0 0 votes
Article Rating

14 Μαΐου 2006 Παγκόσμιος εορτασμός για την Ημέρα της Μητέρας

Η Καρδιά της Μάνας

Είπε στον ερωμένο της η μάγισσα:
«- Αφού πιστά ποθείς τον έρωτά μου,
πήγαινε, φέρε την καρδιά της μάνας σου
και ρίχ’ την να την φάνε τα σκυλιά μου».
Κι ο γιος από τον έρωτα παράφορος,
απ’ το κακούργο πάθος μεθυσμένος,
το πρόσταγμα της λατρευτής του παίρνοντας,
στη μάννα του χιμάει αγριεμένος.
Και μπήγει κοφτερό μαχαίρι αλύπητα
στα σπλάχνα που τον είχαν αναθρέψει
και ξεριζώνει την καρδιά της μάνας του
και στη νεράιδα πάει, να τον πιστέψει.
Μα απ’ την ορμή παραπατώντας έπεσε.
Και η καρδιά της μάνας ξεσχισμένη
Στα λασπωμένα χώματα κυλίστηκε.
Και μέσα εκεί, στη λάσπη κυλισμένη,
Στο γιο της λέει στενάζοντας βραχνά:
«Μη χτύπησες παιδί μου πουθενά;»
Ιωάννης Ρισπέν

Υπάρχουν πιο ολοκληρωμένες λέξεις, για να περιγραφεί αυτό που νιώθει η μάνα για το παιδί της, από τα λόγια αυτά του ποιητή.
Η παγκόσμια ημέρα της Μητέρας ως γιορτή, μπορεί να φαντάζει για πολλούς τυπική, εμπορική, ίσως αδιάφορη, αυτό όμως δεν υποβαθμίζει τον ρόλο και την αξία της ίδιας της μητέρας, το πρόσωπο της οποίας λατρεύτηκε και τιμήθηκε ανά τους αιώνες, όσο τίποτε άλλο στην γη.

Από τη Θεά στην Αγία
Η πρώτη αναφορά στην «γιορτή της μητέρας», ήταν στην Αρχαία Ελλάδα η γιορτή της άνοιξης, όπου σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, λατρευόταν η Γαία, μητέρα όλων, για την οποία είχε γράψει ο Ησίοδος: «η γήινη μητέρα αυτή που γέννησε τη θάλασσα, και τα βουνά, καθώς επίσης και τους κυβερνώντες Θεούς τους αποκαλούμενους Τιτάνες». Αργότερα, πήρε τη θέση της η κόρη της Ρέα, γυναίκα του Κρόνου, μητέρα των Θεών του Ολύμπου και θεά της γονιμότητας. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι λάτρευαν την Κυβέλη (η Λατινική εκδοχή της Ρέας) προς τιμήν την οποίας διοργάνωναν τριήμερα φεστιβάλ αποκαλούμενα Hilaria Matris Deum, από τις 22 Μαρτίου, (πρώτη ημέρα της Άνοιξης), έως τις 25.

Η επόμενη αναφορά εορτασμού, ήταν στην Αγγλία το 1600. Η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μανάδων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, ως και οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Ομοίως, στις κελτικές χώρες και τα βρετανικά νησιά, τιμούσαν την ισχυρή Θεά Brigit η οποία μετασχηματίστηκε σε Αγία Brigid στην χριστιανική εκδοχή της. Με την εξαφάνιση της θηλυκής θεότητας, η αφοσίωση στην Mary, (τη μητέρα του Ιησού και Μαρία για τους Ορθόδοξους), θα προέκυπτε σύντομα ως νέα λατρεία μητέρων. Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της «Μητέρας Εκκλησίας» αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Νεότερη Ιστορία

Το πρώτο γνωστό άτομο που έδωσε αγώνα για να τιμήσει την μητέρα τα νεότερα χρόνια, ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες η Julia Ward Howe (εικόνα δεξιά). Η Howe γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1819. Αγωνίσθηκε για την ειρήνη και το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών. Το 1870 δημοσίευσε προκήρυξη για την Ημέρας της Μητέρας. Καλούσε τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τις ολέθριες συνέπειες των πολέμων και τους ζητούσε να στρατευτούν για την ειρήνη.
Η ιδέα της έγινε αποδεκτή και το 1872 εφαρμόσθηκε η ιδέα μιας ημέρας της «μητέρας για την ειρήνη», εορτάσθηκε στις 2 Ιουνίου και τιμούσε την ειρήνη, τη μητρότητα και τη γυναικεία φύση, κυρίως από ομάδες ειρήνης γυναικών, ενάντια στον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.
Το 1873, οι γυναίκες σε 18 πόλεις στην Αμερική εόρτασαν την ημέρα της μητέρας, ενώ η Βοστόνη γιόρτασε την ημέρα της μητέρας για την ειρήνη για τουλάχιστον 10 έτη.Οι εορτασμοί σταμάτησαν όταν η Howe δεν πλήρωνε πλέον το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τους, αν και μερικοί συνεχίστηκαν για 30 έτη, ενώ η ίδια κατεύθυνε τις προσπάθειές της στην εργασία για την ειρήνη και τα δικαιώματα των γυναικών με άλλους τρόπους.
Παρά τις προσπάθειές της απέτυχε στο να επιτύχει την επίσημη αναγνώριση της «ημέρας μιας μητέρας για την ειρήνη».Μία άλλη Αμερικανίδα, η Anna Jarvis, η οποία οργάνωνε τις γυναίκες σε όλο τον εμφύλιο πόλεμο να εργαστούν με καλύτερες υγειονομικές συνθήκες και για τις δύο πλευρές, είχε αγωνιστεί μετά τη λήξη του αμερικανικού Εμφυλίου και για τη συμφιλίωση των αντίπαλων στρατοπέδων, διοργανώνοντας μεταξύ άλλων, μια Ημέρα των Μητέρων για τη Φιλία.

Η κόρη της Anna Jarvis, που είχε ίδιο όνομα με την μητέρα της, έδωσε τον μεγαλύτερο αγώνα, για την καθιέρωση του εορτασμού. Ορκίστηκε στον τάφο της μητέρας της να αφιερώσει τη ζωή της για την καθιέρωση της ημέρας της μητέρας.
Μετά από πολλές επαφές και προσπάθειες, άρχισε να τιμάται δειλά από την Εκκλησία των Μεθοδιστών, στην οποία ανήκε. Στα 1908, η λειτουργία της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου αφιερώθηκε στη μνήμη της και η κόρη μοίρασε στους παρευρισκόμενους λευκά γαρίφαλα, το αγαπημένο λουλούδι της μητέρας της.
Κάτω από την πίεση της επιμονής της, το 1910, ο κυβερνήτης της δυτικής Βιρτζίνια, καθιέρωσε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα της Μητέρας.Συνεχίζοντας τον αγώνα της η Anna Jarvis, ξεκίνησε εκστρατεία σε όλη την Αμερική, διακηρύσσοντας τη σπουδαιότητα της γυναίκας και της μητέρας στην κοινωνία, φθάνοντας ως την Ουάσιγκτον. Στα 1912, ιδρύθηκε η Διεθνής Οργάνωση της Ημέρας της Μητέρας με στόχο την καθιέρωση της γιορτής σε όλον τον κόσμο.Το 1913 αποφασίστηκε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όφειλαν την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου να φορούν ένα άσπρο γαρίφαλο στο πέτο. Η σκληρή εργασία και επιμονή της Jarvis, ανταμείφθηκε τελικά το 1914, όταν ο Πρόεδρος Woodrow Wilson θέσπισε την δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου ως Ημέρα Εορτασμού προς τιμή των μητέρων.
Αργά και βαθμιαία η ημέρα της μητέρας έγινε πολύ δημοφιλής και η καθιέρωση της προσφοράς δώρων αυξήθηκε. Όλη αυτά η εμπορευματοποίηση της ημέρας της μητέρας εξαγρίωσε την Jarvis, δεδομένου ότι θεώρησε ότι το συναίσθημα της ημέρας θυσιαζόταν εις βάρος της πλεονεξίας και του κέρδους και αντέταξε την πώληση των λουλουδιών και τη χρήση των καρτών.Ανεξάρτητα από τις ανησυχίες της Jarvis, ο εορτασμός καθιερώθηκε και βαθμιαία δεν υπήρξε ένα κράτος στην Αμερικανική Ένωση που να μην εορτάζει την ημέρα της μητέρας. Σύντομα, πέρασε τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι άνθρωποι στο Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αφρική όλοι ένωσαν την αγάπη τους για την μητέρα και υιοθέτησαν τον εορτασμό.

Στην Ευρώπη, η επισημοποίηση της γιορτής της μητέρας έγινε αρχικά από την Ελβετία το 1917 και ακολούθησαν η Αυστρία και οι Σκανδιναβικές χώρες και το 1922 επισημοποιήθηκε στην Γερμανία, αλλά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε αντικείμενο ιδεολογικής εκμετάλλευσης από τους Ναζί και μόνο μετα την λήξη του, βρήκε πάλι την παλιά αγνή μορφή του εκεί.

Ελληνική Πραγματικότητα
Στην Ελληνική της εκδοχή, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται για πρώτη φορά στα 1929, με κοινή πρωτοβουλία του Πατριωτικού Ιδρύματος και του Λυκείου των Ελληνίδων, το Τμήμα Μητέρων και Παιδαγωγών, το οποίο αναλαμβάνει την ετήσια προετοιμασία της εορτής. Η ελληνική γιορτή παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητές της. Οι διοργανώτριές της την τοποθετούν την ημέρα της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου), θέλοντας να υπογραμμίσουν την ορθόδοξη και συνάμα ελληνική ταυτότητά της.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η γιορτή μεταφέρεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στον κόσμο
Είναι βέβαιο ότι αυτή την Κυριακή δεν θα μπορέσουν να την γιορτάσουν όλες οι μητέρες. Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού προκαλούν στις γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης, περισσότερους θανάτους και αναπηρίες από κάθε άλλη αιτία και το χειρότερο, θανάτους και αναπηρίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σχετίζονται με τη μητρότητα παγκοσμίως:

  • Κάθε χρόνο, 8.000.000 γυναίκες υποφέρουν εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, περισσότερες από 500.000 πεθαίνουν.
  • Μια γυναίκα στην υποσαχάρια Αφρική έχει 1 πιθανότητα στις 16 να πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού σε σύγκριση με 1 στις 2.800 στις αναπτυγμένες χώρες.
  • Στις 100 γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών: Οι 30 δεν έχουν προγεννητική φροντίδα και στις 42 κατά τη γέννα δεν παρευρίσκεται εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Οι πρώιμοι γάμοι στερούν από τα κορίτσια την εκπαίδευση και απειλούν την υγεία και τη ζωή τους. Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η μητρότητα σε νεαρή ηλικία εμπερικλείει μεγάλους κινδύνους τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά και είναι αιτία για πολλούς από τους μητρικούς θανάτους. Για παράδειγμα, έρευνα που έγινε το 2002 σε 19 χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής δείχνει ξεκάθαρη τάση αύξησης της μητρικής θνησιμότητας και νοσηρότητας όσο μειώνεται η ηλικία εγκυμοσύνης.
Σε σύγκριση με τις μητέρες ηλικίας 20-24 ετών οι νεαρότερες μητέρες διατρέχουν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν στη γέννα και αντίστοιχο κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές, όπως ο πρόωρος τοκετός, η αποβολή, η γέννηση θνησιγενούς βρέφους και η γέννηση λιποβαρούς βρέφους.
Η ιδανική απόσταση μεταξύ διαδοχικών γεννήσεων είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε πως αν η απόσταση μεταξύ διαδοχικών γεννήσεων ήταν 27 με 32 μήνες θα σημειώνονταν 60.500 λιγότεροι θάνατοι κάθε χρόνο από περιγεννητικές αιτίες στην περιοχή.

Πρώτη μεγάλη υπόθεση αγάπης

Στην αστρολογία το φεγγάρι συμβολίζει τους μυστήριους αρχετυπικούς δεσμούς μεταξύ «της μητέρας και του παιδιού«». Κατά τη γέννηση και εν συνεχεία για αρκετά έτη, οι άνθρωποι είμαστε απίστευτα τρωτοί και εξαρτώμενοι από τις μητέρες μας.
Ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί αναπτύσσεται μία επικοινωνία τόσο βαθιά, ώστε και η επιστήμη, τόσο προχωρημένη σήμερα, αδυνατεί να εξηγήσει.
Ελάχιστοι άνθρωποι πέραν της μητέρας, μπορούν να διαμορφώσουν τόσο βαθιά, ισόβια και μη αναστρέψιμα την παιδική ψυχή. Πολλά άτομα σίγουρα, περνούν από τη ζωή ενός μικρού παιδιού. Στο διάστημα αυτό, πλάθεται η μικρή ψυχούλα. Περίοδος που τα βιώματα χαράζονται αναλλοίωτα και χαρακτηρίζουν μετέπειτα συμπεριφορές και συναισθήματα. Ο πατέρας, οι παππούδες, στενοί συγγενείς, φίλοι και δάσκαλοι, κάθε ένας από αυτούς ξεχωριστά, με τις πράξεις ή με τα λόγια του, αφήνει και ένα ανθάκι ή ένα αγκάθι στην παιδική ψυχοσύνθεση.
Κανείς όμως από αυτούς δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ τον τρόπο, με τον οποίο ο γιος ή η κόρη, θα μεταφέρουν αργότερα όλα αυτά τα μηνύματα που έλαβαν, όσο η μητέρα, στην δική τους οικογένεια, στον κοινωνικό ή εργασιακό κύκλο.

Η Αστρολογική εκδοχή

Πως όμως χαρακτηρίζεται αστρολογικά η μητέρα; Ανάλογα με το ζώδιο που κάθε γυναίκα έχει την Σελήνη της, συμπεριφέρεται διαφορετικά ως μητέρα , αλλά και το παιδί ανάλογα με το ζώδιο που έχει τη Σελήνη του, βλέπει, μέσα από τα δικά του μάτια τη μάνα.

Τι μανούλα είστε λοιπόν ή θα γίνετε

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ
Η Σελήνη στον Κριό χαρακτηρίζει μία ενεργητική, ενθουσιώδη και πρωτοποριακή μητέρα. Οι τάσεις του εγώ είμαι «πρώτος» που χαρακτηρίζουν τον Κριό εμφανίζονται έκδηλα.
Φοβερά ενεργητική και παρορμητική καθώς είστε, θα προτρέψετε το μικρό σας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ειδικά με αγωνίσματα που περιέχουν ανταγωνισμό και θα είστε πολύ καλή παρέα γι’ αυτό. Θα πρέπει να έχετε όμως στο νου σας, κατά πόσο το παιδί σας έχει τις ίδιες ανάγκες με εσάς και να μην το κατακρίνετε αν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, μιας και έχετε την τάση να χάνετε το σεβασμό σας σε άτομα που θεωρείτε ανίσχυρα και αυτό θα έχει άσχημα αποτελέσματα πάνω στον ψυχισμό του.
Αν η Σελήνη σχηματίζει δυσμενείς όψεις ίσως παρουσιάζετε ξεσπάσματα και ασταθή συμπεριφορά και ο θυμός είναι ένα αίσθημα που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια κάθε αντίδρασης και κάθε πάθους σας. Η ανυπομονησία και η επιθετικότητα σας, μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να θεωρηθούν χαρακτηριστικά προερχόμενα από κακούς τρόπους. Όλα αυτά όμως ξεπερνιούνται και είστε όμως η καλύτερη μητέρα, όταν αφιερώνετε αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό σας, για την επιδίωξη στόχων και φιλοδοξιών και για να δώσετε θάρρος και κουράγιο στο παιδί σας. Το θάρρος στην επιδίωξη ιδανικών, η γενναιοδωρία, η ευστροφία και η ικανότητα που αναπτύσσετε, μπορεί να σας βάλουν επικεφαλή σε πολλές δραστηριότητες, αλλά να έχετε το νου σας μην «κόψετε» τις πρωτοβουλίες του παιδιού σας, προωθώντας τις δικές σας.
Γενικά, η οικογενειακή ζωή σας συνοδεύεται από δράση και συναισθηματική διέγερση.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
Η Σελήνη βρίσκεται σε μεγαλύτερη σταθερότητα στον Ταύρο. Η παρορμητικότητα αντισταθμίζεται με την επιμονή και την αποφασιστικότητα, με αισιόδοξη και θετική προοπτική.
Είστε μια γενναιόδωρη μανούλα, που θα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια του παιδιού της, φιλόδοξη και σταθερή στη δράση σας. Δίνετε μεγάλη έμφαση στις υλικές κτήσεις και θεωρείτε ότι υπερέχει η κατάκτηση μιας θέσης στην κοινωνία -όπως βέβαια το καταλαβαίνετε εσείς- και θα κάνετε πολλά ώστε να καταξιωθεί το παιδί σας.
Εμπνέετε εμπιστοσύνη, σιγουριά και καλοσύνη και σίγουρα ξέρετε πώς να δημιουργείτε ένα ζεστό περιβάλλον μέσα στο σπίτι για το παιδί σας.
Είστε εξωστρεφείς, σας αρέσει η κοινωνική ζωή και υπερασπίζεστε έθιμα και καλούς τρόπους, σχολιάζοντας την άπρεπη συμπεριφορά ακόμα κι αν προέρχεται από συγγενείς ή φίλους σας. Αν η Σελήνη σχηματίζει αρνητικές όψεις, τότε προκαλεί στενοκεφαλιά, συναισθηματική επιμονή, υπερβολική και υλιστική αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών, των απαιτήσεων και των επιθυμιών. Επειδή έχετε τέτοιες συντηρητικές απόψεις σας και σας είναι δύσκολο να συναλλάσσεσθε με άτομα που τα είχατε εμπιστευτεί και σας πρόδωσαν ή δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους, αν κάποια στιγμή το παιδί σας έρθει σε αντίθεση με τις επιθυμίες σας και τις επιταγές σας, θα το αντιμετωπίσετε μια «παγωμένη υπεροψία».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να δέχεται από εσάς μία αποπνικτική και περιοριστική συμπεριφορά.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ
Μια μητέρα «συνομήλικη» με το παιδί της. Αυθόρμητη και κεφάτη, θα του προσφέρετε πνευματική καλλιέργεια. Όντας πολύ ομιλητική, θα μιλάτε διαρκώς με το μικρό σας. Η κατανόηση, ο διάλογος και η ελεύθερη έκφραση είναι τα δυνατά σας όπλα. Η συναισθηματική σας προσαρμοστικότητα είναι κάτι το καταπληκτικό. Σαν από ένστικτο ξέρετε να λέτε αυτά που θα ήθελαν οι άλλοι να ακούσουν, άσχετα αν αυτά είναι αλήθεια ή αν εκφράζουν τα αισθήματά σας. Μπορεί να είστε κρυφή, όταν πρόκειται να αποκαλύψετε τα πραγματικά σας αισθήματα. Έχετε τη δυνατότητα να δείχνετε ευχάριστη και εύθυμη, ενώ μέσα σας νιώθετε μοναξιά ή πικρία. Αυτό που είναι άσχημο είναι η συναισθηματική σας ελαστικότητα που δεν σας επιτρέπει να εκφράσετε ό,τι πραγματικά νιώθετε. Αυτό το «μεταβλητό» του χαρακτήρα σας, αγχώνει το παιδί το οποίο μπορεί να το εκλαμβάνει ως έλλειψη σταθερότητας και ασφάλειας και έχει ως αποτέλεσμα την πιθανότητα να μπερδεύεται και να μην ξέρει ποια πραγματικά είστε. Ταυτόχρονα όμως σας επιτρέπει να ταυτίζεστε με το παιδί σας, να αντιλαμβάνεσθε και να νιώθετε πλήρως τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του.
Ο τρόπος ζωής σας μέσα κι έξω από το σπίτι μπορεί να περιλαμβάνει πολλά χόμπι και σχέδια, συλλογές βιβλίων και περιοδικών, ταξίδια και κοινωνικές συναναστροφές, συχνές έξοδοι και περιπλανήσεις, απασχολήσεις στις οποίες θα φροντίζετε να συμμετέχει και το παιδί σας.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Η μητέρα με όλη τη σημασία της λέξης! Τα θετικά χαρακτηριστικά της Σελήνης εδώ είναι εξαιρετικά τονισμένα. Η ανάγκη για προσφορά αγάπης και προστασίας κι ένα πολύ ανεπτυγμένο οικογενειακό ένστικτο παρουσιάζουν έξαρση. Έχετε μία εξαιρετικά συναισθηματική φύση κι αν άλλοι παράγοντες στο παρελθόν σας και την προσωπικότητα σας δεν αποθάρρυναν μία εξέλιξη των συναισθημάτων, τότε διαθέτετε αξιόλογη διαίσθηση και φυσική ενέργεια.
Ζεστασιά, προστασία και συναισθηματική ασφάλεια προσφέρονται με κάθε τρόπο στο μικρό σας.
Η κατανόηση των αισθημάτων του είναι συνηθισμένη, όπως και η ευαισθησία σας στις σχέσεις με το παιδί σας. Η θέση αυτή σας κάνει συνήθως καλή μητέρα, πρέπει όμως να ελέγχετε την τάση σας για αυταρχικότητα.
Έχετε γενικό ενδιαφέρον για τη μαγειρική και είναι πιθανό να ωθείτε σε καταχρήσεις, σε ότι αφορά στη διατροφή του παιδιού σας. Θα πρέπει να προσέξετε πολύ, την προσκόλλησή σας μαζί του και ακόμη περισσότερο την προσκόλληση του παιδιού με εσάς. Επίσης η υπερβολική ανησυχία και η αστάθεια της διάθεσής σας, δεν βοηθούν στην αυτοπεποίθηση του. Γίνεστε τόσο απαραίτητη, που η απώλειά σας, σε οποιαδήποτε ηλικία, δημιουργεί ένα τεράστιο και ανεκπλήρωτο κενό.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑ
Μία κυριαρχική φυσιογνωμία, δραστήρια, δυναμική, που κάνετε τα πάντα προκειμένου να ενθαρρύνετε και να προβάλλετε το παιδί σας, για το οποίο νιώθετε περηφάνια και καμάρι. Προσφέρετε στοργή και ζεστασιά, διαθέτετε υπομονή και επιμονή, αλλά η υπερβολική δυναμική σας, μπορεί να «κόψει» κάτι από την ανεξαρτησία του παιδιού.
Η οργανωτική σας ικανότητα αυξημένη, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε τάση να το «πατρονάρετε». Έχετε τάσεις κυριαρχίας πάνω του, οι οποίες αν φτάσουν στα άκρα, μπορεί να οδηγήσουν σε προσωπικές διαμάχες μαζί του. Η επιθυμία σας να δαμάσετε ή να μεταχειριστείτε τη σχέση σας μαζί του, η έκρηξη οργής όταν σας απογοητεύει ή αρνείται να εκπληρώσει τις επιθυμίες σας, είναι κάτι βλαβερό για τις σχέσεις σας. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε τα δικά σας λάθη, μιας κι έχετε την ανάγκη να έχετε πάντα εσείς τον τελευταίο λόγο.
Από την άλλη, είναι θαυμαστή η αφοσίωση σας και τα υψηλά ιδανικά που διαθέτετε. Ο τρόπος ζωής σας στο σπίτι, όπως κι έξω από αυτό, είναι δραστήριος, κοινωνικός και μοντέρνος και πάντα εμπνέει μια λαμπρότητα και υπεροχή, γεγονός που θα παρακινήσει και το παιδί σας σε μια δραστηριότητα κοινωνική.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ
Αγχωμένη και υπερπροστατευτική, θα διδάξετε στο παιδί σας την υπευθυνότητα και την τάξη. Καθώς είστε οργανωτική θα φροντίσετε για την τήρηση του καθημερινού προγράμματος με μια σχολαστικό προσήλωση στις λεπτομέρειες Έχετε την τάση να είστε αρκετά κριτική, υπερβολική με θέματα υγείας και καθαριότητας και αυστηρή με τα λάθη! Το αναλυτικό και πρακτικό πνεύμα σας βοηθά στην καθημερινή σας δραστηριότητα, αλλά είναι ίσως λίγο κουραστικό για το μικρό σας.
Έχετε μία νευρικότητα ως μητέρα, μια βιασύνη και έλλειψη αυτοπεποίθησης που πρέπει να καταπολεμηθούν. Προσφέρετε συναισθηματικά, αλλά τα απαραίτητα και αυτό μπορεί κάποτε να εκληφθεί ως έλλειψη τρυφερότητας. Φυσικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλά σας λείπει το πολύ πάθος και χρειάζεστε χρόνο γενικά για να εκδηλωθείτε, καθώς διαθέτετε μια συστολή όταν πρόκειται να εκδηλώσετε δικά σας συναισθήματα.
Μπορεί να μη δώσετε σημασία σε μεγάλα πράγματα, αλλά να σταθείτε σχολαστικά στις λεπτομέρειές τους, όπως μπορεί να φανείτε ανοργάνωτη και χαλαρή σε άλλους τομείς.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟ ΖΥΓΟ
Η Σελήνη στο Ζυγό δείχνει ότι οι συναισθηματικές σας αντιδράσεις βασίζονται περισσότερο σ’ ένα διανοητικό προσανατολισμό. Τις καταστάσεις που συμβαίνουν στην οικογένειά σας, τις βλέπετε πρώτα με το νου και μετά με τα αισθήματα.
Προβάλετε περισσότερο την εικόνα της συζύγου και όχι τη μητρότητα. Είσθε λογική, δίκαιη και ενωτική στην οικογένεια αλλά έχετε αδυναμία πρακτικής επαφής με τις συναισθηματικές καταστάσεις.
Σας αρέσει η αρμονία και η ομορφιά. Είστε καλλιεργημένη, με λεπτούς τρόπους, αλλά ίσως με όχι τόσο βαθιά αισθήματα. Κοινωνική, με αγάπη στα θεάματα και σε κάθε τι ποιοτικό, θα φροντίζετε ώστε το παιδί σας να παρακολουθεί τα καλλιτεχνικά δρώμενα (θεατρικές, μουσικές παραστάσεις) μαζί σας. Μέσα στο σπίτι προσπαθείτε να υπάρχει ομορφιά και αρμονία. Παρέχετε στο παιδί σας άνεση και καλή εκπαίδευση. Σίγουρα δεν το καλομαθαίνετε και έχετε ανάγκη την ελευθερία και για τους δυο σας
Αν η Σελήνη πλήττεται, τότε θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις σας μαζί του, μπορεί να γίνετε ιδιότροπη, αλλοπρόσαλλη και να κρίνετε πολύ αυστηρά κάθε τι που δεν σας αρέσει από την συμπεριφορά και τις πράξεις του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να διατηρείτε την ηρεμία σας και να χειρίζεστε τις καθημερινές σας υποθέσεις με πρακτικό και λογικό τρόπο.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ
Υπερβολική και παθιασμένη, αλλά με πολύ μεγάλη αγάπη για το παιδί σας. Πιεστική, σταθερή, προστατευτική αλλά και απόλυτη. Πολύ δυνατή και αυστηρή μητέρα, δεν δέχεσθε τις αδυναμίες του παιδιού σας και προσπαθείτε να δίνετε τα σωστά διδάγματα. Το παιδί πρέπει να έχει ή να αναπτύξει δυνατή προσωπικότητα, για να σας αντέξει.
Η υπεροψία και το πείσμα είναι πιθανά. Με δυσμενείς όψεις η Σελήνη, ίσως σας κάνει δύσθυμη, μνησίκακη, με πάθος για κατοχή, με οξύθυμη διάθεση, αλλά συναισθηματικό βάθος και ένταση. Όταν βγάζετε στην επιφάνεια τις εσωστρεφείς σας τάσεις, απελευθερώνετε πολύ ενέργεια, η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσει τα θέματα που εκκρεμούν στο οικογενειακό περιβάλλον.
Μπορείτε να εκδηλώσετε άνετα συναισθήματα, επιθυμίες και αντιδράσεις. Όταν είστε καλά και ανεβασμένη είστε πράγματι ανεβασμένη κι όταν είστε πεσμένη, το δείχνετε από μακριά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη προβολή της δικής σας προσωπικότητας, εις βάρος την ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού σας, καθώς η δύναμη και ο έλεγχος είναι μόνιμοι παράγοντες του συναισθηματισμού σας.
Όταν όμως ανακατευτείτε με ό,τι έχει σχέση με τη θέληση ή τις ικανότητες, αδιαφορείτε για άλλους παράγοντες και απαντάτε στις προκλήσεις με τον τρόπο σας, χωρίς να έχετε καμία διάθεση να χάσετε ή να παραμεριστείτε από κανέναν, έστω κι αυτό είναι το παιδί σας.
Αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως δεν διακατέχεστε από μεγάλη αγάπη για το παιδί σας κι αυτό που φαίνεται επιφανειακά να μην έχει καμία σχέση με τον τρόπο ζωής σας, μια και διακατέχεστε από μυστικισμό.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ
Η προσωποποίηση της αισιοδοξίας, τολμηρή, αυθόρμητη και ανεκτική. Δείχνετε πολύ αγάπη στο παιδί σας, χωρίς να είσθε προσκολλημένη και πάνω απ’ όλα σέβεστε την προσωπικότητά του.
Φιλοσοφημένη, επικοινωνιακή, φροντίζετε να του δώσετε κοινωνική εκπαίδευση και την αγάπη σας για τα ταξίδια, την πολιτική τα σπορ και τις τέχνες, θα την μεταδώσετε στο μικρό σας.
Δυστυχώς όμως, το καλομαθαίνετε, του τα προσφέρετε όλα έτοιμα και πρέπει να το μάθετε να γίνει πιο υπεύθυνο.
Οι συναισθηματικές σας αντιδράσεις είναι ανοιχτές, τίμιες και αυθόρμητες, αλλά θα πρέπει να αναλογιστείτε αν αυτό μπορεί να το αντέξει και είναι σωστό για ένα παιδί.
Συχνά ανησυχείτε, αλλά γενικά η αισιόδοξη και πρόσχαρη φύση σας, δεν σας αφήνει να διατηρήσετε για πολύ τους φόβους σας. Ο μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας και η αγάπη της ελευθερίας μια αμέλεια και συχνά απερισκεψία, είναι αρνητικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει να κοντρολάρετε αυτές τις τάσεις σας, γιατί πολλές φορές δίνετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες με αποτέλεσμα να νιώθει το παιδί σας παραμελημένο. Η διαίσθησή σας είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και σας προσδίδει ένα κάπως προφητικό ύφος, στα γεγονότα που αφορούν τη ζωή του παιδιού σας.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ
Η επιρροή του Αιγόκερω συνεπάγεται ίσως περιορισμούς, φιλοδοξίες και σταθερότητα. Τα συναισθήματα, που από τη φύση τους είναι παθητικά και εύθραυστα, αναπτύσσονται δύσκολα όταν η Σελήνη βρίσκεται σε αυτό το ζώδιο. Άσχετα από το πάθος τις ενέργειές σας, το χιούμορ ή το ρομαντισμό σας, κρύβεται μία τυπικότητα, που περιορίζει την έκφραση των συναισθημάτων. Ενώ είστε δεκτική σε όσους έχετε ανάγκη, δεν μπορείτε να εκφράσετε τους φόβους και τα προβλήματά σας στους άλλους.
Είσθε συγκρατημένη, επιφυλακτική, συνετή και οι αρετές σας αυτές γίνονται έντονα αισθητές. Ο κοινός νους και το πρακτικό πνεύμα μπορεί να φτάσουν σε ακρότητες με τη μορφή υπερβολικής επιφυλακτικότητας, κατήφειας και αυστηρότητας στη ζωή με αποτέλεσμα να βιώνετε, αλλά και να μεταδίδετε στο παιδί, απογοήτευση, έντονη απαισιοδοξία ή ακόμη και κατάθλιψη.
Δεν είστε καθόλου εκδηλωτική, αλλά ίσως ψυχρή και σκληρή, ενώ προσπαθείτε να επιβάλλετε ένα μάλλον αυστηρό τρόπο με τυπικότητες, με αποτέλεσμα το παιδί σας να σας φοβάται.
Οι αντιδράσεις σας είναι γρήγορες, αλλά οι απαντήσεις σας πολύ προσεκτικές. Η ταύτιση με το σπίτι, την οικογένεια και τις παραδόσεις είναι ισχυρή. Η τάση να είστε πολύ ανήσυχη σας προκαλεί πνευματική καταπίεση και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού.
Μία αυστηρή, τυπική μητέρα, απαιτείτε σταθερότητα και συνέπεια και θα διδάξετε στο παιδί σας υπευθυνότητα, συνέπεια. αυτοσυγκράτηση και τυπικότητα.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ
Μια μοντέρνα, ανεξάρτητη και εκκεντρική μητέρα. Επαναστάτρια, ίσως λίγο νευρική, προσφέρετε διαρκώς νέες εμπειρίες στο παιδί σας και σέβεστε απεριόριστα την προσωπικότητά του. Με έντονη την τάση της ανεξαρτησίας δεν έχετε περιοριστικές σχέσεις μαζί του και μάλλον δημιουργείτε μία φιλική επαφή, παρά την κλασική σχέση μητέρας-παιδιού. Πολλές φορές όμως, η προσέγγιση που κάνετε μαζί του είναι χωρίς συναίσθημα ή της λείπει το πάθος.
Επίσης, συχνά το αφήνετε ανεξέλεγκτο να κινηθεί μόνο του, ενώ αυτό μπορεί να μην είναι έτοιμο και να μην έχει τις κατάλληλες βάσεις γι’ αυτό.
Επειδή παρουσιάζετε απροσδιόριστες αλλαγές στα συναισθήματα, μπορεί για ένα μεγάλο διάστημα να εκφράζετε ορισμένα συναισθήματα και μετά, ξαφνικά, να εκφράζετε ένα ακριβώς αντίθετο είδος συναισθημάτων Αυτό όμως σίγουρα αποσυντονίζει το παιδί σας.
Αν η Σελήνη πλήττεται, τότε θα έχετε τυχαία και απρόβλεπτη συμπεριφορά και εξαιτίας της γίνεστε αναξιόπιστη όσον αφορά την εκπλήρωση των ευθυνών και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Επίσης σας διακατέχει ισχυρογνωμοσύνη και εκκεντρικότητα και πιθανή νευρική ένταση.
Δεν μπορεί κανείς όμως να μην σας αναγνωρίσει το γεγονός πως σπάνια του μιλάτε διακατεχόμενη από προκαταλήψεις. Δεν εκπλήσσεστε και δεν φοβάστε εύκολα και δεν σας εμποδίζει η περίεργη συμπεριφορά. Δεν το κρίνετε και δεν επηρεάζεστε εύκολα.
Καθώς ο τρόπος ζωής σας είναι ακαθόριστος και αντικομφορμιστικός και η επίδειξη ή τα πλούτη δεν έχουν μεγάλη σχέση με σας, πιθανότατα να μην ασχοληθείτε με την οικονομική του εξασφάλιση.

ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΕΙΣ
Γλυκιά και τρυφερή μανούλα, με συμπόνια, υπερευαίσθητη και συναισθηματική. Οι αντιδράσεις σας κατευθύνονται από το συναισθηματικό σας περιβάλλον και από τη συναισθηματική σας κατάσταση.
Έτοιμη να προσφέρετε τα πάντα στο παιδί σας, ακόμη και να θυσιαστείτε γι’ αυτό. Τέτοια ευαισθησία φαίνεται ότι συνοδεύεται από καλλιτεχνικές ικανότητες, κι επειδή εσείς χρειάζεστε σκληρή δουλειά για να τις αποδείξετε και μπορεί να σας λείπει η συνέπεια στην έκφραση, συνήθως προσπαθείτε να κατευθύνεται το παιδί σας προς αυτούς τους τομείς. Εξαιρετικά δεκτική ως άτομο, συχνά με μεγάλη καλοσύνη, όμως αυτή η προσέγγιση των πραγμάτων μπορεί να σας οδηγήσει σε αποτυχίες ή απογοητεύσεις. Ίσως πολλά εξαρτώνται από το είδος της δύναμης και της υποστήριξης που είχατε από άλλους παράγοντες στην προσωπικότητά σας και στο παρελθόν σας. Αν και η λύπη ή η απογοήτευση που μπορεί να βιώνετε, μπορεί να συνδέονται με τη μητέρα σας ή με άλλες γυναίκες, αυτά όμως τα πρόσωπα είναι που σας κατευθύνουν τον συναισθηματισμό και την υπερβολική ευαισθησία σας, που με τη σειρά σας τα εκφράζετε μέσα από τις σχέσεις σας με το παιδί σας.
Φροντίζετε πάντα να έχει καλή ψυχολογία το παιδί, αλλά είσθε υπερβολική όταν αυτό αρρωστήσει ή χτυπήσει.
Με δυσμενής όψεις, μπορεί να είσθε οκνηρή, αφελής σαν μητέρα, νευρική και χωρίς πρακτική ικανότητα, με έντονη τάση για εύκολη αλλαγή γνώμης, αλλά η εκπληκτική σας διαίσθηση σας βοηθά να κατανοείτε τις ανάγκες του και σίγουρα θα το λατρεύετε.
Καθώς η φαντασία σας είναι πολύ ανεπτυγμένη και καθώς έχετε τάσεις για την υποκριτική μπορείτε να κάνετε μιμήσεις και μεταμφιέσεις. Αυτό σας κάνει πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική παρέα για το μικρό σας. Τις σχέσεις σας με το παιδί, τις καθορίζει ο ρομαντισμός, ο ιδεαλισμός, αλλά και μια μυστικοπάθεια.

Μητέρες όλες μας – επιθυμία ή ανάγκη;
Ότι τύπος μητέρας και είναι μια γυναίκα, το θέμα είναι πως η σχέση μητέρας – παιδιού είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένη. Αν θεωρήσουμε, πως σε αυτή τη ζωή, τίποτα δεν είναι τυχαίο και δεδομένου ότι η επιλογή της μητέρας δεν είναι συνειδητή, (τουλάχιστον στην υφιστάμενη υπόστασή μας δεν το αντιλαμβανόμαστε), υποθέτουμε πως κάποιος λόγος υπάρχει που κάθε παιδί έχει τη συγκεκριμένη μητέρα και κάθε μάνα το παιδί της.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μητρικό ένστικτο, βιολογικό ρολόι ή αν η μητρότητα είναι απλά κοινωνική επιταγή. Επί εννέα μήνες, όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη, τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι τόσο ισχυρά και έντονα, ο πόνος της γέννας τόσο υπερβατικός, που από αυτό και μόνο φαίνεται το μεγαλείο της φύσης και της ύπαρξής μας. Η μητρότητα είναι το μόνο πράγμα πάνω στο σύμπαν, που αποδεικνύει την ανιδιοτελή και υπερβατική αγάπη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments