5 1 vote
Article Rating

Γνωρίζουμε πως η Σελήνη έχει πλούσιο συμβολισμό μέσα στον χάρτη. Μεταξύ άλλων συνδέεται άμεσα με το στομάχι. Εξ άλλου λόγω της κυριαρχίας της στους μαστούς είναι η τροφός (πνευματική και φυσική). Η Σελήνη και οι διαταραχές του ψυχισμού δημιουργούν προβλήματα στην πέψη. Επομένως, μπορούμε να εξετάσουμε αυτό το σώμα και για το ζήτημα των διατροφικών μας συνηθειών και να αποφασίσουμε πώς θα χειριστούμε καλύτερα τη συντήρηση του σώματός μας.

Συνήθως οι άνθρωποι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες για λόγους που η Σελήνη τους δηλώνει. Η βουλιμία κι ανορεξία, διαφαίνονται σε δύο Ωροσκόπια που θα παραθέσω.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως ειδικά οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε διατροφικά προβλήματα, καθώς πολλές φορές το θέμα του φαγητού δρα σαν άμυνα σε ψυχολογικά προβλήματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Κατά την είσοδο στην εφηβεία, οι εσωτερικές αλλαγές φοβίζουν και αγχώνουν την έφηβο. Αν η μητέρα δεν έχει τον τρόπο να την πλησιάσει, είναι εύκολο η έφηβος να αντιδράσει μέσω του φαγητού της. Μεγαλώνοντας, άτομα με προβλήματα που βίωσαν μέσα από την δύσκολη επικοινωνία με την οικογένεια και ειδικά τη μητέρα, τρώνε πολύ ή ελάχιστα, κάνοντας μία ιδιότυπη επανάσταση σ’ αυτό που τους ενοχλεί. Και οδηγούνται στην αυτό-καταστροφή.

Πολλές γυναίκες πήραν βάρος μετά από την εγκυμοσύνη τους. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη περίοδο αυτή είναι εν μέρει υπεύθυνες, αλλά και ο συναισθηματικός παράγοντας. Και τα δύο, στοιχεία της Σελήνης. Στη γυναίκα, το στοιχείο της ευθύνης του νέου μέλους της οικογένειας, είναι παράγων ανησυχίας και επιπρόσθετου στρες. Μία διέξοδος, είναι η διατροφή. Είτε από εσωτερική νευρικότητα, είτε από ανάγκη να αντεπεξέλθει στις οικογενειακές ευθύνες, οι συνήθειες της διατροφής αλλάζουν και η πέψη διαταράσσεται.

Η δίαιτα είναι δύσκολη για όσους έχουν προσκολληθεί σε μνήμες του παρελθόντος (μνήμη / Σελήνη) και συσσωρεύουν τραύματα και θυμό που υποβόσκει. Ωστόσο, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, καλό είναι να είναι ήρεμος, να μη προσκολλάται σ’ αυτή την ανάγκη και να διαλέξει την έναρξη της διαιτητικής περιόδου, όταν η Σελήνη δεν είναι σε ζώδιο που δηλώνει πάχυνση (Καρκίνος, Ταύρος, για παράδειγμα), αλλά και να είναι σε φθίνουσα πορεία. Μία Σελήνη στη Παρθένο, θα είναι ιδανική, καθώς θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τα πιο ευεπηρέαστα άτομα στη Σελήνη κυρίως, θα είναι καλό να έχουν υπ’ όψη τις συμβουλές της πάνω στο ζήτημα της διατροφής.

Πώς λειτουργούμε, όμως, στο ζήτημα της διατροφής; Ας δούμε…

Σελήνη στον Κριό: Έχουμε τη τάση να τρώμε βιαστικά και καυτερά φαγητά. Καταπίνουμε γρήγορα τη τροφή μας, οπότε δεν προλαβαίνουμε να τη χαρούμε. Είτε χρειαζόμαστε περισσότερη για να απολαύσουμε τη γεύση, είτε το αμάσητο σχεδόν φαγητό προκαλεί προβλήματα πέψης.Σελήνη στον Ταύρο: Αγαπάμε την καλή και αρωματική κουζίνα, η γεύση μετρά ιδιαίτερα, καθώς και τα χρώματα στο φαγητό. Αγαπάμε τα γλυκά και γενικά υπάρχει μία τάση προς πάχυνση. Το φαγητό είναι μία απόλαυση.

Σελήνη στους Διδύμους: Τα γεύματα είναι μία χρονική περίοδος κατά την οποία βρισκόμαστε με άλλους για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες. Δεν προσέχουμε το φαγητό. Θα μας άρεσε να τσιμπολογούμε μικρά σάντουιτς ή καναπεδάκια, για να κόβουμε τη πείνα μας και να κάνουμε διάλογο με άλλους.

Σελήνη στον Καρκίνο: Αγαπάμε να μαγειρεύουμε για τους δικούς μας ανθρώπους. Το φαγητό είναι πρωταρχικό καθήκον και ανάγκη προσφοράς μας. Υπάρχει κι εδώ η τάση για πάχυνση, καθώς τα γεύματα θα είναι πλήρη και πλούσια.

Σελήνη στον Λέοντα: Εδώ, αγαπάμε να προσφέρουμε γεύματα εντυπωσιακά για να ευχαριστήσουμε φίλους και αγαπημένους. Δεν παίζει ρόλο μόνο το είδος του φαγητού, αλλά και η ποσότητα (γενναιόδωρη), καθώς και η γιορτινή ατμόσφαιρα. Θέλουμε να μας θυμούνται για το τραπέζι μας.

Σελήνη στην Παρθένο: Η διατροφή μας πρέπει να είναι υγιεινή κι ελαφριά. Μπορεί να μην έχει απίθανες γεύσεις, αλλά θα έχει τις απαραίτητες βιταμίνες και πολλά λαχανικά και φρούτα. Είναι η λιτοδίαιτη Σελήνη, καθώς κριτικάρει και λεπτολογεί τις διατροφικές συνήθειες.

Σελήνη στον Ζυγό: Εδώ ενδιαφερόμαστε για την ισορροπημένη διατροφή, με αισθητική και ωραία παρουσία στο πιάτο. Η γεύση μετρά (ζώδιο της Αφροδίτης), αλλά υπάρχει μία εγκράτεια στη κατανάλωση της τροφής μέσα στα όρια.

Σελήνη στο Σκορπιό: Αγαπάμε τα έντονα καυτερά φαγητά, τις πικάντικες γεύσεις, τις βαριές σάλτσες και τα λιπαρά εδέσματα. Εδώ έχουμε κρεοφαγία και αρωματικές σάλτσες, κάτι σαν ανατολίτικη κουζίνα.

Σελήνη στον Τοξότη: Το φαγητό είναι μέρος της χαράς της ζωής και μόνο κάτω από αυτή την έννοια, μπορεί να είναι άφθονο, με τάσεις πάχυνσης. Μην ξεχνάμε πως είναι κάτω από της επιρροή του Δία. Τρώμε για να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε με την παρέα μας.

Σελήνη στον Αιγόκερω: Το μαγείρεμα εδώ γίνεται από καθήκον και είναι μάλλον ένα χάσιμο χρόνου να επιδιώκουμε πολύπλοκα φαγητά. Συνήθως είμαστε λεπτοί από φυσικού μας ή από προσπάθεια να μην ξεπερνάμε τα όρια έστω και στη διατροφή.

Σελήνη στον Υδροχόο: Αγαπάμε να τρώμε χωρίς κανόνες και προγράμματα. Συνήθως η τεχνολογία μας εξυπηρετεί στον τρόπο που μαγειρεύουμε, αφού προτιμάμε τους φούρνους μικρο-κυμάτων και τις χύτρες ταχύτητας. Ακόμη, το να παραγγέλνουμε έτοιμο φαγητό, είναι κάτι που μας βοηθά στον γρήγορο τρόπο που ζούμε.

Σελήνη στους Ιχθύς: Εδώ απολαμβάνουμε το φαγητό κάτω από ρομαντική ατμόσφαιρα και λεπτές γεύσεις. Κουζίνα ασυνήθιστη, εξωτική, σαν αυτή της Άπω Ανατολής θα μας άρεσε συχνά. Ακόμη, τα φαγητά μας αρέσει να έχουν άρωμα και το ποτό συνήθως τα συνοδεύει.

Λόγω του ότι η Σελήνη είναι ευαίσθητο σε επιρροές σώμα, αν κάνει δυνατή όψη με άλλο πλανήτη (σύνοδο, τετράγωνο και αντίθεση κατά κύριο λόγο), τότε ενδέχεται να έχουμε επιρροή του ζωδίου του οποίου είναι κυρίαρχος ο άλλος πλανήτης. Για παράδειγμα, μία Σελήνη στον Ταύρο, αλλά σε σύνοδο με τον Άρη, θα έχει τις προτιμήσεις της Σελήνης στον Ταύρο, αλλά τα φαγητά θα είναι με πιο δυνατή γεύση, λόγω της επιρροής του Άρη. Ενδέχεται να έχει και λιγότερη υπομονή για να ετοιμάσει το φαγητό.
Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σελήνη εύκολα μεταβάλλεται από ζώδιο σε ζώδιο κι ανάλογα με τις επιρροές των άλλων πλανητών που δέχεται σε όψη.

Η ζωδιακή θέση της Σελήνης στη διατροφή, μας συμβουλεύει και τι θα πρέπει να τρώμε κάθε μέρα του μήνα, ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται. Θα διαπιστώσουμε τα λάθη μας και θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας για μία καλύτερη υγεία μέσα από τη τροφή:

Όταν η Σελήνη είναι στα ζώδια της φωτιάς, δηλαδή στον Κριό, στον Λέοντα και στον Τοξότη, συνδέεται με το λεύκωμα. Αυτό έχει επιδράσεις στα αισθητήρια.
Καλό είναι να τρώμε καρπούς.Όταν η Σελήνη είναι στα ζώδια της γης, δηλαδή στον Ταύρο, στη Παρθένο και στον Αιγόκερο, συνδέεται με αλάτι τον οργανισμό μας, για τον καλύτερο σχηματισμό του αίματος.
Ας αποφεύγουμε τα αλμυρά, αν και θα διαπιστώσουμε ότι ειδικά αυτές τις ημέρες τα επιθυμούμε.
Όταν η Σελήνη είναι στα ζώδια του αέρα, δηλαδή στους Διδύμους, στο Ζυγό και στον Υδροχόο, συνδέεται με τα έλαια και λίπη, τα οποία βοηθούν το αδενικό μας σύστημα.
Αυτές τις μέρες, λέγεται, πως διαπιστώνουμε τι τρώμε λάθος, καθώς επιθυμούμε ιδιαίτερα τη λανθασμένη τροφή.
Όταν η Σελήνη είναι στα ζώδια του νερού, δηλαδή στον Καρκίνο, στο Σκορπιό και στους Ιχθείς, αφορά τους υδατάνθρακες, για να βοηθήσουμε το νευρικό μας σύστημα. Να αποφεύγουμε το πολύ ψωμί, τα ζυμαρικά κι ό,τι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες.

Οι γνώσεις αυτές, μας προσφέρουν τη δυνατότητα ενός σωστού διαιτολογίου και μίας καλύτερης απορρόφησης των στοιχείων από τον οργανισμό μας. Θα δούμε, πως νοιώθουμε καλύτερα αν τρώμε ανάλογα φαγητά, ενώ με αντίθετα φαγητά, αισθανόμαστε ένα φούσκωμα ή γενικά μία δυσκολία στη πέψη. Ας παρατηρήσουμε τις τάσεις μας κατά τη διάρκεια ενός μηνός, τις ανάγκες μας τις διατροφικές και θα κατανοήσουμε καλύτερα το νόημα της Σελήνης μέσα στα ζώδια.

Βουλιμία & Ανορεξία 

Δύο παθήσεις συνδεδεμένες με τη Σελήνη και τη διατροφή, για ψυχολογικούς λόγους. Υπάρχουν δύο παραδείγματα, ένα της πριγκίπισσας Νταϊάνα κι ένα της Κάρεν Κάρπεντερ.

Oπως βλέπουμε στο χάρτη της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία έπασχε από βουλιμική διάθεση, ήταν στο ηλιακό ζώδιο Καρκίνος. Η Νταϊάνα από σύμπτωση ( ; ) έχει το όνομα της θεάς Αρτέμιδος, θεάς σεληνιακής. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, αγαπήθηκε σαν «θεά» . Σαν σύζυγος του διαδόχου του θρόνου, είχε υποχρεώσεις όπου έπρεπε να είναι τέλεια σαν γυναίκα του, σαν μελλοντική βασίλισσα, σαν μητέρα. Η πίεση του πρωτοκόλλου της αυλής ήταν διαρκής, σε μία ιδιοσυγκρασία που ζητούσε περισσότερο αέρα να αναπνέει ελεύθερα και περισσότερη τρυφερότητα από αυτή που πιθανολογείται πως βρήκε στο γάμο της. Ακόμη και με το διαζύγιό της, δεν ένοιωσε ελεύθερη, αλλά η πίεση του τύπου, καθώς και της αυλής, την ακολουθούσε.

Όπως βλέπουμε στο χάρτη της, είναι Καρκίνος στον Ήλιο και τον Ερμή. Οι δύο αυτοί πλανήτες είναι στον 7ο οίκο της και η ίδια δίνεται μέσα σε ένα γάμο και στο σύζυγο, όπου η επικοινωνία όμως δεν είναι επαρκής (Ερμής ανάδρομος). Όταν η επικοινωνία δεν είναι επιτυχής, πληγώνεται από λόγια που λέγονται ή από την σιωπή που υπάρχει κι αυτό μένει στη μνήμη της (Ερμής σε ζώδιο που δηλώνει τη μνήμη). Ο κυβερνήτης των δύο αυτών πλανητών, η Σελήνη, βρίσκεται σε ένα τελείως διαφορετικό χώρο, στον Υδροχόο. Είναι σε σύνοδο με τον Ν. Δεσμό, σημείο που φέρνει πάντα δυσκολίες στο χάρτη μας και σε αντίθεση με Β. Δεσμό, Ουρανό και Άρη. Ο ψυχισμός της,, λοιπόν, υποφέρει στο περιβάλλον που ζει, καθώς έχει ανάγκη από ελευθερία, πρωτοτυπία και αντισυμβατικότητα. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τον τρόπο ζωής σαν πριγκίπισσα. Βίωνε εσωτερικές εντάσεις και οξύτητα, είχε λοιπόν, στιγμές όπου έπρεπε να ζει σε βασιλικά πρότυπα (Ουρανός και Β. Δεσμός στον Λέοντα), αλλά η ψυχή της επιθυμούσε να αντιδράσει, να επαναστατήσει για ένα διαφορετικό τρόπο αγάπης. Η συγκινησιακή της κατάσταση είχε εξάρσεις και μεγάλες πτώσεις. Λέγεται πως είχε κάνει και απόπειρα αυτοκτονίας. Στη δύσκολη αυτή αντίθεση, συμμετέχει σε Ταυ-τετράγωνο και η Αφροδίτη. Η Αφροδίτη της στον Ταύρο και στον 5ο οίκο, επιζητά την ασφάλεια και τη ζεστασιά από τα αγαπημένα της πρόσωπα. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά της, αλλά και όλα τα παιδιά του κόσμου, τα οποία προσπάθησε να βοηθήσει.

Όταν ο Πλούτωνας ήταν στον Σκορπιό και ο Κρόνος στον Υδροχόο, κατά τη διετία 1992-94, η πιεστική κατάσταση του Ταυ-τετραγώνου δυνάμωσε και έφερε τη τελική διάλυση της οικογένειας, αλλά και της δικής της εύθραυστης ισορροπίας. Βλέπουμε, λοιπόν, πως η διατροφή της με το πρόβλημα της βουλιμίας, ήταν μία κάλυψη συναισθηματική στα εσωτερικά της προβλήματα (Αφροδίτη στο ζώδιο του Ταύρου – ανάγκη για γεύση – ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια), με ένα αντιδραστικό τρόπο (Σελήνη στον Υδροχόο και σε σύνοδο με τον Ν. Δεσμό). Το κέντρο βάρους του Ταυ βρίσκεται στον πλανήτη Αφροδίτη και επιλέγει τον δρόμο αυτό, σαν απελπισμένη κίνηση να ισορροπήσει τη συγκινησιακή της «πείνα».

ΗΚάρεν Κάρπεντερ, ήταν η αδελφή του Ρίτσαρντ Κάρπεντερ και για όσους δεν τους γνωρίζουν, ήταν δύο αδέλφια γνωστά και αγαπητά, που τραγουδούσαν μαζί ποπ τραγούδια (οι «Κάρπεντερς») κατά τη περίοδο του ’70. Η κοπέλα αυτή έπασχε από ανορεξία, κάτι που την οδήγησε σε θάνατο σε νεαρή ηλικία.

Ο Ωροσκόπος της ήταν στον Καρκίνο και έκανε στενή σύνοδο με τον Ουρανό. Ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου κάνει σύνοδο με τον Πλούτωνα στον Λέοντα και στον 3ο οίκο, και είναι σε ημιτετράγωνο με τον Ουρανό και τον Ωροσκόπο. Ήδη βάζει τη προσωπικότητα της κοπέλας σε μία εσωτερική ταραχή. Από την άλλη πλευρά, η Σελήνη με τον Πλούτωνα, κάνουν όψη διαμέτρου με τον Ερμή και τον Δία στον Υδροχόο, στον 9ο οίκο της. Η Σελήνη υπόκειται σε μία ένταση και πίεση η οποία μεγεθύνεται από τις υποχρεώσεις και τα ταξίδια των αδελφών, λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Ο Πλούτωνας είναι κυβερνήτης της εργασίας (6ος οίκος) καθώς και ο Δίας σαν κυβερνήτης του εμπεριεχομένου Τοξότη στον 6ο οίκο, αλλά και κυβερνήτης του 10ου οίκου (κοινωνική προβολή και καριέρα). Η ανορεξία, ήταν η εκδήλωση των εντάσεων αυτών. Η συναισθηματική ανάγκη που ζητούσε να προβληθεί (Σελήνη στο ζώδιο της λάμψης, τον Λέοντα), πιεζόταν ασφυκτικά και η διασημότητα (Υδροχόος), καθώς και η πληθωρικότητα των υποχρεώσεων (Δίας), την έφθειραν. Όταν πέθανε τον Φεβρουάριο του 1983, οι διελαύνοντες Ουρανός και Δίας ήταν σε σύνοδο στον Τοξότη, μέσα στην εργασία της και τετραγώνιζαν ακριβώς το Μεσουράνημά της και τον Ήλιο της. Ένα Ήλιο που της έδινε μία ζωτικότητα υπό πίεση και μεταβαλλόμενη (σε διάμετρο με τον γενέθλιο Κρόνο στη Παρθένο και σε ζώδιο μεταβλητό). Διαπιστώνουμε, πως το τελευταίο «κτύπημα» ήταν πάλι μία επιρροή Ουράνια και του Δία.

Λίλιαν Σίμου

Πηγή: Αστρολογία για όλους

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments