0 0 votes
Article Rating

…Είχε μια αποστολή … ποια ήταν αυτή; …Να δώσει φωνή … σε ποιόν άραγε; …Στην γη πότε με σεισμούς και πότε με πλημμύρες. Ω! ευλογημένε θεέ, εσύ που είσαι καλόκαρδος, βοήθησε αυτούς που ταξιδεύουν με πλοία!

Μυθολογία

Υπάρχουν πολλοί μύθοι αλλά και ιστορίες γύρω από τον Θεό Ποσειδώνα, τη γέννηση του, τη ζωή του γενικότερα αλλά και τις μάχες του. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια σύντομη αναφορά σε αυτές. Ο θαλασσινός Θεός γεννήθηκε από την Ρέα και τον Τιτάνα / τύραννο Κρόνο. Αδέλφια του ήταν ο Δίας και ο Πλούτωνας. Σύζυγός του η Νηρηίδα Αμφιτρίτη.

Α’ εκδοχή:
Ο Κρόνος, γνωστός ως τύραννος, φοβόταν ότι κάποιο από τα παιδιά του θα τον σκότωνε και θα του άρπαζε τον θρόνο, για αυτό και τα κατάπινε ένα – ένα αμέσως μετά από την γέννησή τους. Έτσι, ο Ποσειδώνας μαζί με τα αδέλφια του (Δίας, Αφροδίτη, Πλούτωνας) έζησαν τα πρώτα στάδια της ζωής τους στο στομάχι του παντοδύναμου Κρόνου. Η Ρέα που δεν άντεχε την αδικία αυτή και ύστερα από προτροπή των πεθερικών της Ουρανού και Γαίας, βοηθώντας τον Δία (με το μαγικό βοτάνι της Μήτιδας) κατάφερε να ελευθερώσει τα παιδιά της.

 

Β’ εκδοχή σύμφωνα με την Θεογονία του Ησίοδου:
Η Ρέα θέλοντας να σώσει τον Ποσειδώνα, ξεγέλασε τον άνδρα της και αντί να του δώσει να καταπιεί το βρέφος, του έδωσε ένα νεογέννητο αλογάκι. Έβαλε, λοιπόν, το βρέφος μέσα σε ένα κοπάδι πρόβατα, με σκοπό τα βελάσματά τους να καλύπτουν τις φωνούλες του. Για να το προστατέψει ανάθεσε την ανατροφή του στη Νύμφη Άρνη. Εκείνη φοβούμενη την ξαφνική εμφάνιση του Κρόνου στα μέρη της στη Ρόδο, κάλεσε τους Τελχίνες* και τους έδωσε εντολή να κάνουν τόση μεγάλη φασαρία, ώστε κάθε φορά που θα έκλαιγε το βρέφος αυτοί θα χόρευαν, θα έβγαζαν κραυγές και θα χτύπαγαν τα δόρατά τους στην γη για να μην μπορεί να το ακούσει ο Κρόνος.

Ανάλογα με τις παραπάνω εκδοχές, προκύπτουν και οι αντίστοιχες παραδόσεις. Το σίγουρο ήταν ότι στα πρώτα στάδια της ζωής του, βοηθούσε τα αδέλφια του να σκοτώσουν τον πατέρα τους (σε έναν 10ετή πόλεμο, την λεγόμενη Τιτανομαχία) για να πάρουν τον θρόνο. Για αυτή του τη βοήθεια στις Τιτανομαχίες, οι Κύκλωπες του χάρισαν την Τρίαινα, το σύμβολό του. Μετά το θάνατο του Κρόνου και για να γίνει δίκαιη μοιρασιά χώρισαν τον κόσμο σε τρεις επικράτειες Ουρανό, Θάλασσα και Κάτω Κόσμο και μετά από κλήρωση ο Δίας κέρδισε την βασιλεία του Ουρανού (το συγκεκριμένο βασίλειο το ήθελαν και οι τρεις γιοι, σε αντίθεση με το βασίλειο του Κάτω Κόσμου που δεν το ήθελε κανένας), ο Ποσειδώνας το βασίλειο της Θάλασσας και ο Πλούτωνας το βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Παρά τις ενστάσεις του, ο Ποσειδώνας δεν κατάφερε να αλλάξει την κλήρωση.

Ο Ποσειδώνας είχε δύο βασίλεια, το ένα στον Όλυμπο**, το οποίο μοιραζόταν με τους υπόλοιπους Θεούς όταν εκείνος ανέβαινε στους Ουρανούς και το άλλο στα βάθη της θάλασσας. Στο πιο ωραίο μέρος του βυθού κοντά στις Αιγές -σύμφωνα με τον Όμηρο- είχε κτίσει το παλάτι του, με τοίχους από όστρακα και κοχύλια. Πίστευαν, ότι είχε και τρίτο παλάτι του –σύμφωνα με τον Πλάτωνα– στο νησί της Ατλαντίδας, όπου εκεί είχε παρέα την Νύμφη Κλειτώ.

Βέβαια, ως Θεός ήθελε να έχει και αυτός μια δική του πόλη για να προστατεύει όπως π.χ. η Θεά Αθηνά προστάτευε την Αθήνα, έτσι και εκείνος διάλεξε την Κόρινθο – στο σημείο κοντά στον Ισθμό. Ταξίδευε με το χρυσό του άρμα πάνω στα κύματα και πότε τα τιθάσευε και πότε τα εξέγειρε με την Τρίαινά του, για αυτό και είχε το όνομα “Ασφάλιος Θεός”.

Τέλος, είναι ο Θεός των θαλασσών, των πηγών, των ποταμών, των ψαριών κ.λπ. Λέγεται ότι εκείνος ήταν που έδωσε ζωή στο πρώτο άλογο στον κόσμο και δίδαξε την ιππηλασία για αυτό και ονομάστηκε “Ίππιος” ή προστάτης των ιππικών αγώνων. Τέλος, τον θεωρούσαν και θεό των σεισμών, πιθανά επειδή η γη, οι ήπειροι και τα νησιά, στηρίζονταν στην θάλασσα, επιπλέοντας σε αυτή όπως τα καράβια.

Αστρονομικά στοιχεία

Ανακαλύφθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1846 από τον αστρονόμο Ούρμπαν Λεβεριέ, αλλά θεωρητικά είχε παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο το 1843 λόγω του λευκού νέφους που περιβάλλει τον πλανήτη και της επίδρασης που ασκεί στο Ηλιακό μας σύστημα. Όπως και ο Ουρανός έτσι και ο Ποσειδώνας δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, τον θεωρούσαν τον πιο μακρινό πλανήτη, σε σχέση με τον Ήλιο, λόγω της περίεργης και έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα που τέμνει την τροχιά του Ποσειδώνα. (Παρόλα αυτά, από το 1999 ο Πλούτωνας θεωρείται και πάλι ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης.) Ο Ποσειδώνας είναι ο τελευταίος από τους δίιους πλανήτες (που μοιάζουν μορφολογικά με τον Δία), ο τέταρτος σε μέγεθος και ο όγδοος σε απόσταση από τον ήλιο.

Αρχικά, ονομάστηκε “ο πλανήτης του Leverrier” ή “ο πιο μακρινός πλανήτης σε απόσταση μετά τον πλανήτη Ουρανό! Στην πορεία, ο Challis τον ονόμασε “Oceanus” αλλά, στο τέλος ο Leverrier τον ονόμασε “Neptune”, για να ταιριάζει με τα αρχαία ονόματα των υπολοίπων πλανητών.

Εκτός της δυναμικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στον πλανήτη λόγω των σφοδρών καταιγίδων, των κυκλώνων, αντικυκλώνων και των ισχυρών ανέμων, εκπέμπεται διπλάσια θερμότητα και ενέργεια (όπως και στον Κρόνο και στον Δία) από αυτή που δέχεται ο Ήλιος.
Κύριο χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι οι δύο σκοτεινές κηλίδες, η πρώτη (με μέγεθος όσο η Γη) γνωστή σε όλους ως Μεγάλη σκοτεινή κηλίδα και η δεύτερη μικρότερη σε μέγεθος (βρίσκεται κυρίως στο νότιο ημισφαίριο τον πλανήτη) εν ονόματι “Σκούτερ” λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται γύρω από τον πλανήτη, ήτοι 16 ώρες.

Ο Ποσειδώνας, όπως και ο πλανήτης Ουρανός, θεωρείται βαρύς πλανήτης γιατί χρειάζεται 164,8 χρόνια για να ολοκληρώσει την περιστροφή του γύρω από τον ζωδιακό κύκλο και 720 έτη γύρω από τον Ήλιο. Παραμένει 14 μήνες σε κάθε ζώδιο και κινείται 2 μοίρες τον χρόνο. Λόγω της αργής του κίνησης, επηρεάζει για αρκετό χρονικό διάστημα το κάθε ζώδιο. Στην αρχή κινείται ορθόδρομα, στην πορεία ανάδρομα (για περίπου 5 μήνες), και ολοκληρώνει τον κύκλο του επηρεάζοντας το κάθε ζώδιο για τρίτη φορά ορθόδρομα. Όπως ήδη έχουμε ξανά αναφέρει, όσο πιο αργά κινείται ένας πλανήτης, τόσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένει ανάδρομος.

Η ορθόδρομη φορά του δείχνει μια προσωπικότητα που κρύβει μέσα της μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία βοηθά τον άνθρωπο να ζει σε ένα κόσμο αρμονικό, ισορροπημένο, όπου τα θετικά χαρακτηριστικά θα λειτουργούν θεραπευτικά για τον εαυτό του, ενώ η ανάδρομη κίνηση του δίνει μια προσωπικότητα που ζει με αυταπάτες, το ένα όνειρο μετά το άλλο, καταδιώκεται από τάσεις φυγής και δεν γίνεται εύκολα κατανοητό από τους γύρω του.
Τα χρώματα που τον αντιπροσωπεύουν είναι το Κόκκινο, Τιρκουάζ, και το πράσινο.

Τι δηλώνει μέσα στον χάρτη

Η θέση του Ποσειδώνα (όπως και του Ουρανού) επηρεάζει μια ολόκληρη γενιά και όχι μεμονωμένα άτομα. Συνδέεται με τον 12ο οίκο, που δηλώνει τον εσωτερικό κόσμο και τον ψυχισμό των ανθρώπων, το υποσυνείδητο, τις δοκιμασίες, τις ψυχικές ασθένειες και τα μυστικά. Λέγεται ότι ο Ποσειδώνας είναι η ανώτερη οκτάβα της Αφροδίτης, του πλανήτη της ομορφιάς, της αγάπης, της τρυφερότητας και της ζεστασιάς. Η επίδραση του Ποσειδώνα εξαρτάται από το πόσο εμείς έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την “υγιή” πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα, που δεν είναι αντιληπτή από την βιολογική μας όραση αλλά από τις ποιότητες των αισθήσεων της ψυχής μας. Γιατί η αγάπη του Ποσειδώνα δεν είναι το συναίσθημα αλλά η πιο υψηλή έκφραση του η αληθινή αγάπη ή αλλιώς η θυσία του “Εγώ”. Στο σύνολό του αντιπροσωπεύει τον πλανήτη των καταπιεσμένων και των κοινωνικά απομονωμένων.

Θετικές & Αρνητικές επιδράσεις

Ο Ποσειδώνας είναι ο πλανήτης της φαντασίας και της αυταπάτης, της πλάνης, της παραίσθησης. Στην θετική του έκφραση δίνει μια ευαίσθητη και δημιουργική προσωπικότητα, η οποία συλλέγει κάθε αίσθηση (αντιληπτή ή μη) σαν σφουγγάρι, ενώ στην αρνητική του μπορεί να δηλώνει ενδεχόμενη κατάχρηση της υλικής υπόστασης, την απώλεια μνήμης ή συνειδητότητας, την απαισιοδοξία, την αφέλεια και την απομόνωση. Παρόλα αυτά, εάν κοιτάξουμε μεμονωμένα τους οίκους, βλέπουμε ότι δηλώνει την διαίσθηση, το όνειρο, την αγάπη και την ευαισθησία ή την απάτη. Οι πλανήτες από τους οποίους διελαύνει, χρωματίζονται από τα χαρακτηριστικά του όπως η φαντασία, ο ρομαντισμός, η φιλανθρωπία κ.ά.

Στις επόμενες σύντομες περιγραφές θα δούμε την θετική και την αρνητική έκφραση του Ποσειδώνα σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες.

Ποσειδώνας σε όψη με Ήλιο:
Θετική έκφραση: δηλώνει άτομα με ανεπτυγμένη δημιουργικότητα και φαντασία, ευαίσθητα και ονειροπόλα. Συχνά, τείνουν να ασχολούνται με φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Αρνητική έκφραση: άτομα με αυτή την όψη τείνουν να είναι πιο ευάλωτα και πιο ευκολόπιστα και επειδή ο Ποσειδώνας δηλώνει το ονειρικό, το θολό αλλά ακόμη και το δυσδιάκριτο, θα πρέπει να αποφεύγουν να παίζουν τον ρόλο του “σωτήρα” στη σχέση. Οι γυναίκες με αυτή την όψη, συχνά ερωτεύονται άνδρες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις γύρω τους.

Ποσειδώνας σε όψη με Σελήνη:
Θετική έκφραση: Η Σελήνη στον χάρτη δηλώνει τα συναισθήματα μας αλλά και τις ανάγκες μας, σε όψη με τον Ποσειδώνα δηλώνει άτομα που έχουν ανάγκη να κλείνονται στον εαυτό τους. Τους ταιριάζουν ασχολίες που να τους εξάπτουν την φαντασία. Πολλές φορές αισθάνονται ότι οι γύρω τους θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθούν σε όλα. Μην τα περιμένουν όλα από τους άλλους, θα πρέπει να μάθουν να πατάνε γερά στην γη και να μην ονειροβατούν, ώστε να μην φτάσουν, ποτέ, στο σημείο να εξαρτιούνται εξ’ ολοκλήρου από τους γύρω τους.
Αρνητική έκφραση: Άτομα με αυτή όψη τείνουν να ερωτεύονται γυναίκες πληθωρικές, που έχουν στόχους και όνειρα, όπως έκανε κάποτε η μαμά τους, δηλαδή να ασχολείται με τις δικές της ανάγκες και να ξεχνά τις δικές τους. Επίσης, να αποφεύγουν γυναίκες, που θα τους βομβαρδίζουν με τα προβλήματά τους, τα οποία τείνουν να τα δημιουργούν οι ίδιες. Θυμηθείτε, ότι δεν μπορείτε να τις σώσετε, με το να τις ερωτεύτείτε.

Ποσειδώνας σε όψη με Ερμή:
Θετική έκφραση: Άτομα με έντονη τάση για πνευματική δημιουργία και φαντασία.
Αρνητική έκφραση: Άτομα με αυτή την όψη, τείνουν να θυμούνται γεγονότα και καταστάσεις που οι κοινοί άνθρωποι ξεχνούν και να ξεχνούν βασικά πράγματα που οι υπόλοιποι θυμούνται.

Ποσειδώνας σε όψη με Αφροδίτη:
Θετική έκφραση: Άτομα με καλλιτεχνική φύση, που ωστόσο τείνουν να βλέπουν αυτό που θέλουν μέσα από ένα ρομαντικό πρίσμα και όχι την πραγματικότητα.
Αρνητική έκφραση: δηλώνει άτομα που αρκετά συχνά υπερεκτιμούν κάποιον γιατί τον θεωρούν το άλλο τους μισό. Προσοχή! Γιατί συχνά βλέπουμε αυτό που θέλουμε εμείς να δούμε.

Ποσειδώνας σε όψη με Άρη:
Θετική έκφραση: είναι οι λεγόμενοι “γεννημένοι αρχηγοί”. Διατάζουν και οι υπόλοιποι ακολουθούν τις “διαταγές” τους, χωρίς να ξέρουν το γιατί.
Αρνητική έκφραση: Άτομα που ξεκινάνε κάτι και στην πορεία τα παρατάνε για να ακολουθήσουν κάτι άλλο. Ο Ποσειδώνας θα τους παρασύρει εκεί που θέλει εκείνος είτε το θέλουν είτε όχι.

Ποσειδώνας σε όψη με Δία:
Θετική έκφραση: Ο Δίας είναι ο πλανήτης που δηλώνει την εύνοια και την καλή τύχη και συχνά ενισχύει –ανάλογα με την όψη– τις ιδιότητες των πλανητών. Κατ’ επέκταση, άτομα με αυτή την όψη, είναι ιδεαλιστές, και τείνουν να πραγματοποιούν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους.
Αρνητική έκφραση: Άτομα εύπιστα και αγαθά. Καλό θα είναι να μην μπερδεύουν το όνειρο με την πραγματικότητα. Προσοχή! Θυμηθείτε πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Ποσειδώνας σε όψη με Κρόνο:
Θετική έκφραση: Αυτή η όψη σπρώχνει τα άτομα όχι μόνο να κάνουν όνειρα αλλά και να τα εκπληρώνουν μετά από επιμονή και πολύ προσπάθεια (Κρόνος).
Αρνητική έκφραση: Ο Κρόνος με αυτή την όψη κάνει τα άτομα απαισιόδοξα και αυτή τους την αρνητική ενέργεια την μεταδίδουν στους γύρω τους, από την άλλη, ο Ποσειδώνας δίνει τροφή στις ψευδαισθήσεις και στις αυταπάτες. Συχνά λοιπόν, ανησυχούν για πράγματα και καταστάσεις που κατά 90% δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ!!!

Ποσειδώνας σε όψη με Ωροσκόπο:
Θετική έκφραση: Η σύνοδος αυτή, δίνει μια ονειρική και πληθωρική έκφραση. Ακόμη, και εάν δεν είναι αυθεντικός Ιχθείς, συχνά δίνουν αυτή την εντύπωση. Ελάττωμά τους … να ξεκινάνε από κάπου και να καταλήγουν κάπου αλλού.
Αρνητική έκφραση: Άτομα με αυτή την όψη συχνά προσπαθούν να αποδράσουν από την πραγματικότητα. Τουλάχιστον, ας το κάνουν με φαντασία!!! Θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, μιας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτά.

Ποσειδώνας σε όψη με Μεσουράνημα:
Αυτή η όψη δηλώνει τα άτομα που τις περισσότερες φορές έχουν δυσκολίες στον επαγγελματικό τομέα. Συχνά επιλέγουν επαγγέλματα που έχουν σχέση με τις τέχνες (κινηματογράφο, μουσική, χορός κλπ.), ή επαγγέλματα που έχουν σχέση με την φροντίδα των ηλικιωμένων, αρρώστων, ή απόρων ( ιατρική ή κοινωνικοί λειτουργοί), ή επαγγέλματα που έχουν σχέση με την θάλασσα (ωκεανογραφία, θαλάσσια βιολογία ή ακόμη και ψαράδες), ή τίποτα από όλα αυτά μιας και τα άτομα με αυτή την όψη συχνά βρίσκονται σε σύγχυση και δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν να ακολουθήσουν. Έτσι, τους βλέπουμε να ασχολούνται με κάτι που δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα και συχνά είναι κατώτερο των ικανοτήτων τους.

Ποσειδώνας & Ιχθείς
Τον παρομοιάζουν με έναν γηραιόν άνδρα με άσπρη γενειάδα και επιβλητικό ανάστημα που με την Τρίαινα του και παρέα με ένα δελφίνι καταστρατηγεί τα κύματα. Το σύμβολο των Ιχθύων είναι τα 2 ψάρια ενωμένα μεταξύ τους κοιτώντας αντίθετα και συμβολίζουν την ανάγκη των Ιχθύων να βρουν την αδελφή ψυχή τους και να ταιριάξουν τόσο πολύ όπως ακριβώς δείχνει και το σύμβολο των Ιχθύων, δηλαδή απόλυτα. Ο Ποσειδώνας χρωματίζει τα άτομα με ρομαντισμό και φαντασία, αφού είναι ο πλανήτης της πραγματικής αγάπης.

… Αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα, λέει ο μελαχρινός άνδρας
Δυστυχώς, δεν μπορώ και δεν πρέπει να μείνω άλλο …
πρέπει να γυρίσω πίσω … στον δικό μου κόσμο,
λέει η πανέμορφη γοργόνα και ξάφνου ένα πελώριο κύμα
ορθώνεται μπροστά τους και στη μέση του διαφαίνεται
πλέον το πέρασμα

Θα σ’ αγαπώ της λέει ο άνδρας …
αν και εφόσον με αγαπάς και εσύ
Θα σ’ αγαπώ, απαντάει η γοργόνα …
γιατί είναι στην φύση μου να αγαπώ.

_________________________________________

* Τελχίνες οι πρώτοι κάτοικοι της Ρόδου. Άγριες θεότητες παρόμοιες με τους Κουρήτες της Κρήτης, όπου οι τελευταίοι προστάτευαν τον Δία.
** Όλυμπος: χτίστηκε από τον Ήφαιστο.

Ιουλία Ψαθά

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments