0 0 votes
Article Rating

Οι μέθοδοι και τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αστρολόγος στην πρόβλεψη είναι πολλά. Οι διελεύσεις και οι πρόοδοι είναι ίσως τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα συστήματα από τους αστρολόγους και τους λάτρεις της αστρολογίας.

Επιπλέον, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται και οι χάρτες επιστροφής, οι πλέον γνωστοί εκ των οποίων είναι αυτοί της Ηλιακής και Σεληνιακής επιστροφής. Ένας χάρτης επιστροφής κάποιου πλανήτη είναι ο χάρτης που καταστρώνεται τη στιγμή στην οποία ο εν λόγω πλανήτης έχοντας κάνει μία πλήρη περιστροφή, επιστρέφει στην ακριβή, σε μοίρα και λεπτά της μοίρας, γενέθλια θέση του.

Ο Ήλιος επιστρέφει κάθε χρόνο και η Σελήνη επιστρέφει στην γενέθλια θέση της 13 φορές το χρόνο. Παρόλο που αυτοί οι δύο τύποι επιστροφών είναι οι πιο συνηθισμένοι, πρακτικά μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν χάρτη επιστροφής για οποιονδήποτε πλανήτη μπορεί να επιστρέψει τουλάχιστον μία φορά στη γενέθλια θέση του στα χρονικά πλαίσια μιας ανθρώπινης ζωής. Βεβαίως κανένας χάρτης επιστροφής ενός πλανήτη δεν αντικαθιστά τον χάρτη κανενός άλλου.

Μπορούμε να πούμε ότι δρουν περισσότερο συνεργατικά και συμπληρωματικά ο ένας του άλλου, συνεισφέροντας ο καθένας τα δικά του κομμάτια στο παζλ. Και η εικόνα σιγά σιγά αποκαλύπτεται…

Ποιά είναι όμως η λειτουργία των χαρτών αυτών στην πρόγνωση; Παρέχουν πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με την εξέλιξη μας κάτω από το πρίσμα του συγκεκριμένου πλανήτη του οποίου το χάρτη επιστροφής εξετάζουμε.

Ενώ για παράδειγμα η Ηλιακή επιστροφή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η προσωπικότητά μας (και όχι μόνο), η επιστροφή της Αφροδίτης δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ανάγκες μας για οικειότητα, αγάπη, ευχαρίστηση και βεβαίως.. χρήμα!

Η Αφροδίτη κυβερνάει τον έρωτα, την αγάπη και είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός δείκτης για τις συναισθηματικές μας σχέσεις. Αποτελεί ένδειξη του πως εκφραζόμαστε στις ρομαντικές μας σχέσεις και το γάμο. Η λειτουργία της Αφροδίτης είναι να προσελκύει και να θέτει σε αρμονία. Η επιστροφή της μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις, τις πηγές πόρων και εσόδων, τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε την ομορφιά, την αρμονία, και την ευχαρίστηση στη ζωή μας. Στον χάρτη επιστροφής της πρωτίστως διακρίνονται οι κοινωνικές μας επαφές και δραστηριότητες, όπως επίσης και γεγονότα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους ή πράγματα τα οποία αγαπάμε και μέσα από αυτά νιώθουμε ευχαρίστηση και αρμονία.

Επίσης, σε αυτόν τον χάρτη μπορούμε να δούμε κατά πόσο θα αυξηθούν ή όχι τα υλικά μας αγαθά. Μπορεί να χρησιμοποιούμε την Αφροδίτη ως ένδειξη της αγάπης και των συναισθηματικών ζητημάτων αλλά σίγουρα έχει επιρροή και σε άλλους τομείς της ζωής μας ανάλογα με το προσωπικό ωροσκόπιο του καθενός από εμάς. Οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την Αφροδίτη είναι άνεση, ευχαρίστηση, ευτυχία, δημοτικότητα, κοινωνικές επαφές, ρομαντισμός, δώρα, αγάπη και αυτά είναι κάποια από αυτά που μπορούμε να διακρίνουμε σε έναν χάρτη επιστροφής της.

Αυτός ο χάρτης όπως και κάθε άλλος χάρτης επιστροφής, είναι ένας αυτόνομος και ανεξάρτητος χάρτης. Ως εκ τούτου, δεν είναι ανάγκη να ερμηνεύεται πάντα σε σύγκριση με τον γενέθλιο, αν και πολλοί είναι οι αστρολόγοι που υποστηρίζουν ότι στην πράξη αυτό είναι πολύ περισσότερο διαφωτιστικό και ακριβές.

Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι ένας χάρτης επιστροφής είναι ένας προσωρινός χάρτης. Περιγράφει το τοπίο, που θα επικρατήσει στη ζωή μας μέχρι την επόμενη επιστροφή του ίδιου πλανήτη. Οι τάσεις και οι δυνατότητες οι οποίες υποδεικνύονται σε έναν γενέθλιο χάρτη, μπορεί να γίνουν πεδία εστίασης και τονισμένου ενδιαφέροντος σε έναν χάρτη επιστροφής δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες για τους τομείς εκείνους που θα συγκεντρώσουν την περισσότερη ενέργειά μας.

Αν ο γενέθλιος χάρτης μας είναι όλη η εικόνα, ο χάρτης επιστροφής είναι ο μεγεθυντικός φακός ο οποίος ζουμάρει και μεγενθύνει συγκεκριμένα σημεία στην εικόνα αυτή! Σε κάθε χάρτη επιστροφής αποκαλύπτεται ένα θεματικό τοπίο, μία εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιρίων που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας. Μας δείχνει όλες εκείνες τις κατευθύνσεις στις οποίες θα εστιάσουμε, το είδος των συγκρούσεων που μπορεί να συναντήσουμε, τα δώρα και τα ταλέντα που αναπτύσσουμε σε θέματα που σχετίζονται με τον πλανήτη που επιστρέφει.

Επιπρόσθετα, ένας χάρτης επιστροφής σημειοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την έναρξη ενός νέου σε ότι αφορά τον πλανήτη του οποίου την επιστροφή εξετάζουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Αφροδίτης, το επίκεντρο του κύκλου αυτού είναι η αγάπη και η ευτυχία. Έτσι, είναι σημαντικό να πάρουμε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες μπορούμε σχετικά με την ποιότητα των σπόρων που έχουμε σπείρει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να θερίσουμε τους καρπούς των σπόρων αυτών.

Ο χάρτης επιστροφής της Αφροδίτης σημειοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου για όλα τα θέματα που άπτονται της κυβέρνησής της. Μπορεί να δείξει νέα ξεκινήματα σε σχετικά θέματα και το αν θα υπάρξει χρόνος και διάθεση από μέρους μας για τις κοινωνικές, φιλικές και συναισθηματικές μας σχέσεις και επαφές. Συγκεκριμένα, υπάρχει πιθανότητα την συγκεκριμένη μέρα που συμβαίνει η επιστροφή, να παρουσιαστεί ένα γεγονός που θα ενεργοποιήσει την τρυφερή και συναισθηματική μας φύση.

Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να εστιάσουμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο φαίνεται εκ πρώτοις ανάξιο λόγου, υπάρχει πιθανότητα στην πορεία του χρόνου να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό! Αν βρισκόμαστε σε μία περίοδο που χρειαζόμαστε στήριξη τότε ο χάρτης της επιστροφής της θα μας δείξει αν είναι μια καλή εποχή για να την αναζητήσουμε και αν τελικά θα την κερδίσουμε.

Επίσης, η επιστροφή της Αφροδίτης στη γενέθλια θέση της ενισχύει και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην γενέθλια Αφροδίτη. Είναι σαν να επαναφορτίζονται οι ενέργειες του πλανήτη αυτού ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση που υποδεικνύεται από όλο τον χάρτη, τους επερχόμενους μήνες. Έτσι, αν έχετε για παράδειγμα μία ιδιαίτερα κοινωνική Αφροδίτη στον Λέοντα, τότε η επιστροφή της στη γενέθλια θέση μπορεί να σημάνει μία ιδιαίτερα κοινωνικά δραστήρια περίοδο.

Η Αφροδίτη λόγω της ανάδρομης πορείας της μπορεί να επιστρέψει στη γενέθλια θέση της περισσότερες από μία φορές το ίδιο έτος, χωρίς να έχει κάνει μία πλήρη περιστροφή. Μάλιστα αν η κίνησή της κοντά στην περίοδο αναδρομής της πραγματοποιείται σε κοντινή απόσταση από τη γενέθλια θέση τότε μπορεί να έχουμε τρείς χάρτες επιστροφής σε πολύ κοντινά διαστήματα, γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο και ασυνήθιστο.

Αυτό από μόνο του μπορεί να υποδείξει ένα γεγονός ή μία περίοδο η οποία θα αλλάξει τη ζωή μας σημαντικά. Οι επαναλαμβανόμενες «βόλτες» της Αφροδίτης γύρω από τη γενέθλια θέση, την περίοδο της αναδρομής της, μπορεί να είναι μία προσπάθεια από μέρους της, να εφιστήσει την προσοχή μας σε θέματα που μπορεί να μην έχουν περάσει ακόμα στη σφαίρα του συνειδητού.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αστρολόγοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς και οι τρείς χάρτες και να αναζητήσουμε σε αυτούς κοινά μοτίβα στα οποία πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τον χάρτη της στιγμής κατά την οποία η Αφροδίτη πραγματοποίησε σύνοδο με την γενέθλια θέση της για τελευταία φορά, δηλαδή στο παράδειγμά μας τον τρίτο κατά σειρά χάρτη. Ένα ακόμα σημείο που χρίζει επισήμανσης είναι το σημείο κατά το οποίο η Αφροδίτη βρίσκεται στη στατική της φάση.

Αν λοιπόν η σύνοδος της Αφροδίτης με τη γενέθλια Αφροδίτη συμβαίνει κατά την στατική της φάση (γεγονός επίσης σπάνιο) είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να καταστρώσουμε τον χάρτη με ακρίβεια δεδομένου ότι λόγω της ελάχιστης ή μηδαμινής κίνησής της δε μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε τον ωροσκόπο αλλά ούτε και την οικοθεσία του χάρτη, που όπως θα δούμε παρακάτω είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία του χάρτη επιστροφής.

Το πρώτο λοιπόν στοιχείο το οποίο πρέπει να αναζητήσουμε σε έναν τέτοιο χάρτη είναι το ζώδιο το οποίο ανατέλλει, όπως επίσης και ποιός γενέθλιος οίκος καταλαμβάνει τη θέση του 1ου οίκου στον χάρτη της επιστροφής. Ο συνδυασμός λέξεων – κλειδιών του ζωδίου και του οίκου μπορεί να μας δώσει μία ιδέα για τον γενικότερο χαρακτήρα της χρονιάς που ξεκινάει.

Επίσης, ο οίκος στον οποίο η Αφροδίτη επιστρέφει όπως επίσης και οι οίκοι τους οποίους αυτή κυβερνάει θα μας δώσουν πολλές πληροφορίες καθώς ο πρώτος μας δείχνει τους τομείς στους οποίους η Αφροδίτη θα είναι περισσότερο ενεργή και δραστήρια στο διάστημα που ξεκινάει.

Αν βρίσκεται σε γωνιακούς οίκους (1ο, 4ο, 7ο, 10ο) τότε η επιρροή της Αφροδίτης θα είναι ιδιαίτερα τονισμένη στη ζωή μας για το διάστημα το οποίο διαρκεί ο χάρτης της επιστροφής. Μάλιστα, αν είναι σε σύνοδο με την ακμή γωνιακού οίκου, σημαίνει ότι αυτή πρόκειται να είναι μία πολύ σημαντική χρονιά σε ότι αφορά θέματα που κυβερνάει η Αφροδίτη και μάλιστα με πιο δραστήριο το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς αυτής.

Αν είναι σε διάδοχους οίκους (2ο, 5ο, 8ο, 11ο), η επιρροή της θα είναι λιγότερο αισθητή αλλά θα εμπλέκεται περισσότερο σε καθημερινές καταστάσεις και σε θέματα που αφορούν πηγές εσόδων και προσωπικές αξίες. Συνήθως τέτοια ζητήματα αντιπροσωπεύουν συμπεράσματα και την ολοκλήρωση μιας κατάστασης, όντας περισσότερο εμφανή το δεύτερο τετράμηνο.

Όταν βρίσκεται στους κατιόντες οίκους (3ο, 6ο, 9ο, 12ο) τότε φαίνεται ότι μάλλον αυτή η χρονιά πρόκειται να είναι προπαρασκευαστική με γεγονότα και καταστάσεις που θα αποτελέσουν το μεταβατικό στάδιο για την χρονιά που θα ακολουθήσει, περισσότερο το τελευταίο τετράμηνο.

Τέλος, καλό θα ήταν να συνυπολογίσουμε και τις πολικότητες – άξονες των οίκων. Μπορεί λοιπόν ο οίκος στον οποίο η Αφροδίτη επιστρέφει να συγκεντρώνει την περισσότερη ενέργεια, αλλά επίσης άνθρωποι και θέματα που έχουν να κάνουν με τον απέναντι οίκο πρόκειται να αφυπνιστούν.

Το δεύτερο κομμάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι οι όψεις της Αφροδίτης με τους άλλους πλανήτες στον χάρτη της επιστροφής της όπως επίσης και στους πλανήτες που βρίσκονται σε γωνιακούς οίκους του χάρτη αυτού, μιας και μέσω αυτών η Αφροδίτη θα εκφράσει την παρουσία της πιο δυναμικά. Αν κάποιος γενέθλιος πλανήτης ενεργοποιεί επίσης τους γωνιακούς οίκους, τότε η ενέργεια αυτού «ενσωματώνεται» και «προσελκύεται» από την ενέργεια της Αφροδίτης ακόμα και αν δεν σχηματίζει γενέθλια όψη μαζί της.

Γενέθλιοι πλανήτες οι οποίοι βρίσκονται σε σύνοδο με την ακμή γωνιακών οίκων στον χάρτη επιστροφής, βρίσκονται σε ένα ιδανικό «περιβάλλον» μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να εκδηλώσουν τις δυνατότητες και ενέργειες τους. Όπως και να έχει,ιδιαίτερα ισχυρές όψεις στον χάρτη της επιστροφής της όπως για παράδειγμα μία σύνοδος με τον Ήλιο, μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη για σημαντικά γεγονότα όπως ένας αρραβώνας ή γάμος.

Έχετε όμως υπόψη σας ότι η επιστροφή της Αφροδίτης στη γενέθλια θέση της αναζωπυρώνει όλες τις γενέθλιες όψεις της, οπότε αν η Αφροδίτη της επιστροφής δεν σχηματίζει όψεις στον εν λόγω χάρτη, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα εκδηλώσει την ενέργειά της το χρόνο αυτό.

Σημαίνει απλώς ότι μάλλον θα τονιστούν εκ νέου οι οικείες ενέργειες της Αφροδίτης του γενέθλιου χαρτη και όχι ότι θα προκύψουν νέες εμπειρίες και βιώματα. Τα τετράγωνα δείχνουν εμπόδια τα οποία θα αναγκαστούμε να χειριστούμε, οι αντιθέσεις δείχνουν ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλες οπτικές γωνίες μιας κατάστασης εκτός από τη δική μας, τα τρίγωνα παρουσιάζουν ευκαιρίες και τα εξάγωνα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εκφράσουμε την Αφροδίτη μας με τη μικρότερη προσπάθεια.

Πριν όμως αποφανθούμε για την ποιότητα και την πιθανή εκδήλωση μιας όψης ανάμεσα στην Αφροδίτη και κάποιον άλλον πλανήτη πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στον γενέθλιο χάρτη. Ένα τετράγωνο στον χάρτη της επιστροφής σαφώς μπορεί να φέρει απογοητεύσεις και δυσκολίες, αλλά η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι ακόμα μεγαλύτερη αν οι δύο αυτοί πλανήτες σχηματίζουν επίσης τετράγωνο και στο γενέθλιο χάρτη.

Αντίθετα, αν σχηματίζουν τρίγωνο ή κάποια άλλη ευνοική όψη, τότε οι απογοητεύσεις μπορεί πάλι να συμβούν αλλά θα είναι πολύ περισσότερο εύκολο να τις αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα όποια θέματα παρουσιαστούν προς όφελός μας.

Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι όψεις της Αφροδίτης με το Vertex, τους Δεσμούς της Σελήνης και τον Κλήρο της Τύχης. Η επαφή της Αφροδίτης με το Vertex μπορεί να υποδηλώσει καρμικά γεγονότα, επαφές και γνωριμίες, με τον Κλήρο της Τύχης μπορεί να αποκαλύψει μοναδικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες και οι Δεσμοί της Σελήνης ενεργοποιούν την ενέργεια της Αφροδίτης φέρνοντας κάποιο πολύ σημαντικό γεγονός, περισσότερο ίσως σε ότι αφορά τις κοινωνικές μας επαφές.

Συνήθως όσο περισσότερο δυναμική είναι η επιρροή της Αφροδίτης στο γενέθλιο χάρτη κάποιου τόσο περισσότερο σημαντικός είναι ο χάρτης της επιστροφής της για το άτομο αυτό. Είναι αναμενόμενο πως όσο περισσότερο έντονη είναι η επιρροή της στον χάρτη μας, τόσο περισσότερο ευαίσθητοι γινόμαστε στις δονήσεις αυτού του πλανήτη. Για παράδειγμα, άτομα με ωροσκόπο Ταύρο ή Ζυγό, ή άτομα στους χάρτες των οποίων η Αφροδίτη βρίσκεται σε γωνιακό οίκο ή σχηματίζει πολλές όψεις, θα μπορούσαν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από το χάρτη επιστροφής της.

Αυτό συμβαίνει γιατί όπως και με τη Σελήνη – στη Σεληνιακή επιστροφή – η επίδραση της Αφροδίτης μπορεί να είναι περισσότερο ανεπαίσθητη και σίγουρα όχι τόσο δυναμική όσο μπορεί να είναι η επίδραση του Ήλιου στην Ηλιακή επιστροφή. Έτσι, όταν η επιρροή της σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο είναι ιδιαίτερα δυνατή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και οι πληροφορίες του χάρτη της επιστροφής της θα είναι περισσότερο έκδηλες, καθώς η επιστροφή της στη γενέθλια θέση θα ενεργοποιήσει αν μη τι άλλο και όλες τις γενέθλιες όψεις της.

Μία ιδιαίτερα πολυάσχολη χρονιά σε ότι αφορά θέματα που κυβερνάει η Αφροδίτη μπορεί να υποδειχθεί και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με τη θέση της στο μεσουράνημα, χρονιά κατά την οποία μπορεί να έχουμε νέες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης όπως επίσης και να αναπτύξουμε μία νέα κοινωνική εικόνα.

Επίσης, μία σημαντική χρονιά από άποψη τέτοιων επιδιώξεων μπορεί να φανεί από την θέση της Αφροδίτης κοντά στον ωροσκόπο, ή με μία στενή σύνοδο με τον Ήλιο ή με τον κυβερνήτη του ωροσκόπου. Όταν η Αφροδίτη πλησιάζει στον ωροσκόπο νιώθουμε την ανάγκη και την επιθυμία να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και την εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω.

Μπορεί να θέλουμε να ανανεώσουμε τα ρούχα μας, να αλλάξουμε εμφάνιση, χτένισμα, ή ότι άλλο μπορεί να λειτουργήσει ανανεωτικά και διεγερτικά. Επίσης, σε μία χρονιά στην οποία μπορεί να έχουμε πολύ σημαντικές κοινωνικές επαφές ή μία γνωριμία με έναν άνθρωπο που θα αποδειχθεί στην πορεία πολύ σημαντικός στη ζωή μας, μπορεί στο χάρτη της επιστροφής να υπάρχει το Vertex σε όψεις με τους δεσμούς της Σελήνης.

Τέλος, ένας πλανήτης σε σύνοδο με τον ωροσκόπο της επιστροφής της Αφροδίτης μπορεί να υποδηλώσει μία πολύ σημαντική χρονιά. Για παράδειγμα, με τον Πλούτωνα να ανατέλλει μπορεί να βιώσουμε μία νέα ρομαντική σχέση η οποία θα αλλάξει τη ζωή μας ριζικά.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε την επιστροφή της Αφροδίτης και τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί στο προσωπικό μας ωροσκόπιο είναι να γυρίσουμε πίσω και να μελετήσουμε χάρτες παρελθοντικών επιστροφών. Έτσι, θα μπορέσουμε να δούμε πώς πυροδοτήθηκαν συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις στη ζωή μας και να τα συσχετίσουμε με τους αντίστοιχους χάρτες επιστροφής.

Ο αστρολόγος Steven Forrest στο βιβλίο του “The Changing Sky” έγραψε: «Ο σκοπός της Αστρολογίας είναι να μας βοηθήσει να δούμε. Πέρα από αυτό, είμαστε μόνοι μας. Όπως ο φεγγίτης σε ένα πηγάδι, ή μία αχτίδα φωτός σε ένα σκοτεινό φαράγγι, η αστρολογία φωτίζει τη ζωή – αλλά δεν μπορεί να ζήσει την ίδια την ζωή για εμάς» Καλό μας ταξίδι…

 

Μαρία Ευαγγελίδου

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments