5 1 vote
Article Rating

Πότε η ακόλουθη δήλωση γίνεται το πιο θλιβερό, πικρό πράγμα που έχετε ποτέ ακούσει: «Θα είμαι πάντοτε φίλος σου». Γλυκές λέξεις, τις περισσότερες φορές. Η αληθινή φιλία είναι πολύτιμη.

Αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει αυτό το απαίσιο τσίμπημα – την λέξη «φίλος» όταν βγαίνει από το στόμα κάποιου με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι με έναν ρομαντικό, μεταξύ συντρόφων τρόπο. Το να υποβαθμιστείς σε «φίλο» σημαίνει απόρριψη. Κάτι επάνω στο οποίο έχουμε στοιχηματίσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, μας το παίρνουν μακριά. Το ξέρουμε και το αντικείμενο του έρωτα μας το ξέρει επίσης. Η αληθινή φιλία είναι ένα σπάνιο και υπέροχο πράγμα.

Δεν προσπαθώ να μειώσω την αξία της. Μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα. Γιορτάζουμε τις νίκες και συμμεριζόμαστε τις αποτυχίες και πόνο, μεταξύ μας. Μοιραζόμαστε αξίες και προϋποθέσεις. Οι σιωπηλές συνεννοήσεις αφθονούν. Σαν καλοί παίκτες της τζαζ, διακόπτουμε ακόμα ο ένας τον άλλο ακριβώς στις σωστές, βολικές στιγμές. Μπορείτε να νιώσετε ένα τέτοιο είδος φιλίας αμέσως. Γνωρίζετε κάποιον σε ένα πάρτι και υπάρχει μια ακαριαία αίσθηση ότι βρίσκεστε στο ίδιο σημείο. Ότι κάνει ένας φίλος είναι εντάξει.

Συγκρίνετε αυτό το είδος της εύκολης στην καθημερινότητα φιλίας, με τις αναταραχές και συναισθηματική περιπλοκότητα μίας λογικής, ενήλικης σεξουαλικής σχέσης. Δεν είναι αντίθετα, αλλά σίγουρα τα νιώθουμε διαφορετικά. Φτάνουμε στην εφηβεία μας και γνωρίζουμε την διάκριση αυτή όπως γνωρίζουμε την διαφορά ανάμεσα στο να φιλάμε την γιαγιά μας και να φιλιόμαστε στο πίσω κάθισμα.

Δεν θέλουμε ερωτική επαφή με όλους όσους «συμπαθούμε», συνήθως δεν ποθούμε τους φίλους μας – κι αν αυτές οι φωτιές ανάψουν, διαισθανόμαστε ότι πρόκειται να θολώσουμε τα νερά με έναν σοβαρό τρόπο. Από την άλλη πλευρά όταν το άτομο που έχουμε ερωτευτεί λέει, « θα είμαι πάντοτε φίλος σου», γνωρίζουμε τι έχει ειπωθεί στην πραγματικότητα: Δεν θέλω να κοιμάμαι μαζί σου πλέον. Δεν θέλω να σε κοιτώ στα μάτια σου. Σε θέλω κοντά αλλά όχι τόσο κοντά. Αντίο.

Μιλάμε λοιπόν για δύο πολύ διαφορετικά είδη αγάπης: την φιλία και τις συντροφικές σχέσεις. Μερικές φορές αυτά συμπίπτουν αλλά η γνώση της διαφοράς μας βοηθά να διατηρούμε τις ζωές μας σε τάξη.
Πάμε στην αστρολογία. Αυτό το χαρούμενο, εύκολο, γλυκερό συναίσθημα που μας δημιουργείται με συμπαθητικούς αγνώστους – ποιοι είναι οι αστρολογικοί συσχετισμοί; Βασικά συνοψίζονται σε εύκολες συναστριακές όψεις : τρίγωνα, εξάγωνα,συγκεκριμένες εξειδικευμένες συνόδους. Ο όρος «συναστριακές» (interaspectual) όψεις δημιουργήθηκε, από όσο ξέρω εγώ, με τους Ken και Joan Negus. Είναι προφανές, ότι αναφέρεται στις όψεις μεταξύ δύο χαρτών – η Αφροδίτη μου κάνει τρίγωνο με τον Ήλιο σου. Είναι μια χρήσιμη λέξη και αναμφίβολα θα γίνει κομμάτι των βασικών σας εννοιών στην αστρολογική σας εξάσκηση. Η Joan έχει φύγει τώρα, αλλά η δουλειά της θα συνεχίσει να ζει με αυτό τον όρο.

Ας προσθέσουμε ακόμα ένα κομμάτι στο πάζλ του προσδιορισμού της αστρολογικής αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων: τον 7ο οίκο. Αν οι πλανήτες μου, ειδικά οι πιο ήπιοι, πέφτουν μέσα στον Έβδομο σου Οίκο, θα υπάρχει συνήθως ένα αίσθημα φιλικής σύνδεσης μεταξύ μας. Και ένα ακόμα: Η Αφροδίτη – αν υπάρχουν ισχυρές, εύκολες επαφές της Αφροδίτης μεταξύ μας, πιθανότατα θα συμπαθήσει ο ένας τον άλλο με την πρώτη ματιά.
Φυσικά τα περισσότερα από όσα έχουμε κληρονομήσει στις αστρολογικές παραδόσεις της συναστρίας εξιδανικεύουν την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων.

Και φυσικά οι σκληρές όψεις – τετράγωνα και αντιθέσεις- αντιμετωπίζονται με τον αντίθετο τρόπο: Αν είστε Κριοί θα έπρεπε να παντρευτείτε Τοξότες ή Λέοντες(τα τρίγωνα) και να αποφύγετε τους Αιγόκερους και Καρκίνους ( τα τετράγωνα). Όμως αυτές οι εύκολες συναστριακές όψεις αντιστοιχούν πολύ περισσότερο στην φιλία από ότι αντιστοιχούν στο πάθος. Στις μέρες μας οι άνθρωποι συχνά εγκαταλείπουν σχέσεις εξαιτίας μίας έλλειψης αυτής της βασικής έξαψης στα αίματα . Πόσοι από τους φίλους σας έχουν αποτραβηχτεί από έναν σεξουαλικό δεσμό επειδή «κάτι έλειπε»; Γύρω στο εκατομμύριο, σωστά; Και πόσο συχνά νομίζετε ότι μπορεί να ακούγατε αυτές τις λέξεις στο Κάνσας το 1910; Πολύ λιγότερο συχνά.

Οι καιροί αλλάζουν και οι αστρολόγοι πρέπει μερικές φορές να βγάλουν τις μύτες τους από τα μουχλιασμένα τους βιβλία και να δώσουν λίγο προσοχή στον κόσμο που αλλάζει. Οι πραγματικότητες από αυτό που ονομάζω γάμο σε αυτό το άρθρο αλλάζουν ραγδαία. Τα τεχνικά μας προσόντα πρέπει να τις προφταίνουν αν θέλουμε να υπηρετούμε καλά τους πελάτες μας και να σχετιζόμαστε αποτελεσματικά με την πραγματικότητα τους και με τις αξίες τους. Η πρόθεση μου σε αυτές τις σελίδες είναι να μοιραστώ μερικές από τις τεχνικές και συμπεριφορές που έχουν αποδειχτεί πολύ γόνιμες και ουσιώδεις για μένα στην μοντέρνα αστρολογική συμβουλευτική των σχέσεων μέσα από αυτό το πρίσμα – και για να σας απομακρύνω από μερικές πλανητικές παραδόσεις που έχουν χάσει την χρησιμότητα τους με την πάροδο του χρόνου.

Ένα λεπτό πριν είπα « αυτό που ονομάζω εγώ γάμο» γιατί θέλω να τιμήσω δύο γεγονότα : πρώτα, ο Θεός έφτιαξε αρκετούς ομοφυλόφιλους ανθρώπους και αναγνωρίζω τις δεσμεύσεις τους και τις ονομάζω «γάμους» σε αυτό το άρθρο. Κατά δεύτερον, μεταξύ ετεροφυλόφιλων δεν είναι όλοι το ίδιο πρόθυμοι να συμπληρώσουν γραφειοκρατικά χαρτιά σχετικά με την κατάσταση της σχέσης τους. Όταν λέω «γάμος» από εδώ και στο εξής, εννοώ απλώς έναν δεσμευμένο, ανεπίσημο σεξουαλικό δεσμό που έχει κρατήσει για περισσότερο από δύο ντουζίνες συνεχόμενα σαββατοκύριακα και στην οποία και οι δύο άνθρωποι προσεύχονται να κρατήσει πολύ περισσότερο.

Ένα από τα αληθινά πρότυπα που βαθμιαία αλλάζουν στην κουλτούρα μας είναι ότι ο γάμος γίνεται προαιρετικός. Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, ήμασταν καλλιεργητές, περιορισμένοι στις φάρμες, άνθρωποι. Αν ο γάμος μας δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικός, η επιλογή να βρούμε ένα διαμέρισμα στην άλλη άκρη της πόλης δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο όσο εφικτή είναι σήμερα. Ένας άνδρας που εγκατέλειπε την φάρμα του γινόταν ένας ληστής ή ένας ζητιάνος. Η γυναίκα που έκανε το ίδιο, μία ζητιάνα ή μία πόρνη. Υπεραπλουστεύω, φυσικά…αλλά όχι υπερβολικά. Με δυο λόγια, σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, ο γάμος θα μπορούσε να εξισωθεί με την επιβίωση. Ένας αστρολόγος που θα καλούνταν να αξιολογήσει έναν πιθανό γάμο θα εργαζόταν μέσα στα πλαίσια αυτής της βασικής υπόθεσης: το διαζύγιο μπορεί να σημαίνει θάνατο.

Εκεί που ο γάμος μπορούσε να εξισωθεί με την επιβίωση, υπήρχε φυσικά δοθεί πολύ μεγάλη αξία στην «αρμονία» – με οποιοδήποτε κόστος μπορεί να είχε με την έννοια της μαγείας, του πάθους και ακόμα της επικοινωνίας. Οτιδήποτε, περιλαμβανομένης της ειλικρίνειας, που μπορούσε να τα κάνει ρόιδο το φοβόντουσαν…και αυτή ήταν μια λογική συμπεριφορά εφόσον ο χωρισμός ήταν πιθανώς απειλή για την ζωή. Το μόνο που μετρούσε ήταν οι δύο άνθρωποι να μην πιέζουν τα κουμπιά ο ένας του άλλου με τρόπους που μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο αυτήν σταθερότητα που εξασφάλιζε την επιβίωση τους. Από πολιτισμική άποψη, μόλις τώρα βγαίνουμε από τον ζυγό αυτών των πεποιθήσεων.

Η αρμονία έχει εμφανή θέλγητρα, αλλά ας κοιτάξουμε όσο πιο διεισδυτικά μπορούμε στην σκοτεινή της πλευρά. Αυτές οι «καλές» όψεις που έχουμε εκπαιδευτεί να εκτιμάμε μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ληθαργικές. Όταν είμαστε σε αρμονία με κάποιον, μπορεί να υπάρχει μία πολύ ασυνείδητη συμπαιγνία με την έννοια των ψεμάτων πάνω στα οποία συμφωνούμε… δύο αλκοολικοί που αποφασίζουν ότι είναι αρκετά νηφάλιοι για να πάνε μέχρι το υπερκατάστημα για να πάρουν ακόμα μια εξάδα μπύρες πριν κλείσει, μπορεί να είναι σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους! Υπάρχουν τρίγωνα και εξάγωνα που ενεργούν για εσάς!

Όπως οι αλκοολικοί ετοιμάζονται να πάρουν το αυτοκίνητο τους και πιθανότατα να σκοτωθούν ή να σκοτώσουν κάποιον άλλο, ένας φίλος παρουσιάζεται, συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, αρπάζει τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους και τους ρίχνει έξω πάνω στο σκουρόχρωμο γρασίδι. Είναι μια άσχημη κατάσταση. Πολλές κατάρες και άλλα ξεστομίζονται – και πολύ πιθανό να έχουν σωθεί ζωές. Καλώς ήρθατε στις «κακές» όψεις… έναν άνευ αξίας, παραπλανητικό όρο που εμείς οι αστρολόγοι στ’ αλήθεια χρειάζεται να πετάξουμε.

Ένα αδέσμευτο άτομο είναι ένα απολύτως βιώσιμο πλάσμα σήμερα. Ο γάμος είναι δύσκολος. Γιατί να ασχοληθούμε με αυτόν; Ακόμα και οι σεξουαλικές μας ανάγκες μπορούν να απαντηθούν με μια ποικιλία άλλων τρόπων συνήθως χωρίς σοβαρές αντεγκλήσεις στον μοντέρνο κόσμο. Στις μέρες μας , εκτός αν είμαστε σοβαρά περιορισμένοι από πρακτικούς λόγους ή αν έχουμε σοβαρή ανάγκη απο ψυχοθεραπεία, τείνουμε να μην επιλέγουμε να παραμείνουμε σε μία σχέση στη οποία «κάτι λείπει». Τι χρειάζεται λοιπόν ώστε να υπάρξει αυτό το «κάτι»; Με δυο λόγια, αυτό που χρειάζεται είναι πολλοί από τους αστρολογικούς μηχανισμούς που οι παραδοσιακές προσεγγίσεις μας δίδαξαν να φοβόμαστε, απεχθανόμαστε και αποφεύγουμε: τις «κακές» όψεις, πολύ Πλουτώνια δράση, έντονα στοιχεία Ογδόου οίκου. 

Γυρίστε πίσω στις αποθήκες των αναμνήσεων σας και σκεφτείτε μία σχέση που δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε. Ήταν παθιασμένη, έντονη και γεμάτη ιερή σεξουαλικότητα. Ήσασταν βέβαιοι ότι η ζωή σας θα ξεδιπλωνόταν σε ένα υψηλότερο επίπεδο απο αυτό το πρώτο φιλί και μετά. Ήταν προορισμένο να είστε μαζί. Και έξι μήνες αργότερα: πούφ. Κάποιο πρόβλημα στο να συνδεθείτε με αυτή την ιστορία; Δεν το νομίζω. Τώρα αναλύστε αυτή την σχέση από μια παραδοσιακή αστρολογική οπτική. Σχεδόν εγγυημένα, μπορείτε να κάνετε μία αποτελεσματική νεκροψία… «Α, ναι. Κοίταξε αυτό. Ο απαίσιος, ψυχωτικός της Πλούτωνας τετραγώνιζε την φτωχή, αθώα Αφροδίτη μου,» και τα λοιπά. Μια προσεκτική ανάλυση του σχηματισμού θα αποφέρει μία πολύ ακριβή κατανόηση του τι πήγε στραβά – αλλά θα σας πει ψέματα με πολύ κύρος επίσης! Αγνοεί εντελώς τις ανώτερες εξελικτικές πιθανότητες που υπονοούνται μέσα σε αυτό τον σχηματισμό. Ακόμα πιο δραματικά, αυτό το είδος της αστρολογικής ανάλυσης αποτυχαίνει παταγωδώς να υπολογίσει αυτό το αίσθημα του ιερού πάθους, όσο εφήμερο κι αν ήταν αυτό.

Αν ο Πλούτωνας σου τετραγωνίζει την Αφροδίτη μου, πιθανότατα έχεις την ικανότητα να καταλάβεις οποιαδήποτε χαριτωμένα, Αφροδίσια παιχνίδια κι αν παίξω. Ίσως οι γλυκείς μου χειρισμοί δεν πιάνουν σε σένα. Ίσως η ήπια διπλωματία μου για σένα είναι τόσο διάφανη, όσο το γυαλί ενός παράθυρου. Ίσως, με σένα, απλά δεν μπορώ να κρυφτώ. Ίσως μου εναντιώνεσαι σχετικά με αυτό…και φυσικά, σαν αποτέλεσμα, ίσως αισθάνομαι ότι «μονίμως ασχολείσαι μαζί μου», «ότι έχεις ορίσει τον εαυτό σου ψυχολόγο μου», ότι «η ανάγκη σου για δύναμη και έλεγχο» ταράζει την σεξουαλικότητα μου – όλες τις συνηθισμένες ερμηνείες του σχηματισμού. Και ίσως η αλήθεια πίσω από αυτές τις λέξεις βουλιάζει το ρομαντικό μας πλοίο, όπως ο μάντης θα προέβλεπε.

Αλλά ίσως, απλά ίσως, σε ακούσω. Θα επηρεάσεις Πλουτώνια την Αφροδίτη μου, φέρνοντας στην συνειδητή μου αντίληψη συγκεκριμένα, ολισθηρά, αμυντικά παιχνίδια που παίζω. Ίσως δώσω χάρη στον εαυτό μου και σε εμπιστευτώ αρκετά ώστε να επιτρέψω σε αυτή την ταπεινή συνειδητοποίηση να συμβεί. Ίσως να γίνω καλύτερος άνθρωπος εξαιτίας αυτού.Ίσως αυτό που λέω στην πραγματικότητα είναι ότι η ψυχή μου εξελίσσεται εξαιτίας του αντίκτυπου που έχεις πάνω μου.

«Κάτι λείπει.»Τι σημαίνει αυτό;Πολλοί άνθρωποι θα σκεφτόντουσαν αμέσως το σεξουαλικό πάθος. Θα είχαν δίκιο. Αλλά τι συντηρεί το σεξουαλικό πάθος; Ο Θεός ξέρει πόσο εύκολο είναι να το ανάψεις! Αλλά το πάθος που διαρκεί – ιδού το Άγιο Δισκοπότηρο.
Η πρόταση μου, βασισμένη στην εμπειρία της συμβουλευτικής σε μοντέρνους ανθρώπους, είναι οτι το σεξουαλικό πάθος είναι μια λειτουργία του πνευματικού πάθους, τουλάχιστον μετά από τις πρώτες εβδομάδες. Ποιο είναι το ήμισυ των ορμονών;

Το όχι για πολύ. Και το πνευματικό πάθος διατηρείται από αμοιβαία πνευματική ανάπτυξη, η οποία με την σειρά της είναι μια λειτουργία των τρόπων που πιέζουμε ο ένας τον άλλον να εξελιχθούμε ( σκληρές όψεις), επομένως είναι η λειτουργία των τρόπων που σιωπηλά συνωμοτούν με την άρνηση, λήθαργο και την ατελείωτη τηλεόραση( εύκολες όψεις).
Θα ήθελα πραγματικά να δώσω έμφαση στο ότι αυτό που εννοώ λέγοντας «αμοιβαία πνευματική ανάπτυξη» έχει ελάχιστη σχέση με τα κοινά συστήματα αξιών ή φιλοσοφίες και έχει μηδενική σχέση με οποιοδήποτε είδος αέρινου «πετάγματος στο φώς». Οι σχέσεις που βασίζονται σε τέτοια ρευστά δεδομένα διαρκούν περίπου ένα μήνα και μετά οι δύο εραστές δηλώνουν με ευλάβεια ότι «η κοινή τους εργασία έχει τώρα τελειώσει».

Αυτό για το οποίο μιλάω είναι η τολμηρή, ταπεινωτική δουλειά της αποκάλυψης- ηθελημένης ή όχι- όλων των ελαττωμάτων και πληγών τα οποία με αργό τρόπο θα ξεπλέξουμε μαζί… και αργά θα γινόμαστε πιο λογικοί και σοφοί μαζί. Χωρίς αυτό το κοινό ταξίδι , χωρίς αυτή την βαθύτερη απογύμνωση, το πνευματικό πάθος δεν υπάρχει και το σεξουαλικό πάθος εξανεμίζεται ανεξάρτητα από το πόσο φλογερό και ακαταμάχητο μπορεί να ήταν αρχικά. « Κάτι λείπει.»

Ας κρατήσουμε τα πόδια μας στην γη ωστόσο. Αν βρίσκεστε σε μια δεσμευμένη σχέση, πόσες «αναπτυξιακές εμπειρίες» θέλετε ακριβώς να αντιμετωπίσετε μέσα σε μια οποιαδήποτε εβδομάδα; Κοινή λογική: η ψυχική ανάπτυξη είναι μια εξουθενωτική εργασία και το λίγο μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρό. Χρειαζόμαστε και μερικά τρίγωνα και εξάγωνα και χαρούμενες συνόδους μεταξύ μας, ακριβώς ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή πραγματικότητα μαζί.

Τώρα τραβήξτε το λιγάκι: πόσες αναπτυξιακές εμπειρίες πρέπει να έχουμε σε έναν οποιονδήποτε χρόνο; Μια συγκεκριμένη δεκαετία; Θέλετε πραγματικά μια τέλεια, σιωπηλή, όπου τίποτα δεν συμβαίνει ποτέ, ειρήνη με τον σύντροφο σας; «Δώσε μου το τηλεκοντρόλ, γλύκα.» Θυμηθείτε: αυτό το είδος της ειρήνης έρχεται με το τίμημα του λήθαργου, της συνωμοσίας και κοινής εθελοτυφλίας – εκτός αν κάνετε ήδη εξαιρετική δουλειά με λεπρούς.

Για μένα, στις πραγματικότητες των αστρολογικών συμβουλευτικών δωματίων, υπάρχουν δύο αμετάβλητες προϋποθέσεις:

 • Δεν υπάρχει κανένα είδος αστρολογικής αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο ανθρώπων που να είναι έμφυτα τόσο γλυκό, που αρκετός εγωισμός, σύγχυση για το σεξ ή ανωριμότητα, να μην μπορούν να το μετατρέψουν σε πικρό.
 • Δεν υπάρχει κανένα είδος αστρολογικής αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο ανθρώπων που να είναι έμφυτα τόσο πικρό, που αρκετή υπομονή, αφοσίωση και ταπεινοφροσύνη να μην μπορούν όχι μόνο να του δώσουν διάρκεια, αλλά και να δημιουργήσουν κάτι πολύτιμο και για τους δύο ανθρώπους.

Υπό από αυτές τις κεντρικές αρχές, αυτό που μου αρέσει να βλέπω όταν δυο άνθρωποι σχεδιάζουν μία δέσμευση είναι πολύ βασική αρμονία και συμφωνία – ειδικότερα κάποιες σημαντικές συνόδους, τρίγωνα και εξάγωνα ανάμεσα σε εκείνα τα τρία βασικά δομικά στοιχεία μέσα στον αστρολογικό χάρτη: Ήλιο, Σελήνη και Ωροσκόπο. Αυτά βοηθούν τους ανθρώπους να τα «πηγαίνουν καλά». Να προσθέσω εν συντομία ότι δεν με ενοχλεί να βλέπω κάποια σημαντικά τετράγωνα, αντιθέσεις, χιαστί ή ενάμισι τετράγωνα ανάμεσα σε αυτά τα τρία επίσης- αυτά αποτελούν απλώς πρώτη ύλη για τον εξελικτικό μύλο. Χρειαζόμαστε λίγο και από τα δύο- τον λήθαργο της ειρήνης και τις ζωηρές εντάσεις.

Μία παρατήρηση που θα με τρόμαζε σε αυτό το θεμελιώδες στάδιο της ανάλυσης θα ήταν να μην υπάρχουν καθόλου κύριες, Πτολεμαϊκές όψεις ανάμεσα στα ζευγάρια του Ήλιου, Σελήνης και των Ωροσκόπων. Το παλιό γνωμικό της ωριαίας «Αν δεν υπάρχουν όψεις, δεν υπάρχει δράση» εφαρμόζεται με ακρίβεια και στην συναστριακή εργασία ειδικά όσον αφορά την « πρωταρχική τριάδα».

Πολλά διαφορετικά είδη σχέσεων λειτουργούν, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ μια βαθύτερη πρόκληση από την έλλειψη Πτολεμαϊκών συναστριακών όψεων ανάμεσα σε αυτά τα τρία σημεία. Αυτό θα έμοιαζε πολύ με το να κοιμάσαι με κάποιον από άλλο πλανήτη. Αντιπροσωπεύει όχι τόσο την σύγκρουση, όσο την έλλειψη επικοινωνίας, εμπλοκής και ενέργειας.

Προχωρώντας πέρα από τους Ήλιο, Σελήνη και Ωροσκόπο και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαφορετικές πλανητικές όψεις, θα έλεγα ότι ένας καλός κανόνας προσέγγισης στις συναστρίες είναι ότι όσο περισσότερες όψεις υπάρχουν μεταξύ δύο ανθρώπων, τόσο περισσότερη «κόλλα» κρατάει την σχέση δεμένη, για καλό ή για κακό. Εδώ αναφέρομαι στις όψεις γενικά, όχι μόνο τις παραδοσιακά «καλές» όψεις.

Ακόμα και οι δυσκολότερες όψεις αποτελούν «κόλλα» – απλά ένα πιο απαιτητικό και παθιασμένο είδος. Η λογική μου είναι ότι όταν αλληλεπιδρούμε κοινωνικά με ανθρώπους με τους οποίους απλά δεν έχουμε πολλά να συμβαίνουν από πλευράς όψεων, έχουμε την τάση να κάνουμε ευχάριστους φυλετικούς θορύβους με το στόμα και να προχωράμε γρήγορα σε πιο ενδιαφέροντα πεδία ενέργειας. Αν καταλήξουμε στο κρεβάτι, ή χειρότερα, σε σχέση με κάποιον που είναι έτσι, πρόκειται για τον θρίαμβο των ψευδαισθήσεων, δημιουργημένων από απλό πόθο ή ψυχολογική προβολή, ένεκα προσοχής στις δικές μας καρδιές, ψυχές και αισθήσεις. Κατά το πλείστο όμως αυτές οι σχέσεις απλούστατα δεν συμβαίνουν.

Ο Ram Dass, σχολίασε ότι τα σεξουαλικά κέντρα της αντίληψης χωρίζουν τον κόσμο στους «επιθυμητούς», στον «ανταγωνισμό για αυτούς που είναι επιθυμητοί» και στους «άσχετους». Οι άνθρωποι με τους οποίους δεν έχουμε αρκετές αλληλεπιδράσεις όψεων είναι βασικά οι «άσχετοι», ακόμα κι αν διαθέτουν ελκυστική εμφάνιση.

Προοπτική: Αυτό για το οποίο γράφω εδώ, όπως έχω ήδη πει, αποτελεί την δική μου εμπειρία στο δωμάτιο της συμβουλευτικής. Έχω δει αμέτρητα ,αρμονικά από αστρολογική άποψη, ζευγάρια να χωρίζουν και έχω δει μερικούς γάμους να κρατάνε μια ζωή, την στιγμή που ένας μάντης μπορεί να ήταν πολύ απαισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές τους. Αλλά οι άνθρωποι επιλέγουν μόνοι τους τις αστρολογικές συμβουλές. Δεν αποτελούν τον γενικότερο πληθυσμό. Υποθέτω ότι αν προσπαθούσαμε να βρούμε στατιστικά παραδείγματα για την πρόβλεψη απλώς σταθερότητας και τίποτα παραπάνω σχετικά με τον γάμο μέσα στο ανθρώπινο φάσμα, θα ακολουθούσα τον παλαιό τρόπο σκέψης : δώστε μου τόνους από τρίγωνα και εξάγωνα, τόνους από αρμονία. Τότε θα μπορούν να κάθονται ειρηνικά μαζί μπροστά στην τηλεόραση , ίσως για δεκαετίες και να μην ενοχλούν ο ένας τον άλλο και τόσο πολύ.

Αλλά για τα είδη των ανθρωπίνων όντων που με βοηθάνε να πληρώνω τους λογαριασμούς μου, αυτό το είδος της ληθαργικής συμπαιγνίας δεν είναι αυτό που γυρεύουν. Αυτοί είναι γενικά πιο δυναμικοί, προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη, άνθρωποι – αλλιώς δεν θα βρισκόντουσαν στο γραφείο μου! Είναι φανερό ότι θα αναμειχθούν στις δικές τους ζωές και θα αφήσουν συχνά σχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. 

Με αυτά τα είδη των ανθρώπων, εστιάζω πολύ την προσοχή μου στις πιο σκληρές συναστριακές όψεις μεταξύ τους. Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Τους λέω ότι δεν θα καταλάβουν ποτέ ο ένας τον άλλο από κάποιες πλευρές. Δίνω έμφαση στο ότι αυτό το είδος του εκνευρισμού δεν είναι τόσο άσχημο – αν το χειριστούν σωστά, θα τους κρατήσει σε εγρήγορση. Απλά προσφέρομαι να προσπαθήσω να ξεμπερδέψω τις μπερδεμένες γραμμές των παρανοήσεων. Θα προσπαθήσω να κάνω την Jill να αναγνωρίσει τους εξελικτικούς λόγους πίσω από την ανάγκη του Jack να αποτραβιέται συναισθηματικά ανά περιόδους. Θα βοηθήσω τον Jack να σέβεται την ανάγκη της Jill να ερευνά την εσωτερική του ζωή. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ένα είδος αντικειμενικής συμπόνιας μέσα στον καθένα τους ως προς τον άλλο. Αλλά ποτέ δεν θα προσπαθήσω να τους κάνω ούτε και να συμβιβάσουν τις βασικές τους ανάγκες – αυτό θα το χαρακτήριζα σαν ένα έγκλημα κατά του ανθρώπινου πνεύματος.

Ακόμα και στις ευκολότερες όψεις, προσπαθώ να μην είμαι παθητικός. Το «Ω αυτό είναι όμορφο» μπορεί να αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σχόλιο, αλλά δεν πάει πολύ μακριά από άποψη συγκεκριμένης χρησιμότητας. Ας πούμε ότι η Jill έχει τον Δία στον Τοξότη στον Ένατο Οίκο της. Ο οποίος σχηματίζει τρίγωνο με τον Άρη του Jack στον Κριό και Πέμπτο Οίκο. Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχει ένας καλός βαθμός τολμηρότητας μέσα στον καθένα τους. Θα αισθανθούν την ενεργειακή τους αρμονία δέκα δευτερόλεπτα από την στιγμή της γνωριμίας τους. Θα χαμογελάσουν – ασυνείδητα προσδοκώντας αυτό το ενδεχόμενο του ταξιδιού στην Ινδία που θα κάνουν μαζί σε εννέα χρόνια.

Τώρα, μπορεί οκτώ χρόνια αργότερα να έρθουν σε μένα για μία ανάλυση της συναστρίας τους. Η δουλειά μου είναι να τους υπενθυμίσω να κλείσουν εκείνο το ταξίδι στην Ινδία! Ίσως μέσα στην ρουτίνα της καθημερινής ζωής, κόλλησαν στα άμεσα και το ξέχασαν. Έχουν αμελήσει αυτό που τους θρέφει σαν ζευγάρι. Χρειάζονται μια μικρή υπενθύμιση σχετικά με το πώς τα ταξίδια και οι περιπέτειες που μοιράζονται, καλλιεργούν τα καλά πράγματα που βρίσκονται στην καρδιά του κοινού τους σκοπού.
Το σημαντικό είναι ότι, ακόμα και οι «εύκολες» όψεις απαιτούν φροντίδα και τροφή προκειμένου να εξελιχθούν σε οτιδήποτε μπορούν να γίνουν – θυμηθείτε : η σκοτεινή τους πλευρά είναι ο λήθαργος. Ο θησαυρός μπορεί να βρίσκεται στην πίσω αυλή, αλλά θα πρέπει και πάλι να τον ξεθάψουν.

Μιλάω κατηγοριοποιώντας σε «εύκολες» και «σκληρές» όψεις. Βασικά με το « εύκολες» εννοώ τα τρίγωνα και εξάγωνα. Με το «σκληρές», εννοώ τετράγωνα και αντιθέσεις. Θα μιλήσουμε για τις ελάσσονες όψεις σε ένα λεπτό, αλλά τώρα πρέπει να λογαριαστούμε με την μοναδική πιο σημαντική όψη όλων: την σύνοδο. Αυτή ακολουθεί το δικό της ξεχωριστό σετ κανόνων και δεν ταιριάζει εύκολα σε ένα «εύκολο» ή « δύσκολο» καλούπι, όπως ταιριάζουν οι υπόλοιπες. Να ένας καλός τρόπος να το συλλάβουμε:

 • Μερικοί πλανήτες είναι από την φύση τους «ήπιοι» : Η Σελήνη, Αφροδίτη, Δίας, Ποσειδώνας.
 • Μερικοί πλανήτες είναι από την φύση τους «σκληροί»: Ο Ήλιος, Άρης, Κρόνος, Ουρανός, Πλούτωνας.
 • Ο Ερμής, ως συνήθως, φαίνεται να αποτελεί μία ειδική περίπτωση. Μερικές φορές εμφανίζεται «δύσκολος», ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με έναν σκληρό πλανήτη. Άλλες φορές εμφανίζεται « ήπιος» ειδικά όταν συνδέεται με έναν ηπιότερο πλανήτη.

Τώρα, με τις συνόδους, ο κανόνας είναι απλός. Οι σύνοδοι μεταξύ σκληρών και ήπιων πλανητών είναι « σκληρές», ενώ οι σύνοδοι μεταξύ δύο «ήπιων» πλανητών ή δύο «σκληρών» είναι εύκολες. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά θέμα διαίσθησης.

Η Σελήνη συμπαθεί τον Ποσειδώνα – αν η Σελήνη σου κάνει σύνοδο με τον Ποσειδώνα μου, αυτό γενικά βιώνεται ως βολικό και άνετο…απλά να θυμάστε ότι « εύκολο» δεν σημαίνει «καλό».

Θα μπορούσαμε να κολλήσουμε σαν τρελοί στις συναισθηματικές μας ψευδαισθήσεις μέχρι τα ρομαντικά κάστρα μας από τραπουλόχαρτα να γκρεμιστούν. Αλλά θα μπορούσαμε επίσης να αισθανόμαστε μία ρευστή, φυσική πνευματική ταύτιση, ένα εύκολο “Σεληνο-Ποσειδώνιο” αίσθημα της γνώσης του ενός για τον άλλο φυσικά και ψυχολογικά, ακόμα και χωρίς λέξεις. Είτε αληθινό είτε ψευδαίσθηση, είναι ωραίο συναίσθημα.

Αντίστοιχες αλληλεπιδράσεις συμβαίνουν όταν ο Άρης σου σχηματίζει σύνοδο με τον Ουρανό μου. Αυτή είναι «σκληρού» με «σκληρό» και ενώ τα πυροτεχνήματα μπορεί να είναι φαντασμαγορικά, υπάρχει ένα τύπου «γενναίων συντρόφων στα όπλα» αίσθημα, που ενεργοποιείται. Ο Άρης και ο Ουρανός καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο πολύ καλά. Η τραχιά τους φύση ταιριάζει. Θα «μαλώνουμε καλά», που αποτελεί πολύτιμο εφόδιο στον αληθινό κόσμο των ενήλικων σχέσεων.

Αν η Σελήνη μου είναι σε σύνοδο με τον Άρη σου – «ήπιος με σκληρό» – αυτή είναι μια διαφορετική υπόθεση. Οι ευαισθησίες μου και συναισθηματικές μου ανάγκες (Σελήνη) εκτίθενται στις αιχμηρές άκρες σου (Άρης). Τώρα ίσως αυτό να τους κάνει του κόσμου τα καλά! Ίσως με πιέσεις, συνειδητά ή ασυνείδητα, να είμαι πιο δυναμικός σχετικά με όσα θέλω και χρειάζομαι.

Κάνεις την Σελήνη μου πιο μαχητική(martialize). Από μια εξελικτική άποψη, μπορεί να είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα και είναι δουλειά του αστρολόγου να δώσει έμφαση και να υποστηρίξει αυτή την δυνατότητα. Όμως οι συναστριακές όψεις Σελήνης- Άρη δεν είναι συνήθως και τόσο ευχάριστες. Ίσως προβάλλω πάνω σου την ιδέα ότι είσαι ο «βαρύς», ενώ εσύ προβάλλεις πάνω μου την ιδέα ότι είμαι «ο λαπάς». Ίσως, σύμφωνα με σένα, πάντοτε «αντιδρώ υπερβολικά», ενώ, σύμφωνα με μένα, εσύ πάντα «μαλώνεις» ή « προκαλείς».
Ο Ερμής αναμειγνύεται με οτιδήποτε – καλύτερα να εφαρμόζετε την λογική μας για « εύκολες όψεις» σε όποιες συναστριακές συνόδους εμπλέκεται ο Ερμής.

Μίλησα για το ότι επηρεάζεις «άρεια»(martialize) την Σελήνη μου. Νωρίτερα χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα στο οποίο επηρεάζεις «πλουτώνια» (plutonify)την Αφροδίτη μου. Η σύζυγος μου, Jodie Forrest και εγώ εισάγαμε αυτή την γλώσσα το 1989 στο βιβλίο μας Skymates: “The astrology of Love, Sex and Intimacy”. Ίσως οι λέξεις να ακούγονται αστείες, αλλά τις θεωρήσαμε χρήσιμα εργαλεία για την σύλληψη της πραγματικής ανταλλαγής ενέργειας που συμβαίνει μέσα σε μια σχέση. Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε συναστριακή όψη είναι αμφίδρομη: κάνεις κάτι σε εμένα και αντιδρώ κάνοντας κάτι σε σένα.

Αν ο Ήλιος σου σχηματίζει μια οποιαδήποτε όψη με την Σελήνη μου – μία κλασσική και κοινή συναστριακή σύνδεση – τότε επηρεάζεις με τον Ήλιο την Σελήνη μου ενώ εγώ με την Σελήνη μου τον Ήλιο σου. Πιέζεις τις συναισθηματικές μου ανάγκες να εκφραστούν δραστήρια ενώ εγώ θρέφω και υποστηρίζω την περηφάνεια σου, την προσωπική σου ταυτότητα και αυτοπεποίθηση.

Το Skymates παρεμπιπτόντως, έχει προς το παρόν εξαντληθεί, αλλά μεταξύ των εκδόσεων Bantam και των εκδόσεων ACS , υπάρχουν αρκετά αντίτυπα εύκαιρα. Η Jodie κι εγώ αυτή την στιγμή ξαναγράφουμε το βιβλίο και ελπίζουμε να έχουμε μία νέα έκδοση μέχρι τα μέσα του 2001.

Αυτές οι «άρειες» (martialize) ή «πλουτώνιες» (plutonify) ενεργειακές αλληλεπιδράσεις εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη φύση της συναστριακής όψης – δεν έχει σημασία αν είναι ένα τετράγωνο ή ένα τρίγωνο. Η επιρροή του Ερμή παραμένει επιρροή του Ερμή. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν είναι μια εύκολη όψη, τότε αρέσει και στους δύο μας η διαδικασία, ενώ αν είναι μία σκληρή όψη νιώθουμε περισσότερο αγχωμένοι από αυτήν- και ίσως περισσότερο παθιασμένοι και σε επαγρύπνηση σχετικά με την σχέση μας μακροπρόθεσμα.

Πάντοτε, ανεξάρτητα από τις τεχνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρτών, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι, από μια αστρολογική προοπτική, οποιαδήποτε σχέση πιθανόν να μπορέσει να λειτουργήσει. Η αίσθηση μου είναι ότι από την στιγμή που ένα ζευγάρι δεσμεύεται στην προσπάθεια, ο αστρολόγος θα έπρεπε να δεσμευθεί να τους βοηθήσει. Αρρωσταίνω και νιώθω ντροπή για όλους εμάς όταν ακούω πελάτες να μου λένε κάτι όπως «ο άλλος αστρολόγος μας είπε ότι ο γάμος μας ήταν βασικά αδύνατος». Και πάλι, αν έπρεπε να διαλέξω ένα «ιδανικό», θα έτεινα προς την ποσότητα των κύριων Πτολεμαϊκών όψεων , με μια έμφαση στις επαφές Ήλιου-Σελήνης-Ωροσκόπου. Θα τις έβαζα σε ένα μείγμα από περίπου δύο τρίτα «εύκολων» συναστριακών όψεων και ένα τρίτο « σκληρών» όψεων. Αυτό παρέχει άφθονη από την βασική κόλλα που κρατά τους ανθρώπους μαζί, επιπλέον, μέσα από τις εύκολες όψεις, μια αληθινή αίσθηση φιλίας και άνεσης – και αρκετό καύσιμο για τον εξελικτικό πύραυλο, ώστε να διατηρείται η αίσθηση της «διαδικασίας» ζωντανή. Αυτό είναι το δώρο των πιο σκληρών όψεων. Στον κόσμο αυτό που εισερχόμαστε, αυτή είναι η φόρμουλα που λειτουργεί πιο συχνά σύμφωνα με την δική μου εμπειρία.

Η Jodie και εγώ περάσαμε σε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλα αυτά στο Skymates, αλλά εδώ ακολουθούν μερικές έννοιες κλειδιά για τις διάφορες συναστριακές αλληλεπιδράσεις. Μερικές προειδοποιήσεις: Σε όλες αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, αφήνω έξω το ακριβές περιεχόμενο των πλανητών στον γενέθλιο χάρτη του κάθε ατόμου, πράγμα που αποτελεί την αιώνια κατάρα οποιασδήποτε προσέγγισης τύπου «βιβλίου μαγειρικής». Για να γλυτώσουμε χώρο επίσης, μακαρίως παραμελώ τις πιο σκοτεινές πιθανότητες και εστιάζω στις ανώτερες προθέσεις της συναστριακής όψης.

 • Αν ο Ήλιος μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (solarize), τότε τον πιέζει να αναδειχθεί ενεργητικά, ζωηρά και δραστήρια μέσα στην ζωή σου.
 • Αν η Σελήνη μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (lunarize), τότε θα τον φροντίζει και υποστηρίζει και θα τον κάνει πιο κυκλοθυμικό και πιο ενήμερο σχετικά με τις ανάγκες του.
 • Αν ο Ερμής μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (mercurialize), τότε τον πιέζει να μιλήσει, να γίνει πιο ελαστικός, να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, να σκεφτεί για τον εαυτό του και να κατανοήσει την φύση του.
 • Αν η Αφροδίτη μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (venusify), τότε τον ζεσταίνει, τον ξελογιάζει και τον παρακινεί στην επιθυμία να συνδεθεί με εμένα και να ανταλλάξει ενέργεια μαζί μου. Μπορεί επίσης να τον «εκπολιτίσει» και να τον ενθαρρύνει να καλλωπιστεί.
 • Αν ο Άρης μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (martialize), τότε τον ωθεί προς το θάρρος και τον δυναμισμό, φέρνοντας επίσης στην επιφάνεια οποιονδήποτε θυμό ή εκνευρισμό μπορεί αυτός να περιέχει.
 • Αν ο Δίας μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (jovialize), τότε τον ενθαρρύνει και υποστηρίζει, οδηγώντας τον ζητωκραυγάζοντας προς ευρύτερους ορίζοντες, στην θέληση να παίρνει ρίσκα και να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του.
 • Αν ο Κρόνος μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (saturnize), τότε τον προσκαλεί να ωριμάσει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με τετράγωνη λογική. Του ζητάει να είναι πειθαρχημένος, να κάνει δύσκολες επιλογές με αποφασιστικότητα και να μετατρέψει τις προθέσεις του σε συμπαγείς μορφές.
 • Αν ο Ουρανός μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (uranize), τότε τον ωθεί προς την ατομικότητα, την επανάσταση απέναντι στην μυθολογία της «φυλής» και προς τον ελεύθερο πνευματικό πειραματισμό.
 • Αν ο Ποσειδώνας μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (neptunify) , τότε τον γητεύει και τον υπνωτίζει, απαλύνοντας τον και γεμίζοντας τον με έμπνευση, πνευματική αναγέννηση και ευφάνταστες εικόνες.
 • Αν ο Πλούτωνας μου σχηματίζει όψη με έναν πλανήτη στον χάρτη σου (plutonify) τότε πυροδοτεί την ανάδυση του ασυνείδητου ή του συνόλου των πληγών που συνδέονται με αυτό, προκαλώντας τον να ωριμάσει και να πραγματοποιήσει τις θεραπευτικές προθέσεις της ψυχής σου.

Αυτή η γλώσσα επιπλέον βοηθά να κωδικοποιήσουμε την κατανόηση μας απέναντι στην συναστριακή οικοθεσία. Αν για παράδειγμα, ο Ποσειδώνας μου πέφτει στον Δέκατο Οίκο σου, θα έχω έναν Ποσειδώνιο αντίκτυπο πάνω στην σταδιοδρομία σου. Αυτό μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση, ή ένα πολύ μικρό κομμάτι της εικόνας, πράγμα που εξαρτάται από δύο παράγοντες: α) την ισχύ του γενεθλίου μου Ποσειδώνα και β) την σημασία της σταδιοδρομίας σου για εσένα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα στον γενέθλιο χάρτη σου.
Η αλληλεπίδραση θα γινόταν εξαιρετικά πιο έντονη, αν ο Ποσειδώνας μου σχημάτιζε μερικές σημαντικές όψεις με τους γενέθλιους πλανήτες σου, ειδικά μια σύνοδο με έναν πλανήτη σου στον Δέκατο σου Οίκο, ή μία δυναμική όψη με τον κυβερνήτη του Μεσουρανήματος σου.

Μερικοί άνθρωποι ενοχλούνται από τον όρο «ελάσσονες όψεις». Κατανοώ το γιατί. Αυτές οι όψεις μπορεί να είναι ισχυρές, ειδικά η Χιαστί. Ωστόσο επικεντρώνομαι περισσότερο στις κύριες Πτολεμαϊκές όψεις στην τρέχουσα εργασία μου. Φέρουν πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ο χρόνος μου με ένα ζευγάρι είναι περιορισμένος επομένως θέλω να εστιάσω στα πιο σημαντικά θέματα, τα οποία γενικότερα φαίνονται όχι μόνο περισσότερο από τις κύριες, σε σχέση με τις ελάσσονες όψεις, αλλά επιπλέον μόνο από τις στενότερες κύριες όψεις. Δεν θα έχω χρόνο για να μιλήσω ούτε για όλα τα τετράγωνα και εξάγωνα, κι έτσι τείνω να μην ασχολούμαι πολύ στην πράξη με τα μισά τετράγωνα, διπλά εννεάγωνα και ενάμισι τετράγωνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Απλά δεν ταιριάζουν και τόσο μέσα στο πλαίσιο της μίας προσπάθειας, σε συνάντηση δύο ωρών, που είναι ο τρόπος που δουλεύω τον περισσότερο καιρό. Αν νιώθετε έλξη για την εργασία με τις ελάσσονες, γενικότερα θα έλεγα πως τις αντιμετωπίζω σαν «σκληρές» όψεις και οι ανάλογοι κανόνες θα τις μεταφράσουν αποτελεσματικά.

Κλασσικά ο Έβδομος Οίκος είναι ο «Οίκος του Γάμου». Ένας πολύ κοινός τρόπος αντιστοίχισης των σχέσεων είναι να εξετάσουμε τους πλανήτες ενός ατόμου, ειδικά τον Ήλιο, Σελήνη ή Ωροσκόπο, αν πέφτουν μέσα στον Έβδομο Οίκο του άλλου ατόμου. Είναι σημαντικό να μην εμπλακείτε υπερβολικά μέσα στις ξεπερασμένες αντιλήψεις των «επιβλαβών» ή «ευεργετών» πλανητών με αυτόν τον τρόπο – αν ο Κρόνος μου πέφτει μέσα στον Έβδομο σου οίκο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαι ψυχρός ή απόμακρος, ή ότι θα σε εγκαταλείψω. Μπορεί να σημαίνει ότι θα σου προσφέρω μία σοβαρή, ώριμη και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, δέσμευση. Στην πραγματικότητα εξαρτάται από κατά πόσο ανταποκρίνομαι συνειδητά στα θέματα του δικού μου Κρόνου και αυτό δεν μπορείς να το δεις ποτέ σε έναν γενέθλιο χάρτη. Ομοίως, παρόλο που η Αφροδίτη μου πέφτει μέσα στον Έβδομο σου Οίκο μπορεί μεν να υποδεικνύει μια υπέροχα τρυφερή και ρομαντική σύνδεση, μπορεί επίσης όμως να σημαίνει ότι θα σε εκμεταλλευτώ και θα σε αποπλανήσω.
Παρόλο που ο Έβδομος Οίκος συνδέεται ακόμα άμεσα με τις σχέσεις από τους περισσότερους αστρολόγους, όλοι οι υπόλοιποι οίκοι είναι σχετικοί – μιλάμε για την σύνδεση ανάμεσα σε δύο ανθρώπινες ολότητες, τελικά.

Ακόμα θα σας ενθάρρυνα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον Όγδοο Οίκο ειδικά μεταξύ ανθρώπων που μετακινούνται προς τα νέα στυλ σχέσεων όπου η αφθονία και πνευματική συνάφεια στην σχέση τους σημαίνει περισσότερα από την τυφλή αντοχή.
Ο Έβδομος Οίκος πράγματι αφορά τις συνεργασίες γενικά και το «λίπος» που απαιτείται για τις κρατάει να επιπλέουν.

Ο Όγδοος εισάγει τα Πλουτώνια θέματα της αμοιβαίας βαθιάς, εσωτερικής εργασίας και ψυχολογικής έντασης. Επίσης συνδέεται περισσότερο με την διάσταση των δεσμών της σεξουαλικότητας από οποιονδήποτε άλλο Οίκο- αν έχετε κάποιον πλανήτη εκεί στον δικό σας γενέθλιο χάρτη θα περιγράφει πολύ πιστά τα είδη των ανθρώπων με τους οποίους είναι πιθανότερο να έχετε την βαθύτερη και πιο υποχρεωτική ενστικτώδη αίσθηση ότι « προορίζεστε να είστε μαζί». Είναι αυτοί οι αόριστοι σεξουαλικοί όροι – χημεία και ηλεκτρισμός – που κανένας δεν μπορεί να ορίσει ικανοποιητικά αλλά που όλοι αναγνωρίζουμε, πολλές φορές απέναντι μας σε ένα γεμάτο δωμάτιο.

Ο Πέμπτος Οίκος συχνά ευτελίζεται σε «Οίκο των ερωτικών περιπετειών». Οι πλανήτες που βρίσκονται εκεί στον γενέθλιο χάρτη σας στην πραγματικότητα συνδέονται με αυτούς με τους οποίους υπάρχει ένα αίσθημα « δουλειάς που πρέπει να ολοκληρωθεί». Είναι ευκολότερο για μένα να κατανοήσω αυτή την αντίληψη με εξελικτικούς, μετενσαρκωτικούς όρους. Αν έχετε τον Ποσειδώνα στον γενέθλιο Πέμπτο σας Οίκο, μπορεί πράγματι να χρειάζεται να διεκδικήσετε κάτι από ένα άτομο το οποίο είναι ένας αναξιόπιστος, οραματιστής ρομαντικός(Ποσειδώνας).

Μπορεί να χρειαστεί να τον ελευθερώσετε ή απλά να τον αφήσετε να φύγει και αυτό φυσικά είναι μερικές φορές πολύ ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Είναι μισοτελειωμένες δουλειές από το καρμικό παρελθόν, κατά την άποψη μου.
Με τον Ερμή σε αυτή την θέση στον γενέθλιο χάρτη, το άτομο με το οποίο έχετε τις μισοτελειωμένες δουλειές μπορεί να είναι ένας καλός ομιλητής. Με τον Άρη, κάποιος του οποίου ο θυμός παραμένει άλυτος. Μάλλον έχετε ήδη πάρει μια ιδέα – απλά σκεφτείτε τις σκοτεινότερες, πιο αποπλανητικές πιθανότητες που συνδέονται με κάθε πλανήτη και θα βρεθείτε στον σωστό δρόμο.

Αυτά τα είδη των καρμικών θεμάτων που υπερβαίνουν την λειτουργία του «εγώ», αναδύονται επίσης ξεκάθαρα με συναστριακές επαφές στις οποίες εμπλέκονται οι Δεσμοί της Σελήνης. Η μετενσάρκωση και το ευρύτερο μεταφυσικό, εξελικτικό παρελθόν απέναντι στο οποίο ξεδιπλώνεται η αστρολογική ιστορία είναι ένα τεράστιο θέμα, πραγματικά πολύ μεγάλο για να χωρέσει στα πλαίσια αυτού του άρθρου. Τα καλύτερα βιβλία που μπορώ να προτείνω για να ξεκινήσετε σε αυτόν τον τομέα είναι το κλασσικό του Jeffrey Wolf Green, «Pluto: The Evolutionary Journey of the Soul Through Relationships» και το νέο βιβλίο που γράψαμε εγώ κι αυτός μαζί, «Measuring the Night: Evolutionary Astrology and the Keys to the Soul» Τόμος πρώτος. Επί την ευκαιρία ο Δεύτερος τόμος αυτής της δουλειάς θα είναι διαθέσιμος σε λίγους μήνες. Πηγαίνει το αρχικό υλικό πιο μακριά. Ενώ δημοσιεύω βιβλία εντυπωσιάστηκα πολύ με την προσγειωμένη προσέγγιση, στυλ και σοφία του πρόσφατου συναστριακού βιβλίου του Terry Lamb, «Born to be Together» το οποίο εκδόθηκε από το Hay House.

Ο Τέταρτος Οίκος είναι ένα από πιο βασικά – και πιο παραμελημένα- κομμάτια του συναστριακού πάζλ. Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε στο πρώτο μας μάθημα αστρολογίας ότι είναι ο «Οίκος του Σπιτιού». Τον χρησιμοποιούμε τότε για να μιλήσουμε για τα φυσικά μέρη που κατοικούμε, τις οικογένειες καταγωγής μας και για τον εσωτερικό ψυχολογικό μας κόσμο. Όλα αυτά ισχύουν αλλά ας μην αφήσουμε απ’ έξω την αντίληψη ότι, το δοχείο με τον χρυσό στην άκρη του ουράνιου τόξου της αγάπης είναι μία σταθερή, χαρούμενη αίσθηση δεσμών «σπιτιού», που δημιουργούμε, αποδεικνύουμε, διατηρούμε και εμπιστευόμαστε με έναν πολυαγαπημένο σύντροφο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα του Τετάρτου Οίκου. Οι πλανήτες που βρίσκονται εκεί στον δικό σας χάρτη δείχνουν τις ανάγκες σας και πιθανόν τις αποσκευές σας σε αυτό το κομμάτι. Αν, για παράδειγμα, έχετε την Αφροδίτη στον Τέταρτο Οίκο, τότε το είδος του σπιτιού που θα λειτουργήσει για εσάς θα είναι αυτό που θα έχει διάχυτο ένα ειρηνικό, καλαίσθητο, Αφροδίσιο πνεύμα.
Αυτό βάζει κάποιους περιορισμούς πάνω στο πόσο ικανοποιημένοι θα είστε ζώντας με κάποιον που έχει τον Ήλιο σε σύνοδο με τον Ουρανό στους Διδύμους, σε τετράγωνο με τον Άρη και πέντε πλανήτες να λαχταράνε θερμοπυρηνική χαρά στον Τοξότη!

Αν κάποιος αντιπαραθέτει πολλούς από τους δικούς του πλανήτες μέσα στον Τέταρτο Οίκο σας, αυτός ή αυτή είναι πιθανόνα σας γεμίσει με βαθιά, βολικά αισθήματα «οικογένειας». Υπάρχει απλώς μια ανεξήγητη «οικειότητα» εδώ. Οι αμοιβαίες τοποθετήσεις στον Τέταρτο Οίκο είναι συνηθισμένες μεταξύ ανθρώπων που διανύουν τις αποστάσεις μεταξύ τους και αυτό το θεμελιώδες αστρολογικό γεγονός φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από τα περισσότερα γενικόλογα συναστριακά βιβλία. Πιθανόν αποτελεί θύμα της παν-πολιτιστικής απώλειας αυτών των πολύτιμων λίθων του στέμματος – την αίσθηση της κοινότητας, οικειότητας και απόλυτης δέσμευσης του ενός στον άλλο, του Τετάρτου Οίκου.

Ένα ακόμη σχόλιο: από όλους τους Οίκους των σχέσεων, θα έλεγα ότι ο Τέταρτος είναι πιθανόν ο πιο «ενήλικος». Το λέω αυτό επειδή σχετίζεται με το στάδιο της σχέσης στο οποίο θα ήταν κατάλληλο να σκεφτούμε να φέρουμε μια νέα ζωή στον κόσμο. Σε μια κοινωνία που το «ενήλικο» έχει φτάσει να σημαίνει « γεννητικά όργανα σε κοινή θέα» , χρειάζεται να κάνουμε λίγο συλλογική θεραπεία σε αυτόν τον τομέα. Θέλω να σκέφτομαι τους αστρολόγους σαν ηγέτες παρά ακόλουθους σε αυτή την σημαντική επιχείρηση.

Ένα τελευταίο σχόλιo: ένας κρίσιμος κρίκος στην συναστριακή αλυσίδα είναι ο σύνθετος χάρτης. Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων να τους υπολογίσουμε. Αυτός που δουλεύει καλύτερα για μένα βασίζεται στα μεσοδιαστήματα των πλανητών: στην μισή απόσταση ανάμεσα στον Ήλιο μου και στον Ήλιο σου βρίσκεται ο σύνθετος Ήλιος μας, και ούτω καθεξής . Προτιμώ να χρησιμοποιώ το γεωγραφικό πλάτος του τόπου που ξεκίνησε η σχέση, παρά της τρέχουσας κατοικίας του ζευγαριού. Είμαι επίσης πολύ ανοιχτός στην ιδέα απλώς να παίρνουμε τα μεσοδιαστήματα από όλες τις ακμές των Οίκων, που αποτελεί μία άλλη δημοφιλή μέθοδο.

Οι Σύνθετοι χάρτες αποτελούν ένα μεγάλο θέμα, και μάλλον αξίζουν ένα ξεχωριστό άρθρο. Βασικά τους ερμηνεύετε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που θα ερμηνεύατε έναν γενέθλιο χάρτη, με την εξαίρεση ότι θυμάστε πως συζητάτε την φροντίδα και γαλούχηση της σχέσης σαν ολότητα.

Μερικές φορές δύο εσωστρεφή άτομα συναντιούνται και ξεκινούν να κάνουν ξέφρενα πάρτι. Μερικές φορές δύο εξωστρεφή άτομα συναντιούνται και μετακομίζουν σε μία καλύβα στην Αλάσκα. Αυτά δεν αποτελούν συμπαντικούς νόμους, απλά πιθανότητες μέσα στο σύμπαν. Ο Σύνθετος χάρτης προσεγγίζει όλα αυτά, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε ποιά είδη κοινών εμπειριών βοηθούν το ζευγάρι να διατηρεί την ζωντάνια και δυνατότητα επιβίωσης του- και αυτό ίσως είναι διαφορετικό από αυτό που χρειάζονται σε ατομικό επίπεδο. Για τις βαθύτερες προοπτικές του Σύνθετου χάρτη, θα σας ενθάρρυνα να βρείτε ένα αντίγραφο του Skymates ,που γράψαμε η Jodie κι εγώ. Για να εμβαθύνετε στις εξελικτικές και μετενσαρκωτικές διαστάσεις του Σύνθετου, θα σας κατευθύνω και πάλι στον Δεύτερο Τόμο του Πλούτωνα, του Jeffrey Wolf Green.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα επιβεβαιώσω ότι δουλειά του αστρολόγου στην πρακτική της συναστρίας δεν είναι να κρίνει τις σχέσεις οποιουδήποτε ή να προφητεύσει σχετικά με την διάρκεια της σχέσης. Η δουλειά μας είναι να διαβάσουμε με ειλικρίνεια τα σύμβολα, να μιλήσουμε για τις ανώτερες δυνατότητες της αγάπης και να ενθαρρύνουμε το ζευγάρι να τις συνειδητοποιήσει, ενώ ταυτόχρονα να τους προειδοποιούμε για τα πιο σκοτεινά μέρη που η παρανόηση μπορεί δημιουργήσει.

Μετά από αυτά, δεν κάνουμε αποδυναμωτικές προβλέψεις. Αντίθετα στεκόμαστε πίσω μέσα στο πνεύμα του σεβασμού και της συμπονετικής καλής πρόθεσης και προσευχόμαστε για την αρχέγονη, ως εκ θαύματος διαρκούς, ζωντανής ανθρώπινης αγάπης…της μηχανής που κινεί την εξέλιξη των ψυχών μας.

 

ΣυγγραφέαςSteven Forrest
Πρωτότυπος τίτλοςLove Handles:Practical Synastry in Action
ΠηγήLove Handles: Practical Synastry in Action | Synastry
(κατόπιν έγγραφης άδειας του Συγγραφέα ειδικά για το myhoroscope).

Μετάφραση – απόδοση: Φωτεινή Χριστοδούλου

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments