0 0 votes
Article Rating

Σαν ένα άτακτο αγόρι που αφήνει ελεύθερο ένα ποντίκι σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο μαζορέτες, προσπαθήστε να ανοίξετε συζήτηση για χρήματα σε μια συγκέντρωση οπαδών της μεταφυσικής. Παρατηρήστε πόσοι αναπηδούν τρομαγμένοι και ψάχνουν τραπέζι για ν’ ανέβουν. Όταν συζητάτε για τον 2ο οίκο, πρέπει να μιλήσετε για χρήματα. Όμως στους πιο πνευματικούς κύκλους, το χρήμα είναι μιαρή λέξη. Ο πόθος για δολάρια είναι ύβρις για το πνεύμα και αναμφισβήτητα μη αποδεκτός (εξαιρουμένων φυσικά των πνευματικών διδάσκαλων των οποίων τα χέρια είναι πάντα ανοιχτά στις δωρεές). Ούτε η αστρολογία είναι η εξαίρεση. Περισσότερες από μία φορές, έχω ακούσει πως η χρέωση αναγνωσμάτων είναι βλασφημία, αφού η αστρολογία είναι ένα «δώρο» (ίσως αυτό εξηγεί το κίνητρο του κλάδου να αποδείξει ότι πρόκειται για «επιστήμη»). Απ’ την άλλη, στους οπαδούς της New Age εποχής, αρέσει το χρήμα. Απαγγέλουν επιβεβαιώσεις και προτείνουν μαγικά φυλακτά, για να κερδίσουν περισσότερα. Αν δεν έχετε αρκετά, διαφωνούν, είναι σημάδι πως οι σκέψεις σας δεν επικροτούνται.

Είτε το χρήμα είναι βρώμικο και κακό -ή εμπνευσμένο από το πνεύμα- είτε όπως είναι το πιθανότερο, δραστήριο αλλά ουδέτερο, μια από τις τρείς κορυφαίες ερωτήσεις που στριφογυρνάνε στο μυαλό των περισσότερων πελατών είναι «Πώς μπορώ να βγάλω περισσότερα;». Συχνά ακολουθείται από τον οδυρμό, «Αν μόνο δεν χρειαζόταν να βγάλω λεφτά!». Τι τραγωδία να πρέπει να ασκείς το επάγγελμα του μπογιατζή, του ασφαλιστή και του υπαλλήλου παροχής δανείων, όταν η ψυχή μας αναζητά απεγνωσμένα μεγαλύτερα πράγματα, ενασχολήσεις που ταιριάζουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητα μας, να γίνουμε καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, εξερευνητές. Η ανάγκη για απόκτηση χρημάτων, μοιάζει με μια δυσάρεστη υποχρεωτική αλλαγή πορείας. Έχω ακούσει πως λέγεται ότι ο Θεός χρειάζεται περισσότερους λαντζέρηδες απ’ ότι βασιλείς. Μα γιατί τότε, ο Θεός δεν μας εμφύτευσε τον διακαή πόθο να πλένουμε πιάτα αντ’ αυτού; Αυτό το δίλημμα είναι ιδιαιτέρως οξύ για την γενιά του Πλούτωνα στον Λέοντα, της οποίας τα όνειρα για δημιουργική έκφραση είναι πολύ έντονα— παρότι μεγαλωμένοι από γονείς με Πλούτωνα στον Καρκίνο, για τους οποίους το χρήμα, η ασφάλεια και η κοινωνική θέση που προσφέρει, ήταν το μεγαλύτερο έπαθλο.

Με εξαίρεση τις ερωτικές σχέσεις, λίγα πράγματα προκαλούν τέτοια αδημονία, αγωνία, μνησικακία ή σύγχυση. Η αστρολογία εναποθέτει την οικονομική κατάσταση κάποιου, μαζί με τις στάσεις και τις συνθήκες που την βοηθούν ή την παρεμποδίζουν, στον 2ο οίκο. Εάν θέλετε να ξεδιπλώσετε τα μυστήρια των δικών σας χρημάτων, είναι αυτός ο οίκος στον οποίο πρέπει να ταξιδέψετε. Οι απροσδόκητες συναντήσεις που θα έχετε εκεί, παρόλα αυτά, θα κρατάνε το κλειδί για πολύ περισσότερα πέραν του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Στο βιβλίο της «Ιερά Συμβόλαια», η Caroline Myss διακρίνει το ενεργειακό έδαφος του 2ου οίκου. (1) Παρόλο που η Myss δεν είναι αστρολόγος, διαθέτει μια οξεία αντίληψη των αρχετυπικών ενεργειών. Για να διαγνώσετε την κατάσταση του 2ου οίκου σας, προτείνει να κοιτάξετε κάποιον τομέα της ζωής σας, στον οποίο νοιώθετε μονίμως αποδυναμωμένοι. Αν και αυτή η σύγκρουση μπορεί να αφορά τομείς που σχετίζονται με άλλους οίκους —τις σχέσεις σας (7ος) ή την καριέρα (10ος)— η αποδυναμωμένη σας προσέγγιση, προτείνει, θα πηγάζει πιθανότατα από τις αρνητικές νοοτροπίες στον 2ο οίκο σας. Με άλλα λόγια, το κλειδί της δύναμης ή της αδυναμίας σας στον κόσμο, κείτεται εκεί.

Ο 2ος είναι «διάδοχος» οίκος. Αυτό σημαίνει ότι η ακμή του διαδέχεται ή ακολουθεί έναν σημαντικό οίκο. Οι γωνιακοί οίκοι (1ος, 4ος, 7ος και 10ος) είναι, όπως γράφει ο John Frawley, το «κλειδί δόμησης στον χάρτη, όπως είναι οι κεντρικοί δοκοί στην στέγη». (2) Οι πλανήτες στους γωνιακούς οίκους είναι ισχυρότεροι, έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να δράσουν. Καθορίζουν τους στυλοβάτες της ζωής σας: την προσωπικότητα, το σπιτικό και την οικογένειά σας, τις σχέσεις, την καριέρα σας. Όταν ένας πλανήτης διελαύνει από έναν γωνιακό οίκο, συνήθως φέρνει πιο δραματικές αλλαγές απ’ ότι θα έφερνε περνώντας από έναν άλλο οίκο. Οι γωνιακές διελεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν ένα θέμα, το οποίο θα παραμένει για πολύ μετά το τέλος της διέλευσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάδοχοι οίκοι είναι λιγότερο σημαντικοί. Μάλλον σημαίνει ότι η σπουδαιότητά τους, είναι στενά συνδεδεμένη με τον προηγούμενο οίκο. Οι διάδοχοι οίκοι, παίζουν έναν απαραίτητα υποστηρικτικό ρόλο. Το νόημα τους είναι να σταθεροποιήσουν οτιδήποτε έχουν ξεκινήσει οι γωνιακοί οίκοι. Ο διάδοχος 5ος, για παράδειγμα, κυβερνά τα παιδιά, τις αισθηματικές σχέσεις και τη δημιουργικότητα—αλλά μαζί με τον 4ο έχουν μια δουλειά να κάνουν. Ως δραστηριότητες, ενθαρρύνουν περεταίρω την προσωπική αξία που έχει εμφυσηθεί από την οικογένεια και το πατρικό σπίτι στον γωνιακό 4ο. Παρομοίως, οι εκ βαθέων στενές σχέσεις, οικονομικής ή σεξουαλικής φύσης, του διάδοχου 8ου δοκιμάζουν και/ή ενδυναμώνουν τις αφημένες σχέσεις πίσω στον 7ο. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι κοινωνικές διασυνδέσεις στον 11ο, μπορούν να υποβοηθήσουν ή να υπονομεύσουν την επαγγελματική θέση που αναπτύχτηκε στον γωνιακό 10ο οίκο.

Γι’ αυτό ο ρόλος του 2ου οίκου, είναι να υποστηρίξει οποιαδήποτε οντότητα πήρε σάρκα και οστά στον 1ο. Ένας υγιής 2ος οίκος όχι μόνο κατοχυρώνει την επιβίωσή σας, αλλά ακόμα μπορεί να σας κάνει μια μαχόμενη δύναμη. Αν μιλάγαμε για ένα έθνος, για παράδειγμα, ο 2ος οίκος θα περιέγραφε το εθνικό κεφάλαιο, το τραπεζικό σύστημα, την υγιεινή των εξαγόμενων προϊόντων και τις καλλιέργειες. Αν μιλάγαμε για μια χώρα που κηρύσσει πόλεμο, στον 2ο οίκο του χάρτη του πολέμου θα βλέπαμε τις συμμαχίες, τα πολεμοφόδια, τον εξοπλισμό και το πολεμικό δυναμικό της. Παρομοίως, αν μιλάγαμε για έναν ενάγων σε μια δίκη, ο 2ος οίκος του χάρτη της δίκης θα έδειχνε τον κόσμο που θα κατέθετε για λογαριασμό του. Ένας δυνατός 2ος οίκος μπορεί να κάνει την διαφορά, μεταξύ στο να χάνεις και να κερδίζεις.

Ο 1ος οίκος δείχνει την ανάδυσή σας στην ζωή, και ο 2ος τι είναι αυτό που σας κρατάει σ’ αυτήν. «Κρατάει» οτιδήποτε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «δικό μας». Μέσα από τον 2ο επεκτείνεστε στον κόσμο και προσγειώνετε την ύπαρξή σας. Σαν μωρό, αυτό ξεκινάει με την εξερεύνηση των ίδιων σας των δαχτύλων, την τροφή που λαμβάνετε από το στόμα, το αρκουδάκι σας που κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί μαζί του παρά μόνο εσείς. Μεγαλώνοντας, πρέπει να συνεχίσετε την διαδικασία γείωσης, που συνεχίζει να εμβαθύνει στην διαδικασία της ανακάλυψης του ίδιου σας του εαυτού που αποδίδεται στον 1ο οίκο. Συνεχίζετε να μαθαίνετε ποιοι είστε μέσα από τα πράγματα που θέλετε να σας ανήκουν, τις πηγές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, την αξία που αποδίδετε στο άτομό σας.

Ο 2ος κυβερνάει συνάμα ότι το χρήμα μπορεί να αγοράσει (αποκτήματα και υλικές απολαβές) αλλά και ότι δεν μπορεί να αγοράσει (χαρίσματα, αυτοεκτίμηση και αξίες). Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το επάγγελμά σας, προφανώς δεν αξιοποιεί τα ταλέντα σας—που περιγράφονται από την συγκέντρωση των πλανητών, του ζωδίου και του κυβερνήτη του 2ου οίκου σας. Για παράδειγμα αν η Σελήνη είναι κυβερνήτης του 2ου ή απλά στον 2ο, μαρτυράει έντονα διαισθητικά αποθέματα, συναισθηματική ευαισθησία, επιθυμία να αναθρέψετε. Εκτός κι αν αυτή η Σελήνη είναι τοποθετημένη στον Αιγόκερω, την Παρθένο ή τον Ταύρο, μια καριέρα λογιστή μπορεί να μοιάζει με μαρτύριο. Μπορεί να σας αρέσει αυτό που κάνετε αλλά να μην έχετε ικανοποιητικές αποδοχές. Γιατί οι συνάδερφοί σας πάνε «γραμμή» για το διευθυντικό γραφείο όποτε είναι αποφασισμένοι για αύξηση, όταν εσείς δεν μπορείτε γιατί νιώθετε πως η ζωή σας εξαρτάται από αυτό το επάγγελμα; Έχουν μια διεκδικητική σύνοδο Ερμή-Άρη στον 2ο, ενώ εσείς έχετε ένα ηττοπαθές τετράγωνο Ήλιου-Πλούτωνα.

Το υπέδαφος του 2ου οίκου σας πρέπει να «δουλευτεί». Πρέπει να μετασχηματίσετε ότι βρίσκεται εκεί. Σε νηπιακό στάδιο, αυτός ο οίκος ήταν ένας πραγματικός Κήπος της Εδέμ. Οτιδήποτε χρειαζόσασταν—δαχτυλάκια ποδιών ή χεριών, τροφή και λούτρινα αρκουδάκια—σας παρέχονταν με τρόπο μαγικό. Έλα όμως που μεγαλώνοντας, μάθατε ότι οι κήποι χρειάζονται φροντίδα για να διατηρηθούν. Τα αμπέλια χρειάζονται κλάδεμα, τα καρποφόρα δέντρα πρέπει να καλλιεργηθούν, τα άνθη είναι απαραίτητο να λιπαίνονται. Η γη είναι ένας παράδεισος, συνάμα όμως γεμάτη πραγματικότητα. Τα ζιζάνια και οι παρασιτικοί οργανισμοί μπορούν να καταστρέψουν τον κήπο σας, τα αρπακτικά να κλέβουν την σοδειά σας. Αν δεν μάθετε πώς να αυξάνετε την αποδοτικότητα του κήπου σας, οι ανάγκες και επιθυμίες σας δεν θα ικανοποιούνται. Αν περιμένετε το «μάνα» εξ ουρανού, θα πεινάσετε. Με άλλα λόγια, πρέπει να βρίσκεστε σε επαφή με την πραγματικότητα σε αυτό το «σπίτι». Πρέπει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε, να προστατεύετε και να διαχειρίζεστε τις πηγές του, αλλιώς θα υποστείτε την απώλεια της εύνοιας και όσων σας δίνονταν απλόχερα ως τώρα. Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρήμα, απλά είναι αφελής και αγνοεί τα παραπάνω.

Ο Γιάννης είναι σαρανταεννέα χρονών. Δεν έχει καθόλου οικονομίες και είναι πνιγμένος στα χρέη. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως τώρα, το ξόδεψε προσπαθώντας να κρατήσει διάφορα χαμηλόμισθα επαγγέλματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε με τα εισοδήματα της φιλενάδας του. Ο ευεργετικός Δίας στην επιμελή και εργατική Παρθένο, κυβερνά την ακμή του 2ου οίκου του. Ο Γιάννης είναι ένας χαρισματικός καλλιτέχνης και τεχνίτης. Τα σχέδια κοσμημάτων από μωσαϊκό που φτιάχνει, είναι πραγματικά εμπνευσμένα. «Μοιάζουν με ζωγραφιές σε πέτρα» ένας φίλος κάποτε αναφώνησε ενθουσιασμένος. Παρόλα αυτά ο Γιάννης σπάνια καταπιάνεται με τη δημιουργία τους. Ακόμα και κατά την διάρκεια της παραγωγικής του περιόδου, στάθηκε ανήμπορος να στηρίξει τον ίδιο του τον εαυτό.

Μιλώντας μαζί του, έμαθα πως ο πατέρας του, ένας μαραγκός και σχεδιαστής σετ επίπλων για τα Χολιγουντιανά στούντιο, τον είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει να μην καταπιαστεί με χειρωνακτική εργασία. Κακίζοντας την δική του θλιβερά πνιγερή ζωή, ο πατέρας του κατέληξε πως αν κάνεις χειρωνακτική εργασία, δεν θα βγάλεις ποτέ ικανοποιητικά χρήματα. Ο καλλιτέχνης, στον 2ο οίκο του Γιάννη, κείτονταν ακινητοποιημένος κάτω από αυτή τη βαριά ανακοίνωση και σπαρταρούσε προσπαθώντας να ξεγλιστρήσει.

Ο κυβερνήτης του 2ου οίκου του, Δίας, είναι και ο ίδιος κάτω από την επιρροή του Ερμή, τον προστάτη του εμπορίου και κάθε τέχνης που απαιτεί επιδεξιότητα στα χέρια. Και οι δύο αυτοί πλανήτες, είναι σε στενή σκληρή όψη με τον Πλούτωνα. Συνήθως οι δύσκολες όψεις κάποιων πλανητών με Πλούτωνα, κάνουν το άτομο ανίσχυρο να τους χρησιμοποιήσει, έως ότου αρχίσει να μετασχηματίζεται κάτι. Ο Γιάννης ένιωσε περισσότερο να παραλύει—ανίκανος να αξιοποιήσει το ταλέντο του, ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε άλλο. Δεδομένου ότι τα χέρια του είναι η καλύτερη πηγή που μπορεί να διαθέτει, αξιοποιώντας τα, ο πατέρας του στην ουσία του είχε πει ότι ήταν άχρηστος. Και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ενήλικης ζωής του, είτε στα οικονομικά ζητήματα είτε πάνω σε οτιδήποτε άλλο, ο Γιάννης ασυνείδητα το επιβεβαίωνε.

Η Πάττυ είχε ακμή 2ου στον Καρκίνο, με Δια σε σύνοδο με Σελήνη και Ουρανό. Όταν αρχικά είχε έρθει να με επισκεφτεί, είχε κι εκείνη οικονομικά προβλήματα. Η Πάττυ, είναι μια ταλαντούχα γυναίκα με καλή εκπαίδευση, αλλά το πρόσφατο επαγγελματικό ιστορικό της περιλάμβανε μια αλυσίδα σχετικά χαμηλόμισθων ενασχολήσεων, εκ των οποίων καμία δεν απολάμβανε. Για την ακρίβεια, μόλις είχε αφήσει μια από αυτές και ήθελε να μάθει προς τα πού να στραφεί. Απεχθανόταν να είναι οικονομικά εξαρτημένη από τον σύζυγό της.

Χρειάστηκαν κάμποσες συνεδρίες για να ξεδιπλώσω τα οικονομικά μυστικά του 2ου οίκου της Πάττυ, όμως σταδιακά το τοπίο ξεκαθάρισε. Σαν παιδί, η Πάττυ παρακολουθούσε την κριτική που ασκούσε ο πατέρας της στην μητέρα της, κάθε φορά που χάλαγε χρήματα- όσα και αν ήταν αυτά. Έτσι αποφάσισε να μην αποχωρίζεται (Καρκίνος = προσκόλληση) όσα χρήματα είχε. Αποταμιεύοντας το χαρτζιλίκι της, θα κέρδιζε την επιδοκιμασία του πατέρα της. Έχοντας την δική της τσέπη αργότερα θα γινόταν κι εκείνη σημαντική, γιατί αυτό σήμαινε ανεξαρτησία και ελευθερία για μια γυναίκα (Σελήνη/Δίας/Ουρανός). Το λιγότερο, θα σήμαινε απελευθέρωση από την κριτική ενός μελλοντικού συζύγου!

Η σύνοδος της Πάττυ στον 2ο είναι ένας χαρισματικός συνδυασμός. Έίχε μια πληθώρα ταλέντων να εξερευνήσει. Στην εφηβεία ενδιαφερόταν για την μουσική, αλλά η αποδοκιμασία του πατέρα της ήταν βαρύ χτύπημα. «Δεν θα βγάλεις δεκάρα τσακιστή από την μουσική», της έλεγε με βλοσυρό ύφος. Έτσι η Πάττυ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της και πήρε πτυχίο στον κλάδο του. Όμως όλως περιέργως, δεν μπορούσε να κερδίσει χρήματα ούτε από αυτό. Τελικά ξεδίπλωσε το μυστήριο στα άδυτα του 2ου οίκου της: την υποτίμηση του πατέρα της προς τα δημιουργικά της ταλέντα μεταφρασμένη στην υποσυνείδητη εξίσωση: «μπορείς να βγάλεις χρήματα μόνο όταν κάνεις πράγματα που δεν αγαπάς». Έτσι συμβιβάστηκε με ένα ιστορικό επαγγελμάτων στο ενεργητικό της, που μισούσε. Η πικρία της, γι’ αυτό το «παζάρεμα» κράτησε τις αποδοχές της χαμηλές.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του 2ου οίκου είναι ότι οι νοοτροπίες και οι αξίες, στο ξεκίνημα τουλάχιστον, λαμβάνονται. Δεν επιλέγονται! Με θυμάμαι να κάθομαι στο γραφείο ενός θεραπευτή κάμποσα χρόνια πριν, παραπονούμενη πως ήμουν μια αποτυχία μόνο και μόνο γιατί δεν αξιώθηκα να οδηγώ μια Μερσέντες. «Μα Dana”, ο θεραπευτής μου αποκρίθηκε, «ποτέ δεν μου φάνηκες, σαν κάποια που νοιάζεται για τέτοια κενά σύμβολα κοινωνικής καταξίωσης!». Ήταν μια στιγμή απελευθέρωσης. Ο πατέρας μου ήθελε να με δει σε μια Mercedes. Αυτό θα σήμαινε ότι επιτέλους, η κόρη του τα είχε καταφέρει. Η ειρωνεία είναι ότι μερικά χρόνια αργότερα, στην πραγματικότητα όντως αγόρασα ένα πολυτελές αμάξι (παρότι δεν ήταν Mercedes). Η Αφροδίτη είναι κυβερνήτης του 2ου οίκου μου. Μου αρέσουν τα πολυτελή αντικείμενα! Από την στιγμή που αγόρασα το αυτοκίνητο, ανέβασα τα εισοδήματά μου αισθητά. Είχα επιτέλους καλλιεργήσει τις δικές μου αξίες για το χρήμα.

Γράφοντας για τον 2ο οίκο, ο Dane Rudhyar επισημαίνει κάτι σημαντικό: Πρέπει να μετασχηματίζουμε αυτήν την περιοχή ώστε να ταιριάζει με τις προσωπικές μας επιδιώξεις και το δικό μας πεπρωμένο. (3) Αν δεν το κάνουμε, γινόμαστε απλά σκλάβοι του παρελθόντος, μεσάζοντες των φαντασμάτων, η ζωή μας καθοδηγείται από τους προγόνους μας. Τα αποκτήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται, λέει ο Rudhyar. Αυτό σημαίνει να αφήνουμε το αποτύπωμά τους, με τον ρυθμό της δικής μας μοναδικότητας—είτε πρόκειται για υλικά αποκτήματα, είτε για φυσικά χαρίσματα, ή ακόμα και για τα χρήματα που ξοδεύουμε. Πρέπει να πάρουμε στα δικά μας χέρια τα θέματα του 2ου οίκου, και να τα βάλουμε την δική μας προσωπική σφραγίδα (πράγμα που δείχνει πραγματικά, με ποιο τρόπο ο 2ος οίκος στηρίζει τον 1ο). Ο Rudhyar συμβουλεύει να αφοσιωθούμε σε αυτά που διαθέτουμε, σ’ αυτό που είμαστε, γιατί είναι η ύπαρξη που δίνει νόημα στις κτίσεις. «Τίποτα δεν είναι περισσότερο μάταιο και πνευματικά κενό από το να έχεις χωρίς να είσαι, κι αυτό είναι αλήθεια για κάθε είδους απόκτημα ή κατάκτηση». (4)

Ο Γιάννης είναι τυχερός να ζει με μια γυναίκα που πιστεύει στο ταλέντο του. Αλλά η επί χρόνων στήριξη και αγάπη της, δεν έκαναν τίποτα για την ανάπτυξη του Γιάννη ως καλλιτέχνη. Μόνο όταν η Λίζα μπούχτισε και απαίτησε να αρχίσει να κερδίζει το μερίδιο του, ο Γιάννης πήρε το συναισθηματικό ρίσκο να στηρίξει τον εαυτό του. Η Λίζα έχει καλό επιχειρηματικό πνεύμα, και τον «εφοδιάζει» με αρκετό από τον δυναμισμό και την τόλμη που του έλειπαν, για να ασκήσει το τωρινό του νέο επάγγελμα. Αλλά τα βασανιστικά βήματα που έπρεπε να κάνει για να βγάλει την δουλειά του εκεί έξω, είτε με το να κάθεται στον περίπτερο του σε μια έκθεση τεχνών, είτε ακόμα απλά ακούγοντας την κριτική των πελατών για τα δημιουργήματά του, ήταν αποκλειστικά του Γιάννη. Το να ωριμάζεις, μέσα από την «αλλαγή δέρματος» είναι επίπονη διαδικασία. Θέλει κότσια. Ο Γιάννης δεν θα τα κατάφερνε, χωρίς την επιτακτική ανάγκη να βγάλει χρήματα.

Γι’ αυτό είμαι καχύποπτη όταν ακούω κάποιους να παραπονιούνται για το πώς η πίεση του να κάνεις χρήματα, καταστρέφει την πνευματική ζωή ή τα ενδιαφέροντα μαζί με τις προσωπικές αναζητήσεις κάποιου. Το πνεύμα και η ύλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με έναν λαβυρινθώδη τρόπο. Θα βρούμε τον εαυτό μας σε ένα φυσικό σώμα, επίγειο, να έχει την ανάγκη της σύναψης σχέσεων με άλλα υλικά σώματα για καλό σκοπό. Η ύλη δίνει σχήμα στο πνεύμα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να προοδεύσεις και να εξελίξεις την ψυχή σου, απ’ ότι ενάντια στην αιχμηρή κόψη του υλισμού; Αν μόνο μπορούσαμε να φανταστούμε ή να δρομολογηθούμε προς αυτήν την εξέλιξη! Θα μπορούσαμε άραγε ποτέ, να κατέβουμε από τους αιθέρες;

Η μοντέρνα αστρολογία καθιστά την Αφροδίτη ως κυβερνήτη του 2ου οίκου. Η παραδοσιακή αστρολογία απονέμει στον Δία και στον Ταύρο τον τίτλο των συγκυβερνητών. Ίσως τελικά όμως, και οι τρείς αυτοί είναι σημαντικοί για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του 2ου οίκου. Η Αφροδίτη σίγουρα περιγράφει τα γούστα κάποιου, το στυλ που προτιμά να διατηρεί. Για να αξιολογήσουμε την αυτοεκτίμηση κάποιου, οι όψεις της Αφροδίτης μπορεί να λένε πολλά. Αλλά βοηθάει επίσης να δούμε που η γειωτική, σταθεροποιητική δύναμη του Ταύρου βρίσκει εφαρμογή. Περαιτέρω, ο Βόρειος Δεσμός προσφάτως στον Ταύρο (από τον Δεκέμβριο του 2004) δίνει έμφαση στα θέματα του 2ου οίκου. Σε συλλογικό επίπεδο, κάποιοι θα αντιδράσουν με μια μεγαλύτερη επιθυμία να ξοδέψουν χρήματα για την ασφάλεια τους (χρηματοδοτώντας τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, για παράδειγμα). Κάποιοι άλλοι αυτό θα το αντιλαμβάνονται, σαν μια ανάγκη εκκαθάρισης του εθνικού κεφαλαίου (αντιδρώντας με το να αφοσιωθούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού και στην ανεργία). Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί θα εστίαζαν στο να ενοποιήσουν τις οικονομικές τους ενέργειες.

Ο Δίας είναι ο πλανήτης της αφθονίας. Για την ακρίβεια δεν μπορεί εύκολα κανείς να προσδιορίσει τον ενδεχόμενο πλούτο κάποιου, χωρίς να έχει πρώτα εντοπίσει την ισχύ του πλανήτη αυτού. Για καιρό έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω αυτό που είχα παρατηρήσει, ότι δηλαδή απ’ αυτούς που έχω γνωρίσει με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, συνήθως έχουν Δία στον 2ο ή κυβερνήτη 2ου—ενώ οι πιο επιτυχημένοι συχνά έχουν ένα Κρόνιο 2ο οίκο. Αυτό είναι ενάντια στην παραδοσιακή άποψη, που λέει ότι ο Δίας φέρνει καλή τύχη και ο Κρόνος κακοτυχία.

Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή δεν ζούμε πλέον σε έναν παραδοσιακό κόσμο—στον οποίο η οικογενειακή τύχη έδειχνε και την οικονομική μοίρα κάποιου, όπου η αλλαγή βαθμίδας κοινωνικής τάξης ήταν σχεδόν αδύνατη, όπου ο Κρόνος περιέγραφε τους περιορισμούς της ζωής περισσότερο παρά τις προσπάθειες να τους ξεπεράσουμε. Ο Δίας φέρνει την προσδοκία των προνομίων—παρόλο που οι περισσότεροι που ξέρω με Δία στον 2ο ή κυβερνήτη 2ου ανήκουν στις μικρομεσαίες τάξεις. Ακόμα κι έτσι, η αίσθηση των δικαιωμάτων τους είναι ισχυρή. Άσχετα από το πραγματικό ύψος του τραπεζικού τους λογαριασμού, έχουν την τάση να νιώθουν ασφαλείς σε σχέση με το μέλλον τους. «Έχει ο Θεός» λένε, «αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα». Και πράγματι, το αύριο πάντα κάτι τους φέρνει. Ο Γιάννης για παράδειγμα, πάντα είχε μια στέγη πάνω από το κεφάλι του και ένα πιάτο φαί να φάει, όπως και λεφτά για παπούτσια, και τα λεφτά να πληρώνει τον μασέρ και τον οδοντίατρό του, παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν είχε προσωπικά εισοδήματα.

Ο Δίας είναι κυβερνήτης του 2ου οίκου της αδερφής μου. Στον δικό μου χάρτη, μέσα στον 2ο είναι τοποθετημένος ο Κρόνος. Όταν ήμασταν μαζί έγκυες, είχα γεμίσει ανησυχίες για το πώς θα τα κατάφερνα στις επερχόμενες υποχρεώσεις, τα ημερήσια έξοδα για την φροντίδα του, την ασφάλεια υγείας του μωρού, τον ρουχισμό, τις πάνες, την τροφή του. Η αδερφή μου ήταν χαλαρή και ευτυχισμένη. Έπασχε από αναπηρία και είχε πλήρη κρατική κάλυψη των εξόδων. Έβγαζα το εξαπλάσιο εισόδημα από την αδερφή μου—αλλά για το ποια απ’ τις δύο υπήρξε πιο ευνοημένη ίσως ήταν καθαρά θέμα τύχης! Η διαφορά μεταξύ Δία και Κρόνου, μου θυμίζει τον μύθο του τζίτζικα και του μέρμηγκα. Ο μέρμηγκας δουλεύει όλο το καλοκαίρι ενώ ο τζίτζικας παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο, μέχρι που έρχεται ο χειμώνας και δεν έχει τροφή. Υπήρξα ένας Κρόνιος μέρμηγκας 2ου οίκου. Εξοικονόμησα και δούλεψα σκληρά. Αλλά ξέρω αρκετά για τους τζίτζικες με συμπεριφορά Δία, που παίζουν όλο το καλοκαίρι και παρόλα αυτά, όταν έρχεται ο χειμώνας δεν πεινάνε. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει αρκετός χώρος και για τους δύο αυτούς τύπους σε τούτο το κόσμο. Έτσι, θα το αφήσω σε σας να κρίνετε—ποιος απ’ τους δύο πλανήτες είναι ευλογία και ποιος κατάρα στον 2ο.

Μπορείτε να ακούσετε τον Κρόνο μου στον 2ο οίκο μου να μιλάει μέσα από αυτό το άρθρο. Όμως πήρα μια γεύση από το ελεύθερο πνεύμα του τζίτζικα, την τελευταία φορά που ο Δίας περνούσε από τον 2ο οίκο μου. Ένα νέο πνεύμα αυτοπεποίθησης μπήκε στην ζωή μου, φέρνοντας μαζί του και ένα κύμα έπαρσης, το οποίο ξεκίνησε την ημέρα που ο Δίας διέσχιζε την ακμή του 2ου οίκου μου. Ήταν σαν ένας δυνατός «εμπορικός άνεμος» να είχε ξεσπάσει ξαφνικά κι φούσκωνε τα πανιά μου, δίνοντας μου ώθηση. Άρχισα να εκτιμώ τον εαυτό μου. Πάρα πολύ! Και κάτω από το παρατηρητικό βλέμμα με το ανασηκωμένο φρύδι του συγκρατημένου Κρόνου μου, πάντα με φόβο και ενοχές για τα περιττά έξοδα, άρχισα να σπαταλάω χρήματα χωρίς να απολογούμαι. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μετατράπηκε σε αγοραστική επιδρομή στα μαγαζιά.

Όταν ο Δίας εισήρθε στον 3ο οίκο μου, έχασα ένα μέρος της υπερβολής εκείνης της εποχής (εξάλλου ποιος είχε χρόνο για ψώνια, ήμουν τόσο απασχολημένη με την χαρτούρα!). Όμως η νεοαποκτηθείσα αυτοεκτίμηση μου διατηρήθηκε. Για την ακρίβεια. Το εισόδημά μου αυξήθηκε δραματικά όχι όσο ο Δίας ήταν στον 2ο οίκο μου, αλλά μετέπειτα όταν πέρασε στον 3ο μου οίκο. Ξεκάθαρα αυτό ήταν εξαιτίας των θετικών σπόρων που φυτεύτηκαν από την προηγούμενη διέλευση. Άρχισα έναν νέο δωδεκαετή κύκλο σε σχάση με τα οικονομικά μου, ο οποίος ήταν πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο.

Φυσικά το χρήμα δεν είναι τα πάντα. Ίσα-ίσα που δεν είναι καν αυτό το οποίο απολαμβάνω περισσότερο σε σχέση με τον 2ο οίκο μου. Όλες του οι μάχες και επιτυχίες είναι πολύ σπουδαιότερες από τα δολάρια. Κι όμως για μια σύντομη διάγνωση της υγείας του 2ου οίκου σας, τα χρήματα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ρίξτε μια ματιά στα περιουσιακά στοιχεία σας και στον τραπεζικό λογαριασμό σας. Τι λένε για την σχέση σας με τα επίγεια; Μετά κοιτάξτε τα αποκτήματα σας. Αντανακλούν την προσωπικότητά σας; Σας ανήκουν, ή τους ανήκετε; Και τι γίνεται με τα ταλέντα του 2ου οίκου σας; Τα εκμεταλλεύεστε; Και τέλος, το σημαντικότερο απ’ όλα, συνεχίζετε να μετασχηματίζετε αυτό το έδαφος, σιγουρεύοντας ότι ο 2ος οίκος σας έχει την νοοτροπία του νικητή και όχι του ηττημένου;

Κάποτε εργαζόμουν με κάποιον που είχε πολυαστρία πλανητών στον 2ο, συμπεριλαμβανομένης και μιας Αφροδίτης στην Παρθένο. Το χρήμα δεν ήταν η κινητήρια δύναμη στην ζωή του Έντ, αλλά του άρεσε ότι μπορούσε να αγοράσει μ’ αυτό. Για την ακρίβεια, μια από τις αγαπημένες μου διασκεδάσεις κατά την διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, ήταν να ακούω τις ρομαντικά περιγραφικές διηγήσεις του Έντ για τις πρόσφατες αγορές του. Είτε επρόκειτο για τροφή είτε για επίπλωση ή ακόμα και για τα ξύλινα πατώματα που είχε βάλει στο νέο του σπίτι, είχε έναν τρόπο να περιγράφει το κάθε υλικό του απόκτημα με τόση αγάπη και εκτίμηση, που θα έπαιρνες όρκο ότι το καθένα ήταν καλύτερο από το άλλο… το πιο γλυκό πράγμα στον κόσμο! Κατά περιόδους, είδα ή γεύτηκα αυτό για το οποίο μίλαγε ο Έντ, και για να είμαι ειλικρινής μου φάνηκε ασήμαντο και δεν μου προκάλεσε κανέναν ενθουσιασμό. Τι δώρο όμως, να το έχω πρωτοδεί μέσα από τα μάτια του Έντ, με τον τονισμένο 2ο! Ο 2ος οίκος εν τέλει ορίζει το στάδιο της φυσικής μας ικανοποίησης και άνεσης. Μας υπενθυμίζει να παίρνουμε ευχαρίστηση από τα επίγεια!

Σημειώσεις
1. Carolyn Myss, Sacred Contracts (Harmony Books, 2001), p. 342.
2. John Frawley, The Real Astrology Applied (Apprentice Books, 2002), p. 156.
3. Dane Rudhyar, The Astrological Houses (CRCS Publications, 1972), p. 64.
4. ibid., p. 65.

Συγγραφέας: Dana Gerhardt
Πρωτότυπος τίτλος:
The Second House
Πηγή: The Second House
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από την συγγραφέα και αστρολόγο, Dana Gerhardt


Μετάφραση – Απόδοση: Ράνια Βεκρή

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments