0 0 votes
Article Rating

Η αστρονομική κοινότητα τον αποδεχόταν ως κανονικό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος μέχρι τον Αύγουστο του 2006, όταν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην Πράγα ορισμένοι ερευνητές πρότειναν τον εξοβελισμό του από το πλανητικό σύστημα, αφού θεώρησαν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να λέγεται πλανήτης. Το θέμα όμως δεν έχει λυθεί τελεσίδικα.

Ο Πλούτωνας σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, αδελφός του Δία και του Ποσειδώνα, με τους οποίους μοιράστηκε τον κόσμο όταν επικράτησαν των Γιγάντων και των Τιτάτων. Ο Πλούτωνας πήρε τον Κάτω Κόσμο, δηλαδή το βασίλειο των σκιών, στο οποίο ήταν απόλυτος άρχοντας.

Ο Πλούτων, ο τελευταίος των Κρονίων έδωσε το όνομά του στον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η διάρκεια της ημέρας του, ο χρόνος δηλαδή της περιστροφής του γύρω από τον άξονά του είναι πολύ γρήγορος και διαρκεί μόνο 6,4 περίπου ώρες. Αντιθέτως η διάρκεια του έτους του, ο χρόνος δηλαδή περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 248,5 γήινα χρόνια.

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, όπως αυτές του Λίτλετον, πιθανότατα ο Πλούτωνας ήτανε κάποτε δορυφόρος του Ποσειδώνα, από τον οποίο απομακρύνθηκε αφού ήρθε σε στενή προσέγγιση με τον άλλο δορυφόρο του Τρίτωνα. Για την προέλευση όμως του Πλούτωνα έχουν διατυπωθεί και άλλες απόψεις, όπως ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μεγάλος αστεροειδής ή ακόμη ότι ένα σώμα που έχει προσεγγίσει το πλανητικό μας σύστημα από περιοχές έξω από αυτό. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Πλούτωνας είναι ένας πολύ ιδιόμορφος πλανήτης, όπως λέει ο Μάνος Δανέζης.

Σίγουρα δεν είναι ένας γίγαντας πλανήτης, δεν μοιάζει όμως ούτε με τους λεγόμενους γήινους. Πολλοί αστρονόμοι θεωρούν τον Πλούτωνα μαζί με τον δορυφόρο του τον Χάροντα ως τους μόνους που επέζησαν κάποιων αρχέγονων ουράνιων αντικειμένων, τους λεγόμενους παγωμένους νάνους που επιβιώνουν ακόμη διότι κατά μία ευτυχή συγκυρία βρέθηκαν σε ευσταθείς τροχιές.

Δορυφορικές παρατηρήσεις του Τζέιμς Έλιοτ και των συνεργατών του το 1988 μας έδειξαν ότι ο Πλούτωνας είναι ένα στερεό σώμα που περιβάλλεται από λεπτή ατμόσφαιρα, ενώ η επιφάνειά του καλύπτεται από πάγο μεθανίου που λόγω της ηλιακής ακτινοβολίαw παίρνει ένα κόκκινο χρώμα. Πάντως, οι τελευταίες φωτογραφίες που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ τον Μάρτιο του 1996 έδειξαν ότι η επιφάνειά του είναι βραχώδης και καλύπτεται από πάγο νερού.
Γύρω από τον Πλούτωνα περιφέρεται ο δορυφόρος του, ο Χάροντας, από το όνομα του μυθικού λεμβούχου που μετέφερε τις ψυχές των ανθρώπων στο βασίλειο των νεκρών.

Η αστρολογική φύση του Πλούτωνα

Κάποιοι τον ονομάζουν πλανήτη του παραδόξου κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς συνδυάζει μερικές από τις πιο αντιφατικές ιδιότητες και δυνάμεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες που χρησιμοποιούνται στην αστρολογία. Συμβολίζει ίσως το ίδιο το σκοτάδι και τα αισθήματα μίσους που κρατάμε κρυμμένα μέσα μας, για τον εαυτό μας, ταυτόχρονα όμως και το εσωτερικό μας φως, αυτό που καταφέρνει να «ξορκίσει» όλα τα προηγούμενα, ώστε να θεραπεύσει το ασυνείδητο και να μας μεταμορφώσει.

Η θέση και οι όψεις του σ’ έναν γενέθλιο χάρτη δείχνουν σε ποιον τομέα της ζωής μας θα συναντήσουμε αυτήν τη σκοτεινή προσωπική μας πλευρά. Παράλληλα όμως μπορούν να δείξουν και το κατά πόσο θα είμαστε σε θέση ν’ αναγνωρίσουμε αυτή την πλευρά στους άλλους, έχοντας ενδεχομένως την ικανότητα να ψυχολογήσουμε με σχετική ευκολία, συναντώντας έτσι μεγαλύτερες αλλαγές και προκλήσεις…

Ο χαρακτηρισμός του Πλούτωνα ως πλανήτη του παραδόξου ενισχύεται από ένα ακόμα στοιχείο: τα άτομα, που εμφανίζουν στο χάρτη τους σκληρές όψεις του συγκεκριμένου πλανήτη, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευελιξία τις Πλουτώνιες “απαιτήσεις”, καθώς μαθαίνουν από μικρή ηλικία να εναρμονίζονται μ’ αυτές. Αντίθετα, όταν υπάρχουν θετικές ή καθόλου όψεις, τα άτομα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές ή τις δυσκολίες που προκύπτουν, ίσως γιατί δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται το ψυχολογικό φορτίο που τις συνοδεύει.

Οι αλλαγές που φέρνει ο Πλούτωνας συχνά μας φαίνονται σκληρές ή άδικες, αλλά αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει, οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή, μπορούμε να νικήσουμε τα κρυμμένα μας πάθη και ν’ αντικαταστήσουμε ό,τι σκοτεινό υπάρχει στο βάθος της ψυχής μας με το φως της αναγέννησης του εσώτερου εαυτού μας. Αν αποκωδικοποιήσουμε σωστά το μήνυμα του Πλούτωνα μπορούμε να γεννηθούμε, κυριολεκτικά, από τις στάχτες μας!

Η τροχιά του δεν είναι σταθερή, ενώ κινείται αργά και χρειάζεται αρκετά χρόνια για μια πλήρη περιφορά στον ζωδιακό κύκλο. Ο χρόνος παραμονής του σε κάθε ζώδιο διαφέρει. Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930, συνεπώς έχουν καταγραφεί και μελετηθεί οι θέσεις του στον Καρκίνο, στον Λέοντα, στην Παρθένο, στον Ζυγό και στον Σκορπιό. Από το 1995 βρίσκεται στο ζώδιο του Τοξότη, από όπου μας επηρεάζει συλλαγικά αλλάζοντας το σύστημα αξιών, τη φιλοσοφία της ζωής μας, αλλά και θέματα ηθικής.

Για τις χρονικά προηγούμενες ή τις μελλοντικές ζωδιακές θέσεις του, τα συμπεράσματα βασίζονται είτε σε ιστορικά δεδομένα, είτε είναι υποθετικά και προκύπτουν από τα μέχρι τώρα δεδομένα της φύσης του.

Ο Πλούτωνας δείκτης… γοητείας;

Όπως είναι φανερό, ο περίπλοκος αυτός πλανήτης σχετίζεται έντονα με τον ψυχικό μας κόσμο, το απόκρυφο, το ασυνείδητο, αλλά επίσης και με την αύρα που εκπέμπουμε στους γύρω μας. Αφορά δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουμε τις αισθήσεις των άλλων, αλλά και την ποιότητα των συναισθημάτων που προκαλούμε.

Πώς μπορούμε αυτό να το δούμε στην πράξη; Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο όπου αναλογιζόμαστε, ίσως και προβληματιζόμαστε, για το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς έχουν αυτό το «κάτι» που μαγνητίζει το ενδιαφέρον των άλλων, που ουσιαστικά τους κάνει να φέρνουν όλα τα «φώτα» πάνω τους μέσα από τη λάμψη που οι ίδιοι εκπέμπουν, ενώ άλλοι πάλι μένουν στα παρασκήνια και στην αφάνεια… Αυτό το «κάτι», το σαγηνευτικό βλέμμα, η γοητεία, το να ‘ναι κάποιος μοιραίος, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το χαμόγελο που είναι αρκετό για δημιουργήσει «θύματα» σχετίζεται άμεσα με την θέση του Πλούτωνα στον γενέθλιο χάρτη!

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι πλουτώνιες ιδιότητες μοιάζουν, τρόπον τινά αντιφατικές, αλλά στην πραγματικότητα συμπληρώνουν η μία την άλλη. Όπου λοιπόν είναι εμφανές το στοιχείο της γοητείας σημαίνει ότι το άτομο ξεπέρασε τις ανασφάλειές του, αγάπησε τον εαυτό του, ένιωσε αυτοπεποίθηση και μέσα από αυτή την συχνά επώδυνη διαδικασία (όταν υπάρχουν σκληρές όψεις) μεταμορφώθηκε στην νέα εξελιγμένη εκδοχή του, που καταφέρνει να καταπλήξει τα πλήθη!

Είναι ώρα λοιπόν να σταματήσετε να καταπιέζετε τον εαυτό σας και να τον συγκρίνετε με τους άλλους. Είναι ώρα να τον αγαπήσετε! Δείξτε στον κόσμο την αληθινή σας προσωπικότητα, μην υποκρίνεστε ότι είστε κάτι άλλο και θα διαπιστώσετε πως, τελικά, αυτό είναι το μυστικό για ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει!

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε πώς συμπεριφέρεστε και επηρεάζετε τους γύρω σας και με ποια εφόδια σας προίκισε ο Πλούτωνας, ανάλογα με την ζωδιακή του θέση στον γενέθλιο χάρτη σας, μπορείτε να διαβάσετε όσα ακολουθούν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο!

Ο Πλούτωνας στον Καρκίνο

(κατά τις περιόδους 26/5/1914 – 6/10/1937, 26/11/1937 – 2/8/1938, 7/2/1939 – 13/6/1939)

Η λέξη-κλειδί γι’ αυτήν τη θέση είναι η “επιβολή”, αλλά και η αυταρχική συμπεριφορά, η οποία πολλές φορές τρομάζει τους γύρω σας. Ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες μ’ αυτή την Πλουτώνια επιρροή, κάνετε το λεγόμενο ισχυρό φύλο να αισθανθεί τελείως… ανίσχυρο! Έχετε μια τάση να επιβάλλετε τις επιθυμίες και τους στόχους σας, εκφράζοντάς τα πάντα με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό και με μια σταθερότητα άποψης. Διαθέτετε δύο χαρακτηριστικά: μία ακλόνητη θέληση, η οποία στα μάτια των οικείων σας, αλλά και όσων σας συναναστρέφονται, έχει έντονα επιτακτικό ύφος, αλλά και μια δυναμικότητα.Αυτά τα τελευταία, σε συνδυασμό με τη «δραματική» παρουσία σας, προκαλεί το θαυμασμό των άλλων. Δυστυχώς η ταυτόχρονη ροπή σας στον αυταρχισμό, η προσκόλληση στην μία σας πλευρά, αυτή του «δυνατού» συνδυασμένη με τις συχνά ακραίες και εγωιστικές ενέργειές σας, οδηγεί πολλούς μακριά σας γιατί νιώθουν να «απειλούνται» από εσάς και επομένως σας φαίνεται πως είναι δύσκολο να γίνετε συμπαθείς. Για να καταφέρετε να κερδίσετε τους άλλους θα πρέπει να αποδεχτείτε και να αποκαλύψετε στους ανθρώπους την επίσης υπάρχουσα ευαίσθητη πλευρά σας και να εκδηλώσετε την τρυφερότητά σας στις πράξεις, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας.

Ο Πλούτωνας στον Λέοντα

(κατά τις περιόδους 7/10/1937 – 24/11/1937 ,3/8/1938 – 6/2/1939,14/6/1939 – 19/10/1956,15/1/1957 – 18/8/1957,11/4/1958 – 9/6/1958)

Ο Πλούτωνας στη θέση του λαμπερού Λέοντα σας χαρίζει ταμπεραμέντο και σαφώς την έμφυτη ικανότητα να ελκύετε την προσοχή των άλλων! Έχετε ταλέντο στο να προβάλλετε τον εαυτό σας και τις ηγετικές σας ικανότητες, είστε γεμάτοι ενέργεια και λάμπετε σε κάθε εμφάνισή σας! Προφανώς δεν συναντάτε κανένα εμπόδιο προκειμένου να αποκτήσετε συμπάθειες -στην δική σας περίπτωση θα λέγαμε ότι αποπνέετε κάτι που σας κάνει να περιτριγυρίζεστε από… «αυλικούς», που σας ακολουθούν και σας θαυμάζουν…

Το αγκάθι εδώ είναι πως σε καμία περίπτωση δεν δέχεστε την δεύτερη θέση σε οτιδήποτε. Αναζητάτε πάντα την προσοχή των άλλων κι όταν υπάρξει «ανταγωνισμός» και βρεθεί κάποιος άλλος στο προσκήνιο -που θεωρείτε αποκλειστικό σας προνόμιο- παθαίνετε κρίση ταυτότητας και χάνετε την αυτοπεποίθηση σας. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοπροσδιορίζεστε και μετράτε την αξία σας μέσω των τρίτων, δηλαδή μέσω του κοινού.

Το μυστικό είναι να χτίσετε μόνοι σας την αυτοπεποίθησή σας, εστιάζοντας στα πληθωρικά φυσικά σας ταλέντα και να συνειδητοποιήσετε την αξία σας, αντί να σκέφτεστε τι είναι αυτό που ίσως κάνει κάποιους άλλους να προκαλούν εντυπώσεις. Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στα χαρίσματά σας και … καταπλήξτε τα πλήθη.

Ο Πλούτωνας στην Παρθένο

(κατά τις περιόδους 20/10/1956 – 14/1/1957 ,19/8/1957 – 10/4/1958, 10/6/1958 – 4/10/1971, 17/4/1972 – 29/7/1972)

Δεν θα λέγαμε ότι είστε η ψυχή της παρέας, ούτε πως σας ταιριάζουν οι κραυγαλέες επιδείξεις. Αντίθετα, συχνά αποτελείτε για πολλούς ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα προς μίμηση, καθώς εμφανίζεστε αψεγάδιαστοι από κάθε άποψη. Είστε πολύ φιλόδοξοι, πάντοτε προσπαθείτε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και να κατακτήσετε την κορυφή, προικισμένοι με ιδιαίτερα αναλυτική σκέψη. Δίνετε μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια, είστε εγκρατείς και επιθυμείτε πάντα να εμφανίζεστε λογικοί και πειθαρχημένοι στους άλλους.

Στην προσπάθειά σας να αγγίξετε την τελειότητα, δίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη εντύπωση στους άλλους, κάνετε διπλή προσπάθεια να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες τους, αγχώνεστε για τα πάντα και κυρίως για να κρύψετε επιμελώς την τελικά… ανθρώπινη φύση σας, δηλαδή τα όποια ελαττώματα ή αδυναμίες σας, καταπιέζοντας ακόμα και τα συναισθήματα σας. Ο Πλούτωνας λοιπόν μεγεθύνει την ανάγκη για τελειότητα και την φτάνει στα όρια στην εμμονής. Το άγχος από την συνεχή σας προσπάθεια για τελειότητα τελικά δεν σας αφήνει να χαρείτε την ζωή. Να έχετε υπόψη σας, ότι πολλές φορές η τελειότητα φοβίζει τους ανθρώπους και ίσως να την αντιλαμβάνονται, λανθασμένα, ως ψυχρότητα, ανελαστικότητα κ.λπ. και έτσι να απομακρύνονται από κοντά σας.

Αφήστε τον εαυτό σας να εκφραστεί ελεύθερα, αποδεχτείτε τον με τις ατέλειές του, χωρίς να φοβάστε ότι ίσως υποπέσετε σε κάποιο «παράπτωμα». Είστε από την φύση σας λογικοί, άρα δεν εγκυμονούν κίνδυνοι κι έτσι θα κερδίσετε τις καρδιές όλων!

Ο Πλούτωνας στο Ζυγό

(κατά τις περιόδους 5/10/1971 – 16/4/1972, 30/7/1972 – 4/11/1983, 18/5/1984 – 27/8/1984)

Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνουν συμπαθείς! Ευνοημένοι από την επιρροή της θέσης του Πλούτωνα στο Ζυγό, με έμφυτη γοητεία και καλούς τρόπους, είστε διπλωμάτες και καταφέρνετε πάντα να προκαλείτε αισθήματα οικειότητας και φιλικότητας στους γύρω σας. Είστε πολύ καλοί ακροατές και πιθανότατα οι περισσότεροι μοιράζονται τα μυστικά τους μαζί σας, καθώς εμπνέετε εμπιστοσύνη. Γενικότερα όμως παρατηρείτε ότι πολλοί είναι αυτοί που σας εκδηλώνουν την πλευρά του εαυτού τους που κρατούν κρυμμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Θεωρείτε πως η πορεία σας πρέπει να εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της δοκιμής και του πειραματισμού, αρέσκεστε δηλαδή στο να δοκιμάζετε οτιδήποτε νέο παρουσιάζεται μπροστά σας, να ανακαλύπτετε νέες καταστάσεις και ανθρώπους. Η καλή επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή ψυχική σας κατάσταση. Είστε λοιπόν γοητευτικοί, συγκεντρώνετε τα βλέμματα των άλλων και συχνά γίνεστε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν βρεθείτε σε κάποιον χώρο… θα πρέπει όμως να δείξετε προσοχή γιατί πολλές φορές προκαλείτε το φθόνο ή τη ζήλια των άλλων, συναισθήματα που με τη σειρά τους οδηγούν σε εντάσεις και συγκρούσεις τις οποίες δεν αντέχετε -για την ακρίβεια απεχθάνεστε- με αποτέλεσμα να χαλάει η διάθεσή σας.

Ο Πλούτωνας στον Σκορπιό

(κατά τις περιόδους 5/11/1983 – 17/5/1984, 28/8/1984 – 17/1/ 1995)

Ο Πλούτωνας είναι κυβερνήτης του Σκορπιού και συνεπώς από τη θέση αυτή εκφράζει στο μέγιστο βαθμό τις ιδιότητές του. Δυναμικοί και μαχητικοί, διαθέτετε προσωπικό μαγνητισμό και ένα σύννεφο μυστηρίου τυλίγει την παρουσία σας. Σας ελκύει η όχι και τόσο φωτεινή και επιφανειακή πλευρά της ζωής, είστε διαισθητικοί και δίνεστε ολοκληρωτικά, με πάθος και ορμητικότητα σε ό,τι ασχοληθείτε. Πιθανόν η φιλοσοφία που σας εκφράζει είναι ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Κι αυτό γιατί βιώνετε όλη τη γκάμα των συναισθημάτων σας απόλυτα και βαθιά!

Ο δυναμισμός που προβάλλετε, σε συνδυασμό με τη μυστηριώδη φύση σας συχνά δημιουργεί την αίσθηση της απειλής στους άλλους, γι’ αυτό και δύσκολα σας πλησιάζουν. Συνήθως προσπαθείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας, εμφανίζοντάς τον ψυχρό και δυσπρόσιτο, ενώ κρύβετε καλά την βαθιά συναισθηματική σας πλευρά. Υπάρχουν όμως και στιγμές που εκδηλώνετε υπερβολικά έντονα το σαρωτικό πάθος σας, κάτι που επίσης μπορεί να φοβίσει το περιβάλλον σας.

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ικανότητές σας, προσπαθήστε να αφήνετε ένα περιθώριο προκειμένου να σας πλησιάσουν οι γύρω σας, αλλά και να εκφράζεστε λιγότερο επιθετικά ή απόλυτα, ώστε να μπορέσουν να σας «ανακαλύψουν» και να μαγευτούν από την πολυσύνθετη προσωπικότητά σας και το πάθος που κρύβετε μέσα σας!

Ο Πλούτωνας στον Τοξότη

(1995 έως 2008)

Διαθέτετε μια προσωπικότητα που δεν περνά απαρατήρητη. Αναζητάτε την γνώση και σας ευχαριστεί να φιλοσοφείτε για τα πάντα, να συζητάτε και να μοιράζεστε τις απόψεις σας με τους άλλους. Η διαρκής αναζωογόνηση της σκέψης σας και οι εμπνευσμένες σας ιδέες, σε συνδυασμό με την έμφυτη ικανότητά σας να βλέπετε “κάτω από την επιφάνεια”, καθηλώνουν και συναρπάζουν τους συνομιλητές σας και όλοι απολαμβάνουν πραγματικά να συζητούν μαζί σας!

Ιδεαλιστές και λάτρεις της περιπέτειας, μπορείτε να παρασύρετε τους γύρω σας σε νέες συναρπαστικές αναζητήσεις και να τους βοηθήσετε με τον διεισδυτικό σας νου να ανακαλύψουν τί κρύβεται πίσω από κάθε κατάσταση, γεγονός που τους απασχολεί και κυρίως να τους βοηθήσετε να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες ωθώντας τους να ανακαλύψουν την δική τους αλήθεια.

Αυτή η θέση όμως κρύβει και σημαντικούς κινδύνους. Είναι δηλαδή πιθανόν να οδηγηθείτε σε παρορμητικές και παρακινδυνευμένες ενέργειες, να σας δημιουργηθεί εμμονή προσπαθώντας να ελέγξετε τον νου των άλλων, επιβάλλοντας τις απόψεις σας, όντας δογματικοί! Το αποτέλεσμα προφανώς θα ‘ναι οι γύρω σας να σας αποφεύγουν. Είναι λοιπόν φανερό ότι θα πρέπει να σέβεστε και να μαθαίνετε και από τις διαφορετικές απόψεις και να χρησιμοποιείτε με θετικό τρόπο την πνευματική σας δύναμη!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments