμως συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς ήταν δύσκολο να παρατηρηθεί από την Γη. Ο φωτεινότερος δακτύλιος είναι ο Β (μεσαίος) με πλάτος 25.000 χλμ και με διάμετρο: εξωτερική 234.200 χλμ. και εσωτερική 181.100 χλμ. Ακολουθεί σε φωτεινότητα ο δακτύλιος Α (εξωτερικός) με πλάτος 16.000 χλμ, με διάμετρο: εξωτερική 272.300 χλμ. και εσωτερική 239.600 χλμ. Και τέλος, ο δακτύλιος C, ο οποίος είναι σκουρότερος και λιγότερο φωτεινός με πλάτος 16.000 χλμ. με διάμετρο εσωτερική 149.300 χλμ. η οποία απέχει 17.000 χλμ. από την κορυφή των νεφών του πλανήτη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εάν οι δακτύλιοι ήταν συμπαγή ή έστω άκαμπτα υλικά, πιθανά να είχαν θρυμματιστεί αλλά σίγουρα δεν θα ήταν σταθεροί γύρω από τον Κρόνο. Άρα, συνεχίζουν οι επιστήμονες, οι δακτύλιοι που φτάνουν σε διάμετρο/ πλάτος τα 265.500 χλμ. δεν είναι ούτε σώματα, αλλά ούτε υγρά. Είναι ένα πλήθος από μικρά κομμάτια πάγου ή σωματιδίων που είναι σκεπασμένα με πάγο ή παγωμένα κατάλοιπα κομητών ή και δορυφόρων και έχουν πάχος 40 μ. Οι απαλές αποχρώσεις που έχουν μπορεί να οφείλονται από μικρά κομμάτια κατεστραμμένων δορυφόρων ή κομητών, όπου η σκόνη μετέβαλε τα χρώματά τους. Κάθε δακτύλιος κινείται γύρω από τον Κρόνο, με τη δική του ανεξάρτητη τροχιά που γυρίζουν γύρω από τον Κρόνο και από μακράν φαίνονται ως φωτεινό νέφος.

Η συνολική τους μάζα ανέρχεται στο 1/100.000 της ολικής μάζας του πλανήτη, ενώ η περιφορά τους διαρκεί για τον εξωτερικό 12-14 ώρες με ταχύτητα 16 χλμ/ δευτερόλεπτο, ενώ για τον εσωτερικό 5 ώρες με ταχύτητα 21 χλμ περίπου. Παρότι και ο Ουρανός, αλλά και ο Δίας έχουν δακτυλίους, ο Κρόνος είναι εκείνος που έχει τόσο εντυπωσιακούς.

Δορυφόροι

Οι Δορυφόροι του Κρόνου είναι ο Μίμας, η Ρέα, η Διόνη, η Τηθύς, ο Ιαπετός, ο Τιτάν, ο Εγκέλαδος, η Φοίβη, ο Ιανός, ο Επιμηθέας, ο Υπερίων, ο Άτλας, η Ελένη, η Πανδώρα, η Τελεστώ και η Καλυψώ.

Ο Μίμας, η Ρέα, η Διόνη, η Τηθύς, ο Ιαπετός, ο Τιτάν, ο Εγκέλαδος, ο Ιανός, ο Επιμηθέας και ο Υπερίων κινούνται γύρω από τον Κρόνο σε ορθή φορά, εκτός του δορυφόρου Φοίβη, που κινείται σε αντίθετη φορά.

Συγκεκριμένα, ο Μίμας έχει απόσταση 185.400 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 350 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 1,5 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,020. Ο Μίμας είναι ο μεγαλύτερος από τους κοντινότερους πλανήτες ως προς τον Κρόνο.

Ο Εγκέλαδος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότερος δορυφόρος του Κρόνου, έχει απόσταση 238.200 χιλιόμετρα από το κέντρο του, με διάμετρο περίπου 500 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 0,0 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,004. Η επιφάνειά του έχει πολλές ομοιότητες με τον δορυφόρο του Δία, Γανυμήδη. Στις 14 Ιουλίου του 2005, το διαστημόπλοιο Cassini εξέτασε τον δορυφόρο γιατί οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν πως ένας τόσο μικρός δορυφόρος, με τόσο λίγους κρατήρες στην επιφάνειά του, μπορούσε ν’ αντανακλά τόση φωτεινότητα στο διάστημα, αλλά και να παράγει θερμότητα ώστε να προκαλείται γεωθερμική δραστηριότητα και να τροφοδοτεί με υλικά τον δακτύλιο Ε (εξωτερικός και απομακρυσμένος δακτύλιος). Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι κοντά στο νότιο ημισφαίριο εκτοξεύονταν υλικά από υδρατμούς και σωματίδια πάγων προς το διάστημα λόγω της θερμοκρασίας στο ημισφαίριο που ήταν μεγαλύτερη από 70οC, αρκετή δηλαδή για να μπορούν να λιώνουν οι πάγοι (νερό). Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνας αναρωτιούνται εάν υπάρχει ή αν πιθανά θα υπάρξει ζωή στον δορυφόρο. Ο λόγος; Γιατί για την δημιουργία της ζωής απαιτείται νερό, ενέργεια και οργανικά μόρια, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις στον δορυφόρο.

Η Φοίβη έχει απόσταση 12.960.000 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 220 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 150 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0.163. Η επιφάνεια του δορυφόρου αποτελείται από μείξη πάγου, πετρωμάτων και άνθρακα.

Ο Ιαπετός έχει απόσταση 3.558.000 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 1.456 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 14,7 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,028. Στην επιφάνεια του δορυφόρου παρατηρείται το εξής περίεργο, χωρίζεται σ’ ένα λευκό και σ’ ένα μαύρο ημισφαίριο (όπως το σύμβολο του γιν – γιανγκ), όπου το λευκό ημισφαίριο το οποίο είναι εκτεθειμένο στην επιφάνεια, αποτελείται από σχεδόν καθαρό πάγο, ενώ το σκοτεινό ημισφαίριο καλύπτεται από πετρώματα. Ο Ιάπετος μοιάζει με τον Κρόνο, καθώς πλαταίνει στη μέση και αποτελείται από μια οροσειρά με διπλάσιο ύψος των Ιμαλαϊων (περίπου 1.500 χιλιόμετρα – κυρίως στο σκοτεινό ημισφαίριο).

Ο Υπερίων είναι ο μικρότερος δορυφόρος του Κρόνου και αντίθετα με τους υπόλοιπους δορυφόρους είναι ο μόνος που έχει ακανόνιστο σχήμα (πατατοσχισμή), έχει απόσταση 1.482.000 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 360 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 0,4 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,104.

Η Ρέα έχει απόσταση 526.800 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 1.530 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 0,4 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,001.

Η Διώνη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, έχει απόσταση 377.400 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 1.120 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 0,0 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,002.

Η Τηθύς έχει απόσταση 294.600 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 1.020 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 1,1 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,000.

Ο Τιτάν έχει απόσταση 1.200.000 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρόνου, με διάμετρο περίπου 5.100 χιλιόμετρα, κλίση τροχιάς 0,3 μοίρες και εκκεντρότητα τροχιάς 0,029. Είναι μεγαλύτερος και λαμπρότερος από τη Σελήνη. Η πυκνή ατμόσφαιρά του αποτελείται από άζωτο και από μικρές ποσότητες μεθανίου και κυανίου, αλλά και από σύνθετες ενώσεις άνθρακα, που σημαίνει ότι εάν ήταν πιο θερμός, θα μπορούσε να γεννηθεί ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη. Έχει χρώμα ερυθρωπό και μοιάζει με τον πλανήτη Άρη. Ο Τομπάιας Όουεν, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης παρομοίασε τον Τιτάνα με τον Πίτερ Παν, αναφέροντας ότι ο δορυφόρος έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να εξελιχθεί σε ένα πλανήτη όπως π.χ. η Γη, αλλά ποτέ του δεν είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει. Από το ερευνητικό Ινστιτούτο του Southwest, υποστηρίζουν ότι ο Τιτάνας είναι το καλύτερο εργοστάσιο οργανικών ενώσεων στο ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι από παρατηρήσεις που εκτέλεσε το Voyager I η ατμοσφαιρική πίεση του πλανήτη είναι σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερη από την πίεση της επιφάνειας της Γης.

Ο δορυφόρος Ιανός ανακαλύφθηκε το 1966 από τον αστρονόμο Ντόλφους (διευθυντή του αστεροσκοπείου Pic De Midi). Οι δορυφόροι Ιανός και Επιμηθέας δείχνουν ότι κινούνται στην ίδια τροχιά και πλησιάζει ο ένας τον άλλον χωρίς όμως να συγκρούονται.

Κοινό χαρακτηριστικό των δορυφόρων Μίμας, Ρέα, Διώνη και Τηθύς είναι η επιφάνειά τους που μοιάζει αρκετά με την επιφάνεια της Σελήνης, η οποία είναι γεμάτη από κρατήρες και είναι καλυμμένη από πάγο.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Κρόνος και συμβολισμός

Σύμβολό του, μυθολογικά, είναι το δρέπανο, σύμβολο του θερισμού, ενώ αστρολογικά ο σταυρός της ύλης σε ένωση με την ημισέληνο της ψυχής. Ο Κρόνος ανήκει στους προσωπικούς πλανήτες και σε γενική κατάταξη είναι μεσαίος πλανήτης, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην ατομική και την προσωπική τριάδα της συνείδησης. Είναι δηλαδή, η γέφυρα ή αλλιώς το μονοπάτι που οδηγεί από το κατώτερο στο ανώτερο.

Ο Κρόνος κυβερνάει τον Αιγόκερω, βρίσκεται σε έξαρση στον Ζυγό, σε εξορία στον Καρκίνο και σε πτώση στον Κριό. Η ανάδρομη κίνησή του διαρκεί 4-5 μήνες και δηλώνει αδυναμία αποτελεσματικής οργάνωσης και αποστασιοποίηση και κλείσιμο στον εαυτό μας.

Είναι ο μόνος από τους πλανήτες που “εμφανίζεται” με περισσότερα από ένα ονόματα και που κανένας μας ποτέ δεν αναρωτήθηκε σε ποιόν άραγε πλανήτη αναφέρονται. “Κακός Κακεργέτης”, “Αυστηρός Κριτής”, “Ψυχρός εκτελεστής”, “Άγριος Θεριστής”, “Δικαστής” και πολλά άλλα.

Θα θέλατε να προσπαθήσουμε να αιτιολογήσουμε μαζί αυτά τα προσωνύμια και να δικαιολογήσουμε αυτή τη στάση;

Τον ονομάζουν Κακό Κακεργέτη και γι’ αυτό τον φοβόμαστε, γιατί προσπαθώντας να αποφύγουμε τα προβλήματά μας αντί να τα διορθώσουμε, κατηγορούμε εκείνον που μας φέρνει αντιμέτωπους με τις αδυναμίες και τους φόβους μας, αντί να τον ευχαριστούμε που μας δίνει την ευκαιρία βελτίωσης.

Τον ονομάζουν αυστηρό κριτή γιατί είναι εκείνος που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα εμπόδια, την αποξένωση και την μοναξιά, προκειμένου να ψάξουμε μέσα μας, να βρούμε τον εαυτό μας, αλλά και τον βαθύτερο σκοπό της ύπαρξής μας, μέχρι να αντιληφθούμε το εμπόδιο και να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από αυτό και να προχωρήσουμε.

Τον ονομάζουν δικαστή γιατί είναι εκείνος που κρατά την τέλεια ισορροπία, που σημαίνει ότι δεν είναι ποτέ άδικος. Είναι απλά ο δικαστής των λαθών μας. Μας βοηθάει όχι να γίνουμε τέλειοι ή αλάνθαστοι, αλλά να καταφέρουμε μέσα από τον πόνο και την στεναχώρια να δούμε τα λάθη μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε αναλόγως, για το δικό μας καλό. Και το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να του κρυφτούμε … όπως δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τον ονομάζουν ψυχρό εκτελεστή, γιατί είναι εκείνος που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και μας στέλνει εμπόδια, εάν εμείς αντισταθούμε στη βοήθεια και στην εμπειρία που μας προσφέρει. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι εκείνος επαναφέρει συνέχεια την ίδια επίπονη διαδικασία μέχρι εμείς να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα.

Τον ονομάζουν δάσκαλο γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να μας προσφέρει εμπειρίες και γνώσεις, ηθική ικανοποίηση, αξιοπρέπεια και σεβασμό προς το πρόσωπό μας από τους γύρω μας. Δεν είναι αυτός που θα μας προσφέρει αυτό που επιθυμούμε, αλλά αυτό που αξίζουμε πραγματικά!

Ένας Κρόνος σε θετική όψη ή θέση δίνει στα άτομα ψυχική δύναμη, πειθαρχία, σωστή κρίση την κατάλληλη στιγμή, ωριμότητα, σοφία, εμπειρία, εγκράτεια, οργάνωση και αυτοέλεγχο.

Ένας Κρόνος σε αρνητική όψη ή θέση δηλώνει τη μοναξιά, τη σκληρότητα, την αποξένωση, την άκαμπτη φύση, καθώς επίσης απογοήτευση, καταπίεση, έμφυτη μελαγχολία, απαισιοδοξία κ.λπ.

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ & ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

Ήλιος σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Αυτή η όψη δηλώνει άτομα πρακτικά, συνεπή και αξιόπιστα. Διακρίνεστε για τη σοβαρότητα, την υπομονή αλλά και την επιμονή σας, στοιχεία του χαρακτήρα που σας βοηθούν να εξελιχθείτε. Έχετε έμφυτο ταλέντο στον προγραμματισμό και στην οργάνωση του χρόνου σας, με αποτέλεσμα να καταφέρνετε να επιτυγχάνετε σχεδόν πάντα τους στόχους σας. Έχετε αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση, βάζετε στόχους και επιμένετε μέχρι να τους πετύχετε και δεν περιμένετε από τους άλλους να κρίνουν (θετικά ή αρνητικά) τις πράξεις σας. Έχετε ισχυρές φιλοδοξίες, δουλεύετε σκληρά για να τις υλοποιήσετε και συχνά δέχεστε συμπαράσταση και υποστήριξη από άτομα κύρους ή με έντονη “επιρροή”. Συνήθως, το επάγγελμα που ακολουθείτε έχει σχέση με τις θετικές επιστήμες.
  • Αρνητική όψη: Αυτή η όψη δηλώνει συχνά ότι στην ψυχή του ατόμου μπορεί να υπάρχουν άσχημες εμπειρίες ή τραύματα ή ακόμη και απωθημένα κατά την παιδική του ηλικία, κυρίως από την πατρική φιγούρα. Τα εφηβικά σας χρόνια πιθανόν να ήταν δύσκολα και να περάσατε αρκετές δοκιμασίες, αλλά με το πέρασμα των χρόνων ωριμάσατε και καταφέρατε να χειρίζεστε και να υπερνικάτε αυτά τα προβλήματα. Είσαστε αρκετά επιφυλακτικοί και αμυντικοί, καθώς η όψη αυτή περιορίζει τα χαρακτηριστικά του Ήλιου, κάνοντάς σας λιγότερο ενθουσιώδεις, περισσότερο εσωστρεφείς και ανασφαλείς, ίσως με έντονα αισθήματα κατωτερότητας. Διαθέτετε μια έντονη ψυχική δύναμη, αλλά και επιμονή γι’ αυτό και ανήκετε στους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να πετύχουν και να κερδίσουν την καταξίωση. Λόγω της αντοχής σας και της υπευθυνότητας που σας διακρίνει, φορτώνεστε με περισσότερες ευθύνες και αρμοδιοτητες από αυτές που αντέχετε. Αυτή η όψη (χωρίς να είναι οριστική) δεν ευνοεί τον γάμο, γιατί συχνά επιλέγετε να είστε “μοναχικοί”, λόγω του ότι φοβάστε την απόρριψη. Επίσης, η μειωμένη σας αυτοπεποίθηση δε σας βοηθά να προσεγγίσετε τα άτομα γύρω σας.

Σελήνη σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Αυτή η όψη δίνει άτομα ηθικά και τίμια που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους γύρω τους και σχεδόν πάντα δίνουν σωστές συμβουλές στα άτομα που τους έχουν ανάγκη. Έχετε έμφυτο ταλέντο στο να προσαρμόζετε και να ομορφαίνετε τον χώρο που ζείτε. Ασυναίσθητα καταφέρνετε να ελέγχετε σωστά και τα συναισθήματα σας, αλλά και τις διάφορες καταστάσεις. Αναζητάτε την συνεχή επιβεβαίωση από το περιβάλλον σας, τη σιγουριά και την ασφάλεια στην ζωή σας και γενικά σας αρέσει να κρατάτε μια απόσταση “ασφαλείας” από τους γύρω σας. Παρόλ’ αυτά, προσπαθείτε αρκετά για τις σχέσεις σας και είσαστε πάντα διατεθειμένοι να συζητήσετε τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς, να κατανοήσετε τις ανάγκες των γύρω σας και τέλος να δώσετε λύση σε όλα τα παραπάνω. Αναζητάτε ένα σύντροφο ειλικρινή, που να έχει δυνατό μυαλό και πνεύμα, να οργανώνει σωστά τη ζωή του και να έχει σταθερά συναισθηματικά ερεθίσματα. Είσαστε φιλόδοξοι, υπεύθυνοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να “πατήσετε” την προσωπική σας αξιοπρέπεια για να ανέλθετε επαγγελματικά. Είσαστε πολύ παρατηρητικοί, καθώς στέκεστε στην παραμικρή λεπτομέρεια. Είσαστε σταθεροί στις παραδόσεις και στο θεσμό της οικογένειας.
  • Αρνητική όψη: Αυτή η όψη δεν σας βοηθά ιδιαίτερα και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από μέρους σας. Είσαστε άτομα απόλυτα, ψυχρά και απόμακρα με έντονη καταθλιπτική διάθεση και έντονη αρνητικότητα. Οι άσχημες εμπειρίες και η καταπίεση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία κυρίως από τη μητρική φιγούρα, ίσως να σας έχει κάνει εγωιστές και αυταρχικούς. Συχνά έχετε την τάση να επιτίθεστε και να σνομπάρετε τους γύρω σας, εαν εκείνοι δεν σας αποδεκτούν. Στην επαγγελματική σας ζωή, παρόλο που μπορεί να έχετε τις προϋποθέσεις να επιτύχετε, λόγω της ανασφάλειάς σας μειονεκτείτε και δεν έχετε το θάρρος να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο. Συχνά, αποφεύγετε να ρισκάρετε γιατί αισθάνεστε ότι θα διαλυθεί όλη σας η ζωή (αν κάτι αλλάξει) και έτσι τις περισσότερες φορές παραμένετε στάσιμοι και στην συνέχεια γίνεστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι όταν θα μάθετε την αξία σας, τότε θα καταφέρετε να επιτύχετε στη ζωή σας. Και για να υπερνικήσετε την καταθλιπτική σας διάθεση καλό θα ήταν να ασχοληθείτε με χόμπι ή δραστηριότητες που σας αρέσουν και να μην μένετε ανενεργοί και προ πάντων μην μένετε άλλο μόνοι!

Ερμής σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Αυτή η όψη δίνει στα άτομα επιχειρηματικό και πρακτικό μυαλό, ανεπτυγμένη αίσθηση της ευθύνης αλλά και του δίκαιου. Ο πλανήτης της ορθής σκέψης σάς δίνει τα δώρα του, χαρίζοντάς σας καλή μνήμη, βάθος μυαλού και διανοητική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση σκέφτεστε με την κοινή λογική (και όχι συναισθηματικά και παρορμητικά) και με αυτή λύνετε τα περισσότερα προβλήματά σας, γλυτώνοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμο χρόνο. Είσαστε καλοί ομιλητές, αλλά και καλοί ακροατές. Είσαστε άτομα ειλικρινή, ηθικά, και πολύ πρακτικά. Θέλετε πάντα να είσαστε ενημερωμένοι για το κάθε τι και εαν γνωρίζετε το θέμα θέλετε να καταθέσετε τις απόψεις σας, σαφώς πάντα με επιχειρήματα. Είσαστε σοβαροί, κλασικοί, συγκρατημένοι, πάντα ευγενικοί, έξυπνοι και πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής, αλλά και να εκμεταλλεύτείτε τις ευκαιρίες. Δεν εκφράζετε τα συναισθήματά σας και πολλές φορές φαίνεστε ψυχροί και απόμακροι.
  • Αρνητική όψη: Ανήκετε στα μοναχικά άτομα καθώς δύσκολα εκφράζετε τα συναισθήματά και τις ανάγκες σας. Λόγω της ανασφάλειάς σας, δημιουργείται γύρω σας ένα (απροσπέλαστο) τείχος, όπου δεν επιτρέπετε σε κανέναν να το περάσει ακόμα και εάν αυτό το άτομο θέλει πραγματικά να σας βοηθήσει. Έχετε την τάση να στέκεστε σε ασήμαντες λεπτομέρειες και να αντιδράτε σε κάθε είδους αλλαγή. Έχετε συντηρητική και παραδοσιακή σκέψη, είσαστε απόλυτοι και συχνά δεν ενδιαφέρεστε για την γνώμη και τις ανάγκες των άλλων, γιατί προσπαθείτε να επιβάλλετε τα δικά σας θέλω. Έχετε την τάση να κλείνεστε στο καβούκι σας και να μην δημιουργείτε εύκολα φιλίες και σχέσεις. Τα ευχάριστα είναι ότι συνήθως τα άτομα που έχουν αυτή την όψη δέχονται θετικές επιδράσεις από την καλή θέση του Δία στον χάρτη τους.

Αφροδίτη σε οψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Ανήκετε στα άτομα που έχουν καλή και σωστή κρισή τόσο στο οικονομικό όσο και στον αισθηματικό τομέα. Είστε ευγενικοί, τυπικοί, προσεκτικοί και αρκετά συγκρατημένοι με τους συντρόφους σε σημείο που μερικές φορές να θεωρήστε παγεροί ή ακόμη και σνομπ. Αξιολογείτε ή απλά τεστάρετε αρκετά τους ανθρώπους που είναι γύρω σας, ώστε εκείνοι συχνά αισθάνονται ότι δίνουν εξετάσεις! Αλλά, εαν εκείνοι καταφέρουν και κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας τότε μετατρέπεστε στο πιο πιστό και αφοσιωμένο άτομο, το οποίο θα είναι πάντα δίπλα είτε στον σύντροφο, είτε στον φίλο είτε ακόμη και στην οικογένεια. Μερικές φορές παρόλο που βλέπετε ότι κάποιες από τις προσπάθειες που κάνετε θα σας στοιχήσουν, εσείς επιμένετε και υπομένετε! Η αλήθεια είναι ότι έχετε πάρα πολύ υπομονή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του γάμου, καθώς σας αρέσουν οι σταθερές σχέσεις και είστε μονογαμικοί. Το πιο αστείο με σας είναι ότι παρόλο που δεν σας αρέσει να δείχνετε τα συναισθήματα σας, έχετε την απαίτηση οι γύρω σας να κάνουν ακριβώς το αντίθετο! Βασικό σας χαρακτηριστικό είναι ότι αναλαμβάνεστε πάντα τις ευθύνες σας και είστε αρκετά ευσυνείδητοι!
  • Αρνητική όψη: Ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό χαρακτηριστικό σας είναι ότι δίνετε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα των σχέσεων σε σημείο να μελαγχολείτε, όταν είστε μόνοι. Κάποιες φορές αισθάνεστε ότι δίνετε στους άλλους περισσότερα απ’ ό,τι λαμβάνετε από εκείνους, άλλες φορές οι απόψεις σας περί σχέσεων δεν ταιριάζουν με των υπολοίπων και σας κάνει ιδιαίτερα αμυντικούς και δύσκολους ως προς τους άλλους. Είσαστε από τη φύση σας αρκετά κλειστοί και εσωστρεφείς και με τέτοιες καταστάσεις πέφτετε τόσο συναισθηματικά ώστε γίνεστε υπερπροσεκτικοί. Έχετε την ανάγκη να νοιώθετε ασφάλεια γι’ αυτό και έχετε την τάση να εξαρτάστε από τα υλικά αγαθά. Συχνά, λοιπόν, κάνετε τα πάντα για να τα αποκτήσετε, αλλά βέβαια χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα! Καλό θα είναι να μην κλείνεστε στον εαυτό σας, αλλά ούτε και στο σπίτι! Ίσως να μην βρέθηκε κάποιος άνθρωπος να σας ενθαρρύνει (στην παιδική ηλικία) και να σας “δείξει” τι πραγματικά αξίζετε, γιατί έχετε την τάση να υποτιμάτε τον εαυτό σας και να μην γνωρίζετε τι είναι σημαντικό για την ζωή σας! Μην φοβάστε την απόρριψη και επιτέλους αναπτύξτε θετική σκέψη!

Άρης σε οψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Είσαστε άτομα πρακτικά, θαραλλέα, φιλόδοξα και πάντα πρόθυμα να κυνηγήσετε τους στόχους σας. Οι δικοί σας άνθρωποι, αλλά και οι συνεργάτες σας μπορούν να στηριχθούν σε εσάς για την διευθέτηση των καταστάσεων. Συγκεντρώνεστε και ασχολείστε μόνο με ό,τι θεωρείτε σημαντικό, καταφέρνοντας να εκμεταλλευτείτε σωστά και δημιουγικά τον χρόνο σας αλλά και τις ευκαιρίες που σας εμφανίζονται. Είσαστε προικισμένοι με υπομονετική δύναμη, με όρεξη για δράση και με ικανότητα για σκληρή εργασία. Σέβεστε τους συνανθρώπους σας και τους δέχεστε όπως ακριβώς είναι! Για εσάς είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν έρχεται κατά τύχη, αλλά μόνο με αρκετή προσπάθεια.
  • Αρνητική όψη: Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτή είναι μια δύσκολη όψη και όχι γιατί είναι δύσκολη από μόνη της, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι την κάνουμε δύσκολη! Ο Άρης, ο πλανήτης της δράσης, συγκρούεται με τον Κρόνο τον πλανήτη του συντηρητισμού. Έτσι, λοιπόν, οι επιθυμίες των ατόμων μ’ αυτή την όψη έρχονται σε αντίθεση με την αίσθηση της ευθύνης. Έχετε την τάση να πιστεύετε ότι ποτέ δεν πρόκειται να πετύχετε τους στόχους σας και έτσι προτιμάτε να απορρίπτετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Είσαστε ανασφαλή και εσωστρεφή άτομα. Σας λείπει η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Γενικά, διακατέχεστε από έναν φόβο. Θέλετε να φτάσετε στην κορυφή, αλλά θέτετε στόχους παραπάνω των δυνατοτήτων σας και όταν αυτοί δεν επιτυγχάνονται τότε … μελαγχολείτε! Το πιο σωστό θα ήταν να θέσετε (για αρχή) στόχους εφικτούς και στην συνέχεια σιγά – σιγά να φτάσετε στην κορυφή. Δεν θα πρέπει να υποτιμάτε αυτά που έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, να μην γίνεστε καχύποπτοι και να μάθετε επιτέλους να εκφράζετε τα συναισθήματα σας. Αλλά, ακόμη και εαν αυτό σάς φαίνεται δύσκολο, ασχοληθείτε με ένα χόμπι ή κάτι που σας αρέσει. Πιθανόν, να μεγαλώσατε σε ένα αυστηρό περιβάλλον με καταπιεστικούς γονείς. Προσπαθήστε ο συντροφός σας να μην μοιάζει στο θέμα της συμπεριφοράς με τους γονείς σας. Βρείτε κάποιον λιγότερο καταπιεστικό και αυταρχικό. Ίσως κάποιο εξωστρεφή και λιγότερο απαιτητικό σύντροφο!

Δίας σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Αυτή η όψη χαρίζει στα άτομα σύνεση, καλή οργάνωση, τιμιότητα και αρκετά καλή τύχη. Έχετε πολλές δυνατότητες ως άτομο και θα μπορούσατε να επιτύχετε ακόμη και στην πολιτική! Έχετε ταλέντο στο να συμβιβάζετε πρόσωπα και καταστάσεις. Έχετε αρχές και ιδανικά και γενικά ασχολείστε με οτιδήποτε θα βοηθήσει στην εξέλιξη του πνεύματός σας. Ξεκινάτε τις υποθέσεις σας πάντα με ενθουσιασμό και αισιοδοξία και καταφέρνετε να επιτύχετε τους στόχους κερδίζοντας παράλληλα τον σεβασμό και την εκτίμηση των γύρω σας. Ευτυχώς, ο Κρόνος περιορίζει τον Δία, γι’ αυτό και έχετε αναζητάτε σταθερότητα στη ζωή σας …!
  • Αρνητική όψη: Σε γενικές γραμμές, αυτή η όψη σάς κάνει πιο συντηρητικούς και πρακτικούς θέτοντας μια πιο σοβαρή προοπτική για τη ζωή σας. Παρόλο που είσαστε αρκετά αισιόδοξοι, αυτή ακριβώς η αισιοδοξία θα δοκιμαστεί αρκετά κατά τη διάρκεια των ετών. Καλό θα είναι να μην κινείστε επιπόλαια και απερίσκεπτα όταν κάποιος στόχος σας δεν επιτευχθεί αμέσως, γιατί αυτή η όψη απαιτεί σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή! Έχετε την τάση να κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια χωρίς να μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε, με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε, να αλλάζετε συνεχώς εργασία και να ξεκινάτε κάτι καινούργιο, χωρίς να έχετε ολοκληρώσει το προηγούμενο. Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και να μην υποβιβάζετε τις ικανότητες σας.

Ουρανός σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Αυτή η όψη έχει το εξής καλό: ο Ουρανός ο πλανήτης του νεωτερισμού και του μοντέρνου συνεργάζετε με τον Κρόνο τον πλανήτη του συντηρητιμού, χαρίζοντας σας και πρωτοτυπία αλλά και σωστή οργάνωση. Ανήκετε στα άτομα που έχετε ισχυρή θέληση, ωριμότητα και πειθαρχία. Η καλή ισορροπία μεταξύ της αποφασιστικότητας που σας διακρίνει και της προθυμίας σας να προσαρμοστείτε, αλλά και να εξελιχθείτε, οφείλεται στην “γέφυρα” που ενώνει το παλιό με το νέο, το παρελθόν με το μέλλον, δηλαδή στην αρμονική συνεργασία των δύο πλανητών. Από νεαρή ηλικία αντιλαμβάνεστε ότι ανήκετε στα αρκετά δημοφιλή άτομα και με τους σωστούς ελιγμούς / χειρισμούς καταφέρνετε να επιτύχετε τους στόχους σας και να προαχθείτε. Η έντονη εφευρετικότητά σας και η αγάπη σας για κάθε είδους πρόκληση είναι τα δυνατά σας σημεία. Καταφέρνετε να υλοποιείτε ακόμη και τις πιο ασυνήθιστες και περίεργες ιδέες, έχοντας παράλληλα σταθερές βάσεις. Οι εφευρέσεις και οι ανακαλύψεις κυρίως στην τεχνολογία, στα ηλεκτρονικά και στα κομπιούτερ σας, μπορούμε να πούμε ότι είναι η αγαπημένη σας ασχολία. Μη νομίζετε ότι όλα θα είναι εύκολα για εσάς και αν ζητήσετε ή ευχηθείτε κάτι, ξαφνικά ως δια μαγείας θα πραγματοποιηθεί! Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς – αντίθετους πλανήτες. Θα υπάρχουν σίγουρα φορές που θα νοιώθετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε, αλλά οι καταστάσεις δεν θα σας αφήνουν.
  • Αρνητική όψη: Τα άτομα μ’ αυτή την όψη βρίσκονται συνεχώς σε ένα δίλημμα: από τη μία θέλουν ξεφύγουν από τα πάντα, να κάνουν αλλαγές στην ζωή τους, ενώ από την άλλη θορυβούνται από τις αλλαγές (άσχετα από τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές) και αναζητούν τη σταθερότητα. Άλλες φορές, πάλι, αγαπούν το καινούργιο και το μοντέρνο. Συχνά αισθάνεστε ότι παραπαίετε ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω σας. Και όσο έχετε ανάγκη τις αλλαγές, τόσο αντιδράτε σε αυτές. Βέβαια, δεν έχετε και άδικο! Είναι τέτοια η όψη που ενώ πιστεύετε ότι έχετε βάλει τη ζωή σας σε μια τάξη και έχετε φτάσει σε ένα καλό σημείο, εκεί ακριβώς γίνεται κάτι και ανατρέπονται όλα. Σίγουρα είναι μια δύσκολη όψη, γιατί μετά από κάτι τέτοιο, αισθάνεστε φυλακισμένοι στον ίδιο σας τον χώρο, αλλά τρομοκρατείστε και στην ιδέα της αλλαγής και επιλέγετε για άλλη μια φορά οτιδήποτε ενισχύει τον συντηρητισμό. Ίσως επειδή παίρνετε τη ζωή σας πολύ στα σοβαρά, επενδύετε σε ανθρώπους και καταστάσεις και συχνά απογοητεύεστε. Μάλλον θα πρέπει να δείτε τη ζωή σας από μια άλλη, μία νέα διαφορετική οπτική γωνία ή πιο απλά θα πρέπει να τα βλέπετε όλα πιο χαλαρά! Θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τον εαυτό σας, να είστε πιο προσεκτικοί αλλά και πιο δεκτικοί σε οτιδήποτε νέο. Αλλιώς, θα ζείτε τα ίδια πράγματα κάθε φορά!

Ποσειδώνας σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης του ονειρικού, της φαντασίας, της αγάπης συνεργάζεται άψογα με τον Κρόνο, τον πλανήτη του ρεαλισμού. Από το σύνολο των θετικών όψεων, εσείς με όψεις συνόδου και τριγώνου θεωρείστε από τους πιο ευεγερτημένους, γιατί σας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσετε κατά βούληση τα ιδανικά και ν’ ακολουθήσετε προσεκτικά βήματα για την επίτευξη των ονείρων σας, αλλά και των επιθυμιών σας. Το θετικό στοιχείο είναι ότι αυτά τα ιδανικά που θεωρείτε εσείς ως απαραίτητα, τα θεωρεί και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, άρα ξέρετε ότι η επίτευξη των στόχων σας θα αναγνωρισθεί γενικά. Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι ανήκετε στα άτομα που είναι διατεθειμένα να δουλέψουν σκληρά για την πραγμάτωση των στόχων τους, καθώς διαθέτουν αρκετή αντοχή και δύναμη. Έχετε έντονο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, αλλά και της διαίσθησης. Αυτή τη καλλιτεχνική σας πλευρά την αναγνωρίζουν όλοι, καθώς θεωρούν ότι το μυαλό σας μπορεί να δημιουργήσει καταπληκτικές ιδέες και θα μπορούσατε να είσαστε εξίσου καλοί στην ζωγραφική, στην ποίηση, στο γράψιμο, αλλά και στη δημιουργία μουσικής. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε ότι το ένα σας πόδι πατάει γερά στη γη, ενώ το άλλο κάπου αλλού που πολλοί λίγοι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν. Παρόλο που κάνετε τα πάντα για να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας, δεν παύετε να είσαστε και λιγάκι καχύποπτοι, πράγμα το οποίο σας έχει γλυτώσει από αρκετές κακοτοπιές.
  • Αρνητική όψη: Μια καλή λύση θα ήταν να διαχωρίσετε την ψευδαίσθηση και τα όνειρα από την πραγματικότητα, γιατί αν δεν το κάνετε από μόνοι σας, μην ανησυχείτε θα το τακτοποιήσει ο Κρόνος. Αυτή η όψη σάς “κατεβάζει” στη γη και σας βοηθά να βρείτε τον εαυτό σας, ώστε να πατήσετε γερά στα πόδια. Η διαδικασία βέβαια θα είναι λίγο επώδυνη, αλλά όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τα αγαθά κόποις κτώνται. Καλώς ή κακώς είσαστε άτομα των άκρων. Ή θα ακολουθείτε τον σκληρό υλισμό και δεν θα αφήνετε ελεύθερη τη φαντασία σας να ομορφύνει τη ζωή σας ή θ’ ακολουθείτε οτιδήποτε επιπόλαιο και ιδεαλιστικό, που δεν θα σας παρέχει τίποτα ουσιαστικό. Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε τον εαυτό σας και τη ζωή σας όπως ακριβώς είναι και συχνά καταφεύγετε σε ψευδαισθήσεις του πως θα θέλατε να είναι και στη συνέχεια σε μελαγχολία γιατί δεν μπορείτε να επιτύχετε την ψευδαίσθησή σας. Ενώ έχετε την ικανότητα να γνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας, συχνά θυσιάζεστε για τους άλλους, με αποτέλεσμα ν’ αμελείτε τον εαυτό σας και να μην καταφέρνετε να σταθείτε στα δικά σας πόδια. Το θεωρητικό με το πρακτικό κομμάτι δεν λειτουργεί σωστά μέσα σας, γιατί ενώ έχετε επιθυμίες και ιδανικά και νοιώθετε ότι είσαστε έτοιμοι να παλέψετε για την επίτευξη αυτών, την ίδια ακριβώς στιγμή όλα αυτά σας φαίνονται βουνό! Μάθετε να στηρίζεστε στις ικανότητές σας και να μην πιστεύετε στις υποσχέσεις των τρίτων. Οι αποφάσεις που λαμβάνετε κάθε φορά, φροντίστε να μην προέρχονται από ευαισθησίες και παλιά τραύματα, αλλά από τις αληθινές σας ανάγκες. Κάπου βαθιά μέσα σας ελλοχεύει ο φόβος της επιτυχίας ή της αποτυχίας, ασχοληθείτε λοιπόν, λίγο περισσότερο με τον εαυτό σας, την ψυχή και το πνεύμα σας.

Πλούτωνας σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Αυτή η όψη σάς γεμίζει με αρκετή αντοχή, αυτοπειθαρχία και εσωτερική δύναμη. Είσαστε διατεθειμένοι να εργαστείτε πολύ σκληρά για να πετύχετε τους στόχους σας. Το περίεργο είναι ότι όταν βάλετε κάτι στο μυαλό σας και αποφασίσετε να το κυνηγήσετε, δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αποτύχετε. Μένετε πάντα πιστοί στις αρχές, στις αξίες σας, αλλά και στις πεποιθήσεις σας. Δεν πρόκειται να παρεκλίνετε από την πορεία σας για κανένα λόγο! Δεν κατηγορείτε τους γύρω σας για την κατάσταση της ζωής σας, πάντα αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας των πράξεων σας. Ανήκετε στα άτομα που έχουν έντονα και βαθιά συναισθήματα, των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζει σχεδόν κανένας και αυτό γιατί σχεδόν ποτέ δεν τα φανερώνετε. Έχετε την ικανότητα να βλέπετε κάτω από την επιφάνεια και σχεδόν πάντα αντιλαμβάνεστε το τι γίνεται γύρω σας άσχετα εαν αντιδράτε ή όχι. Κακή συνήθεια να μπλέκεστε σε οποιαδήποτε δολοπλοκία, σε οτιδήποτε μυστικιστικό και σε περίεργες καταστάσεις. Μα γιατί;
  • Αρνητική όψη: Ανήκετε στα άτομα που θέλετε δίπλα σας άτομα ειλικρινή και που θα σας παρέχουν ασφάλεια. Είσαστε πολύ ευαίσθητοι και ακριβώς αυτή σας την ευαισθησία την κρύβετε πάρα πολύ καλά, απλά με τον ασχολείστε πολύ με την εργασία, με ευθύνες, αποφεύγοντας έτσι ν’ αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο τις καταστάσεις. Γνωρίζετε βέβαια ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν σας βοηθάει, γιατί δεν σας αφήνει να ασχοληθείτε με την βελτίωση της προσωπικότητάς σας, με την ψυχή και τον εαυτό σας. Χρειάζεται πολύ δύναμη και υπομονή για να αντιμετωπίσετε τα εμπόδια που εμφανίζονται. Με το να πέφτετε με τα μούτρα στη δουλειά και κάνοντας τα στραβά μάτια, δεν λύνονται τα προβλήματα. Σίγουρα, οι δύσκολες συναισθηματικές εμπειρίες που είχατε σας έκαναν αμυντικούς, επίμονους και σκληρούς σε σημείο ασπλαχνίας! Δε συγχωρείτε εύκολα αλλά δεν ξεχνάτε και εύκολα! Έχετε μια τάση στις εμμονές και στον αυτοπεριορισμό, σαν να τιμωρείτε εσείς οι ίδιοι τον ευατό σας. Είσαστε αφοσιωμένοι στην δουλειά σας και έχετε μάθει να δουλεύετε σκληρά για την επαγγελματική σας άνοδο. Μήπως το ίδιο πρέπει να κάνετε και στην προσωπική σας ζωή;

Ωροσκόπος σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Είσαστε άτομα που διαθέτετε αξιοπρέπεια, αξιοπιστία αλλά και ηθική. Το πιο θετικό χαρακτηριστικό σας είναι ότι ξέρετε να ιεραρχείτε, αλλά και να προσδιορίζετε τους στόχους σας και να κινείστε πάντα μεθοδικά. Οι άνθρωποι που σπαταλούν την ενέργεια τους σε μη παραγωγικές δραστηριότητες σάς αφήνουν παγερά αδιάφορους. Λόγω της έντονης επιφυλακτικότητάς σας οι άλλοι νομίζουν ότι είσαστε αδιάφοροι και απόμακροι, απλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι προτιμάτε να λέτε λίγα και καλά. Γνωρίζετε ότι για να επιτεύξετε τους στόχους σας είσαστε οι μόνοι υπεύθυνοι και ξέρετε πολύ καλά ότι τίποτα δεν έρχεται από μόνο του αλλά με πολύ δουλειά. Προτιμάτε λίγους αλλά καλούς φίλους που θα ενδιαφέρονται για εσάς. Δεν θέλετε δίπλα σας επιφανειακούς ανθρώπους. Ευτυχώς, ανάμεσα στα θετικά σας είναι ότι καταλαβαίνετε τους γύρω σας και μπορείτε πάρα πολύ εύκολα να τους κρίνετε. Και βέβαια, τα άτομα που έχουν ανάγκη από έναν αξιόπιστο φίλο που θα τους σέβεται και θα είναι πάντα κοντά τους, έλκονται από εσάς και τον χαρακτήρα σας. Μπορεί η εμφάνισή σας και η συμπεριφορά σας να εμπνέει στους άλλους σοβαρότητα, αλλά όσοι σας ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι μαζί σας θα περάσουν αρκετά όμορφες στιγμές.
  • Αρνητική όψη: Είσαστε αρκετά συντηρητικοί και με πειθαρχία. Προτιμάτε να σας πλησιάζουν πρώτοι οι άλλοι, γιατί είσαστε αρκετά ντροπαλοί και φοβάστε την απόρριψη. Έτσι, πολλές φορές οι άλλοι βγάζουν λάθος συμπεράσματα για εσάς. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και δεν ξέρετε την αξία σας. Συνήθως οι άλλοι ανακαλύπτουν τα θετικά του χαρακτήρα σας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι εσείς. Λατρεύετε να βρίσκεστε στην ανωνυμία παρά μέσα στα φώτα της δημοσιότητας. Συνήθως αργείτε να πάρετε μια απόφαση και χρειάζεστε ενθάρρυνση. Κάποιες φορές χάνετε καλές ευκαιρίες λόγω την έντονης αναποφασιστικότητάς σας. Αναγνωρίζετε τα λάθη σας και δεν απογοητεύετε ποτέ αυτούς που σας εμπιστεύονται. Πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να πιστέψετε ότι αξίζετε κάτι καλό στη ζωή σας. Όταν πιέζεστε υπερβολικά, αντί να πολεμάτε, υποχωρείτε. Εάν έχετε επιλογή, πάντα αποφεύγετε τις προκλήσεις αλλά εάν αναγκαστείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, θα χρησιμοποιήσετε κάθε δυνατό τρόπο για να προστατευθείτε. Πιθανόν να μην περάσατε όμορφα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Μπορεί να μην λάβατε από την οικογένεια σας αρκετή αγάπη και ζεστασιά, γιατί πιθανόν εκείνοι πρόσταζαν και εσείς έπρεπε να εκτελείτε τα καθήκοντά σας χωρίς πολλές ερωτήσεις. Συνήθως, αυτή η όψη φέρνει καθυστερήσεις στο γάμο ή ακόμη και στις συνεργασίες. Να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να βιάζεστε να παντρευτείτε πριν την πρώτη Κρόνια επιστροφή, δηλαδή πριν τα 28. Θα πρέπει λοιπόν, να διαλέξετε ποιο δρόμο προτιμάτε να χαράξετε στη ζωή σας: ή σε κάθε δυσκολία που θα εμφανίζεται στη ζωή σας θα απογοητεύεστε και θα “κλαίτε” την μοίρα σας ή θα είσαστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε και να πετύχετε στη ζωή με το σπαθί σας και μόνο! Να θυμάστε ότι ο Κρόνος αγαπάει τους μαχητές και θα είναι πάντα σύμμαχός σας.

Μεσουράνημα σε όψη με Κρόνο

  • Θετική όψη: Στην εργασία σας είσαστε αρκετά επιμελείς και οι άλλοι σας εμπιστεύονται διότι μπορούν να στηριχθούν επάνω σας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορείτε να φέρετε εις πέρα οτιδήποτε και αν ξεκινήσετε. Μερικές φορές θέλετε να φθάσετε πολύ νωρίς στην κορυφή, αλλά να θυμάστε ότι ο Κρόνος είναι συντηρητικός πλανήτης και θα σας αφήνει να κάνετε ένα βήμα κάθε φορά!!! Σίγουρα θα είναι κουραστικό και επίπονο, αλλά να θυμάστε πως θα σας ανταμείψει γι’ αυτή σας την υπομονή και τους κόπους σας. Συχνά επιλέγετε επαγγέλματα όπως: πολιτικός, διευθυντής, πολιτικός μηχανικός, λογιστής, γιατρός κλπ.
  • Αρνητική όψη: Από νεαρή ηλικία μάθατε ότι για να πετύχετε στην ζωή σας θα πρέπει να παλέψετε αρκετά. Λόγω του ότι θέλετε στο μέλλον να πετύχετε επαγγελματικά ξεκινάτε από πολύ νωρίς τις προσπάθειες. Συνήθως, όσο αυστηροί είσαστε με τους άλλους ανθρώπους, είσαστε διπλά με σας τους ίδιους, γι’ αυτό αν αποτύχετε τα βάζετε με τον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην παραμελείτε τους φίλους σας και γενικά τους δεσμούς στο όνομα της δυλειάς, γιατί στο τέλος θα μείνετε μόνοι σας. Το πιο αστείο στην υπόθεση είναι ότι εσείς νομίζετε ότι οι άλλοι σας αποφεύγουν και αισθάνεστε τόσο πολύ μόνοι, δεν έχετε όμως καταλάβει ότι με τον να κλείνεστε στον εαυτό σας δεν αφήνετε πολλά περιθώρια στους άλλους να σας προσεγγίσουν. Θα πρέπει να γίνετε περισσότερο κοινωνικοί τώρα που είναι ακόμη νωρίς, γιατί όταν θα μεγαλώσετε οι επιλογές σας θα λιγοστεύουν.

ΚΡΟΝΟΣ & ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Σύμβολο του Κρόνου είναι ο σταυρός της ύλης που ενώνεται με την ημισέληνο της ψυχής. Ο Κρόνος χρειάζεται γύρω στα 28 – 30 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ζωδιακό κύκλο. Συνήθως, σε μία ανθρώπινη ζωή, ο Κρόνος κάνει 3 τέτοιες περιστροφές. Οι πιο σημαντικές είναι στις ηλικίες των 30 και των 60 ετών. Διασχίζει κάθε τεταρτημόριο ανά επτά χρόνια, δηλαδή 3 ζώδια μέσα σε επτά χρόνια και δημιουργεί μία κύρια όψη με τη γενέθλια θέση του. Παραμένει σε κάθε ζώδιο 2,5 χρόνια. Γίνεται ανάδρομος ανά 4 μήνες και κινείται 1 μοίρα ανά μήνα. Ένας πλανήτης στην ανάδρομη κίνηση του μάς δείχνει τις ιδιότητες της προσωπικότητάς μας που δεν είναι αρκετά ώριμες ώστε να τις αντιληφθούμε, να τις ενσωματώσουμε μέσα μας και κατά συνέπεια να τις εξωτερικεύσουμε ομαλά, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να τις δουλεύουμε ακόμη. Λόγω της αργής περιστροφής του, βιώνουμε έντονα κάθε αρνητικό συμβάν από την ανάδρομη κίνησή του.

Ο Κρόνος είναι ο κυβερνήτης του Αιγόκερω, με έξαρση στον Ζυγό, εξορία στον Καρκίνο και πτώση στον Κριό. Βρίσκεται στο 10ο οίκο (MC) όπου συμβολίζει την κοινωνική καταξίωση. Οι Αιγόκεροι είναι φιλόδοξοι και έχουν επιχειρηματικές ικανότητες. Όσοι ανήκουν στο ζώδιο αυτό, γνωρίζουν ότι σύμβολό τους είναι ο Τράγος ή αλλιώς το αγριοκάτσικο. Όπως λοιπόν και ο Τράγος έτσι και οι Αιγόκεροι μπορούν ν’ ανέβουν και στις ψηλότερες κορυφές, περνώντας κάθε δύσβατο σημείο, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες για να επιτύχουν την πολυπόθητη κοινωνική αναγνώριση.

Ο Κρόνος
μας βοηθά να μάθουμε από τα λάθη μας
ώστε να μην τα ξανακάνουμε,
αλλά το κάθε μάθημα
είναι μια πληγή για εμάς.Μη με φοβάσαι …
Αγάπα με για να σε αγαπήσω …
είπε ο γέροντας και έφυγε μακριά
 
Σημειώσεις
1 Τιτάνες: Έξι αγόρια: Ωκεανός, Κοίος, Κρείος, Υπερίωνας και Κρόνος. Έξι κορίτσια: Θεία, Θέμη, Μνημοσύνη, Τηθύδα, Φοίβη και Ρέα.
2 Αδαμάντινη άρπη: Δρεπάνι
3 Ακρωτήρι Δρέπανο: Από τα γεννητικά όργανα του Ουρανού που πέταξε ο Κρόνος στη θάλασσα αναδύθηκε η Αφροδίτη, ενώ από το αίμα του που στάλαξε στη στεριά βγήκαν οι Μελίες νύμφες και οι Ερινύες (Αλέκτω, Τισιφόνη και Μέγαιρα).
4 Λίθο εσπαργανωμένο: ο λίθος που βγήκε από το στομάχι του Κρόνου ονομάστηκε “Ομφαλός της Γης” και τοποθετήθηκε στο Μαντείο των Δελφών προς τιμήν του Δία.
 
Βιβλιογραφία και Παραπομπές
Εγκυκλοπαίδεια: Πάπυρος Λαρους Μπριτάνικα (λήμμα: Κρόνος: Μυθολογία / Αστρονομία)
Εγκυκλοπαίδεια: Δομή (λήμμα: Κρόνος: Μυθολογία / Αστρονομία)
THEOI GREEK MYTHOLOGY, Exploring Mythology & the Greek Gods in Classical Literature & Art
Skyscript: Saturn: the Great Teacher
nasa.com
skyscript.com
skyviewzone.com_Astrology at Sky View Zone

Ιουλία Ψαθά

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments