0 0 votes
Article Rating

Ο Σον Κόνερι γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1930, στις 18:05, στο Εδιμβούργο της Σκοτίας. Η μητέρα του ήταν καθαρίστρια και ο πατέρας του εργάτης σε μια βιομηχανία. Από νωρίς βγήκε στο στίβο της ζωής, έχοντας ως πρώτη απασχόληση τη διανομή γάλατος μιας συνεταιριστικής οργάνωσης. Στη συνέχεια κατατάχτηκε στο ναυτικό, όπου όμως δεν παρέμεινε για πολύ, λόγω ενός έλκους στο δωδεκαδάκτυλο. Επέστρεψε στον συνεταιρισμό αρχικά, ενώ στη συνέχεια έκανε διάφορες δουλειές, από οδηγός, εργάτης και μοντέλο για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, έως και ..λουστραδόρος φερέτρων.

Για να αυξήσει το εισόδημά του, το 1951 έκανε και κάποιες εργασίες στα παρασκήνια του Βασιλικού Θεάτρου, γεγονός που τον έκανε να γνωρίσει τον κόσμο του θεάματος και να στραφεί σε αυτόν. Παράλληλα με όλες τις άλλες ασχολίες του, ερασιτεχνικά ασχολούνταν με το μπόντι μπίλντιγκ και το ποδόσφαιρο. Στο τελευταίο πρέπει να ήταν αρκετά καλός, καθώς είχε και προτάσεις για επαγγελματική καριέρα. Όπως όμως έχει και ο ίδιος αναφέρει, μεταξύ της ηθοποιίας και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επέλεξε την πρώτη, κάνοντας μια από τις πιο σοφές επιλογές της ζωής του.

Η καριέρα του εκτοξεύθηκε το 1962, όταν τον επέλεξαν να ενσαρκώσει στην μεγάλη οθόνη τον περιβόητο πράκτορα 007, ή αλλιώς Τζέιμς Μποντ, στην ταινία «Δρ Νο», που αποτέλεσε και την αρχή μιας σειράς κατασκοπευτικών ταινιών, με τον Κόνερι να παίζει στις πρώτες 5. Πιο πριν είχε μια μάλλον μέτρια θεατρική και κινηματογραφική πορεία. Τον βασικότερο ρόλο για την επιλογή του στην πρώτη ταινία του 007έπαιξε το γεγονός ότι ήταν σχετικά άσημος καλλιτέχνης, άρα …φθηνός και στα όρια του προϋπολογισμού της ταινίας. Ο ίδιος ο Ίαν Φλέμινγκ (ο «πατέρας» του Τζέιμς Μποντ) είχε διατυπώσει πολλές επιφυλάξεις για το αν ο Κόνερι ταίριαζε με την εικόνα που έπρεπε να βγάζει προς τα έξω ο κινηματογραφικός πράκτορας 007. Άλλαξε άποψη όμως μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας, για αυτό και του εμπιστεύθηκε τους επόμενους 4 ρόλους.

Εκτός από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Τζέιμς Μποντ, ο Κόνερι πρωταγωνίστησε ή είχε σημαντικούς ρόλους σε πολλές άλλες ταινίες («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς», «Χαϊλάντερ», «Ο Βράχος» κ.ά.). Το 1986 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην αξιολόγηση της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ερμηνεία του στην ταινία «Το όνομα του Ρόδου», ενώ την επόμενη χρονιά (1987) κέρδισε όσκαρ και «χρυσή σφαίρα» Β’ ρόλου για την ταινία «Οι Αδιάφθοροι». Προτάθηκε για «χρυσή σφαίρα» Β’ ρόλου για την ερμηνεία του στο «Ο Ιντιάνα Τζόουνς & η τελευταία Σταυροφορία».

Το 1962 παντρεύτηκε την ηθοποιό Νταϊάν Σιλέντο, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Χώρισαν το 1973, για να παντρευτεί λίγο αργότερα (το 1975) τη Γαλλίδα ζωγράφο Μισελίν Ροκμπρίν, με την οποία ζει μέχρι και σήμερα. Η Σιλέντο τον κατηγόρησε πριν από λίγα χρόνια ότι κατά τη διάρκεια του κοινού τους βίου της φερόταν με βίαιο τρόπο και ότι επανειλημμένα την είχε κτυπήσει. Ο ίδιος βέβαια αρνήθηκε τις κατηγορίες κατηγορηματικά, αλλά μάλλον δεν έχει γίνει από όλους πιστευτός, καθώς κατά καιρούς έχει δηλώσει πως «κάποιες γυναίκες θέλουν ένα χαστούκι», «είναι αποδεκτό το να σφαλιαρίσει κάποιος μια γυναίκα, εάν αυτή προκαλεί» ή «δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερα κακό στο να κτυπήσεις μια γυναίκα… Αν μια γυναίκα είναι “σκύλα”, ή υστερική, ή συνεχώς δύστροπη, τότε θα μπορούσα να το κάνω».

Το 1993 έκανε κάποιου είδους θεραπεία με ακτινοβολίες, λόγω μιας πάθησης στο λαιμό του, ενώ κάποιοι διέδωσαν πως …είχε πεθάνει. Τον δε Ιανουάριο του 2006, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, αφαίρεσε έναν όγκο από τα νεφρά.

Ο Κόνερι είναι μέλος του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, ενός κόμματος με κεντροαριστερή κατεύθυνση, που αγωνίζεται για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τους πιο πιστούς και διαχρονικούς υποστηρικτές του, το έχει βοηθήσει και οικονομικά αλλά και με δημόσιες δηλώσεις και παρουσιάσεις του. Αυτή του η θέση όμως δεν τον εμπόδισε να αποδεχθεί το χρίσμα του «Σερ» από την βασίλισσα της Αγγλίας τον Ιούλιο του 2000. Έχει εγκατασταθεί στις Μπαχάμες και, όπως έχει δηλώσει, δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Σκοτία και στην Αγγλία γενικότερα, αν η πρώτη δεν γίνει ανεξάρτητη. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιλογή του αυτή έχει να κάνει με τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώνει αν παρέμενε στην πατρίδα του… Τελευταία το όνομα του ιδίου αλλά και της συζύγου του ενεπλάκησαν σε υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με ένα ακίνητό τους στην Ισπανία.

Συνοπτική αστρολογική παρουσίαση

Γοητευτικός, ταλαντούχος, με ιδιαίτερη φωνή που ξεχωρίζει, σοβαρός και μυστηριώδης, είναι συνοπτικά οι λέξεις που ταιριάζουν γάντι σε μια περιγραφή που αφορά την προσωπικότητα του Σον Κόνερι. Με τον τονισμένο 8ο Οίκο και την ακμή του 10ου στον Σκορπιό, είναι λογικό που η καριέρα του σημαδεύτηκε με μια κινηματογραφική προσωπικότητα που την διακρίνουν το μυστήριο, η ίντριγκα, ο πλούτος, η αμείλικτη δράση, ο έρωτας και φυσικά ο θάνατος.

Με έντονη τη σταθερή ιδιότητα και το γήινο στοιχείο, ο Σον Κόνερι, Παρθένος του 1ου Δεκαημέρου, με Σελήνη στο ίδιο ζώδιο και ωροσκόπο στον Αιγόκερω, και να ήθελε δεν θα μπορούσε να κρύψει ούτε τις φιλοδοξίες του ούτε τον δυναμισμό του, αλλά ούτε και τον εγωισμό του. Είναι ρεαλιστής και με μεγάλη αποφασιστικότητα, αυτοπειθαρχία και αντοχή, αλλά και έμφαση στις λεπτομέρειες, ενίοτε υπεραναλυτικός, μάλλον εσωστρεφής, με λίγους φίλους και πιστός στις παραδόσεις, συντηρητικός. Δεν είναι τυχαίο που έχει τατουάζ με τις λέξεις «μαμά»-«μπαμπάς» και «Σκοτία για πάντα»! Η σύνοδος του ισχυρού (από ζώδιο) Κρόνου με τον ωροσκόπο τονίζει ακόμα περισσότερο τη σοβαρότητα που αναδίνει και την βεβαιότητά του ότι «η δουλειά προηγείται της διασκέδασης» -και αυτό από νεαρή ηλικία- αλλά και επιβεβαιώνει τη σκοτσέζικη καταγωγή του καθώς και την πανθομολογούμενη αντίληψη των Σκοτσέζων για το χρήμα…

Χάρη στον Κρόνο όμως η «επικίνδυνη» σύνοδος Ήλιου-Ποσειδώνα γειώνεται και κατευθύνεται σε εποικοδομητικά μονοπάτια, έτσι ώστε η σκληρή δουλειά να έχει μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά οφέλη. Χάρη στη θετική συμβολή του Κρόνου το καλλιτεχνικό ταλέντο του βρήκε πρακτική διέξοδο και του έδωσε τη δυνατότητα να μην παρασύρεται από αυταπάτες και να αντιμετωπίζει τη σκληρή πλευρά της ζωής με σθένος και υπομονή. Ακόμα, ο Κρόνος με το τρίγωνό του στους Ήλιο-Ποσειδώνα (7ος= οι άλλοι) δικαιολογεί και την γοητεία του που αυξανόταν όσο αυτός μεγάλωνε (σε σημείο που να αναδειχθεί ο πιο σέξι άνδρας εν ζωή από το περιοδικό People το 1989, όταν «πατούσε» σχεδόν τα …60), αλλά και το γάμο του με την μεγαλύτερη από αυτόν σε ηλικία δεύτερη σύζυγό του!

Φυσικά, ο ακαταμάχητος συνδυασμός του ποσειδώνιου μυστηρίου με την κρόνια σοβαρότητα, που τόσο γοητεύει τις γυναίκες, υποστηρίζεται και από το εξάγωνο της Σελήνης (κυβερ. 7ου στον πλουτώνιο 8ο) με τον Πλούτωνα από τον 7ο. Η Σελήνη του τού προσδίδει την «ευγενική» εικόνα του, που κάνει τους άλλους να θέλουν να του ανοιχτούν, να πιστέψουν ότι οι συμβουλές του είναι χρήσιμες, δίνουν τη σπιρτάδα και την καλή αίσθηση του χιούμορ, χάρη στη σύνοδό της με τον Ερμή, «κρύβοντας» έτσι την επιφυλακτικότητα και την μάλλον υπερβολικά μεγάλη κριτική διάθεση που υπάρχει λόγω της Παρθένου, της κτητικότητας και της ζήλιας, που μπορεί να φθάνει έως και τον φθόνο, λόγω του Οίκου (8ος).

Παράλληλα ο Ερμής, ως κυβερνήτης και του 5ου , δικαιολογεί και την ενασχόλησή του με το μπόντι μπίλντιγκ, καθώς μέσω της άθλησης ήθελε να αποκτήσει τέλειες σωματικές αναλογίες. Το τετράγωνο της Σελήνης όμως με τον Άρη είναι δηλωτικό του έντονου ανταγωνιστικού στοιχείου, της οξυθυμίας και κάποιων προβλημάτων με εκπροσώπους του γυναικείου φύλου, προβλήματα που μάλλον δεν μπόρεσε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, αν βέβαια ευσταθούν οι καταγγελίες της πρώην γυναίκας του. Από την άλλη όμως, το εξάγωνό της με το μεσουράνημά του μας δείχνει ότι δεν είναι τυχαίο που η καριέρα του ήταν τέτοια που διήγειρε και εξέφραζε τα συναισθήματα πολλών ανθρώπων.

Στον 8ο βρίσκεται και Αφροδίτη του, στο ζώδιό της, και καθώς κυβερνά και τις φωνητικές χορδές, δικαιολογεί με τις όψεις που σχηματίζει με τους Πλούτωνα και Ουρανό την βαθιά, ερωτική και με ιδιαίτερη προφορά φωνή του. Βέβαια, ως κυβερνήτης και του 4ου (σπίτι-πατρίδα) μας υποδεικνύει και τις δογματικές και ανατρεπτικές για το ισχύον καθεστώς θέσεις του αναφορικά με την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας του, της Σκοτίας, από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αν τελικά κάποια στιγμή εφαρμοστούν θα αλλάξουν ριζικά τα έως τώρα δεδομένα. Φυσικά, ο Ζυγός (που κυβερνά τους νεφρούς και το λαιμό) και η Αφροδίτη εκεί, εύκολα μας προϊδεάζουν για τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν και έχουν να κάνουν με τον λαιμό και τους νεφρούς του.

Πολλά θα μπορούσαν ακόμη να γραφτούν, αναλύοντας τον συγκεκριμένο χάρτη, όπως είναι φυσικό βέβαια. Εμείς όμως θα σταματήσουμε εδώ, κρατώντας την εικόνα ενός ανθρώπου που με την τέχνη του συνόδευσε και θα συνοδεύει πολλές γενιές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα «διαμάντια είναι παντοτινά».

 

Διαβάστε επίσης Τα Ανδρικά Πρότυπα στον Κινηματογράφο: James Bond, Dr No (Sean Connery)

 

Δημήτρης Μέλλος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments