0 0 votes
Article Rating

Ποιος πλανήτης είναι, τελικά, αυτός που εδώ και 200 χρόνια περίπου του …φορτώνουν (μαζί με όλα τα άλλα) κάθε αναταραχή; Ποια είναι η πραγματική του φύση και γιατί λειτουργεί σαν σπίθα που ανάβει φωτιές, οι οποίες παρασύρουν στο διάβα τους κατεστημένα και δεδομένα γενεών; Ας τον γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα, με αφορμή τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσει το προσεχές διάστημα

 

Ιστορικότητα

Ο Ουρανός ανακαλύφθηκε στις 13 Μαρτίου του 1781, στις 11 μ.μ. στο Λονδίνο από τον William Herschel (1738-1822), με το μικρό τηλεσκόπιό του των 17 cm κοντά στο διπλό σύστημα άστρων η και μ των Διδύμων. Ονομάστηκε έτσι από τον Γερμανό αστρονόμο Johann Elert Bode (1747-1826), o oποίος θεώρησε τον νεοανακαλυφθέντα πλανήτη πατέρα του Κρόνου, επειδή ήταν πριν από τον Κρόνο στον ουράνιο θόλο. Αν και ανακαλύφθηκε το 1781, τα συμπαντικά του στοιχεία υπολογίστηκαν το 1821. Βλέπουμε, λοιπόν, δύο πολύ σημαντικές ιστορικές χρονολογίες να καλύπτουν την ανακάλυψή του και τη σκιαγράφησή του.
Στην πρώτη, της ανακαλύψεώς του, μετά από 8 χρόνια, έγινε η Γαλλική Επανάσταση (1789) με το τόσο γνωστό σύνθημά της «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», αιτήματα τα οποία μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει κανείς να τα εκφράσει στα φεουδαρχικά καθεστώτα. Η δεύτερη χρονολογία αφορά τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία διακήρυττε «Ελευθερία ή Θάνατος». Μετά 229 χρόνια, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τηλεσκόπιά μας, οι τόσο σημαντικές αυτές λέξεις τον σκιαγραφούν, πλέον, πλήρως.

 

Βασικά στοιχεία

Οι σύγχρονες μετρήσεις έδειξαν ότι ο πλανήτης εκπέμπει 0,1% περισσότερη θερμότητα από εκείνη που δέχεται από τον Ήλιο. Αυτό δείχνει ότι το εσωτερικό του Ουρανού είναι ασθενής πηγή ενέργειας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η μεγάλη κλίση του άξονα περιστροφής του, που βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο της τροχιάς του. Οι μετρήσεις του Voyager ανακάλυψαν την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται από τον ίδιο τον Ουρανό, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν ένα μαγνητικό δίπολο, ακριβώς όπως και o Ερμής, τον οποίο θεωρούμε, οι αστρολόγοι, κατώτερη οκτάβα του Ουρανού.

Για να εκτελέσει μία πλήρη περιφορά γύρω από το ζωδιακό χρειάζεται 84 έτη, δηλαδή παραμένει 7 χρόνια σε κάθε ένα ζώδιο και αυτά τα 229 χρόνια θα έχει διασχίσει το ζωδιακό, με το πέρασμά του από την ίδια ζωδιακή μοίρα της ανακαλύψεώς του στους Διδύμους τρεις φορές. Οπότε η συλλογή των στατιστικών λειτουργιών του σε κάθε ζώδιο είναι αρκετά ελεγμένη πλέον. Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφέρω τα γεγονότα που συνέβησαν στην πατρίδα μας, όταν πάλι βρισκόταν στον Κριό, για να τα συγκρίνουμε με τα καινούργια, μετά την πάροδο των επόμενων επτά ετών.

 

Μυθολογία

Στη μυθολογία μας ο Ουρανός ήταν γιος του Ερέβους και της Γαίας, η οποία υπήρξε και σύζυγός του. Γεννήθηκαν από το μυθολογικό αυτό ανδρόγυνο οι Τιτάνες, οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες, τους οποίους ο Ουρανός έριξε στα Τάρταρα, για να μην του πάρουν το θρόνο. Η Γαία, από τη λύπη της, όπλισε το χέρι του Τιτάνα γιου της του Κρόνου με τη γνωστή σιδερένια άρπη. Ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού και τα έριξε στη θάλασσα. Από το κακό αίμα του Ουρανού γεννήθηκαν οι Ερινύες (τιμωροί των παραπτωμάτων των ανθρώπων) και από το λευκό αφρό που σχηματίστηκε αναδύθηκε η Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα. Του Έρωτα, όμως, ο οποίος δημιουργεί την ενότητα των αντιθέτων και τη μορφογένεση, κατά συνέπεια των πολλαπλών δημιουργημάτων του Σύμπαντος. Επειδή παρουσιάστηκε κοντά στην Κύπρο, ονομάζεται και Κυπρίς.

 

Ιδιότητες Ουρανού

Για να τις κατανοήσουν, τώρα, αστρολογικά και οι φίλοι μας που δεν γνωρίζουν αστρολογία, θα κάνουμε μία περιληπτική αναφορά στις ιδιότητες του αστρολογικού Ουρανού.

Στον εξωτερικό κόσμο εξουσιάζει εκείνους που έχουν δύναμη και εξουσία επάνω σε άλλους. Στη συνείδηση εξουσιάζει τη θέληση με την έννοια της αποφασιστικότητας, την ενσυνείδητη εκλογή και δράση, την ελευθερία, τη θετικότητα, τη φιλία, τη συντροφικότητα, τον ομοϊδεατισμό, την συλλογικότητα, τις οικολογικές ευαισθησίες, τις πολιτικές τοποθετήσεις, τις νέες ιδέες και τεχνικές, την αεροπλοΐα, τις πρωτότυπες σεξουαλικές προτιμήσεις, τους ξαφνικούς χωρισμούς, τη διακοπή καταστάσεων που δημιουργούν πρόβλημα στη ζωή μας, τη σταθερή ενατένιση στο μέλλον, αλλά και την τυραννία, τη μισαλλοδοξία, τη σκληρότητα και τη διαστροφή στον έρωτα.

 

Ανάλυση χάρτη

Ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τώρα το τι αντιπροσωπεύει ο πλανήτης με βάση τον χάρτη της ανακαλύψεώς του, ξεκινώντας αρχικά με τις ζωδιακές μοίρες στις οποίες υπάρχουν πλανήτες ή σημεία, χρησιμοποιώντας τις ερμηνείες του μεγάλου Σκοτσέζου αστρολόγου Σεφάριαλ. Παράλληλα, θα αναφέρονται και οι ερμηνείες Σάμπιαν, οι οποίες λειτουργούν σε μεταφυσικό επίπεδο και έχουν την αρχή τους σε ζωροαστρικά αστρολογικά δεδομένα. Κατόπιν, θα εξετάσουμε και τους απλανείς που βρίσκονται δίπλα από τους πλανήτες του χάρτη της ανακάλυψης.

 

Μ ο ί ρ ε ς

ΚΡΙΟΣ
0ο 32΄ Μαύρη Σελήνη Δυναμισμός και αντοχή. Εξοπλισμένοι καλά για τις συγκρούσεις.
Sabian: Διαφυγή από το ομαδικό και συνειδητοποίηση του εαυτού μας.11ο -12ο Ερμής: Κοινωνικότητα και συντήρηση των θεσμών.
Sabian: Κοινωνική ανωριμότητα. Έκφραση μη σταθερή και ξεκάθαρη. Αυτοανακάλυψη.

ΤΑΥΡΟΣ
3ο-4ο Χείρων: Βία και διαμάχες, οι οποίες μπορούν να στραφούν στα άτομα που τις δημιουργούν.
Sabian: Αστείρευτες πηγές. Αίσθηση ισχύος. Σπατάλη πνευματικής αγάπης που αφορά αναζητητές του Ανωτάτου πνευματικού επιπέδου.

5ο-6ο Βόρειος Δεσμός: Τιμές και ευεργετήματα που αποκτώνται μέσω της εξυπνάδας.
Sabian: Κατάκτηση των δυσκολιών και των περιορισμών μέσω της νοημοσύνης. Κατευθυνόμενη προσπάθεια στην επίλυση προβλημάτων.

ΔΙΔΥΜΟΙ
24ο-25ο Ουρανός: Εξαιρετική νοημοσύνη. Κουλτούρα. Διανοητικότητα.
Sabian: Ικανότητα χειρισμού του περιβάλλοντος και των εσωτερικών ορμών. Ενδιαφέρον για κατοχή.

ΖΥΓΟΣ
4ο-5ο Ποσειδών: Υψηλή νοητικότητα. Αξιοσημείωτες ικανότητες. Προστασία.
Sabian: Γνώση και εμπειρία σε δοκιμασία. Δυσπιστία στα φαινόμενα. Αναζήτηση με τάξη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
15ο-16ο Σελήνη: Πραότητα, ανθρωπιστικά αισθήματα, κοινωνικότητα.
Sabian: Άλμα για να φθάσουμε τις δυνατότητες της ζωής σε στιγμές αγνότερης ομορφιάς.

27ο-28ο Δίας: Λαμπρότητα με θρησκευτικές ή πνευματικές διαθέσεις.
Sabian: Αναγκαίος σεβασμός για συμβολικές αξίες που κρατούν ολοκληρωμένες τις ζωτικές δυνάμεις. Αυτοπραγμάτωση μέσω αφοσιώσεως στο Πνευματικό Ένα.

ΤΟΞΟΤΗΣ
19ο-20ο Κρόνος: Ομόνοια και φιλία. Κοινωνικότητα.
Sabian: Αναγκαίες λειτουργίες, με βαθύτητα, για να προετοιμασθεί η επόμενη μελλοντική φάση. Θυσία του παρόντος, στο μέλλον. Ακρίβεια δράσεως.
23ο-24ο Άρης: Στόχοι που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ξαφνικές
δυσκολίες από μια μοιραία κοινή εργασία.
Sabian: Ευλογία απονέμεται σε όσους είναι αληθείς με τον εαυτό τους. Αναπάντεχη βοήθεια. Ευτυχία. Καλή τύχη.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
6ο-7ο Πλούτων: Ικανότητα διείσδυσης σε ενέργειες. Φοβίες για το τέλος αυτών των ενεργειών.
Sabian: Νέα ώθηση, σε προσπάθειες, από δύναμη ασυναίσθητων σκοπών. Αυτοέκφραση μέσω όλων των προσδοκιών. Πνευματική προστασία.

ΙΧΘΕΙΣ
2ο-3ο Αφροδίτη: Διαθέσεις κοινωνικές, γενναιόδωρες και
φιλόξενες. Μεγαλοψυχία.
Sabian: Κυριαρχία τύπου επί της ουσίας. Αρχέτυπη αθανασία. Συνειδητός χειρισμός ύπαρξης. Συμμετοχή σε παλμούς της Φυλής.
23ο-24ο Ήλιος: Πολυτέλεια και μαλθακότητα μπορούν να διαφθείρουν.
Sabian: Προσαρμοστικότητα και εσωτερική δημιουργικότητα. Υπερβολική σιγουριά σε αυτοέκφραση. Κεντράρισμα υπερκόσμιων δυνάμεων.

Όλες οι ζωδιακές μοίρες απέδωσαν τις έννοιες του πλανήτη. Αν, μάλιστα, τις διαβάσουμε και εμείς προσεκτικά, θα πάρουμε αρκετά σημαντικά μηνύματα για την είσοδο του Ουρανού σε ένα ζώδιο προβολής, σχετιζόμενη με τα σημερινά γεγονότα που μας απασχολούν.

Α π λ α ν ε ί ς

Η συνέχεια της ανάλυσης στηρίζεται στους απλανείς αστέρες που βρίσκονται κοντά στους πλανήτες του ωροσκοπίου της ανακαλύψεως του Ουρανού.
Ο Ερμής στην 11η και 45΄ του Κριού, βρίσκεται σε σύνοδο με τον Sirrah (Alpheratz), ο οποίος είναι της φύσεως Δία-Αφροδίτης. Είναι το Άλφα της Ανδρομέδας και γι’ αυτό ονομάζεται «Κεφαλή της Ανδρομέδας», δευτέρου μεγέθους. Η δεύτερη ονομασία του απλανούς είναι Αλφερράτς. Στα Αραβικά Σιρράχ Αλ Φαρς σημαίνει «ομφαλός του ίππου». Οι Άραβες δεν τον τοποθετούσαν στον αστερισμό της Ανδρομέδας, αλλά στον αστερισμό του Πηγάσου. Φανερώνει αρμονικό, φυσικό ήθος, το οποίο εκδηλώνεται καλόκαρδα.

Ο Ουρανός στην 24η και 47΄ των Διδύμων, είναι σε σύνοδο με τον Betelguese. Είναι το Άλφα του Ωρίωνος, πρώτου μεγέθους. Βρίσκεται στον δεξιό ώμο του Ωρίωνος και λόγω του κόκκινου χρώματός του αναλογεί στην έννοια του Άρη, με απόχρωση του Ερμή. Δίνει, δηλαδή, γρήγορο τρόπο σκέψης, πρόοδο και επιτυχία.

Το Βέρτεξ (vertex) στην 27η και 10΄ των Διδύμων, σε σύνοδο με τον Ουρανό, επηρεαζόμενο από τον Betelguese δείχνει ότι ο Ουρανός θα είναι ένας σπουδαίος πλανήτης στην εξελικτική μας πορεία. Είναι μοίρα πολέμων και αγώνων στη θετική τους όμως μορφή, απ’ό,τι είδαμε και στις ζωδιακές μοίρες της ανακαλύψεώς του.

Ο Δίας στην 27η και 25΄ του Σκορπιού, είναι σε σύνοδο με τον Yed Prior. Βρίσκεται στο αριστερό χέρι του Οφιούχου, είναι ένα βαθύ κίτρινο άστρο, φύσεως Κρόνου – Αφροδίτης. Προκαλεί στο Δία ανηθικότητα, τόλμη και επαναστατικότητα, η οποία εξισορροπείται με τη θετική του ζωδιακή μοίρα.

Ο Κρόνος στη 19η και 41΄ του Τοξότη, είναι σε σύνοδο με τον Lesath, το ύψιλον του Σκορπιού, δευτέρου μεγέθους. Αυτός ο αστέρας κάνει ακριβή ένωση με το λάμδα του Σκορπιού. Οι δύο αυτοί αστέρες σχηματίζουν το «κεντρί του Σκορπιού» (lesos στα αραβικά σημαίνει «κεντρί»). Είναι φύσεως Άρη με πρόσμειξη ερμιακών προσόντων. Σήμερα συνδέεται με ατυχήματα και αναμορφώσεις.

Ο Άρης στην 23η και 25΄ του Τοξότη, σε σύνοδο με τον Ettanin Acumen, το γάμα του Δράκου, δευτέρου μεγέθους, φύσεως Κρόνου – Δία με έκδηλη την αρειανή επιρροή, είναι σημειοδότης της αποδέσμευσης και των διαζυγίων. Δίνει μονομέρεια, κοινωνική αποξένωση με τάση για μυστικιστικές ή εσωτερικές ενασχολήσεις.

Η Αφροδίτη στη 2η και 55΄ των Ιχθύων είναι σε σύνοδο με τον Deneb Adige, το ΄Αλφα του Κύκνου. Είναι μεγάλος αστέρας και βρίσκεται στην ουρά του Κύκνου. Είναι φύσεως Αφροδίτης – Ερμή και δίνει καλή καλλιτεχνική και επιστημονική δραστηριότητα. Δίνει, επίσης, διάνοια και ταχύτητα στη μάθηση.

Ο Ήλιος στην 23η και 46΄ των Ιχθύων, είναι σε σύνοδο με τον Sheat, το Βήτα του Πηγάσου, δευτέρου μεγέθους. Στα αραβικά σημαίνει «ώμος του Πηγάσου». Είναι της φύσεως του Κρόνου. Αυτό το αστέρι θεωρείται, από τους περισσότερους, άτυχο. Φέρνει ατυχήματα, εκρήξεις, ναυάγια, πλημμύρες και άλλες τεχνολογικές καταστροφές. Φέρνει, όμως, και λεπτές ωθήσεις δημιουργικότητας σε άτομα με ψυχικά χαρίσματα.

Η δυναμικότητα των πλανητών του τού δίνει ιχθυακή συμπεριφορά. Αυτό λειτούργησε την πρόσφατη επταετία που ο Ουρανός βρισκόταν στους Ιχθείς. Δημιουργήθηκαν ανακατατάξεις σε θρησκευτικό και μεταφυσικό επίπεδο, ανακατατάξεις, όμως, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, γιατί ο Ουρανός πάντοτε τροποποιεί ο,τιδήποτε έχει φθαρεί. Η τεχνολογία απλώθηκε σε ασαφή επίπεδα, σε ιδεατή πραγματικότητα και οι άνθρωποι, όσο ο Ουρανός βρισκόταν στο ζώδιο του Νερού, λειτούργησαν πιο συναισθηματικά, σ’ επίπεδο ανθρωπιστικό. Το πέρασμά του από τους δύο πρώτους Δεκανούς των Ιχθύων δεν παρουσίασε αρνητικότητα. Όταν όμως έφθασε στον Δεκανό του Σκορπιού, τον Ιανουάριο του 2009, έβγαλε με μεγαλύτερη εκκεντρικότητα όλα τα προηγούμενα. Ίσως, όμως, τώρα τον συγκρατήσει η αντίθεσή του με τον Κρόνο, για να κατοχυρώσει ό,τι έχει πετύχει.

Ο Πλούτων, το ίδιο διάστημα, προχωρώντας στον Αιγόκερω, δημιουργεί ένα Τ-τετράγωνο έντασης. Έτσι οι εκκεντρικότητες και η επαναστατικότητά του, αν οριστικοποιηθούν, πρέπει να τεκμηριωθούν σωστά και μακροχρόνια, αλλιώς με την τελική είσοδό του στον Κριό θα ενεργοποιήσει την αντίθεση Ερμή – Ποσειδώνα στο γενέθλιο ωροσκόπιό του. Αυτή η ενεργοποίηση της (ανοικτής) γενέθλιας αντιθέσεώς του από τον ίδιο τον Ουρανό, θα δημιουργήσει ασάφειες ως προς τη λειτουργία των γεγονότων που τον αφορούν και ψευδαισθήσεις, σε κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με την έκφραση (λόγω 5ου Οίκου) των δυνατοτήτων του.
Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον ορθότερο τρόπο τα γεγονότα που θα δημιουργηθούν, γιατί η κύρια ιδιότητα τού Ουρανού είναι η αταξία και η σύγχυση, ώστε να λειτουργήσει η «Αρχή της δυαδικότητας» ή της «διασπάσεως».

 

Ευγενία Σούρδη

Ερευνήτρια Αστρολογίας-Συγγραφέας

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments