0 0 votes
Article Rating

Η σημασία του Στοιχείου στην έκφραση & την επικοινωνία στις σχέσεις. Στην εποχή μας ο έρωτας και οι ερωτικές σχέσεις περνάνε από μία σχετική κρίση. Κάτι η ελευθερία και η ανοχή, κάτι η υπερπληθώρα των ερεθισμάτων, κάτι ο τρόπος που ανατρεφόμαστε, έχουμε μάθει να περνάμε πολύ εύκολα από σχέση σε σχέση χωρίς να μένουμε ευχαριστημένοι από την ερωτική μας επαφή με το σύντροφο μας, ούτε να αισθανόμαστε ότι έχουμε καλυφθεί συναισθηματικά.

Οι συνεχείς αλλαγές μετατρέπουν τις σχέσεις σε παροδικές επαφές, όπου το σεξουαλικό στοιχείο ανάγεται σε κύριο στοιχείο για το αν ταιριάζουμε με κάποιον ή όχι. Η έλλειψη εμβάθυνσης μας εμποδίζει να μαθαίνουμε καλύτερα το σύντροφο μας, να χαλαρώνουμε συναισθηματικά και να επιτυγχάνουμε έτσι καλύτερη ποιότητα και στην ερωτική επαφή.

Η αστρολογία – αν και όχι ψυχολογία – έχει κατά παράδοση ασχοληθεί με τέτοια ανθρώπινα ερωτήματα και έχει προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις. Μπολιασμένη τις τελευταίες δεκαετίες και από την ψυχολογία, τόλμησε να μιλήσει για ψυχολογικά θέματα που αφορούν το κάθε ζώδιο και να αναφερθεί σε σεξουαλικά ζητήματα, όπως ερωτικές προτιμήσεις, τάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις που καθορίζουν τη σεξουαλική ταυτότητα του κάθε ζωδίου. Παράλληλα έχει μιλήσει και για τη συναισθηματική έκφραση του κάθε ζωδίου και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις προσωπικές του σχέσεις.

Οι αστρολόγοι που ασχολήθηκαν με την ψυχολογία και την αστρολογία συμφωνούν ότι το Στοιχείο του κάθε ζωδίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της συμπεριφοράς του στον έρωτα και στις σχέσεις. Το Στοιχείο είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την ερωτική του συμπεριφορά και τον τρόπο που προσεγγίζει τους άλλους για να συνάψει μαζί τους σχέσεις. Επιπλέον το Στοιχείο είναι αυτό που καθορίζει τα κίνητρα του ατόμου καθώς και το τι είναι αυτό στο οποίο αποβλέπει όταν προχωρά στη σύναψη σχέσεων.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ερωτικής συμπεριφοράς των τεσσάρων αστρολογικών Στοιχείων. Με τη βοήθεια των χαρακτηριστικών αυτών θα αποκτήσουμε ένα πρώτο κλειδί ερμηνείας της ερωτικής συμπεριφοράς των ζωδίων. Έτσι ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον αναγνώστη στην κατανόηση της συμπεριφοράς του στις προσωπικές του στιγμές καθώς και σε μία καλύτερη ανάλυση της ερωτικής συμπεριφοράς των δικών του ανθρώπων και των ανθρώπων με τους οποίους συνάπτει προσωπικές σχέσεις.

 

Το στοιχείο της Φωτιάς

Ο ζωδιακός κύκλος ξεκινάει με το Στοιχείο της Φωτιάς. Η Φωτιά έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τα άλλα Στοιχεία της αστρολογίας. Είναι στοιχείο άστατο και απρόβλεπτο. Δε δεσμεύεται εύκολα σε μονογαμικές σχέσεις. Του αρέσει να το θαυμάζουν και να το ενθαρρύνουν. Είναι γενναιόδωρο στις απολαύσεις, του αρέσει να φέρνει ικανοποίηση στους άλλους και να εφευρίσκει νέους τρόπους απόλαυσης. Οι εκπρόσωποι του στοιχείου αυτού είναι άτομα εξωστρεφή, με πρωτοβουλία στο σεξ και πολλές ανάγκες επιβεβαίωσης. Η συμπεριφορά τους είναι πληθωρική, αλλά οι ευαισθησίες τους περιορισμένες και είναι συνηθισμένοι να προσεγγίζουν το άλλο φύλο κάπως απότομα και επιθετικά.

Τα ζώδια της Φωτιάς δεν αναζητούν ασφάλεια στους συντρόφους και τους εραστές τους. Η ασφάλεια ερμηνεύεται από μέρους τους περισσότερο σαν περιορισμός. Αυτό που αναζητούν είναι να δραστηριοποιούνται στη φαντασία. Οι σύντροφοι τους θα πρέπει να τους επιτρέπουν να ζουν σαν εργένηδες και να μη ζηλεύουν. Ιδανικά θα ήθελαν να τους παροτρύνουν να κηνυγούν κάθε ευκαιρία για ερωτική επιβεβαίωση. Δε θα πρέπει να τους επικρίνουν και να τους απορρίπτουν ούτε να θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις τους για το πώς θα ήθελαν να περάσουν τις ερωτικές τους βραδιές.

Στα ζώδια της Φωτιάς αρέσουν τα μεγάλα πράγματα. Τους αρέσουν οι εντυπωσιακοί σύντροφοι, τα χλιδάτα αμάξια, τα γκλάμουρ ξενοδοχεία. Αν είναι να προκαλέσουν με το ντύσιμο τους, προκαλούν ανοικτά κι όχι υποβλητικά. Δεν τους αρέσει τίποτα μικρό. Ο σύντροφος τους θα πρέπει να τους ακολουθεί στις εντυπωσιακές τους εξόδους, να μην είναι μίζερος και να μην έχει συνεχώς στο μυαλό του τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Θα πρέπει να είναι αντάξιος να στέκεται δίπλα τους, που σημαίνει να είναι αρκούντως εντυπωσιακός, με έντονα σωματικά προσόντα και βεβαίως να ξεχωρίζει. Από την άλλη δε θα πρέπει όμως να μπαίνει στη διαδικασία να τους επισκιάζει.

Τα ζώδια της Φωτιάς χάνουν την ερωτική τους επιθυμία, όταν είναι να ασχοληθούν με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Ενδιαφέρονται να εξασκούν τη φαντασία τους, να βλέπουν αισθησιακές ταινίες, να δοκιμάζουν ερωτικά εσώρουχα και να διαλέγουν το επόμενο εντυπωσιακό σκηνικό για τις ερωτικές συνευρέσεις τους. Κίνδυνος ή χλιδή είναι αυτό που θέλουν να έχουν σα φόντο, όταν συνευρίσκονται ερωτικά με τους άλλους. Η πρόκληση και το κυνήγι του αγνώστου είναι που τους εξιτάρει. Αναζητούν παιχνίδια ρόλων, ερωτικές επαφές σε εξωτικά μέρη και ερωτικούς συντρόφους διαφορετικούς, που να ξεχωρίζουν από το συνηθισμένο. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η φυσική ομορφιά των εραστών τους και λιγότερο τα πνευματικά ή συναισθηματικά τους προσόντα.

Τα ζώδια της φωτιάς βασίζονται στην αναπτυγμένη τους φαντασία. Το σεξ δεν είναι γι’ αυτούς τόσο μία σωματική διαδικασία όσο μία διαδικασία φυγής από τη μίζερη πραγματικότητα. Η πρωτοτυπία και η πρόκληση είναι ο τρόπος που μπορεί να τους προσεγγίσει με επιτυχία όποιος θέλει να γίνει ερωτικός τους σύντροφος. Από την άλλη πλευρά όμως τα ζώδια αυτά επιδεικνύουν και ένα σχετικό ερωτικό άγχος. Άγχος για την απόδοση, την επιβεβαίωση και την επιτυχία. Το άγχος αυτό συχνά τους μπλοκάρει και τους οδηγεί στην αποτυχία. Γιατί για τα ζώδια της Φωτιάς το σεξ είναι Επιτυχία. Δεν είναι απλά μία σαρκική ή συναισθηματική διαδικασία. Είναι μία κατάσταση αγωνίας για την αλλαγή, την ποικιλία και τη διατήρηση του ενδιαφέροντος. Μία διαδικασία φόβου που συχνά οδηγεί στην αποτυχία.

Τα ζώδια της Φωτιάς έχουν ανάγκη από ποικιλία στις σχέσεις τους, για να ευχαριστηθούν. Έχουν ανάγκη την πρόκληση για να νιώσουν ότι ζουν. Ανάπτυξη είναι η εξέλιξη, η επιτυχία, το νέο. Αν κάποιος θέλει να είναι σύντροφος τους, θα πρέπει να προσπαθήσει να τους τα παρέχει ή τουλάχιστον να μη σταθεί εμπόδιο στις φαντασιώσεις τους. Στην περίπτωση αυτή έχει να κερδίσει μία σχέση γεμάτη προκλήσεις. Μία ερωτική σχέση που δε θα βαλτώσει και θα έχει ενδιαφέρουσες αλλαγές και εξέλιξη στην πορεία της. Αν αυτό είναι που αναζητάτε, ένα ζώδιο της Φωτιάς μπορεί να σας το δώσει.

Το στοιχείο της Γης

Η Γη είναι η ουσία του έρωτα. Είναι ο βάση που ξεκινά και αναπτύσσεται το ερωτικό στοιχείο στον άνθρωπο. Το παιδικό χάδι, η εξερεύνηση, ο πρώτος ερεθισμός προέρχονται και ξεκινούν ως τυχαία αγγίγματα πάνω στο νεαρό ανθρώπινο σώμα. Τα ζώδια του στοιχείου της Γης τελειοποιούν την επαφή με το σώμα στα πλαίσια της ερωτικής επαφής. Δεν τους ενδιαφέρει η φαντασία ούτε η διαίσθηση. Προσπαθούν να βρουν τρόπους να προκαλέσουν σωματική ευχαρίστηση και να διεγείρουν αισθήσεις που έχουν να κάνουν με το ίδιο το σώμα.

Αντίθετα από τα ζώδια της Φωτιάς τα ζώδια της Γης αισθάνεται άνετα με την πραγματικότητα. Έχουν καλή σχέση με το χώρο, τα αντικείμενα και το σώμα τους. Φροντίζουν τον εαυτό τους, την υγεία και την καθαριότητα τους. Χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα παρασκευάσματα, για να δημιουργούν ερεθίσματα στις αισθήσεις. Αρώματα, υφάσματα, χρωματισμοί επιλέγονται ειδικά από τα ζώδια της Γης που εξειδικεύονται στη δημιουργία άνετου και ενθαρρυντικού φυσικού περιβάλλοντος, για να φιλοξενήσουν την ερωτική επαφή. Προγραμματίζουν τη διαδικασία της συνεύρεσης, καθιστώντας την κάτι σαν τελετουργία. Το φως των κεριών σε συνάρτητη με το άγγιγμα μίας ζεστής γούνας ή ενός μεταξωτού σεντονιού αρκεί να τους ερεθίσει. Όταν μπαίνουν στη διαδικασία της σεξουαλικής επαφής, είναι πάντα προσηλωμένα και δεν τους αρέσει να αποσπώνται σε συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων ή άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

Στα ζώδια της Γης αρέσει να επαναλαμβάνουν. Οι τελετουργίες του σεξ, οι ερωτικές στάσεις, ο χώρος της συνεύρεσης είναι καλό να επαναλαμβάνονται, εφόσον είναι δοκιμασμένα. Στην αρχή η γοητείτα του περιβάλλοντος που δημιουργούν είναι ακατανίκητη. Στην πορεία όμως η συνεχής επανάληψη αρχίζει και πνίγει. Δυστυχώς στα ίδια δεν αρέσουν οι αλλαγές στη σεξουαλική πρακτική. Εφόσον μία στάση έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν, δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να την αλλάξουμε. Στις προτάσεις άλλων ζωδίων για παιχνίδια φαντασίας ή για αλλαγή χώρου ή για αλλαγή ρόλων ανταποκρίνονται με σκεπτικισμό. Δεν τους αρέσουν οι πολλές δοκιμές και οι πολλές πρωτοτυπίες…

Παρόλα αυτά είναι αξιέπαινα, γιατί προσπαθούν πραγματικά να εξερευνήσουν το σώμα του συντρόφου τους και να του προσφέρουν αληθινή ευχαρίστηση, ερεθίζοντας το εκεί που πρέπει. Το πρόβλημα είναι όμως ότι προοδευτικά αρχίζουν και γίνονται κουραστικά στους συντρόφους τους, αναζητώντας το σεξ σαν μία ζωτική φυσιολογική ανάγκη. Άλλα ζώδια συνδέουν το σεξ με την καλή διάθεση, με την αγάπη, με την εξερεύνηση και άλλα με το ερωτικό παιχνίδι. Όλα αυτά είναι βασανιστικά όμως για τα ζώδια της Γης. Η ερωτική επαφή γι’ αυτά είναι αυτό ακριβώς που λέει και η λέξη. Ερωτική επαφή. Και είναι αυτοσκοπός για την ευχαρίστηση που χαρίζει στο ίδιο το σώμα κι όχι ως μέσο έκφρασης της αγάπης ή υπέρβασης μίας πλήξης.

Σε άλλους συντρόφους αυτή η στάση φαίνεται κάπως ψυχρή και υπολογιστική. Πώς είναι δυνατόν να θέλουν να κάνουν σεξ μετά από ένα καυγά ή μετά από μία τελείως πληκτική βραδιά ρουτίνας; Μα τέλος πάντως δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους εκτός από το σεξ; Οι σύντροφοι τους αισθάνονται συνήθως ότι έχουν να κάνουν με σεξουαλικά πεινασμένους εραστές, που τους αντιμετωπίζουν σαν επαγγελματίες του έρωτα. Δεν λογαριάζουν τα συναισθήματα τους και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Τα ζώδια της Γης δε διστάζουν να μπλέξουν το χρήμα με τον έρωτα. Μπορεί αγοράζοντας, μπορεί πουλώντας το χρήμα είναι γι’ αυτά μάλλον αφροδισιακό. Βαριά κοσμήματα, γούνες και εντυπωσιακά πανωφόρια, έντονο βάψιμο και έντονες κινήσεις είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των γυναικών του Στοιχείου, ενώ οι άντρες με τη σειρά τους δε διστάζουν να τα προσφέρουν – αν είναι να εξασφαλίσουν καλό φαγητό ή ζεστό κρεβάτι. Δε διστάζουν να δείξουν το σώμα τους, καθώς δεν ντρέπονται καθόλου γι’ αυτό – σε σημείο παρεξηγήσεως. Προτιμούν την άμεση προσέγγιση και θεωρούν γλυκανάλατο το ρομαντισμό και το διανοητικό φλερτ.

Το Στοιχείο της Γης θέλει να έχει το σύντροφο του σωματικά παρών. Αυτή η παρουσία τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμένος. Δεν μπορεί να κατανοήσει τη λογική άλλων Στοιχείων – όπως αυτού της Φωτιάς – που προτιμούν καμιά φορά και την απουσία, αν είναι αυτή να λειτουργήσει σαν πρόκληση. Ενδιαφέρονται για την οικονομική ευμάρεια του συντρόφου και δύσκολα κατανοούν τη στάση του Στοιχείου τους Νερού ότι κανείς μπορεί να αγαπήσει και φτωχός και να ζήσει με το σύντροφο του, χορταίνοντας με αγάπη.

Η Γη καταλαβαίνει τα λάθη της με τον βιωματικό τρόπο. Μετά από χρόνια και χρόνια αποτυχιών και προσέγγισης από ερωτικούς συντρόφους, που έχουν στο νου τους μόνο το κορμί τους, φτάνουν σε μεγάλη ηλικία για να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος και τότε δεν έχουν πλέον το χρόνο να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Αν είναι όμως τυχεροί και βρουν δίπλα τους συντρόφους, που θα τους εμπνεύσουν την αίσθηση της ασφάλειας, είναι δυνατόν να χαλαρώσουν αρκετά, για να ανοιχτούν στο διαφορετικό και να δουν ότι στον έρωτα υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από το χρήμα, το σεξ και το στομάχι.

Το Στοιχείο του Αέρα

Το φλερτ γεννήθηκε από τον Αέρα. Οι άνθρωποι του Αέρα είναι οι γεννήτορες του ρομαντισμού. Τα όμορφα ποιήματα, τα καλολογικά στοιχεία, οι καλοί τρόποι, το πρωτόκολλο της γνωριμίας είναι όλα δημιουργίες του Αέρα. Ο Αέρας θέλει να δομεί κάθε τι με το οποίο ασχολείται. Δομεί λοιπόν και τη διαδικασία του φλερτ. Διαλέγει προσεχτικά τα λόγια του, βάζει τις ατάκες του στη σειρά, προσέχει το βλέμμα και την εμφάνιση του και προσεγγίζει το σύντροφο του, αργά και προσεκτικά. Λέξη προς λέξη, ματιά προς ματιά, ένα παιχνίδι αναπτύσσεται μεταξύ των ματιών και του χαμόγελου του εραστή τους. Υπαινικτικά βλέμματα, λόγια γεμάτα υπονούμενα, πονηρές ερωτήσεις δημιουργούν ένα κλίμα διέγερσης που προσκαλεί το παιχνίδι του φλερτ.

Τα ζώδια του Αέρα είναι ιδιαίτερα ρομαντικά. Αγγίζουν με τρυφερές κινήσεις τους συντρόφους τους, εξασκούνται στο χειροφίλημα – ή έστω στο ρομαντικό φιλί του γαλλικού κινηματογράφου – διαλέγουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να παραστούν με το ταίρι τους και συμμετέχουν μαζί του ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η συνέχεια που ακολουθεί στο σπίτι των ζωδίων αυτών δεν είναι ωστόσο η αναμενόμενη. Εξαντλούν συνήθως την ενεργητικότητα τους στο ίδιο το φλερτ και δεν τους μένει και πολύ ενέργεια για την ίδια την επαφή. Προσπαθούν να τελειώνουν γρήγορα με το θέμα του σεξ – αυτό καθ’ αυτό – και να ξαναγυρίσουν γρήγορα στις αγαπημένες τους συζητήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις εφευρίσκουν τρόπους εναλλακτικής ικανοποίησης, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να έρχονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Ανταλλάσουν βλέμματα, ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλο, χαϊδεύουν απαλά και χαρίζουν ευχαρίστηση με το φιλί ή το χάδι αντί να προχωρούν σε ολοκληρωτική επαφή. Αν ο σύντροφος τους επιθυμεί κάτι περισσότερο (πάθος ή διάρκεια ή σφιχτά αγκαλιάσματα) αισθάνονται κάπως μπλοκαρισμένοι και παγώνουν. Οι σύντροφοι τους μένουν τότε μετέωροι σε ένα ερεθισμό που προκλήθηκε από ένα συστηματικό φλερτ, που δεν είχε όμως την αναμενόμενη συνέχεια.

Ένα βασικό πρόβλημα που έχουν τα ζώδια του Αέρα στις σχέσεις τους είναι ότι δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να αντιδράσει αυθόρμητα. Σκέπτονται πάντα πριν ενεργήσουν και το κάνουν αφού εκτιμήσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό δίνουν την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουν το σεξ όπως και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Η στάση αυτή πληγώνει τα συναισθήματα των συντρόφων τους, ειδικά όταν αυτοί έχουν ανάγκη από αγάπη και συμπαράσταση. Στις δύσκολες συναισθηματικές στιγμές, όταν συναισθηματικοί σύντροφοι αναζητούν την ερωτική επαφή ως συνέχεια της αγάπης, δεν έχουν δίπλα τους κάποιον να στηριχτούν.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν αισθάνονται άνετα στις στενές σχέσεις. Ενώ κατά τη διάρκεια του φλερτ αισθάνονται όμορφα και χαλαρώνουν, χαμογελούν, κάνουν χιούμορ και εκδηλώνονται, όταν μένουν μόνοι τους με το σύντροφο τους αποστασιοποιούνται συναισθηματικά, ψυχραίνουν και αποτραβιούνται. Αυτό συμβαίνει, γιατί φοβούνται τη στενή επαφή και την εκδήλωση έντονων συναισθημάτων. Προσπαθώντας να τα ερμηνεύσουν όλα με τη λογική, δεν έχουν μάθει ποτέ να χειρίζονται έντονα συναισθήματα και προσπαθούν να βάλουν το σεξ σε μία σειρά βημάτων σα να το διάβαζαν σε ένα εγχειρίδιο χρήσης.

Ο σύντροφος τους στέκεται αμήχανος, όταν βλέπει τον ίδιο άνθρωπο που πριν μία ώρα χαμογελούσε στο όμορφο εστιατόριο, να κάθεται τώρα αμήχανος στο κρεβάτι και να μιλάει για διάφορα άσχετα πράγματα, αντί να τους αγκαλιάζει. Η τάση τους να ερμηνεύουν τα πάντα τους κάνει να μένουν πάντα στη θέση του παρατηρητή κι ίσως αυτό να ήταν και μία εναλλακτική λύση – για όσους συντρόφους έχουν τη διάθεση να μπουν σε τέτοιες εναλλακτικές πρακτικές.

Το ξεκλείδωμα τους γίνεται μόνο με προσοχή, με εκδήλωση τρυφερού συναισθήματος (όχι πάθους) και ανάμιξη με λίγο ρομαντισμό. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον καταφέρνουν κι εκείνοι να δείξουν μία σχετική στοργή, χωρίς όμως ποτέ να γίνουν βίαια παθιασμένοι ή έντονα διεκδικητικοί. Αν κάποιος ζητά δίπλα του ένα σύντροφο που να μην είναι πολύ διεκδικητικός στο κρεβάτι, που να μπορεί να είναι και λίγο τρυφερός, χωρίς να είναι ιδιαίτερα παθιασμένος, τότε κάποιο από τα ζώδια του Αέρα ενδεχομένως να του ταιριάζει.

Το Στοιχείο του Νερού

Το Νερό είναι το πιο αινιγματικό από τα τέσσερα αστρολογικά στοιχεία. Στον έρωτα λειτουργεί ανεξήγητα, χωρίς να κατευθύνεται από τη λογική. Βασίζεται στο ένστικτο για να προσεγγίσει κάποιον και αποφασίζει αν θα κάνει σχέση ανάλογα με τη χρησιμότητα του συντρόφου στη συναισθηματική του ζωή. Δεν εξηγεί τις πράξεις του και τα κίνητρα του με λόγια και, όταν πιέζεται να το κάνει, απαντά στυλιζαρισμένα, μην μπορώντας να εξηγήσει και το ίδιο πώς νιώθει.

Τα ζώδια του Νερού επιδιώκουν να έχουν σχέσεις που να τους δίνουν συναισθηματική ασφάλεια. Επιλέγουν τους συντρόφους που στέκονται δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές και τους βοηθούν στη ζωή τους. Ερεθίζονται όταν χαλαρώνουν κι όταν ξέρουν ότι κάποιος τους ανήκει και δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Φοβούνται τη μοναξιά, την εγκατάλειψη και την έλλειψη συναισθηματικής επαφής. Χρειάζονται τους άλλους γύρω τους, για να παίρνει η ζωή τους νόημα και περιεχόμενο. Προσαρμόζονται στις ανάγκες των άλλων, νιώθοντας ασφάλεια, που υπάρχει κάποιος που δίνει σχήμα και νόημα στη ζωή τους. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υποταχθούν σε ερωτικές ή συναισθηματικές απαιτήσεις των συντρόφων τους, εφόσον κρίνουν ότι αυτοί τους δίνουν συναισθηματική ασφάλεια. Πολλές φορές νιώθουν την επιθυμία να εξερευνήσουν και κάτι άλλο – κάποιο άλλο εραστή ίσως – αλλά συνήθως οπισθοχωρούν, καθώς φοβούνται να εγκαταλείψουν τη σιγουριά που έχει πάρει η ερωτική ζωή τους.

Η συνύπαρξη με τα ζώδια αυτά δεν είναι εύκολη. Αλλάζουν ανεξήγητα διαθέσεις – ακόμα και στη μέση της σεξουαλικής συνεύρεσης -, δεν εξηγούν τι τους έχει πειράξει, έχουν συνεχείς ανασφάλειες απόρριψης, ενοχλούνται από αδιόρατα μηνύματα που στέλνει το σώμα του συντρόφου τους ή μικρές κουβέντες που ξεφεύγουν πάνω στην έξαψη της στιγμής. Οι σύντροφοι τους αδυνατούν να κατανοήσουν την τόσο απότομη αλλαγή από τον ερεθισμό στην κατάθλιψη και αισθάνονται αδύναμοι να διορθώσουν κάτι που ενδεχομένως έχουν κάνει λάθος.

Στις σχέσεις τους τα ζώδια του Νερού συλλαμβάνουν διαισθηατικά τα συναισθήματα των συντρόφων τους. Δε δίνουν μεγάλη σημασία στα ίδια τα λόγια αλλά περισσότερο στη χροιά της φωνής. Αγκαλιάζουν τρυφερά και ζητούν προστασία, μπερδεύοντας τον έρωτα με την μητρότητα και την έξαψη με την κτητικότητα. Στο κρεβάτι αντιδρούν ανάλογα με τη διάθεση τους, χωρίς να μπορεί κανείς να προκαθορίσει τη στάση τους. Ο σύντροφος τους πρέπει να έχει την ικανότητα να τους εμπνέει ασφάλεια πριν την ερωτική πράξη. Τότε ανοίγονται συναισθηματικά και αφήνονται στη διάθεση του, υπακούοντας στις ερωτικές του επιθυμίες.

Πρόβλημα με τα ζώδια του Νερού έχουν και οι σύντροφοι που επιθυμούν να συζητούν τα ερωτικά τους προβλήματα. Τα ζώδια του Νερού αποφεύγουν τις συζητήσεις για ερωτικά θέματα, γιατί δεν μπορούν να εκλογικεύσουν αυτό που αισθάνονται. Αν τους πιέσει κανείς να αιτιολογήσουν τη συμπεριφορά τους, αναφέρονται συνήθως σε κοινοτυπίες ή τα ρίχνουν στο σύντροφο τους. Εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για το ότι δεν έχουν σεξουαλική διάθεση, για να ξεφύγουν απλά από τη δύσκολη θέση. Ο σύντροφος τους θα πρέπει να μάθει να σέβεται τη σιωπή, όταν το ζώδιο του Νερού έχει πληγωθεί.

Τα ζώδια του Νερού διακατέχονται γενικά από εμμονές. Εξετάζουν τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις, προσκολλώνται υπερβολικά, γίνονται κτητικά και δε σκέφτονται τίποτα άλλο από το πώς να κάνουν πιο στενή τη σχέση. Με τον τρόπο αυτό καταλήγουν να πνίγουν τους συντρόφους τους. Δεν τους πνίγουν όπως τα ζώδια της Γης, ζητώντας τους συνεχώς σεξ, αλλά τους γεμίζουν υπερβολικές προσδοκίες, τους προσφέρουν υπερβολική προστασία και καταλήγουν τελικά σε μία σχέση μάνας – παιδιού ή αφέντη – σκλάβου. Οδηγούνται έτσι μαθηματικά σχεδόν σε σχέσεις καταστροφής. Με τη συμπεριφορά τους οδηγούν τους συντρόφους τους να δραπετεύουν σε άλλες σχέσεις κι, όταν αυτοί ανεξαρτητοποιούνται, τα ζώδια του Νερού νιώθουν απόρριψη και απογοήτευση. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι το έχουν προκαλέσει.

Είναι ανάγκη για τα ζώδια αυτά να μπολιάσουν την ανάγκη τους για έκφραση της αγάπης με την αγάπη προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Πρέπει να μάθουν να διεκδικούν ευχαρίστηαη για τον εαυτό τους και να μην υπηρετούν μόνο τον άλλο. Πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα της ατομικότητας, των ερωτιικών προτιμήσεων και της αμοιβαίας ευχαρίστησης. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις, που θα είναι μεν στοργικές και συναισθηματικές, αλλά όχι καταστρεπτικές και καταπιεστικές.

Ανακεφαλαίωση

Συνοψίζοντας την παραπάνω παρουσίαση θα λέγαμε ότι κάθε στοιχείο στην αστρολογία δείχνει να έχει ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της ερωτικής ζωής. Διαμορφώνει σχέσεις σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω και το δικό του ξεχωριστό τρόπο σκέψης. Μελετώντας τους τέσσερις τρόπους προσέγγισης των σχέσεων, καθένας από μας βρίσκει εργαλεία για να κατανοήσει καλύτερα την ερωτική συμπεριφορά του και να αποδεχτεί πιο εύκολα τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες των άλλων. Η χρησιμότητα της αστρολογίας αναδεικνύεται έτσι μέσα από αυτή τη μελέτη, σαν ενός χώρου γνώσης που μας βοηθά να βλέπουμε πίσω από τα φαινόμενα – ακόμα και στο θέμα του σεξ – και να κατανοούμε καλύτερα τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

 

Βασίλης Παπαδολιάς

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments