5 1 vote
Article Rating

Οι αστεροειδείς είναι μικρά ουράνια σώματα, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό και μοιάζουν με μικρούς πλανήτες, γι’ αυτό και λέγονται πλανητοειδείς. Βρίσκονται συνήθως σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλοί αστεροειδείς, στην Αστρολογία χρησιμοποιούμε ελάχιστους. Οι πέντε πιο γνωστοί απ’ αυτούς είναι ο Χείρωνας (Chiron), η Δήμητρα (Ceres), η Ήρα (Juno), η Αθηνά Παλλάδα (Pallas Athena) και η Εστία (Vesta). Αυτοί οι πέντε αστεροειδείς μάς επηρεάζουν σημαντικά και υποστηρίζεται ότι και οι πέντε είναι κυβερνήτες του ζωδίου της Παρθένου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αστεροειδείς αποτελούν μικρά κομμάτια από τη σύσταση του ηλιακού συστήματος, τα οποία δεν κατάφεραν να ενωθούν και να συντελέσουν έναν πλανήτη. Αυτό ίσως να οφείλεται στην τεράστια δυναμική του Δία, μιας και οι περισσότεροι αστεροειδείς διαλύονταν όταν έμπαιναν στην ζώνη του. Οι αστεροειδείς αποτελούνται από σίδηρο, νικέλιο, άνθρακα, πυριτικά άλατα και άλλα στοιχεία. Υποστηρίζεται ότι η σύγκρουση τους με την Γη προσέφερε πολλά στοιχεία, όπως το νερό και διάφορα μέταλλα, χωρίς τα οποία ίσως και να μην είχε εξελιχθεί ουσιαστικά η ζωή. Επίσης, υποστηρίζεται πως αυτή τους η σύγκρουση ίσως και να αφάνισε τους δεινόσαυρους, μιας και ένα χτύπημα αστεροειδούς με διάμετρο 100 μέτρα ισούται περίπου με μια βόμβα 100 μεγατόνων.

Οι αστεροειδείς θεωρούνται ως οι «αναπληρωματικοί» παίχτες σε ένα παιχνίδι -και στην περίπτωσή μας στον γενέθλιο χάρτη- η θέση των οποίων είναι εξίσου σημαντική και αναγκαία. Μπορεί να μην έχουν την δύναμη των μεγάλων πλανητών, παρόλα αυτά μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμοι, προσφέροντάς μας πληροφορίες σε ένα πιο ευρύ φάσμα, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το παζλ με τα κομμάτια της ζωής μας.

Αυτοί οι αστεροειδείς, που χρησιμοποιούνται στην αστρολογία, ανήκουν σε μια μυθολογική οικογένεια και αντιπροσωπεύουν όψεις των αρχετυπικών φεμινιστικών αρχών, οι οποίες αναδύονται συνειδητά. Όλοι έχουν πάρει το όνομά τους από τις θεές που λατρεύονταν με μεγάλο σεβασμό και τιμή, μιας και ήταν σύντροφοι των Θεών, από τους οποίους έχουν πάρει και τα ονόματά τους οι πλανήτες. Προτού χρησιμοποιηθούν οι «θηλυκοί» αστεροειδείς, οι μοναδικές αντιπρόσωποι για τη γυναίκα ήταν η Σελήνη και η Αφροδίτη, στο ρόλο της Μητέρας η πρώτη και στο ρόλο της Συντρόφου η δεύτερη.

Μυθολογικά στοιχεία

Η Δήμητρα ήταν η προστάτιδα της γεωργίας και όλων των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών που, κατά την ιστορία ή τη μυθολογία, συνδέονταν με αυτήν. Το χαρακτηριστικό επίθετο “Θεσμοφόρος” που της αποδόθηκε συνδέει την εμφάνιση της καλλιέργειας των δημητριακών, την οποία η Δήμητρα είχε διδάξει στους ανθρώπους, με την πολιτισμένη ζωή που βασίζεται στους θεσμούς. Η Δήμητρα κατέχει σημαντική θέση στη γενεαλογία των θεών. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή του Δία. Επέβαλε το μεγαλείο της στα αγροτικά πλήθη χαρίζοντάς τους με γενναιοδωρία όλα τα αγαθά της Μητέρας Γης. Και ενώ οι θεοί του Ολύμπου καθήλωναν τον άνθρωπο στο αξεπέραστο σύνορο του θανάτου, η Δήμητρα, αντίθετα, του προσέφερε την ελπίδα της αθανασίας πέρα από τον τάφο.

Ο μύθος για τη Δήμητρα αρχίζει με την αρπαγή της κόρης της, Περσεφόνης, την οποία ερωτεύτηκε ο Άδης, απήγαγε και μετέφερε στο βασίλειό του. Η Δήμητρα, απελπισμένη, εγκατέλειψε τον Όλυμπο και αναζήτησε μάταια την κόρη της. Όταν ο Ήλιος τής φανέρωσε τον απαγωγέα, η Δήμητρα δήλωσε πως δεν θα επέστρεφε στον Όλυμπο, αν δεν της έδιναν πίσω την κόρη της. Η αυτοεξορία της Δήμητρας είχε ως συνέπεια η γη να μην παράγει πια καρπούς, γι’ αυτό ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Πλούτωνα για να του ζητήσει να απελευθερώσει την Περσεφόνη. Εκείνη όμως είχε πλέον δεθεί με τη χώρα των νεκρών, γιατί είχε δοκιμάσει ένα σπυρί ροδιού. Έτσι η Δήμητρα αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη συμφωνία ότι η Περσεφόνη θα ζούσε κατά το ένα τρίτο του έτους (τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους νεκρώνει η βλάστηση) στο βασίλειο του Άδη με τον σύζυγό της και τον υπόλοιπο χρόνο στη Γη με τη μητέρα της.

Αστρονομικά στοιχεία

Η Δήμητρα είναι ο αστεροειδής με αύξοντα αριθμό 1, ο οποίος του δόθηκε επειδή ήταν ο πρώτος κατά σειρά που ανακαλύφθηκε. Ανακαλύφθηκε τυχαία την 1η Ιανουαρίου 1801 από τον Ιταλό αστρονόμο Τζουζέπε Πιάτσι στο Παλέρμο, παρατηρώντας τη μετακίνησή του σε σχέση με τους άλλους απλανείς αστέρες της περιοχής του. Είναι από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος και μάζα αστεροειδείς. Η διάμετρος της Δήμητρας υπολογίζεται σε σε 1.003 χλμ. (σχεδόν το 1/3 της διαμέτρου της Σελήνης) και η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 41.358.000 χλμ. Έχει φαινόμενο μέγεθος σε απόσταση μίας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και τον Ήλιο 3,34, ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 1.682 ημέρες και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της σε 9 ώρες και 4,7 λεπτά. Από την ανακάλυψή της έως το 1850, όταν συνεχίζονταν να ανακαλύπτονται περισσότεροι αστεροειδείς, η Δήμητρα είχε θεωρηθεί από πολλούς πλανήτης. Το 2006, η αναθεώρηση του Πλούτωνα ως πλανήτη, οδήγησε στην ανακατάταξη της Δήμητρας σε πλανήτη νάνο. Η διεθνής ονομασία της είναι Ceres 1.

Αστρολογικά στοιχεία

Δήμητρα: η Μάνα Γη

Η Δήμητρα, γνωστή και ως Ceres, είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής από τους βασικούς που χρησιμοποιεί η αστρολογία. Συμβολίζει την φροντίδα, την ανατροφή και την διατροφή, σχεδόν αυτά που συμβολίζει και η Σελήνη κατά προσέγγιση, μόνο που η Σελήνη έχει την τάση να κυβερνά την ανατροφή των νηπίων και γενικότερα των μικρών παιδιών σε ηλικία ενώ η Δήμητρα κυβερνά περισσότερο τους πιο ώριμους ανθρώπους και γενικότερα τους ενήλικες. Πέρα από αυτό, η Σελήνη συμβολίζει το ιδανικό της μητρότητας (ως ιδέα), ενώ η Δήμητρα συμβολίζει το πώς θα έπρεπε να είναι για εμάς η αληθινή φύση της μητρότητας. Μία από τις πολύ χρήσιμες λειτουργίες της Δήμητρας σε έναν αστρολογικό χάρτη είναι η γέννηση ενός παιδιού. Παραδοσιακά, αυτό αποδίδεται στη Σελήνη και τον πέμπτο οίκο, αλλά υπάρχουν αρκετοί αστρολόγοι που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ πιο καθαρά από τη Δήμητρα. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα η Δήμητρα να είναι η ανώτερη οκτάβα της Σελήνης, όπου η συναισθηματική ασφάλεια της Σελήνης μεταλλάσσεται στην αναγκαία για την επιβίωση ανατροφή της πνευματικής μας ασφάλειας πάνω στον πλανήτη Γη. Η Δήμητρα συμβολίζει τη Μάνα Γη. Μας δίνει στοιχεία για θέματα σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους και λόγω του ότι είναι η βασική εκπρόσωπος της μητρικής αγάπης δείχνει την σχέση ανάμεσα στην μητέρα και στο παιδί της και την φροντίδα με κύριο σκοπό την ανάπτυξή του. Ως εκ τούτου δείχνει και τον πόνο που εκπορεύεται από την εξάρτηση και τον αποχωρισμό της σχέσης αυτής.

Η Δήμητρα είναι η Εσωτερική Μητέρα, και σχετίζεται με τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και με ότι έχει να κάνει με την σωματική μας ανάπτυξη. Όμως το αρχέτυπο της Δήμητρας δεν είναι μόνο η μητέρα. Η Δήμητρα αντανακλά τις ανεξάρτητες γυναίκες, που συχνά δεν παντρεύονται. (σύμφωνα με την αστρολογία, η Δήμητρα είναι μία ελεύθερη θεά, που επιλέγει να γίνει μητέρα χωρίς σύντροφο).

Η Δήμητρα ως θεά που έχει τον έλεγχο των πόρων και των κύκλων της φύσης, είναι γνωστή στην αστρολογία ως τον πλανήτη του Περιβάλλοντος. Υπο αυτή την έννοια, η Δήμητρα έγινε το αρχέτυπο της αφύπνισης της κοινωνικής συνείδησης απέναντι στις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη μας. Ως εκ τούτου σχετίζεται επίσης με την γεωργία, την κηπουρική, την γονιμότητα, και τους κύκλους της φύσης.

Η σκοτεινή πλευρά του αρχέτυπου της Δήμητρας περιλαμβάνει την κατάθλιψη και την απώλεια. Η ίδια κατάθλιψη της Δήμητρας όταν έχασε το ενήλικο παιδί της είναι αυτή που θα μπορούσε να σκοτώσει όλη την ανθρωπότητα και όλη τη φύση. Με αυτό τον τρόπο, διαφαίνεται πώς η θαλπωρή και η γαλούχηση μπορούν να γίνουν καταστροφικές.

Ο σκοπός της Δήμητρας είναι να μας κάνει να μάθουμε και να μεγαλώσουμε και αυτό είναι θλιβερό. Μερικές φορές η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από πόνο καθώς βλέπουμε το τέλος της προηγούμενης ζωής μας και την είσοδό μας στην καινούρια προς την οποία αναπτυσσόμαστε. Με την ίδια λογική, βλέπουμε τη Δήμητρα όχι μόνο στο φως μιας γέννησης, αλλά και στο σκότος ενός θανάτου. Μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί στον Υπόκοσμο των πιο σκοτεινών νυχτών και με μεγάλη ευαισθησία μας μαθαίνει αυτό που έχουμε μέσα στην ψυχή μας αλλά και το λόγο της ύπαρξής μας. Σε αυτό το σημείο ίσως αξίζει να σημειωθεί η άποψη ότι η Δήμητρα δημιουργήθηκε από το ίδιο υλικό από το οποίο δημιουργήθηκε και ο Πλούτωνας.

Υπάρχει η πιθανότητα η Δήμητρα να μην κυβερνάει κανένα ζώδιο, αλλά υπάρχει και η πρόταση που λέει ότι είναι κυβερνήτης της Παρθένου ή του Ταύρου. Όπως και να έχει, ακόμα και αν προκύψουν νέες ανακαλύψεις και δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της στον αστρολογικό χάρτη, κάποιοι τομείς της αστρολογίας όπως για παράδειγμα η Βεδική φαίνεται ότι δεν θα την αξιοποιήσουν ποτέ.

Όταν η Δήμητρα τοποθετείται σε έναν γενέθλιο χάρτη, συνδέεται με την διασφάλιση της θαλπωρής και την απόλυτη – άνευ όρων – αγάπη σε όποιον βαθμό αυτές εκτείνονται, ανάλογα με τις ανάγκες μας όπως επίσης και τους τομείς στους οποίους υπάρχει και εκδηλώνεται η ανάγκη μας αυτή. Περιγράφει το πόσο και το πώς φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, ακόμη και σε γονεϊκό επίπεδο. Όταν διελαύνει δείχνει ακριβώς τις τρέχουσες ανάγκες των προηγούμενων.

Παραδείγματα από μελέτες που δείχνουν
την επιρροή της Δήμητρας στο προσωπικό ωροσκόπιο

Αν η Δήμητρα σχηματίζει σύνοδο με τον Ήλιο, του δίνει σε αρκετά σημεία ένα χρώμα Καρκίνου, όπως επίσης και τον ενδόμυχο πόθο να γίνει γονιός. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με σύνοδο Δήμητρας/Ήλιου μπορεί να περιβάλλεται διαρκώς από παιδιά, δικά της αλλά και ξένα. Περιποιείται τον κήπο της και τα ζώα με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση. Ένας άνδρας με τετράγωνο Δήμητρας/Ήλιου μπορεί να ενδιαφέρεται εμπράκτως για τη φροντίδα των παιδιών, ακόμα και αν δεν έχει δικά του, ή να συμβουλεύει τους γονείς για τον γονεϊκό τους ρόλο.

Η μητρότητα είναι πολύ σημαντική σε βασίλισσες και πριγκήπισσες. Η βασίλισσα Βικτώρια, που όπως και κάθε άλλη βασίλισσα, είχε ιερό καθήκον να γεννήσει τον επόμενο βασιλιά, διάδοχο του θρόνου είχε την Δήμητρα σε σύνοδο με τον ωροσκόπο της. Είχε 9 παιδιά! Η πριγκήπισσα Σίσσυ είχε τη Δήμητρα σε σύνοδο με το Μεσουράνημα, και πέρα από τη μητρότητα ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τη σωστή διατροφή.

Η Μητέρα Τερέζα είχε τη Δήμητρα σε σύνοδο με το Ναδίρ της, σε ημιεξάγωνο με τον Βόρειο Δεσμό.

Πολλοί γνωστοί σεφ έχουν τονισμένη Δήμητρα στο χάρτη τους, το ίδιο και ο Jamie Oliver.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο Δήμητρα, αυτή η άγνωστη… πολλά διάσημα πρόσωπα έχουν τη Δήμητρα σε περίοπτη θέση (σε σύνοδο με τις ακμές γωνιακών οίκων ή σε όψεις με τα Φώτα) στο προσωπικό τους ωροσκόπιο.

Μελέτη που τονίζει την επιρροή της Δήμητρας στην τεκνοποίηση

Μία γυναίκα με σύνοδο Ήλιου/Δήμητρας παρά την έντονη επιθυμία της να γίνει μητέρα συναντούσε αρκετές δυσκολίες. Η ενασχόλησή της με την αστρολογία την έκανε να πιστεύει πως τη χρονιά που ο Δίας σχημάτιζε σύνοδο από διέλευση με την Σελήνη της στον Λέοντα, θα κατάφερνε να μείνει έγκυος. Η Σελήνη της σχηματίζει θετικές όψεις στο ωροσκόπιο της από Ήλιο, Δία, Κρόνο και Ποσειδώνα. Ο Δίας πέρασε πέρασε από τη Σελήνη της και έφυγε χωρίς δυστυχώς να φέρει καμία εγκυμοσύνη μαζί του. Την ίδια περίοδο η Δήμητρα από πρόοδο σχημάτιζε τετράγωνο με τον Πλούτωνα του 12ου οίκου της, υποδηλώνοντας τα κρυμμένα εμπόδια που υπήρχαν σε ότι αφορά την τεκνοποίηση. Στη συνέχεια, η Δήμητρα από πρόοδο σχημάτισε χιαστί με τον προοδευμένο και τον γενέθλιο Δία και τότε ήρθε η πρώτη της εγκυμοσύνη. Ο επόμενος απόγονος ήρθε την εποχή που ο Δίας από διέλευση ήταν σε τετράγωνο με τη γενέθλια Δήμητρα, και η Δήμητρα από διέλευση σχημάτισε σύνοδο με το Μεσουράνημα. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως η όψη της Σελήνης με το Δία δεν καρποφόρησε αλλά οι όψεις της Δήμητρας με το Δία σημειοδότησαν και τις δύο εγκυμοσύνες αυτής της γυναίκας.

Η Δήμητρα στα Ζώδια

…στον Κριό: Αυτό που σας τροφοδοτεί είναι η δράση και η σωματική δραστηριότητα κάθε είδους. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε την τρυφερότητά σας στους άλλους δεν εμπεριέχει αγκαλιές και τρυφερές εκδηλώσεις. Τους δείχνετε ότι νοιάζεστε με το να τους παρακινείτε να κάνουν πράγματα και να τους αναθέτετε κοπιώδεις εργασίες και δραστηριότητες. Έτσι, τους μαθαίνετε να είναι αυτάρκεις μιας και η Δήμητρα σε αυτή τη θέση προάγει και αναπτύσσει την ανεξαρτησία. Υπάρχει πιθανότητα να νιώθετε ώρες ώρες ανεπαρκείς και ατελείς στο γονεϊκό σας ρόλο αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε νοιάζεστε για την οικογένειά σας. Απεναντίας, είστε πολύ προστατευτικοί και έτοιμοι να ορμήσετε σε όποιον τη θίξει. Εκτιμάτε την αποφασιστικότητα και κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να την εμπνεύσετε σε αυτούς που αγαπάτε. Αν έχετε παιδιά με αυτή τη θέση της Δήμητρας στον Κριό, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας ότι ίσως προτιμούν να κάνετε πράγματα μαζί, παρά να τα αγκαλιάζετε διαρκώς. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν άσχημα, αν θεωρήσουν ότι τα πιέζετε να αναλάβουν τις ευθύνες τους προτού να είναι έτοιμα.

…στον Ταύρο: Αν επιθυμείτε να καλομάθετε κάποιον με αυτή την θέση της Δήμητρας τότε ετοιμάστε του ένα υπέροχο γεύμα, και κάντε του μασάζ στους ώμους και στον αυχένα. Αν εσείς οι ίδιοι έχετε τη Δήμητρα στον Ταύρο τότε ο τρόπος με τον οποίο φροντίζετε τους άλλους είναι παρέχοντας τροφή, καταφύγιο και οικονομική σταθερότητα. Η αυτοεκτίμηση και η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την ικανότητά σας να παρέχετε υλικά αγαθά σε εκείνους που αγαπάτε. Αν όμως ταυτίζεστε υπερβολικά με την ύλη και τα αποκτήματά σας, ή μετράτε την αξία κάποιου αποκλειστικά μέσω της περιουσίας του, υπάρχει πιθανότητα οι σχέσεις σας να χαρακτηρίζονται από έλλειψης αρμονίας και ισορροπίας.

…στους Διδύμους: Αυτό που «θρέφει» εκείνους με τη Δήμητρα στους Διδύμους είναι η μετάδοση της γνώσης και η κάθε μορφής επικοινωνία. Αναγνωρίζετε το ενδιαφέρον και την φροντίδα κάποιου στο πρόσωπό σας όταν έχει πάντα διαθέσιμο χρόνο για να σας μιλάει και να σας ακούει. Το ίδιο πράττετε και εσείς στα αγαπημένα σας πρόσωπα προσφέροντάς τους άφθονη πνευματική τροφή. Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την πνευματική ικανότητα και ευφϋια τις οποίες λατρεύετε. Σας αρέσει να δείχνετε τη τρυφερή σας πλευρά μέσω της εκπαίδευσης και ενός όμορφου διαλόγου. Επίσης, οι Δίδυμοι είναι το ζώδιο της ποικιλίας και των κοντινών ταξιδιών. Ως εκ τούτου μία πολύ καλή εκδήλωση ενδιαφέροντος απέναντί σας θα ήταν η διοργάνωση ενός ταξιδιού.

…στον Καρκίνο: Η τρυφερότητα για εσάς είναι εφάμιλλη με τον μητρικό δεσμό, την έμπρακτη εκδήλωση αγάπης, και την παροχή τροφής. Νιώθετε καλά όταν βρίσκεστε σπίτι σας, το οποίο φροντίζετε να είναι πάντα ζεστό και τρυφερό. Σας αρέσει να καλομαθαίνετε αλλά και να σας καλομαθαίνουν καθώς στις προσωπικές σας σχέσεις εναλλάσσετε τους ρόλους της μαμάς και του παιδιού. Φυσικά θέλετε και δίνετε πολλές αγκαλιές. Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την ικανότητά σας να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Η αρνητική πλευρά αυτής της τοποθέτησης, δεδομένου ότι είστε πολύ συναισθηματικοί, είναι πως αν νιώσετε ότι δε σας φροντίζουν αρκετά, καταρρακώνεστε τόσο πολύ που πιστεύετε ότι κανένας δεν σας αγαπάει και κανένας δεν σας νοιάζεται σε αυτό τον κόσμο. Αν, από μικρά παιδιά, έχετε πάρει άφθονη αγάπη, τότε γνωρίζετε ακριβώς πώς να φροντίσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Αν πάλι όχι, τότε το πιό πιθανό είναι να νιώθετε υπερβολικά εξαρτημένοι συναισθηματικά από τους άλλους.

…στον Λέοντα: Για εσάς η ανατροφή και η διάπλαση του χαρακτήρα σχετίζεται με την αυτοέκφραση. Ο τρόπος με τον οποίο ανατρέφετε τα παιδιά σας είναι εμφυσώντας την περιφάνεια, την αυτοπεποίθεση και τη δημιουργικότητα. Είστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι και την ίδια αισιοδοξία και αυτοπεποίθεση επιθυμείτε να εμπνέετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αντιλαμβάνεστε την φροντίδα των άλλων στο πρόσωπό σας με την εκδήλωση σεβασμού, θαυμασμού και προσοχής. Αν επιθυμείτε να καλομάθετε κάποιον με αυτή τη θέση της Δήμητρας στο ωροσκόπιό του, δεν έχετε παρά να τον υψώσετε σε ένα βάθρο και να τον θαυμάζετε απο εκεί! Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την ικανότητά σας να δημιουργείτε, νιώθοντας περήφανοι.

…στην Παρθένο: Για εσάς η ανατροφή βαδίζει χέρι χέρι με την τελειότητα και την παροχή βοήθειας και υποστήριξης. Προσπαθείτε να εμπνεύσετε στα παιδιά σας την ικανότητα, τη διάκριση και την αυτοπειθαρχία. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνετε την φροντίδα σας είναι με το να δίνετε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να επιτευχθεί η τελειότητα και η αποτελεσματικότητα. Με αυτό τον τρόπο όμως υπάρχει πιθανότητα να χαρακτηριστείτε ως επικριτικοί παρόλο που οι προθέσεις σας είναι αγνές. Έτσι νιώθετε χρήσιμοι και πιστεύετε πως ότι κάνετε το κάνετε για το καλό τους. Μάλιστα, μπορεί να νιώθετε ότι ένας σωστός τρόπος ανατροφής και φροντίδας είναι να στρώνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα στη δουλειά και το ίδιο επιθυμείτε να κάνουν και εκείνα σε εσάς. Αν το παιδί σας έχει τη Δήμητρα στην Παρθένο, φροντίστε να το κρατάτε απασχολημένο, να του δίνετε εργασίες και να σας βοηθάει ακόμα και στις δικές σας δουλειές. Έτσι θα νιώσει ότι αξίζει και ότι πραγματικά συνεισφέρει. Το μελανό σημείο αυτής της τοποθέτησης είναι η υπερβολική δόση κριτικής η οποία μπορεί να σας κάνει τελειομανείς και ανευχαρίστητους, όντας εξαιρετικά αυστηροί με τις ατέλειες των άλλων αλλά και τις δικές σας.

…στο Ζυγό: Η ομορφιά, η αρμονία, η συνεργασία και η συντροφικότητα είναι όλα αυτά που σας τρέφουν. Ο τρόπος με τον οποίο ανατρέφετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι εμπνέοντάς τους ευαισθησία και θετική στάση απέναντι σε κάθε είδους σχέσεις. Σας αγγίζουν τα μικρά και απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να σας δείξει ότι νοιάζεται. Οι καλοί τρόποι, η ευγένεια του χαρακτήρα, η διακριτικότητα είναι αρετές που εκτιμάτε ιδιαίτερα, και με αυτές ανατραφήκατε αλλά και γαλουχείτε τους αγαπημένους σας. Η φροντίδα για εσάς ξεχωρίζει σε μικρές, απαλές πινελιές της καθημερινότητας. Η αποδοχή του εαυτού σας βασίζεται στην ικανότητά σας να επιτυγχάνετε αρμονία στις σχέσεις αλλά και το περιβάλλον σας. Το μελανό σημείο της τοποθέτησης αυτής αρχίζει να φαίνεται όταν βάζετε την αποδοχή σας από τους άλλους υψηλότερα από την ανάγκη σας να είστε ο εαυτός σας.

…στον Σκορπιό: Η Δήμητρα σε αυτό το παθιασμένο ζώδιο τι άλλο θα μπορούσε να υποδεικνύει πέρα από το ότι τρέφεται από τη σεξουαλική επαφή αλλά και το βαθύ συναισθηματικό δέσιμο. Η φροντίδα για εσάς εκφράζεται μέσα από την συναισθηματική δέσμευση αλλά και δρώντας ως μεταμορφωτής και θεραπευτής στις ζωές των αγαπημένων σας, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Η επαφή με οτιδήποτε μυστηριώδες και απόκρυφο αποτελεί την τροφή που σας κάνει να πορεύεστε σε αυτή τη ζωή. Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μεταμορφώνοντας την εσωτερική αρνητικότητα κάποιου και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του στη θεραπευτική και λυτρωτική δύναμη της αγάπης. Το μελανό σημείο της τοποθέτησης αυτής είναι ότι στην προσπάθεια εκδήλωσης ενδιαφέροντος και φροντίδας μπορεί να γίνετε εγωιστές, ζηλιάρηδες, εκδικητικοί και ζηλόφθονες.

…στον Τοξότη: Αυτή η ταξιδιάρα και επεκτατική Δήμητρα σας θρέφει με γνώση, περιπέτεια και μακρινά ταξίδια. Για εσάς, είναι πολύ σημαντική η ελευθερία να εξερευνείτε και να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας και στην καλύτερη περίπτωση αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο ανατραφήκατε. Εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα μαθαίνοντάς τους πώς να διευρύνουν τη σκέψη και τη γνώση τους και δείχνοντάς τους πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουν μία φιλοσοφία ή ένα σύστημα αξιών το οποίο θα δώσει νόημα στη ζωή τους και θα τους καθοδηγεί. Αν μη τι άλλο, είστε πολύ καλοί στο να συμβουλεύετε και να καθοδηγείτε τους αγαπημένους σας μιας και μέσα σας κρύβεται ένας δάσκαλος, ένας πνευματικός καθοδηγητής. Αυτό ακριβώς είναι που περιμένετε και από τους άλλους ως ένδειξη ενδιαφέροντος και φροντίδας. Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την ικανότητά σας να εμπνέετε τους γύρω σας και να τους βοηθάτε να βρούν ένα νόημα και ένα σκοπό στη ζωή τους. Το μελανό σημείο αυτής της τοποθέτησης είναι πως αν δεν είστε πνευματικά καθοδηγούμενοι, η αποτυχία της εύρεσης του νοήματος αυτού θα σας κάνει να νιώθετε ότι ζείτε άσκοπα, και θα τριγυρνάτε σε αυτή τη ζωή χωρίς σαφή κατεύθυνση.

…στον Αιγόκερω: Αυτό που σας θρέφει είναι η οργάνωση, η αίσθηση ότι εσείς έχετε τον έλεγχο των πάντων και βεβαίως η επιτυχία. Οι γονείς σας, σας έχουν δείξει πώς να είστε υπεύθυνοι και οργανωτικοί, και κυρίως πώς να φέρετε εις πέρας οτιδήποτε σας ανατίθεται και αυτό είναι που συνεχίζετε και εσείς οι ίδιοι στα δικά σας παιδιά. Δεδομένου ότι ο Κρόνος έχει τη φήμη (και όχι άδικα) ότι ελαττώνει, περιορίζει και δυσκολεύει, είναι πιθανό η φροντίδα και η τρυφερότητα που δεχτήκατε ως παιδιά να ήταν εξίσου περιορισμένες. Σίγουρα αυτή η τοποθέτηση δεν υπονοεί ότι είσασταν καλομαθημένα ως παιδιά. Απεναντίας, μεγαλώσατε με αρκετή πειθαρχία και ίσως και αρκετές απαιτήσεις στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθείτε. Ο τρόπος με τον οποίο δείχνετε το ενδιαφέρον σας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι εξασφαλίζοντας ότι όλα είναι τακτοποιημένα και κατάλληλα οργανωμένα. Δε θα σας έκανε κακό ίσως να χαλαρώνατε λιγάκι. Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από τα επιτεύγματά σας και τους καρπούς των σκληρών προσπάθειών σας. Η έλλειψη ισορροπίας και αρμονίας έρχεται όταν εξισώνετε την αγάπη που λαμβάνετε από τους άλλους με το πόσο αποτελεσματικοί και καλοί είστε σε αυτά που αναλαμβάνετε. Αν δεν καταφέρνετε όλα αυτά που επιθυμείτε, πιστεύετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη τους, γεγονός που πληγώνει και εσάς, αλλά και τους άλλους.

…στον Υδροχόο: Αυτό που σας θρέφει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η πρωτοτυπία, το εκκεντρικό και η ανάγκη σας να μάχεστε για τα δικαιώματα των άλλων. Οι φίλοι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σας μέσα από το οποίο νιώθετε ότι «ανατρέφεστε» και «μεγαλώνετε». Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι με το να τους δείξετε πώς να αποδέχονται την μοναδικότητά τους και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν όπως επίσης και εμπνέοντάς τους την αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Αχίλλειος πτέρνα της τοποθέτησης αυτής είναι οι οικείες και προσωπικές σχέσεις. Αυτή η άερινη Δήμητρα έχει δυσκολία στην προσωποποίηση των συναισθημάτων και στην έκφρασή αυτών. Ίσως γιατί ως παιδιά ανατραφήκατε με έναν κάπως «άστατο» τρόπο, όσο άστατος είναι και ο κυβερνήτης του Υδροχόου. Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι η απουσία της μητέρας αρκετές ώρες από το σπίτι και από τη ζωή σας τότε που είσασταν εκείνο το μικρό παιδάκι που την είχε ανάγκη. Ως εκ τούτου, ως ενήλικες, μάλλον επιλέγετε να απομακρυνθείτε και εσείς από εκείνους που λένε «Σε χρειάζομαι». Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την υπηρεσία προς το συνάνθρωπο και ακολουθώντας το δικό σας μοναδικό μονοπάτι.

…στους Ιχθείς: Αυτή η Ποσειδώνια Δήμητρα σας θρέφει με τι άλλο; Φαντασία, ευαισθησία, συμπόνια! Ο τρόπος με τον οποίο καθρεφτίζονται μέσα σας τα συναισθήματα των άλλων είναι πραγματικά μαγικός. Μάλιστα αυτό γίνεται τόσο έντονα, που μπερδεύεστε και δεν γνωρίζετε αν αυτό που νιώθετε έρχεται από εσάς ή τους άλλους. Δείχνετε την φροντίδα σας στα αγαπημένα σας άτομα κατανοώντας το πρόβλημά τους και όντας συμπαραστάτες τους στις δύσκολες εποχές. Βιώνετε το μαρτύριο των άλλων σαν να ήταν δικό σας. Αυτό που είχατε ανάγκη ως παιδιά αλλά και πλέον ως ενήλικες είναι η συναισθηματική διασφάλιση και στήριξη για αυτό και τα παρέχετε σε αφθονία στα δικά σας παιδιά. Όταν δεν νιώθετε καλά, ή η στήριξη που σας παρέχεται δεν είναι αρκετή τότε νιώθετε αβοήθητοι και εγκαταλελλημένοι, συναισθήματα που σας είναι δύσκολο να αντέξετε και να χειριστείτε. Η επαφή σας με το νερό, όπως μία βόλτα κοντά στη θάλασσα φαίνεται να σας βοηθάει αρκετά. Η αποδοχή του εαυτού σας έρχεται μέσα από την ικανότητά σας να βοηθάτε τους άλλους χωρίς να περιμένετε τίποτα ως αντάλλαγμα. Το άσχημο όμως με αυτή την τοποθέτηση είναι πως πολύ εύκολα τοποθετείτε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας στο ρόλο του οσιομάρτυρα και του θύματος.

Μαρία Ευαγγελίδου

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments