0 0 votes
Article Rating

Υπάρχουν πολλά συστήματα πρόβλεψης στην Αστρολογία, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο αποτελεσματικά, αλλά σχετικά απλά, άλλα ιδιαίτερα πολύπλοκα. Ένα από τα πιο εργονομικά, λειτουργικά και αποτελεσματικά συστήματα είναι το Solar Arc (Ηλιακό τόξο). 

Γιατί όμως ονομάζεται έτσι; Η απάντηση είναι απλή: γιατί στο σύστημα αυτό -που εντάσσεται στα προοδευτικά ή προχωρημένα συστήματα- όλοι οι πλανήτες και τα σημεία μετακινούνται κάθε χρόνο τόσο, όσο μετακινείται – προχωρά ο Ήλιος. Και επειδή ο Ήλιος «προχωρά» -συμβολικά πάντα- 0° 59′ το χρόνο, μέση ταχύτητα, όλοι οι πλανήτες προχωρούν το ίδιο προς τα εμπρός, (ακόμα και οι Δεσμοί της Σελήνης και οι ανάδρομοι πλανήτες προχωρούν μπροστά, κάτι βέβαια που δεν συμβαίνει με το σύστημα των δευτερευουσών προόδων, που η κίνηση είναι μέρα – έτος). Διαφέρει επίσης τo solar arc και από το σύστημα μοίρα έτος, γιατί σ’ αυτό το σύστημα οι πλανήτες και τα σημεία προχωρούν μία μοίρα, ενώ στο solar arc -όπως είπαμε- ακολουθούν την κίνηση του Ηλίου που είναι συνήθως μικρότερη της μοίρας.

Όταν ένας πλανήτης ή σημείο Solar Arc έρθει σε όψη με πλανήτη – σημείο γενέθλιο, πάντα έχουμε γεγονότα της φύσεως των πλανητών. Το ίδιο συμβαίνει και όταν Solar Arc πλανήτης – σημείο συναντηθεί με μεσοδιάστημα γενέθλιο ευθέως (με σύνοδο) ή πλαγίως (με τετράγωνο, αντίθεση, 135°, 45°).

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον στο Solar Arc και το κάνει μοναδικό είναι η μετακίνηση των ακμών με το ρυθμό του ηλιακού τόξου. Όταν Solar Arc ακμή συναντηθεί με γενέθλιο σημείο ή πλανήτη, ενεργοποιείται όλος ο οίκος στον οποίο ανήκει η ακμή με τον τρόπο του πλανήτη ή σημείου που συνάντησε. Όμως για να λειτουργήσουν όλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται το σύστημα Μεσημβρινού (Meridian) και κανένα άλλο σύστημα οικοθεσίας,θα πρέπει δηλαδή να έχουμε ωροσκόπο τον Equadorial Ascendant (Eq), το East Point και ο «άλλος» ωροσκόπος θα είναι απλά ένα σημείο -σίγουρα πολύ σημαντικό- που θα βρίσκεται στον 1° ή στον 12° οίκο του Meridian ωροσκοπίου.

Ας τα καταλάβουμε καλύτερα με ένα παράδειγμα:
Έστω πως θέλουμε να εξετάσουμε σε ένα ωροσκόπιο το θέμα «γάμος». Ο γάμος συνδέεται με την ακμή του 7ου. Προχωράμε την ακμή τόσα χρόνια όσο είναι η ηλικία μας, βλέπουμε τι συναντά από το γενέθλιο η προχωρημένη ακμή -πλανήτη ή μεσοδιάστημα-, εφαρμόζουμε οπωσδήποτε τις αντισκιές και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Φυσικά, εκτός από την ακμή, προχωράμε τους πλανήτες που συνδέονται με το θέμα που μας ενδιαφέρει: συγκεκριμένα για το θέμα «γάμος» εκτός από την ακμή του 7ου θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε τον Cupido, την Αφροδίτη, τον Δία και θα προσέξουμε πολύ καλά τι συναντούν όλοι αυτοί στο προχώρημά τους. Δεν θα υποτιμήσουμε και τις διελεύσεις στο Solar Arc και θα δώσουμε έμφαση στο Solar Arc μεσοδιάστημα του γάμου (Αφροδίτη / Δίας) και Αρης / Δίας (αν είναι βιαστικός ο γάμος) ή Ουρανού / Cupido, αν ο γάμος είναι ξαφνικός.
Αν τώρα θέλουμε να μελετήσουμε φαινόμενο θανάτου θα χρησιμοποιήσουμε

  • ακμή 8ου
  • Admetus
  • Πλούτωνα
  • Hades
  • Μεσοδιάστημα θανάτου (’ρης / Κρόνος)
  • Κρόνο
  • Κυβερνήτη 8ου
  • Ακμή 10ου (MC) μιας και το MC είναι το πιο σημαντικό σημείο σε ένα ωροσκόπιο. Καλό είναι το προχωρημένο MC και τον κυβερνήτη του να το εξετάζουμε σε κάθε περίπτωση.
  • Eq, Μαύρη Σελήνη, Νότιο Δεσμό, ως κακορίζικα σημεία

Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πριν αναφέρουμε πώς πρέπει να δουλεύουμε για τα διάφορα θέματα – τομείς, κρίναμε σκόπιμο να αναφέρουμε μερικούς βασικούς κανόνες του Solar Arc που είναι αποτέλεσμα προσωπικής μακρόχρονης έρευνας και ασχολίας με τις τεχνικές της Uranian Αστρολογίας – της Αστρολογίας του Μέλλοντος (Astrologie der Zukunft, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι θεμελιωτές της Witte – Lefeld).

  1. Το ηλιακό τόξο απαιτεί ακριβή ώρα. Αν δεν την έχουμε, ας μην το «ρισκάρουμε» να «παίξουμε» με τις ακμές, αλλά ας εργαστούμε μόνο με τους πλανήτες.
  2. Όταν προχωρημένη ακμή με αντισκιά συναντά τη ριζική θέση της, τότε έχουμε ενεργοποίηση του οίκου, ακόμη κι αν δεν συντρέχουν άλλοι αστρολογικοί όροι ενεργοποίησης του (αυτό συμβαίνει όταν η ακμή είναι σε Τοξότη, Διδύμους κυρίως). Δεν είναι εύκολο να συμβεί, αλλά όταν συμβεί από μόνη της μπορεί να ενεργοποιήσει όλον τον οίκο.
    Πχ ακμή 5ου 21° Τοξότη. Στα 18 χρόνια η ακμή θα είναι στις 9° Αιγόκερω. Με αντισκιά είναι πάλι στις 21° Τοξότη, ακμή 5ου οίκου: ενεργοποιείται ο 5ος και το άτομο μπορεί να συναντήσει τον μεγάλο έρωτα ή να κάνει παιδί ή να κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια (ξανατονίζουμε όλα αυτά μόνο με το σύστημα Μεσημβρινού).
  3. Ό,τι συναντά στην πρόοδο του ο Εq, η Μαύρη Σελήνη, και ο Νότιος Δεσμός το «καταβροχθίζουν» και ότι από πρόοδο πέφτει σε κάτι από αυτά (κυρίως Eq) είναι σα να πέφτει σε μαύρη τρύπα.
  4. Για να σιγουρέψουμε την πρόβλεψή μας, πρέπει όλοι οι παράγοντες -ή έστω οι περισσότεροι- που συνδέονται με το θέμα να ενεργοποιούνται στο Solar Arc.
  5. Όταν Eq συναντά ακμή οίκου συνήθως φέρνει δυσκολίες της φύσεως του πλανήτη, αν είναι ευεργέτης του στερεί την ευεργεσία αν κακοποιός την οξύνει. Γενικά, ενεργοποιεί την αρνητική πλευρά του πλανήτη και παροπλίζει την θετική δυναμική του.
  6. Οι όψεις του Solar Arc με το γενέθλιο έχουν λειτουργικότητα μόνο αν έχουν ιδιομοιρία.
  7. Όταν έχουμε Solar Arc πλανήτη ή σημείο να αγγίζει γενέθλιο και συγχρόνως να ενεργοποιούνται και από κάποιον Transit με οποιαδήποτε όψη, τότε έχουμε αυτό που λέμε γεγονός.
    Ο νόμος αυτός διατυπώνεται ως εξής: Τ—- Solar Arc —- Nat, πχ. Ο Natal
    Ήλιος να είναι στις 17° Αιγόκερω, ο Solar Arc Αρης στις 17° Αιγόκερω και ο Transit Κρόνος στις 17 Ζυγού. Έ, τότε έχουμε σίγουρα γεγονός φύσεως Ήλιου, Κρόνου, ’ρη που το ερμηνεύουμε με τα «κλειδιά» της Κοσμοβιολογίας και τις εξισώσεις που μας έχει κληροδοτήσει η γερμανική αστρολογική παράδοση.

Χρήστος Παϊζης

Πηγή: Αστρολογία για όλους

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments