0 0 votes
Article Rating

Υπάρχουν πολλά συστήματα οικοθεσίας να διαλέξετε για την προβολή ενός αστρολογικού χάρτη αλλά πολλά από αυτά έχουν περιθωριοποιηθεί ακόμα και εκπέσει χρήσης τα τελευταία χρόνια έχοντας χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. Για τους αρχάριους το σύστημα των ίσων οίκων (Equal House) είναι το πιο βασικό και πιο απλό να κατανοηθεί. Υπάρχουν κάποιοι αστρολόγοι οι οποίοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα γεγονός που το κάνει να διατηρεί το κύρος και την αξιοπιστία του.

Στην πραγματικότητα, έχει ίσως περισσότερη αξιοπιστία από άλλα συστήματα μιας και είναι το παλαιότερο (χρονολογείται περίπου δύο χιλιάδων ετών) έχοντας τις ρίζες του στο φυσικό ζωδιακό κύκλο. Ο καθένας έχει το αγαπημένο σύστημα οικοθεσίας το οποίο χρησιμοποιεί και μερικά δεν έχουν πολλές ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Προσωπικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ τόσο το σύστημα ίσων οίκων όσο και το σύστημα Koch, ειδικά στους ωριαίους χάρτες, αν και καμιά φορά διαλέγω και κάτι διαφορετικό για περισσότερη ποικιλία.

Τα διάφορα συστήματα οικοθεσίας έχουν τη βάση τους στη διαίρεση του χρόνου, όπως το Placidus ή το Koch, στην εκλειπτική (Equal House) ή το χώρο (Campanus). Πιθανώς το πιο κοινό σύστημα σε τρέχουσα χρήση είναι το Placidus, ένα από τα τεταρτημοριακά συστήματα, το οποίο χρησιμοποιεί τον άξονα MC/ IC ως τις ακμές του 10ου/4ου Οίκου. Κάποια συστήματα οικοθεσίας, όπως το Placidus και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται εδώ, εκτός από το Equal House, δεν λειτουργούν καλά σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη μιας και είναι πολύ κοντά στο πόλο και κάποιοι Οίκοι γίνονται τεράστιοι, ενώ άλλοι εξαφανίζονται σχεδόν εντελώς. Έτσι, όλοι οι χάρτες αυτοί εμφανίζουν εμπεριεχόμενα ζώδια. Το παρακάτω είναι μια λίστα με τα πιο διαδεδομένα συστήματα στην τρέχουσα χρήση, αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα.

Campanus – Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τις τέσσερις γωνίες ως τις ακμές του 1ου, 4ου, 7ου και 10ου Οίκου και ο διαχωρισμός συνδέεται με τα τέσσερα παρορμητικά σημεία. Φαίνεται να υπάρχει κάποιος διχασμός σε σχέση με τον εισηγητή/δημιουργό του συστήματος αυτού αν και νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με την μετάφραση του ονόματος. Υποψήφιοι είναι ο Johannes Campanus και ο Giovanni di Campani, οι οποίοι και οι δύο έχουν ζήσει τον 13ο αιώνα.(Ίσως κάποιος που να ξέρει περισσότερο από μένα στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να με διαφωτίσει.)

Equal House – το πιο απλό όλων. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τη μοίρα του Ωροσκόπου ως σημείο αναφοράς για όλες τις ακμές διαδεχόμενων Οίκων, έτσι ώστε κάθε Οίκος να αρχίζει από την ίδια μοίρα του επόμενου ζωδίου. Δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υπολογισμό των ακμών των Οίκων μετά την τοποθέτηση του Ωροσκόπου μιας και οι Οίκοι διανέμονται εξίσου οπότε και δε θα εντοπίσουμε εμπεριεχόμενα ζώδια. Αυτή είναι και βάση για το φυσικό ζωδιακό κύκλο οπότε και φαίνεται λογική η ανάλογη διανομή των οίκων στο σύστημα αυτό όπως και η χρήση του. Το κύριο μειονέκτημα της χρήσης αυτού του συστήματος είναι ό,τι ο άξονας MC/ IC θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε μεταξύ του 8ου/2ου και 11ου/5ου. Δεδομένου ό,τι το MC (μεσουράνημα) είναι μια πολύ σημαντική γωνία στην αποσαφήνιση/ ερμηνεία ενός χάρτη και σχετίζεται με θέματα του 10ου Οίκου, εγείρονται θέματα αξιοπιστίας μιας και άλλα συστήματα οικοθεσίας που ταυτίζουν το MC με την ακμή του 10ου Οίκου είναι περισσότερο έγκυρα.

Koch – γνωστό και ως μέθοδος που χρησιμοποιεί τον τόπο γέννησης, χρησιμοποιεί το χρόνο για τις διαιρέσεις του υπολογίζοντας από το MC ως τον Ωροσκόπο. Το γεγονός αυτό καθιστά τις συντεταγμένες του τόπου γέννησης μείζονος σημασίας για τον υπολογισμό. Επειδή χρησιμοποιεί το MC ως αφετηρία, το MC είναι η πιο σημαντική ακμή αυτού του χάρτη και αντιπροσωπεύει το εγώ, ποιος είσαι και ποιος θα ήθελες να γίνεις. Με άλλα λόγια, η πορεία της ζωής ξεκινά με το MC και αντιπροσωπεύει την ελευθερία του ατόμου και την ελεύθερη βούληση. Επινοήθηκε από ένα Γερμανό αστρολόγο και υποστηρίχθηκε από τον Δρ Walter Koch (1895-1970), απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Placidus – που επινοήθηκε από τον Placidus de Tito, μαθηματικό του 17ου αιώνα. Βασίζεται στο χρόνο που απαιτείται για τον Ωροσκόπο να γίνει το MC. Όπως και με το σύστημα Koch, είναι ένα σύστημα στο οποίο είναι πιθανό να συναντήσουμε εμπεριεχόμενα ζώδια. Εμπεριεχόμενα Ζώδια είναι αυτά που δε χρωματίζουν καμία ακμή Οίκου αλλά είναι στριμωγμένα ανάμεσα σε δύο άλλες ακμές (εμπεριέχονται) μέσα σε κάποιον Οίκο. Το σύστημα αυτό υπήρξε δημοφιλές κατά τον 19ο αιώνα λόγω της χρήσης του στην εφημερίδα του Raphael από το 1821.

Porphyry – O Πορφύριος έζησε περίπου από το 233 έως το 304 μ.Χ. Ήταν ένας Έλληνας φιλόσοφος γνωστός για τα έργα του στην “Τετράβιβλο” του Πτολεμαίου, το κύριο θεμέλιο της αστρολογίας. Το σύστημα βασίζεται στην διαίρεση της εκλειπτικής, που χωρίζει τους Οίκους με την τριχοτόμηση του ημι-τόξου των Ωροσκόπου/ MC. Οι τέσσερις ακμές ορίζουν αντίστοιχα τον 1ο, 4ο, 7ο και 10ο Οίκο, και κάθε τεταρτημόριο διαιρείται ισομερώς, όπως μετράται στην εκλειπτική. Αυτό το σύστημα δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ όσο τα άλλα.

Regiomontanus – Το σύστημα αυτό χρησιμοποιούνταν περισσότερο στα παλιά κείμενα της αστρολογίας, αλλά έχει ως επί το πλείστον εκπέσει σε αχρηστία τα τελευταία χρόνια. Βασίζεται στην κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, όπως υπολογίζεται από τον Ισημερινό και τον Ορίζοντα. Ένας αστρονόμος του 15ου αιώνα, ο Johannes Muller, γνωστός ως “Regiomontanus” ήταν αυτός που επινόησε το συγκεκριμένο σύστημα.

Solar – Είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται συχνά όταν η ώρα της γέννησης είναι άγνωστη. Η θέση του Ήλιου γίνεται ο Ωροσκόπος και οι ακμές των οίκων διαμορφώνονται με τον τρόπο αυτό. Το σύστημα αυτό είναι αυτό που χρησιμοποιείται σε γενικές ημερήσιες προβλέψεις που βασίζονται στο ηλιακό ζώδιο.

 

Πρωτότυπος τίτλος: House Systems used in Astrology
Πηγή: Aquamoonlight Astrology – House Systems
Μετάφραση – Aπόδοση: Lena_P

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments