0 0 votes
Article Rating

Ο Ερμής είναι ο αγγελιοφόρος των θεών, ο πλανήτης που ενώνει και δημιουργεί συνδέσεις. Στην ιατρική αστρολογία, ο Ερμής είναι ο φυσικός κυβερνήτης του νευρικού συστήματος. Η θέση του στο ωροσκόπιο κάποιου είναι ένας σημαντικός σημειοδότης της υγείας και της ανθεκτικότητας του νευρικού του συστήματος όπως επίσης και του πώς ανταπεξέρχεται σε πιεστικές και στρεσογόνες καταστάσεις

Το νευρικό σύστημα μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του σώματος στον εγκέφαλο. Εν συνεχεία, τις επεξεργάζεται και απαντάει με εντολές που μεταφέρονται από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, εντολές σχετικές με την λειτουργία αυτού.

Ο Ερμής επιβλέπει το φιλτράρισμα και την σύνθεση των πληροφορίων αυτών, και είναι ο κοινός συνδετικός παράγοντας ανάμεσα στα συστήματα του σώματος. Η λειτουργία της αναπνοής κυβερνάται επίσης από τον Ερμή.

Δυσλειτουργίες που άπτονται της φύσης του Ερμή

Οι δυσλειτουργίες του Ερμή είναι οι δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχικές, από νευρολογικές δυσλειτουργίες στις οποίες η ασθένεια επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, παρεμποδίζοντας την φυσιολογική τους λειτουργία, μέχρι καταστάσεις στις οποίες η εξασθενημένη υγεία οφείλεται περισσότερο σε αίτια ψυχικής φύσης, διατάρασοντας την κατάσταση του νευρικού συστήματος του ατόμου.

Οι νευρολογικές δυσλειτουργίες απλώνονται σε ένα φάσμα πολλών συμπτωμάτων όπως ίλιγγοι, σπασμοί, παράλυση, ισχιαλγία, ασθένεια του Parkinson και διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας. Οι νευρικές διαταραχές τείνουν να προκαλούν προβλήματα στην επικοινωνία και την μάθηση όπως επίσης άγχος και νευρικότητα. Προφανώς, μιας και ο Ερμής είναι ο πλανήτης των συνδέσεων, υπάρχει συνήθως μία αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στις νευρικές και νευρολογικές διαταραχές.

 

Οι επιπτώσεις του Ερμή στην υγεία μέσα από τα ζώδια


Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ερμής στον γενέθλιο χάρτη είναι ενδεικτικό συγκεκριμένων αδυναμιών του νευρικού συστήματος για τις οποίες πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η θέση του μπορεί επίσης να δείχνει ποιά μέτρα πρόκειται να είναι περισσότερο αποτελεσματικά σε ότι αφορά την πρόληψη αλλά και την θεραπεία.

Ας δούμε ποιά είναι τα θέματα υγείας και οι θεραπείες που σχετίζονται και προκύπτουν από την τοποθέτηση του Ερμή στο γενέθλιο χάρτη.

Ερμής στον Κριό: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για ιλίγγους, νευρικούς πονοκεφάλους, σπασμούς των μυών του προσώπου ή αϋπνία. Ανταποκρίνονται καλά στην άσκηση μέσα από την οποία μπορεί να διοχετευτεί η περίσσεια σωματική ενέργεια.

Ερμής στον Ταύρο: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για φλεγμονές του λαιμού, πρησμένους λεμφαδένες, διατροφικές διαταραχές ή κροταφογναθικό σύνδρομο. Ανταποκρίνονται θετικά στην αρωματοθεραπεία, το μασάζ και το θεραπευτικό άγγιγμα.

Ερμής στους Διδύμους: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, επικονδυλίτιδα του αγκώνα, θυλακίτιδα ή άσθμα. Ανταποκρίνονται θετικά σε ασκήσεις αναπνοής, στην ενασχόληση με πνευστά μουσικά όργανα και σε κουίζ που συνδυάζουν σχήματα και μορφές.

Ερμής στον Καρκίνο: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους σε γαστρεντερικά προβλήματα και πόνους, έλκη, τροφικές αλλεργίες ή κληρονομικές νευρικές καταστάσεις. Ανταποκρίνονται θετικά σε απλά και παραδοσιακά φαγητά, στην θεραπεία με νερό και είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να ακούν αυτό που το πεπτικό τους σύστημα θέλει να τους πει.

Ερμής στον Λέοντα: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους σε καρδιακές αρρυθμίες, πόνους πλάτης ή κρίσεις αυτοπεποίθησης. Ανταποκρίνονται καλά σε αμμοθεραπείες, το ψυχόδραμα και τα ομαδικά αθλήματα.

Ερμής στην Παρθένο: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για πεπτικές διαταραχές, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ακανόνιστη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών ή την αυτοκριτική. Ανταποκρίνονται καλά σε πεπτικά βοηθήματα, φυσικές διαίτες και στον καθημερινό διαλογισμό και ειδικότερα στο να μάθουν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους και να είναι ευγνώμονες.

Ερμής στον Ζυγό: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για ορμονικές διαταραχές (ειδικότερα των επινεφριδίων), τις νεφρικές λοιμώξεις ή το άσθμα. Ανταποκρίνονται θετικά στο να πίνουν πολύ νερό, την ενασχόληση με την τέχνη και την ομαδική συμβουλευτική.

Ερμής στον Σκορπιό: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για ενδομητρίωση, σπασμούς του ορθού, δυσκοιλιότητα, αιμορροϊδες ή έλκη. Ανταποκρίνονται θετικά σε καθαρτικές θεραπείες και σε εν τω βάθει ομοιοπαθητικές αγωγές στις οποίες λαμβάνονται υπόψην οι κληρονομικοί και προδιαθεσικοί παράγοντες.

Ερμής στον Τοξότη: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για ηπατικά προβλήματα, διάσπαση προσοχής ή ισχιαλγία. Ανταποκρίνονται θετικά στην yoga και ειδικότερα σε ασκήσεις που περιλαμβάνουν διατάσεις.

Ερμής στον Αιγόκερω: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους να εθίζονται με τη δουλειά τους, για μελαγχολία, για κληρονομικές νευρικές καταστάσεις (αν και κάποιες από αυτές μπορεί να παραλείπουν μία γενιά) ή για ουρική αρθρίτιδα. Ανταποκρίνονται ιδιαίτερα καλά στην χειροπρακτική και την κρανιοιερή θεραπεία και σε άλλες καλά τεκμηριωμένες παραδοσιακές θεραπείες.

Ερμής στον Υδροχόο: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους για νευρικής φύσης εκζέματα, έρπη ζωστήρα, κρίσεις άγχους ή αϋπνία. Ανταποκρίνονται θετικά στο βελονισμό και την ομοιοπαθητική θεραπεία όπως επίσης και σε αλλες μορφές ενεργειακής θεραπείας.

Ερμής στους Ιχθείς: Τα άτομα με την τοποθέτηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά σχετικά με την τάση τους να έχουν χαμηλό έλεγχο των κινητικών λειτουργιών στα κάτω άκρα και τα πόδια, για διαταραχές κόπωσης ή για υπερευαισθησία σε φάρμακα, χημικές και εξαρτησιογόνες ουσίες και/ή αλκόολ. Ανταποκρίνονται θετικά στην οπτικοποίηση, την μουσική θεραπεία και τη δύναμη της προσευχής.

 

Οι όψεις του Ερμή στο ωροσκόπιο


Ο Ερμής έχει μία ποιότητα χαμαιλέοντα και πολύ εύκολα χρωματίζεται από οποιονδήποτε πλανήτη με τον οποίο σχηματίζει κάποια όψη. Τα μηνύματα που μεταφέρει ο Ερμής μπορούν πολύ εύκολα να διαστρεβλωθούν από τις όψεις του, κάνοντας τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται ανακριβείς πληροφορίες και να μεταδίδει ακατάλληλες εντολές. Ας δούμε κάποιες νευρικές λειτουργίες που σχετίζονται με τις όψεις του Ερμή.

Όψεις Ερμή – Σελήνης: Σχετίζονται με το ισοζύγιο του νερού στο νευρικό σύστημα και τα υγρά στον εγκέφαλο.

Όψεις Ερμή – Αφροδίτης: Σχετίζονται με την τροφοδοσία των νευρικών κυττάρων και τους ενδοκρινείς αδένες.

Όψεις Ερμή – Άρη: Σχετίζονται με τους κινητικούς νευρώνες που ελέγχουν τους μυς. Μία έντονη και δύσκολη όψη μπορεί να δείχνει υπερβολικά αντανακλαστικά και φλεγμονή στον νευρικό ιστό. Μία διεγερτική όψη μπορεί να δείχνει φόβο και νευρικότητα.

Όψεις Ερμή – Δία: Μεγενθύνουν οποιαδήποτε επιρροή στο νευρικό σύστημα, κάνοντας το άτομο που την φέρει να διεγείρεται υπερβολικά από τον καφέ, το τσάι, την κόκα κόλα και τα προσθετικά στις τροφές. Αυτές οι ουσίες δεν επεξεργάζονται καλά από το συκώτι, οδηγώντας σε συστημικές νευρικές διαταραχές.

Όψεις Ερμή – Κρόνου: Μπορεί να δημιουργήσουν υπολειτουργία του νευρικού συστηματος (συμπεριλαμβανομένης της δυσλεξίας και τς κόφωσης) και συμμετέχουν στην ακατάλληλη τροφοδότηση των νεύρων στο σκελετικό σύστημα.

Όψεις Ερμή – Ουρανού: Κάποιες φορές είναι ενδεικτικές ενός δυνητικά λαμπρού αλλά εύκολα υπερδιεγερμένου μυαλού, μιάς δυσκολίας για χαλάρωση και ενός υπερευαίσθητου νευρικού συστήματος. Το άτομο με μία τέτοια όψη χρειάζεται σημαντικές περιόδους χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Όψεις Ερμή – Ποσειδώνα: Υποδεικνύουν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη φύση με αδύναμα νεύρα και μία τάση προς παράλογους φόβους. Τα άτομα αυτά επωφελούνται ιδιαίτερα από την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση και την υποστήριξη της επιβεβαίωσης ώστε να κρατούν τον οργανισμό τους απασχολημένο και μακριά από την τάση τους να ανησυχούν και να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την σιγουριά στον εαυτό τους.

Όψεις Ερμή – Πλούτωνα: Μπορεί να συμβάλλουν στην νευρική υπερδιέγερση, την υπερλειτουργία του μεταβολισμού του νευρικού συστήματος και την υπερβολική περίσσεια δημιουργία νέου νευρικού ιστού. Μπορεί να υπάρχει η τάση προς αυτοάνοσες ασθένειες και αλλεργικά προβλήματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα ή τους πνεύμονες, κατά τις οποίες ο οργανισμός εκλαμβάνει ως απειλή οποιαδήποτε είσοδο ή εισροή από τον εξωτερικό κόσμο.

 

Νευρίνες για προβλήματα του νευρικού συστήματος που σχετίζονται με τον Ερμή


Τώρα που γνωρίζετε λίγα περισσότερα για το πώς ο Ερμής αλληλεπιδρά με τα νευρικά κύτταρα, και ποιές είναι οι επιρροές του στο γενέθλιο χάρτη σας, θα ηθελα να κοιτάξουμε τις νευρίνες που βοηθούν και υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό, ή κάποιον πρακτικό βοτάνων ώστε να εξασφαλίσετε το ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες δόσεις νευρίνων και βοτάνων.

Ακόμα και χωρίς το ιατρικό υπόβαθρο, κάποιος αστρολόγος μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την υγεία του πελάτη του με τις δικές του προτάσεις όπως για παράδειγμα την χρήση κάποιας ήπιας νευρίνης σε μορφή αφεψήματος. Οι νευρίνες είναι βότανα που βοηθούν το νευρικό σύστημα. Οι νευρίνες όχι μόνο δυναμώνουν τα νευρικά κύτταρα, αλλά επίσης υποστηρίζουν τη διαδικασία της διάκρισης και της ιεράρχησης της πληροφορίας. Στην εποχή της πληροφοριακής έκρηξης, οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από μία πληροφοριακή επίθεση των μέσων ενημέρωσης, από την τηλεόραση μέχρι το διαδίκτυο. Οι νευρίνες βοηθούν την μνήμη και συνεισφέρουν στον φυσιολογικό ύπνο, μειώνουν την αντίδραση σε εξωτερικούς στρεσόγονους παράγοντες και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάποιες κοινές και ασφαλείς νευρίνες που μπορούμε να προτείνουμε σε μορφή αφεψήματος είναι καταπραϋντικές νευρίνες όπως το βάλσαμο, το χαμομήλι, ο λυκίσκος, το φλαμούρι και η λεβάντα. Αυτά ασκούν μία κατευναστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες θεραπείες σε καταστάσεις που έχουν να κάνουν με νευρικότητα, αϋπνία και ήπιο άγχος.

 

Πιο ισχυρές νευρίνες


Κάποιος αστρολόγος με ιατρικό υπόβαθρο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αγχωτικές καταστάσεις του νευρικού συστήματος που φαίνονται από αστρολογικούς σχηματισμούς στους οποίους εμπλέκεται ο Ήλιος, η Σελήνη και/ή ο Ωροσκόπος στους Διδύμους ή την Παρθένο, ή με δύσκολες όψεις (τετράγωνα, αντιθέσεις, ημιτετράγωνα και χιαστί) από τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα, τον Πλούτωνα ή τον Χείρωνα στα ζώδια των Διδύμων / Παρθένου ή με τον Ερμή.

Πέρα από την χρήση των απλών ροφήματων με βότανα, μπορεί σε περιόδους υπερβολικού άγχους και πίεσης του νευρικού συστήματος, να είναι αναγκαίες περισσότερο συγκεντρωμένες και περιεκτικές μορφές βοτάνων όπως τα δισκία, οι ταμπλέτες και τα εκχυλίσματα. Αυτός είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο τα ταλέντα του αστρολόγου παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ένας αστρολόγος μπορεί να προβλέψει πότε πρέπει να περιμένουμε αγχωτικές περιόδους έντονου στρες, και ακόμα πιό χρήσιμο είνα να γνωρίζει πότε αυτές θα σιγάσουν. Ένα σωστά επιλεγμένο πρόγραμμα προς εφαρμογή για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος μπορεί να μετριάσει την πίεσή του κατά τη διάρκεια περιόδων επιδείνωσης τονώνοντας το νευρικό σύστημα εκ των προτέρων.

 

Βάμματα


Τα βάμματα είναι συμπυκνωμένες μορφές βοτάνων που εισδύουν γρήγορα και αποτελεσματικά στον οργανισμό, είτε απευθείας στο στόμα μέσω σταγόνων, είτε ανεμειγμένα με νερό για γεύση. Αν και συχνά, έχουν ως βάση το αλκοόλ (το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο για να συντηρήσει το φάρμακο, αλλά είναι επίσης και σημαντικό μέρος της διαδικασίας της εκχύλισης), αυτό μπορεί εύκολα να αραιωθεί διαλύοντας τις σταγόνες σε ζεστό νερό και αφήνοντάς το να σταθεί για πέντε λεπτά.

Εναλλακτικά, τα βάμματα με βάση την γλυκερίνη κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο, αν και ενδεχομένως είναι ελαφρώς λιγότερο δραστικά. Χρησιμοποιούνται σε αρκετές θεραπείες που προορίζονται για παιδιά, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ηλικιωμένους ή εξασθενημένους ασθενείς, όπως επίσης και σε ασθενείς που αναρρώνουν από αλκοολισμό.

 

Αναλγητικές ή παυσίπονες θεραπείες


Οι αναλγητικές νευρίνες, όπως το Ρωμαϊκό χαμομήλι, βοηθούν στην μείωση των νευρικών και μυϊκών πόνων. Αυτοί μπορεί να σχετίζονται ιδιαίτερα με σχηματισμούς Ερμή – Άρη ή Έρμή – Πλούτωνα. Η βαλεριάνα είναι ένα δυνατό αναλγητικό, αν και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλες χρονικές περιόδους λόγω της συσσωρευτικής κατασταλτικής επίδρασης που έχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου.

 

Ηρεμιστικές ή χαλαρωτικές νευρίνες


Οι ηρεμιστικές ή χαλαρωτικές νευρίνες είναι αυτές που μειώνουν το άγχος και επιδρούν κατευναστικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο λυκίσκος, η βαλεριάνα, το μεθυστικό πιπέρι και η καλιφορνέζικη παπαρούνα έχουν πολύ χαλαρωτική δράση. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε αγωγές για την νευρικότητα, την αϋπνία και το ήπιο άγχος. Ενδείκνυνται ιδιαίτερα σε σχηματισμούς Ερμή – Ουρανού, Ερμή – Άρη και Ερμή – Δία.

 

Φροντίδα για τόνωση


Οι τονωτικές νευρίνες όπως ο καρπός του δέντρου κόλας, ο καφεόκοκκος και το μαύρο και πράσινο τσάι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά,ακόμα και καταχρηστικά, για να μας κρατούν στα πόδια μας. Ενισχύουν την ψυχική και την σωματική απόδοση και μειώνουν την κόπωση, αλλά έχουν μία πληθώρα ανεπιθύμητων παρενεργειών όταν γίνεται κατάχρηση και μάλιστα σχετίζονται με την πρόκληση άγχους και έντασης. Συνήθως, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται αγωγές που τονώνουν και διεγείρουν την έμφυτη και φυσική ζωτικότητα του οργανισμού.

Για ένα βαθύτερο και με περισσότερη διάρκεια αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ενεργοποιητές των επινεφριδίων όπως είναι το φυτό γκότου κόλα ή το γκίνγκο. (Σ.τ.Μ. τα επινεφρίδια είναι ενδοκρινείς αδένες οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα παράγουν φυσικές διεγερτικές ουσίες του οργανισμού όπως η αδρεναλίνη και η νορ- αδρεναλίνη).

 

Νευρίνες που ανακουφίζουν από το άγχος


Όλες οι χαλαρωτικές νευρίνες απαλύνουν το άγχος και την ένταση, αν και η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει από οργανισμό σε οργανισμό. Το μεθυστικό πιπέρι είναι το πιο δημοφιλές βότανο για το άγχος, αν και το είδος της ορχιδέας lady’s slipper και το φυτό σκουτελάρια είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Σκεφτείτε αυτές τις νευρίνες όταν παρατηρείτε μία τοποθέτηση Ερμή – Ουρανού ή Ερμή – Κρόνου.

 

Εξαιρετικά γενικά τονωτικά του Νευρικού Συστήματος


Οι καλύτερες γενικά τονωτικές νευρίνες είναι η βρώμη και η πασσιφλόρα (λουλούδι του πάθους), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους ως θρεπτικά και υποστηρικτικά της λειτουργείας ολόκληρου του νευρικού συστήματος. Το κάθε ένα από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χαλαρωτικά, διεγερτικά ή κάθε άλλου είδους θεραπεία που ενδείκνυται για την θρέψη του νευρικού συστήματος.

Η βρώμη θρέφει σε κάθε μορφή της το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του παλιομοδίτικού πληγουριού. Ένα άτομο με έντονο Ερμή ή σημαντικούς πλανήτες στους Διδύμους, την Παρθένο, τον Ζυγό η τον Υδροχόο πρόκειται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεκτικό σε μακροχρόνια χρήση της βρώμης ή της πασσιφλόρας.

Σημείωση: οι πληροφορίες που δίνονται στο άρθρο αυτό δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την βοήθεια και τις συμβουλές ενός επαγγελματία γιατρού. Οι πληροφορίες αυτές δίνονται για εκπαιδευτικούς μόνο σκοπούς, και δεν προορίζονται για διάγνωση ή συνταγογράφηση. Για αυτό δεν ευθυνόμαστε για οποιοδήποτε δυσάρεστο αποτέλεσμα εξαιτίας κακής χρήσης των πληροφοριών αυτών.

 

Συγγραφέας: Gretchen Lawlor
Πρωτότυπος τίτλος: Mercury, The Nervous System, Herbal Support
Πηγή: Mercury and the Nervous System – StarIQ.com
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από τo starIQ.com

Μετάφραση – Απόδοση: Μαρία Ευαγγελίδου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments