5 1 vote
Article Rating

O Johannes Vehlow (1890-1958), ένας από τους γίγαντες της γενιάς του 1890 και από τους πρωτοπόρους της επιστημονικής Αστρολογίας, γεννήθηκε στις 21 Σεπτέμβρη 1890 στο Rugenwalde, και πέθανε το 1958 αφήνοντας πίσω του ένα μνημειώδες αστρολογικό έργο. Ο Vehlow είναι γνωστός κυρίως για ένα πρωτοποριακό σύστημα οικοθεσίας που ανέπτυξε. Είχε μια έστω και κάπως ανοιχτή σύνοδο Ερμή/Ουρανού στο γενέθλιο Ωροσκόπιό του, έκανε ιδιαίτερα ακριβείς και επιτυχημένες προβλέψεις, και ως τυπικός Παρθένος έθεσε κάποιους αυστηρούς κανόνες δουλεύοντας πολύ εντατικά και μεθοδικά για την Αστρολογία. ‘Εχει ειπωθεί ότι όλοι οι μεγάλοι έκαναν λάθη, ο Vehlow τα λιγότερα.

Η βάση για το σύστημα οικοθεσίας Vehlow είναι οι ίσοι οίκοι, αυτό που διαφοροποιεί όμως την οικοθεσία Vehlow από την κλασσική οικοθεσία ήταν η λεγόμενη Αρχή του Μέσου. Ενώ για τον Πτολεμαίο ο Ωροσκόπος βρίσκεται στην αρχή του 1ου οίκου, για τον Vehlow ο Ωροσκόπος βρίσκεται ακριβώς στη μέση του 1ου οίκου. Ο Vehlow γράφει συγκεκριμένα στο βιβλίο του “Die Weltanschauung der Astrologie und die wahren Grundlagen der Horoskopie” (1933):

Vehlow

“οι πλανήτες που βρίσκονται στα μέσα των οίκων έχουν την ισχυρότερη επίδραση, αντίθετα στα σύνορα των οίκων η δύναμη μειώνεται”. Αυτό είναι μια αντίθετη θέση με αυτή των Κοσμοβιολόγων που πιστεύουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ο πλανήτης που βρίσκεται στην ακμή του οίκου είναι ο πιο ισχυρός.

Αυτή η Αρχή του Μέσου ήταν τόσο σημαντική, ώστε ακόμα και ο Gaquelin (Γκογκλέν), που κι αυτός αφοσοιώθηκε ως γνωστόν μαζί με τη γυναίκα του στην επιστημονική Αστρολογία και έμεινε στην ιστορία της Αστρολογίας τόσο για τη δυσπιστία του απέναντι σε όλα τα αστρολογικά δόγματα, όσο και για τις στατιστικές του στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ήταν από αυτούς που επιβεβαίωσαν την ισχύ της.

Οι βασικοί κανόνες του Vehlow

1oς Κανόνας

Για να μπορέσουμε να βγάλουμε από ένα Ωροσκόπιο, συμπεράσματα για τις συγκεκριμένες συνθήκες ζωής του ατόμου, πρέπει να εξετάζουμε τους ανάλογους οίκους που αντιστοιχούν στην φύση αυτής της υπόθεσης.

Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να ερμηνεύσει τις ερωτικές υποθέσεις ή το γάμο, θα πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες από τον 7ο, 4ο, 5ο, επειδή αυτοί οι οίκοι σχετίζονται μ’αυτές τις υποθέσεις. Για τις φιλίες θα συμβουλευθεί κανείς τον 11ο, για δίκες και νομικές υποθέσεις τον 7ο, 9ο και 12ο.

2 Κανόνας

Η ερμηνεία μεμονωμένων όψεων πλανητών εξαρτάται πάντοτε από τους οίκους, με τους οποίους σχετίζεται η φύση των πλανητών. Εάν αυτοί οι οίκοι δεν επιβεβαιώνουν μια ερμηνεία ή μια πρόβλεψη, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την γνωμοδότηση.

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα, ότι σε ένα χάρτη ο Ουρανός σχηματίζει μια όψη τετραγώνου με την Αφροδίτη. Αυτή η όψη δείχνει μεταξύ άλλων αποξένωση, χωρισμό, ακόμα και διαζύγιο. Θα ήταν όμως επιπόλαιο να πάρουμε ως δεδομένη αυτή την ερμηνεία και να προβλέψουμε χωρισμό ή διαζύγιο. Για να βεβαιωθούμε πρέπει να ελέγξουμε και τον 7ο οίκο που θα μας δώσει περισσσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο γάμο. Εάν βρούμε σε αυτόν τον οίκο παρόμοιες κρίσιμες ενδείξεις ή ο κυβερνήτης αυτού του οίκου επιβεβαιώνει την όψη είτε λόγω της θέσης του είτε λόγω όψεων, ή τέλος εάν δούμε ότι η Αφροδίτη ή ο Ουρανός (οι πλανήτες που σχηματίζουν την όψη) βρίσκονται τοποθετημένοι στον 7ο οίκο, τότε μπορούμε να περιμένουμε την επιβεβαίωση της όψης.

Εάν πάλι οι οίκοι του γάμου δείχνουν μια ευνοική εικόνα, το τετράγωνο Αφροδίτης/Ουρανού μπορεί ακόμα και να μην το βιώσουμε καθόλου. Μπορεί δηλαδή σ’αυτή την τελευταία περίπτωση, το άτομο απλώς να δημιουργήσει μια ρομαντική ερωτική ή συζυγική ζωή με ασυνήθιστες καταστάσεις, χωρίς να χωρίσει.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Μια σκληρή όψη ‘Ηλιου/Κρόνου μπορεί να δείξει σοβαρά προβλήματα με τον πατέρα, ακόμα και θάνατο του πατέρα αν εξετάσουμε την όψη από μόνη της. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε τί έχουν να μας πουν ο 4ος οίκος, επειδή αυτός δείχνει τις υπουθέσεις του πατέρα. Με την ίδια λογική να εξετάζετε πάντοτε τις όψεις μεταξύ των πλανητών.

3ος Κανόνας

O Johannes Vehlow χρησιμοποιούσε ένα διαφορετικό σύστημα οικοθεσίας που έμεινε στην Ιστορία της Αστρολογίας γνωστό ως σύστημα οικοθεσίας Vehlow. Διαχώριζε τον κάθε οίκο σε δύο ίσα “κομμάτια” και θεωρούσε ότι ο πλανήτης που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του οίκου, είναι ο πιο σημαντικός.

Σύμφωνα με τον Vehlow, για την γνωμοδότηση μιας υπόθεσης δεν θα πρέπει να αποφασίζουμε τίποτε, εάν δεν εξετάσουμε και τα δυο μέρη του κάθε οίκου. Η αξιολόγηση ενός μόνο τμήματος του οίκου δεν αρκεί και μπορεί να μας οδηγήσει στην αποτυχία. Επίσης έδινε πολύ μεγάλη σημασία στους λεγόμενους ηλιακούς οίκους, ακόμα και εάν γνώριζε την ώρα γέννησης του ατόμου κατέστρωνε εκτός από τον κανονικό χάρτη, και τον ηλιακό. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του είναι απαραίτητο να εξετάζει κανείς και το κανονικό και το ηλιακό Ωροσκόπιο.

Ένα παράδειγμα. Στον 7ο οίκο βρίσκουμε έναν καλά τοποθετημένο Δία που σχηματίζει μάλιστα καλές όψεις. Επίσης ο κυβερνήτης αυτού του οίκου είναι καλά τοποθετημένος και σε καλές όψεις. Θα μπορούσαμε απ’αυτό να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το άτομο θα κάνει έναν αρμονικό, ευτυχισμένο και κοινωνικά επωφελή γάμο, εάν επιπροσθέτως η Αφροδίτη, ως πλανήτης της αγάπης, σχηματίζει καλές όψεις, το ζώδιο του Ζυγού (ζώδιο του γάμου) είναι ελεύθερο από κακοποιούς πλανήτες και τα Φώτα (‘Ηλιος για τις γυναίκες, Σελήνη για τους άντρες) δεν μας προκαλούν ανησυχίες λόγω σκληρών όψεων. Με όλα αυτά έχουμε συγκεντρωμένες όλες τις συνθήκες για έναν ευτυχισμένο και αρμονικό γάμο σύμφωνα με το πραγματικό Ωροσκόπιο.

Ωστόσο για τον Vehlow υπάρχει κίνδυνος λανθασμένης πρόβλεψης, εάν στον 7ο ηλιακό οίκο, βρίσκονται για παράδειγμα, ο Ουρανός, ο Κρόνος ή ο ‘Αρης ή ακόμα μια σύνοδος Άρη/Ουρανού και μάλιστα σε τετράγωνο με τον Κρόνο ή εάν σχηματίζονται άλλες παρόμοιες κακές και επικίνδυνες όψεις σ’αυτόν τον ηλιακό οίκο. Ο γάμος μπορεί να διαλυθεί παρά του καλά τοποθετημένο Δία και τις υπόλοιπες ευνοικές όψεις, γιατί οι συγκεκριμένοι πλανήτες μέσα στον 7ο ηλιακό οίκο δείχνουν καθαρά αυτή ρήξη.

4ος Κανόνας

‘Ο,τι υπάρχει ως όψη μέσα στο Ωροσκόπιο, επιδρά μόνο σε συνδυασμό με το υπόλοιπο Ωροσκόπιο.

Θα έπρεπε στο παραπάνω παράδειγμα με τον Δία που είναι καλά τοποθετημένος και σε αρμονικές όψεις με τους άλλους πλανήτες, ο Δίας αυτός να μην υποτιμηθεί, γιατί μπορεί να περιορίσει και να φρενάρει σε ένα μεγάλο βαθμό τις αρνητικές προδιαθέσεις που δίνουν οι πλανήτες που βρίσκονται τοποθετημένοι μέσα στον 7ο ηλιακό οίκο. Μπορεί να καθυστερήσει π.χ το επερχόμενο διαζύγιο.

Ακόμα θα βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση λόγω του γάμου και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να φέρει ακόμα και πλούτο, κάτι που μπορεί να γίνει μία από τις αιτίες που το διαζύγιο θα καθυστερεί. Τελικά όμως ο Άρης και ο Ουρανός μέσα στο 7ο ηλιακό οίκο θα προκαλέσουν το οριστικό ρήγμα και λόγω του Δία μπορεί το ζευγάρι να εμπλακεί ακόμα και σε νομικές διαδικασίες.

5ος Κανόνας

Οι “κακοποιοί” πλανήτες δεν χάνουν το δυσαρμονικό τους χαρακτήρα ακόμα και αν σχηματίζουν αρμονικές όψεις. Εμφανίζονται οι ίδιες δυσκολίες, μόνο που αυτές οι δυσκολίες ξεπερνιούνται ευκολότερα και γρηγορότερα. Αυτή είναι μια θέση την οποία υπερασπίζεται και η Σχολή της Κοσμοβιολογίας αλλά και ένας μεγάλος αριθμός Αστρολόγων των κλασσικών Σχολών.

6ος Κανόνας

Οι “ευεργέτες” δεν χάνουν τον αρμονικό τους χαρακτήρα ακόμα και αν σχηματίζουν σκληρές όψεις. Οι σκληρές όψεις μεταξύ των “ευεργετών” απλά δίνουν μια υπερβολή ή μια κακή χρήση των θετικών τάσεων και μπορεί να προκαλέσουν ζημίες λόγω υπερβολικής αυτοεκτίμησης ή κακής χρήσης (επίσης χάσιμο ευκαιριών).

7ος Κανόνας

Οι “κακοποιοί οίκοι” διατηρούν τον δυσμενή τους χαρακτήρα, ακόμα και εάν βρίσκονται τοποθετημένοι μέσα σε αυτούς ευεργέτες πλανήτες. Σ’αυτή την περίπτωση απλά πρέπει να περιμένουμε ότι το άτομο θα μπορέσει να ξεπεράσει ευκολότερα τις δυσμενείς καταστάσεις και ότι τα γεγονότα δεν είναι υπερβολικά αρνητικά.

8ος Κανόνας

Οι “ευεργέτες οίκοι” αντιθέτως όταν σημαδεύονται από την τοποθέτηση “κακοποιών” πλανητών με σκληρές όψεις μέσα σε αυτούς, χάνουν τον ευεργετικό τους χαρακτήρα και μπορεί είτε να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, είτε είναι ενδείξεις υπερβολής με επακόλουθη καταστροφή.

9ος Κανόνας

Εάν υπάρχουν πλανήτες τοποθετημένοι στον 1ο οίκο, οι υποθέσεις των οίκων που σχετίζονται με τους πλανήτες που κυβερνούν τους ανάλογους οίκους, θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, η Αφροδίτη βρίσκεται στον 1ο οίκο, αλλά κυβερνά τον 6ο οίκο και τον 7ο ηλιακό. ‘Ετσι, η Αφροδίτη φέρνει τις υποθέσεις του 6ου οίκου και του 7ου ηλιακού οίκου στο προσκήνιο. Το άτομο θα έχει λοιπόν αρκετά γεγονότα στους τομείς του έρωτα, του γάμου, της εργασίας, και σε αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή.

10ος Κανόνας

Για το βασικό πεπρωμένο είναι υπεύθυνοι εκτός από τους πλανήτες που είναι πάνω από τον ορίζοντα και τους ισχυρότερους πλανήτες, οι θέσεις των πλανητών στον 1ο οίκο σύμφωνα με την τεχνική του τριπλού διαχωρισμού του οίκου.

11ος Κανόνας

Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη θέση και τις όψεις του κυβερνήτη του Ωροσκόπου και του επικυρίαρχου του ‘Ηλιου, επειδή αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για το βασικό πεπρωμένο του ατόμου.

Μια δυσμενής ένδειξη είναι όταν αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται σε κακοποιούς οίκους, σε κακή και αδύναμη θέση (εξορία, πτώση ή σε ένα ζώδιο που είναι αντίθετης φύσης) καθώς και σε δυσαρμονικές όψεις. Τέτοιες θέσεις δείχνουν μια ζωή γεμάτη βάσανα, κόπους και έγνοιες, συνδεδεμένα με εξάρτηση και ταπεινότητα. Αντιθέτως αν αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται σε “ευεργέτες” οίκους και σε ισχυρή και καλή θέση (κυριαρχία, έξαρση) καθώς και σε ευνοικές όψεις με άλλους πλανήτες, ειδικά με τους ευεργέτες, μπορούμε να περιμένουμε άνοδο στη ζωή, πρόοδο, ευτυχία, επιτυχία και προστασία.

12ος Κανόνας

Η “σωματική” παρουσία ενός πλανήτη σε έναν οίκο είναι ισχυρότερη από το ποιούς οίκους κυβερνά.

13ος Κανόνας

Οι εξελίξεις των υποθέσεων που σχετίζονται με την παρουσία ενός πλανήτη σε έναν οίκο, έχουν τα αιτία τους στις συνθήκες που προσδιορίζονται από την κυριαρχία του πλανήτη σε κάποιον οίκο.

Για παράδειγμα, ο Ερμής βρίσκεται στον 12ο οίκο και στον 12ο ηλιακό οίκο του χάρτη και είναι κυβερνήτης του 10ου και του 11ου ηλιακού οίκου. Ο Ερμής επιπλέον σχηματίζει αρνητικές όψεις, και στο ζώδιο του Σκορπιού δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Σ’αυτή τη θέση δείχνει αποτυχίες, απώλειες και έγνοιες, αντιστάσεις, εχθρότητες και συγκρούσεις με τις αρχές, συλλήψεις, ποινές και διάφορες ασθένειες. Οι αιτίες όμως αυτών των γεγονότων, βρίσκονται κρυμμένες στον οίκο που κυβερνά, για παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση σε παραπλάνηση από φίλους.

Ο Ερμής όμως κυβερνά επίσης τον 7ο οίκο και τον 8ο ηλιακό οίκο λόγω του ζωδίου των Διδύμων. Ακόμα και σε αυτούς τους οίκους βρίσκονται οι αιτίες των προβλημάτων που προκαλεί ο Ερμής στον 12ο οίκο. Οι δυσμενείς καταστάσεις στο γάμο δηλαδή, θα συμβάλλουν στην κακή έκφραση του Ερμή στο 12ο. Ακόμα και κακοί συνεταιρισμοί μπορεί να οδηγήσουν στη μιζέρια. Ακόμα και απώλειες περιουσίας και άλλες οικονομικές αποτυχίες, λόγω ασθενειών που απειλούν τη ζωή και λόγω απαγορευμένων πράξεων, θα προκαλέσουν προβλήματα φύσεως του 12ου οίκου.

14ος Κανόνας

‘Οταν βρίσκονται περισσσότεροι από έναν πλανήτη σε κάποιον οίκο, “αναλαμβάνει την ηγεσία” ο πιο ισχυρός από αυτούς και η επιρροή του θα είναι ισχυρότερη των υπόλοιπων.

Αν θέλετε να κάνετε μια γρήγορη αξιολόγηση του πιο ισχυρού πλανήτη μιας ομάδας πλανητών μπορείτε να δείτε εάν ο επικυρίαρχος της ομάδας των πλανητών βρίσκεται μεταξύ τους. Τότε αυτός θα είναι ο πιο ισχυρός. Αν δεν βρίσκεται μέσα στον οίκο ο επικυρίαρχος, κοιτάξτε ποιός πλανήτης είναι σε έξαρση. Αν πάλι δεν υπάρχει ούτε κάποιος πλανήτης σε έξαρση, πρέπει να θεωρηθεί πιο ισχυρός ο πλανήτης που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του οίκου.

15ος Κανόνας

Αν ένας πλανήτης βρίσκεται πολύ αδύναμος μέσα σε έναν οίκο, τότε η μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να δωθεί στον κυβερνήτη του οίκου.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν τόσο για τους οίκους του πραγματικού χάρτη, όσο και για τους ηλιακούς οίκους.


Οι κακοποιοί οίκοι σύμφωνα με τον Vehlow είναι οι 3ος, 6ος, 7ος, 8ος, 9ος και 12ος
και οι “ευεργέτες” οι 1ος, 2ος, 4ος, 5ος, 10ος και 11ος.

 

Δημήτρης Στασινόπουλος

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments