0 0 votes
Article Rating

Η λειτουργία των Πλανητών ως προς την έκφραση του ανθρώπου, ανάλογα με το χώρο που βρίσκονται, το Στοιχείο και η Ιδιότητα του χώρου (το Ζώδιο ή το Σπίτι του ωροσκοπίου που εξετάζουμε και ξέρουμε), χοντρικά, τις αναλογίες του, μας βοηθούν να βρούμε την τελική συνισταμένη του είδους της έκφρασης του τείνει ο Πλανήτης για να συντελέσει στη λύτρωση του ωροσκοπίου.


Ανάλογα όμως με τις ανάγκες και τα βιώματα που προκαλούν οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου, σε κάθε ωροσκόπιο η έκφραση γίνεται σε μία περιοχή γενικής δραστηριότητας και μ’ έναν τρόπο-ρυθμό που καθορίζει και την έκφραση και τον εκφραζόμενο. Ο χώρος της έκφρασης είναι ανεξάρτητος από τον τρόπο. Υπάρχουν π.χ. αγωνιστές σε κάθε χώρο, πολιτικοί σε κάθε επάγγελμα και δειλοί σε ηγετικές θέσεις.

Ο χώρος του ενδιαφέροντος καθορίζεται από τα Τεταρτημόρια ενώ, ο τρόπος που καθορίζει τον άνθρωπο σαν είδος, από τους Σταυρούς. Πρέπει να ξαναπώ πως αυτό είναι μια ένδειξη που μας υποψιάζει για τον τρόπο που ο άνθρωπος θα ‘ναι ικανοποιημένος. Το αν είναι συνεπής μ’ αυτό που έχει ανάγκη κι αν λειτουργεί δικαιώνοντας το ωροσκόπιό του είναι ένα άλλο θέμα που εξαρτάται από το πόσο ο καθένας ασχολήθηκε να μάθει τον εαυτό του σωστά και ν’ αναπτύξει την ελεύθερη βούλησή του. Ελεύθερη βούληση του ανθρώπου δεν είναι παρά η γνώση του εαυτού του και η απελευθέρωση του από τις συνήθειες και το ψέμα που υποχρεώθηκε από το περιβάλλον του να δεχθεί, εις βάρος της εξέλιξής του.

Ας μιλήσουμε όμως πιο αναλυτικά για τα Τεταρτημόρια. Το πλήθος και το είδος των Πλανητών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, δηλώνουν τα γεγονότα που βαραίνουν αυτόν τον τομέα, με άλλα λόγια, δείχνουν το πόσες και τι ανάγκες έχει ο άνθρωπος για ν’ ασχοληθεί με την ολοκλήρωση και την εξέλιξη του τομέα που συμβολίζει το Τεταρτημόριο.

Βέβαια, είναι σπάνιο να βρίσκονται όλοι οι πλανήτες σ’ ένα Τεταρτημόριο, όπως και είναι σπάνιο τα προβλήματα να είναι στενά εντοπισμένα σ’ έναν τομέα και να μην έχουν «βγει» και αλλού. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε, πως συνήθως οι άνθρωποι καλύπτουμε τις ανάγκες μας «από σπόντα»…

Ερευνώντας ένα ωροσκόπιο απ’ αυτό το πρίσμα, μετράμε του Πλανήτες στο κάθε Τεταρτημόριο, εντοπίζουμε το πιο πυκνοκατοικημένο και δημιουργούμε μια εικόνα για το τι βγαίνει σε κάθε χώρο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το Σπίτι και το Ζώδιο που κυβερνά ο κάθε Πλανήτης ώστε να έχουμε όσο το δυνατό πιο σαφή εικόνα της άμεσης έκφρασης και της υπεραναπλήρωσης.

ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΟΣτο πρώτο τεταρτημόριο έχουμε τα Σπίτια 1,2,3 κι έχουμε πει πως δείχνει τα φυσικά χαρίσματα του ανθρώπου. Τονισμένος αυτός ο χώρος είναι φανερό ότι υποδηλώνει μιαν ανάγκη του ανθρώπου να εντοπίσει τα στοιχεία που τον διασφαλίζουν σαν προσωπικότητα, σαν περσόνα, να τα εξελίξει και να δημιουργήσει ένα δρόμο έκφρασης που «βγαίνει» ακόμα και μόνο από την παρουσία του. «Ν’ αποκτήσει προσωπικότητα», να επιβληθεί σαν χαρακτήρας, να γίνει αποδεκτός προσφέροντας αυτό που είναι.

Έκφραση προσωπικότητας είναι το αίτημά μας εδώ. Και, ας μη ξεχνάμε, πολλοί άνθρωποι επιβάλλονται σαν προσωπικότητες, ευχάριστα ή δυσάρεστα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δημιουργοί ή τελοσπάντων, έχουν κάνει κάτι σημαντικό. Υπάρχει κάποιος εγωκεντρισμός σ’ έναν τέτοιο τονισμένο χώρο που μπορεί να είναι ανασταλτικό στοιχείο για την παραπέρα εξέλιξη, αλλά, ωστόσο, στη θετική του λειτουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να «σταθεί» το άτομο στο περιβάλλον του και να επιβάλλει τον εαυτό του ώστε να μπορέσουν να γίνουν εύκολα αποδεκτές οι παραγωγικές του δυνατότητες. Έχει παρατηρηθεί πως, πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι πέρασαν απαρατήρητοι ενώ άλλοι άχρηστοι επιβλήθηκαν ακριβώς επειδή ήξεραν να «πλασάρουν» τον εαυτό τους. Το είδος της έκφρασης και τις ανάγκες που υποχρεώνουν σ’ αυτή, το δείχνουν οι Πλανήτες που ενοικούν και οι γωνίες που σχηματίζουν.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΟ

Στο δεύτερο τεταρτημόριο έχουμε τα Σπίτια 4, 5 και 6. Γράψαμε πως εκεί ανιχνεύουμε τα δημιουργικά χαρίσματα του ανθρώπου. Δημιουργία είναι κάθε τι που σε ωθεί στην διαιώνιση της ζωής (5ο Σπίτι) και πραγματοποιείται φυσικά και πνευματικά. Όλοι μπορούν να κάνουν παιδιά και τέχνη, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και το είδος των φυσικών και πνευματικών τους παιδιών, εξαρτάται από τα βιώματα της εργασίας με την οποία μπορούν αν καταπιαστούν (6ο Σπίτι).

Τονισμένος αυτός ο χώρος δείχνει την ανάγκη του ατόμου να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει την ύπαρξή του μέσα από κάτι για το οποίο πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος σα δημιουργός. Νοιώθει πως μόνον έτσι εκφράζει κάτι πραγματικά σημαντικό για τους άλλους και για τον ίδιο, βάζει σε δεύτερο πλάνο τον εαυτό του και προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι απαλλαγμένο από τις δικές του αδυναμίες και μέσω αυτού να καθιερώσει μιαν ισορροπία στη ζωή του και μια προέκταση του μετά από αυτήν που θα του εξασφαλίζει την αποδοχή αλλά και την ασφάλεια.

Εδώ υπάρχουν όλα τα θετικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν κάποιον μεγάλο δημιουργό –αν οι Πλανήτες δείχνουν κάτι τέτοιο- αλλά και η επικίνδυνη πλευρά : μέσα σ’ αυτή τη μεταφορά του εαυτού μας πάνω σε κάτι ή σε κάποιον, μπορεί να αγνοήσουμε τη φύση και το ρυθμό που το έργο μας έχει από μόνο του και να δημιουργήσουμε, μπρος στα μάτια μας, το προϊόν της καταπίεσης μας που, φυσικά, θα μας βαραίνει σ’ όλη μας τη ζωή ή θα καταπιέζει και μια σειρά ανθρώπων που δεν φταίξαν σε τίποτα.

ΤΡΙΤΟ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΟ

Στο τρίτο τεταρτημόριο περιλαμβάνονται τα Σπίτια 7,8 και 9. Και χαρακτηρίζεται σαν χώρος όπου ανιχνεύεται η δυνατότητα προσφοράς του ανθρώπου προς τους άλλους. Εδώ συνειδητοποιείται η σχέση του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο και η ανάγκη συνεργασίας σε κάθε τομέα ώστε, μέσα από μία διαλεκτική, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα που θα δώσει την επιβεβαίωση και την ασφάλεια καθώς η έκφραση δε θα γίνεται εγωιστική αλλά θα βγαίνει μέσα από τα κοινά σημεία του ανάλογου προβλήματος και την αποστασιοποίηση που γεννιέται και γεννά μια καινούρια φιλοσοφία που ωθεί το ατομικό προς το καθολικό.

Τονισμένο αυτό το τεταρτημόριο δείχνει ότι το άτομο έχει μια προδιάθεση σ’ ένα άνοιγμα έξω από τον εαυτό του, μιαν ανάγκη να βρει την ειρήνη σε ιδέες καθολικές, την αναζήτηση μιας ανώτερης ηθικής και τη διάθεση να τη μεταδώσει σα μία προσφορά προς τους άλλους, όχι αναγκαστικά σε δημιουργικά σχήματα, αλλά σε φιλοσοφικά, με μια άλλη άποψη για το συγκεκριμένο, ίσως και με μία αμφισβήτηση.

Εδώ παίζεται το παιχνίδι του ψαξίματος της ψυχής για ένα άνοιγμα προς την Ιδέα, εδώ εκφράζεται η φιλοσοφία της σχέσης με το όμοιο και το αντίθετο, τη ζωή και τον θάνατο, το μέσα και το έξω, στην προσπάθεια η επιβεβαίωση να ‘ρθεί μέσα από μια μεταφυσική δικαίωση. Η έννοια της προσφοράς βγαίνει από την ανάγκη της κατανόησης και του μοιράσματος της γνώσης, από την απασχόληση με τους άλλους κι όχι από τη στενά προσωπική ανάγκη της έκφρασης.

Στη θετική μορφή έχουμε τον ψυχολόγο, το συνεργάτη, το δάσκαλο, το δικαστή, ανεξάρτητα με το επάγγελμα που κάνει. Στην αρνητική, τον δημαγωγό ή τον πλάνο που προβάλλει τις ιδέες του πάνω στους άλλους ή αυτόν που δεν μπορεί να «δώσει» τίποτα αν οι άλλοι δεν τον παρακινήσουν, δεν τον θαυμάσουν και δεν τον πλαισιώνουν. Η ανάγκη της έγκρισης των άλλων μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο μακριά σε εξέλιξη αλλά να τον γεμίσει ανασφάλεια καθώς τον κρατά σε κατάσταση παιδικής εξάρτησης και ανωριμότητας. Αυτό όμως, διακρίνεται από το είδος και τις γωνίες των Πλανητών που βρίσκονται μέσα στο χώρο του τεταρτημορίου.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΟ

Το τέταρτο τεταρτημόριο περιλαμβάνει τα Σπίτια 10, 11 και 12 και θεωρείται ο χώρος όπου ο άνθρωπος, μέσα από μία τελείωση, εκφράζει το έργο που θα τον λυτρώσει. Τονισμένο δείχνει έντονη αυτή την ανάγκη κι έτσι βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς να ξεκινούν από μίαν αρχή για να εκφράσουν τον εαυτό τους. Σχεδόν πάντα ζουν τις πληγές τους σε υπεραναπλήρωση καθώς υιοθετούν μίαν αλήθεια, ένα σύστημα θεώρησης του κόσμου και μέσα από το πρίσμα του προσφέρουν στον εαυτό τους την ισορροπία και την ασφάλεια υπηρετώντας το, στον τομέα που οι φυσικές και πνευματικές τους ικανότητες τους επιτρέπουν.

Είναι αυτονόητο ότι το έργο προϋποθέτει ένα σταθερό σημείο αναφοράς που πάντα είναι μια Ιδέα. Η έκφραση της Ιδέας μέσα σε μία συγκεκριμένη φόρμα ζωής είναι κάτι που σε καταξιώνει ακόμη και άσχετα από την έγκριση ή την απόρριψη των άλλων. Η ασφάλεια έρχεται από τη συνέπεια προς την Ιδέα που μπορεί, αντί για συνέπεια, να είναι φανατισμός ή μονολιθικότητα.

Εκτός όμως από τον τρόπο (τα μέσα) που υπηρετεί κανείς το σκοπό, υπάρχει και κάτι άλλο που δίνουν οι Πλανήτες και οι σχέσεις τους σ’ αυτό το χώρο, το είδος του σκοπού, τη φύση της ιδέας. Ο άγιος, ο υλιστής, ο δικτάτορας, ο αντάρτης, είναι όλοι ιδεολόγοι και προσπαθούν να εφαρμόσουν τις αρχές τους, να κάνουν έργο. Η τελείωση που συμβολίζει το τεταρτημόριο μπορεί να σημαίνει εξέλιξη ή και τελειωτικό κλείσιμο σε όρια ασφαλείας, οριστικό δηλ. τέρμα καθώς το πεδίο της δράσης περιχαρακώνεται από την Ιδέα της οποίας γίνεται κανείς εργάτης και απόστολος.

Όπως βλέπουμε, για οτιδήποτε παρατηρούμε στην προδιάθεση του ωροσκοπίου, υπάρχουν πολλές όψεις και κάθε τι έχει πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης. Το θέμα ερμηνεία είναι πολύ δύσκολο και πρέπει, για το τελικό ζύγισμα, να δούμε κι άλλα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να συλλάβουμε τον εσωτερικό ρυθμό που ωθεί στην μία ή στην άλλη από τις άπειρες λύσεις.

Εδώ φαίνεται πόση ελευθερία έχει ο άνθρωπος να διαλέξει και να διαμορφώσει το χαρακτήρα του και τη ζωή του. Η αλλαγή είναι εφικτή και σκόπιμη κι όταν φτάσει κανείς, μέσα από πολλές δυσκολίες, στον εαυτό του, τότε έχει να διαλέξει το αρνητικό ή το θετικό του πρόσωπο.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Θεοδώρας Φασιανού-Ντάκου Αστρολογία. Βασικά στοιχεία για την τέχνη της αστρολογίας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νόηση» και την άδεια για την μεταφορά του αποσπάσματος ευγενικά παραχώρησε στο myHoroscope ο εκδότης κ. Κώστας Κουκουδάκης.

Πηγή: Αστρολογία για όλους

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments