4.7 3 votes
Article Rating

Το να ξεκλειδώσει κανείς τα μυστήρια του γενέθλιου χάρτη είναι κάτι που προσπαθούν να κάνουν οι άνθρωποι εδώ και αιώνες. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα σε αυτή την κατεύθυνση είναι ότι οι αστρολόγοι δεν μπορούν συνήθως να ξεχωρίσουν τους περιβαλλοντικούς από τους βιολογικούς παράγοντες. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στους περιορισμούς της αστρολογίας αλλά και από τη φύση της ίδιας της ζωής.

Και είμαστε σε θέση να το πούμε αυτό, γιατί παρατηρώντας τη ζωή, βρίσκουμε ότι οι περιβαλλοντικές και βιολογικές επιδράσεις δεν λειτουργούν ξεχωριστά η μία από την άλλη. Μάλλον «χορεύουν» μαζί μέσα στο Σύμπαν. Οι Δεσμοί τους είναι μερικές φορές τόσο δυνατοί, ώστε είναι δύσκολο να διακρίνεις αν κάτι οφείλεται σε μία βιολογική ή σε μία περιβαλλοντική επίδραση.

Αν είναι όμως να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα σε μία προσωπικότητα, θα πρέπει να κατανοήσουμε τη ρίζα του, να βρούμε δηλαδή αν οφείλεται σε κάποιον περιβαλλοντικό ή σε κάποιον βιολογικό παράγοντα. Γνωρίζοντας το αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους, που έρχονται να ζητήσουν συμβουλές από μας.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ενώ κάποιο πρόβλημα μπορεί να δείχνει περιβαλλοντικό, η ρίζα του να είναι τελικά βιολογική. Για παράδειγμα ένα άτομο που είναι άπιστο στις σχέσεις του, μπορεί να  υποστηριχθεί (με βάση την άποψη μίας σχετικής αστρολογικής θεωρίας για την απιστία) ότι αυτό δεν οφείλεται σε περιβαλλοντικούς αλλά γενετικούς παράγοντες. Αυτό όμως σαν άποψη θα αντιμετωπίσει σίγουρα έντονη κριτική από την κοινωνία μας για λόγους κοινωνικής ηθικής.

Ένα αντίστροφο πρόβλημα μπορεί να είναι η ύπαρξη μίας τάσης ομοφυλοφιλίας σε ένα άτομο, η οποία μπορεί να μην έχει διαμορφωθεί από βιολογικούς παράγοντες – που συνδυάζονται πάντα βέβαια με στοιχεία του περιβάλλοντος – αλλά από την κριτική και την έλλειψη αποδοχής που αντιμετωπίζει από το περιβάλλον, όταν αποκαλύπτει μία τέτοια τάση.

Το να εμβαθύνουμε στη ρίζα των προβλημάτων, θα μας βοηθήσει επίσης να γίνουμε καλύτεροι σύμβουλοι. Επίσης μας αποτρέπει να «εκπαιδεύουμε» τον πελάτη να βρίσκεται συνεχώς σε ανάγκη της βοήθειας μας. Αυτό είναι σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι χιλιάδες άνθρωποι μετά τη θεραπεία τους προσκολλώντας στη θεραπευτική διαδικασία, παρόλο που έχουν μάθει να ξεπερνούν τα προβλήματα τους. Έτσι η θεραπεία μετατρέπεται σε ένα δεσμό που προκαλεί ασφυξία, εμποδίζοντας τους να ανθίσουν και να ανακαλύψουν τα εγγενή τους χαρακτηριστικά και να αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές ευκαιρίες που τους δίνονται για να εξελιχθούν.

Το να καταλάβουμε τους βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στο γενέθλιο χάρτη μας βοηθά επίσης να καταλάβουμε ποια από τα ταλέντα μας έχουν πιθανότητες να αναπτυχθούν στο τρέχον περιβάλλον. Έχουμε δει εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των πελατών μας που, ενώ έχουν ένα σημαντικό ταλέντο, που θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της ιστορίας του ανθρώπου, αλλά λόγω αναστολών ή αναγκών του περιβάλλοντος, τους στερείται η δυνατότητα να τις εκδηλώσουν κι έτσι αυτές μένουν ανενεργές.

Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα να βοηθήσουμε το άτομο να ξεπεράσει αυτές τις αναστολές χρησιμοποιώντας την υπερπροσωπική ψυχολογία και συγκεκριμένα τεχνικές που αποκαλούμε «ενδυνάμωση της Θέλησης». Αλλά το να εκπαιδευτούν όλοι οι αστρολόγοι στην υπερπροσωπική ψυχολογία, δεν είναι ρεαλιστικό. Αντίθετα, ένας αστρολόγος θα μπορούσε και θα έπρεπε μάλιστα να μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στο γενέθλιο χάρτη.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Το βασικό επιχείρημα μας στην μελέτη αυτή σχετικά με τους βιολογικούς παράγοντες είναι ότι σχετίζονται με τα ζώδια του γενέθλιου χάρτη. Δε θα πέφταμε πολύ έξω, αν λέγαμε ότι ο ζωδιακός κύκλος είναι η βιολογική βάση πάνω στην οποία κινείται ο κόσμος. Και μάλιστα, ενώ ο τροπικός ζωδιακός απευθύνεται στις βασικές εξελικτικές ανάγκες  της ανθρωπότητας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο αστρικός ζωδιακός μας βοηθάει να δούμε πώς εξελίσσονται αυτές οι ανάγκες, διαμέσου των εποχών.

Αυτό είναι ένα σημείο που αξίζει να κρατήσουμε, αλλά δε θα το αναλύσουμε περισσότερο, μια και δεν είναι το θέμα μας. Η ανθρώπινη ζωή βλέπετε δεν είναι πολύ μεγάλη. Έτσι οι αλλαγές του αστρικού ζωδιακού δεν ενδιαφέρουν άμεσα ένα πρόσωπο, γιατί τα χρόνια που πρέπει να περάσουν για να δει κανείς μία τέτοια αλλαγή είναι αρκετές εκατοντάδες. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για το άτομο είναι ο τροπικός ζωδιακός γιατί αντανακλά το πλαίσιο στο οποίο ζει ένα μεμονωμένο άτομο.

Με την έννοια αυτή οι πλανήτες στα ζώδια αποκαλύπτουν διάφορα κληρονομημένα χαρακτηριστικά. Ένα πρόσωπο με Αφροδίτη στον Ταύρο έχει την τάση να είναι πιο πιστό στις σχέσεις του και πιο αισθησιακό από ένα πρόσωπο με Αφροδίτη στους Διδύμους, που είναι πιο διανοητικό και ίσως περισσότερο άπιστο. Αυτές οι διαφορές μας ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα στη συναστρία, γιατί εκεί είναι δύσκολο να δουλέψουν αρμονικά μεταξύ τους, καθώς δεν έχουμε μάθει να τις δουλεύουμε δημιουργικά. Είναι άλλωστε φυσικά χαρακτηριστικά που έχουμε κληρονομήσει.

Το ίδιο μπορεί να πει κανείς φυσικά για όλους τους πλανήτες στα ζώδια. Επιπλέον όλοι οι δεκανοί και οι μοίρες του ζωδιακού μας δίνουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις βιολογικές επιδράσεις ενός ατόμου. Κι όταν λέμε βιολογικές επιδράσεις, εννοούμε οτιδήποτε προέρχεται από επιδράσεις παραγόντων που δρουν πριν τη γέννηση. Αντίθετα από τη γέννηση και μετά ένας άνθρωπος αρχίζει να δέχεται άμεσες επιδράσεις από το περιβάλλον. Η συμπεριφορά των γονιών του, η οικογένεια του, η περιοχή που μένει, η χώρα του και η συγκεκριμένη ιστορική εποχή που ζει επιδρούν πάνω του.

Ακόμη κι αν είχαμε δύο ίδια ωροσκόπια με την ίδια ώρα γέννησης, οι ζωές δύο ανθρώπων με αυτά τα ωροσκόπια θα ήταν τελείως διαφορετικές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που θα ζούσε καθένα από αυτά. Ένα άτομο στην Κωνσταντινούπολη το 1100 μ.Χ. θα είναι τελείως διαφορετική ζωή από ένα άτομο στο δάσος του Αμαζονίου.

Οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να ταξινομηθούν σε «έξι μεγάλα κεφάλαια». Κάθε ένα από τα κεφάλαια αυτά αποτελεί ένα άξονα που από μία απλοϊκή άποψη συνιστά μία αντίθεση, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει δύο απόψεις του ίδιου πράγματος.

Ο άξονας του Κριού και του Ζυγού έχει να κάνει με την έννοια της «συνάντησης» και πώς είναι ένα άτομο διαμορφωμένο βιολογικά να αντιδρά σε μία τέτοια συνάντηση. Βλέποντας την Αφροδίτη και τον Άρη (τους κυβερνήτες των δύο ζωδίων), καταλαβαίνουμε πώς το άτομο είναι κατασκευασμένο να αντιδρά με τους ανθρώπους. Ο άξονας των σχέσεων μας δείχνει εάν ένα άτομο είναι φτιαγμένο να αγωνίζεται για την ύπαρξη του και αν μπορεί να συμβιβάζεται και να συνάπτει συμμαχίες με άλλους ανθρώπους.

Στον άξονα του Ταύρου και του Σκορπιού βρίσκουμε τις ιδέες σχετικά με τα αποκτήματα και την αυτοσυντήρηση. Αν δεν υπήρχε αυτός ο άξονας, η ικανότητα να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να αγωνιζόμαστε για την αυτοσυντήρηση δε θα είχε υπάρξει και σαν είδος θα είχαμε εξαφανιστεί.

Στον άξονα Διδύμων και Τοξότη βρίσκουμε την ανάπτυξη της κατανόησης, από τα βασικά μηνύματα του νευρικού συστήματος σε πιο περίπλοκες φιλοσοφικές σκέψεις. Εδώ η ανθρώπινη σκέψη εξελίσσεται και βαδίζει μία σειρά από διανοητικά βήματα. Ένας αστρολόγος μπορεί να καταλάβει πολλά για τη νοημοσύνη κάποιου και τις φυσικές του δυνατότητες μάθησης από τέτοιες πληροφορίες. Η μάθηση είναι μία βασική ανάγκη επιβίωσης, γιατί μέσα από τη μάθηση μπορούμε να αποφύγουμε κινδύνους που θα μπορούσαν να μας αφαιρέσουν τη ζωή.

Στον άξονα Καρκίνου και Αιγόκερου βρίσκουμε την ιδέα της φυλής. Η ικανότητα να δημιουργούμε κοινωνικές ταυτότητες και να ανήκουμε σε μία πολιτισμική ομάδα, που μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα βρίσκεται σε αυτόν τον άξονα. Αν θες να ηγείσαι, θα πρέπει να ανήκεις σε μία ομάδα. Έτσι σε αυτόν τον άξονα βλέπουμε, εάν ένα άτομο έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει στο πλαίσιο ομάδων και να ηγηθεί σε αυτές. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί μέσα από τις κοινωνικές ομάδες τα γονίδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στις μελλοντικές γενεές κι ένας τρόπος να το καταφέρουν αυτό είναι μέσα από ισχυρή ηγεσία.

Ο άξονας του Λέοντα και του Υδροχόου είναι ο άξονας που εκφράζεται η προσωπικότητα. Είναι ένας σημαντικός άξονας για το ανθρώπινο είδος, που έχει μία περίπλοκη προσωπικότητα. Στον άξονα αυτό μαθαίνουμε να διαμορφώνουμε προσωπικότητες με μία σταθερότητα, που θα μας βοηθήσουν μετά να δουλέψουμε με τις ομάδες. Εδώ θα πρέπει να διακρίνουμε την ιδέα της ομάδας όπως την αναφέραμε στον Καρκίνο, από αυτήν του Υδροχόου. Έτσι, ενώ στον Καρκίνο η ομάδα έχει φυλετική βάση, στον Υδροχόο είναι πιο αναπτυγμένη και το κοινό της σημείο βασίζεται σε πιο αφηρημένες έννοιες.

Τέλος στον άξονα Παρθένου και Ιχθύων βρίσκουμε την ανάγκη βιολογικής συνέχειας. Εδώ βρίσκουμε την ανάγκη της υπέρτατης δράσης για την συνέχεια του είδους, διαμέσου των γονιδίων κι ακόμη κι αν έχει κόστος για τη ζωή μας. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική βιολογική ικανότητα, γιατί ακόμη κι αν ένα άτομο δεν μπορεί να μεταδώσει τα δικά του γονίδια, με τη θυσία του μπορεί να βοηθήσει ένα συγγενικό γονιδιακά πρόσωπο (την οικογένεια του) να συνεχίσει τη ζωή του. Αυτός ο άξονας περιέχει επίσης τις ιδέες του αλτρουϊσμού και της ηθικότητας.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Όπως ξέρουμε, όταν ένας αστρολόγος προσπαθεί να φτιάξει ένα γενέθλιο χάρτη, είναι σημαντικό να ξέρει την ακριβή ώρα και τοποθεσία της γέννησης. Η ώρα και η τοποθεσία είναι στην πραγματικότητα το κεντρικό σημείο για να κατανοήσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε την κοινωνία και τις επιδράσεις της πρέπει να ξέρουμε για ποιον τόπο και χρόνο μιλάμε. Για παράδειγμα το 1998 οι κοινωνικές δομές ήταν διαφορετικές από αυτές του 1234 μ.Χ.  Αν πάλι δεν ξέρουμε την τοποθεσία, δεν μπορούμε να βρούμε τον Ωροσκόπο και στα περισσότερα συστήματα οικοθεσίας δεν μπορούμε να βρούμε ούτε τους υπόλοιπους οίκους.

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ισούται λοιπόν με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και οι οίκοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μας επηρεάζουν. Για το λόγο αυτό πολλοί αστρολόγοι ταυτίζουν τον Ωροσκόπο με την Περσόνα, τη μάσκα που φοράμε στο πρόσωπο – αν και προσωπικά διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται κατανοητή η Περσόνα. Η Περσόνα δεν είναι ένα ψεύτικο είδωλο, άσχετο με τον πραγματικό άνθρωπο. Ακόμη κι αυτή η μάσκα που φοράμε μας δίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ πληροφορία για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας και που στην τελική έχουμε δεχτεί και υιοθετήσει. Παρόλα αυτά στη σημερινή εποχή δε θα έπρεπε να μιλάμε για την Περσόνα πια, αλλά για την Θεωρία Κοινωνικής Ταυτότητας και τα Κοινωνικά Διαμορφωμένα Φαινόμενα.

Ένας πλανήτης σε οίκο μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς επιδρά το περιβάλλον επάνω μας (στο γενέθλιο, προοδευτικό και χάρτη ηλιακό τόξου). Η ταυτότητα μας δεν μένει στάσιμη μέσα στο χρόνο, αλλά υπόκειται σε αλλαγές. Σημαντικά γεγονότα της ζωής μας για παράδειγμα μπορεί να αλλάξουν άρδην τη ζή μας και να μας κάνουν να πάρουμε μία τελείως άλλη πορεία.

Ενώ οι προσωπικοί πλανήτες προκαλούν προσωπικά γεγονότα, οι εξωτερικοί πλανήτες κι ιδιαίτερα οι εξωκρόνιοι συνδέονται συνήθως με μεγάλα γεγονότα της κοινωνίας, που επιδρούν στη ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή η αντίθεση Κρόνου – Ουρανού το 2008-9, η αντίθεση Κρόνου-Έριδας το 2011 και το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα από το 2012 και μετά επηρέασαν και θα επηρεάσουν τους ανθρώπους προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές αλλαγές.

Αλλά η ζωή των ανθρώπων δε θα αλλάξει σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, θα αλλάξει με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τους οίκους που επηρεάζονται. Κι επίσης να μην ξεχνάμε ότι αλλαγές στην κοινωνία μπορούν να προκληθούν κι από τις πράξεις ενός μεμονωμένου ατόμου. Μία ισχυρή προσωπικότητα με πλανήτες σε γωνιακούς οίκους, συνήθως επιδρά στην κοινωνία, γιατί οι πλανήτες βγάζουν μεγάλη δύναμη από τον εσωτερικό εαυτό του ατόμου προς τον εξωτερικό κόσμο. Με βάση αυτή τη λογική, ο Ναπολέων ήταν μεν προϊόν της εποχής του, αλλά την ίδια στιγμή η εποχή του ήταν επίσης αποτέλεσμα της δράσης του Ναπολέοντα.

Οι οίκοι μοιράζονται και αυτοί κάποιες κοινές λέξεις κλειδιά με το ζωδιακό, αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Ο 1ος και ο 7ος οίκος έχουν να κάνουν με τον τρόπο που δρα ένα πρόσωπο στις σχέσεις του και ως ταυτότητα στο περιβάλλον του. Ο 2ος και ο 8ος οίκος συνδέονται με τα χρήματα και τις προσωπικές εφεδρείες του ατόμου. Το γεγονός ότι λογίζουμε ως εφεδρείες κυρίως τα χρήματα, είναι επειδή η κοινωνία μας τα θεωρεί πολύ σημαντικά.

Ο 3ος και ο 9ος οίκος δεν είναι όπως οι Δίδυμοι και ο Τοξότης που έχουν να κάνουν με την ικανότητα μάθησης, αλλά έχουν να κάνουν με τα ιδρύματα που θα προσφέρουν αυτή τη μάθηση, όπως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ο 4ος και ο 10ος οίκος έχουν να κάνουν με την πατρίδα και το ρόλο μας μέσα σε αυτήν.

Ο 5ος και ο 11ος οίκος έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα μας και τη συμμετοχή σε ομάδες, ενώ ο 6ος και ο 12ος οίκος έχουν να κάνουν με την υπηρεσία προς την κοινωνία, την απομόνωση ή τη μετατροπή μας σε αποδιοπομπαίους τράγους.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΕΓΩ» Ή ΚΑΠΟΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ;

Αφού έχουμε πει όλα αυτά, φτάνουμε μπροστά σε μία σημαντική ερώτηση: είμαστε απλά ένα υποπροϊόν βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, χωρίς τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέλλον μας; Είμαστε μόνο παθητικοί δέκτες; Έχουμε πραγματική ελευθερία επιλογής; Τι γίνεται με τον παράγοντα του πνεύματος; Την δύναμη της ψυχής και το πεπρωμένο μας; Τι γίνεται με την μετενσάρκωση;

Τέτοιες ερωτήσεις βέβαια είναι φιλοσοφικές και δεν απαντώνται εύκολα. Μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσα από το ατομικό πρίσμα του καθενός μας. Ένα πνευματικό άτομο θα πιστεύει σε πνευματική επίδραση και θα βλέπει ένα λόγο πίσω από όλα τα πράγματα. Μία τελεολογική προσέγγιση θα διατρέχει τον τρόπο που δουλεύει την αστρολογία. Από την άλλη ένας αγνωστικιστής ή ένας άθεος, δε θα δει γιατί πρέπει να τοποθετήσει μία πνευματική δύναμη πίσω από την αστρολογία.

Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματα τους, αλλά η συζήτηση αυτή δεν είναι το θέμα. Παρόλα αυτά μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση στο 1ο μέρος της ερώτησης. Ξέρουμε ότι με κάποιο τρόπο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας κατορθώσαμε να αποκτήσουμε κάτι που λέγεται Συνείδηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι αποκτήσαμε επίσης προσωπική ελευθερία και παρά τις επιδράσεις που δεχόμαστε, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Βεβαίως δεν έχουμε απόλυτη ελευθερία στο να το κάνουμε αυτό, έχουμε περιορισμούς που πρέπει να σεβαστούμε. Αυτός είναι στην πραγματικότητα και ο ρόλος του Κρόνου. Αλλά με το να αναγνωρίζουμε τα βιολογικά και περιβαλλοντικά όρια και τις ευκαιρίες, μπορούμε να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα σε μία συνεδρία με έναν πελάτη. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αλλάξουν με ένα καλύτερο τρόπο και να εκδηλώσουν την πραγματική τους δύναμη.

 

Χρήστος Άρχος

 


Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Τεύχος 1 του περιοδικού NewAgeAstrology στην αγγλική γλώσσα. Η μετάφραση έγινε σε ελεύθερη απόδοση από την συντακτική ομάδα του Myhoroscope.gr.

 

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments