5 1 vote
Article Rating

Ένα κι ένα κάνουν τρία. Η ιδέα πίσω από το σύνθετο χάρτη είναι ότι απεικονίζει τη σχέση ως έναν τρίτο παράγοντα. Δύο άνθρωποι δημιουργούν ένα τρίτο πράγμα μεταξύ τους.

Ο σύνθετος χάρτης είναι σαν ένα ενεργειακό πεδίο το οποίο επηρεάζει και τα δύο άτομα, αντλεί ορισμένα πράγματα από καθέναν ξεχωριστά και επιβάλλει τη δική του δυναμική και στους δύο.

Ο σύνθετος δεν περιγράφει τι νιώθει το ένα άτομο για το άλλο. Με τον τρόπο αυτό διαφέρει από τη συναστρία, η οποία περιγράφει τη χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων αναφορικά με το πώς επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Όταν μελετάμε τη συναστρία σε μια σχέση, λέμε: “Η Αφροδίτη σου είναι πάνω στον Άρη μου. Ενεργοποιείς τον Άρη μου και εισπράττεις μια απόκριση από αυτόν, κι εγώ ενεργοποιώ την Αφροδίτη σου και προκαλώ μια απόκριση τύπου Αφροδίτης σε σένα. Συνεπώς νιώθουμε κάπως ο ένας για τον άλλον”.

Όταν εξετάζουμε ένα σύνθετο χάρτη, δεν μελετάμε τι ενεργοποιεί ο ένας άνθρωπος στον άλλον ή το τι νιώθει ο ένας για τον άλλον. Ερμηνεύουμε το ενεργειακό πεδίο που δημιουργείται ανάμεσά τους. Ο σύνθετος είναι σαν ένα παιδί, μια τρίτη οντότητα που κουβαλάει τα γενετικά αποτυπώματα και των δύο γονιών αλλά συνδυάζει τα αποτυπώματα αυτά με έναν εντελώς νέο τρόπο και υπάρχει ανεξάρτητα από αυτούς.

Επειδή ο σύνθετος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός γενέθλιου χάρτη, η προσέγγισή μας στην ερμηνεία του γίνεται λίγο-πολύ με τον ίδιο τρόπο. Ο σύνθετος χάρτης έχει μια βασική ταυτότητα που δηλώνει το “σκοπό” (ο Ήλιος) και ένα χαρακτηριστικό σύστημα συναισθηματικών ανταποκρίσεων και αναγκών (η Σελήνη). Έχει έναν τρόπο επικοινωνίας (Ερμής) και ένα διακριτό σύστημα αξιών και ιδανικών (Αφροδίτη). Έχει έναν τρόπο να εκφράζει ενέργεια και θέληση (Άρης). Έχει το δικό της τρόπο που μεγαλώνει και επεκτείνεται (Δίας) και έμφυτους περιορισμούς και μηχανισμούς άμυνας (Κρόνος). Διαθέτει μια ιδιαίτερη τρωτότητα λόγω διαφόρων μοτίβων που προέχονται από το συλλογικό παρελθόν της σχέσης (Χείρων). Αντικατοπτρίζει ορισμένα συλλογικά ιδανικά τα οποία αγωνίζονται για αλλαγή και πρόοδο (Ουρανός). Διαθέτει μια έμφυτη λαχτάρα που αντικατοπτρίζει τη συλλογική φαντασίωση (Ποσειδώνας). Διαθέτει και το βασικό ένστικτο της επιβίωσης που υποστηρίζει τη συνέχιση της σχέσης αλλά που μπορεί όμως και να αποδειχθεί καταστρεπτικό σε περίπτωση που η σχέση απειληθεί (Πλούτων). Διαθέτει μια δημόσια εικόνα ή έχει ένα ρόλο να παίξει στα μάτια του κόσμου (Μεσουράνημα), και διαθέτει μια “προσωπικότητα” που θα εκφραστεί με ορισμένους χαρακτηριστικούς τρόπους στον έξω κόσμο (Ωροσκόπος).

Τα ζώδια σε ένα σύνθετο χάρτη περιγράφουν το βασικό υλικό ή την “ιδιοσυγκρασία” από την οποία είναι φτιαγμένη η σχέση, οι πλανήτες περιγράφουν τις κινητήριες δυνάμεις, και οι οίκοι περιγράφουν τους τομείς της ζωής στους οποίους δραστηριοποιούνται οι πλανήτες της. Όλα αυτά είναι απλή αστρολογία, και ισχύουν τόσο στο σύνθετο όσο και στον ατομικό γενέθλιο χάρτη.

 

Η σχέση σαν μια οντότητα

Συνήθως δεν θεωρούμε τις σχέσεις μας σαν ανεξάρτητες οντότητες. Σκεφτόμαστε συχνότερα με βάση τα δικά μας αισθήματα και τη δική μας νοοτροπία, ή τα αισθήματα και τη νοοτροπία του άλλου ατόμου. Ωστόσο κάθε σχέση δημιουργεί το δικό της περιβάλλον. Όταν αποτελούμε το μισό μιας σχέσης δεν συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε μόνοι. Μπορεί να διαθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά μοτίβα συμπεριφοράς όταν είμαστε μόνοι, αλλά από τη στιγμή που είμαστε με το ταίρι μας ένα συγκεκριμένο πεδίο ενέργειας τίθεται σε λειτουργία και λειτουργούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο οποίος συχνά γίνεται έντονα αντιληπτός παρουσία άλλων ατόμων.

Δυο άνθρωποι σε μια σχέση δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γύρω τους, όχι τόσο από συνειδητή επιλογή, αλλά επειδή αυτό απλά συμβαίνει. Οι άλλοι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται σ’ αυτό. “Εσείς οι δυο φαίνεστε ένα πολύ ζωντανό, ελκυστικό ζευγάρι,” μπορεί να πει ένας φίλος, ή “Πόσο συναρπαστική ζωή πρέπει να κάνετε εσείς οι δύο”! Στο μεταξύ, εσείς μπορεί να σκέφτεστε, “Τι στο καλό λένε; Εγώ δεν νιώθω έτσι”.

Μπορεί να δούμε κάτι σαν ένα σύνθετο Δία σ’ έναν Τοξότη ωροσκόπο με το Ζυγό στο σύνθετο Μεσουράνημα, και έτσι οι άλλοι αντιλαμβάνονται τη σχέση σαν μια συναρπαστική και λαμπερή οντότητα τύπου Δία-Αφροδίτης. Αλλά ο Κρόνος του ενός μπορεί να κάνει σύνοδο με τη Σελήνη του άλλου και αντίθεση με τον Ήλιο του και η συναστρία μεταξύ των δύο γενέθλιων ωροσκοπίων να τους κάνει να νιώθουν περισσότερο σαν το Σίσυφο με το βράχο του παρά σαν το Μικ Τζάγκερ με τη Τζέρι Χολ. Μπορεί κάλλιστα να συμβαίνει και το αντίθετο. Ο σύνθετος μπορεί να έχει τον Κρόνο στον ωροσκόπο και το Χείρωνα στο Μεσουράνημα, κι έτσι ο κόσμος να βλέπει κάτι πολύ βαρύ όταν είμαστε μαζί με το ταίρι μας. Αλλά η συναστρία μπορεί να έχει πολλές όψεις μεταξύ Αφροδίτης-Δία-Ουρανού, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μια έξαψη στη σχέση την οποία νιώθουμε κι οι δυο προσωπικά αλλά δεν την εκφράζουν προς τα έξω.

Μπορούμε να πληροφορηθούμε πολλά από τους γωνιακούς οίκους του σύνθετου χάρτη μιας σημαντικής σχέσης αν ρωτήσουμε τους άλλους πώς βλέπουν αυτοί τη σχέση. Πολύ συχνά θα σοκαριστούμε, γιατί οι απαντήσεις που θα εισπράξουμε μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν το πώς νιώθουμε εμείς στην πραγματικότητα για τον άλλον. Ο σύνθετος, όπως κάθε γενέθλιος χάρτης, προβάλλει τον εαυτό του προς τα έξω μέσα από τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα. Διαθέτει έναν κυρίαρχο πλανήτη ο οποίος εστιάζει στην έκφραση της σχέσης μέσα από ένα συγκεκριμένο οίκο ή τομέα της ζωής.

Οι οίκοι στο σύνθετο λειτουργούν ακριβώς όπως και στο γενέθλιο χάρτη, αντικατοπτρίζοντας τους τομείς όπου δίνεται έμφαση και οι οποίοι εκδηλώνουν τη δυναμική της σχέσης. Όταν οι πλανήτες στο σύνθετο τονίζουν ένα σύνθετο οίκο, αυτός ο τομέας της ζωής θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σχέση, και τα δύο άτομα ωθούνται να εστιάσουν σ’ αυτόν τον τομέα ακόμη κι αν ο οίκος αυτός στους γενέθλιους χάρτες τους είναι κενός. Μια σχέση μπορεί να μας ωθήσει να αντιμετωπίσουμε ορισμένους τομείς της ζωής για τους οποίους είτε δεν υπάρχει προδιάθεση από το γενέθλιο χάρτη είτε εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε καλά εφοδιασμένοι γι’ αυτό.

Οι σύνθετοι έχουν τους δικούς τους νόμους και ενέργειες, και δεν έχουν να κάνουν με το πόσο “ταιριαστοί” είμαστε ο ένας με τον άλλον. Ο ίδιος ο σύνθετος δεν μιλά για συμβατότητα. Γι’ αυτήν μιλάει η συναστρία. Ο σύνθετος δεν μας αποκαλύπτει αν η σχέση είναι “καλή” ή “κακή” αναφορικά με τη χημεία μεταξύ των δυο ανθρώπων. Ο σύνθετος λέει: “Αν επιλέξεις να κάνεις αυτή τη σχέση, αυτή είναι η σημασία της και το πεπρωμένο της. Από αυτό είναι φτιαγμένη και γι’ αυτό προορίζεται”. Αν θέλουμε να πάρουμε μια ιδέα για το αν αυτή η σημασία και το πεπρωμένο θα μας κάνει να νιώσουμε καλά ή άσχημα, θα πρέπει να συγκρίνουμε το σύνθετο με τον ατομικό μας χάρτη.

Αν εξετάσουμε τη συναστρία μεταξύ του σύνθετου και του γενέθλιου χάρτη κάθε ατόμου της σχέσης ξεχωριστά μπορούμε να αποκομίσουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτή η σχέση κάνει τον καθέναν από τους δυο να νιώθει. Μπορούμε να βάλουμε κι ένα τρίτο πρόσωπο και να συγκρίνουμε το δικό του χάρτη με το σύνθετο. Είναι μια πολύ συναρπαστική άσκηση. Ας πούμε ότι είμαι σε μια μακροχρόνια σχέση, αλλά έχω και εραστή. Μπορώ να πάρω το χάρτη του εραστή μου και να κοιτάξω πώς επηρεάζει το σύνθετο χάρτη μεταξύ εμού και του συντρόφου μου, κι έτσι να έχω μια πολύ σαφή εικόνα του πώς επηρεάζει ο εραστής μου τη σχέση μου.

Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το γενέθλιο χάρτη ενός παιδιού σε σύγκριση με το σύνθετο χάρτη των γονιών του. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την κατανόηση της δυναμικής μιας οικογένειας. Μερικά παιδιά έχουν έναν τρόπο να επηρεάζουν διασπαστικά τη σχέση των γονέων, ενώ άλλα βοηθούν στην ένωσή τους. Μπορούμε να τα δούμε αυτά εξετάζοντας το χάρτη του παιδιού σε σχέση με το σύνθετο των γονιών. Η δυναμική αυτή μπορεί να μη φανεί από την απλή συναστρία μεταξύ παιδιού και κάθε γονιού ξεχωριστά.

 

Ελευθερία και πεπρωμένο στη σχέση

Δουλεύοντας με σύνθετους χάρτες μας κάνει να σκεφτούμε με βάση κάτι ευρύτερο από τον εαυτό μας σαν άτομο. Όπου και να βρεθούμε, δημιουργούμε αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα, και μπορεί να μην έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες επιλογής στις αλληλεπιδράσεις αυτές όπως όταν χειριζομαστε τα δικά μας προσωπικά θέματα. Αν κάποιος έχει ένα τετράγωνο μεταξύ Ήλιου και Κρόνου στο γενέθλιο χάρτη του, μπορεί να κάνει συνειδητά κάτι γι’ αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει θύμα του τετραγώνου αυτού, ή να ζει αποκλειστικά τη σκοτεινή πλευρά του. Μπορεί να είναι μια δύσκολη όψη αρχικά στη ζωή του, μπορεί να αντικατοπτρίζει βαθιά αισθήματα ανασφάλειας ή ανεπάρκειας. Αλλά μπορεί να πει, “Γνωρίζω ότι αρκετές από τις αμφιβολίες μου προέρχονται από τον πατέρα μου και την παιδική μου ηλικία. Υπονομεύω τον εαυτό μου γιατί μερικές φορές φοβάμαι να θέσω ψηλά τον πήχη.

Είμαι συχνά σκληρός με τον εαυτό μου και έχω πολλές απαιτήσεις. Αλλά θα προσπαθήσω να δουλέψω με αυτά τα θέματα. Θα κάνω μια προσπάθεια να τα κατανοήσω. Ίσως χρειαστώ και λίγη ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να μάθω πώς να εμπιστεύομαι περισσότερο τον εαυτό μου. Και θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω το ζώδιο του Κρόνου μου για να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση”. Σταδιακά, λοιπόν, κάποιος μπορεί να μεταμορφώσει αυτό το τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου σε κάτι δυνατό και δημιουργικό αν είναι διατεθειμένος να καταβάλει την απαιτούμενη προσπάθεια.

Όταν όμως το τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου παρουσιάζεται στο σύνθετο χάρτη, η σχέση δεν μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία. Η σχέση δεν μπορεί να πει με τη θέλησή της, “Θα δουλέψω αυτά τα αισθήματα περιορισμού και αμφισβήτησης”. Η σχέση δεν “αισθάνεται” αμφισβήτηση. Τα δύο άτομα μπορούν να δουλέψουν πάνω στους Κρόνους τους. Αλλά κανείς από τους δυο δεν έχει τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου και κανείς από τους δυο δεν μπορεί πραγματικά να καταλάβει γιατί, όταν βρίσκονται μαζί, κάτι στη σχέση τους εναντιώνεται και αποθαρρύνει τους κοινούς τους στόχους. Οι εξωτερικοί περιορισμοί οι οποίοι συχνά συνοδεύουν μια σύνθετη όψη Ήλιου-Κρόνου μπορεί να μοιάζουν αρκετά απρόσωποι και πέρα από τον έλεγχό τους.

Αυτή η αίσθηση του απρόσωπου στο σύνθετο μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη για μας αν τον εξετάζουμε από την ψυχολογική σκοπιά, διότι η ψυχολογική αστρολογία ενέχει την ατομική ευθύνη και την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας αν είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με το μέσα μας. Επειδή θεωρούμε το γενέθλιο χάρτη σαν μια εσωτερική εικόνα, αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για το πώς την εκφράζουμε, και η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ψυχολογική προσέγγιση στην αστρολογία μάς επιτρέπει να μεταμορφώσουμε πολλά πράγματα αν καταβάλουμε την απαιτούμενη προσπάθεια.

Όμως μπορεί να παραπλανηθούμε από την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, κι ορισμένα πράγματα βρίσκονται πέρα από τη σφαίρα της ατομικής επιρροής μας. Δεν υπονοώ ότι ο σύνθετος χάρτης δεν είναι ψυχολογικός, ή ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτού του είδους την προσέγγιση κατά την ερμηνεία του. Όμως “ψυχολογικό” δεν σημαίνει πάντα ελεύθερο, και αλλαγή μπορεί να σημαίνει αλλαγή της στάσης των δύο ανθρώπων απέναντι στη σχέση παρά αλλαγή στο ενδημικό μοτίβο της ίδιας της σχέσης.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τα θεμελιώδη μοτίβα του σύνθετου χάρτη. Βέβαια μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον ατομικό χάρτη. Αλλά φαίνεται ότι έχουμε περισσότερα περιθώρια να επηρεάσουμε το επίπεδο στο οποίο εκδηλώνουμε τα μοτίβα του γενέθλιου. Αυτό μας δίνει την αίσθηση –είτε έγκυρη είτε όχι—ότι έχουμε την δύναμη να συμμετέχουμε ενεργά, ή ακόμη να δημιουργήσουμε, το δικό μας μέλλον. Μπορεί να ισχύει, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς της ζωής.

Ο σύνθετος χάρτης όμως παρουσιάζει μια διαφορετική εμπειρία, αν όχι μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε ορισμένα σημεία του σύνθετου, μπορούμε να καταβάλουμε προσπάθεια να εμπνεύσουμε κάποια δημιουργική διέξοδο για την ενέργειά του. Αλλά ακόμη και με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια του συντρόφου μας, τα μοτίβα του σύνθετου εξακολουθούν να βρίσκονται “εκτός” της σφαίρας της προσωπικής μας επιρροής. Ο σύνθετος δεν θα μας πει, “Αυτή είναι μια κακή σχέση – βγες από αυτή”. Μπορεί όμως να μας πει, “Αυτή η σχέση ενέχει κάποιους περιορισμούς που κανείς από τους δυο σας δεν θα μπορέσει να αλλάξει. Αν θέλετε τη σχέση, αποδεχθείτε το”.

Αν ο σύνθετος χάρτης έχει ένα τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου ή μια σύνοδο Ήλιου-Χείρωνα, διαθέτει ενυπάρχοντες περιορισμούς, συχνά πολύ ισχυρούς. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να αποδειχθούν δημιουργικοί και θετικοί για καθέναν χωριστά ή και για τους δύο συντρόφους. Ωστόσο κι οι δύο νιώθουν ότι οι περιορισμοί αυτοί τούς επιβάλλονται. Ένα τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου ή μια σύνοδος Ήλιου-Χείρωνα σε ένα γενέθλιο χάρτη ενέχουν κι αυτά κάποιους περιορισμούς, αλλά τους βιώνουμε διαφορετικά.

Ας πάρουμε το παράδειγμα των όψεων Ήλιου-Χείρωνα στο σύνθετο. Τις έχω συναντήσει συχνά όταν μια σχέση περιλαμβάνει αναπόφευκτους περιορισμούς από το παρελθόν. Το παρελθόν μπορεί να είναι ένας πρώην σύντροφος που ζητά μεγάλη διατροφή, ή παιδιά από προηγούμενο γάμο. Οι καταστάσεις αυτές προκαλούν πολύ πόνο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά, διότι όσο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι, θα υπάρξουν προστριβές, μοιρασμένη αφοσίωση, πληγωμένα αισθήματα, ίσως και οικονομικοί περιορισμοί. Δεν τίθεται θέμα να αλλάξεις τη στάση σου: οι πρώην οικογένειες, για κάθε ζευγάρι, είναι ένα δεδομένο που πάντα θα επιβάλλει περιορισμούς. Αν ένα ζευγάρι δεν βιώνει τέτοιου είδους περιορισμούς, πιθανότατα δεν θα υπάρχει όψη Ήλιου-Χείρωνα στο σύνθετο χάρτη.

Γνωρίζουμε ότι ο Χείρων σχετίζεται με εμπειρίες τραυματισμού, ειδικά αυτού που είναι άδικου και δεν τον αξίζουμε, και που είναι συλλογικό προϊόν και όχι από λάθος ή τη μοχθηρία κάποιου άλλου. Οι όψεις Ήλιου-Χείρωνα σε ένα σύνθετο δηλώνουν ότι η ίδια η σχέση κουβαλάει μια αγιάτρευτη πληγή, συνήθως από το παρελθόν και των δύο συντρόφων ή από τον ίδιο τον κόσμο στον οποίο ζουν και οι δυο. Ταυτόχρονα, η σχέση μπορεί να αποβεί θεραπευτική και για τους δυο, ή για άλλους που έρχονται σε επαφή με το ζευγάρι, διότι οι περιορισμοί που ενυπάρχουν προκαλούν πόνο και κατά συνέπεια κατανόηση και συμπόνοια.

Έχω δει συχνά όψεις Ήλιου-Χείρωνα σε σύνθετο όταν δυο άνθρωποι θέλουν απεγνωσμένα να κάνουν παιδί και δεν μπορούν. Είναι μια πληγή που μπορεί να κάνει δυο ανθρώπους να σκεφτούν βαθύτερα για το ποιοι είναι και τι σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξή τους στη ζωή, επειδή δεν μπορούν να επιτελέσουν τον κοινωνικά καθιερωμένο “σκοπό” της δημιουργίας οικογένειας για να τους κατευθύνει στη ζωή.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι μια σχέση όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας, και ο νεότερος σύντροφος είναι αναγκασμένος να βλέπει τον άλλον να γερνάει και να φθείρεται. Καμία ποσότητα αγάπης ή αφοσίωσης δεν μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω. Ή μπορεί να υπάρχει μια σωματική αναπηρία στον έναν από τους δύο συντρόφους η οποία έχει γίνει συνειδητά αποδεκτή, αλλά η οποία περιορίζει την κινητικότητα του ζευγαριού.

Ακόμη ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ο γάμος μεταξύ δυο ανθρώπων από διαφορετικές φυλές ή μια ομοφυλοφιλική σχέση: και οι δύο σχέσεις προκαλούν την εχθρότητα ξενοφοβικών γειτόνων ή αυτών που είναι πολύ άκαμπτοι στις πεποιθήσεις τους περί κανονικότητας.

Η ξενοφοβία και οι άκαμπτες απόψεις είναι χαρακτηριστικά πάρα πολλών ανθρώπων και όσο και να βασανιζόμαστε ή να αγανακτούμε δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το ελάττωμα στην ανθρώπινη φύση. Και οι δύο άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν μέσα από τη σχέση αυτή, όχι επειδή είναι “κακή”, αλλά επειδή κάτι σ’ αυτή τη σχέση δεν “κάθεται καλά” στην κοινωνία και περιορίζει τις δυνατότητές της.

Δεν εννοώ ότι τα παραπάνω είναι μια στατική εικόνα. Όσον αφορά την ίαση, εξαρτάται τι εννοούμε με τη λέξη. Οι πληγές του Χείρωνα δεν γιατρεύονται με την έννοια ότι εξαφανίζονται. Κάτι έχει αλλάξει για πάντα, ακόμη κι αν το δηλητήριο έχει αφαιρεθεί. Κανείς δεν μπορεί να ξανακερδίσει την αθωότητα όταν αυτή έχει χαθεί μέσα από το είδος της πληγής που αντιπροσωπεύει αυτός ο πλανήτης.

Μπορεί όμως να αλλάξει η στάση μας απέναντι στην πληγή αυτή, και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ανεκτικότητα, συμπόνοια και σοφία. Είναι κι αυτό ένα είδος ίασης, αλλά δεν αναιρεί το παρελθόν. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε να εξαφανιστούν σαν ατμός τα παιδιά κάποιου από προηγούμενο γάμο.

Μπορούμε να “μουδιάσουμε” την πληγή ξεκόβοντας συναισθηματικά από τα παιδιά, να μην τα ξαναδούμε ποτέ: αλλά και τότε δημιουργείται ένα άλλο είδος πληγής που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ή μπορούμε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις συναισθηματικές επιπλοκές και τελικά να χτίσουμε εποικοδομητικές σχέσεις με όλους όσοι εμπλέκονται στην κατάσταση. Όμως, πάντα θα υπάρχουν συμβιβασμοί και θλίψη και αίσθημα απώλειας. Οι όψεις αυτές στο σύνθετο χάρτη δεν σημαίνουν ότι η επίδραση της δυσκολίας είναι στατική και αμετάβλητη. Και οι δύο άνθρωποι μπορεί να μεταμορφωθούν βαθιά και μόνιμα. Αλλά το παρελθόν δεν ξεγίνεται.

Ο σύνθετος χάρτης προοδεύει όπως ο γενέθλιος και αντικατοπτρίζει αλλαγές μέσα στη σχέση όπως ακριβώς και στο ίδιο το άτομο. Ο σύνθετος χάρτης όμως σαν οντότητα δεν διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες με τον ατομικό για να αποφασίσουμε με τη θέλησή μας να αλλάξουμε ή να καταπολεμήσουμε κάτι. Δεν είναι ένα συνειδητό άτομο. Και οι δύο άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να γίνουν περισσότερο συνειδητοποιημένοι, και ο τρόπος με τον οποίο βιώνουν τη σχέση μπορεί να αλλάξει ανάλογα. Τα βασικά μοτίβα όμως της σχέσης ξεδιπλώνονται όπως ο σπόρος ενός φυτού, με το φυσικό αναπόφευκτο που μπορεί να φαντάζει ξένο στην εγωκεντρική μας συνειδητότητα.

 

Συγγραφέας: Liz Greene
Πρωτότυπος τίτλος: The Composite Chart. Relationships and how to survive them.

Μετάφραση – Απόδοση: Μαρία Λεοβάρη

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
dora krn
dora krn
04/08/2015 6:24 PM

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ.