5 1 vote
Article Rating

Όταν ο γιος μου ήταν τριών ετών, πηγαίναμε συχνά στο μικρό παρκάκι απέναντι από την πισίνα της γειτονιάς, έτσι ώστε ο Branden να μπορέσει να κάνει τσουλήθρα. Θυμάμαι την εποχή που αρχίσαμε να κάνουμε παρέα με μια ηλικιωμένη γυναίκα. Συνόδευε τον εγγονό της σε ένα μικρό κόκκινο βαγόνι, ή όπως το έλεγε ο Branden τότε: «εκεί που κάνουμε βόλτα».

Το αγόρι ήταν λίγους μήνες μεγαλύτερο από τον Branden, και καθώς έβγαινε μπουσουλώντας έξω από το βαγόνι του, ο γιός μου τον μελετούσε προσεκτικά. Σύντομα, το αγόρι του αντιγύρισε το βλέμμα, μετά σκαρφάλωσε πάνω στους θάμνους, μάζεψε κάποια κομμάτια από φλούδες κόκκινου ξύλου και άρχισε να τις πετάει στα φυτά. Όλη αυτήν την ώρα, η γιαγιά του είχε επιδοθεί σε έναν ευγενικό μονόλογο για το ότι θα έπρεπε να πεί «γειά» στο όμορφο μικρό αγοράκι, για το ότι δεν έπρεπε να χαλάει τα όμορφα φυτά, για το ότι κανείς από τους ανθρώπους γύρω δε θα το συμπαθούσε αν συνέχιζε να πετάει τις φλούδες- κάτι που το αγόρι δεν φαινόταν να ακούει.

Μετά από λίγα λεπτά, ο γιός μου πλησίασε περπατώντας το αγόρι. Χωρίς να τον γνωρίζει, ο Branden συνέλεξε επίσης μια χούφτα φλούδες και άρχισε να τις πετάει στους θάμνους. Αυτό ήταν κάτι που δεν το είχε ξανακάνει πρίν. Για μερικά λεπτά, αυτοί οι δύο στέκονταν εκεί πετώντας φλούδες δίπλα-δίπλα, σιωπηλά συνδεδεμένοι σε μια ιεροτελεστία επικοινωνίας που μόνο εκείνοι κατανοούσαν. Αφότου η Γιαγιά διέκοψε το παιχνίδι, τα δυο παιδιά συνέχιζαν να παίζουν ξεχωριστά, χωρίς να δίνουν καμιά σημασία ο ένας στην παρουσία του άλλου – γιατί αυτό δεν ήταν μια εκκολαπτόμενη φιλία. Ήταν κάτι σχετικό με τον τρίτο οίκο.

Ο 3ος οίκος κυβερνά τα αδέρφια, τους γείτονες, τα κοντινά ταξίδια, τη Μέση Εκπαίδευση, την απόκτηση και τη χρήση της γλώσσας. Όμως, κάτω από αυτές τις λέξεις-κλειδιά βρίσκεται ένα σπουδαίο μυστήριο: ο θεμελιώδης χορός της ανάπτυξης – της περιέργειας, μίμησης και επικοινωνίας, της προσαρμογής και της σύνδεσης με το άμεσο περιβάλλον. Δεν είναι τόσο ένας οίκος «αγαθών», όσο μία ζώνη δραστηριότητας. Όπως ένα φυτό αναζητά το φώς, έτσι και εμείς, στον τρίτο οίκο, ψάχνουμε τον κόσμο με το μυαλό μας. Στην ουσία, αυτό που εκπροσωπεί ο τρίτος οίκος μπορεί να συνοψιστεί στην ακόλουθη φράση: «σ΄αυτόν τον οίκο μαθαίνουμε».

Μαθαίνουμε από τα αδέρφια και τους γείτονές μας, από τα μικρά ταξίδια γύρω από την πόλη, από τις λέξεις που σχηματίζουν τον κόσμο μας, από τις κοινωνικές και πληροφοριακές δομές που συναντάμε στο σχολείο. Το μυστήριο είναι, φυσικά, ότι το κάνουμε αυτό πριν κάποιος μας πει να το κάνουμε. Είναι ενστικτωδώς καθοδηγούμενο, όπως η παρόρμηση (ακατανίκητη επιθυμία) του μωρού να μπουσουλήσει πάνω σε ένα χαλί. Είναι τόσο θεμελιώδες, όσο η επιθυμία του νηπίου που μόλις αρχίζει να μιλάει, να επινοεί λέξεις ή να ανακαλύπτει, όπως το «πέταγμα της φλούδας». Παίρνουμε το σύνθημα από το περιβάλλον μας και μεγαλώνουμε. Ένα παιδί ακολουθεί τα αδέρφια του, νιώθει τόσο ολοκληρωμένο όταν μιμείται τη γλώσσα και τη συμπεριφορά τους. Ένα παιδί χωρίς αδερφούς ή αδερφές, θα βρεί αντίγραφα. Πολλές φορές κατασκόπευα πίσω από το φράχτη, παρακολουθώντας τον Branden και τους φίλους του να μιλούν ακατάληπτα στην αυλή. Επιφανειακά, ήταν ένα κοπάδι χωρίς πρότυπο, παπάκια δίχως μια πάπια- οδηγό, ενώ, πίσω από τις κινήσεις τους υπέβοσκε ένα σύνδρομο περιέργειας, 3ου οίκου, συναγωνισμού και μίμησης του να μάθουν και να κερδίσουν μια σύνδεση με τον κόσμο τους.

Ο 3ος οίκος είναι γνωστός σαν «κατιών» οίκος (cadent,από τη λατινική λέξη cadere).Οι κατιόντες οίκοι δείχνουν το πού καταλήγουμε μετά τα σχέδια παιχνιδιού που ξεκινάμε στους θεμελιώδεις ή πρωτεύοντες οίκους και που σταθεροποιούμε στους παράγωγους ή διαδοχικούς οίκους. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εξωτερικές δυνάμεις. Η επιτυχία μας εκεί εξαρτάται από την ευελιξία και την πολυμέρειά μας. Είναι σοφό, σε αυτούς τους οίκους να κρίνουμε ό,τι συναντάμε σαν δάσκαλοι. Στους κατιόντες οίκους πάνω από τον ορίζοντα, ερχόμαστε σε κόσμους πέρα από τα στενά όρια των γνωστών μας οδών. Στον 9ο οίκο προσκρούουμε σε ξένες έννοιες, απλωνόμαστε σε νέες προοπτικές και ξεχωρίζουμε τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τα γεγονότα. Στο 12ο πηγαίνουμε πέρα από τα όρια της κοινής λογικής και αγγίζουμε το ασυνείδητο, το ακατανόητο και το θεϊκό.

Συγκριτικά, οι κατιόντες οίκοι κάτω από τον ορίζοντα, μπορεί να φαίνονται λιγότερο ενδιαφέροντες ή εξωτικοί. Αυτό το πεδίο είναι περισσότερο περιορισμένο. Στον 6ο οίκο πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα όρια των σωμάτων μας (στην παραδοσιακή αστρολογία, αυτός είναι ο οίκος των ασθενειών), ή να προσαρμοζόμαστε στο χώρο εργασίας μας (στην μοντέρνα αστρολογία, αυτός είναι ο οίκος των συναδέλφων και των καθημερινών ασχολιών). Στον 3ο οίκο πρέπει να απασχολούμε τον εαυτό μας με τις γνωστές αγγαρείες: τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την καθημερινή οδήγηση στην πόλη. Η λίστα με τις λέξεις κλειδιά που σηματοδοτεί για ένα παιδί νέες περιπέτειες, ξυπνά στο μυαλό ενός ενήλικα μια ανεία για μια ήδη κατακτημένη περιοχή. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο τέλειωσαν. Τα αδέρφια και οι γείτονες παύουν να μας επεκτείνουν γνωσιολογικά. Έχουμε ήδη μάθει χιλιάδες λέξεις.

Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που ο John Frawley γράφει για τον 3ο οίκο: «Από όλους τους οίκους ενός αστρολογικού χάρτη, είναι πιθανόν ο τρίτος οίκος αυτός που φαίνεται να είναι ο λιγότερο ενδιαφέρων. Στις περισσότερες γενέθλιες αναλύσεις θα παρακαμφθεί σιωπηλά, καθώς ο αστρολόγος συνήθως δεν βρίσκει τίποτα εκεί που να απαιτεί διεξοδικότερη εξέταση». (1) Εάν ένας αστρολόγος μιλάει για πλανητικές διελεύσεις από τον τρίτο οίκο ή για έναν δυνατό τρίτο οίκο στην Ηλιακή Επιστροφή, η συνηθισμένη ερμηνεία είναι ότι μπορεί να αγοράσουμε ένα εργαστήριο, μπορεί να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας ικανότητες, μπορεί να μάθουμε κάτι που θα εμπλουτίσει το βιογραφικό μας. Ή μπορεί ένας αστρολόγος να πεί ότι έρχεται μια περίοδος με πιο πολλές ασχολίες από ότι συνήθως, κατά την οποία ο διαλογισμός ή οι τεχνικές αποβολής του άγχους ίσως να φανούν χρήσιμες.

Το πρόβλημα με τέτοιου είδους συμβουλές, είναι ότι παραλείπουν την υφέρπουσα επιθυμία και το συνεχιζόμενο σκοπό αυτού του οίκου. Όπως ακριβώς ο έκτος οίκος παρέχει μια πολύπλοκη ανάδραση στις διαφορετικές απαιτήσεις των σωμάτων ή του τόπου εργασίας μας, μέσω του τρίτου οίκου συλλέγουμε έναν ποταμό πληροφοριών σχετικά με το περίγραμμα του περιβάλλοντός μας που μεταβάλλεται. Τίποτα – ούτε καν ο οικείος μας κόσμος – δεν μένει σταθερό. Εάν χάσουμε το ενδιαφέρον μας για αυτές τις αλλαγές, το μυαλό θα χάσει την ισχύ του. Όταν παύετε να αναρωτιέστε τι είναι παράξενο στον από-μέρα-σε-μέρα κόσμο σας, όταν χάνετε το ενδιαφέρον σας να δοκιμάσετε νέες λέξεις και να μιμηθείτε χωρίς συνείδηση του εαυτού σας, όταν παραιτείστε από τη συγκίνηση της απόκτησης νέων γνώσεων, ακόμα και μικρών, θα χάσετε τον τεράστιο πλούτο αυτού του οίκου. Το ζήτημα εδώ είναι όχι τόσο πολύ τί μαθαίνουμε, αλλά το ότι μαθαίνουμε. Στον τρίτο οίκο, παρουσιάζουμε την καλή δουλειά του να κρατάμε το μυαλό μας ζωντανό και με τα λόγια του Bob Dylan : «Για πάντα νέος».

Τα περασμένα Χριστούγεννα αγόρασα ένα ραβδί του Harry Potter. Διασκέδαζα κουνώντας το γύρω-γύρω, πατώντας τα κουμπιά του και γενικά παριστάνοντας ότι είναι μαγικό. Τότε, κάποια μέρα ο γιός μου, μου ανακοίνωσε ότι είχε κερδίσει στο παιχνίδι. «Ποιό παιχνίδι;» «Το ραβδί σου του Harry Potter». Ήταν παιχνίδι; Έλεγξα το πακέτο του ραβδιού και διάβασα κάθε γραμμή. Δεν υπήρχε καμία αναφορά για παιχνίδι και κανένα εγχειρίδιο οδηγιών. Και όμως, ο Branden είχε ανακαλύψει πώς να πιέζει τα κουμπιά με τέτοιο τρόπο ώστε να μαζεύει πόντους και να νικάει φανταστικούς αντιπάλους. Παρόλο που ήμουν άριστη μαθήτρια στο σχολείο και έπαιρνα «Α», πήρα την απογοήτευσή μου με αυτό το ραβδί. Στα περίπου 50 χρόνια μου, αισθάνθηκα ξαφνικά ότι ήμουν το «τούβλο» της τάξης!

Ο 3ος οίκος φέρνει ευκαιρίες για να εκσυγχρονίσουμε τον εαυτό μας. Φέρνοντας στη μνήμη μου το Γυμνάσιο, στου οποίου το μοντέλο βασίζεται ο τρίτος οίκος, η εκπαίδευσή του ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτακτική. Δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε τα μαθήματα που θα μελετούσαμε μέχρι τον ένατο οίκο της υψηλής εκπαίδευσης. Η μάθηση λοιπόν στον τρίτο οίκο, έχει να κάνει με αυτό που το περιβάλλον μας θεωρεί σημαντικό. Δεν χρησιμοποιείτε ακόμη το Διαδίκτυο; Δεν έχετε μάθει πώς να χαιρετάτε τους γείτονές σας από τη Σλοβακία στη μητρική τους γλώσσα; Απαντήστε «ναί» και ίσως κλείνετε την πόρτα σε μια συνεχιζόμενη προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα του τρίτου οίκου.

Ίσως η καλύτερη προσέγγιση για τις διελεύσεις του τρίτου οίκου είναι να ρίξετε μια ματιά για να δείτε πού αποτύχατε στο παρελθόν. Μολονότι οι νέες τεχνολογίες, όπως οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και οι πλοηγοί παλάμης κυβενώνται από τον 11ο οίκο, η εμφάνισή τους στο περιβάλλον σας γίνεται ένα ζήτημα τρίτου οίκου, ειδικά σαν μεταφερόμενη πληροφορία. Μπορεί να μην γνωρίζετε όλες τις εφαρμογές του κινητού σας τηλεφώνου, αλλά μαθαίνοντάς τες, ίσως να διευρύνετε τη γνώση σας για τον κόσμο με τρόπο που δεν μπορείτε να προβλέψετε. Μάθετε πώς να πλοηγείστε στο μενού του και ο εγκέφαλός σας ίσως αρχίσει να σκέφτεται νέα, πιο σύγχρονα μονοπάτια.

Μολονότι εγώ και ο Branden μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ζούμε σε διαφορετικές γειτονιές. Στη δική του γειτονιά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι κάτι συνηθισμένο. Ο τεχνολογικός Υδροχόος είναι στην ακμή του τρίτου οίκου του. Ο γιός μου δεν χρειάζεται ένα βιβλίο οδηγιών. Για αυτόν όλη αυτή η γνώση βρίσκεται στον αέρα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να την απορροφήσει. Το μυαλό μας στον τρίτο οίκο είναι σαν το σφουγγάρι, αφομοιώνει χωρίς να ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες του περιεχομένου. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί η παραδοσιακή αστρολογία λέει ότι η ευμετάβλητη και δεκτική Σελήνη «χαίρεται» σε αυτόν τον οίκο. Σε αυτόν τον πολυάσχολο τρίτο οίκο, υπάρχουν πολλά που αντικατοπτρίζονται και λαμβάνονται. Την περασμένη εβδομάδα ο Branden ήρθε στο σπίτι πολύ ευχαριστημένος για ένα κομμάτι ραπ που έφταιξε με τους φίλους του: «I am down at the street drinking liz bliz with the chiz niz at the biz ness». Όταν τον ρώτησα τί σήμαινε δεν είχε ιδέα, γεγονός που δεν μείωσε στο ελάχιστο την ευχαρίστησή του.

Ο Branden δεν παρακολουθεί ακόμα MTV, αλλά στα φτερά του Hermes και του Snoop Doggy Dog η γλώσσα εξακολουθεί να ταξιδεύει στη γειτονιά του Branden όπου και αφομοιώνεται. Αυτό είναι ένα γεγονός που οι γονείς ποτέ δεν μπορούν να αντιστρέψουν. Αυτό προκύπτει από την πλήρη κατάστρωση του ωροσκοπίου: ο τρίτος οίκος προηγείται του τέταρτου που αφορά το σπίτι και την οικογένεια. Η γειτονιά είναι μια επιρροή που εισβάλλει με αργά βήματα μέσα στο σπίτι, αν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ίσως να προτιμούσαν να μείνει εκτός σπιτιού και κυρίως στην αυλή του σχολείου. Οι πλανήτες και τα ζώδια στον τρίτο οίκο λειτουργούν σαν ένα φίλτρο του άμεσού μας περιβάλλοντος, προδιαθετοντάς μας να συναντήσουμε αυτά που συμβολίζουν. Όταν εγώ και ο Branden πηγαίναμε βόλτα με το αυτοκίνητο στη γειτονιά, οι δικοί του δρόμοι ήταν γεμάτοι με μια εκλεκτή Υδροχοϊκή κοινότητα: «Μαμά, γνωρίζω πάρα πολλά παιδιά σΆαυτό το τετράγωνο. Νομίζω πως γνωρίζω κάποιον σε όλους τους δρόμους της πόλης».

Ο Σκορπιός – πιο ήρεμος, μυστικοπαθής και εσωστρεφής – βρίσκεται στην ακμή του τρίτου οίκου μου. Οι δικοί μου δρόμοι είναι γεμάτοι με αγνώστους των οποίων οι πόρτες είναι μονίμως κλειστές. Και αυτό είναι καλό για εμένα: εκτιμώ την ιδιωτική μου ζωή και υποθέτω πως το ίδιο κάνουν και οι γείτονές μου. Χρόνια πρίν, όταν αγόρασα το πρώτο μου σπίτι, ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία, αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να μεταβάλλω τις εμπειρίες του τρίτου οίκου μου. Εκτός των άλλων, μαζί με τον επιφυλακτικό Κρόνο στο Σκορπιό, έχω τον περίεργο Ερμή και τη γοητευτική Αφροδίτη στον τρίτο οίκο μου. Το πήρα απόφαση λοιπόν να γίνω πιο φιλική με τους γείτονες. Καθώς οι μεταφορείς ξεφόρτωναν τα υπάρχοντά μας από το φορτηγό, χαμογελούσα και έκανα νοήματα σε όποιον έβλεπα. Ήμουν έτοιμη να μάθω τα ονόματά τους, να τους καλωσορίσω στο καινούριο μας κατάλυμα, να τους προσφέρω ζάχαρη ή ό,τι τελοσπάντων κάνουν οι γείτονες.

Δύο εβδομάδες αργότερα, απέφευγα την οπτική επαφή με τους γείτονες – αν και ορκίζομαι ότι αυτοί πρώτοι απέφυγαν την οπτική επαφή μαζί μου. Ίσως βρισκόμουν σε ένα βρόχο ανάδρασης βλέποντας μόνο τις δικές μου προβολές. Με είχε άραγε δια βίου καταδικάσει ο χάρτης μου να ζώ στις γειτονιές του Σκορπιού; Πολύ συνοπτικά, μια εβδομάδα μετά το σεισμό (μια κρίση του Σκορπιού!) οι γείτονές μου και εγώ μάθαμε ο ένας το όνομα του άλλου και ανταλλάξαμε τηλέφωνα για περιπτώσεις ανάγκης. Έπειτα, επιστρέψαμε στην αμοιβαία αφάνεια. Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που έζησα σε αυτό το συγκρότημα, μόνο περιστασιακά έλεγα ή μου έλεγε κάποιος «γειά», συνήθως κάποιο νέο πρόσωπο που ξεφόρτωνε τα υπάρχοντά του από ένα φορτηγό.

Μερικοί αστρολόγοι, πιστεύουν ότι είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζούμε τα πρότυπα των χαρτών μας και της παιδικής μας ηλικίας. Μακράν πιο ενδιαφέρον είναι πιστεύω, το πώς μπορούμε να τα μεταλλάξουμε (μιλάει ο τρίτος οίκος μου στο Σκορπιό). Σε αυτή την περίπτωση, είναι η ίδια η έννοια της γειτονιάς που πρέπει να επαναπροσδιορισθεί. Η γειτονιά είναι θεμελιωδώς ο τόπος του καθημερινού μας κουτσομπλιού και των προσωπικών νέων. Για τα παιδιά (ή για αυτούς τους οπισθοδρομικούς που όλος τους ο κόσμος συγκεντρώνεται στα όρια ενός μόνο χωριού) οι δρόμοι γύρω από το σπίτι ήταν πράγματι το κέντρο για μια τέτοια πληροφόρηση. Όμως για κάποιον άνθρωπο του 21ου αιώνα, με χρήματα και δίπλωμα οδήγησης, αυτή η περιοχή είναι αχανής. Και σ΄αυτή την ευρύτερη περιοχή, έχω πολλούς φιλικούς γείτονες με τις πόρτες τους ανοιχτές.

Τον περασμένο χρόνο ένας από τους γείτονές μου μετακόμισε από το Ashland του Oregon στο San Marcos στη Florida. Χάρη στο δωρεάν χρόνο ομιλίας για το Σαββατοκύριακο που είχα στο κινητό μου, δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό προσωπικών νέων. Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εγώ ακόμη γνωρίζω τί συμβαίνει στους ανθρώπους της ίδιας κατηγορίας με εμένα στην California. Και όταν αυτές οι πολιτκές ομάδες δράσης που βασίζονται στο διαδίκτυο με καλούν να υπογράψω ηλεκτρονικές αιτήσεις, δεν μοιάζουν πάρα πολύ με αυτόν τον τύπο που συνήθιζε να κάθεται σε ένα τραπέζι με χαρτιά έξω από το μπακάλικο της γειτονιάς μου; Όταν τα πρωινά τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το “Regis and Kelly” ή το “The view” εκπέμπουν από τους δέκτες τους με σκηνικά που μοιάζουν με σαλόνια, με καλεσμένους που πίνουν καφέ και συζητούν τα τελευταία κουτσομπολιά, τότε ο τρίτος οίκος μου δεν επεκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει και αυτές τις διασημότητες επίσης; Κατασκοπεύω τις ρομαντικές περιπέτειες του “The Bachelor” (ο Εργένης), τα πισώπλατα μαχαιρώματα των φυλών του “Survivor”, δεν μοιάζουν άραγε οι ήρωες του “The Osbournes” με την παλαβή οικογένεια του τετραγώνου στο οποίο μένω;

Το ζώδιο στον τρίτο οίκο δεν περιγράφει μόνο τις οδούς γύρω από το σπίτι μας. Ίσως περιγράφει κάτι πιο σημαντικό: τον τύπο της διανοητικής διέγερσης που αναζητούμε στο καθημερινό μας περιβάλλον. Έχω άραγε γείτονες τρίτου οίκου στον κόσμο, που να ικανοποιούν τις ανάγκες του Σκορπιού για πιο βαθιά και οικεία επικοινωνία; Τακτικά επίσης καλώ την Oprah και τον Dr Phil στο σαλόνι μου. Ο τρίτος οίκος μας λέει ποιούς τρόπους επικοινωνίας βρίσκουμε πιο ενδιαφέροντες – πράγμα που σημαίνει το μέσο με το οποίο κρατάμε την εμπειρία του τρίτου μας οίκου φρέσκια. Όταν η καθημερινότητα τείνει να γίνει ρουτίνα ή να σας κατακλύσει, εξετάστε τη γειτονιά στην οποία συχνάζετε. Από πού μαθαίνετε τα νέα σας; Ποιού την επιρροή απορροφάτε; Εξυπηρετεί αυτή η γειτονιά την αρχετυπική πείνα των πλανητών και των ζωδίων του τρίτου οίκου σας;

Για χρόνια αντιστεκόμουν στο να επιτρέψω στον Branden να παίζει με computer και video-games, ελπίζοντας ότι θα προτιμήσει έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο να περνά τον ελεύθερο χρόνο της παιδικής του ηλικίας, όπως το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, το να παίζει με Lego ή να εφευρίσκει φανταστικά παιχνίδια. Δεν το έκανε. («Μαμά βαριέμαι!»). Επίσης φοβόταν όταν έμενε μόνος του. Δεδομένου του Υδροχόου στον τρίτο οίκο, τελικά ενέδωσα και του αγόρασα ένα Play Station 2. Ισχυριζόταν τώρα, ότι ήμουν ελεύθερη να πάω στα μαθήματα πέντε ωρών που παρακολουθούσα στο Βουδιστικό ναό και ότι θα ήταν εντάξει. Περνούσε το απόγευμά του περιπλανώμενος στους δρόμους της (ανατριχιαστικής) Vice City του video game. Όταν επέστρεφα στο σπίτι, μου ανακοίνωνε ότι ήταν το πιο ευτυχισμένο αγόρι στον κόσμο.

«Εάν αισθάνεσθε ότι οι άλλοι δεν σας καταλαβαίνουν», γράφει η Donna Cunningham, «κοιτάξτε στον τρίτο οίκο για να δείτε πόσο καλά κάνετε κατανοητό τον εαυτό σας στους άλλους».(2) Με τον Τοξότη στην ακμή του τρίτου οίκου, ισχυρίζεται, μια ανοιχτή και καλόβολη προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει την πρόσκληση για επικοινωνία με τους άλλους, με τον Σκορπιό στην ακμή του τρίτου οίκου, ένας συγκρατημένος ή δηκτικός και σαρκαστικός λόγος μπορεί να αποθαρρύνει την μπρός-πίσω ανταλλαγή (φυσικά όχι με εμένα…αλλά μη ρωτήσετε τους αγαπημένους μου!). Οποιοδήποτε και αν είναι το στύλ, η σχέση του τρίτου οίκου με τον Ερμή, τον πλανήτη που κυβερνά τις επικοινωνίες, είναι ξεκάθαρη, πράγμα που εξηγεί το λόγο που οι σύγχρονοι αστρολόγοι θεωρούν πως ο Ερμής είναι ο φυσικός κυβερνήτης αυτού του οίκου. Ο Ερμής κυβερνά όλους τους τύπους γραμμάτων-μηνυμάτων, φημών, λόγων και αντιπαραθέσεων, τα οποία είναι πράγματα που υπάγονται στην επικράτεια του τρίτου οίκου.

Η Carolyn Myss γράφει ότι ο τρίτος οίκος «αποκαλύπτει τον τρόπο που κατευθύνετε την ενέργειά σας μέσα στον κόσμο». (3) Το ζώδιο στην ακμή του μπορεί να περιγράψει τον τρόπο που υλοποιείτε τις ιδέες σας και, τελικά, πώς χειρίζεστε την προσωπική σας δύναμη. Σύμφωνα με τη Myss, η πρόκληση του τρίτου οίκου είναι να αποκτήσετε συναίσθηση των κινήτρων σας, καθώς η σκέψη, η πράξη και τα κατορθώματα του καθενός ενεργοποιούν τους νόμους της μαγνητικής έλξης. Αυτό που σας ενοχλεί στον τρίτο οίκο είναι και αυτό που θα λάβετε. Η δράση και η κίνηση είναι σίγουρα χαρακτηριστικά αυτού του οίκου. Αλλά, μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στους μοντέρνους αστρολόγους το να μάθουν πως στην παραδοσιακή αστρολογία, ο Άρης, και όχι ο Ερμής, θεωρείται κυβερνήτης του τρίτου οίκου και άρα του ανήκουν η κατευθυνόμενη δράση, η εμπνευσμένη επιθυμία και ο τρόπος που χειρίζεται κάποιος τη δύναμη.

Επομένως, ποιόν κυβερνήτη χρησιμοποιούμε; Ομολογώ ότι δεν είμαι αρκετά μορφωμένη ώστε να κατευνάσω αυτή την αντιπαράθεση. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το πώς η αστρολογία μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια πιο πλούσια ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ελέγχοντας ταυτόχρονα τις σκέψεις και τα κατορθώματά μας μπορούμε να βελτιώσουμε τις εμπειρίες του τρίτου οίκου.

Μια φίλη μου ηθοποιός, μου μίλησε κάποτε για ένα παιχνίδι βελτίωσης που ονομάζεται “mantras”. Όλοι οι ηθοποιοί στη σκηνή θα διάλεγαν μια πρόταση οδηγό (ή mantra) και θα το ψιθύριζαν ρυθμικά καθώς ξεδιπλωνόταν η πλοκή. Κάποιος που ψιθύριζε ρυθμικά «είμαι θυμωμένος» καθόταν να μοιραστεί ένα μπόλ με ποπ-κόρν με κάποιον άλλο που επαναλάμβανε «είμαι ξεχωριστός», και τα αυθόρμητα αποτελέσματα, μου είπε η φίλη μου, βρέθηκαν πολύ κοντά στο να θεωρηθούν νικητήριες σκηνές για βραβείο Πούλιτζερ. Γρήγορα έγινε ξεκάθαρο ότι το παιχνίδι αυτό καθόριζε τις πράξεις πάνω στη σκηνή. Δεν έδειξα καμία έκπληξη γιατί το ίδιο αποδεικνύεται και στην αληθινή ζωή. Δρούμε σύμφωνα με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, και το τί σκεφτόμαστε για τον κόσμο μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που κάνουμε. Η σκέψη και η δράση, ή αλλιώς ο Ερμής και ο Άρης, είναι στενά συνδεδεμένα. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι οι γύρω σας δεν σας καταλαβαίνουν ή ανησυχείτε ότι η δύναμή σας να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες σας έχει εξασθενήσει, μελετήστε το πεδίο του τρίτου οίκου σας. Πώς σκέφτεστε και ενεργείτε στον καθημερινό σας κόσμο;

Φυσικά, μερικές φορές είναι απλά πολύ όμορφο να φεύγετε μακριά από όλα – να εγκαταλείπετε το θόρυβο και τον αντιπερισπασμό του τρίτου οίκου, για τους πιο ανοιχτούς ουρανούς του 9ου οίκου. Όποτε έχετε κάποιο πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο οίκο, βοηθάει να στέκεστε για λίγο στον ακριβώς απέναντί του. Απέναντι από τον τρίτο οίκο βρίσκεται ο ένατος, που κυβερνά τους μακρινούς τόπους, τη φιλοσοφία και τη θρησκεία. Οι περισσότερες θρησκείες μας ενθαρρύνουν να αγαπάμε τους γείτονες του τρίτου οίκου μας, αλλά συγχρόνως μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε μερικούς από αυτούς. Ο ένατος οίκος μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος ελέγχου ποιότητας στις αρνητικές επιρροές του τρίτου οίκου, τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές. Πηγαίνετε σε ένα πολύ μακρινό και ήσυχο μέρος και το μυαλό σας θα καθαρίσει. Εγκαταλείψτε τα πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή από την πόλη σας και θα επιτύχετε μια καινούρια θέα.

Μερικοί λένε ότι ο ένατος οίκος κυβερνά την υψηλή νόηση και ο τρίτος τη χαμηλότερη. Αυτός είναι ένας αρκετά σαφής διαχωρισμός αλλά ακούγεται σαν ένας μάλλον άβολος και υπεροπτικός χαρακτηρισμός. Στο δικό μου μυαλό, ο 3ος και ο 9ος οίκος είναι ίσης σημασίας. Ο ένας χωρίς τον άλλον είναι ατελής. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα προφανές σε χάρτες όπου οι Δεσμοί της Σελήνης πέφτουν σε αυτούς τους οίκους. Οι οικείες ανέσεις του οίκου που βρίσκεται ο Νότιος Δεσμός μας κάνουν να καταναλώνουμε ενέργεια και να παρεκκλίνουμε από το δρόμο μας, ενώ ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Βόρειος Δεσμός προσφέρει ένα αντίδοτο για αυτή τη μαγεία αλλά είναι δύσκολο να τον ενεργοποιήσουμε.

Ο Νότιος Δεσμός της Άννας βρίσκεται στον τρίτο οίκο. Είχε μια πολυάσχολη ζωή και επιτυχίες σε μια πληθώρα επαγγελμάτων. Είναι ικανή για πολλά επαγγέλματα – σχετικά με υπολογιστές, λογαριασμούς ή σαν μηχανικός – παραμένει όμως σαστισμένη σε σχέση με την αληθινή κατεύθυνση στη ζωή της. Δεν γνωρίζει το γιατί, αλλά πολλές φορές η πολυάσχολη ζωή της φάνταζε άδεια, σαν να οδηγούσε στο πουθενά. Βρισκόταν πάντα σε ένα δρόμο σημειώνοντας τις καμπές και τις στροφές του, αλλά ποτέ δεν αντίκρυσε την πλήρη όψη του χάρτη. Όπως πολλοί άνθρωποι με μια τέτοια τοποθέτηση του Νότιου Δεσμού, δεν έχει την ικανότητα να οραματίζεται, γεγονός που θεωρείται ένα «γονίδιο» του ένατου οίκου.

Ο Έρικ από την άλλη πλευρά, αισθάνεται αρκετά σίγουρος για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει στη ζωή του. Είναι όμως απόλυτα μπερδεμένος με το πώς θα το κάνει να συμβεί. Ο Βόρειος Δεσμός του είναι στον τρίτο οίκο. Βλέπει καθαρά τον προορισμό του, απλά δεν μπορεί να βρεί το δρόμο που θα τον οδηγήσει εκεί. Κυριεύεται από το είδος των λεπτομεριών του τρίτου οίκου που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν σαν μεγάλα βήματα – τηλεφωνήματα, θελήματα, σύνταξη γραμμάτων, οργάνωση των χαρτιών του. Είναι αρκετά γρήγορος στο να δίνει την ένατου οίκου γνώμη του για κάθε λογής πράγματα. Για χρόνια, η φιλοδοξία του ήταν να γράψει το κύριο άρθρο στην εφημερίδα “New York Times” (γιατί να ξεκινάς από τον πάτο; ), αλλά ποτέ δεν κάθισε να γράψει πραγματικά ένα άρθρο, πόσο μάλλον να το στείλει.

Προφανώς, ο Έρικ χρειάζεται ένα κατέβασμα τρίτου οίκου και η Άννα χρειάζεται να ανέβει λίγο προς τον ένατο. Για όλους εμάς, το κλειδί βρίσκεται στην ισσοροπία της ανώτερης και της κατώτερης νόησης. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ορίζοντας το τρίτου οίκου μυαλό σας, σαν τον απαραβίαστο χώρο του ένατου οίκου σας. Ταϊστε το προσεκτικά και καθαρίστε το ευλαβικά. Σταματήστε τη φλυαρία. Ξεσκαρτάρετε τις άχρηστες πληροφορίες. Επιλέξτε προσεκτικά τη γειτονιά σας. Βρείτε μια γειτονιά, που να μπορείτε να αναπνεύσετε ποσότητες φρέσκου και ζωογόνου αέρα. Θα γνωρίζετε ότι έχετε επιτύχει όταν το μυαλό σας θα είναι καθημερινά πρόθυμο να φτάσει και να απολαύσει τις πιο απλές χαρές του κόσμου, όταν θα μπορείτε να μαθαίνετε και να ακούτε χωρίς να κρίνετε. Αυτές είναι οι ανεκτίμητες χαρές του τρίτου οίκου.

Σημειώσεις
1. John Frawley, The Real Astrology Applied (Apprentice Books, 2002), p. 161
2. Donna Cunningham, An Astrological Guide to Self Awareness (CRCS Publications, 1978), p. 144.
3. Carolyn Myss, Sacred Contracts (Harmony Books, 2001), p. 213.

 

Συγγραφέας: Dana Gerhardt
Πρωτότυπος τίτλος: The Third House
Πηγή:
The Third House
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από την συγγραφέα και αστρολόγο, Dana Gerhardt


Μετάφραση – Απόδοση: Αγγελική Δούβαλη

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments