2.4 5 votes
Article Rating

Ο Ουρανός, κυβερνήτης του Υδροχόου, είναι ο πλανήτης των απροσδόκητων αλλαγών και των απρόβλεπτων γεγονότων. Έχει την έξαρσή του στον Σκορπιό, βρίσκεται σε εξορία στον Λέοντα και σε πτώση στον Ταύρο.

Αντιπροσωπεύει την επαναστατικότητα, τις ξαφνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις, τις νέες ιδέες, που ωστόσο είναι ασυνήθιστες και αυθεντικές. Μπορεί επίσης να μας δώσει πληροφορίες για το πώς θέλουμε να εκφράσουμε την προσωπικότητα μας, καθώς σχετίζεται με τη μοναδικότητα και την ανεξάρτητη συμπεριφορά.

Είναι ο κατεξοχήν πλανήτης της εξέλιξης, της ιδιοφυΐας, οποιουδήποτε νεωτερισμού, ενώ εκφράζει επίσης και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Οι ασυνήθιστες ιδιότητες του Ουρανού, ως πλανήτη, στην πραγματικότητα είναι συνυφασμένες με την φύση του Υδροχόου. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ουρανός είναι γνωστός ότι αντιπροσωπεύει τις υπερβολές στη συμπεριφορά.

Το μαγνητικό του πεδίο συνεχώς κινείται και έχει διακυμάνσεις, πράγμα που σε μεταφορικό επίπεδο συσχετίζεται με τον χαρακτήρα του Υδροχόου, ο οποίος συμπεριφέρεται με παρορμητισμό μόλις του έρθει η διάθεση, με έναν πρωτότυπο καινούργιο και αρκετά συχνά διαφορετικό τρόπο. Βέβαια, ο Ουρανός επίσης συνδέεται με τον ηλεκτρισμό.

Ο Ουρανός είναι αυτός που φέρνει τις ξαφνικές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας και γενικά δημιουργεί μια ευμετάβλητη και ασταθή κατάσταση στον τομέα (οίκο) απ’ όπου διέρχεται. Είναι ο πλανήτης που μας ωθεί στο να πειραματιστούμε με νέους τρόπους επικοινωνίας και στάσεις ζωής.

Μπορεί να φέρει νέες ιδέες, εκπλήξεις, νέα πρόσωπα στη ζωή μας, γενικά όμως δημιουργεί μια κάπως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Η διέλευσή του από κάθε οίκο διαρκεί περίπου 7 χρόνια και τα σημαντικότερα γεγονότα συμβαίνουν κατά την είσοδο και την έξοδό του από τον συγκεκριμένο τομέα. Γενικότερα, είναι ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει τους επαναστάτες, τους πρωτοποριακούς, τους μοντέρνους και τους οραματιστές, πολλές φορές όμως και τους αναίσθητους και απότομους.

 

Ουρανός και μυθολογία

Η πρωταρχική τριάδα, σύμφωνα με τους αρχαίους, ήταν το αιώνιο Χάος, το οποίο ήταν η πηγή ζωής στον κόσμο, ο χώρος του Σύμπαντος, η Γαία, η οποία προήλθε από το Χάος και συμβόλιζε την υλική πλευρά του κόσμου και ο Έρωτας, η κινητήρια δύναμη που ενώνει, μεταλλάσσει και μεταμορφώνει το παν. Τα μέλη αυτής της τριάδας, σύμφωνα με την Θεογονία του Ησιόδου, θεωρούνταν αυτοδημιούργητες μορφές.

Η Γαία με το Χάος, με μεσολάβηση του Έρωτα, γέννησαν πρώτα τον απέραντο γαλάζιο Ουρανό και στη συνέχεια τα βουνά και το πέλαγος. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το Χάος ταυτιζόταν με τον Ουρανό, οριοθετώντας έτσι τη Γαία και τον Ουρανό ως το πρώτο κοσμικό ζευγάρι της δημιουργίας.

Ο Ουρανός έσμιξε με την Γαία και έφερε στην επιφάνεια και τα άλλα στοιχεία, τον Ωκεανό ή αλλιώς Πόντο, μυριάδες θεότητες, τη μέρα και τη νύχτα κ.λπ. Παιδιά τους ήταν, επίσης, οι Κύκλωπες, οι Γίγαντες, οι Τιτάνες, οι Εκατόγχειρες και διάφορα είδη τεράτων. Στο πέρασμα του χρόνου, τα παιδιά τους πλήθαιναν και ο Ουρανός φοβήθηκε ότι κάποιο από αυτά θα του έπαιρνε τον θρόνο και θα έχανε την παντοδυναμία του.

Καθώς ήταν λοιπόν πραγματικός τύραννος, παραγκωνίζοντας την μητέρα Γαία, αποφάσισε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία της συνεχούς δημιουργίας. Έτσι, μόλις γεννιόντουσαν τα παιδιά του, αυτός τα βύθιζε μέσα στα σπλάχνα της.

Η Γαία, οργισμένη με την σκληρότητα του συζύγου της και επειδή αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά της, συμμάχησε με έναν από τους Τιτάνες γιους της, τον επιδέξιο Κρόνο, τον οποίο και όπλισε εναντίον του. Ο τελευταίος τον καθαίρεσε από την εξουσία του κόσμου, αιφνιδιάζοντάς τον.

Συγκεκριμένα, ακρωτηρίασε τα γεννητικά του όργανα, χρησιμοποιώντας ένα δρεπάνι και έριξε μακριά στη θάλασσα τα νεκρά υπολείμματα του ανδρισμού του, από τα οποία γεννήθηκε αργότερα η θεά Αφροδίτη.

Πάνω στην οργή του, ο Ουρανός έδωσε κατάρα στον Κρόνο να πάθει το ίδιο από τα δικά του παιδιά, κάτι που σύμφωνα με τις μυθολογικές πηγές έγινε, καθώς ο Κρόνος είχε την ίδια περίπου σκληρή συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του (τους θεούς) και καθαιρέθηκε από τον γιο του, τον Δία, με τη συνδρομή της Ρέας.

Υπάρχει μια εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η Γαία, μετά την πτώση του Ουρανού, ενώθηκε με τον Ωκεανό και γέννησε θεούς και θεές που προσωποποιούσαν τις δυνάμεις και τις μορφές της θάλασσας, τους ποταμούς, τις πηγές, τις λίμνες και γενικότερα ολόκληρο το υγρό στοιχείο.

 

Ουρανός και αστρονομία

Ο πλανήτης Ουρανός ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1781 και ονομάστηκε έτσι επειδή βρισκόταν πέρα από τον Κρόνο, που στην μυθολογία ήταν γιος του. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και είναι δύσκολα ορατός με γυμνό μάτι, λόγω της απόστασής του από τη Γη. Έχει γύρω στους 27 δορυφόρους, οι πιο μεγάλοι και πιο λαμπροί από τους οποίους είναι η Τιτάνια και ο Ομπερόν, οι οποίοι είναι γεμάτοι με κρατήρες και είναι γεωλογικά ανενεργοί.

Η μέση απόστασή του από τον Ήλιο είναι 2,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ απέχει από τη γη από 2,58 έως και 3,15 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (ελάχιστη και μέγιστη απόσταση). Η μάζα του είναι 14,5 φορές μεγαλύτερη της Γης και η διάμετρός του περίπου 51.118 χλμ. Η πυκνότητά του είναι 1,58 φορές του νερού. Η θερμοκρασία του είναι περίπου -180 οC. Το βάρος ενός ατόμου 40 κιλών στη Γη είναι 33 κιλά στον Ουρανό.

Ο Ουρανός χρειάζεται 84 γήινα χρόνια για να συμπληρώσει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, ενώ εκτελεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 11 ώρες. Περιστρέφεται διαφορετικά από τους υπόλοιπους πλανήτες. Συγκεκριμένα, ο άξονας περιστροφής του είναι σχεδόν παράλληλος με το επίπεδο περιφοράς του, σαν να στρέφεται από τον βόρειο πόλο του προς τον νότιο κι όχι από την ανατολή προς τη δύση, πράγμα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες ως προς τον καθορισμό των πόλων (ποιος είναι ο νότιος και ποιος ο βόρειος).

Λόγω αυτής της κίνησης, ο Ουρανός φαίνεται σαν να «κατρακυλάει» στο Διάστημα, εναλλάσσοντας σαράντα χρόνια συνεχόμενης ημέρας με σαράντα χρόνια νύχτας.

Το χρώμα του είναι γαλαζοπράσινο γιατί η ατμόσφαιρά του αποτελείται από μεγάλες ποσότητες μεθανίου, πράγμα που την κάνει δηλητηριώδη. Επειδή ακριβώς έχει ατμόσφαιρα, ο Ουρανός έχει επίσης νέφη, τα οποία κινούνται αρκετά γρήγορα, ενώ είναι εξαιρετικά ασθενή και μπόρεσαν να διακριθούν μέσα από επεξεργασία φωτογραφιών που έστειλε το Voyager 2.

Στην επιφάνειά του δεν μπορεί να σταθεί κάτι, καθώς δεν υπάρχει έδαφος, ενώ η ατμόσφαιρά του γίνεται όλο και πυκνότερη μέχρι ωσότου να μετατραπεί από αέρια σε υγρή. Ο πυρήνας του είναι στέρεος (στο μέγεθος της Γης), κάτω από ένα στρώμα αμμωνίας, μεθανίου, υδρογόνου και ηλίου. Γύρω του υπάρχουν δακτύλιοι, οι οποίοι αποτελούνται από σχετικά μεγάλα σωματίδια -διαμέτρου έως και δέκα μέτρων- και σκόνη.

Ουρανός Ο Κυρίαρχος πλανήτης του Υδροχόου

Ουρανός και αστρολογία

Ο Ουρανός θεωρείται βαρύς πλανήτης, καθώς χρειάζεται 84 περίπου χρόνια για να ολοκληρώσει τον κύκλο του (συγκεκριμένα χρειάζεται 83 χρόνια, 9 μήνες και 3 μέρες). Παραμένει περίπου 7 χρόνια σε κάθε ζώδιο και κινείται 4 μοίρες τον χρόνο. Λόγω της αργής του κίνησης, επηρεάζει για αρκετό χρονικό διάστημα το κάθε ζώδιο.

Η μέση ημερήσια κίνησή του είναι 42 δεύτερα λεπτά της μοίρας (00 0΄ 42΄΄), ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φθάνει τα 4 λεπτά της μοίρας. Στην αρχή κινείται ορθόδρομα, στη συνέχεια ακολουθεί ανάδρομη πορεία για περίπου 5 μήνες, ενώ ολοκληρώνει τον κύκλο του, επηρεάζοντας το κάθε ζώδιο για τρίτη φορά ορθόδρομα. Όπως είναι γνωστό, όσο πιο αργά κινείται ένας πλανήτης, τόσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένει ανάδρομος.

Ο Ουρανός παρομοιάζεται σαν μια ηλεκτρική ενέργεια, έναν κεραυνό που ξεσπάει στα ξαφνικά από εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Λειτουργεί σαν μαγνήτης και κρατά το σύμπαν σε ισορροπία. Έλκει και απωθεί.

Το σύμβολό του αποτελείται από δύο αντιτιθέμενες ημισελήνους της ψυχής που συνδέονται μεταξύ τους από τον σταυρό της ύλης. Η δυαδική υπόσταση του ανθρώπου χωρίζεται από τον σταυρό της ύλης, ενώνοντάς τον με το θείο. Το σύμβολό του αντιπροσωπεύει λιγότερο την τάση του ατόμου να απελευθερωθεί από την ύλη ή τη φόρμα της ζωής που παρεμποδίζει όλες τις υπαρξιακές δυνατότητες που γνωρίζει έμφυτα ότι μπορεί να φθάσει.

Ο Ουρανός είναι κυρίαρχος πλανήτης του Υδροχόου, ενώ έχει την έξαρσή του στον Σκορπιό. Βρίσκεται σε εξορία στον Λέοντα και σε πτώση στον Ταύρο.

Ο Ουρανός σχετίζεται με την εκκεντρικότητα, τον νεωτερισμό, το σπάσιμο της παράδοσης και του συντηρητισμού. Είναι άμεσα συνυφασμένος με την αλλαγή και το χάος, ανοίγει νέους δρόμους και δεν προσκολλάται στο παρελθόν και στις παραδόσεις. Συνδέεται με τον ενδέκατο οίκο, ο οποίος σχετίζεται με τους φίλους, αλλά και με τον τρόπο προσαρμογής των ατόμων στις παρέες και στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Ουρανός είναι αυτός που επαναστατεί και ωθεί το άτομο στο να αναζητήσει καθετί νέο και διαφορετικό, να γίνει αντιδραστικό και ν’ αρνηθεί την ένταξή του στα καθεστηκότα κοινωνικά δεδομένα. Ο Υδροχόος, ζώδιο το οποίο κυβερνάται από τον συγκεκριμένο πλανήτη, συμβολίζει ένα άτομο που «χύνει» νερό από μία υδρία, τροφοδοτώντας τους ανθρώπους με γνώση, ευφυΐα, ουράνια αγάπη και πνευματικό έρωτα και που έχουν απελευθερώσει το πνεύμα τους.

Τα άτομα χαρακτηρίζονται ως ασυμβίβαστα, αναζητούν την αλήθεια που κρύβεται μέσα τους, αρνούμενα τις κοινωνικές συμβάσεις. Το ξαφνικό, λοιπόν, το διασπαστικό, αλλά και ο αντικομφορμισμός εντάσσονται στα πλαίσια του Ουρανού. Κάθε ανατροπή και διάλυση, όπως το διαζύγιο σε προσωπικό χάρτη, τον αφορά, γενικότερα όμως θα λέγαμε ότι η λέξη-κλειδί γι’ αυτόν είναι η επανάσταση, όπως για παράδειγμα η Γαλλική Επανάσταση που συνέβη λίγο μετά την ανακάλυψή του.

Ο Ουρανός και ο Υδροχόος κυβερνούν, επίσης, την χωρίς όρια αγάπη, την ασυνήθιστη ερωτική συμπεριφορά, τους ασυμβίβαστους έρωτες, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ομοφυλοφιλικοί.

Άτομα τα οποία έχουν έντονο το στοιχείο του Ουρανού στον χάρτη τους χαρακτηρίζονται από τις αλτρουιστικές τους ιδέες και τον ανθρωπισμό τους, ενώ αρέσκονται στο να είναι μέλη σε ομάδες που έχουν έναν κοινό σκοπό. Χαρακτηρίζονται ως πρωτοποριακά και μοντέρνα, τα οποία διαθέτουν όραμα, ωστόσο ο περίγυρός τους θα τα χαρακτήριζε ως κάπως παράξενα, περίεργα και αντισυμβατικά, καθώς δεν αντέχουν την ρουτίνα ή την απαγόρευση.

Ενδεχομένως να φαίνονται απόμακρα και αδιάφορα, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι νιώθουν έντονα την ανάγκη να μένουν μακριά από τους άλλους και τρόπον τινά επιδιώκουν να μην γίνουν κοινωνικά αποδεκτά.

Ο Ουρανός είναι η έκφραση του μέλλοντος, της εφεύρεσης, της ανακάλυψης, συμβολίζει το καινούργιο, το καινοτόμο, την επιστήμη και την τεχνολογία. Σχετίζεται επίσης με τους σεισμούς, την μεγάλη ταχύτητα, τα αεροπλάνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το διάστημα, το μαγνητικό πεδίο και τις ακτίνες Χ.

Θεωρείται ο πλανήτης της Αστρολογίας (αν και οι απόψεις των αστρολόγων διαφέρουν και εδώ). Αποτελώντας την υψηλότερη οκτάβα του Ερμή, του πλανήτη της πνευματικής ικανότητας και της επικοινωνίας, ο Ουρανός έχει να κάνει με τον κινηματογράφο, τις τηλεπικοινωνίες, τη διαισθητική αντίληψη και την αύρα. Ο Ερμής λειτουργεί με τη λογική, ενώ ο Ουρανός συμβολίζει την δημιουργική σκέψη και την έμπνευση.

Μέσα σ’ έναν χάρτη, ακριβώς επειδή μένει για κάποια χρόνια σε κάθε ζώδιο, δηλώνει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων και όχι μεμονωμένα τη φύση του συγκεκριμένου ατόμου. Για παράδειγμα, ένας Ουρανός στον Αιγόκερω φέρνει μία γενιά ατόμων με ανάγκη να μεταρρυθμίσουν τα κοινωνικά δεδομένα, τις παραδοσιακές αξίες και ιδέες, που πιθανόν θα θελήσουν να εκδηλώσουν τα πιστεύω τους μ’ ένα νέο πρόσωπο, δίδοντας ώθηση στη κλασική κοινωνία να δεχθεί το μέλλον με περισσότερη ευχέρεια.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει μέσα από αναστάτωση και αναταραχή σε ταμπού και έθιμα. Η παρουσία τού Ουρανού μπορεί να είναι, ωστόσο, αισθητή σε κάθε προσωπικό γενέθλιο χάρτη.

Ο Ουρανός, που έχει καλή θέση μέσα σ’ ένα προσωπικό ωροσκόπιο, δίνει στο άτομο τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους. Αν όμως η θέση του δεν είναι τόσο ευνοϊκή, τότε μπορεί να χαρακτηρίζει ένα ασταθές άτομο, το οποίο υπερεκτιμά την απρόβλεπτη και επαναστατική του φύση. Μάλιστα μπορεί να γίνει τόσο απρόβλεπτο, ώστε αυτό να το καταστήσει αυτομάτως προβλέψιμο!

Χρειάζεται γενικότερα προσοχή στην υπερβολική χρήση των ιδιοτήτων του, γιατί μπορεί να οδηγήσει στον αναρχισμό, στη σκληρότητα, στη διάλυση αξιών και καταστάσεων που προκαλούν αστάθεια και επικίνδυνες εκρηκτικές εκδηλώσεις. Γενικότερα σε μία αρνητική του έκφανση, ο Ουρανός μπορεί να δώσει δείγματα αναισθησίας και απότομης συμπεριφοράς.

Η επίδρασή του εξαρτάται από το πόσο αντιστεκόμαστε στην επιρροή του ή κατά πόσο επεξεργαζόμαστε τις ιδιότητές του. Αν ο Κρόνος επιβραδύνει τον εσωτερικό μας κόσμο, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, ο Ουρανός μάς σπρώχνει να κάνουμε ξαφνικές αλλαγές, να ρισκάρουμε και να πειραματιστούμε με νέους τρόπους ζωής και επικοινωνίας.

Όταν δημιουργεί δύσκολες ή σκληρές όψεις με τους υπόλοιπους πλανήτες, τείνουμε να νοιώθουμε νευρικοί και απογοητευμένοι από την ρουτίνα της ζωής μας.

Οι ιδιότητες του Ουρανού που αναλύθηκαν παραπάνω χαρακτηρίζουν επίσης και τις διελεύσεις του, οι οποίες διακρίνονται για τις ξαφνικές, απροσδόκητες και γεμάτες ρευστότητα αλλαγές, που προκαλούνται και των οποίων η ένταση εξαρτάται και ποικίλει.

Αυτές οι μεταβολές συμβαίνουν πάντοτε την κατάλληλη στιγμή και αυτό φαίνεται κυρίως εκ του αποτελέσματος. Το τελευταίο σχετίζεται κυρίως με απότομες στροφές που κάνει το άτομο, καθώς κλείνει έναν κύκλο ζωής και ανοίγει έναν νέο εντελώς διαφορετικό. Για τους ανθρώπους εκείνους που αρέσκονται στο ν’ ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να ρισκάρουν, οι διελεύσεις του Ουρανού θα μπορούσαν να είναι μία ευκαιρία, προκειμένου να διευρύνουν τον ορίζοντά τους σε οποιοδήποτε τομέα επηρεάζεται κάθε φορά, σε συνάρτηση δηλαδή με τον οίκο, τον οποίο διελαύνει ο πλανήτης.

Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο έχει την ευκαιρία να γνωρίσει νέα πρόσωπα, με τα οποία θα μοιραστεί πρωτόγνωρες στιγμές ή επίσης να έρθει πάλι σΆ επαφή με παλιούς γνώριμους, κάτω βέβαια από εντελώς διαφορετικές περιστάσεις. Για τα άτομα που δεν δέχονται εύκολα ή και καθόλου τέτοιου είδους μεταβάσεις και που παραμένουν άκαμπτα στην υπάρχουσα θέση τους, μία διέλευση του Ουρανού μπορεί να τα ταρακουνήσει περισσότερο, όπως ακριβώς ένας κεραυνός εν αιθρία.

Κατά την πλήρη περιστροφή του στον ζωδιακό κύκλο, σχηματίζει μία φορά όψη συνόδου και αντίθεσης με τους γενέθλιους πλανήτες, ενώ λόγω της ανάδρομης πορείας του μπορεί να επαναλάβει την ίδια όψη έως και 3 φορές, αν ωστόσο η συγκεκριμένη όψη σχηματίζεται τη στιγμή τη αλλαγής της πορείας του (από ορθόδρομος σε ανάδρομο και το αντίστροφο). Σχηματίζει επίσης δύο φορές όψη μισού τετραγώνου, εξαγώνου, τετραγώνου, ενάμισι τετραγώνου και τριγώνου.

Η επιρροή μιας διέλευσης του Ουρανού μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, η επιρροή του, όταν ο αυτός κινείται με τη μέγιστη ταχύτητά του (4 λεπτά της μοίρας), μπορεί να διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Κατά την αλλαγή της φοράς του, όπου η ταχύτητά του είναι σαφώς μικρότερη, η επίδραση της διέλευσης για κάθε μοίρα μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες. Γενικότερα, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, λόγω της κίνησής τους, επηρεάζουν κατά τη διέλευσή τους έναν γενέθλιο ή έναν προοδευμένο πλανήτη, ακόμα και πριν ή μετά τον σχηματισμό ακριβούς όψης μαζί τους. Με άλλα λόγια, η επίδρασή τους είναι εμφανής όταν συγκλίνουν ή αποχωρίζονται από τον πλανήτη που διελαύνουν, κατά 3 μοίρες.

Ομάδα σύνταξης myHoroscope.gr
Σειρά άρθρων: Δωρεάν Μαθήματα Αστρολογίας

2.4 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments