0 0 votes
Article Rating

Κάναμε σε προηγούμενη δημοσίευση μια εισαγωγή στην μέθοδο πρόβλεψης μέσω των διελεύσεων και παρουσιάσαμε συνοπτικά τις ερμηνείες των όψεων που σχηματίζει ο Ήλιος με τους γενέθλιους πλανήτες, αλλά και την ερμηνεία της διέλευσής του από κάθε Οίκο.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στον Ερμή, αφού επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι αυτού του είδους οι όψεις μπορεί να δείχνουν μια τάση, αλλά από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να σηματοδοτήσουν ένα γεγονός.

Βασικότατος παράγοντας είναι ο προσωπικός χάρτης του καθενός, καθώς μόνο ο συνδυασμός της σφαιρικής εξέτασης των στοιχείων του με τις διελεύσεις μπορεί να μας δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία – εφόσον φυσικά επιβεβαιώνονται αυτά και από κάποιες άλλες μεθόδους πρόβλεψης.

Πριν ξεκινήσουμε τις ερμηνείες των όψεων του Ερμή, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψιν και τα χαρακτηριστικά του εν λόγω πλανήτη, προκειμένου να αντιληφθούμε καλύτερα τη λειτουργία του.

Ο Ερμής, λοιπόν, ανήκει στους λεγόμενους «προσωπικούς» πλανήτες, είναι δηλαδή πολύ σημαντικός, καθώς αντιστοιχεί σε θεμελιώδεις λειτουργίες μας, τη σκέψη και την επικοινωνία.

Γενικότερα δε συνδέεται με τη διαλεκτική, τη διπλωματία, τη γραφή και την ανάγνωση, τη λογική και κριτική ικανότητα, την επιδεξιότητα στα χέρια, τις κοντινές μετακινήσεις, το εμπόριο, την ταχύτητα και την ευελιξία, την τηλεφωνική επικοινωνία, την έντυπη ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, καθώς και ό,τι έχει σχέση με χαρτιά, γραπτά, βιβλία, υπογραφές εγγράφων, περιοδικά και διαφήμιση. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ο Ερμής επίσης συνδέεται με τον επιπόλαιο, τον μυθομανή, τον πονηρό κι ασυνεπή στις υποχρεώσεις του, τον νευρικό, τον μικροαπατεώνα και τον κλέφτη.

Όπως και ο Ήλιος, κινείται πολύ γρήγορα, οπότε οι όψεις του δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 2-3 ημερών.

Επειδή ο χαρακτήρας του πλανήτη είναι ουδέτερος, εύκολα χρωματίζεται από τις ιδιότητες των πλανητών με τους οποίους έρχεται σε όψη. Όπως και με τις διελεύσεις του Ήλιου, έτσι και με αυτές του Ερμή, πολλοί αστρολόγοι δεν τις λαμβάνουν υπόψιν τους, θεωρώντας τες κάτι περισσότερο από δευτερεύουσες.

Εμείς όμως τις αναφέρουμε, όπως ήδη γράψαμε, και επειδή ευνοούν την εξοικείωση με τις ιδιότητες των πλανητών και τη σημασία των όψεων, αλλά και επειδή δίνουν χρώμα για 1-2 μέρες. Όσοι τις υπολογίζουν, λαμβάνουν υπόψιν τους μόνο τις συνόδους και τις αντιθέσεις.

Από την άλλη όμως, αν ο Ερμής συνδέεται με κάποιο αρνητικό στοιχείο στον γενέθλιο χάρτη, ή κάνει σύνοδο ή αντίθεση με τη γενέθλια θέση του, τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον κυβερνήτη του ωροσκοπίου, τον ωροσκόπο ή το μεσουράνημα, αυτό θα έχει μια αντανάκλαση στον τρόπο σκέψης ή επικοινωνίας του ατόμου.

Ακόμα, αν με το προγνωστικό σύστημα των προόδων υπάρχει όψη του Ερμή με κάποιον από τους λεγόμενους «βαρείς» πλανήτες, οι όψεις διελεύσεων του Ερμή με αυτόν τον πλανήτη θα ισχυροποιηθούν.

Ένα στοιχείο του, παρ’ όλο που δεν είναι και αποκλειστικό αλλά τον διαφοροποιεί από τους άλλους πλανήτες, είναι η φαινομενικά ανάδρομη πορεία του 3 φορές τον χρόνο, η οποία διαρκεί 3 εβδομάδες περίπου κάθε φορά.

Όταν ο Ερμής κινείται σε φαινομενικά ανάδρομη φορά, είναι καλό να μην παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις –λόγω προβληματικής επικοινωνίας μπορεί να διαπιστωθούν (αργότερα, βέβαια) λάθη σε συμφωνίες ή διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η εποχή αυτή θεωρείται κατάλληλη για πνευματικές αναζητήσεις, για βαθιά αυτοανάλυση, για διαλογισμό και τεχνικές χαλάρωσης, για έρευνα και συλλογή πληροφοριών.

Όταν ο Ερμής είναι σε στάση (όταν δηλαδή φαίνεται σαν σταματημένος, προκειμένου να ξεκινήσει την «ανάδρομη» ή «ορθόδρομη» πορεία του) μπορούμε να εστιάσουμε σε μια κατάσταση που μας ενδιαφέρει, αλλά όχι να ξεκινήσουμε κάτι.

Λόγω της συχνής αλλαγής της πορείας του, περίπου το 20% των ωροσκοπίων έχει γενέθλιο Ερμή ανάδρομο. Οι κάτοχοι αυτών των ωροσκοπίων βιώνουν καλύτερα τα παρελκόμενα της ανάδρομης φοράς του πλανήτη, καθώς δείχνει να γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις με άνεση, καθώς για αυτούς είναι …συνήθεια. Ακόμα, είναι δυνατόν να πετύχουν δυναμικές αποκαλύψεις, να ανακαλύψουν κρυμμένα ή χαμένα αντικείμενα, να προωθήσουν κάποιο πνευματικό τους έργο κ.ά.

 

Όψεις Ερμή με γενέθλιο

 

Ήλιο

Τονίζεται η διάθεση του ατόμου να προβάλει την προσωπικότητά του, μέσω γραπτών ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, να κοινοποιήσει τις απόψεις και τις ιδέες του,αλλά και να διασκεδάσει.

Σελήνη

Μια ευκαιρία για να διευθετηθούν κάποια οικογενειακά θέματα συζητώντας με τους άμεσους συγγενείς. Πιθανότητα μικρών αλλαγών στο σπίτι και ανάγκη συνδυασμού της διαισθητικής ικανότητας με πρακτικές ανάγκες.

Ερμή

Στην όψη συνόδου ή αντίθεσης με τη γενέθλια θέση του Ερμή πρέπει να αξιοποιούμε στο έπακρο τις θετικές γενέθλιες υποδείξεις του πλανήτη.

Αφροδίτη

Φιλική ατμόσφαιρα και ευχάριστες συζητήσεις, κοινωνικότητα, ευκαιρία για επικερδείς αγοραπωλησίες, διερευνητικές βόλτες σε καταστήματα ειδών καλλωπισμού. Τάσεις …φλυαρίας!

Άρη

Δυναμική έκφραση των απόψεων και διεκδικητικότητα στο λόγο, ή θάρρος στην εκφορά κάποιας αλήθειας που μπορεί να ενοχλήσει, πρέπει να συνοδεύονται από την απαραίτητη ψυχραιμία.

Δία

Εύνοια σε θέματα πνευματικά και μόρφωσης ή νομικές διαδικασίες, ή επαφών με το εξωτερικό. Καλές μέρες για τον προγραμματισμό ταξιδιών στην αλλοδαπή.

Κρόνο

Σοβαρότητα σκέψης και ίσως μελαγχολία. Αίσθηση καθήκοντος τονισμένη, αλλά και ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή περιορισμοί στην υλοποίηση κάποιων σχεδίων ή υποχρεώσεων.

Ουρανό

Σπιρτάδα και πολλές έξυπνες ή πρωτότυπες σκέψεις σε συνδυασμό με νευρικότητα μπορεί να φέρουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Καλές οι φαεινές ιδέες, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από σύνεση.

Ποσειδώνα

Έμπνευση και φαντασία μπορεί να οδηγήσουν σε κατανόηση αφηρημένων ιδεών. Εύνοια σε εμπορικές δραστηριότητες καλλιτεχνικού χαρακτήρα, ή για φωτογραφίσεις. Ισχυρές τάσεις …αφηρημάδας!

Πλούτωνα

Καλές μέρες για να τακτοποιηθούν χώροι με παλιά πράγματα, πετώντας τα άχρηστα. Πιθανή εκδήλωση θυμού ή έκφραση λεκτικών προκλήσεων, ύπουλων ή με βωμολοχίες.

Ωροσκόπο

Κατάλληλες μέρες για να κατασταλάξει κάποιος, μετά από σκέψη, για σοβαρά θέματα που σχετίζονται με τον εαυτό του. Ευκαιρία και για συζητήσεις με άλλους.

Μεσουράνημα

Μέρες που δεν αποκλείονται κάποιες διαφοροποιήσεις (θετικές ή δυσμενείς) και ίσως πρόοδος σε σχέση με τα επαγγελματικά.

 

Διελεύσεις του Ερμή από τους Οίκους

 

1ος Οίκος
Καλή περίοδος για να μεταδώσετε τις απόψεις σας στους άλλους, έχοντας καλή προοπτική όσον αφορά την αποδοχή τους, άρα είναι και καλή περίοδος για διαπραγματεύσεις. Η σκέψη γίνεται πιο αντικειμενική και ενεργή, οπότε καλό θα ήταν επικεντρώνεται σε χρήσιμα πράγματα, που θα αποδώσουν και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της διέλευσης αυτής, είναι πιθανή και η εκδήλωση διάθεσης για πολλές και μικρές μετακινήσεις.

 

2ος Οίκος
Η σκέψη του ατόμου επικεντρώνεται σε ό,τι θεωρεί πως έχει αξία. Είτε αυτό είναι το χρήμα καθαρά ή κάποια αποκτήματα, είτε κάποιο …άτομο που θεωρεί ότι του …ανήκει. Σε πρακτικό επίπεδο, είναι πιθανό να αυξηθούν οι οικονομικές του δραστηριότητες, που θα γίνονται όμως υπό το κράτος μιας πιο επιχειρηματικής αντίληψης. Φίλοι ίσως θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν με ιδιόρρυθμους τρόπους, ενώ μια προσφορά προς το άτομο που τον ενδιαφέρει ίσως να φέρει κάποιο δώρο από ή προς αυτό.

 

3ος Οίκος
Με τον Ερμή στον «φυσικό» του χώρο, είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση των επαφών, των συζητήσεων, ενδεχομένως κάποιο ταξίδι, και φυσικά αυξημένη κοινωνικότητα είτε με κοντινούς συγγενείς είτε με γείτονες. Το θέμα είναι ότι η ο μεγάλος όγκος πληροφοριών και οι εντατικοί ρυθμοί δεν θα βοηθούν το άτομο να ξεσκαρτάρει τις πληροφορίες αυτές. Δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά λίγη υπομονή, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που συλλέγονται.

 

4ος Οίκος
Είναι κατάλληλη περίοδος για να γίνει ένας μικρός απολογισμός του άμεσου παρελθόντος και να αξιολογήσει το άτομο τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα. Καλή περίοδος και για συζητήσεις με τα μέλη της άμεσης οικογένειάς του, αποφεύγοντας όμως θέματα που αφορούν το παρελθόν –ίσως προκαλέσουν διαφωνίες. Τα αποτελέσματα από κάποια συμφωνία, προφορική ή γραπτή θα αρχίσουν να φαίνονται τώρα. Μία έξυπνη οικονομική κίνηση ίσως φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα.

 

5ος Οίκος
Είναι μια καλή περίοδος για να εκφράσει το άτομο τις απόψεις του σε ομάδες ανθρώπων. Επειδή όμως θα διακατέχεται από έντονα διασκεδαστική διάθεση, χρειάζεται προσοχή για να μην παρεξηγηθεί. Ακόμα, μπορεί να μην δείξει την απαιτούμενη προσοχή στις απόψεις των άλλων. Πιθανή η ανησυχία για θέματα οικονομικά στενά συνδεδεμένα με το σπίτι. Οι φίλοι του ίσως προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ενεργητικότητα του, δίνοντάς του επιπλέον ευθύνες. Καλό είναι να αποφευχθούν, για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μαζί τους στο άμεσο μέλλον. Καλός μήνας για σχέδια αλλά μόνον σε προσωπικό επίπεδο. Συζητήσεις για το σπίτι ή με τα παιδιά.

 

6ος Οίκος
Περίοδος που ευνοεί τις πνευματικές/διανοητικές εργασίες, αλλά και αυτές που απαιτούν σημασία στη λεπτομέρεια. Διάθεση να γίνονται όλα στην εντέλεια, αλλά και καλής επαφής με εργοδότες και συναδέλφους, αρκεί το άτομο να αποφύγει την υπερβολική κριτική και να κατανοεί τις ανάγκες τους. Ακόμα, ίσως αισθανθεί ευγνωμοσύνη απέναντι στους γονείς του, οι οποίοι του δίδαξαν το πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες τις ζωής μόνος του. Άλλωστε οι καταστάσεις που θα περιβάλλουν αυτήν την περίοδο θα τον κάνουν τουλάχιστον να το σκεφθεί αυτό.

 

7ος Οίκος
Περίοδος που η σκέψη του ατόμου θα επικεντρώνεται κυρίως στο/στη σύζυγο, ή στις σχέσεις και τις συνεργασίες του γενικότερα. Η κοινωνικότητά του θα αυξηθεί, όπως και η διάθεσή του να βρει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τους άλλους. Είναι καλή περίοδος για να συζητήσει με έναν ειδικό κάποιο θέμα που τον αφορά, ενώ μάλλον θα νιώθει και την ανάγκη να ακούσει τις απόψεις των άλλων, καθώς κατανοεί πως μπορεί να καταφέρει περισσότερα μέσω κάποιας συνεργασίας. Εύκολα θα εντυπωσιάσει τους άλλους με την διαλλακτικότητά του, θα πρέπει όμως να αποφεύγει τις υπερβολές.

 

8ος Οίκος
Από αυτόν τον Οίκο ο Ερμής σηματοδοτεί μια περίοδο που το άτομο θα δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να εισχωρήσει βαθιά μέσα στην αλήθεια που υπάρχει στα πράγματα και να διαχωρίσει αυτό που είναι σημαντικό από αυτό που δεν είναι. Συζητήσεις με άτομα που η σκέψη τους είναι πιο εξελιγμένη, θα έχουν επάνω του μεγάλη επίδραση. Ίσως χρειαστεί να εμπλακεί σε καταστάσεις που θα γνωρίσει για πρώτη φορά, αλλά η εντύπωση που θα σχηματίσει για αυτά θα είναι αρκετά ικανοποιητική. Σκέψεις για την ιδέα του θανάτου ή για σεξ κάτω από ιδιόρρυθμες συνθήκες και μυστικοπάθεια είναι πολύ πιθανές.

 

9ος Οίκος
Καλή περίοδος για μελέτη κάθε είδους, καθώς το άτομο θα νιώθει ανοικτό σε νέες γνώσεις αλλά και εμπειρίες, πνευματικές και άλλες. Οτιδήποτε νέο ή ξένο, ή κάτι σε σχέση με τον νόμο είναι δυνατόν να του κινήσει το ενδιαφέρον, ενώ οι ιδέες του θα είναι χρωματισμένες με περισσότερο φιλοσοφικό ή ακόμα και θρησκευτικό χαρακτήρα αυτή την εποχή εξαιτίας κάποιων ειδικών καταστάσεων που θα παρουσιαστούν εντελώς απροσδόκητα. Ορισμένοι φόβοι για τα επαγγελματικά προβλήματα που πιθανόν να ακολουθήσουν μάλλον θα είναι αδικαιολόγητοι αυτήν την περίοδο. Αν και το μυαλό του θα στρέφεται σε ταξίδια (τα οποία και ευνοούνται) και νέες εμπειρίες, καλό θα ήταν να προσέχει τα επαγγελματικά του και τη συμπεριφορά του σε αυτόν τον τομέα.

 

10ος Οίκος
Το ζητούμενο αυτήν την περίοδο είναι η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής των διαφόρων ιδεών που θα έχει το άτομο, αναφορικά με την εξέλιξη των επαγγελματικών του, καθώς καλές ιδέες είναι αυτές που έχουν πρακτική εφαρμογή. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να παραμένει προσγειωμένο και να μην αφήνει να του διαφεύγουν λεπτομέρειες της καθημερινότητας και, προσωρινά τουλάχιστον, να αποφύγει τους πειραματισμούς. Ίσως μία καλή εποχή να προσπαθήσει να επικοινωνήσει εποικοδομητικά με τους άλλους, ειδικά τους προϊστάμενους στην δουλειά του –εάν έχει. Σε μία άλλη περίπτωση, ο σύντροφός του ίσως να αποτελέσει την καταλληλότερη πηγή εμπνεύσεων αυτή την εποχή –κάτι που θα πρέπει να το αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.

 

11ος Οίκος
Είναι περίοδος κατά την οποία το άτομο θα αναλογίζεται τους στόχους, τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά του για τη ζωή γενικά. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να σκεφτεί αν όλα τα προηγούμενα αποτελούν στόχους που αφορούν αυτόν ή είναι προϊόν και υποδείξεις κάποιων άλλων, και μακροπρόθεσμα δεν θα τον ωφελήσουν. Το αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης μπορεί να οδηγήσει το άτομο αντιμέτωπο με προβλήματα επαφής – συνεννόησης στην δουλειά του. Επειδή αυτό θα είναι κάτι αναμενόμενο, θα πρέπει να είναι έτοιμο ώστε αυτή η κατάσταση να περάσει όσο το δυνατόν πιο ήπια. Είναι όμως και καλή εποχή για επικοινωνία με τους άλλους και ειδικά με ομάδες ανθρώπων που τους ενώνουν τα ίδια ενδιαφέροντα, ή με φίλους, προκειμένου να αποκτηθεί μια πιο αντικειμενική άποψη. Ιδέες κοινωνικού ή ακόμα και ανθρωπιστικού χαρακτήρα πιθανόν να το διευκολύνουν προσωρινά στο να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα.

 

12ος Οίκος
Είναι πιθανό μια διανοητική κούραση να κάνει αισθητή την παρουσία της, είτε εξαιτίας των επαγγελματικών είτε εξαιτίας της καθημερινότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα ήταν κακό το άτομο να χαλαρώσει, παίρνοντας μια μικρή άδεια, προκειμένου να ξεκουραστεί, απομακρύνοντας, έστω και ευκαιριακά, την καθημερινότητα που το βαραίνει. Αναλογιζόμενο το άτομο διάφορα πράγματα και ερχόμενο σε επαφή με πιο μύχιες πλευρές της προσωπικότητάς του, είναι πιθανό να εκφραστεί με εσωστρέφεια, με μυστικοπάθεια ακόμα και όταν δεν πρέπει. Μπορεί ακόμα να εκτιμήσει ότι πολλά πράγματα είναι ουσιαστικά ασήμαντα. Η ικανότητα και η διάθεσή του να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στους άλλους πιθανό να μην το βοηθήσουν αυτή τη στιγμή.

 

Δημήτρης Μέλλος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments