0 0 votes
Article Rating

Οι πλανήτες στον 5ο οίκο αντανακλούν την πορεία της προσωπικής ανάπτυξης στην παιδική ηλικία. Δείχνουν την ικανότητα για παιχνίδι, χαρά και αυθορμητισμό. Αργότερα οι πλανήτες στον 5ο δείχνουν τα παιδιά που επιλέγει να έχει το άτομο, τις δημιουργικές δραστηριότητες, τη χαρά της ζωής και του έρωτα.

Ο πλανήτης θα εκφράσει στον 5ο οίκο τα χαρακτηριστικά του, με τον τρόπο του ζωδίου στο οποίο βρίσκεται για να ωφεληθεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτού του οίκου. Οι όψεις προς τον πλανήτη δείχνουν την δυσκολία ή ευκολία με την οποία βιώνει ή διεκπεραιώνει το άτομο τις υποθέσεις του 5ου οίκου και αξιοποιεί τις δυνατότητες του πλανήτη.

Ήλιος στον 5ο οίκο

Ο Ήλιος λάμπει πολύ στον 5ο οίκο, καθώς είναι ο δικός του οίκος (Λέοντας το 5ο ζώδιο). Η δημιουργικότητα και η ανάγκη για έκφραση θα αναπτύσσονται θετικά. Η ανάπτυξη του «Εγώ» βρίσκεται στη χαρά που προσφέρουν στο άτομο οι ικανότητες του για δημιουργία, έρωτα, τεκνοποίηση και αυτοπραγμάτωση. Ο χαρούμενος και ζεστός τρόπος που πραγματοποιεί τις επιθυμίες του, που φλερτάρει, που ζει, κάνει το άτομο ελκυστικό στους άλλους αλλά και στο αντίθετο φύλο. Οι πράξεις υποκινούνται από την επιθυμία του για τη χαρά της ζωής και όχι από το καθήκον.

Ο Ήλιος στον 5ο βοηθά στην αυτοέκφραση, την εξωτερίκευση των επιθυμιών και την πραγματοποίηση τους για να είναι ευχαριστημένο. Υπόσχεται να χαρίσει την ευτυχία και τις χαρές που μπορεί να ζήσει το άτομο στη ζωή του. Επιθυμεί να βιώνει τη ζωή σαν ένα ατελείωτο παιχνίδι, έχει συναίσθηση της επιρροής του στο περιβάλλον, όταν εμφανίζεται σε όποιας μορφής σκηνή. Ξέρει να στέκεται κάτω από τους προβολείς. Σαν παιδί είχε την επιβράβευση και την επιβεβαίωση των γονιών του.

Αν προσβάλλεται μπορεί να δείξει ανάγκη συνεχούς προβολής του «Εγώ». Αισθάνεται ότι διαρκώς πρέπει να εντυπωσιάζει το αντίθετο φύλο και την ανάγκη του για αναγνώριση προκειμένου να καλυφθούν συμπλέγματα κατωτερότητας.

Σελήνη στον 5ο οίκο

Με την Σελήνη στον 5ο οίκο τα συναισθήματα είναι πλούσια και εκφράζεται ο πραγματικός εαυτός, χωρίς ενδοιασμούς. Υπάρχει ενστικτώδης ανάγκη αυθόρμητης έκφρασης των συναισθημάτων, των συγκινήσεων και των ικανοτήτων με μια παιδική αφέλεια. Δεκτικό και πρόθυμο για οτιδήποτε συγκινητικό, στοργικό και ρομαντικό. Λαχταρά να βρίσκεται μόνο σε ευχάριστες συνθήκες.

Χαίρεται και απολαμβάνει τις χαρές της ζωής και τον έρωτα. Το συναίσθημα είναι αυτό που μας καθοδηγεί και λιγότερο η λογική. Δείχνει τη δυνατή επιθυμία για φροντίδα, προστασία και στοργή (ανεξαρτήτως φύλου) για τον / την ερωτικό σύντροφο, τα παιδιά και τις γυναίκες. Αγαπά την απόλαυση της στιγμής και διαθέτει καλλιτεχνικό ταλέντο. Ωθεί το άτομο να εκφραστεί δημιουργικά, παιχνιδιάρικα, ποιητικά, δραματικά και παθιασμένα. Το «Εγώ» εκφράζεται μέσα από τις συγκινήσεις και τα μητρικά συναισθήματα. Η Σελήνη στο 5ο δείχνει την απόκτηση εμπειριών που σχετίζονται με τις απολαύσεις, τις αισθήσεις και τα παιδιά. Στα παιδικά του χρόνια είχε την φροντίδα και τη στοργή που είχε ανάγκη.

Αν η Σελήνη προσβάλλεται δύσκολα ξεπερνά μια ερωτική απογοήτευση, τα συναισθήματα εκφράζονται με δραματικό τρόπο. Αναπτύσσεται μια υπερπροστατευτική και κτητική συμπεριφορά προς τον / την ερωτικό σύντροφο και τα παιδιά. Υπάρχει αστάθεια, υπεροψία και έλλειψη αυτοεπιβεβαίωσης.

Ερμής στον 5ο οίκο

Η δημιουργική σκέψη, χωρίς δισταγμό ή περιορισμό. Οι σκέψεις είναι ευχάριστες και αισιόδοξες, άτομο με Ερμή στον 5ο εύκολα επεξεργάζεται πολλές σκέψεις ταυτόχρονα. Δημιουργικός στη σκέψη αλλά και στην πράξη. Γρήγορα μπορεί να ξεπεράσει τις προσωρινές αποτυχίες. Του αρέσει να επιδεικνύει τις γνώσεις του. Διασκεδαστικός και ευχάριστος στις παρέες αλλά βαριέται εύκολα, γι αυτό ανανεώνει συχνά τις σχέσεις του, δίνοντας την εικόνα ότι παίζει με όλους και με όλα.

Αναζητά την πνευματική επικοινωνία και το χιούμορ σε μια σχέση. Αδιαφορεί για τις ανάγκες των άλλων διότι ο Ερμής στον 5ο επιτρέπει στο άτομο να απελευθερώσει και να εξωτερικεύσει την ενέργεια του, ενώ δύσκολα δέχεται εισροή ενέργειας από τους άλλους. Με άνεση μπορεί να επιβάλλει στους άλλους την προσωπικότητα του και την επιθυμία να τον προτιμούν για το χιούμορ του, την νεανική και χαρούμενη διάθεση του. Ο αιώνιος έφηβος και ο έρωτας δια αλληλογραφίας. Αγαπά τον διάβασμα, τα παιδιά, τη μουσική, την ποίηση και το θέατρο. Του αρέσει να ρισκάρει επιχειρηματικά. Στην παιδική του ηλικία έπαιξε πολύ με άλλα παιδιά, το άρεσε το διάβασμα και είχε επικοινωνία με τους γονείς του.

Αν ο Ερμής προσβάλλεται στον 5ο κάνει το πνεύμα αντιλογίας. Γίνεται απρόσεκτος τζογαδόρος, ξεροκέφαλος, επιπόλαιος και αλαζόνας. Του λείπει η προσωπική ταυτότητα γι αυτό μιμείται πράξεις και οικειοποιείται ιδέες άλλων.

Αφροδίτη στον 5ο οίκο

Ο πλανήτης της αγάπης στον οίκο του έρωτα, τι πιο όμορφο μπορεί να περιμένει κανείς. Η Αφροδίτη μεταφέρει την αρμονία, την ισορροπία, την γοητεία και την τρυφερότητα στον οίκο του έρωτα. Δίνει πολλές ερωτικές επιτυχίες, το άτομο κυριολεκτικά χαίρεται τον έρωτα και την δημιουργία μέσα στο χώρο της τέχνης και του θεάτρου. Ξέρει πώς να βρίσκεται κάτω από τον προβολέα και να μαγεύει. Παραδίδεται στον έρωτα και στη χαρά της ζωής μέσα από τα βάθη της καρδιάς του. Ερωτευμένος με τον έρωτα και μεγάλη προθυμία για διασκέδαση. Αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη για την ομορφιά της ζωής.

Ο έρωτας και η διασκέδαση χαρίζουν την ευτυχία. Η ικανότητα για ευχαρίστηση και απόλαυση είναι μεγάλη που χωρίς την Αφροδίτη στον 5ο δεν μπορεί κανείς να την απολαύσει σ’ αυτό το βαθμό. Η θέση αυτή υπόσχεται ευτυχισμένη ένωση των ερωτευμένων και ευτυχία από τα παιδιά. Το μονοπάτι του έρωτα δεν είναι άγνωστο για την Αφροδίτη στον 5ο ξέρει να το διαβάζει καλά. Τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ όμορφα, οι γονείς του το περιέβαλλαν με πολύ αγάπη, τρυφερότητα και ηρεμία.

Αν η Αφροδίτη στον 5ο προσβάλλεται οι ερωτικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από αστάθεια και επιπολαιότητα. Είναι ο επιφανειακός, ματαιόδοξος, υπολογιστής και άκαρδος εραστής ή ερωμένη και κρύβει τις προθέσεις του. Σε μεγάλη ηλικία γίνεται ξεδιάντροπος.

Άρης στον 5ο οίκο

Δηλώνει τον ορμητικό κατακτητή και τον παθιασμένο εραστή. Δίνει ισχυρή αυτοπεποίθηση. Του αρέσουν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια, πραγματοποιεί τα ενδιαφέροντα και τις ιδέες του και αγαπά την αυτονομία και την ελευθερία του. Η παρόρμηση να επιβάλει την προσωπικότητα του τον ωθεί να πραγματοποιεί τις επιθυμίες του χωρίς υποκρισίες και αναστολές ανεξαρτήτως φύλου. Απολαμβάνει τη ζωή με θέρμη και ορμή, του αρέσει το κυνήγι της κατάκτησης και ρισκάρει πολύ στον έρωτα και στο παιχνίδι. Το «Εγώ» προβάλλεται αυθόρμητα, θέλει να γίνεται αποδεκτός από το περιβάλλον συναναστροφών του και να κολακεύεται για τα κατορθώματα του.

Εκδηλώνει τα ταλέντα και τις ικανότητες του και κάνει πράξη τις επιθυμίες του. Το παιχνίδι του φλερτ και της κατάκτησης τον ενδιαφέρει πιο πολύ, δίνεται με πάθος και ένταση στον έρωτα αλλά δεν δεσμεύεται εύκολα. Με τα παιδιά δεν έχει καθόλου υπομονή, γίνεται κυριαρχικός και αυστηρός. Στα παιδικά του χρόνια ήταν ένα πολύ ανήσυχο παιδάκι, του άρεσε να έχει την προσοχή των άλλων και πολύ συχνά έσπαγε τα παιχνίδια του.

Αν ο Άρης προσβάλλεται στον 5ο οίκο ενισχύει τον εγωισμό και την τάση κυριαρχίας επάνω στους ερωτικούς συντρόφους. Έχει φιλοδοξίες στον έρωτα και μια ναρκισσιστική διάθεση, γίνεται κουραστικός, ζηλιάρης και σε ακραίες περιπτώσεις βίαιος. Του αρέσει να στοιχηματίζει τα πάντα, παθιασμένος με το τζόγο αλλά δεν ξέρει να χάνει, όταν χάνει τσακώνεται.

Δίας στον 5ο οίκο

Εδώ ο Δίας γίνεται πολύ γενναιόδωρος και στα αισθήματα και στα υλικά αγαθά. Φέρνει τύχη στον έρωτα, στα τυχερά παιχνίδια και μεγάλη αγάπη προς τα παιδιά. Πλουσιοπάροχα χαρίζει την απόλαυση της ζωής και του έρωτα. Κάνει το άτομο να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, στη στάση του και πίστη πως τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν. Με το χιούμορ, την γενναιοδωρία και την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει το άτομο με αυτή τη θέση του Δία, το κάνουν πόλο έλξης για τους άλλους, αγαπητούς και ευχάριστους ερωτικούς συντρόφους.

Η έκφραση του «Εγώ» γίνεται με αισιόδοξο, χαρούμενο και πληθωρικό τρόπο. Αγαπά ότι μπορεί να του προσφέρει άνεση και απολαμβάνει τη χαρά της ζωής σε όλο της το μεγαλείο. Λόγω της γενναιοδωρίας του, επιθυμεί να προσφέρει τα ίδια στον ερωτικό του σύντροφο και στα παιδιά του. Με τα παιδιά είναι υπομονετικός και καλοπροαίρετος. Αξιοποιεί τα ταλέντα και τα χόμπι του με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης αυτή η θέση δηλώνει χαρούμενα παιδικά χρόνια. Σαν παιδάκι ήταν πολύ καλόκαρδο, χαρούμενο, εύκολο και γελαστό και απολάμβανε το παιχνίδι με άλλα παιδιά ήσυχα.

Αν ο Δίας προσβάλλεται κάνει το άτομο ματαιόδοξο, αυτάρεσκο, εύθικτο, τεμπέλη, δούλο των απολαύσεων και ανεύθυνο τζογαδόρο. Μπορεί να το οδηγήσει σε καταχρήσεις και επικίνδυνους πειραματισμούς. Έναν εραστή με αμέτρητες ερωτικές σχέσεις και κακή αυτοεκτίμηση.

Κρόνος στο 5ο οίκο

Ο Κρόνος εδώ, στον οίκο της χαράς και της διασκέδασης δεν είναι η καλύτερη επιρροή για το άτομο, η προσήλωση στο καθήκον και η αυστηρότητα του Κρόνου στερεί την ανεμελιά και την αυθόρμητη έκφραση του «Εγώ». Αντιμετωπίζει τον έρωτα σοβαρά, σέβεται τον / την ερωτικό σύντροφο και αναζητά τη σιγουριά και την σταθερότητα σε μια ερωτική σχέση. Μονίμως το άτομο, βιώνει τα πάντα πολύ σκληρά, σοβαρά και τραγικά. Κάθε παιχνίδι (όπως το φλερτ και ο έρωτας) προσλαμβάνει αμέσως σοβαρές διαστάσεις και γι αυτό το αποτέλεσμα είναι ατυχές. Συνεχίζει να επιμένει σε έναν έρωτα ακόμα και όταν δεν έχει ελπίδες και το παιχνίδι έχει χαθεί.

Φοβάται να προβάλλει το «Εγώ» του και απαγορεύει στον εαυτό του το παιχνίδι. Πιστεύει ότι δεν είναι αξιαγάπητος, ούτε αρεστός γι αυτό γίνεται απρόσιτος, ντροπαλός και επιφυλακτικός. Αντιμετωπίζει προβλήματα στον έρωτα και βιώνει τις ερωτικές απογοητεύσεις πολύ σκληρά. Είναι όμως πιστός και αφοσιωμένος στον ερωτικό του σύντροφο αλλά με τα παιδιά είναι αρκετά αυστηρός. Στην παιδική του ηλικία έπρεπε να είναι σοβαρό, πειθαρχημένο και υπάκουο παιδάκι, σαν «καλό παιδί» έπρεπε να μην κάνει αταξίες να στερείται τη χαρά και το παιχνίδι.

Αν ο Κρόνος στον 5ο προσβάλλεται γίνεται ακόμα πιο μαζεμένος, φοβισμένος, σκληρός, αυστηρός με τον εαυτό του, ψυχρός και ζηλεύει αυτούς που μπορούν και χαίρονται.

Ουρανός στον 5ο οίκο

Βάζει τους προσωπικούς του κανόνες στο παιχνίδι. Αναζητά συνήθως περίεργους τρόπους για να εκφράσει την προσωπικότητα του δημιουργικά. Αγνοώντας πολλές φορές τα «πρέπει» αγωνίζεται να αποκτήσει εμπειρίες μέσα από ασυνήθιστα για τους πολλούς πράγματα. Του αρέσει η ποικιλία στον έρωτα, μα πάνω απ’ όλα βάζει την ατομική του ελευθερία, βάζει τους δικούς του κανόνες στο παιχνίδι του έρωτα και της ζωής. Αντιμετωπίζει τον έρωτα αυθόρμητα και ξεκάθαρα και αποφεύγει την ρουτίνα και την εξάρτηση. Βιώνει άπειρες εμπειρίες και εκπλήξεις. Έχει κάτι που συνεπαίρνει τους άλλους, του αρέσει να φλερτάρει και να παρασύρει τον ερωτικό του σύντροφο στα δίχτυα του έρωτα του. Ερωτεύεται συχνά και κεραυνοβόλα. Έχει φιλελεύθερες και εκκεντρικές απόψεις για τον έρωτα αλλά και για το σεξ.

Τα ταλέντα και οι δημιουργικές του τάσεις είναι αρκετά μοντέρνες. Αγαπά τις σύγχρονες μορφές τέχνης και διασκεδάζει με ότι έχει σχέση με την τεχνολογία. Αμφισβητεί και αντιστέκεται σε κάθε τι που του στερεί την ελευθερία να ζει την ζωή του όπως εκείνος επιλέγει. Είναι προοδευτικός στην ανατροφή των παιδιών αλλά αισθάνεται τα παιδιά σαν βάρος και περιορισμό. Σαν παιδί ήταν κοινωνικό και κατέστρεφε τα παιχνίδια του για να δει πως είναι από μέσα.

Αν ο Ουρανός προσβάλλεται στον 5ο διατηρεί την εσωτερική του ανεξαρτησία έναντι όλων των ανθρώπων, γνωρίζει ότι όλες οι εμπειρίες αργά ή γρήγορα οδηγούν στην απογοήτευση και τον χωρισμό. Εγκαταλείπει το σύντροφο του πριν εγκαταλειφθεί ο ίδιος. Δεν εμπιστεύεται και δεν δίνεται ολοκληρωτικά γι αυτό καταλήγει μόνος και απογοητευμένος.

Ποσειδώνας τον 5ο οίκο

Ο Ποσειδώνας στον 5ο οίκο κατέχει καλά την τέχνη της γοητείας. Η φαντασία, η γοητεία και ο μεθυστικός τρόπος που φλερτάρει δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο το αντικείμενο του πόθου του. Λαχταρά να παρασυρθεί από ένα ρομαντικό έρωτα. Διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο να προσφέρει στους άλλους αυτό που ενδόμυχα επιθυμούν σε βαθμό αυτοθυσίας. Για να βρει το εαυτό του πρέπει να εκφράσει την καλλιτεχνία του και τις εμπνεύσεις του δημιουργικά.

Άλλωστε αυτή η θέση του Ποσειδώνα δίνει ισχυρή φαντασία και ένα καλλιτεχνικό ταλέντο για τη μουσική, τη ζωγραφική ή τη φωτογραφία και μια αγάπη για τα σπορ στη θάλασσα ή το χορό. Προτιμά να ψυχαγωγείται με μια καλή ταινία, ή μια θεατρική παράσταση. Η στάση προς τα παιδιά είναι ασαφής και ιδεαλιστική. Σαν παιδάκι δείχνει από πολύ νωρίς την τάση του να εκφράζεται και να δημιουργεί μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Αν ο Ποσειδώνας προσβάλλεται το άτομο γοητεύεται υπερβολικά εύκολα και αποπλανάται. Μπλέκεται σε σχέσεις και στη συνέχεια ψάχνει να βρει τρόπους για να απεμπλακεί. Εξιδανικεύει τον ερωτικό σύντροφο, τον θεοποιεί, όμως η θεοποίηση μπορεί να είναι ένας μύθος, μια αυταπάτη. Δεν κατανοεί όμως την πραγματικότητα, ούτε πως κατέρρευσε ο μύθος γιατί είναι θύμα απατηλών εικόνων. Μπορεί να εμπλακεί με ακατάλληλα άτομα και να αισθάνεται κολακευμένος ότι μπορεί να γίνει ο «σωτήρας» τους.

Πλούτωνας στον 5ο οίκο

Στον οίκο του έρωτα και των παιχνιδιών ο Πλούτωνας κάνει παιχνίδια ισχύος, κάνει το άτομο ένα γοητευτικό παίχτη, μια χαρισματική προσωπικότητα. Το «Εγώ» εκφράζεται δυναμικά και απόλυτα. Διαθέτει μαγνητισμό και μεγάλη δύναμη έλξης και επικεντρώνει επάνω του την προσοχή των άλλων με αποτέλεσμα να τους παρασύρει στο παιχνίδι τη ζωής και του έρωτα. Κερδίζει χάρη στις τεράστιες και ασυνήθιστες δυνάμεις έλξης που τον χαρακτηρίζουν. Είναι απόλυτα αφοσιωμένο στον ερωτικό του σύντροφο και μπορεί για χάρη του να φτάσει στα άκρα. Η στάση του προς τα παιδιά χαρακτηρίζεται από υποσυνείδητα παιχνίδια εξουσίας και αλληλεξάρτησης. Σαν παιδάκι δινόταν ολόψυχα σε αυτό που του έδινε χαρά, ζούσε με πάθος τις στιγμές διασκέδασης αλλά δεν μοιραζόταν τα δικά του πράγματα.

Αν ο Πλούτωνας προσβάλλεται δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές στην ερωτική ζωή. Επειδή αγαπά με ένταση και απόλυτα, πληγώνεται πολύ από την ερωτική απογοήτευση με αποτέλεσμα να εκδηλώνει ακόμα και εκδικητικές διαθέσεις. Κάνει το άτομο απαισιόδοξο, σκληρό ανεύθυνο. Φανατίζεται, ρισκάρει τα πάντα, παλεύει με λύσσα για να κρατήσει κοντά του το αντικείμενο του πόθου του.

Μπορεί όμως να προκαλέσει και το αντίθετο, δηλαδή να εξαρτήσει το άλλο άτομο σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται αμείλικτος και σκληρός για να απεμπλακεί απ’ αυτό το άτομο. Αν ασχοληθεί με τα τυχερά παιχνίδια εθίζεται και γίνεται μανιώδης τζογαδόρος. Παθιάζεται πολύ και ρισκάρει τα πάντα. Αισθάνεται τεράστια ευχαρίστηση με τις συγκινήσεις που προσφέρει το παιχνίδι γενικά. Κάνει κακή χρήση των δυνατοτήτων του και η τάση του να ελέγχει και να εξουσιάζει το κάθε τι, τον αποξενώνει από τους άλλους.

Άννα Σχοινοπλοκάκη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments