5 3 votes
Article Rating

Έχετε βρεθεί στη θέση να ελκύεστε από κάποιον με έναν ανεξήγητο ίσως και τρομακτικό τρόπο; Να επηρεάζεστε τόσο έντονα από την παρουσία του ακόμα και αν αυτή δεν είναι αισθητή; Έχετε κοιτάξει τη συναστρία σας και παρόλα αυτά αυτή η μαγική και ακαταμάχητη έλξη δεν διαφαίνεται πουθενά; Κανένας Άρης, καμία Αφροδίτη, κανένας Πλούτωνας δεν μαρτυρά τίποτα τέτοιο; Κοιτάξτε τη Λίλιθ. Ενδεχομένως έχει να σας αποκαλύψει πολλά…

Επιτρέψτε μου να σας συστήσω τη μία από τις τρείς Λίλιθ, την Μαύρη Σελήνη, ένα «σημείο πάθους», την αθέατη πλευρά της Σελήνης, την κρυμμένη σεξουαλικότητα που έχουμε βαθιά μέσα μας. Αντικατοπτρίζει το σεξουαλικό «δέσιμο» μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι το «βασικό ένστικτο» που επηρεάζει την συμπεριφορά μας και αφορά στην κρυφή και ανεξάρτητη πλευρά της σεξουαλικότητας που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

Η θέση της Λίλιθ στο γενέθλιο ωροσκόπιό μας, μιλάει για ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας, τις αναστολές της προσωπικότητάς μας, τις επώδυνες εμπειρίες, τη στέρηση και το σκοτάδι. Δεν διαχωρίζει το καλό από το κακό, γιατί η ανθρώπινη υπόσταση περιέχει όλες τις όψεις.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία αστρολογικά σημεία που ονομάζονται Λίλιθ. Πρόκειται για τη Μαύρη Σελήνη που είναι ο δεύτερος δεσμός (κόμβος) της Σελήνη (Black Moon ή Lilith). Το υποθετικό δεύτερο φεγγάρι της γης (Dark Moon ή Lilith), και τον αστεροειδή Λίλιθ (Lilith). Και τα τρία αυτά σημεία ερμηνεύονται στον γενέθλιο χάρτη σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους που συνδέονται με την Λίλιθ. Από τις τρεις Λίλιθ, η Μαύρη Σελήνη είναι η πιο ενδιαφέρουσα (από σεξουαλικής πλευράς) γι’ αυτό το άρθρο αναφέρεται σε αυτή. Η Μαύρη Σελήνη – Λίλιθ λοιπόν δεν είναι πλανήτης αλλά ένα ουράνιο σημείο. Για να ερμηνεύσουμε τη σημασία της στον αστρολογικό χάρτη είναι σημαντικό να ξέρουμε την ιστορία της Λίλιθ.

Ποια ήταν λοιπόν η Λίλιθ; Σύμφωνα με τον αρχαίο Εβραϊκό μύθο η Λίλιθ ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, αυτή που αρνήθηκε να παραδοθεί σ’ αυτόν σεξουαλικά, γιατί δεν δέχτηκε να είναι σε κατώτερη θέση. Ήθελε να είναι ισότιμη, γι’ αυτό και κυνηγήθηκε από τη Γη του Παραδείσου, εξορίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, και αντικαταστάθηκε από την Εύα. Μπορείτε να δείτε τη Λίλιθ στο μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης.

Η Λίλιθ ή Μαύρη Σελήνη εκπροσωπεί τα ανυπέρβλητα όρια, τις προκαταλήψεις, την προκλητική και σαγηνευτική πλευρά της προσωπικότητας μας, ειδικότερα σε σεξουαλικό επίπεδο. Συμβολίζει τη βία, και το ατίθασο, τη βαθειά άρνηση στην υποταγή. Οι λέξεις – κλειδιά που μπορούν να την περιγράψουν είναι σαδισμός, ερωτισμός, οργασμός, απαγορευμένες φαντασιώσεις, σκληρότητα. Το αντίθετο σημείο της Λίλιθ ονομάζεται Πρίαπος και είναι το Σεληνιακό περίγειο, το σημείο στο οποίο η Σελήνη είναι περισσότερο κοντά στη Γη.

Κάποιοι, ανάμεσά τους η Marina Caruso και η Isabelle Ghaneh, υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση της Λίλιθ είναι μεγάλης σημασίας στη συναστρία. Αν η Λίλιθ σχηματίζει όψη με την Αφροδίτη του συντρόφου σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως βρεθείτε στη θέση να νιώθετε ανάξιοι και να χρειαστεί να φυλάσσετε τα νώτα σας, ή ότι μπορεί ο σύντροφός σας να γνωρίζει όλα τα ευαίσθητα σημεία σας και όχι απλώς να τα πατάει, αλλά μπορεί να τα χτυπάει και να τα ενεργοποιεί με ορμή. Η εκδίκηση και η οργή μπορεί επίσης να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σχέση σας. Αν η Λίλιθ σας σχηματίζει δυνατές όψεις με την Σελήνη του συντρόφου σας, τότε εκείνος φαίνεται να προβάλλει πολλά από τον εαυτό του πάνω σας.

Σε έναν χάρτη συναστρίας, οι όψεις της Λίλιθ υποδεικνύουν την αναγκαιότητα για τα δύο μέλη της σχέσης αυτής να μάθουν την σημασία και την αξία της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού όπως επίσης και ότι μπορεί να προκύψουν σεξουαλικές δυσκολίες λόγω θυμού, φόβου, καχυποψίας ή απόρριψης. Οι σύνοδοι της Λίλιθ με προσωπικούς πλανήτες αποτελούν έναν αρκετά ισχυρό παράγοντα συμβατότητας ή ασυμβατότητας. Η έλξη ή η απώθηση είναι τόσο ισχυρές όσο και ακατανόητες, και συχνά μπορούν να αγγίξουν τα όρια της εμμονής.

Το σημείο της Μαύρης Σελήνης είναι εκείνο στο οποίο παρασυρόμαστε στις περισσότερο εγωκεντρικές φαντασιώσεις με σκοπό την εκκαθάριση των αρνητικών επιθυμιών, οδηγούμενοι στη βαθύτερη αλήθεια μέσα στην καρδιά μας, και στους πόθους της ψυχής μας. Είναι επίσης οι βαθύς και ασυνείδητοι φόβοι και αυταπάτες, καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι εκεί που το λάθος μοιάζει τόσο σωστό (συνήθως στις θετικές όψεις) και το σωστό είναι ένα μεγάλο λάθος (στις αρνητικές όψεις).

Η κακή φήμη της Λίλιθ προέρχεται από τον απίστευτο μαγνητισμό της, τις ψυχικές της δυνατότητες και την δύναμή της να σαγηνεύει. Είναι άκρως σεξουαλική και αισθησιακή όχι μόνο σε σαρκικό επίπεδο αλλά και σε διανοητικό. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά θετικά αλλά όπως και στην περίπτωση των Σειρήνων, αν χρησιμοποιηθούν με κακό σκοπό τότε μπορούν να αποβούν παραπλανητικά έως και καταστροφικά. Όντως, είναι αλήθεια ότι η Λίλιθ έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο να χειραγωγεί, να ελέγχει το μυαλό και να το κατευθύνει εκεί που η ίδια επιθυμεί, ακόμα και να προκαλεί διαβολικές σκέψεις και πράξεις στο θύμα της. Η ίδια όμως δεν είναι διαβολική…είναι όμως μια σωστή μάγισσα!

Οι αρμονικές όψεις της Λίλιθ μεταξύ συντρόφων δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να μαγέψετε ο ένας τη ζωή του άλλου. Όπως και οι θετικές όψεις τους Άρη με την Αφροδίτη, μπορεί να σας δείξει πόσο Ταντρικές μπορούν να γίνουν οι σεξουαλικές σας σχέσεις. Δείχνει πόσο μαγνητική είναι η έλξη που νιώθετε μεταξύ σας. Οι σκληρές όψεις με τους προσωπικούς πλανήτες μπορεί να δείξουν μία ακαταμάχητη, έμμονη έλξη. Έτσι, οι όψεις της Λίλιθ στη συναστρία μπορούν να δείξουν που υπάρχει αυτή η μαγεία ανάμεσά σας και πώς αυτή εκδηλώνεται. Ειδικότερα οι αμφίδρομες όψεις όπως για παράδειγμα η Λίλιθ τους ενός με τον Ήλιο του δεύτερου και η Λίλιθ του δεύτερου με τον Ήλιο του πρώτου, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουν και τα δύο μέλη της σχέσης την ευκαιρία να παίξουν το ρόλο της Λίλιθ.

 

Όψεις της Λίλιθ με προσωπικούς πλανήτες στη συναστρία

Όψεις Λίλιθ – Ήλιου

Όταν η όψη ανάμεσα στη Λίλιθ και τον Ήλιο είναι αρμονική τότε ο εκπρόσωπος του Ήλιου ρίχνει αρκετή από την λάμψη του στον εκπρόσωπο της Λίλιθ, ενεργοποιώντας τις ιδιότητές της, ίσως όμως με έναν πρωτόγνωρο για αυτό το σκοτεινό σημείο τρόπο. Η Λίλιθ εμπνέει δημιουργικά τον Ήλιο και τον κάνει να νιώθει ο βασιλιάς της σχέσης. Όταν η όψη είναι δύσκολη τότε ο Ήλιος νιώθει ότι υπομονεύεται και χειραγωγείται από τη Λίλιθ. Η Λίλιθ βρίσκει τον Ήλιο αρκετά αυταρχικό και κυριαρχικό και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά απέναντί του είναι προσπαθώντας να τον επισκιάσει και να σκοτεινιάσει το φως που εκπέμπει. Οι όψεις της Λίλιθ με τον Ήλιο σε μια ερωτική συναστρία μπορούν να γίνουν από απίστευτα διεγερτικές έως καταστροφικές και για τα δύο μέλη της σχέσης.

Όψεις Λίλιθ – Σελήνης

Όταν το σκοτεινό φεγγάρι σχηματίζει όψη με το φωτεινό τότε τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Τα δυο μέλη της σχέσης προσπαθούν να γνωρίσουν ένα διαφορετικό κόσμο το ένα στο άλλο, κάνοντάς τους στην αρχή να νιώθουν άβολα και έξω από τα νερά τους. Η Λίλιθ προσπαθεί να παρασύρει τη Σελήνη στο σκοτάδι, και η Σελήνη προσπαθεί να δείξει στη Λίλιθ το φως του Ήλιου που αντανακλά. Ποιος θα κερδίσει θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατή είναι η τοποθέτηση της Λίλιθ και της Σελήνης στο χάρτη του καθενός. Όταν η όψη που σχηματίζεται είναι αρμονική τότε η Σελήνη αντανακλά στο σώμα της τον σκοτεινό, μαγικό κόσμο της Λίλιθ και την εμπνέει με όνειρα κάνοντάς την πιο διαισθητική. Η Λίλιθ προσπαθεί να ταρακουνήσει τη Σελήνη και να της δείξει πώς να μην βαλτώνει και να μην εξαρτάται από τους άλλους. Στις δυσαρμονικές όψεις η Σελήνη μαλακώνει την άγρια σεξουαλικότητα της Λίλιθ και τα ζωώδη ένστικτά της στην προσπάθειά της να την εξημερώσει. Η Λίλιθ σε αυτή την περίπτωση αντιδρά προσπαθώντας να χειραγωγήσει συναισθηματικά τη Σελήνη εξασθενώντας τις μητρικές και οικιακές ιδιότητές της.

Όψεις Λίλιθ – Ερμή

Όταν η Λίλιθ σχηματίζει όψη με τον Ερμή, η μαγεία και η έμπνευση αποκτούν φωνή. Ο Ερμής χρωματίζεται από την μαγεία και την ποίηση της Λίλιθ, ο τρόπος σκέψης του αποκτά βάθος και ξεφεύγει από την επιφάνεια διεισδύοντας στο ασυνείδητο. Η Λίλιθ μαθαίνει πώς να εκφράζει αυτό που νιώθει και να δίνει μορφή σε αυτά που υπάρχουν στα βάθη της ψυχής. Η Λίλιθ έχει την ικανότητα να διεισδύει στο μυαλό του Ερμή και αυτό είναι κάτι που ο εκπρόσωπος του τελευταίου πρέπει να προσέξει. Ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί αρκετά διεγερτικά για τα μέλη της σχέσης, και τα λόγια αποκτούν ιδιαίτερο βάρος στις προσωπικές τους στιγμές. Όταν η όψη που σχηματίζεται είναι δυσαρμονική, τότε ο Ερμής επιβάλλει τη λογική του στη Λίλιθ και με αυτό τον τρόπο ταπεινώνει τη διαίσθηση και τις ψυχικές ιδιότητές της. Η Λίλιθ αντιδρά εισβάλλοντας στο μυαλό του Ερμή και αποπροσανατολίζοντάς τον με πλύσεις εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα είναι ο εκπρόσωπος του Ερμή να σκέφτεται και να λέει πράγματα μη αποδεκτά και παράλογα.

Όψεις Λίλιθ – Αφροδίτης

Όταν η όψη που σχηματίζεται είναι αρμονική, τότε η Αφροδίτη τροφοδοτεί με αγάπη και ενέργεια την ωμή σεξουαλικότητα της Λίλιθ και η τελευταία της το ανταποδίδει προσδίδοντάς της πάθος, φλόγα και μαγνητισμό. Υπάρχει αρκετή έλξη ανάμεσα στα δύο μέλη της σχέσης και συχνά οδηγούνται σε παρακινδυνευμένες και απαγορευμένες καταστάσεις. Όταν η όψη που σχηματίζει είναι δύσκολη τότε η Αφροδίτη μπορεί να νιώσει ότι συγκλονίζεται έως και απειλείται από την ορμή και τη δύναμη της Λίλιθ και ότι χρησιμοποιεί υπόγεια μέσα για να την κατευθύνει εκεί που θέλει. Η Λίλιθ βρίσκει πεζό και άχαρο το ενδιαφέρον της Αφροδίτης για την εξωτερική ομορφιά και νιώθει παγιδευμένη μέσα στις υλιστικές αντιλήψεις της τελευταίας.

Όψεις Λίλιθ – Άρη

Οι αρμονικές όψεις της Λίλιθ με τον Άρη τον τροφοδοτούν με εκείνον τον σεξουαλικό ενθουσιασμό που τον κάνει να θέλει διακαώς να διεκδικεί και να κατακτά. Η Λίλιθ νιώθει κατακλυσμένη και συγκλονισμένη από τη φλόγα του συντρόφου της. Οι ιδιαίτερες στιγμές του ζευγαριού αυτού χαρακτηρίζονται από πάθος αλλά και ανταγωνισμό για το ποιός θα κυριεύσει και θα επικρατήσει έναντι του άλλου. Στις δυσαρμονικές όψεις η Λίλιθ πυροδοτεί την οργή του Άρη οδηγώντας τον ακόμα και σε εκρήξεις θυμού και βίας. Εκείνη αγανακτισμένη αντιδρά διοχετεύοντας όλη της την ενέργεια στο άτομο του Άρη, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Όψεις Λίλιθ – Δία

Σε αυτό το συνδυασμό, το άτομο του Δία νιώθει αρκετά ανεβασμένο και αναπτερωμένο από το άτομο της Λίλιθ. Ο ενθουσιασμός του Δία επεκτείνει την μαγεία της Λίλιθ και η τελευταία του το ανταποδίδει λατρεύοντάς τον σαν βασιλιά! Στις δύσκολες όψεις, ο Δίας μπορεί να νιώθει καταπιεσμένος και εγκλωβισμένος από τις σεξουαλικές απαιτήσεις και προσδοκίες της Λίλιθ με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο αρνητικός απέναντί της. Σε αυτή την περίπτωση η Λίλιθ νιώθει το Δία πολύ επικριτικό σε ότι αφορά την άγρια και όχι καθώς πρέπει συμπεριφορά της.

Όψεις Λίλιθ – Κρόνου

Οι αρμονικές όψεις ανάμεσα σε αυτό το ζευγάρι κάνουν τον Κρόνο να νιώθει λιγότερο αυστηρός και τη Λίλιθ πιο συγκροτημένη. Ο Κρόνος χαλαρώνει, και εμπνέεται στη θέα της Λίλιθ ενώ η τελευταία καταφέρνει να δώσει χειροπιαστή μορφή στη μαγεία που ξεχειλίζει από μέσα της. Στις δυσαρμονικές όψεις, ο Κρόνος λειτουργεί περιοριστικά στην σεξουαλικότητα της Λίλιθ με αποτέλεσμα να φυλακίζεται η δημιουργικότητα του ζευγαριού τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη μεριά, η Λίλιθ επιδιώκει να αποδιοργανώνει τον Κρόνο και με τα ερωτικά της θέλγητρα να τον αποπλανεί από τις υπευθυνότητες και την εργασία του.

Πηγές – αναφορές
[*]Llewellyn Worldwide – Articles: What Does Lilith Mean in Astrology?
[*]Black Moon Lilith in Synastry ? Sasstrology.com
[*]Black Moon Lilith

Μαρία Ευαγγελίδου

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δωρα
Δωρα
05/03/2018 12:14 AM

ευχαριστουμε πολυ. Δεν εχω διαβασει πιο κατατοπιστικο αρθρο για τη λιλιθ στη συναστρια. Ομως γιατι σταματατε στον κρονο και δεν εξεταζεται τι γινεται με τους υπολοιπους πλανητες??? Ας πουμε θα ηταν πολυ ενδιαφερον να διαβαζαμε πως βλεπετε τις οψεις λιλιθ-πλουτωνα που ο πλουτωνας οσο ναναι εχει παρομοια φυση με τη λιλιθ. Ευχαριστω και παλι

golden_tigr
golden_tigr
03/10/2020 10:49 PM

Λίλιθ ενός πάνω σε βόρειο δεσμό του άλλου; Σύνοδος με ανοχή 1 μοίρα;