5 2 votes
Article Rating

Παράγωγοι οίκοι: Όταν ο χάρτης μας «παράγει» πληροφορίες για τις σχέσεις με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν! Το ζήτημα της οικοθεσίας σε έναν γενέθλιο χάρτη είναι ένα θέμα αρκετά γνωστό πλέον στο ευρύ κοινό. Ο χάρτης χωρίζεται με μία μαθηματική μέθοδο σε ίσους ή άνισους οίκους, ανάλογα με το σύστημα που επιλέγει ο αστρολόγος.

Αν μπορούσαμε να φανταστούμε όλο τον χάρτη σαν την ζωή μας, ο κάθε οίκος αντιπροσωπεύει μία σειρά από θέματα και καταστάσεις που έχουν σχέση με την πορεία μας και τις εμπειρίες μας. Η γενέθλια προδιάθεση μπορεί να περιγράψει την εικόνα μας γλαφυρά και αυτό είναι συχνά εντυπωσιακό.

Επειδή όμως δεν είμαστε αποκομμένοι από το σύνολο της ανθρωπότητας, αλλά συνδεδεμένοι κρίκοι μίας αλυσίδας ανθρώπων, θα ήταν παράδοξο να θεωρήσουμε έναν γενέθλιο χάρτη ως ξεχωριστό κομμάτι από όσους μας περιβάλλουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικοί στην πορεία μας και επιδρούν στις σκέψεις, στα αισθήματά μας, στις αποφάσεις μας. Αν αναρωτηθούμε πώς αυτό συνδέεται με τον γενέθλιο χάρτη και μόνο, δίχως να οδηγηθούμε στη συναστρία ή σε άλλες μεθόδους σύγκρισης ωροσκοπίων, θα δούμε πως υπάρχει τρόπος: οι παράγωγοι οίκοι. Παράγωγος λέγεται ο οίκος που παράγεται από μία συγκεκριμένη αρχή και δημιουργεί μία αλυσιδωτή σειρά οίκων γύρω από αυτήν.

Με την κλασική σειρά οι οίκοι μας θα μπορούσαν να έχουν εν συντομία τα κάτωθι νοήματα:

  • 1ος: η προσωπικότητά μας
  • 2ος : τα αποκτήματά μας και οι αξίες μας
  • 3ος: η επικοινωνία και οι σκέψεις μας
  • 4ος: το σπίτι μας και η οικογένειά μας
  • 5ος: τα δημιουργήματά μας, παιδιά, φλερτ
  • 6ος: οι υποχρεώσεις μας και η εργασία μας
  • 7ος: οι σχέσεις και οι συνεργασίες, ο γάμος
  • 8ος: η περιουσία μας, το ψυχολογικό μας βίωμα
  • 9ος: η πνευματική μας αναζήτηση και το εξωτερικό
  • 10ος: η καριέρα μας
  • 11ος: οι φίλοι, οι ομάδες και τα σχέδιά μας
  • 12ος: οι ταλαιπωρίες μας

Φυσικά οι οίκοι έχουν πολλές ακόμη έννοιες, αλλά δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν στο συγκεκριμένο άρθρο λεπτομερώς. Προχωρώντας λοιπόν με βάση αυτήν την σειρά της οικοθεσίας, φθάνουμε στο θέμα των κοντινών μας προσώπων που έχουν σύνδεση άμεση στην πορεία της ζωής με εμάς.

Για παράδειγμα, έχουμε να κάνουμε με το παιδί μας: ο 5ος οίκος. Αν θέλουμε μέσα από τον χάρτη μας να δούμε την πορεία του παιδιού μας, αρκεί να θεωρήσουμε ως ωροσκόπο του την ακμή του 5ου οίκου. Αυτός θα είναι ο 1ος οίκος για το παιδί, η προσωπικότητά του. Αν θέλουμε να δούμε την εργασία του παιδιού μας, θα μετρήσουμε τον έκτο οίκο από τον 5ο μας (παιδί) και θα φθάσουμε στον 10ο οίκο μας. Αυτός είναι ο παράγωγος οίκος της εργασίας του παιδιού μας. Εδώ θα δούμε τις συνθήκες εργασίας, την ποιότητα, την πρόοδο του παιδιού. Αν θέλουμε να δούμε τον γάμο του παιδιού μας θα προχωρήσουμε επτά οίκους και θα φθάσουμε στον δικό μας 11ο οίκο, που αντιστοιχεί στον 7ο παράγωγο οίκο του παιδιού.

Για να γίνει πιο σαφής η ανάλυση, θα μελετήσουμε το παράδειγμα στον γενέθλιο χάρτη μίας κυρίας μέσα από τα παράγωγα σπίτια και τους ανθρώπους με τους οποίους έχει στενή σχέση.

Ας μιλήσουμε για τον αδελφό της: Έχει έναν νεώτερο αδελφό, ο οποίος αντιπροσωπεύεται από τον 3ο της οίκο. Ο αδελφός της ανήκει ως προς τον Ήλιο του στο ζώδιο του Τοξότη. Είναι πολύ μορφωμένος και αγαπά τα ταξίδια (στοιχεία του Δία και του Τοξότη). Η σχέση τους είναι πολύ όμορφη.

Ο αδελφός παντρεύεται μία γυναίκα στο εξωτερικό, μετά από μία πολύ σύντομη γνωριμία. Την ερωτεύεται με πάθος και σχεδόν με ένα εφηβικό ενθουσιασμό. Τι μας δείχνουν οι παράγωγοι οίκοι; Ο αδελφός θα θεωρηθεί πως είναι ο 1ος οίκος (για την προσωπικότητά του). Το εξωτερικό (9ος παράγωγος οίκος) είναι ο ενδέκατος φυσικός οίκος της κυρίας. Εκεί βρίσκεται η Σελήνη, ως δείκτης συζύγου για τον αδελφό. Σε καλές όψεις προς τους Δεσμούς της Σελήνης, αλλά και τον Κλήρο της Τύχης και την Αφροδίτη, έχουμε την εικόνα μίας όμορφης αγάπης που έχει καρμικά χαρακτηριστικά και προκύπτει με ευχέρεια για τον ενδιαφερόμενο. Ο κυβερνήτης του 9ου παράγωγου οίκου είναι ο Ερμής (ακμή στη Παρθένο). Βρίσκεται σε ακριβή σύνοδο με την Μαύρη Σελήνη, υποδεικνύοντας το πάθος της σχέσης. Αλλά ως Ερμής αλλά και στην ακμή του 3ου παράγωγου οίκου, μας λέει πως η σχέση είναι γρήγορη, εφηβική σχεδόν, σύντομη (ο γάμος προέκυψε σε ενάμιση μήνα γνωριμίας).

Αν δούμε την εργασία του αδελφού, θα πάμε στον 6ο παράγωγο οίο, δηλαδή στον όγδοο φυσικό οίκο της κυρίας. Ο αδελφός είναι ηλεκτρονικός σε κινητήρες αεροπλάνων και βλέπουμε πως ο οίκος έχει τον Ουρανό. Έχει μία πολύ υψηλή κατάρτιση επιστημονική, κάτι που εξηγεί η διάμετρος του Δία προς τον Ουρανό.

Αν δούμε το παιδί που απέκτησαν, θα είναι ο 5ος παράγωγος οίκος, δηλαδή ο 7ος φυσικός οίκος της κυρίας. Έχει την ακμή στον Κριό. Το παιδί είναι μία δυναμική κοπέλα, αρκετά αυτάρκης και ατίθαση (στοιχεία του Κριού). Την αγαπά πάρα πολύ και αφοσιώνεται σ’ αυτήν (στον οίκο υπάρχει η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Κλήρο της Τύχης και τον Β. Δεσμό). Ωστόσο, μετά από κάποια χρόνια, ο γάμος διαλύεται και η κόρη, επηρεασμένη από την μητέρα (βλέπουμε την όψη τριγώνου με τη Σελήνη και την άνετη επαφή με την μητέρα της), απομακρύνεται από τον πατέρα, μετά από έναν οικονομικό εκβιασμό που δεν καρποφόρησε. Την δυσάρεστη αυτή κατάσταση πάλι περιγράφουν οι παράγωγοι οίκοι με τον κυβερνήτη του οίκου της κόρης (Άρης- κυβερνήτης της ακμής στον Κριό) που βρίσκεται ανάδρομος και σε σύνοδο με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα ανάδρομοι και οι δύο, στον 8ο παράγωγο οίκο (φυσικό 10ο της κυρίας). Μία καρμική κατάσταση, σκληρή και επιθετική, για λόγους διατροφής (8ος οίκος του αδελφού) οδηγούν στην απομόνωση της κόρης και στην απόλυτη σιωπή (σαν να έχει νεκρωθεί η σχέση τους). Η τριπλή επιθετική σύνοδος σχηματίζει ένα ταυ τετράγωνο προς την Αφροδίτη και προς τον Χείρωνα. Μία σκληρή μάχη με πληγωμένα αισθήματα, που τον ταλαιπωρούν, καθώς ο Χείρωνας είναι στην ακμή του 12ου του οίκου (δεύτερος φυσικός οίκος της κυρίας).

Αν εξετάσουμε τον σύζυγο της κυρίας: 7ος οίκος της.

Ο σύζυγος έχει κάνει ειδικές σπουδές αρχιτεκτονικής, σε αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις ιστορικών κτιρίων και οικισμών. Η εργασία του φαίνεται στον 6ο παράγωγο οίκο, δηλαδή στον δωδέκατο φυσικό οίκο της κυρίας. Έχει ακμή στον Ζυγό που υποδεικνύει τους αρχιτέκτονες και μέσα τον Ποσειδώνα, δίνοντας την αισθητική και καλλιτεχνική αντίληψη. Ο Ποσειδώνας σχηματίζει εξάγωνο με τον Άρη (κυβερνήτη της ακμής του συζύγου), τον Πλούτωνα και τον Κρόνο (κτίρια, αλλά και αναπαλαιώσεις, συντηρήσεις), στον 4ο παράγωγο οίκο (δέκατο φυσικό της κυρίας) και αυτό συνδέει την δραστηριότητα του συζύγου με τα σπίτια και μάλιστα την πολιτιστική κληρονομιά, στην οποία καλείται να κάνει αναπαλαιώσεις. Μία άλλη λεπτομέρεια είναι η Αφροδίτη, κυβερνήτης του οίκου της εργασίας από τον Ζυγό, που βρίσκεται σε καλό ζώδιο, στον Ταύρο, στον οίκο της προσωπικότητας του κυρίου.

Αν εξετάσουμε τέλος τον γιο της κυρίας: 5ος φυσικός της οίκος. Ο γιος είναι ένα ευαίσθητο και τρυφερό παιδί (ακμή στους Ιχθείς), αλλά αρκετά ονειροπόλο και ελάχιστα πρακτικό. Αγαπούσε ελάχιστα το σχολείο και δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί στις σπουδές του. Η ακμή του 3ου του στον Κριό (έβδομος οίκος της κυρίας) έχει ως κυβερνήτη τον Άρη, ο οποίος λειτουργεί ως ανάδρομος σε σύνοδο με τους ανάδρομους Κρόνο και Πλούτωνα. Το παιδί αντιδρούσε και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ανώτερες σπουδές. Αφού δοκίμασε δύο διαφορετικές σχολές χωρίς επιτυχία (η επανάληψη είναι στοιχείο ανάδρομων πλανητών) οι γονείς αποφασίζουν να του προτείνουν να καταταγεί στον στρατό ως μόνιμος στρατιωτικός (Άρης σε σύνοδο με Κρόνο). Ο νεαρός δέχεται και μπαίνει στον στρατό. Ο Άρης κυβερνά τον δεύτερο οίκο του και του δίνει την δυνατότητα για εισόδημα από ένα στρατιωτικό επάγγελμα. Αλλά και η τριπλή σύνοδος είναι στον 6ο οίκο, οίκο του στρατού (φυσικό 10ο της κυρίας).

Εκεί, η πειθαρχία, ή και οι πιέσεις, τον ωθούν να αποφασίσει να κάνει σπουδές: επιλέγει να γίνει αναισθησιολόγος στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο οίκος του παιδιού είναι στους Ιχθείς (κλίση σε ιατρικά επαγγέλματα), ο 10ος του παιδιού είναι στον Σκορπιό (φυσικό δεύτερο της κυρίας) και σε σύνοδο με τον Χείρωνα, που έχει άμεση σχέση με τις θεραπείες. Οι κυβερνήτες της καριέρας του, Άρης και Πλούτωνας, είναι στον οίκο του στρατού και σε σύνοδο με τον Κρόνο, που σημειοδοτεί επίσης την στρατιωτική δομή και πειθαρχία. Λόγω της ευαίσθητης προσωπικότητάς του, επιδιώκει να συνεισφέρει μέσα σε ομάδες που πηγαίνουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου κατά διαστήματα, να προσφέρει τις υπηρεσίες του θεραπευτικά. Ο Δίας, πλανήτης της προσφοράς και της θεραπείας (αλλά και κυβερνήτης του ωροσκόπου του παιδιού) είναι στον 11ο παράγωγο οίκο και στον Τοξότη (εξωτερικό) (δηλαδή στον τρίτο φυσικό οίκο της κυρίας).

Πιστεύω το παράδειγμα με τις εσωτερικές δομές στον χάρτη της κυρίας, μέσω παραγώγων οίκων, δίνει ανάγλυφα την πολυσύνθετη μορφή του αστρολογικού μας χάρτη. Αλλά στο σύστημα αυτό, μέσα από το οποίο παίρνουμε απαντήσεις για κάποιους δικούς μας ανθρώπους, πρέπει να έχουμε υπ’ όψη, πως δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν όλοι οι γνώριμοί μας. Οι παράγωγοι οίκοι έχουν σχέση μόνο με άτομα με τα οποία συνδεόμαστε στενά, όπως είναι τα αδέλφια, οι γονείς, τα παιδιά, τα εγγόνια, ο/η σύζυγος. Πρόκειται κυρίως για σχέσεις που μας σημαδεύουν καρμικά και αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στη ζωή μας!

Λίλιαν Σίμου

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments