0 0 votes
Article Rating

Το πεπρωμένο συγχρονίζει: Η αστρολογική παράδοση λέει ότι, άνθρωποι που μοιράζονται όμοια ωροσκόπια, θα τείνουν να έχουν όμοιες ζωές από ορισμένες απόψεις.

Τα πραγματικά δίδυμα έχουν σχεδόν πανομοιότυπα ωροσκόπια, φυσικά, έχοντας γεννηθεί την ίδια μέρα, στον ίδιο τόπο και σχεδόν την ίδια ώρα. Τι συμβαίνει όμως με δυο άσχετα μωρά που γεννήθηκαν ταυτόχρονα στον ίδιο θάλαμο τοκετών; Τα ωροσκόπιά τους είναι επίσης πανομοιότυπα.

Αναγνωρίζοντας τις διαφορές λόγω κληρονομικότητας και περιβάλλοντος η αστρολογική παράδοση επιμένει ότι, αυτά τα δυο άσχετα μεταξύ τους άτομα πρέπει να έχουν ομοιότητες από μερικές σημαντικές απόψεις, διότι μοιράζονται σχεδόν ταυτόσημες γενέθλιες πλανητικές θέσεις. Ποια είναι η αλήθεια σε όλα αυτά;

Οι αστρολόγοι χρησιμοποίησαν όρους όπως «αστρολογικά δίδυμοι» ή «χρονικά δίδυμοι» για να περιγράψουν άσχετα μεταξύ τους άτομα που γεννήθηκαν την ίδια μέρα, την ίδια ή περίπου την ίδια ώρα και στον ίδιο τόποκαι υπάρχουν άφθονα δημοσιευμένα ανέκδοτα πάνω σε αυτό τα θέμα. Για παράδειγμα, υπάρχει η αναφορά στο τεύχος της 25ης Νοεμβρίου 1988, του Chatham News, που μας εστάλη από την Αγγλία από την Helen Greengrass (η οποία μαζί με τον Brian Hewitt είναι από τους βασικούς φορείς των «Αντικαθρεπτισμών» στη Μ.Β., που θεωρείται το μεγαλύτερο αστρολογικό δίκτυο του κόσμου που ασχολείται με δίδυμα ωροσκόπια).

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, οι γειτόνισσες Angela Lee και Barbara Hughes από το Rainham, γεννήθηκαν και οι δύο στις 15 Μαίου 1949. Η κάθε μια έχει έναν γιο και μια κόρη και τα μεγαλύτερα παιδιά γεννήθηκαν και τα δυο στις 21 του μήνα, τα δε μικρότερα, και τα δύο, γεννήθηκαν με καισαρική τομή στις 5 Φεβρουαρίου. Κάθε μία από τις δύο γυναίκες έχει έναν αδελφό που μοιράζεται την ίδια ημερομηνία γέννησης.

Η Αngela και η Barbara λένε ότι είναι «περισσότερο σαν αδελφές παρά σαν φίλες» και έχουν παρατηρήσει ότι η καταστροφή μοιάζει να τις κτυπά ταυτόχρονα. «Για παράδειγμα», σύμφωνα με την αναφορά, «η Angela έσπασε τον αριστερό της καρπό και μια βδομάδα αργότερα η Barbara σύνθλιψε τον αριστερό της αγκώνα». Ο λογαριασμός κλείνει με τη σημείωση ότι «και οι δύο έχουν σημάδια από τη γέννησή τους ακριβώς στο ίδιο σημείο, αλλά και οι δύο αρνούνται να πουν που ακριβώς!».

Μια άλλη αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Express-News του San Antonio (σταλμένο ευγενικά από τον Davίd Dοrier) διηγείται την τραγική ιστορία της Jacqueline Johns Wiatrek και του Billy Wayne Mutz, που γεννήθηκαν με λίγες ώρες διαφορά την ίδια μέρα, στο ίδιο νοσοκομείο του Τέξας. Οι μητέρες τους, η Elizabeth Mutz και η Rosie Johns, ήταν φίλες που μοιράστηκαν το ίδιο δωμάτιο του νοσοκομείου στις 7 Οκτωβρίου 1966, αφού ο ίδιος γιατρός ξεγέννησε τα μωρά τους.

Είκοσι τρία χρόνια σχεδόν αργότερα, η Jacqueline και ο Billy πέθαναν με διαφορά τεσσάρων ωρών την ίδια μέρα, σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σε απόσταση 270 μιλίων. (Η Wiatrek σκοτώθηκε με τον άντρα της σε μια μετωπική σύγκρουση στις 7:20 μ.μ. στις 20 Μαίου 1989, ο Mutz σκοτώθηκε γύρω στις 11:30 μ.μ. την ίδια νύχτα όταν έχασε τον έλεγχο του φορτηγού του σε μια στροφή). Όταν έμαθε για την τραγική σύμπτωση, η Εlizabeth Mutz είπε: «Το πήρα πολύ βαριά, όταν όμως έμαθα ότι πέθανε και η Jacqueline, με χτύπησε σαν σημάδι από τον Θεό».

Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις χρονικών διδύμων δεν είναι τόσο τραγικές. Μια πιο παράξενη περίπτωση αναφέρεται στην εφημερίδα των «Αντικαθρεπτισμών», η οποία αναφέρει την περίεργη περίπτωση των δυο David Charles Ηeyman. Φαίνεται ότι δυο γυναίκες με το ίδιο επίθετο (Vicki Heyman και Cheryl Ηeyman) γέννησαν από ένα γιο στις 22 Φεβρουαρίου 1985, στη γυναικολογική πτέρυγα του Βορειοδυτικού Νοσοκομείου Memοrial στο Σικάγο.

Η Vicki γέννησε πρώτη, στις 7:57 π.μ. και ονόμασε το γιο της Davίd Charles. Εξήμισι ώρες αργότερα η Cheryl γέννησε ένα αγόρι και (τελείως ανυποψίαστη για το τι συνέβη νωρίτερα) ονόμασε επίσης το γιο της David Charles. Σύμπτωση πάνω στη σύμπτωση: οι μαιευτήρες και των δύο γυναικών έχουν το ίδιο επίθετο (Halpern) και τόσο η Vicki Ηeyman και ο άντρας της, όσο και η Cheryl Heyman και ο άντρας της είναι Εβραίοι – και τα δυο ζυγαριά κανόνισαν συμπτωματικά να κάνουν περιτομή στους γιους τους την ίδια μέρα και από το ίδιο πρόσωπο. Συχνά τα όμοια ονόματα όχι βέβαια πάντα, αποδεικνύεται με τον καιρό ότι αφορούν «δίδυμες» περιπτώσεις.

Μια περίπτωση στα αρχεία μου αναφέρεται στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. George Βush και σε μια γυναίκα στην Καλιφόρνια που τύχαινε να έχει το ίδιο όνομα (Barbara) με τη γυναίκα του Προέδρου.

Οι αναφορές στα χρονικά δίδυμα είναι ιστορίες μεγάλου ανθρώπινου ενδιαφέροντος και γι αυτό δεν είναι παράξενο που γίνονται θέμα για δημοσίευση. Καμιά φορά όμως όταν κοιτάξεις προσεκτικά αυτές τις αναφορές προκύπτουν κάποιες αρκετά ύποπτες συνεκδοχές.

Για παράδειγμα, μια συλλογή ανεκδότων για χρονικά δίδυμα βρέθηκε στο βιβλίο του Joseph Gondavage: «Η Επιστήμη της αστρικής ηλικίας». Μια τέτοια αναφορά είναι η περίπτωση δυο γυναικών που είχαν το ίδιο όνομα και συναντήθηκαν καθώς γεννούσαν τα μωρά τους σ’ ένα νοσοκομείο του Hackensack (ΝJ). «Κάθε γυναίκα γέννησε ένα μωρό την ίδια ώρα», γράφει ο Goodavage, «τα μωρά είχαν το ίδιο βάρος και πήραν» το ίδιο όνομα – Patricia Εdna».

Ο Goodavage αναφέρει παρακάτω, αφού συγκρίνει τις σημειώσεις του νοσοκομείου, ότι οι δύο γυναίκες ανακάλυψαν ότι οι άντρες τους είχαν το ίδιο όνομα, έκαναν την ίδια δουλειά και οδηγούσαν αυτοκίνητο ίδια μάρκας, μοντέλου, χρώματος, τα ζευγάρια δε, ήταν παντρεμένα το ίδιο χρονικό διάστημα και είχαν την ίδια επέτειο γάμου.

Παρ’ όλα αυτά, στα χρόνια που ακολούθησαν στα γεγονότα του βιβλίου, ανεξάρτητοι ερευνητές ανακάλυψαν λάθη στα γεγονότα σε μερικές από τις λεπτομέρειες που αναφέρει ο Goodavage. Όπως σημειώνει ο Geoffrey Dean, «ο Eriksen ρώτησε μια από τις γυναίκες που αναφέρονται και ανακάλυψε ότι τα μικρά γεννήθηκαν με μία ώρα διαφορά, οι πατεράδες δεν έκαναν την ίδια δουλειά, δεν οδηγούσαν το ίδιο αυτοκίνητο και δεν είχαν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία, τα ζευγάρια δεν είχαν την ίδια επέτειο γάμου και οι μητέρες δεν είχαν την ίδια ημερομηνία γέννησης».

Αυτές οι ημερομηνίες είναι μια ένδειξη, ότι οι αναφορές για τον παραλληλισμό των αστρικών διδύμων χρειάζεται να προσεγγίζονται με προσοχή και να τεκμηριώνονται προσεκτικά. Πραγματικές συνεντεύξεις με τα εν λόγω άτομα πρέπει να προτιμούνται (με αλληλογραφία, τηλεφωνικά ή προσωπικά), από το να δοθεί εμπιστοσύνη σε αναφορές δημοσιευμένες στον αστρολογικό ή τον κοινό τύπο.

Με λίγα λόγια, εκείνο που χρειάζεται στα αστρικά δίδυμα είναι να αναλύουν τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες σε τεκμηριωμένη μορφή και να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους, για να αποφασίσουν αν μπορούν να βρουν κάποιες αξιοσημείωτες ομοιότητες ή αναφορές στις ζωές τους.

Πόσα τέτοια δίδυμα υπάρχουν; Στην προσπάθειά μου να λύσω το μυστήριο των αστρικών διδύμων, έψαχνα στα χιλιάδες ωροσκόπια που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του κομπιούτερ μου, τα οποία περιλαμβάνουν ωροσκόπια πάνω από 5.000 προσωπικοτήτων και εξίσου μεγάλου αριθμού ιδιωτών.

Μέχρι στιγμής το ψάξιμο στα 10.000 περίπου γενέθλια δεδομένα της βάσης μου, απόδωσε πάνω από 160 ζευγάρια αστρικών διδύμων. Στο σύνολο των 320 περίπου χρονικών διδύμων, η αντιστοιχία με τα χρονικά δίδυμα της βάσης δεδομένων είναι περίπου 3%, το οποίο είναι ελαφρά χαμηλότερο από το 1/3 του ποσοστού ζώντων αστρικών διδύμων που προβάλλεται συν ο κανόνας από τον Geoffrey Dean.

Ο Dean, πριν μερικά χρόνια δημοσίευσε μια μαθηματική εκτίμηση της συχνότητας των αστρικών διδύμων, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι το 13% περίπου από μας είναι αστρικά δίδυμα).

Παρ’ όλα, αυτά ο πραγματικός αριθμός χρονικών διδύμων στη βάση δεδομένων μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 320, διότι προς το παρόν δεν κρατώ στατιστικά στοιχεία από το συνολικό αριθμό χρονικών διδύμων που βρήκα, παρά μόνο τον αριθμό των ομάδων.

Με δεδομένο το γεγονός ότι σε μερικές, περιπτώσεις η ομάδα περιλαμβάνει τρία ή περισσότερα άτομα (χρονικά τρίδυμα κ.λπ.), ο συνολικός αριθμός των χρονικών διδύμων είναι σίγουρα μεγαλύτερος από 320. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 13% του Geoffrey Dean, αυτή τη στιγμή ζουν στον πλανήτη Γη γύρω στα 650.000.000 αστρικά δίδυμα.

Αν υποτεθεί ότι το χαμηλότερο ποσοστό που παρατήρησα είναι (περίπου 3%), είναι πιο ακριβές, τότε ο αριθμός ζώντων αστρικών διδύμων μπορεί να είναι κατά 200.000.000 μικρότερος από την εκτίμηση του Dean, εξακολουθεί όμως να είναι σημαντικός.

Ο αριθμός των αστρικών διδύμων εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό προφανώς από το πόσο στενά ερμηνεύεται ο ορισμός των χρονικών διδύμων. Βασιζόμενος στην εμπειρία μου του προηγούμενου χρόνου, ανακάλυψα ότι είναι χρήσιμο να ξεχωριστούν τέσσαρες υποκατηγορίες χρονικών διδύμων: άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα.

Στο επίπεδο άλφα, βρίσκονται άνθρωποι που έχουν γεννηθεί σε διάστημα 24 ωρών ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησης. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αστρικών διδύμων που ονομάζονται «δίδυμα μιας μέρας» από την Hellen Greengrass και τον Brian Hewitt), αλλά ακόμη και έτσι, πολλά από αυτά τα άτομα θα έχουν στο ίδιο ζώδιο (και στις περισσότερες περιπτώσεις στην ίδια μοίρα τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών.

(Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., George Washington και ο Σκότος ναυτικός ποιητής William Falconer, είναι παραδείγματα διδύμων άλφα τύπου). Τα χρονικά δίδυμα βήτα τύπου είναι γεννημένα σε διάστημα δύο ωρών της ίδιας (Αστρικής Συμπαντικής) Ώρας ανεξάρτητα από τοποθεσία και έχουν όλους τους πλανήτες (συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης) με απόκλιση μιας μοίρας, στην ίδια θέση. Τα αστρικά δίδυμα γάμα επιπέδου, έχουν γεννηθεί σε απόσταση 50 μιλίων και με διαφορά πέντε λεπτών ή λιγότερο έχουν πανομοιότυπους κοσμικούς χάρτες γέννησης στον πιο κοντινό βαθμό, με πλανήτες στις ακμές των Οίκων και στους τομείς.

Ακολουθώντας την πρόταση του Geoffrey Dean, η κατηγορία δέλτα αστρικών διδύμων ορίζεται σαν «εκείνοι των οποίων οι γεννήσεις συνέπεσαν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια χρόνου και αντίστοιχης γεωγραφικής απόστασης ή ας πούμε, με διαφορά ενός λεπτού και σε απόσταση 15 μιλίων το πολύ».

Το φαινόμενο των αστρικών διδύμων πέρα από αυτό καθ’ αυτό το ανθρώπινο ενδιαφέρον που παρουσιάζει, είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την αστρολογία, καθώς γράφει ο Geoffrey Dean: «Η Αστρολογική θεωρία προβλέπει ότι τα αστρικά δίδυμα παρουσιάζουν ομοιότητες στον χαρακτήρα και τις εμπειρίες. Επειδή δεν υπάρχουν άλλοι κοινοί παράγοντες σε κάθε δίδυμο πέρα από την αστρολογία, τα αστρικά δίδυμα είναι μια μοναδική απόδειξη των αστρολογικών υποθέσεων.

Αν κάποια κατάλληλα τεστ αποδείξουν ότι τα αστρικά δίδυμα δεν έχουν σημαντικές ομοιότητες, τότε θα καταρριφθεί το πιο βασικό αξίωμα της αστρολογίας. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανάλογα τεστ».

 

Συγγραφέας: RICHARD NOLLE

Το άρθρο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope.gr κατόπιν έγγραφης άδειας
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments